Výsledky 1 až 3 z 3

Téma: Zalman ZM80D-HP ... vadné heatpipes?

Standardní Zalman ZM80D-HP ... vadné heatpipes?

Ahoj,
    pořídil jsem chladič Zalman ZM80D-HP ( http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=28487 ), ale nefunguje mi přenos tepla přes "heatpipe".
    Při provozu jsou trubice ve spodní části horké (zdroj tepla cca 70 °C), ale za ohybem pořád studené, pokles teploty je tam alespoň 30°C, zkrátka ani jedna z trubic jakoby vůbec nevedla teplo, možná jen minimálně přes měděný plášť.

Je to moje první zkušenost s heatpipe a hned velké zklamání. Myslím že vše mám správně, zdroj tepla je ve smyslu gravitace ve spodu a trubice se tam také zahřívá. Napadá mě jestli není teplota ohřevu kolem 60 až 70°C málo pro funkci. Zkoušel jsem ale jeden konec heatpipe opatrně zahřívat horkovzdušnou pistolí na teploty vyšší, avšak ani poté efekt nezafungoval.
    Obě trubice se přitom z vnějšího pohledu zdají nepoškozené.

Má s tím prosím zkušenosti? Nechce se mi věřit, že obě jsou z výroby vadné.
    Existuje nějaký spolehlivý a jednoduchý test funkčnosti?

ONes

Senior Member Avatar uživatele NeMeM9aA
    Věk
    44
    Vliv
    272

Standardní Re: Zalman ZM80D-HP ... vadné heatpipes?

Ano, vypada to, ze skutecne nevedou teplo, jsou vadne.
    Muzes zkusit tu Heatpipe ponorit jednim koncem do horke vody a druhy konec drzet. Kdyz se do cca 10s nepoplis, tak nejspis nefunguje.

Standardní Re: Zalman ZM80D-HP ... vadné heatpipes?

Citace Původně odeslal NeMeM9aA Zobrazit příspěvek
    Ano, vypada to, ze skutecne nevedou teplo, jsou vadne.
    Muzes zkusit tu Heatpipe ponorit jednim koncem do horke vody a druhy konec drzet. Kdyz se do cca 10s nepoplis, tak nejspis nefunguje.
    Diky moc za radu. Byly vadne. Pozor na Zalmany!!!
    Komparacni test s novym kusem Zalman ZM80D-HP pomoci horke vody to jednoznacne potvrdil. Skutecne behem par sekund se s fungujici heatpipe clovek popali. Ty puvodni furt studeny...
    Nechapu jen to, jak je mozny, ze Zalman zabali vadny trubice. To nemaji nejakou vystupni kontrolu? Proste jsem chytil smejda

Chladi to ted ale luxusne, srazil jsem max. teplotu celkem o 15 stupnu. Jen tim nechladim grafiku ale dva CPU VIA Eden 1GHz spolecne se severnim mustkem na miniITX desce EPIA VT310-DP (celkem max. 25W tepelneho vykonu). Deska je zakladem pro VPN koncentrator.
    Musel jsem Zalmana dost modifikovat aby sel namontovat na vsechny tri chlazene komponenty. K odvodu tepla ze skrine (format 1.5U, rack 19") si navic pomaham medenym odtahovym kominem a kontaktem horniho kridla chladice s vikem skrine v oblasti nasavani vzduchu.
    Nekdy snad postnu i nejakou fotku.
    Naposledy upravil ones; 06.08.2007 v 01:25.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání