Stránka 1 z 3 123 PosledníPoslední
Výsledky 1 až 25 z 67

Téma: Subwoofer do auta

Standardní Subwoofer do auta

Dobrý den, potřeboval bych poradit ohledně výběru měniče pro tubu o průměru 20 cm, není to žádná sláva, nečekám zázraky, uvažoval jsem o ARN 165-01/4, pro tento měníč jsem vypočítal objem cca 47L. jaké jsou Vaše názory?

Standardní Re: Subwoofer do auta

Citace Původně odeslal orlando1 Zobrazit příspěvek
    Dobrý den, potřeboval bych poradit ohledně výběru měniče pro tubu o průměru 20 cm, není to žádná sláva, nečekám zázraky, uvažoval jsem o ARN 165-01/4, pro tento měníč jsem vypočítal objem cca 47L. jaké jsou Vaše názory?
    Asi nejses na moc spravnem foru zrovna o autosubwooferu, nicmene muj nazor - do auta se nevyplati nic bastlit formou nakupu nejlevnejsich menicu treba jako je ARN. Koupit hotovy menic od znacky, ktere maji v tomhle artiklu tradici. Jak opakuju asi po 50te, auto je specificky poslechovy prostor, kde nic co neni primarne urceno do auta a neni to praxi vyzkouseno, nehraje tak, jak by melo.
    A tuba uz do auta vhodna vubec neni, pokud chces kvalitnejsi bass (a ze k tomu stejne casem dospejes ) tak jedina cesta je subwoofer v uzavrene cio basreflexove ozvucnici. Vse ostatni je jen o tuc tuc pri otevrenych oknech a ohromovani vesnickych nanynek nudicich se na zastavce autobusu...
    Dell E6400 (P8400, 4GB RAM, 500GB 7.2k, NVidia Quadro NVS 160M, Wifi, BT, DVDRW, LED WXGA+)
    Dell XPS 1330 Red (T7300, 2GB RAM, 160 GB 7.2k, NVidia GeForce 8400M GS, Wifi, BT, LED WXGA, DVDRW)
    IBM T42 (Dothan M745, 1.5GB RAM, 160GB 5.4k, R9600, Wifi, BT, SXGA+, DVDRW)
    Nikon D90 + MB-D80, Nikon18-200VR, Nikon 80-200/f2.8, Nikon SB-900, Lowepro, Tenba, Kata, ...
    http://www.atty.cz/ - Pražský e-shop a prodejní kancelář e-cigaret

Jak si přišel na tu litráž (většina diy výrobců beden používaj namísto slova objem pojem litráš, protože neví jestli se píše je, nebo ě)? Pro tu 165 je ideál tak 15l, jinak bude utopená a rozplizlá (začínám konečně přejímat ty hifi termíny). Osobně bych volil trochu vhodnější měnič a to ARN-226-07/4 ved 20litrech closed. Osobně s tim měničem zkušenosti nemám, ale imo je dost dobrej, řekl bych vylepšená obyč 226 o další magnet. S těma obyč zas zkušenosti mám

Já např testoval v autě 312 - na zadních sedadlech a vpoho no bylo to slyšet fajn i venku, no ikdyž taková vytočená M42 taky nezní špatně .
    Pašák erda.

To sem zase jednou vlezl do sekce zvuk.
    Tiktak má pravdu v tom, že auto je specifický prostor, dále už to sou polopravdy nebo spíš hlouposti.
    Autohifi, hlavně autoreproduktory, jsou čistě marketingová záležitost, výrobci uvádějí nepravdivé parametry, pokud vůbec a orientují se čistě na kýčovitý design.
    DIY má v tomto případě opravdu smysl, zmiňované TVM zcela jistě přehraje většinu stejně velkých autohifi měničů, jedno jaké značky. Sice se nejedná o výrobce, který by šel nějak kupředu - reproduktory už jsou od revoluce prakticky stejné, ale je to v této cenové kategorii jeden z mála výrobců, který uvádí pravdivé parametry. 6,5" měnič bych opravdu za subwoofer nepovažoval, chce to alespoň 8".
    Nevím, jak kvalitně zpracovaná je ta tuba, ale většinou to bývají různé "materiály" na bázi tvrzeného papíru, který se pevností dřevu moc nepodobá. Využití prostoru (kterého v autě moc nedostává) také není ideální. Postavit vlastní (nesrovnatelně pevnější) ozvučnici vyjde na pár stokorun. Pevnější ozvučnice znamená víc basů.
    K prostředí v automobilech: To se vyznačuje jako malý uzavřený prostor, do pár jednotek m3. Vlastní charakteristika na basovém konci vykazuje značný zdvih. Nebudu se tady zabývat tím proč a nač, ale prostě je to tak. Pod nějakých 120hz je v charakteristice zdvih, který do značné míry vyrovnává pokles charakteristiky repro v uzavřené ozvučnici. Není tedy až tak nutné dosáhnout co nejnižšího mezního kmitočtu, který by v autě stejně způsoboval rezonance součástí a pazvuky. Vzhledme k malému uzavřenému objemu, který otevřené okénku už moc nezmění, je naprosto nevhodné použití veškerých ozvučnic s akustickými obvody, což sou jak bassreflexy, bandpassy, tak pasivy (pozor - ne pasivní reprosoustavy). Vysvětlení důvodů proč by bylo na dlouho.
    To nám nechává akorát uzavřenou ozvučnici. Pokud repro nakonec půjde do té tuby, tak Beyma 8BR40 hůře 6B30P určitě vyhoví požadavkům do sytosti. K zakoupení jsou u firmy Dexon. Snad budou mít i 4Ohm verze.
    Pokud by si byl ochoten přitlačit s penězi a zároveň postavit novou ozvučnici, tak bych ti doporučil nějaký profi reproduktor, jehož závěsu vůbec nebude vadit drsný autoprovoz.
    Toliko stručně úvodem. Na fóru DiyFans ti rádi odpovíme.
    Naposledy upravil check; 23.09.2007 v 20:53.
    Athlon64 2800+ @CC TT SonicTower(120mm), 2x Kingmax 512 433ddr cl. 2.5(Cu+Al), Soltek SL-K8AN2E-GR (Al vsude), MSI Diamond 6600 @ 560/1160 (moded Schooner), Samsung P160gb Sata, powered on Chieftec (120mm), zdroj Chieftec 360W moded--> 120mm, IBM ThinkVision 17", MS IO, Icemat, Technics SU-V4X repas, DIY Seas L18RNX/P+27TBFC/G

