Jaký hardware budu všechen potřebovat?? ADSL pripojeni-wifi
Otázka zní: co všechno a hlavně jakým způsobem mezi sebou bude propojenej hardware.
V mé vesnici, bohužel zatím není ADSL,ale s klukama si chceme aspon zahrát nějaký ty gamesy po síti. Mám v plánu vybudovat wifi sít. U mě by byl AP. Zatím bychom tento bezdrát využívali jen tak na hraní. ale v budoucnu bych chtěl, kdyby se do vesnice dostalo ADSL připojit tento bezdrat a sdilet internet a podelit se tak o vydaje. Chystam si koupit tak 1 ci 2 Mbit ale nechci zaroven aby ostatni vyuzivali celych 2 Mbit. Jde mi o to, že nekdo bude chtit treba jen 128 nebo 256, protože kamosi zatim nemaji dosti penizku.
jak by vypadala topologie sitě? a hlavně jaký hardware bych musel použít.
Napíšu jsem jak si to asi představuju a pokud to tak nepujde,tak mě prosím opravte.
net bych přijimal nějakým (jakým???) ADSL modemem, na nem bych asi musel mít nějaký router, kde bych nastavoval omezení pro ty ostatní co by využívali inet, to bych měl připojený do switchu, kde bych měl napojeny 3 domácí počítače a taky bych tam měl připíchlí AP s wifi externí anténou (jelikož chci pokrýt tak maximálne kilometr okolo sebe.)
Mám v tom možná guláš,ale chci se ujistit, jestli by to takhle šlo udělat, nebo by to šlo udělat ještě nějak jednodušejác. Ještě taková malá poznámka, pokud bych si koupil AP s routerem, a mohl bych omezovat uživatele tam, to jim budu omezovat i rychlost sitovani??? nebo pouze pripojeni k internetu??? Prosim o trosku ujasneni.
Re: Jaký hardware budu všechen potřebovat?? ADSL pripojeni-wifi
doba pokročila a do mé vesničky se konečně dostalo připojení přes ADSL. Uvažuji tedy přesně o tom co jsem psal kdysi, ale není lepší abych přímo koupil nějaký ADSL wifi router v jednom, než router + adsl modem??? mám na mysli WELL PTI-845G??? chci vědět jaké to má výhody, popřípadě nevýhody... děkuji
Mozna by ti stacil pro zacatek Vigor2500We, (adsl wifi modem/router), zvlada na 4 ethernetech regulaci rychlosi, na wifi tusim uz ne. Je to jen typ, urcite existujou lepsi allinone ..... :-)
v nabídce od firmy ASUS jsem našel i produkt Asus WL-550gE BroadRange WiFi Router 125 Mb/s. Doporučovali jste mi ASUS WL-500G DELUXE, jaké jsou hlavní rozdíly mezi nimi? Cena u Asus 550ge je pouze o 100,- vyšší takže jestli bych se náhodou neměl rozhodnout o tento bezdrátový router?
Dál bych prosil o doporučeně nějakého ethernetového ADSL modemu (nejlépe z nabídky českého telekomu - ze stránek internetexpress nebo nabídky TS Bohemie)
Ten 550gE je aj s pci adapterom wl-138g
Modem sa riesil par threadov nizsie ale celkovo je tu otom kopa
Dnes mi volali z telekomu a nabízeli mi ADSL připojení a ktomu abych si vybral nějaký konkrétní ADSL modem. USB modemy vynechám píšu zde pouze o ethernetovejch. Mám doma 2 PC + dál to chci sdílet přes AP kámošom po vesnici. Kterej by jste zvolili? jakou kombinaci by jste preferovali? Já bych šel do 1) jinak mi to rozmluvte.....Díky :-)
1) koupit modem
D-Link DSL-362T Combo USB + 1 x Ethernet
Cena: 236,- Kč s DPH a ten připojit do
routeru ASUS WL-500g WiFi Router/AP/Switch 54 Mb/s
nebo by mi stačilo
2) koupit ADSL wifi router
D-Link DSL-G664T WiFi*, 4 x Ethernet
Cena: 2 022,- Kč s DPH
nebo
3) koupit ADSL modem
XAVi 8122r 4 x Ethernet
Cena: 1 189,- Kč s DPH a k němu připojit
routeru ASUS WL-500g WiFi Router/AP/Switch 54 Mb/s
ale myslím,že to je zbytečný utracení, když ten router má Ethernetový porty.
