Chtěl bych se zeptat, jestli někdo náhodou nezná nějakou utilitku pro vypnutí nesystémového pevného disku ?
Chtěl bych se zeptat, jestli někdo náhodou nezná nějakou utilitku pro vypnutí nesystémového pevného disku ?
K čemu to? Vypnutí nebo vypnutí a odpojení? Co je to za disk - PATA, SATA, SATAII?
[PC] i7-3770K @4.5 GHz w/Noctua NH-D14 SE2011 | 32 GB Patriot G2 | Asus P8Z77-V Deluxe | Crucial M4 256 GB | 2x WD20EZRX RAID1 | BD-RE LG GBW-H20L | Sapphire HD7750 Ultimate | Enermax Revolution87+ 550W | Antec Solo II | Asus Xonar Phoebus + AKG K271 MkII | NEC PA231W + SVII + Spyder3EE
[Photo] Nikon D700 + MB-D10 | AF-S 16-35/4G VR | AF-S 24-120/4G VR | AF-S 50/1.4G | AF-S 60/2.8G | AF-S 85/1.8G | AF-S 70-200/2.8G VRII | TC-17E II | SB-900 | Transcend cards | Heliopan + Formatt filters | Gitzo support | Kata + Tamrac bags
You're guaranteed to miss 100% of the shots you don't take. (Wayne Gretzky)
Jde mně o to, abych proudloužil výdrž baterie u notebooku se dvěma disky, je to Serial ATA disk. Hodilo by se něco jako je ve win. možnost vypnutí disků po třech minutách nečinnosti, jenže bych to potřeboval na ten jeden konkretní disk a při nejlepším aby bylo možné ho odpojit hned.
Některé čipsety umožňují odpojit SATA disky (zobrazují se v trayi jako USB zařízení), ale ten pak nepřipojíš zpět jedině po restartu nebo odpojením a připojením zpět (tímto způsobem odpojuji DVD mechaniku pro delší výdrž).
Šlo by to přímo příkazem pro disk, ale tuto komunikaci na nízké úrovni nelze provést pod Windows.
Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím hodnocení/reputaci/karmu - prostě ikonku s vahami pod avatarem.
Kdo vás kdy a za co ohodnotil uvidíte ve svém Uživatelském panelu.
Pod linuxem tohle lze provest pomoci hdparm -y /dev/disk . Prepinacem -Y lze vypnout a probudit lze az restartem.
Kdyz ho win umi uspat, tak by snad mel existovat zpusob jak tenhle stav vyvolat, ne?
Love 'murican gas-guzzlers...
Chevrolet Camaro '79, 5L V8
Chevrolet Tahoe '01, 5.3L V8
Chevrolet Camaro '01, 3.8L V6
chevroletcamaro.cz - Unleashed Fuel Only
Tak jsem zjistil, že by mělo být možné disk uspat we windows pomocí příkazu, který zatím bohužel neznám.
Co zkusit http://hdparm-win32.dyndns.org/hdparm/ ? hdparm for windows
EDIT: ted jsem to zkusil a funguje to - nainstaluj to, spust si cmd a napis "hdparm -i /dev/hda" az /dev/hd[neco] - zjisti si, jaky pismeno ma jakej disk. Potom 'hdparm -y /dev/hdx' a disk spinka probere se pri prvnim pristupu na nej.
Taky je pekne spustit jen hdparm, vypise vsechny moznosti - treba -I/-i je uzitecny
Naposledy upravil admix; 15.08.2007 v 23:01.
Loading signature [ FAILED ]
Naposledy upravil Casey; 16.08.2007 v 11:53.
Je to mozny, takovejch veci je tam vic - treba temperature dump funguje jen na Hitachi discich apod. Jsem rad, ze se to hodi
Naposledy upravil admix; 16.08.2007 v 13:45.
Loading signature [ FAILED ]
Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)