-
Zakázané focení (festivaly)
Nevím, jestli to může být tady, tak kdyžtak prosím přesunout smazat...
Chystam se na jeden cesky festival. Je tam zakazano fotit zrcadlovkou, takze pocitam, ze ani neprojdu pres ochranku. Pry z duvodu, aby pak nemohly byt fotky komercne zne/vy-uzite. Mam novy fotak, tesil jsem se, jak si procvicim foceni a ted tohle :-/
Ma nekdo podobny problem? Napada vas nejake reseni? Nebo se s tim proste smirit...
-
Re: Zakázané focení (festivaly)
zalezi jak moc to chces hrotit
1-to ze sebou mas fotak, neznamena, ze s nim budes fotit!!
2-domluvit se s organizatorem - vetsinou neni problem
3-propasovat ho tam, mam batoh s dvojtym dnem :D a nahoru si vzdy hodim flasku vody. kdyz uz me securitak prohledava, najde vodu, o tu se pohadam a dotycny uz nema potrebu me vic prudit...
spis bych tvuj dotaz trochu poupravil. na pohled z druhe strane. Jdu na akci, jdu se bavit a nesouhlasim s tim, aby me nekdo fotil...co s tim?! kdyz uz jdu fotit na akci, jdu tam vetsinou na zadost vystupujich, tudiz fotim co se deje na podiu. Fotit lidi okolo (jednotlivce) me prijde "proti srsti". Ale kdyz koukam na reporty z akci, tak je to cim dal tim vic, co kdo mel na sobe atd, nez o reportu z akce (kdo tam hral+atmosfera vystoupeni)
-
Diky za reakci
1-tento argument asi u ochranky neprojde :-)
2-domluvit jsem se primo nepokousel, jen jsem se emailem dotazoval, jestli je to pravda, bylo mi to potvrzeno s tim, ze pro "obycejne lidi" neni sance (ziskat to novinarske povoleni)
3-uvidime. vypada to na dobrou strategii, v nejhorsim. taky jsem si z toho delal srandu, ze ja budu mit u sebe telo a budu ho vydavat za kompakt a kamoska ponese objektiv a bude tvrdit, ze je to dalekohled :-)
Co se tyce pohledu z druhe strany, fotit co maji lidi na sobe, to je extrem, ale myslim, ze nejake emoce, atmosferu je zahodno taky zachytit - k tomu holt patri i fotky navstevniku. S timhle ale nemam vubec zkusenost, me prijde trapne uz nekoho ciziho fotit, kdyz o tom vi :-) Kdybych chtel vyfotit nejaky detail, tak uz bych se asi i zeptal (ze zakona je to jedno, ale jsme lidi...).
EDIT: otazka je, pokud se uz s fotakem dostanu dovnitr, jestli tam nebude nejaky zodpovedny prudic, ktery mi ho pak sebere :-)
-
Já byl před třemi lety na Love Planet a dost mě tam dorazili - měl jsem tehdá S1 IS, navíc s tubusem, UV filtrem na konci a sluneční clonou, takže to vypadalo dost mohutně. Sekuriťák ho vzal do ruky, zkoumal, zavolal si zkušenějšího na pomoc a ten prohlásil "to je dobrý, to má jen tři megapixly!" a s těmito slovy mě pustili dovnitř...
Ale s 10D + 70-200/4L už bych to asi na "jen 6 megapixlů" neukecal... ;D
Abych řekl pravdu, moc tomuhle trendu nerozumím... Co rozumí pod komerčním zne/využitím fotek? Že bych je prodal jako nějakýmu časáku? :rolleyes:
-
Citace:
Původně odeslal
Marty
Abych řekl pravdu, moc tomuhle trendu nerozumím... Co rozumí pod komerčním zne/využitím fotek? Že bych je prodal jako nějakýmu časáku? :rolleyes:
Taky mi to nějak nedochází. Když budu chtít tak s fotkou z kompaktu taky můžu dělat věcí. Imho omezovat focení vůbec a jenom pro zrcadlovky tuplem je fakt pěkná kravina.
