Re: OpenOffice 3 RC 1 je venku!
Napsal jsem na svůj blog malé pojednání nebo jak to nazvat o této verzi OO. Kdyby to někoho zajímalo, tak zmíněný článek najde zde.
Re: Tak už je to officiální
ja jsem si to sice nestahnul, ale jinak zajimavy cteni a takovej topic rozhodne vitam :)
Re: Tak už je to officiální
Citace:
Původně odeslal
wong
ja jsem si to sice nestahnul, ale jinak zajimavy cteni a takovej topic rozhodne vitam :)
Já se lekl, že to nikdo nečte. Děkuji za kladné hodnocení ;-)
cita to tu urcite viac ludi :)
ja cakam na nejaku oficialnu finalnu verziu
Citace:
Původně odeslal
JonnZ
cita to tu urcite viac ludi :)
ja cakam na nejaku oficialnu finalnu verziu
Zrovna jsem hledal odkaz pro tebe, aby sis mohl kontrolovat datum vydání finální verze, ještě včera tam bylo uvedeno 16. září, ale asi se už našli chyby a bylo rozhodnuto, že finální verze bude 22. září(stále to ještě není finální datum), a že bude i vyrobena RC 2, která vyjde 12. září.
Kontrolovat datum vydání můžeš zde(úplně dole na té stránce).
Ještě jsem zapomněl, jak jsem psal už předtím, RC 1 byla officiálně oznámena, tudíž klidně vyzkoušej....samozřejmně můžeš mít 2.4.1(poslední stabilní) i 3.0 RC 1 spolu ;-) Dle mého to stojí za to, už jen kvůli vyzkoušení možnosti PDF úprav v OO 3 (pro stabilní verze zatím není plugin)
Vynikajici info. Diky. Prave taham odsud. RC1. RC2 se jim asi nejak zpozdila.
Jestli to umi editovat pdf s tim pluginem tak by to pro me byla uplna bomba.
Citace:
Původně odeslal
Koudy
Vynikajici info. Diky. Prave taham
odsud. RC1. RC2 se jim asi nejak zpozdila.
Jestli to umi editovat pdf s tim pluginem tak by to pro me byla uplna bomba.
U mě to funguje, rozdíl je v tom, o jaké PDF se jedná:
a) klasické PDF - otevírá se v OOo Draw
b) hybridní PDF - otevírá se v OOo aplikaci, ve které bylo vytvořeno(text v Writeru, tabulky v Calc...) - POZOR! Toto NEfunguje ve verzi RC1, našli tam chybu a opravena bude v RC 2 verzi, která výjde snad během dnešní noci, nebo maximálně té zítřejší, pokud se zase vydání neopozdí, RC 2 verze měla totiž původně vyjít již tento pátek.
Hybridní PDF by mělo fungovat asi takhle:
Uživatel vytvoří dokument v OO a uloží ho do souboru PDF, který oproti klasickému PDF obsahuje navíc i data v ODF. Získá tak jediné "hybridní PDF", které lze otevřít v libovolném prohlížeči PDF. Pokud někdo takové hybridní PDF otevře v OO, může je díky vestavěným datům ODF upravit standardními nástroji OO a opět uložit do hybridního PDF. Dokumenty tak lze uchovávat pouze v PDF.
Docela šikovný nápad, asi si OO zase někdy vyzkouším.
Citace:
Původně odeslal
Kankal
Hybridní PDF by mělo fungovat asi takhle:
Uživatel vytvoří dokument v OO a uloží ho do souboru PDF, který oproti klasickému PDF obsahuje navíc i data v ODF. Získá tak jediné "hybridní PDF", které lze otevřít v libovolném prohlížeči PDF. Pokud někdo takové hybridní PDF otevře v OO, může je díky vestavěným datům ODF upravit standardními nástroji OO a opět uložit do hybridního PDF. Dokumenty tak lze uchovávat pouze v PDF.
Docela šikovný nápad, asi si OO zase někdy vyzkouším.
Díky, chybu jsem opravil.
O tom hybridním PDF se lze více dočíst zde: http://www.oooninja.com/2008/06/pdf-...ension-30.html
Ještě doplním, že standardní prohlížeče PDF (Acrobat Reader apod.) by měly data ODF v hybridních PDF zcela ignorovat a neměly by mít se zobrazováním hybridních PDF žádný problém.
Zdar, jsem rád za toto téma.
Jenom bych důrazně upozornil uživatele Mandrivy-pokud nainstalujete 64bitovou RC od pana Cyroně
http://mandrivalinux.ic.cz/
pak se připravte na opravdu extrémě rychlý start, až to vyrazí dech! Řekl bych, že se to vejde do dvou sekund...
Mandriva64 2008.1, Phenom kriplkchór 2,5GHz, 4GB RAM.
