-
Digitální signál DVB + přenos videa - poraďte pls kdo tomu rozumí...
Hoj,
tak úplně jsem nevěděl kam to napsat tenhle příspěvek (admini, moderátoři když tak to někam přesuňte).
Napřed popíšu co mám za HW a pak v čem mám problém.
čili:
- mám od UPC (zatím) televizní analogový signál
- nemám klasickou TV, ale jedu přes počítač
- v compu mám hybridní kartu WinFast DTV 2000H (která umí analog i digital (dvb-T))
zapojeno:
- UPC do analogu
- digitál je píchlej na společnou anténu v paneláku (takže super signál, ale základní programy)
nahrávání:
- přes digitál nemám volbu si vybírat kodeky - nahrává se prostě "stream MPG"
(kvalita skvělá)
- přes analog si sice kodek vybrat mohu, ale kvalita napikaču, celé i to nějak zrní a je to divný...
ALE pravděpodobně mi něco ruší analogový signál a proto je to takové
problém:
- myslel jsem že si pořídím od UPC digitál a to vše vyřeší.....
No a tady jsem samolitr narazil - UPC používá Kabelový systém DVB-C který má hlídaný SmartKartou.
Tzn musím si bezpodmíněčně od nich vzít jejich set-top-box. Jenže na výstupu z boxu jsou SCART, Svideo, cinche a nebo antenní výstup.
Na vstupu do mé PCI TV karty mám svideo a nebo ty cinche.
A teď mne opravte jestli se pletu:
Pokud to napojím přes cinche a nebo svideo (což si myslím že je v podstatě to samé jen jiná koncovka) dostanu kompozitní video, což je už zase analog, ale v rozděleném RGB modu a zvuk Left Right Audio.
EDIT: tak jsem mezitím krapet hledal
kompozit video (cinch) má společné barvy a intensitu v jednom čili horší kvalita
s-video je má oddělené - čili kvalita je lepší....
komponentí video (ten ale nemám) je každá barva RGB zvlášť
Poznám na obrazovce (monitoru), že ten výstup (s-video) je prostě na houby co se kvality týče a nebo budu mít dojem, že to vypadá stejně jako kdybych tam měl digitál ?
Jestli se, ale nepletu tak v momentě, kdy zmáčknu REC na ovladači, nebudu již nahrávat stream že ?
Prostě pořídím-li si digitál od UPC - ten digitál skončí v set-top-boxu a nazdar....
EXISTUJE nejaké řešení ? nebo jen chci něco co je nereálné a nebo prostě řeším něco co se zapojuje jinak ?
-
Re: Digitální signál DVB + přenos videa - poraďte pls kdo tomu rozumí...
Je to presne tak jak pises a (pro znamyho) jsem na kloudny reseni zatim taky neprisel :(
Proste to reseni od UPC stoji za houby
-
1)komponentni signal (ma to spousta VGA karet) neni RGB, ale YPbPr, ktery je s RGB nekompatibilni.
2)na set top box bych se vykaslal a hledal reseni dekodovani toho digi signalu v DVB-T nebo DVB-S karte, zkus neco vygooglit.
3) na analogogve propojeni zapomen, kvalita je desna a navic tam mas dalsi prevod do nejakeho ztratoveho kodeku zbytecne navic..
http://www.twinhan.com/product_cable_2033.asp
http://www.eltasat.cz/dvb-c-pristroje/dvb-c-pc-karty/
-
musel by si dopředu 100% vědět které jiné zařízení bude korektně dekodovat Conax CAS7, který UPC používá, další problém může nastat při ladění konkrétních programů, jsou dvě možnosti po 7MHz a 8MHz. Podle mě v současné době není způsob jak to vyřešit.
-
No bola by tu kvalitativne lepsia varianta a to satelitna PC karta SkyStar2+parabola a citacka kariet Phoenix+pristupova karta na sat. digitalnu TV, ale je to financne narocnejsie. Inak kvalita u UPC je najhorsia zo vsetkych SK/CZ providerov, takze asi Ta to moc nepotesi (neviem ako je to u analogu). SkyStar 2 vie streamovat do MPEG2, prip. vie ukladat aj cely TS (transportStream). Ale to Ti asi nebude vyhovovat, kedze uz mas zmluvu na kablovku u UPC.
Este u toho analogu - skusal si predzosilnovac? U mojej Leadtek WinFast TV 2000 Expert napr. dost pomohol aktivny rozbocovat (3dB zosilnenie), chce to aj kvalitnejsiu kabelaz, tie PC tunnery su fakt narocne.
EDIT: Mozes urobit nejaky screen z toho analogu?
-
Na tvfreak.cz se toto řeší v pár vláknech, občas někdo tvrdí, že řešení existuje, toto tvrzení je ale v zápětí popřeno. Zatím prý nejde ani použít jiný set-top-box, do jterého se zastrčí karta.
http://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php?t=8780
http://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php?t=8601
-
Takže to vezmu postupně...
add2 Petrik:
průser je že od UPC nedostaneš ani T ani S ale DVB-C (kabel)
a prostě potřebuješ nejakej tuner co umi C
tím přecházím na odpověď Rachemu:
Pokud bych si pořídil TV kartu která by uměla "C" - musel bych si ještě pořídit PCI kartu z CI slotem, pak koupit CI modul a do něj nakonec UPC kartu (kterou jsem tedy zatím zvlášť prodávat nikde neviděl... EDIT - ted jsem volal na UPC a tohle by stejne neslo - prej tam nedavno zapnuli pároví mezi kartou a přístrojem neco jako vzájemná autorizace.... Proto někdo na jiném foru píše že mu to chodí, ale o týden později tam jsou již posty že už zase ne ! - Prostě Smart karta se musí s autorizovat se set-top-boxem - něco jako kdyby si očuchávala MAC adresu, a když zjistí že to je OK - pustí signál dál...
To mi přijde dost drahé řešení - a satelit taky (jsem na blbé straně paneláku a podnájmu)
Shodoou okolností jsem mému otci pořídil pod keř k vánocům satelitní systém s otočným motorem, takže jsem něco o CI modulech a kartách přečetl...
add2 daggy:
Koukal že samotné UPC nabízí za dalších 150 mesíčně - HDčkovej recorder kterej má DVB-C s kartou uvnitř a pokud by mi ukládal nahrávky ve streamu (předpokládám že ano, pak bych si nahrávky stáhnul už jen přes USB do kompu - jen se bojim aby mi to někdy neřekl že tento film je chráněn autorkým zákonem a smolík...)
EDIT - tak tohle by taky nešlo - respektive nahrávat ano, ale přes USB si to pak nenahrajete do kompu - teda ano, ale šifrované....
Co se týče toho analogu...
Původně jsem měl natažen kabel přes celý obývák napřed s PC kde byla krabička a z něj vedl kabel zase přes celý obývák na druhou stranu do TV (PC) kde byla karta All-In-Wonder AGP karta.
Obraz vždy perfektní až na to že to bylo 576 x neco...
Nedávno jsem pořídil právě toho leadteca winfast DTV 2000H a s ním i úplně nový komp a zjistil jsem že mi analog dělá pruhy např. na National Geo. nejvice ! a ostatní kanály jak kde.
Bylo mi řečeno že krabičku kterou mám vyvedenou na druhé straně obýváku mám zkrátit hned u televize a odtud už jen posílat signál do PCmodemu (pro internet) - Což jsem udělal - přišlo mi to i logické...
Ale pruhy se objevili i na Nově což me sere, protože ikdyž ji nemám rád - furt tam občas dávaj něco na co čumim a s těma pruhama se to fakt nedá...
Ale samozřejmně je mi jasné že to ruší něco po těch změnách co jsem provedl... BTW muže např to rušit šasí od nového compu ?
Jako že by se ten anténí kabel dotýkal kovové PC bedny a to byl třeba problém nebo - co vás napadá ?
mimochodem jsem již vyzkoušel - odpojit Inet modem, a odpojit i digital z TV karty vysledek stejný. Jo i jsem jebal s drátama jestli tam nění někde blbej kontakt...
Screen pošlu (teď jsem v práci)
-
Mne dost rusil zdroj, ked som mal ho polozeny vedla case na stole v oblasti karty (ofukoval mi FAN zo zdroja SkyStar 2jku), tak tie pruhy boli dost viditelne, teraz ho mam v CASE a rusenie sa znizilo. Presne mi to robilo co Tebe, niektore kanaly po vymene klasickeho rozbocovaca za aktivny som mal velmi ciste, no niektore ako Discovery z kablovky som mal plne pruhov.
Co sa tyka toho rekorderu to by bola asi najvyhodnejsia volba. Aky poskytuju vlastne typ? Nikde to na ich stranke nevidim, je tam len ten standardny dekoder+karta. Ake ma vystupy? Inak nahravanie pre vlastnu potrebu nie je trestne, ja si napr. nahravam programy ked idu neskoro v noci, prip. nie som doma a tak si ich neskor mozem v peknej kvalite pozriet.
-
Dneska večer udělám TEST:
- nahraju přesně 1min jako stream z DVB-T třeba na nově
- a pak nahraju další 1min na analogu taky na nově stejný pořad
A bude mne zajímat velikost souboru
(u digitálu je volba "streamMPG" a "TS" ale ty už nejdou nijak dál ovlivňovat bitratem nebo něčím dalším)
(u analogu mám na výběr 3 volby MPEG2 - low, mid, high)
A pokusím se odstranit to rušení z analogového signálu...
-
Citace:
Původně odeslal
daggy
Mne dost rusil zdroj, ked som mal ho polozeny vedla case na stole v oblasti karty (ofukoval mi FAN zo zdroja SkyStar 2jku), tak tie pruhy boli dost viditelne, teraz ho mam v CASE a rusenie sa znizilo. Presne mi to robilo co Tebe, niektore kanaly po vymene klasickeho rozbocovaca za aktivny som mal velmi ciste, no niektore ako Discovery z kablovky som mal plne pruhov.
Co sa tyka toho rekorderu to by bola asi najvyhodnejsia volba. Aky poskytuju vlastne typ? Nikde to na ich stranke nevidim, je tam len ten standardny dekoder+karta. Ake ma vystupy? Inak nahravanie pre vlastnu potrebu nie je trestne, ja si napr. nahravam programy ked idu neskoro v noci, prip. nie som doma a tak si ich neskor mozem v peknej kvalite pozriet.
Viz pár "EDIT" poznámek výše -
mluvil jsem před pár minutami s technikem od UPC a bylo mi řečeno že to sice nahrává, ale všechny nahrávky jsou pouze na tom HD - pokud bys spojil HDrecorder s PC tak si sice nahrávky přetáhneš jako soubory ale budou šifrované....
Technik taktéž přiznal, cituji: "Je mi jasné že to za pár mesíců, let nebo za jak dlouho někdo pravděpodobně rozluští, ale v tuto chvíli zatím není znám žádný dekodovací program, který by byl volně šířený v P2P sítích....
Filmaři logicky nechtějí, aby jejich filmy byly takto nahrávány.
DVB-T může být rušeno, DVB-S taktéž, Analog (děs a bída)
Ale DVB-C to je 100% kvalita po optice a proto by nahrávka byla vždy dokonalá..." Toto mi řekl...
A zdroj mám unitř...
-
Citace:
Původně odeslal
Atreides
A bude mne zajímat velikost souboru
(u digitálu je volba "streamMPG" a "TS" ale ty už nejdou nijak dál ovlivňovat bitratem nebo něčím dalším)
(u analogu mám na výběr 3 volby MPEG2 - low, mid, high)
Bitrate u TS streamu sa u DVB-TV neda ovplyvnit, nahravas totiz cely stream bez vplyvu na kvalitu. Vysledny bitrate je max. bitrate pouzity na prenos daneho kanalu. Az pri naslednej konverzii na iny format to mozes menit. To iste plati (aspon u SkyStar2) aj pre MPEG2 stream, je to doslova datovy tok ktory nahravas na HDD. Casom zistis aj podla velkosti nahravky kvalitu streamu, tj jeho datovy tok, z niektorych kanalov budu nahravky s rovnakym casom zaberat omnoho viac miesta na HDD. U analogu zachytavas a hned aj robis konverziu, preto mas moznost ovplyvnit kvalitu a velkost nahravky.
-
Takže pro daggyho a ostatní
zde je pár screenshotu z mého analogu:
National Geographic - asi nejhorší příklad
http://www.atreid.cz/img/test-tv/image1.jpg
http://www.atreid.cz/img/test-tv/image2.jpg
a NOVA
http://www.atreid.cz/img/test-tv/image3.jpg
http://www.atreid.cz/img/test-tv/image4.jpg
ta čára co tam je leze pomalu nahoru...
Ale celkově je jednobarevná plocha nestálá ! - viz dále video...
A nyní video:
ke stažení zde:
22MB - http://www.atreid.cz/img/test-tv/digital.mpg - DVB-T
45MB - http://www.atreid.cz/img/test-tv/analog.mpg - Analog
a popis o videu:
http://www.atreid.cz/img/test-tv/about.jpg
Prosím o vysvětlení
pochopil jsem že v Audiu u analogu mám vyšší bitrate - čili tam by se eventuelně mohlo objevit nejaké to Mbyte navic,
Ale proč je u VIDEA - u digitalu 15Mbps a u Analogu 7Mbps a celkově je analog jednou tak velikej !!!!!!!!! Grrr to nechápu !
Jo ale v kolonce GENERAL v popisu u videí je pak bitrate už správně vyšší u analogu - což má za následek jednou tak vetší MB celeho souboru...
-
Ten rozdíl je proto, že z digitálu nahráváš přímo optimalizovaně komprimovaný stream MPEG-2. Pokud vím, používá se tam i variabilní bitrate, aby se možností pásma využívalo efektivně. Je to stejné jako grabovat MP3 přímo z internetového rádia.
Zatímco když nahráváš z analogu, jde to vždy tak, že nějakým kodekem komprimuješ jakýsi vstupní signál a záleží na tom, jak to nastavíš. Nikdy to ale nezoptimalizuješ tak, aby kvalita odpovídala tomu, co leze z těch headendů za miliony ;) Obecně nahrávat analog a srovnávat s grabovaným streamem nemá smysl.
-
Citace:
Původně odeslal
Marty
Ten rozdíl je proto, že z digitálu nahráváš přímo optimalizovaně komprimovaný stream MPEG-2. Pokud vím, používá se tam i variabilní bitrate, aby se možností pásma využívalo efektivně. Je to stejné jako grabovat MP3 přímo z internetového rádia.
Zatímco když nahráváš z analogu, jde to vždy tak, že nějakým kodekem komprimuješ jakýsi vstupní signál a záleží na tom, jak to nastavíš. Nikdy to ale nezoptimalizuješ tak, aby kvalita odpovídala tomu, co leze z těch headendů za miliony ;) Obecně nahrávat analog a srovnávat s grabovaným streamem nemá smysl.
Já ti rozumím.... ale
teď jsem namlsanej z toho digitálu co chytám vzduchem a analog co mám od UPC mi dělá to co si mohl vidět na videu... Ale dejme tomu že to rušení se nějak spraví a bude to běhat relativně OK.
V momentě kdy budu zase něco nahrávat - nechci nahrávat zbytečně 2x vetší soubory když ve finále je to horší kvalita - chápeš mě ?
Mno a pokud si pořídím od UPC digitál (čímž bych např. vyřešil i to rušení) stejně mi ze set-top-boxu pujde Svideo kde sice budu mít skoro to nejlepší z analogu, ale pokud to budu nahrávat zase se dostanu k tomu že budu nahrávat MEGAtuny zbytečností navíc a nebo ne ?
-
Tu je porovnanie analogu a digitalu u mna:
Analog
Digital
K tym pruhom - je to jednoznacny prejav rusenia, bud v kabelazi alebo uz priamo v PC, skus napr. dat zdroj mimo case ci sa to nezlepsi. Odporucam tiez skontrolovat zlucovace, prip. aj rozbocovace a kabelaz (pre istotu ci nie su zaoxidovane konektory, poskodena izolacia, kvalitu spojov). Nepozdava sa mi ten rozvod, moznoze to rusenie uz nachytas v rozvode panelaku. Aka je kvalita National Geographic na TV? Ja mam niektore programy tiez trocha z kablovky zarusene (sotva viditelne pruhy), ale to je sposobene uz zastaralym rozvodom kablovej siete (ma sa v najblizsej dobe renovovat) a prejavuje sa to aj na TV, dokonca aj u inych uzivatelov kablovky.
K tomu vysokemu bitrate - pravdepodobne ta utilitka ukazuje max. mozny bitrate, inak si to neviem vysvetlit, jedine zeby to bol HDTV zdroj. Skus napr. File Info vo VirtualDub MPEG2 Mod, tam by Ti to malo uz kazat normalne. Ten bitrate je moznoze aj suctom dalsich audio pidov, EPG a teletextu, ale i tak sa mi zda az nehorazne vysoky. Podla mna to skor bude chyba v danej utilite co si pouzil, inak by video nemalo iba taku malu velkost.
EDIT: Tak som mal pravdu, ten bitrate je nezmysel, tot na to VirtualDub MPEG2 Mod:
http://daggy.belnet.sk/porovnanie/digital.jpg
A co sa tyka tych pruhov vo videoukazke, tie mame na kablovke tiez a su sposobene podla chlapikov z kablovky zastaralou kabelazou a zosilovacmi. Rozvod uz ma totiz okolo 15 rokov.
-
Citace:
Původně odeslal
Marty
Pokud vím, používá se tam i variabilní bitrate, aby se možností pásma využívalo efektivně.
Ano, mas pravdu, tu je nazorna ukazka zo status listy playera DVB Dream:
http://daggy.belnet.sk/porovnanie/vbr.jpg
-
ten bitrate je zjištěný přes KMPlayer.
rozvody jsou par let staré a jak říkám s předchozí kartou ATI - All In Wonder to běhalo vše OK.
Obrázek z national geo máš výše - taky je tam nějaká loď....
Co se týče toho zapojení před mou aktivitou :) která tedy vedla spíše k horšímu...
http://www.atreid.cz/img/test-tv/zapojeni.jpg
Leda mě napadlo tu tv kartu dát do jineho kompu a ten dát na stejné místo...
Jenže to jebání s tím :)
-
Citace:
Původně odeslal
Atreides
Já ti rozumím.... ale
teď jsem namlsanej z toho digitálu co chytám vzduchem a analog co mám od UPC mi dělá to co si mohl vidět na videu... Ale dejme tomu že to rušení se nějak spraví a bude to běhat relativně OK.
V momentě kdy budu zase něco nahrávat - nechci nahrávat zbytečně 2x vetší soubory když ve finále je to horší kvalita - chápeš mě ?
Mno a pokud si pořídím od UPC digitál (čímž bych např. vyřešil i to rušení) stejně mi ze set-top-boxu pujde Svideo kde sice budu mít skoro to nejlepší z analogu, ale pokud to budu nahrávat zase se dostanu k tomu že budu nahrávat MEGAtuny zbytečností navíc a nebo ne ?
Přesně tak. Bohužel to asi jinak nepůjde. Pokud chceš nahrávat efektivně digitální kvalitu z televize, nezbyde ti nic jiného, než satelit (DVB-S karta a spol.). A nebo risknout koupit přes eshop DVB-C s CI slotem a zkusit na to přijímat to digi UPC po kabelu a pokud to nepůjde, poslat ji eshopu zpátky.
-
Skus presunut PC k rozbocovacu a pouzi co najkratsi kabel a potom uvidime ci to rusenie sa zmensilo. Ten dlhy rozvod sa mi nezda. Este jedna otazocka: ak pridas hlasitost naplno, nepocujes v reprakoch brum?
-
Citace:
Původně odeslal
Marty
Přesně tak. Bohužel to asi jinak nepůjde. Pokud chceš nahrávat efektivně digitální kvalitu z televize, nezbyde ti nic jiného, než satelit (DVB-S karta a spol.). A nebo risknout koupit přes eshop DVB-C s CI slotem a zkusit na to přijímat to digi UPC po kabelu a pokud to nepůjde, poslat ji eshopu zpátky.
To nejde - jejich UPC karta se nyní páruje (autorizuje) se serialem settopboxu
dle dnešních slov jejich technika
-
Citace:
Původně odeslal
Marty
Otazka je len je, ci karty nie su ako u satelitnych prijmacoch sparovane priamo s prijmacom. Proste po zasunuti do ineho prijmaca satelitna karta sa zahlasi ako neplatna. Sa mi zda, ze UPC pouziva takuto ochranu pred nelegalnym prijmom, ale nie som si tym na 100% isty (UPC nemam).
EDIT: Pozeram ze si ma predbehol, takze predsa som pocul dobre.
-
V Dreamboxu jsou taky všelijaké SW dekodéry na DVB-S, tak by mohlo existovat i něco takového na DVB-C. Na tvfreaku by asi věděli víc...
Ale já osobně bych šel asi do DVB-S.
-
Citace:
Původně odeslal
Marty
V Dreamboxu jsou taky všelijaké SW dekodéry na DVB-S, tak by mohlo existovat i něco takového na DVB-C. Na tvfreaku by asi věděli víc...
Ale já osobně bych šel asi do DVB-S.
Podla toho co viem UPC karty funguju s prislusnym emulatorom v Dreamboxe, ale co na to potrebujes, to zial neviem. Ale sme tu zase pri dalsich investiciach, Dreambox neni lacna zalezitost, dalej potrebuje neruseny vyhlad na juh (pozicia Astry 19,2° East) + potrebuje parabolu min. 60cm, konvertor a kabelaz + F-konektory a samozrejme UPC kartu s aktivovanym niektorym programom. A to urcite neni lacne.
-
Vzhledem k tomu, že Atreid nemá TV, stačila by DVB-S karta, parabola, kabeláž a pár SW dekodérů.
Případně Czechlink karta aby se neřeklo :-)
..a už je to o 10K levnější než s Dreamboxem ;)
-
Tak k tej DVB-S karte potrebuje aj Phoenix - citacku umoznujucu aj zapis na Cryptoworks karty + CWCamEmu na obnovovanie zapisov na CS Link kartu (tie sa casto menia a napr. SkyStar 2 to nevie na rozdiel od stolnych prijmacov, preto to treba robit rucne) + SW player s WinCSC alebo NewCS klientom. V CS Linku sa daju aktivovat dalsie programy okrem zakladnych, ale treba za to platit pravidelne mesacne poplatky, viac napr tu:
Gital