-
Hele ja si to nevymyslel :)
Tohle mi odepsali:
"...je to tak, jak píšeme na webu - je povoleno vnášet kompatky, není povoleno vnášet fotoaparáty s tělem a oddělitelným či velkým objektivem, což zrcadlovka určitě je. Vychází to z většiny smluv s kapelami, kde je výslovně zakázáno od nich vnášet profesionální či poloprofesionální fotoaparáty, resp. je jimi fotit, aniž by šlo o akreditované novináře. Vychází se z toho, že automat neudělá tak dobrou fotku kapely, která by se pak dala teřba komerčně využít / zneužít."
Smysl treadu napr.: jak to (ne)resite vy, pravni otazky (jestli mi muzou treba zabavit kartu) a porad cekam, ze se objevi nekdo, kdo rekne, "hele, muj kamarad Cenda pracuje v tady tomhle casaku, on ti to zaridi" :)
-
No já mám zatím ještě Olympus 760 UltraZoom a protože tam objektiv nikam nezaleze, tak ikdyž to je stále kompakt, už se na to ty holohlavý bezmozci dívaj divně a jeden dokonce řekl že NE.
FAKT: jakmile se začneš rozčilovat nebodokonce hádat = 100% tě pak nepustí, jen kvuli tomu aby morálně nad tebou vyhrál
čili, tehdy mi řekl že mám plechovku redbullu a foták co se jim zdá že už je moc velkej. A já na to chlapi neblbněte, redbula jsem koupil támhle u toho stánku který patří ke stanovému městečku, čili v podstatě stále v tomto areálu, a hned ja vlezu za tyhle vaše ohradníky, další si mohu koupit támhle u toho stánku o 10m dál. Tak to prosím neřešte.
A co se týče foták, včera i předevčírem jsem tu s ním byl taky a nikdo nic neřekl. Nevím tedy proč by to mělo dnes vadit.
Každopádně pravda je taková, že security firmy začínají rozlišovat zdali kompakt má manuál či nikoliv. A podle toho často rozhodují...
Jak tam vidí na kolečku A,S,M tak maj občas problém.
A jinak komerční zneužití... Freeku je mi jasný že si chceš fotit pro sebe, ale jsou tam i akreditovaní fotografové, kteří zaplatí docela nemalé peníze aby mohli fotit (pravda ti mohou i do zákulisí...) a pak se snaží vydělat na tom že své fotky prodávají do novin a časopisů. A ty bys nedal ani korunu a pokud bys dal své výtvory na NET mohl by se ti např ozvat někdo z redakce že chce koupit tvé fotky. Příklad.
Ale stejně si myslím že to celé je blbost, dnešní minikompakty co se vejdou do kapsy maj už skoro 10Mega - zoom jim vyleze až snad na 10x optickej a mě by se svým olympusem 3,2mega vyhazovali...
Citace:
Původně odeslal
fr33k
stál čekám že někdo řekne - hele, muj kamarad Cenda pracuje v tady tomhle casaku, on ti to zaridi" :)
jak říkám, musel by za tebe někdo něco zaplatit... né jen zařídit...
-
Jo a ještě mne napadlo, vždy se k těm security chovám tak že už 20m před ním začínám rozbalovat celej svuj batoh a hned jak začne nakukovat, tak hlásím obsah, - mikina, foták (ovšem mám jej v pouzdře tzn není videt), doklady, tričko...
A jak viděj tenhle přístup vždy v podstatě jen do báglu nakoukli , osahali jej zespodu (ale tak že jen tak jako že se dotkly) a dobry dobry dalsi....
-
Citace:
Původně odeslal
Atreides
jak říkám, musel by za tebe někdo něco zaplatit... né jen zařídit...
Jestli je to skutecne tak, tak to jsem treba nevedel, ani me to nenapadlo.
Ja jsem takovy nezistny chlapec a ani s tim fotakem poradne neumim :-)
Jestli bude mit nekdo k tematu co rict, tak si samozrejme jeho nazor rad prectu. Zatim vsem zucastnenym diky.
-
Citace:
Původně odeslal
Marty
Třeba by sis mohl dát fotky na net, začalo by ti na stránky chodit víc lidí, ty by sis tam dal reklamu a na ní vydělal, přičemž vyfocená kapela z toho bude mít kulový ;) trošku blbost, ale vsadím se že by ti to tak třeba někdo vysvětlil. Anebo bys zachytil někoho z kapely "v nedbalkách" a následně ho vydíral :mweheh:
Citace:
Původně odeslal
fr33k
Hele ja si to nevymyslel :)
Tohle mi odepsali:
"...je to tak, jak píšeme na webu - je povoleno vnášet kompatky, není povoleno vnášet fotoaparáty s tělem a oddělitelným či velkým objektivem, což zrcadlovka určitě je. Vychází to z většiny smluv s kapelami, kde je výslovně zakázáno od nich vnášet profesionální či poloprofesionální fotoaparáty, resp. je jimi fotit, aniž by šlo o akreditované novináře. Vychází se z toho, že automat neudělá tak dobrou fotku kapely, která by se pak dala teřba komerčně využít / zneužít."
Smysl treadu napr.: jak to (ne)resite vy, pravni otazky (jestli mi muzou treba zabavit kartu) a porad cekam, ze se objevi nekdo, kdo rekne, "hele, muj kamarad Cenda pracuje v tady tomhle casaku, on ti to zaridi" :)
Pokud to takhle mají "nasmlouvané" s kapelami, tak s tím IMHO nic neuděláš. Trošku mě zaráží to omezení JEN na (polo)profesionální fotoaparáty, to je fakt úlet.
A když nenapíšeš na jaký se chystáš festival, tak ti to asi nikdo nezařídí :D ale i tak o tom pochybuju, no uvidíš...
-
pánové, tohle je standardní postup, který je většinou dán požadavky účinkujících...
nafotil jsem poměrně dost koncertů a na těch větších jste bez photopassu obvykle bez šance... (naprosto laxní přístup má třeba ochranka ve Sportovní hale, kde byste například na Chrise Reu pronesli snad i bombu)
naproti tomu existují zcela opačné případy - například předloni přijel na Colours of Ostrava Robert Plant... tam měli smůlu fotografové z regionálních médií - prostě šanci fotit a natáčet mělo dvacet lidí (a byl jsem mezi nimi)... navzdory akreditaci jsem navíc musel podepsat Plantovu managerovi photo-release, že fotografie nemohu použít jinde než u článku o koncertu, případně ve svém portfoliu...
ad zrcadlovky a kompakty - je to úplně jednoduché - se zrcadlovkou (a odpovídajícím objektivem) uděláte obstojnou fotku z několika desítek metrů... s kompaktem jste bez šance, i kdyby to byl superzoom s X megapixely (samozřejmě, že se o tom dá polemizovat)
ad zařízení akreditace - pokud nemáš fakt dobrého známého, těžko ji získáš - pořadatelé většinou dávají jeden dva photopassy na redakci, které dané médium zcela jistě využije... já ti bohužel nepomůžu - kdysi dávno jsem sice znal lidi z opavského Regionu, ale to je natolik lokální médium, že by tě pustili tak maximálně na Dolnolhotský buben (či jak se to jmenuje) - dál než v Ostravě nemáš šanci, navíc Region (jmenuje-li se tak stále) je nyní součástí VLP, takže by přednost dostal třeba fotograf právě z Ostravy
2 russianblue: mno pokud si myslíš, že tohle je dobrá strategie, tak tě vyvedu z omylu - už mnohokrát se mi totiž stalo, že jsem chtěl po uplynutí standardní doby focení (obvykle to jsou cca 3 písničky) udělat pár snímků z davu - vždy mi někdo ze securiťáků, či pořadatelů, zaklepal na rameno a se zdviženým prstem mě varoval, že "takhle ne"
-
Dík Miku za osvětlení z praxe. Chystám se právě na Colours :-)
-
Citace:
Původně odeslal
fr33k
Dík Miku za osvětlení z praxe. Chystám se právě na Colours :-)
na Colours jsem fotil poslední tři roky a pokaždé byli nekompromisní... zkusím se poptat - tam by možná akreditace šla dohoukat (ale předem upozorňuji - NIC NESLIBUJI!!!)