Citace Původně odeslal check Zobrazit příspěvek
    To sem zase jednou vlezl do sekce zvuk...
    Promin, urcite rozumis zakladum chovani se zvuku a jeho moznosti (ale predpokladam v mistnosti).
    Autohifi je jak opakuju specificka sekce hifi, kde plati skutecne trochu jine zakonitosti, ktere samozrejme nepopiraji akusticke vztahy jako takove, ale jsou v leccem odlisne od audia domaciho.
    Za prve - rici o vyrobcich autoaudia obecne, ze uvadeji nepravdive udaje, vykony a parametry - promin - na MYCH audiosoucastkach v aute te mohu ubezpecit, ze jsou uvadeny skutecne vystupni vykony v DIN pri urcitem napeti, pri urcitem harmonickem zkresleni a dalsich provoznich parametrech. Bude to asi tim, ze jsem volil audiocasti retezce od pomerne ronomovanych znacek, protoze pri skladani autohifi se nakupu "znackovych" a overenych veci nevyhnes, jestlize chce postavit kvalitni audiosestavu. O tom, co je napsane na vyrobcich typu Jensen a Mecosonic odnekud z trznice se nebavim, neni to proc pitvat, kazdy trochu inteligentni vi, ze zesilovac 15x15 cm prodavany v trznici za 1500,- asi nebude schopen DIN vykonu 4x1000W (jak je na nem napsano) pri 1 kHz, 1% THD...
    Mluvim ted o dosazeni skutecne KVALITNI reprodukce - a autohifiku oznacovany jako SQ, vubec nemam na mysli SPL nadsence, kde jsou jim udaje na soucastkach naprosto putna, mimo velicin jako maximalni vykon zesilovace v kW!! a maximalni tlak menice (dle kategorie i menicu). To "oblastni prebory" vyhravaji i nadsenci se subwooferama za par stovek, hlavne ze je "natlakuji" zesikem na 4kW...
    Na kycovity design se pri vyberu autoreproduktoru mozna orientuje hodne lidi, napriklad mne je uplne jedno, jak moje repro vypadaji, protoze mimo subwooferu, zesilovace, kapacitoru a par kabelu jsou stejne "zastavene" a pod original mrizkami auta, aby nebyli viditelne a nelakali nenechave spoluobcany.
    Ano, reproduktory jsou jiz od sveho vzniku prakticky stejne, (pokud pominu takove veci jako elektrostaty atd), ktere v aute stejne neuvidis, (respektive tak maximalne v kufru pri transportu z bodu A do bodu B ), ale nove technologie a materialy zarucuji naprosto odlisnou kvalitu reprodukce od starych lakovanych papiraku s magnetem (ne ze se nepouzivaji, ale je to trosku jina generace). Tedy vyznelo mi to tak, ze je v podstate jedno, jaky zvolim repro, vzdyt jsou vsechny stejne...
    Cpat do auta reproduktory typu Beyma apod., to je skutecne rada jak hrom, pokud rikam, ze do auta patri jen reproduktory skutecne urcene k provozu do auta, myslim to tak jak to rikam. Cely audioretezec v aute musi vydrzet nesrovnatelne vyssi namahu razy, otresy, teplotnimi vykyvy, vlhkosti a dalsi stresove faktory - neni to o tom - co mi hraje pekne v obyvaku, bude hrat stejne pekne v aute atd
    Ohledne "mezniho kmitoctu a rezonanci" - urcite jsi nekde neco cetl a videl ohledne toho, jakym zpusobem se skutecne profi autohifi instalace tlumi, jakym zpusobem se prave testuje na "odruseni" parazitnich kmitoctu, jak se "vymysli" co nejlepsi umisteni wooferu atd atd , tedy doporuceni "nezabyvat" se prenosem frekvenci pod 120Hz protoze budou stejne jen parazitnimi - to je skutecne usmevne. To je jako dimenzovat brzdy u auta jen na vahu maximalne dvou lidi, protoze pet jich tam jezdi jen malokdy a stejne kdyz budou naplno brzdit, tak to neubrzdi...
    Jedine, v cem s tebou plne souhlasim je, ze skutecne kvalitni sestava je idelani se subwooferem respektive lepe dvema woofery, 8" -10 " a v uzavrenych ozvucnicich, ale to je skutecne rada pro nekoho, kdo stavi svou 20tou sestavu v aute, soucastky voli z nejvyssich serii spickovych vyrobcu pro autohifi, ma auto idealne vytlumeno, reseni realizuje treba i v aktivu atd atd.
    Pokud nekdo chce jen slusneji zvukove vybavene auto, i tak do toho musi trochu investovat a je mu vetsinou pro zacatek vcelku jedno, zda si da do kufru bandpass, bassreflex nebo uzavrenku, respektive zacatecnikovi uzavrenka neda dojem objemu a tlaku bassu, tak jako slusny bassreflex, ktery umi jak lehky tlak, tak slusny primy bass.
    Nicmene proc jsem se tak rozepsal - deje se mi to tak vzdy, kdyz nekdo doporucuje zacatecnikovi produkci Dexonu ci proste neceho, co neni primarne do auta vubec mysleno ani konstruovano. Doporucuji to bohuzel vetsinou ti, co sice maji relativni zkusenosti s hifi v domacich podminkach, maji nasprtane akusticke zakony a co si jednou postavili domaci repraky ze soucastek lepsi stavebnice a ted se jim tam reprodukce libi (protoze bohuzel neslyseli sousedovi Focaly, Tannoye ci jine repracky za cenu podobnou jejich stavebnici, na kterou jsou pysni) nicmene o realizaci autohifi stavby retezce tak maximalne cetli, ale sami jej jeste nezkouseli a nemaji tudiz zadnou praktickou zkusenost...
    Promin, ale vetsinou to tak byva...
    Pokud nahodu mas v aute Beyama subwoofer ve vlastni konstrukci closed bedny a jeste se ti jeho zvukova produkce neskonale libi - pak ti doporucuju zaskocit nekam na sraz SQ autohifiku - ver mi, ze komponenty "tech znacek, co se tvari, ze jsou autohifi" jsou zvukove skutecne nekde jinde...

