Nevím, jestli to spíše nepatří do mísy ale budiž.
Opět jsme tu měli takové to pěkné počasí, kdy si vzduchem lítájí desetitisíce voltů jako by se nechumelilo.. Prostě bouřka jak řemen a párkrát mi to šlehlo dost blízko baráku (řádově stovky metrů). Osobně jsem byl celkem v klidu. Udělal jsem obvyklou prevenci: vytáhnutí antény z televizní karty a odpojení kabelu ze síťové karty, vedoucí k jinému pc v baráku. Zbytek by měla zajistit přepěťová ochrana od APC, sídlící pod stolem, která mně umožnila nevypínat pc i v těchto situacích.
K zamyšlení mě přivedli až obličeje rodičů, sedící před svým domácím kinem koupené za težce vydělané peníze na vánoce a přemýšlející co by se mohlo stát.
Vím, že nejčastěji lidem při bouřce odchází modem u pc. Další případy už moc neznám... Až ale na vyhořelou televizi mého strýceJak hodně si myslíte, že jsou televize při bouřce v ohrožení?
My máme anténu na střeše výše než hromosvod. Ten je sice s anténou propojen, ale vážně bych byl zvědav, co by se stalo, kdyby nám tam ten blesk udeřil. Samotný blesk by určitě šel hromosvodem, výkyv na anténě by ale mohl být taky moc hezký...
Nakonec jsem prostě televizní anténu z přístrojů odpojil s tím, že pro zajištění sestavy ze strany elektrické sítě koupím to co mám u pc a na anténní zajištění (které podle mě hrozí mnohem více) si počkám, co mi sem napíšete..Našel sem sice pár schémátek s kondíkem pro přepětí na kabelovce odstraňující rušení, to je ale kapku něco jiného než přepětí vyvolaném přírodním bleskem...
sorry za délku příspěvku