WiFi AP/switch/router/FW/atd.
Nemám v aktuální nabídce WiFi zařízení přehled a rád bych si nechal poradit - řešilo se to tu víckrát, ale moje požadavky na takové zařízení jsou přecejen trochu konkrétnější.
Tedy, představa je kombinovaný box, který bude umět - WiFi AP (aktuálně b/g, ale může mít draft-N či jiné), 100-Mbit+ metalický switch (nejméně 2, raději ale 3+ downlinky a jeden uplink/WAN), firewall, router, atd.
Základní požadavky:
- maximální spolehlivost
- maximální bezpečnost
- velmi dobrá spravovatelnost a možnosti (firewall, ale nejlépe i switch)
- rychlost
Nadstandardní/uvítám:
- print-server USB
- rychlé USB pro připojení externího HDD enclosure (nesmí omezovat power-management enclosuru), pokud by s tím byl problém, vezmu něco s LAN připojením
- jakékoliv featury, které mají praktické využití
Variantně bych určitě uvítal i integrované zařízení, které bude mít mimo síťové konektivity a spol. i integrovaný disk (nebo lépe RAID1), torrent stahovač, atd. (nejlépe včetně shapingu). U podobných zařízení mám ale vážné pochybnosti o spolehlivosti a bezchybné základní funkčnosti ... Blbůstky, které reálně nevyužiju, rád oželím.
Užití je klasické - domácí konektivita k 2 - 8 Mbit internetu a věci s tím spojené, tedy o max. dosah, atd. mi nejde.
Cena je podružná, sice to nemusí být to nejdražší, co je, ale jednoznačnou prioritou jsou využitelné funkce, hlavně však spolehlivost a ověřená kvalita, žádné vynucené restarty, nekompatibility, problémy. Pokud mi někdo nevysvětlí můj omyl, vyhnul bych se rád značkám jako Asus a spol. a soustředil se na tradiční firmy, které se tímhle zabývají delší dobu a pořádně.
Předem díky moc!
Re: WiFi AP/switch/router/FW/atd.
Ahoj,
já jsem velmi spokojen s produkty této kategorie od značky ASUS.
Osobně mám hlubší bližší zkušenosti s Asusy WL-300/500 b/g.
Novější modely 500g Premium a Deluxe a 700g dle mého názoru splní všechny Tvé požadavky, včetně integrovaného disku a BT klienta.
Osobně bych tedy zejména podle ceny a podle toho zda mám externí box na disk + disk nebo ne vybíral z těchto:
http://www.alza.cz/bezdratovy-wifi-r...ash-d75824.htm
http://www.alza.cz/bezdratovy-wifi-r...ash-d75699.htm
a nebo úplně bez pamětí jen s USBčky ale s N-draft
http://www.alza.cz/bezdratovy-wifi-p...ium-d71739.htm
Jako alternativa můžou být produkty Linksys, ale tam nemám moc přehled.
Díky, Marty. Vím, že jsem četl o nějakých (nefatálních) problémech u Asusů 700, jde ale i o to, že mi to nepřipadá být ta pravá firma pro takové zařízení, ale třeba se fakt pletu a je to už jedno ...
Z Linksysů se tváří dobře imho DI-724GU http://www.alza.cz/bezdratovy-wifi-r...erg-d70417.htm , někdo nějaké zkušenosti s tímhle a s těmi Asusy?
Osobne pouzivam D-LINK DI-624 a spokojnost , akurat jeden maly detail jaksi mi vypina ICQ. Ostatne spojenie drzi vsetko ok , ale ICQ mi raz zacas restartne. Male info na ich web stranke.
Díky za info, určitě užitečné - každý jeden takovýhle detail jakékoliv zařízení vylučuje (chci to zkonfigurovat, natestovat, přišroubovat někam na zeď a až na updaty firmwaru zapomenout, že něco takového mám a ne se s něčím zlobit).
Trosku /OT ak mam pustene nejake stahovanie drzi mi ICQ stale , zvykne mi ho iba raz za den zhodit/ OT. Ja vim , ze som Ti asi moc nepomohol :confused: ;)
Ale pomohl. Pro mě je tohle negativní reference a taková má podobnou hodnotu jako pozitivní ;) .