Honza
Citace:
Původně odeslal
HonzaRez
Zdar, jsem rád za toto téma.
Jenom bych důrazně upozornil uživatele Mandrivy-pokud nainstalujete 64bitovou RC od pana Cyroně
http://mandrivalinux.ic.cz/
pak se připravte na opravdu extrémě rychlý start, až to vyrazí dech! Řekl bych, že se to vejde do dvou sekund...
Mandriva64 2008.1, Phenom kriplkchór 2,5GHz, 4GB RAM.
Honza
I na Windows je start hodně rychlý, pokud se jedná o RC1 verzi. Mě osobně na Win PRO 32. bit trvá start s NEZAPNUTÝM rychlým spouštěním OOo(nebo jak se to přesně jmenuje) cca 4 sekundy...
Tak otevreni PDF vytvoreneho v OpenOffice 2.2.1 funguje uplne perfektne a stejne tak editace. Jeste zkusim PDF vytvorene nejakou pdf tiskarnou.
Dneska večer snad bude vydána RC 2 verze. Zrovna jsem se koukal a datum vydání RC 2(15. září) se nemění, ale je u něj stále otazník. Tak snad to výjde. :)
Pokud vyjde tak to bude super.
Jinak jsem prave zkusil pdf formular ministerstva financi - danove priznani. Editace funguje do policek coz je super. Maji sice spatne velikost fontu ale to je uplnej detail. Nektery tabulky jsou kapku posunuty ale da se s tim neco urcite delat. Takze vynikajici zprava, staci k tomu sednout jednou poradne nastavit a pak uz jenom prepisovat podle potreby.
Nesu špatné zprávy - vydání verze RC 2 se oddaluje - zatím na 22. září, čili příští pondělí. Vydání finální verze je tudíž také oddáleno, a sice na 30. září.
Datum odložení je způsobeno asi objevením dalších chyb, výčet opravených a neopravených chyb v RC 1 verzi si můžete přečíst zde.
Zdroj: http://wiki.services.openoffice.org/wiki/OOoRelease30 (dole)
Nová verze OOo 3 - m6 je na světě
V pondělí, 15. září, byla uvolněna(nijak neoznámená) nová verze OOo 3 - m6.
NENÍ TO RC2 ! Pouze opravuje chyby v RC1.
Stahujte zde(platforma WIN32) a zde ostatní. Jedná se o plně lokalizované OOo do češtiny. Jedná se o CZ mirror, na jiných je většinou jen několik lokalizovaných verzí a češtinu musíte stáhnout zvlášť.
Info hledejte zde nebo zde.
Re: OpenOffice 3 RC 2 je venku!
Tak jsem náhodou zjistil, že se na officiálních FTP serverech začínají pomalu objevovat první lokalizované verze OOo 3 RC 2, česká verze mezi nima zatím není.
Počítám, že se česká verze objeví v nejbližších hodinách(snad ještě dnes), alespoň ve variantě EN verze + CZ lokalizační balíček, na vydání samostatného CZ instalačního balíku si budeme muset asi ještě den počkat.
Dva FTP servery, na kterých je zatím RC2 verze:
ftp://ftp5.gwdg.de/pub/openoffice/extended/3.0.0rc2/
ftp://ftp.rz.tu-bs.de/pub/mirror/Ope...nded/3.0.0rc2/
Na těchto serverech by se také měla objevit v nejbližších hodinách i varianta EN verze OOo + CZ balíček(samozřejmně officiální vše).
Pokud někdo chce počkat na CZ instalační balík OOo 3 RC2, bude nalezení na FTP serveru uvedeném níže, ale se zpožděním pravděpodobně, než bude vytvořen:
ftp://ftp.linux.cz/pub/localization/.../devel/OOO300/
Jinak RC 2 verze bude ohlášena officiálně až v pondělí 22. září.
Tak už byla oznámena officiálně RC 2 verze OOo3. Oznámení si můžete přečíst zde, nedočkavci tam najdou i EN verzi. Readme soubor najdete zde.
Česká verze je zde, ale zatím jen pro GNU/Linux a MacOS.
Tak už je na světě i CZ instalační soubor OpenOffice 3 RC 2 pro platformu Windows, stahujte tuto verzi zde.
Ostatní platformy najdou instalační balíky zde.
Oboje je CZ HTTP(i FTP) server linux.cz.
Popravdě řečeno funkce typu editace pdf mě moc nerajcují (a docela by mě zajímalo, jak to bude omezené, jestli mají všech pět pohromadě, tak půjde editovat vždy jen jeden řádek), spíš bych byl rád, kdyby konečně fungoval export do pdf tak jak má, prakticky vůbec v současných verzích nefunguje font embedding.