Modem je vybaven 4x Ethernet portem (10BaseT/100BaseTX ) pro připojení PC nebo LAN. Podporuje aplikace jako např. TFTP, DHCP, Telnet, HTTP nebo FTP. Toto zařízení je ideálním řešením pro malé a domácí firmy . Přes ethernetové rozhraní jej můžete snadno připojít do lokální sítě. Integrovaný firewall zajišťuje bezpečnost připojení, což v důsledku zajistí bezpečnost Vašich dat.
D-Link DSL-G664T WiFi*, 4 x Ethernet
Cena: 2 022,- Kč s DPH
Tento směrovač kombinuje funkce internetové brány s funkcemi ADSL modemu. Navíc má jeden WiFi přístupový bod (AP) dle standardu IEEE 802.11g a jeden switch se 4 Ethernet porty. Zařízení tak poskytuje nejvyšší míru flexibility a komfortu.
Integrovaný firewall s filtrováním portů Vás účinně ochrání před hackery. Prostřednictvím funkce pro zřízení virtuálního serveru je jednotlivým FTP, webovým a herním serverům pro více uživatelů umožněno společné využití jedné jediné navenek viditelné IP adresy. Přitom zůstanou server a pracovní stanice ochráněny před neoprávněným přístupem.
*) Modem WiFi neslouží k připojení na WiFi hotspot, ale k vybudování domácí WiFi sítě
D-Link DSL-362T Combo USB + 1 x Ethernet
Cena: 236,- Kč s DPH
Modem je možné připojit k počítači přes ethernetový port (10BaseT/100BaseTX nebo USB 1.1.) Tím je zaručena vysoká míra flexibility připojení.
Zařízení je možné konfigurovat a spravovat přes webové rozhraní nebo Telnet management.
Jednoduchý modem vhodný pro domácí použití s jedním počítačem. Kombinace USB a Ethernet rozhraní zajišťuje možnost připojení ke všem typům PC. Prěnesení veřejné IP adresy až na PC uživatele pak usnadňuje připojení k sítím PTP a herním serverům. Diky zabudovanému PPPoE klientu není potřeba vytvářet připojení z PC.
Vyhoda i nevyhoda modemu D-Link DSL-362T je, ze prideluje nasledujicimu zarizeni verejnou IP (takze pouze jednomu). Z hlediska toho, ze tam bude jeste router, by to bylo dobre, ale on tu verejnou IP je schopen pridelit pouze pres DHCP, nelze ji do zarizeni nastavit rucne, jelikoz dokud ji nekomu neprideli, tak nepusti nic ven, proste nekomunikuje. Uz jsem se setkal s tim, ze to router nebyl schopnej prebrat. Takze ten bych osobne vynechal. Jeste je moznost ho prepnout na bridge a vytacet PPPoE z routeru, ale ...
Nazory se muzou ruznit.
Doporučím ti Zyxel VoIP 2602HW. Má vše v jednom co potřebuješ:
1. ADSL modem
2. router s velice dobrym bandwidth managementem + VPNka
3. 4x100 switch
4. g-WiFi
+ 5. VoIP brana
A nemůžete mi poradit z nabídky ADSL přímo od ČT http://www.internetexpres.cz/web/cz/...rizeni.html#p2
a nebo z TS bohemie?
jsou tam i jiné modemy, než jsem napsal.... stačí mi tedy prostě jakýkoliv modem, který nědělá to co ..... ten D-link DSL362-T. Bohužel táta už ho objednal,tak snad to ještě půjde zrušit a řeknem jim o něco jíného,jen mi něco doporučte....s cenou tak do těch 1500,- a né Zyxel VoIP 2602HW za 7000,-
co takhle tedy ten XAVi 8122r 4 x Ethernet??? + ASUS WL-500g
Citace:
Původně odeslal ukr
a né Zyxel VoIP 2602HW za 7000,-
on stojí ale tak 4500 ! Doporučuji jednoznačně toto. Protoze nemas nekolik krabicek. Navic muzes vyuzit sluzeb VoIP operatoru, coz rozhodne neni zanedbatelne
No ja jsem koukal, ze nekde je za 4.5 a nekde za 8.5kKc ... je to porad ten samej nebo to jsou 2 ruzny modely?
EDIT: Jestli ti nebude fungovat nebo vyhovovat, zkus ho sbalit a dojit na nejblizsi telepoint (snad to nemas pres pul statu :-) ) a rekni, ze ti na infolince spatne poradili, ze tenhle nefunguje tak jak jsi chtel, a ze chces jinej, kdyz tam nabehnes co nejdriv, za rozdil ceny ti ho snad vymenej.