PS: ohledne autohifi bych na vase forum skutecne na rady nelezl, nerikam, ze se tam nenajsou znali a nadseni jedinci pro autohifi, ale vetsinou jsem se spis mohl pocurat smichy, nez najit konstruktivni radu... Ze tam resi prave takove "bastly" je mozna pekne pro hracicky s pajkou prirostlou k ruce, ale do profi autoaudia to ma skutecne dost daleko. Par prispevku jsem precetl a na seriozni dotazy k autohifi bych se skutecne vydal na jine stranky....
    Naposledy upravil tiktak; 24.09.2007 v 00:13.
    Dell E6400 (P8400, 4GB RAM, 500GB 7.2k, NVidia Quadro NVS 160M, Wifi, BT, DVDRW, LED WXGA+)
    Dell XPS 1330 Red (T7300, 2GB RAM, 160 GB 7.2k, NVidia GeForce 8400M GS, Wifi, BT, LED WXGA, DVDRW)
    Nikon D90 + MB-D80, Nikon18-200VR, Nikon 80-200/f2.8, Nikon SB-900, Lowepro, Tenba, Kata, ...

Nebavím se o zesilovačích ale reproduktorech. Udávané maximální příkony některých reproduktorů jsou směšné.
    Kapacitor je k ničemu.
    Reproduktory nejsou stejné ani náhodou, samotné elektrodynamické typy se hodně vyvinuly a vznikly nové typy měničů. Nicméně v autě se zůstane kvůli omezení místa a napájení u elektrodynamických.
    Jedno, jaký reproduktor použít, opravdu není, Vybíral sem z dostupného sortimentu v Čechách a byl sem limitován maximálními financemi, které, jak jsem vycítil, nebudou vysoké.
    Uved mi nějaká odlišnosti autoreproduktorů, které je činí odolnějšími.
    8" ne PA reproduktor má rezonanci dostatečně nízko na to, aby pokles vlivem ozvučnice vyrovnával zisk malého vnitřního prostoru, takže dokud reproduktor stačí výchylkou, charakteristika je rovná.
    BR,BP do auta nepatří, to už sem psal. Closed na tom bude lépe i co se týče bezpečnosti.
    V aute snad plati nejaké jiné akustické zákony?
    Narážku na DIY si odpusť, dobře provedené hrajé lépe než kupované za několikanásobně větší peníz.
    Máš pravdu to fórum není tolik o autohifi, ale se subwooferem poradíme.
    Athlon64 2800+ @CC TT SonicTower(120mm), 2x Kingmax 512 433ddr cl. 2.5(Cu+Al), Soltek SL-K8AN2E-GR (Al vsude), MSI Diamond 6600 @ 560/1160 (moded Schooner), Samsung P160gb Sata, powered on Chieftec (120mm), zdroj Chieftec 360W moded--> 120mm, IBM ThinkVision 17", MS IO, Icemat, Technics SU-V4X repas, DIY Seas L18RNX/P+27TBFC/G

Nebavím se o zesilovačích ale reproduktorech. Udávané maximální příkony některých reproduktorů jsou směšné.
    Kapacitor je k ničemu.
    Reproduktory nejsou stejné ani náhodou, samotné elektrodynamické typy se hodně vyvinuly a vznikly nové typy měničů. Nicméně v autě se zůstane kvůli omezení místa a napájení u elektrodynamických.
    Jedno, jaký reproduktor použít, opravdu není, Vybíral sem z dostupného sortimentu v Čechách a byl sem limitován maximálními financemi, které, jak jsem vycítil, nebudou vysoké.
    Uved mi nějaká odlišnosti autoreproduktorů, které je činí odolnějšími.
    8" ne PA reproduktor má rezonanci dostatečně nízko na to, aby pokles vlivem ozvučnice vyrovnával zisk malého vnitřního prostoru, takže dokud reproduktor stačí výchylkou, charakteristika je rovná.
    BR,BP do auta nepatří, to už sem psal. Closed na tom bude lépe i co se týče bezpečnosti.
    V aute snad plati nejaké jiné akustické zákony?
    Narážku na DIY si odpusť, dobře provedené hrajé lépe než kupované za několikanásobně větší peníz.
    Máš pravdu to fórum není tolik o autohifi, ale se subwooferem poradíme.
    Opet promin, ale teoretizovat (ano, jen teoretizovat) s tebou o autohifi neminim, jelikoz tvoje nazory jsou teorie, ja mam zkusenosti prakticke.
    Takze si to preber jak chces, a nerad prosim nekomu "teoreticke" bludy, ktere jsou v praxi nepouzitelne a to zejmena v aute.
    Respektive az mi najdes nekoho, kdo vyhrava autohifi souteze (treba EMMA) a jeho sestava pro SQ je vybavena subwoofery Beyma ci Dexon, pak se verejne omluvim a prohlasim se za debila, ktery tomu naprosto nerozumi.
    Podivej se na sestavy vitezu, pokud tam najdes byt jediny sub z produkce "stavebnicovych home repro", pak opet se rad pohlasim za debila.
    V aute neplati jine akusticke zakony, nez jinde na svete, ale kuprikladu zminovany lakovana papirova membrana standartne urcena pro home zastavbu tam dlouho funkcni nevydrzi, protoze ji treba odrovna vlhkost, ci razy a zavesy se proste utrhaj.
    Odlisnosti jsou prave v te konstrukci, jinak tvorene zavesy kosu, membrany z kevlarovych kompositu atd atd, to jsou ty odlisnosti. A vubec celkova konstrukce.
    Jinak to myslis skutecne vazne, ze jsou si ty bezne repro a autorepro naprosto shodne? Pokud ano, nemusime diskutovat, protoze jsi skutecne kvalitni repro do auta opravdu nevidel.
    O odborne znalosti clenu tveho fora jsem se presvedcil z precteni par prispevku, usery si nevyberes, nicmene i moderatori sekci autohifi bych nazval stredne pokrocilymi LAMAMi a to bez urazky k jejich osobam, ktere neznam a kteri mohou v teoreticke rovine home made bastleni (a to nemyslim hanlive, ale tak, jak to proste je) byt na vysi a jejich teoreticke i prakticke zkusenosti v tomto oboru mohou byt slusne. Ona totiz mimochodem doba pomerne pokrocila a stavby home made veci se moc nevyplaci a zaroven nedokazou svoji kvalitou konkurovat obdobne drahym a tovarne vyladenym pristrojum (specielne o reproduktorech ted pisu, zesilovace pana Dudka jsou rozhodne tim, co bych si nedovolil hanet). Ono je to troksu o zklamani z toho, ze si pul roku stavis domaci reproboxy s nejvetsi moznou presnosti, das do toho finance, usili, cas a pak te setkani s realitou formou poslechu "tovarnich" reproduktoru "nizsi stredni tridy" (samozrejme uznavaneho a provereneho modelu) usadi na pr*el.
    A zjisteni, ze tve sluchovody a hlavne tve home made domaci repro na kterych si stravil spoustu casu, usili i penez stavbou prevalcuji bednicky tovarni serie za par tisicovek - to je vzdy nemile. Bohuzel (nebo bohudik) se mi to stale vice potvrzuje, mam rovnez spoustu kamaradu, kteri dnes uz zjistili, ze vymyslet vymyslene a tvorit s realne velikou sanci neuspechu je proste kontraproduktivni.
    Aneb neco se proste jeste vyplati doma delat, neco uz proste ne.
    A u autohifi uznavam tak tvorbu domacich ozvucnic, domecku na vejsky ci distanci z MDF na stredobasy do dveri a jeste par rucnich praci, kde se da vlastnimi silami vytvorit nejaka hodnota. Osazeni reprem ze stavebnice pro levne domaci reproduktory tomu rozhodne neodpovida.

Ono sednout si k PC a teoretizovat z pokoje o tom, co asi bude dobre hrat v aute je vyborna zalezitost, ale jsou na ni potreba urcite prakticke zkusenosti, ktere teoretickymi znalostmi proste nedozenes. (kdyz si detailne prectu 10 prirucek o hokeji, Jagr ze mne tim taky nebude...
    Podobny je to s tebou, pouceny teoretik, se nerovna letum praxe a zkouseni...
    Sorry, ale myslim, ze autoinstalaci asi za sebou moc nemas a teorii se to dohnat bohuzel neda....
    Ke kapacitorum bylo dost diskuzi a teoretickych i praktickych testu a poslechove to vetsinou konci v jeho prospech, idkyz nikdo dle teorie jeho vyznam neprecenuje, u zesilovacu s DIN vykony kolem 0.5kW a vyse je jeho pouziti proste doporucene a ikdyz mozna o pocitu, tak se proste instaluje. Tecka a bez diskuze.
    K totalnimu OT zde v thredu o rade o autorepro - opet opakuju - vetsina byt i levnych ale praxi a uzivateli overenych autoreproduktoru je lepsi, nez jakakoliv produkce repro pro stavebnice domacich repro. Rovnez tecka.
    Je to muj nazor (ktery je tedy podporeny asi vsemi autohifisty, kteri se casem dopracovali ke stejne myslence a to ze kvalitativni latka se da posunout jen opetovnym zvysenim kvality jednotlivych soucastek retezce a jejich sladenim a vyladenim, desitkami hodin testu a poslechu a praktickymi zkusenostmi. Uz jen proto, ze kazde auto je jine a kazde je tim padem trochu jiny poslechovy prostor, s jinymi sancemi umistit soucastky autoretezce, tam kam potrebuju.
    Neberu ti tvuj zapal pro vec, ale v autohifi je pomerne kontraproduktivni, pokud mi prijedes predvezt auto, ktere bude vybaveno podle tveho receptu uvadenymi reproduktory a home made vyrobenymi zesilovaci, to auto ujede s hrajici hudbou par set kilometru bez zmeny kvality produkce a bude hrat lepe nez moje auto, jak opakuju - verejne se ti omluvim a prohlasim se za debila.
    Tecka, nebudu uz reagovat na cokoliv, vidis to z pohledu zidle pred PC, ja to vidim trochu jinak.
    Naposledy upravil tiktak; 24.09.2007 v 20:03.

Nemáme se o čem bavit, mám na toúplně jiný názor.

Member Avatar uživatele crashpc
    Věk
    38
    Vliv
    246

emma a podobné věci jsou většinou o SPL ne? to sem taháš kozy a my myslíme vozy....

TVM ARN 226-07/4 je určitě dobrá levná začínající volba.
    jinak absolutně nesouhlasím též. vzhledem k cenám je veliké procento autoreproduktorů dost šmejdskejch. ale to bude zas jen hádka a hádka, jako kdysi na autohifi, a když dojde na hrubý fakta, tak nic k věci stejně nikdo nepoví.
    A proč to dělá?

Citace Původně odeslal crashpc Zobrazit příspěvek
    emma a podobné věci jsou většinou o SPL ne? to sem taháš kozy a my myslíme vozy....

TVM ARN 226-07/4 je určitě dobrá levná začínající volba.
    jinak absolutně nesouhlasím též. vzhledem k cenám je veliké procento autoreproduktorů dost šmejdskejch. ale to bude zas jen hádka a hádka, jako kdysi na autohifi, a když dojde na hrubý fakta, tak nic k věci stejně nikdo nepoví.
    Podivej se prosim, v cem vsem se vubec na EMMA soutezi a pak neco povidej o SPL, jo?

TVM je rovnez skvela volba, pak bych jeste doporucil si dat do auta treba podiovy Line Array od treba od JBL (protoze to fakt bude hustohusta reprodukce), misto autoradia namontovat gramofon (protoze se preci nic jinyho mu zvukove nevyrovna) a samozrejme vejfukem protahnout tu trifazi, co to bude zivit.

Kdyz uz proboha mluvite o necem, co jste asi ani nezkouseli (pripadne zkouseli, ale libi se to bohuzel jen vam - skutecni autohifici z toho nadseni nebudou), tak si alepson bezte nekam poslechnout zvuk "prumerne" sestavy pro SQ souteze, vubec nebudete chapat, jakym zpusobem dokaze spravne vyladene a profikem s hudebnim sluchem ozvucene auto hrat a to jakykoliv zanr, od dechovky po Sepulturu....