Tak jsem procházel běžně dostupná zařízení a rozsahem funkcí se mi jako naprosto ideální jeví Asus WL-500W Premium (n-draft), cena je taky v pohodě. Pokud máte nějaké zkušenosti, podělte se, prosím. (funkčně ekvivalentní alternativa od renomovaného výrobce zřejmě není ...?)
Mne se tenhle Asus zda taky supr,asi do nej taky pujdu.
a co tak toto? http://www.dlink.com/products/resour...rid=2027&sec=1 na tom Asuse by mne vadilo, ze ma len 100vkovy switch, ale zase je to overene zariadenie ...
Díky za odkaz.
Na základě pozitivních referencí a poměru feature-set/cena jsem objednal i přes svůj subj. odpor ten Asus WL-500W a děj se vůle páně ... Dám vědět.
Citace:
Původně odeslal
MadCap
Upřímně řečeno k D-Linku mám ještě menší důvěru než k Asusu ... Možná se to už zlepšilo, ale zaznamenal jsem kolem sebe tolik problémů a odešlých kusů různých D-Linků až běda :( .
Jinak Asus mám doma, zkonfigurovaný, běží jako víno. USBčka a věci kolem nich jsem ještě nezkoušel, ostatní je zatím v pohodě. Konfigurovat se dá opravdu snad všechno, co by mohl home user potřebovat, možnosti zabezpečení zcela vyhovující, WiFi část je kvalitní, překvapivě i metalický switch je velmi rychlý. Narozdíl od některých zkušeností se mi zdá, že topí dost málo, zatím mám připomínek jen minimum - imho by mohlo být to zařízení citelně menší (že by se za něj nedaly složit antény by nikomu asi nevadilo) a červené LEDky (o kterých se nikdo takticky nezmiňuje) jsou hovadina, na druhou stranu svítí míň než u čehokoliv jiného, co mám doma, tak to nevadí.
Nechci zakladat nove tema, tak to pichnu sem ... potrebuju podobne zarizeni, jako jan555, podminky jsou nasledujici:
0) musi byt na www.alfacomp.cz
1) router
2) wifi ap s wpa
3) switch (min. 2xlan, 1xwan)
4) nejaky QoS - kdyz bratr zacne stahovat, taxem uplne odrizly od netu, takze potrebuju nejak nastavit omezeni - nejlip nejak dynamicky
Ostatni veci netreba ... zarizeni bude zapojene za wifi klientem na strese, takze bych byl rad, aby se moc nesekalo, nejlip vubec ;-) ... dival jsem se na http://www.alfacomp.cz/php/product.p...450870UM000EGQ ... nejake zkusenosti?
Vzhledem k tomu, jak jsem se sám ptal, tak Ti extra neporadím :) . Snad jenom - ty Asusy tohle všechno umí (tedy umí toho víc), co se týče toho omezování rychlosti/shapeování, tak to mají taky, nicméně tuším, že jen statické a docela jsem zvědavý, jestli něco v kategorii alespoň pod 5K tohle umí ...
btw: na čem jedeš, že Tě dokáže brácha takhle zaříznout? To je snad nějaký hub? (já jsem schopný stahovat tak, že mi každou chvíli vyhodí IE, že má problémy - ale jiný interface jede v pohodě a to i na switchi za 1K ...)
Citace:
Původně odeslal
jan555
Vzhledem k tomu, jak jsem se sám ptal, tak Ti extra neporadím :) . Snad jenom - ty Asusy tohle všechno umí (tedy umí toho víc), co se týče toho omezování rychlosti/shapeování, tak to mají taky, nicméně tuším, že jen statické a docela jsem zvědavý, jestli něco v kategorii alespoň pod 5K tohle umí ...
btw: na čem jedeš, že Tě dokáže brácha takhle zaříznout? To je snad nějaký hub? (já jsem schopný stahovat tak, že mi každou chvíli vyhodí IE, že má problémy - ale jiný interface jede v pohodě a to i na switchi za 1K ...)