Citace:
Původně odeslal HAVTOM
No ja jsem koukal, ze nekde je za 4.5 a nekde za 8.5kKc ... je to porad ten samej nebo to jsou 2 ruzny modely?
Já se dívám na http://eshop.mi-di.cz/default.asp?cl...ttrees&strid=8
více méně jsou 3 typy (když odhlédnu od typu dle ADSL pripojky)
2602H -- obycejny
2602HW -- s g-WiFi
20602HWL -- s g-WiFi + K dispozici funkce LifeLine - v případě výpadku internetu možnost přepnutí na běžnou telefonní linku
Tady je manual (ma 13MB) velice zajimave je obrovske mnozstvi moznosti nastaveni QoS - bandwidth managementu viz. strany 75 a 265.
P.S. HAVTOM - podivej se do soukromych zprav pls.
Já bych tedy asi vzal tedy ten
2602HW -- s g-WiFi
ale koukám jsou tam dva, jeden je za těch zmiňovaných 4500,- a druhý za 5100,- jaký je v nich rozdíl??
a taková podotázka, co když se za rok rozhodnu přejít od poskytovatele internetu z ADSL na WIFI poskytovatele? můžu pak tenhle routr taky použít???
Citace:
Původně odeslal ukr
ale koukám jsou tam dva, jeden je za těch zmiňovaných 4500,- a druhý za 5100,- jaký je v nich rozdíl??
Abych pravdu rekl, nevim. V tom eshopu ty oznaceni produktu nejsou zrovna dobre. Posli jim dotaz, ze chces typ 2602HW
Citace:
Původně odeslal ukr
a taková podotázka, co když se za rok rozhodnu přejít od poskytovatele internetu z ADSL na WIFI poskytovatele? můžu pak tenhle routr taky použít???
Muzes pouzit, ale pouze jako switch mozna i v nejake funkci WiFi ci VoIP - ale to by chtelo vyzkouset.
Rozhodne ne jako router, nebot na WAN ma ADSL modem, coz u WiFi pripojeni neni.
ALe nechapu proc bys mel jit s ADSL na WiFi ?? Je to jako jit z Mercedesu do Fabie
jaksi se mi z té stránky neozývají ani tam není žádný tel. kontakt,ale našel jsem ten Zyxel taky na Cybexu.... do 5000,-
můžete se mi prosím podívat na konec tohoto pdf-ka a podívat se jaký konkrétní typ si mám vybrat - žádný ISDN doma nemáme, takže je správně když vyberu ten
P-2602HW-61C 802.11g Wireless ADSL 2+VoIP IAD over POTS ???
zde je to pdf
ftp://ftp.zyxel.com/P2602HW_Series/d..._Datasheet.pdf
můžu k tomuhle zařízení pořídit externí všesměrovou anténu,že?
http://dsl.cz/debata.php?vlakno=44463&ukaz=44703#44703
http://dsl.cz/debata.php?vlakno=59078&ukaz=59084#59084
s tou antenou nevim. v nejhorsim pripade to budes muset rozsroubovat.
(ve specifikacich pisou nondetachable a v manualu detachable) - tak si vyber :-)
To ukr: Hlavne nekupuj Annex A modem, byl by hezkej na zachod misto obrazku :-) Kup Annex B neboli ADSL over ISDN. V oznaceni v tom PDF je to nejak zmatecny, neni totiz jasny, jestli se to over ISDN vztahuje k ADSL nebo VoIP .... babo rad :-) Zeptej se prodejce, snad ti neco rekne a snad by neprodaval neco, co nikomu k nicemu nebude.
Myslím si, že ten Zyxel je pro mě až moc zbytečnej luxus za 5000,- a mam kolem něj spíš víc otazníků.
stejně bych šel nejraději do toho routeru od ASUSu ASUS WL-500G DELUXE a ADSL modemu zvlášť....
teď ten router můžu koupit za 1999,- bez daně.
Poraďte mi prosím raději ještě nějaký ADSL modýmek pro tenhle routřík, bude mi fakt stačit jen když prostě bude mít jeden výstup RJ45 pro router a hotovo, toť mi stačí, žádný extra vychytávky nepotřebuji.
třeba se i nakonec rozhodnu pro to all-in-one,ale když budu mít víc řešení, tak se pak snáze rozhodnu. Mockrát děkuji