Kdybych si neprosel nekolika instalacemi ( a klidne se priznam, ze jedny z prvnich byli o papirove tube, druha prave s Beyama subem v drevene bedne atd atd) a nemel jsem v hudbe v aute utopeno hodne (a kdyz rikam hodne, tak myslim hodne desitek tisic) a moje sestava je stale relativne velmi zvukove nadprumerna proti beznemu ozvuceni, nicmene velmi silne podprumerna, vuci skutecne spicce v autohifi, pak trosku skutecne vim, o cem mluvim. Nehlede na to, ze jsem sedel v autech znamych, kteri jsou zvukove nekde uplne jinde, bohuzel taky vetsinou cenove. (skutecne velmi kvalitni instalace je pak otazkou ceny nove Fabie a taky podstatne vice).
    A to uz vubec nemluvim o extremech jako lampove zesilovace, signalove kabely za pul mega atd. (typicky od bohatych chlapcu z Ruska .

Jen stale a dokola opakuju to, ze pokud vemu urcity obnos penez (a klidne i pomerne maly), pak dobre vybrane, dobre instalovane slusne komponenty nizsi tridy pro autohifi, budou zvukove vzdy o tridu vys, nez nejake domaci "bastly" (a to zase nemyslim hanlive), ktere nejsou primarne urceny na zastavbu do auta. Typicky reproduktory zde zminovanych znacek ve vsech autozastavbach vzdy zvukove naprosto "shori", ikdyz se muzem dohodnout na tom, ze kdyz se zadari, kdyz to ten clovek umi a kdyz vi z ceho stavet - tak domaci reprosoustavu z nich muze vytvorit relativne slusnou.
    Ne vsak v aute, tam skutecne nemaj podobne repro co delat a nikdo zkusenejsi se o jejich zastavbu nebude ani pokouset.
    Muj nazor (bohuzel musim konstatovat, ze draze overeny praxi a zkusenosti spooosty podobne uvazujicich lidi od autohifi...)

Věk
    38
    Vliv
    246

to je totálka. V běžných reproduktorech občas najdeš takové, které mají kompletně stejné TSparametry jako kdejaký autohifík. chceš mi s tím snad naznačit, že protože se ten hifík jmenuje Autohifík, tak je lepší? oh to snad ani ne.

ano, nedivím se že něco za půl mega hraje uplně na jiné - vyšší úrovni.
    Tady ale porovnáváš neporovnatelné.

konktétně ani TVM nelze s žádnýma autohifi reproduktorama porovnávat, máš autoreproduktor 20cm za 350Kč nikdo nevyrábí, a když jo, tak je to nějakej kšunt vyrobenej z papíru, a to včetně koše

Tady šlo o jinou věc. nikdo tu neporovnával nebe a dudy. šlo o to, že tě vyjde daleko líp, koupit samostatný (třeba autohifi) reproduktor, spolu s kabeláží a montážním materiálem, a ubastlit si to nakoleni sám. Alespoň v cenové kategorii do 10k (woofer)
    A proč to dělá?

to je totálka. V běžných reproduktorech občas najdeš takové, které mají kompletně stejné TSparametry jako kdejaký autohifík. chceš mi s tím snad naznačit, že protože se ten hifík jmenuje Autohifík, tak je lepší? oh to snad ani ne.

ano, nedivím se že něco za půl mega hraje uplně na jiné - vyšší úrovni.
    Tady ale porovnáváš neporovnatelné.

konktétně ani TVM nelze s žádnýma autohifi reproduktorama porovnávat, máš autoreproduktor 20cm za 350Kč nikdo nevyrábí, a když jo, tak je to nějakej kšunt vyrobenej z papíru, a to včetně koše

Tady šlo o jinou věc. nikdo tu neporovnával nebe a dudy. šlo o to, že tě vyjde daleko líp, koupit samostatný (třeba autohifi) reproduktor, spolu s kabeláží a montážním materiálem, a ubastlit si to nakoleni sám. Alespoň v cenové kategorii do 10k (woofer)
    Ale vo tom to presne je a tvrdim to celou dobu
    Ja vubec nemam nic proti vlastni vyrobe a zastavbe treba ozvucnice subwooferu, ale necpat do nej nejaky TVM, Dexon apod, ale klidne levnej Rainbow, Dragster, Sinul Live ci neco podobnyho, vyzkousenyho, otestovanyho a dobre za svou cenu vyhodnocenyho. A pak mas sanci za relativne malo financi postavit slusnou hrombednu (samozrejme v ramci cenove relace). Protoze pak kdyz slysis treba 2x JL Audio 10W6v2 v uzavrence "na miru", krmene silnym a dobrym zesikem (nebo dvema), pak ztratis iluze o tom, ze ti tvoje bedna dobre hraje
    Ale jak rikam, je to dost o penezich, potrebach a usich, ale experimentovat s beznymi stavebnicovymi repro pro domaci vyrobu neni prinosne.
    Takze stavba cehokoliv samozrejme, ale jen pokud se stavbou dostanu minimalne na zvukovou uroven o neco drazsi "masvyroby", coz u autosubwooferu slozeneho z doma vyrobene bedny a reproduktoru z produkce TVM, Dexon atd. na 90% neplati.

A jak opet a dokola opakuju, neni to jen o TSparametrech reproduktoru (ze zkusenosti je vic nez zrejme, ze dva rozdilne reproduktory, kazdy s velmi podobnymi papirovymi parametry proste v urcite zastavbe a prostredi nehrajou stejne), ale taky o tom, ze na ne nesmi pusobit vlhkost, velke zmeny teploty, dlouhodobe mechanicke namahani podelnymi razy atd atd.
    V tom je kus problemu, ktery se neda Dexonem s papirove podobnymi parametry jako treba low endem od Rainbow vyresit. (znacky uvadim skutecne pouze prikladem, podobneho repra za relativne podobnou cenu)

Věk
    38
    Vliv
    246

v tom prvním se shodnem. stejně jako nejde porovnávat soustavu za Mega s běžnou, tak nejde porovnávat Autohifi reprák, řekněme za 3000Kč s TVM 226. Sice s ní leccos jde udělat, a bude to příjemná hudba, ale nebude to nikdy tak dobrý. Je jasný že dobře udělaná Tesla, bude hrát líp než uplně zprasenej hifík, ale to jsou nerovné boje. Pokud vemem pro oba repráky ne identické, ale pro každý reprák vhodné podmínky, Tesla za 350 bohužel nemůže uspět.