Aktualne jedu pres compex s wifi-b jako routing client a za nim je nejaky edimax s wifi-g a 5xlan ... ten jsem koupil tady na foru a uz si nevzpominam, co to je presne za typ ... driv jsem tam mel nejaky no-name switch a nevzpominam si, jestli to na nem delalo nebo ne ... myslis, ze za to muze nekvalitni hw implementace? Z tohohle pohledu me nenapadlo se na to divat ...
Imho není možné, aby switch (jedno jaký) dopustil to, že jeden port pojede na plný kotel a druhý si ani neškrtne - to je právě to, proč switchované porty máme, takže pokud to tak je, tak je moje odpověď ano.
Co se týče hardware, tak v levných krabičkách je to často fakt slabota. Ono stačí vzít si laciný switch za pár stovek a zapojit jediný port a najednou je linka pomalejší, se zapnutým firewallem (a dalšími funkcemi) se to může dál citelně zpomalovat. U laciných bezdrátů problémy tohohle charakteru byly (a asi ještě stále jsou) i horší. V těch konkrétních zařízeních, které jsi psal se nevyznám, ale switchování portů je prostě základní funkčnost a k tomuhle docházet nemůže, v takovéhle míře rozhodně ne.
(nakonec i proto chválím metalický switch toho Asusu, protože je opravdu rychlý a rozdíl mezi vypnutými a zapnutými všemi featurami jsem nezaznamenal - základní funkčnost, ale ne vždycky to tak funguje)
Ok, tak zitra zkusim nejak otestovat, jestli se tak chova i ten puvodni switch a uvidim ... pokud ne, tak to zrejme mou duveru ve znacku edimax vazne narusi
//edit: Takze switch i ap se chovaji stejne ... na jednom kompu zacnu neco tahat z netu a druhy je out ... pro interni sit se to chova ok ... cokoliv co kopiruju mezi kompama uvnitr, tak se pekne rozdeli a muzou tahat vsecky ... tak nevim ... asik zkusim pujcit nejaky kvalitni switch a uvidim ... jinak to ap je Edimax AP7207APg ... http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=27804
Problém co řešil jaluvkap pokračuje v tomto threadu a odpověď na jeho dotaz je přímo zde.
Mimochodem na Levi doporučují u modelu ASUS WL-500g Premium WiFi Router změnit firmware.
Kód:
!!! doporučujeme nainstalovat firmware 1.62 ze stránek
http://koppel.cz/cdmawifi/download/162/ pro podporu CDMA a dalších funkcí !!!
Já to jen z mé strany uzavřu - ještě jednou všem díky za rady, Asus jede zatím bez nejmenších problémů a obecně splnil to, co jsem od toho zařízení chtěl.
to Jan555:
skusal si na tom routri QoS (bandwidth management), ak ano, ako si spokojny?
Vdaka
Ja som nedavno zakupil Asusa WL500G Premium a QoS mi nefici ako by mal. Aby mi siel dostatocne aj down aj upload , musia byt nastavene obe moznosti rovnako , inac mi klesne download na uroven uploadu. Ovsem chyba moze byt aj v tom , ze tam mam iny firmware , a nahodene openwrt.
Sorry za OT/
Citace:
Původně odeslal
AjsTi
Ja som nedavno zakupil Asusa WL500G Premium a QoS mi nefici ako by mal. Aby mi siel dostatocne aj down aj upload , musia byt nastavene obe moznosti rovnako , inac mi klesne download na uroven uploadu. Ovsem chyba moze byt aj v tom , ze tam mam iny firmware , a nahodene
openwrt.
Sorry za OT/
OT: zkousels prohodit hodnoty up a down? uz jsem se setkal s tim, ze byly prohozene ve FW.
Využiju tento postarší thread.
Potřebuji narychlo koupit spolehlivý router pro kombinovaný drátový a bezdrátový rozvod po bytě (pravděpodobně využiju i tiskový server a další funkce). Zaujal mě zde diskutovaný ASUS WL-500W - jak jste s ním po delší době spokojení? Nějaké nedostatky? Případně jiný tip?
(Na rozhodnutí mám bohužel jen dnešek a nemám čas pročítat diskuse. Musím koupit nejpozději zítra, takže v noci objednám.)
Předem díky!