Potřebuji snížit napětí z 12V tak na 8V, když to zapojím na 5V, je sice hodně tichý,ale ztrácí na výkonu. Jedná se o přídavné větráky.
Printable View
Potřebuji snížit napětí z 12V tak na 8V, když to zapojím na 5V, je sice hodně tichý,ale ztrácí na výkonu. Jedná se o přídavné větráky.
Kup si odpor 22 , 33, 47 ohmu na 5Watu a zkus si ktery Ti vyhovuje.Cim vetsi odpor tim min otacek.
A jak to zapojim???Mne sa zda ze treba dva odpory naraz.
Normalne do serie s ventilatorom zapojis vykonovy odpor. Na boku case mam 92cm ventilator pripojeny cez 30 ohmov (3x10 ohm v serii).
vyprdni se na odpor normalne na + si hod 12V a proti na - kopni 5V a vetrak ti pobezi na 7V
http://www.mna.wz.cz/schema.GIF
Mne kamos hovoril ze takto nejako.
jakej je v tom rozdil kdyz dam odpor paralelne nebo seriove s vetrackem?
ten nakres nechapu, tam je jeden paralelne a jeden seriove, co to bude delat s napetim ??? ja bych tam nechal asi jen R1 8)
Citace:
Původně odeslal ekki
I tech 7 se mi zdálo na CPU málo.....proto je odpor lepší,zvolíš si co chceš.
no ale on to chce na pridavny vetraky a 7V nebo 8V je nakejch 200otacek rozdil ?Citace:
Původně odeslal Aldapo
mam 2 sunony 80x80 (kulickovy) na 7V cca 2900ot ani onich nevim a vykon je peknej
a co kdyby se zapojili 2 vetraky seriove? to by mel kazdej 6V 8) ;D
OK, ještě jaký typ odporu? Nekde jsem četl, že pro tento účel jsou nejlepší keramický,tak nevím.
Potřebuju ještě poradit, jak ten odpor a výkon změřím digitál metrem ???
Kup 5watový odpor,sice je to velké jak cihla :-) ,ale nebude se přehřívat.dej ho na červený drát větráku a ten pak strčíš do žlutého kablíku na konektoru PC a černý drát větráku hnedle vedle něj do zdířky.Ale pokud to půjde,radši ať Ti stím helpne nějakej kámoš co zná aspoň Ohmův zákon ,nerad bych aby se zakouřilo :-) .
Tak odpor je nejlepší drátový - jsou na větší výkony.
Rob: samozřejmě že můžeš ddát dva do série :) a opravdu budou mít každej 6V... tak čemu ses smál? ???
ze uz se to asi nebude tocit
jaky maji obvykle 12V vetracky startovaci napeti??? 5V?
To nikdy nevíš. Ale Sunoni se obvykle točej už od 5V.
A samzřejmě že na 6V ti pojednou.. v klídku. :wink:
No tak to mam asi nejaky shit, protoze muj SUNON se obcas nerozjede ani na 7V :(( Jen se tak bezmocne "trepe" a je potreba mu trochu pomoct. Mam ho polozeny na vymeniku, fouka smerem dolu..
Zavisi aj od kusu - najlepsie je to vyskusat. Preto som kupil 10ohm odpory. S jednym to bolo hlucne, s dvoma uz nie a s troma je to uplne tiche. Paralelne tam nezapajaj nic. Normalne takto:
Kód:GND -----------|-----|
| FAN |
+12V ----|||||--|_____|
30ohm
Tak zatim jsem zapojil 1x80mm +1x100mm větráky sériově za sebe a musimříct,že mi mi těch 6V vyhovuje výkon/hluk.
2 Rainbow: preco nie paralelne??Ved tak je to vlastne normalny delic napatia.
Ja som sa nato pytal este raz a najNEvyhodnejsie je,ked je len jeden odpor seriovo.
Najjednoduhsie je 2x fan do serie.
Najlepsie je nejaky integrovany delic,ci stabilizator ci co,uz si to nepamatam ;)
Ja som nakoniec zapojil dve delty do serie a je to super...zatial.
Opravdu výborná rada... a že máš na +5V zpětný proud (protože slouží jako zem), to ti zjevně moc nevadí. Riziko je pak docela velké.Citace:
Původně odeslal ekki
Aky je teda rozdiel medzi zapojenim vetrakov seriovo a paralelne?
1.
ZDROJ 12V-----vetrakA-----vetrakB
2.
ZDROJ 12V-----vetrakA
|
|
|
vetrakB
To si delas srandu :?
1. v serii, vetraky se budou tocit pomalejc. O tech 12V se musi vetracky podelit.
2. vetraky ti pojedou na 12V. Tedy plna rychlost.
hmmm, tak sa zhodniteCitace:
Původně odeslal Mikhaill
Tady je trochu asi zmanetek, Jeden o koze a druhy o voze :(
Tobe doporucim nejakou ucebnici fyziky pro zakladni skoly ;) .
Kazdej vetrak je odpor =>
Kód:GND -----------|-----|
| FAN |
+12V ----|||||--|_____|
odpor o x ohm
je stejne jako
GND -----------|-----|
| FAN |
+12V ----|FAN|--|_____|
FAN s odporem o x ohm
Citace:
Původně odeslal ekki
tak to je rada na zabití !!! měl bys tam uvést na vlastní nebezpečí!! U někoho to chodí leta, u někoho to odpálí HW....