TVM je technicky slabší Dexon snad ještě víc, i když je dražší.
    Na papír ale pozor - není papír jako papír, a outdoorové PA repráky s papírovou membránou v pohodě vydrží slabší déšť, nějaké to pivo vycáklé z půllitru při pařbě atd, a nic se mu nestane. Sám jsem za tohle bojoval a dal si do auta
    Eminence Delta12LF, a nemám s vlhkem žádné problémy. Stála mě 1750Kč i s poštou, a v autě už jí nějakou dobu vozím. dosud bez nejmenšího problémku.
    A proč to dělá?

v tom prvním se shodnem. stejně jako nejde porovnávat soustavu za Mega s běžnou, tak nejde porovnávat Autohifi reprák, řekněme za 3000Kč s TVM 226. Sice s ní leccos jde udělat, a bude to příjemná hudba, ale nebude to nikdy tak dobrý. Je jasný že dobře udělaná Tesla, bude hrát líp než uplně zprasenej hifík, ale to jsou nerovné boje. Pokud vemem pro oba repráky ne identické, ale pro každý reprák vhodné podmínky, Tesla za 350 bohužel nemůže uspět.

TVM je technicky slabší Dexon snad ještě víc, i když je dražší.
    Na papír ale pozor - není papír jako papír, a outdoorové PA repráky s papírovou membránou v pohodě vydrží slabší déšť, nějaké to pivo vycáklé z půllitru při pařbě atd, a nic se mu nestane. Sám jsem za tohle bojoval a dal si do auta
    Eminence Delta12LF, a nemám s vlhkem žádné problémy. Stála mě 1750Kč i s poštou, a v autě už jí nějakou dobu vozím. dosud bez nejmenšího problémku.
    Nejde ani o papir (samozrejme vim, ze lakovany a impregnovany papir se pouziva dodneska i na dost slusne typy autorepro), jde spis o podstatu veci, ze ani Emince Delta (ktera je mimochodem na podobne ucely dost "bastlery" (v dobrem slova smyslu) pouzivana a z uvedenych je asi skutecne skoro nejlepsi, nicmene stojim si za tim, ze v podobne cenovce se uz da skoro vybrat i z origo autohifi subwooferu, kteri budou zvukove v aute lepsi.

Ale ja to beru trosku jinak i v tom smeru, ze subwoofer v celkove cene i s bednou a zastavbou za 1750,- Kc mi v aute diky jeho obecne kvalite nemuze rozhodne prinest nic vic, nez podivny booom booom a tuuuc tuuuc a tak si tam podobny vyrobek proste vubec nedam a pripadnou investici vlouzim radsi do treba lehce slusnejsich prednich repro (ktere jsou uz za tuto cenovku rozhodne poslouchatelne, zatimco subwoofery bohuzel jeste zdaleka ne).
    Tedy pro mne rozhodne nebude prioritou vyresit subwoofer za uvedenou cenu, jelikoz dobre vim, ze mi mimo projevenych zvuku nic moc lepsiho nezahraje, o vyrovnane kmitoctove charakteristice ani nemluvim a o sladeni se zbytkem na celem pasmu zesileni to taky nebude.
    Fakt nez takovyto subwoofer, tak radsi nic, nebo za to vytlumim dvoje dvere, nebo misto tovarnich papiraku, koupim lehce slusnejsi komponenty do prednich dveri - vysledek se na kvalite reprodukce projevi znatelnejs.
    Pokud chces jenom hlasitejsi booom booom z kufru - pak prosim, Delta bude asi shudna....

Věk
    38
    Vliv
    246

opak je pravdou. Nutíš mě začít uplně od začátku a tím je výroba reproduktoru. Nehledě na parametry,

PA je PA - většinou u těch levnějších plechovej koš, slušnej magnet, cívka, středička, přívody, papírová membrána, závěc, a občas něco navíc. Váží třeba 4kg. Papír je docela levnej... Tyhle repráky se všechny dovážej. dovoz čtyřkilovýho repráku stojí X Kč.

Autohifi: Magnet - většinou větší (hlavně ulevnějších repráků, naoko) s nějakou husto povrchovou úpravou, nebo krytem - to stojí víc peněz na výrobu.
    Koš - už i do levnějších repráků se snažej cpát neplechové koše ale nějaké robustnější - zase, je to dražší a reprák tím ztěškne. Tyto koše sou opět nějak opracovány, perforovány, s vyraženým logem
    Membrána - hustomembrána těžká 300gramů z nějakého drahého plastu, opět navěšena nálepkami a na vrchlíku velikým 3D logem Závěs... ani nemusím mluvit. Reprák byl drahej na výrobu protože spotřeboval hodně surovin, a teď váží 10kg což je přes oceán znatelně dražší na přepravu. Opravdu si ještě myslíš že na autohifi repráku za 1800 je něco dobrého? Já si myslim že má výrobní cenu 300-400Kč. U PA za 1800 není pomalu co vyrábět. vše je děláno čistě účelově. za 1800Kč, dostaneš zvuk, ne mohutnej vybrušovanej a postříbřenej koš s dvěma velkými logy....

SPL a frekvenční charakteristika nevypovídá vůbec o ničem.

S tou deltou žádné bůů ani hůů nezažívám. naopak, v menší uzavřené ozvučnici je pořádně pevná a razantní. Nemám zalehnuto v uších jako jiní....
    Pokud máš slušné rádio, není problém jí dobře navázat +-1db

Jiná situace je vejš, ale my se tu bavíme o reproduktoru i s bednou pod 2000Kč, a tam je to snad jasné.

Jako decentní, přesto silná (500W není jen nakreslenejch na krabici, ale se 3,5" až 4" cívkou dosažitelnejch) basová podpora si myslím že dobrá - dobré komponenty ve dveřích nebo tlumení, to se udělá taky. Takto levný subwoofer rozhodně neužírá peníze zbytku audiosoustavy - naopak. Abych koupil opravdu lepší, musím zaplatit za hotový třeba 4-5000Kč. já ale 2-3000 ušetřím a koupím o to lepší předky.
    A proč to dělá?

opak je pravdou. Nutíš mě začít uplně od začátku a tím je výroba reproduktoru. Nehledě na parametry,

PA je PA - většinou u těch levnějších plechovej koš, slušnej magnet, cívka, středička, přívody, papírová membrána, závěc, a občas něco navíc. Váží třeba 4kg. Papír je docela levnej... Tyhle repráky se všechny dovážej. dovoz čtyřkilovýho repráku stojí X Kč.

