Ahoj! Mám na desce MSI Barebone vyteklé kondíky. Dá se s tím něco udělat? Uměl by to někdo opravit? Dík
http://sweb.cz/atari.jaguar/pic2.jpg
http://sweb.cz/atari.jaguar/pic3.jpg
Printable View
Ahoj! Mám na desce MSI Barebone vyteklé kondíky. Dá se s tím něco udělat? Uměl by to někdo opravit? Dík
http://sweb.cz/atari.jaguar/pic2.jpg
http://sweb.cz/atari.jaguar/pic3.jpg
ano da sam jsem to jiz nekolikrat delal a kdyz pohledas najdes tu hodne informaci
jj.. hledal, našel. Není problém ty kondenzátory vyndat, ale jak je tam připájet. Jak proletovat vícevrstvý spoj?Citace:
Původně odeslal Strby
Pokud pouzijes kvalitni tavidlo, pajku a dobre nahrejes (pres nozicku kondenzatoru), tak neni problem.
To se lehce řekne :) Zkusím.Citace:
Původně odeslal Marty
Nekdo mi rikal, ze pri vymene kondenzatoru musim dodrzet kapacitu, ale muzu tam klidne dat vyssi V (tzn. misto 6.3V tam dat 10V).
Je to pravda?
Citace:
Původně odeslal zivan
jop, je to tak. ale nesmis dat kondenzatory urcene pro nizsi napeti (tj. misto 10V napr. 6.3V).
Vícevrství spoj nemusíš proletovávat, ten je už v desce propojenej propojkou tzn všechny vrstvy jsou spjený a vodivý, ty to jenom zapájíš k té poslední vrstvě zespoda.
Ked s tym nemas skusenosti, tak si to daj radsej niekomu urobit - hlavne preto, ze nahradu tej dosky nezozenies. Skus sa spytat Mymaka.
nj...kondíkům bylo teplíčko tak se pochcali :))) pokud to budeš měnit sám tak bacha ať při vyndávání starýho nevytrhneš aji tu prokovku já ještě na žádné desce kondy neměnil ale co vím musí to být poměrně pracný a s ruční odsávačkou to asi taky moc nepude....v práci mám elektrickýho denona DC7000 a nevim jestli by ti vůbec jím šlo....ta díra v desce je dost malá a měděné okruží taky....blbě se to prohřívá
Vymenit neni problem, dopravit asi ano :) :/
Pokud mas jak tak ti to samozrejme vymenim :)
Jo, jo, já se toho taky bál (Marty potvrdí :D ). Už se toho nějakou dobu nebojím a dokonce jsem doma měnil už kondíky "na počkání".
Nástroje - trafopájka:eek: , štípačky a trubičkový cín. Kondy k výměně jsem vypájel z odpálené desky. Pokud vím, tak ta opravená bez problémů běží ještě dnes....
Tieto neodchadzaju kvoli teplote ale kvoli ich "vysokej kvalite" made in taiwan - vyzeraju ako Lelon, co je jedna z najhorsich znaciek.
Vymena nie je zlozita, len to chce nejaku prax, inak to moze zle dopadnut.
Vubec bych se toho nebal, nejhorsi je vyndat ty puvodni kondiky.. Menil sem to uz na nekolika deskach ale horsi je zhe sem obcas musel pouzit kondiky s vetsim prumerem nozicek pac sem jiny nesehnal (potreboval sem 6.3V a meli jenom 10V v tehle kapacite a byly moc velky)-to je pak piplacka :D ale jde to.. Dokonce i s trafopajkou :)
No, ja na vyndavani pouzivam ohrev horkym vzduchem, pak jeste za tepla profouknu diru stlacenym vzduchem (s odsavackou nemam dobrou zkusenost) ... a novej kondik zapajim mikropajkou, protoze s trafopajkou se to v 9 pripadech z 10 neda dostatecne prohrat.
jojo je to tak....na mé Asusce sou kupodivuvelmi kvalitníá Nippon kondy...chvíli jsem je zkouimal jestli to nejsou nějaké kopie a nejsou.....kurňa MSI...to sou takový shitky??Citace:
Původně odeslal Rainbow
Jeden chalanisko to menil tym sposobom, ze nafukane "vytrhal" - piny z nich mu ostali v doske a az na tie piny pajkoval druhe kondenzatory.
Neni to elegantne riesenie, ale vraj mu to funguje.
Ja som to zatial menil na dvoch doskach klasickou trafopajkou
Ja kondy vyndaval tak, ze jsem ho v podstate utrhnul/ukroutil tak, ze tam zustaly akorat nozicky a ty pak chytil klestema, nahral a vytahl - jednu po druhe.
jedine riskantni je na tom to utrzeni/ukrouceni, takze tam davat bacha. on kdyz je vyteklej, tak to jde vetsinou pomerne snadno.
akurat on tie nozicky nechal v doske a nove kondiky pajkoval az na ne, neviem ci to nejak ovplyvnuje vlasnosti tych kond., ale vyhol sa tym tomu ze by prehrial dosku, ...
Vyvody musia byt co najkratsie, inak to zhorsuje parametre obvodu.
Myslis ze ta dlzka vyvodov je taka kriticka? Pri napajani a tak nie su asi MHz-e, ale ked vravis... Inac mne aj teraz je jeden kondik nafuknuty/vytieknuty na mojej doske a komp funguje :) Raz uz bolo treba menit kondiky. Problem je trosku tam nasukat nove kondiky, ale da sa to. Inac tych viac vrstiev by som moc neriesil, vsak nejaky kondik nebude pripojeny na viac ako 1 vrstvu, a to na tu spodnu (nie je to dual channel pamatovy kanal :) ). IMHO sa kludne moze ustipnut stary kond. a z druhej strany kablikom pripajkovat novy, alebo rovno nozicky.Citace:
Původně odeslal Rainbow
Pri tychto kondenzatoroch zalezi na ESR aj ESL. A tie dlhym vyvodom urcite nezlepsis.
Proste zly vyberiem a novy tam prispajkujem presne tak isto ako tam bol ten povodny. Nemusim riesit preco mi to nefunguje, ked to mam na metrovom drote ;D
copy that - pokud nekdo udela takovou prasarnu, ze starej kondik utrhne a novej napatla shora na puvodni nozicky, tak to je na vrazdu ... a takovej clovek se pak divi, ze deska neni tak stabilni a nejde taktovat jako driv :rolleyes:Citace:
Původně odeslal Rainbow
Predem reknu, ze jsem nikdy nemenil, ani to zaplat panbu nepotrebuju. Ale Jakto ze se to muze pajet trafopajkou? To tim neodpalite tu desku? Vzdyt trafopajka prece vysila nejake elektromagneticke indukce, ne?
ty slehy jsou tam jenom pri zapnuti a vypnut pajky tak ze kdyz se naucis pajet tak abys ji zapinal a vypinal v dostatecne vzdalenosti od MB tak to nejak jde ale ja sam bych to nedelal ;-)Citace:
Původně odeslal Skodik