-
Treba na Masters Of Rock je foceni povoleno pokud vim cimkoliv, dokonce je tam i soutez o nejlepsi fotku. Jenze jedte na 4 dny pod stan s baglem plnym objektivu a zrcadlovkou (ikdyz ta moje valnou cenu nema)...
Takze jediny fotky, ktery od tam mam jsou foceny mobilem :D
-
wong: ono je to právě evidentně o tom, kde a co ... Já s tímhle na metalových festivalech ani v klubech problémy nemám, spíš naopak (s velkým foťákem a vestou si můžu často dělat co chci). A jinak ano, už jsem taky dostal photo-pass jen tak nebo výměnou za budoucí fotky v rozlišení pro web. A pokud vím, že je někde s focením problém (např. Sazka arena), tak tam prostě nejdu ...
-
Tož chlopi, dojeďte na RoCKfest do Albrechtic a nikdo vám tam bránit fotit nebude...
http://www.rockfestalbre.wz.cz/
Honza
-
Pokud máš k dispozici i kompakt,vem si s sebou oba a tu zrcadlovku ukryj třeba do toho dvojitého dna.Pokud uvidí jeden foťák,zpravidla nikoho nenapadne hledat druhý...Šel jsem takhle kdysi do jisté kancelářské budovy a musel ukázat obsah kapes.Malý nářaďový nožík Victorinox jsem musel nechat na recepci,dýky s 15 cm dlouhou čepelí umístěné vzadu vodorovně na opasku si nikdo nevšiml...
-
Na koncertě Nicka Cavea v HC Sparta Aréně mi chlapík "ojel" jenom nohavice (takže jsem si teoreticky mohl pronést i pár štůlků dynamitu :-)) a řešili hlavně lahve s pitím. Na koncertě samotném jsem viděl hafo mobilů/digitálů, kterými si lidé uchovávali vzpomínky na tuhle akci. Samozřejmě byl na koncertě zákaz fotografování.
OT: ten koncert byl skvělý :-)
Citace:
Původně odeslal
jan555
A pokud vím, že je někde s focením problém (např. Sazka arena), tak tam prostě nejdu ...
EDIT: Koncerty přece nejsou jenom o focení, ale taky o poslechu ;-) aby ses zbytečně ochudil o nějaký zvukový zážitek, heh.
-
Technická, jestli někdo tuší - kdybych u sebe (nedopatřením) foťák měl, tak mi ho zabaví. A když se jim ztratí?
-
Citace:
Původně odeslal
honny
Technická, jestli někdo tuší - kdybych u sebe (nedopatřením) foťák měl, tak mi ho zabaví. A když se jim ztratí?
nezabaví ti ho - prostě tě nepustí dovnitř...
-
A v Sazka Arene jsou tusim boxy kam se daji takove veci uschovat. Protoze kdyz proste nevis ze sebou nesmis fotak brat, tak preci jej nenechas jen tak nekde na policce že ... tak jej uschovas do boxu ktery stale hlida ostraha.
Ale jak napsal MikeD, pokud by jej nasli pozdeji uvnitr arealu, tak ne ze ti jej zabavi, ale musis pravdepodobne opustit areal, a pak jsi zase na zacatku, pred kontrolou ktera te nepusti...
-
Tak tohle jsem tam nakonec vypotil, tj. skoro nic :-) Ale s fotakem jsem prochazel bez problemu...
http://tonn82.rajce.idnes.cz/Colours2008/
-
Mňa zaujíma, že dokedy tu bude tento trend, že na veľké akcie sa nesmie s "profesionálnym fotoaparátom" (zrkadlovkou) keď v dnešnej dobe sa už počet predaných zrkadloviek blíži k počtu kompaktov a sú to vlastne všetko amatérské stroje (D40, D40x, D60, 400D, 450D, atď). Keď k tomu pridáme aj to že aj výstup z kompaktov je už komernčne bez prolémov použitelný a preto považujem filtráciu návštevníkov na základe typu fotoaparátu za diskrimináciu. Ako keby na závodnú dráhu púštali ľudí zajazdiť si podľa toho koľko miestne auto majú.
-
e1: ten trend bude do té doby, dokud si podobné podmínky budou určovat hudebníci
-
Mám taký pocit že takéto blbosti neurčujú hudobníci ale ich manažment... :(