Autohifi: Magnet - většinou větší (hlavně ulevnějších repráků, naoko) s nějakou husto povrchovou úpravou, nebo krytem - to stojí víc peněz na výrobu.
    Koš - už i do levnějších repráků se snažej cpát neplechové koše ale nějaké robustnější - zase, je to dražší a reprák tím ztěškne. Tyto koše sou opět nějak opracovány, perforovány, s vyraženým logem
    Membrána - hustomembrána těžká 300gramů z nějakého drahého plastu, opět navěšena nálepkami a na vrchlíku velikým 3D logem Závěs... ani nemusím mluvit. Reprák byl drahej na výrobu protože spotřeboval hodně surovin, a teď váží 10kg což je přes oceán znatelně dražší na přepravu. Opravdu si ještě myslíš že na autohifi repráku za 1800 je něco dobrého? Já si myslim že má výrobní cenu 300-400Kč. U PA za 1800 není pomalu co vyrábět. vše je děláno čistě účelově. za 1800Kč, dostaneš zvuk, ne mohutnej vybrušovanej a postříbřenej koš s dvěma velkými logy....

SPL a frekvenční charakteristika nevypovídá vůbec o ničem.

S tou deltou žádné bůů ani hůů nezažívám. naopak, v menší uzavřené ozvučnici je pořádně pevná a razantní. Nemám zalehnuto v uších jako jiní....
    Pokud máš slušné rádio, není problém jí dobře navázat +-1db

Jiná situace je vejš, ale my se tu bavíme o reproduktoru i s bednou pod 2000Kč, a tam je to snad jasné.

Jako decentní, přesto silná (500W není jen nakreslenejch na krabici, ale se 3,5" až 4" cívkou dosažitelnejch) basová podpora si myslím že dobrá - dobré komponenty ve dveřích nebo tlumení, to se udělá taky. Takto levný subwoofer rozhodně neužírá peníze zbytku audiosoustavy - naopak. Abych koupil opravdu lepší, musím zaplatit za hotový třeba 4-5000Kč. já ale 2-3000 ušetřím a koupím o to lepší předky.

Nebudu a nechci uz o tom diskutovat, holt na to mame kazdej diametralne odlisnej nazor a ze si nedokazu predstavit "poradne pevnej a razantni bass" zrovna z Delty v uzavrence, tak to my nesmis mit za zle, asi mame holt jine usi...

Je rovnez pravdou, ze porizovat subwoofer za cenu treba 1750,. Kc a ocekavat od nej nejake vysledky je pro mne pomerne nerealisticka vec.

Takze at zije domaci bastleni cehokoliv a z cehokoliv, paklize se uzivatelum/vyrobcum techto veci jejich produkce libi, pak k tomu nemam co bych dodal.
    Nicmene muj nazor stejne je a bude, ze nic podobneho do auta nepatri a ze subwoofer v teto cene bude svym zvukem jen vzdy relativne "hyzdit" celkovy projev jinak treba celkem rozumne instalace zbytku.
    Mimochodem - predni/zadni komponenty, zesik a radio mas taky z "home made" dilny? Vzdyt koupit stavebnicove stredobasy a vejskace taky jde, zesik si taky home made doma spichnes a signalove kabely ci silove jde preci taky "umotat" doma ze zvonkoveho dratu, dyt preci taky zelezo jako zelezo nebo med jako med, ne?

Věk
    38
    Vliv
    246

Já kupuju komonenty. Nemotám si cívku na reprák a nelepim membránu ke koši. Autozesík bastl by byl hodně náročnej a drahej. to se nevyplatí - alespoň ne v tak nízkých cenách ne.

Pořád nechápeš - u autohifi to musí být podobné - Tu deltu koupím za 1750Kč a ubastlím ozvučnici. A nebo si jí můžu hotovou za 8000koupit. za 8000 už se ti to zdá jako dost dobrý reprák? (vyjma toho že není do auta)

1)Platíš tam materiál kterej nechceš
    2)Platíš tam povrchovku kterou nechceš
    3)Platíš tam práci kterou si rád udělám protože mě to baví,
    4)Platíš si sklady ve kterejch to skladujou, mašiny který na to řežou dřevo, lidi který to dávaj dokupy, haly ve kterejch se to dělá
    Zm*dy který tomu celýmu velej
    5)Platíš maloobchodníkovi za to aby si trošku na tom repráku vydělal - jinak by to neprodával, platíš za přepravu, řidičům kamionů a jeho šéfům, kapitánovi trajektu kterej to v konťáku převeze přes oceán.
    Pak platíš clo, platíš DPH pokud jde o obchod.....

Tohle všechno ty platíš, a repráku to nepřidá.
    Já třetinu z toho jednoduše neplatím.
    To je fakt a nezmůže na tom nic ani moje ucho ani tvoje ani názory ani myšlenky. tohle se děje.
    A proč to dělá?

Já bych třeba zareagoval, ale tiktak píše dlouhý příspěvky o hovně, kdo to má číst.

Já bych třeba zareagoval, ale tiktak píše dlouhý příspěvky o hovně, kdo to má číst.
    Ja bych treba uz na tebe ani nereagoval, (tvoje vyjadrovani mi nepripada zrovna slusne, nicmene tvoje vec), ale fakt mne bavi, kdyz mi o teorii autohifi "kaze" pokojovy teoretik, ktery pravdepodobne muziku do auta ani nikdy nestavel, ani poradnou nikdy neslysel.
    To si myslim o tvych prispevcich...

crashpc: mas svym zpusobem pravdu, ale praxe cloveka hodne nauci a hlavne soudneho presvedci...
    Muzu ti jen duverne sdelit, ze uplne skoro presne jsem to videl ja, kdyz jsem si do auta porizoval prvni tubu se starym dvoukanalem v mustku, pak si stavel prvni bednu s reprakem myslim zrovna Beyma a postupne zjistoval, ze tudy cesta k dosazeni prijatelne reprodukce nepovede

Ale fakt uz mlcim, vzajemne se skutecne nepresvedcime...

Treba mi nekdy po letech das alepson v duchu za pravdu.

Věk
    38
    Vliv
    246

v cenách nad 10k za sub asi ano, ale jinak není problém koupit totožný reprák z nějakého hotového subwooferu, a uplně přesně ho celý okopčit. dělá se to.... a je to levnější.
    A proč to dělá?

v cenách nad 10k za sub asi ano, ale jinak není problém koupit totožný reprák z nějakého hotového subwooferu, a uplně přesně ho celý okopčit. dělá se to.... a je to levnější.
    Do ted sem mel pocit, ze tu resite umisteni TVM/Dexon repraku v ozvucnici do auta - zkopirovat komercni sub je trosku neco jineho, ne?

2Check: z tveho posledniho postu mam pocit, ze ti ponekud dosly argumenty, to se muze stat, ale chtelo by si to zachovat trosku slusnosti.

2Tiktak: To je vsechno moc hezke co tu pises, ale mam pocit, ze jste orlandovi moc nepomohli - myslim, ze kdyby si mu readeji doporucil nejaky reproduktor napr. prave z oblasti autohifi, mel by mozna vetsi radost nez z povidani o profi instalacich. Nebo opravdu zastavas nazor, ze nez levny sub, tak radeji nic? To ze TVM a spol do auta nepatri beru i ja jako nezpochybnitelny fakt.
    Audiotrak Prodigy HD2 (2xOPA2134PA + LT1364) => Little Dot I+ (WE408A + AD8022) => Sennheiser HD555@595
    Asus Xonar D1 => Technics SU-A800 => Tesla 2xARN6608 + ARV-104

Věk
    38
    Vliv
    246

no, nepatří tam, ale pro nenáročného člověka svou práci udělá. stejně jako kompaktní fotoaparát za 3000Kč, nebo hobby vrtačka za 800...
    A proč to dělá?

Citace Původně odeslal Caleb Zobrazit příspěvek
    Do ted sem mel pocit, ze tu resite umisteni TVM/Dexon repraku v ozvucnici do auta - zkopirovat komercni sub je trosku neco jineho, ne?

2Check: z tveho posledniho postu mam pocit, ze ti ponekud dosly argumenty, to se muze stat, ale chtelo by si to zachovat trosku slusnosti.

2Tiktak: To je vsechno moc hezke co tu pises, ale mam pocit, ze jste orlandovi moc nepomohli - myslim, ze kdyby si mu readeji doporucil nejaky reproduktor napr. prave z oblasti autohifi, mel by mozna vetsi radost nez z povidani o profi instalacich. Nebo opravdu zastavas nazor, ze nez levny sub, tak radeji nic? To ze TVM a spol do auta nepatri beru i ja jako nezpochybnitelny fakt.
    njn, mas pravdu, ze diskuze byla skutecne trosku o principu, ne o konstruktivni rade

Nicmene ja to osobne beru tak, ze nez vymyslet pro mne skutecne zvukove nehodnotnou tubu v ramci ceny par stovek, tak budu radsi skutecne bez "radobysubwooferu".
    Bohuzel jsem na ruznych srazech slysel jak opravdu kvalitni instalace, tak i podobne home made hrombedny s extra levnymi reproduktory stavebnicoveho typu a opet rikam - nez tohle, tak radsi nic.
    Moje doporuceni je holt neco pritlacit a mensi subik zakoupit z levnejsich rad Rainbow, Hertz, Phase, Rodek ci neceho podobneho a klido pak vytvorit potrebnou ozvucnici (v teto kategorii bych ani neresil bassreflex versus uzvarenku) a svuj ucel to splni pro nenarocneho az stredne narocneho posluchace hudby v aute, zvykleho na bezne tovarni ozvuceni (samozrejme tim myslim tak radio a dva pary repro).
    Se slusnymi a k sobe sladenymi komponenty se da hudba v aute velmi pozvednout za skutecne par tisic, za par set to dle meho skutecne uzitecne bohuzel nejde.

Věk
    38
    Vliv
    246

rozhodně souhlasím s tím že musí jít o REPRODUKTOR, ne nějaké kmitátko typu Dexon atd....
    A proč to dělá?

uf to sem si oddechl tajil se mi pri te teoreticko teoreticke diskuzi dech, ale celou dobu sem sledoval jak vyzraly tiktak nechce nikomu moc doporucovat pokusy atd. ale jit sice draz zato vsak na jistotu. Crashpc zastaval nazor rozumneho DIY, kterym ovsem tusim tiktak ve svych zacatcich taky prosel a hodi se to hlavne k poznani toho, ze nakonci se stejne dospeje k tiktakovi a pojede se za draz, ale na jistotu. Coz je ovsem i otazka veku uzivatelu a jejich chuti delat pokusy atd. Takze mi starsi kluci radsi nakoupime od prumeru smerem vyse a mladsi kluci at blbnou se stavenim. Zakoncili jste to nakonec oba velmi slusne za to tleskam.

resume z meho pohledu drazsi a na jistotu instalace a funkcnosti doporucuje tiktak, levnejsi a DIY pristup cenove dostupny mladi doporucuje crashpc, oba modely jsou pro urcite lidi pouzitelne.

I kdyz sice zakladateli threadu nakonec trochu odbocili, poresili si tu zajimave nazory.

co se tyce modela check "nech si vulgarizmy smerovane primo na nekoho" pro jina fora tady na to nejsme zvedavy.
    Spousta vice ci mene uzitecnych veci a zivot okolo...jdete se projit.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Subwoofer k mikrosystému
    Založil al.ish v sekci fóra Zvuk
    Odpovědí: 7
    Poslední příspěvek: 13.07.2007, 16:58
  2. Subwoofer nejede
    Založil Neo v sekci fóra Zvuk
    Odpovědí: 7
    Poslední příspěvek: 19.04.2006, 16:08
  3. Pri vetsim zesileni prestane hrat subwoofer...
    Založil PhoB v sekci fóra Elektronika a bastlení
    Odpovědí: 0
    Poslední příspěvek: 18.01.2005, 20:14
  4. Genius 5.1 HT 3600W // aneb co je to subwoofer ???
    Založil Lubopp v sekci fóra Zvuk
    Odpovědí: 5
    Poslední příspěvek: 16.09.2003, 13:02

Pravidla přispívání