Cim cistit objektiv u fotaku?
Zena mi sahla na objektiv a ja to vzal hadrikem a roztokem, ktery byl v krabici s fotakem. Jsou na tom ale hrozny mastny mapy. Bojim se to vzit necim jinym. Uz jsem to zkousel asi 10krat a bojim se, abych ho neodrel, ale zase nepruhlednej usmudlanej mastnej objektiv asi neni to pravy.
Co bezny bavlneny hadrik a iron?
Re: Cim cistit objektiv u fotaku?
Citace:
Původně odeslal Namornik
Zena mi sahla na objektiv a ja to vzal hadrikem a roztokem, ktery byl v krabici s fotakem. Jsou na tom ale hrozny mastny mapy. Bojim se to vzit necim jinym. Uz jsem to zkousel asi 10krat a bojim se, abych ho neodrel, ale zase nepruhlednej usmudlanej mastnej objektiv asi neni to pravy.
Co bezny bavlneny hadrik a iron?
Nejlepší je LENS-PEN na objektivy od HAMA - z jedné strany štěteček, z druhé leštící hlavice... cena u Škody okolo 300Kč
Co rikate na tento: http://www.cybex.cz/Produkt.aspx?Typ...t=ALS-29601040
melo by to byt stejny jak ta hama,jen je teda levnejsi.
Chtel sem se optat,jak na prach na cipu nebo zrcadle?Pouzit balonek nebo stlaceny vzduch:
http://www.cybex.cz/Produkt.aspx?Typ...t=ALS-29601036
Citace:
Původně odeslal
butcherson
Přesně tenhle štěteček mám, funguje zcela standardně, ale druhý konec, tuším, není určený na objektivy, pouze na lcd, hledáček atd. (nejsem si úplně jistý, návod jsem zahodil hned po vybalení), takže bacha na antireflex.
Nakonec ten štětec ale nepoužívám. Prach odfukuju proudem vzduchu z ručního ofukovadla Giottos ( http://www.2filter.com/prices/products/rocket.html ), na ostatní nečistoty (otisky a tak) používám mikrovlákno z optiky (v případě nouze trochu navlhčené). Jinak na prach pozor, vyskytuje se v něm ledacos (např. kusy omítky) a může fungovat jako slušný šmirgl. Proto mikrohadr skladuju pořád v pytlíku, aby se k němu prach nedostal, a před čištěním objektivu mikrovláknem nejdřív sklo pořádně vyfoukám.
Prach odfúknem, a potom na to idem mikorvláknovou handričkou. Podľa mňa je škoda z toho robiť takú vedu. Objektív je od toho aby slúžil mne a nie ja jemu. Videl som drahé a poriadne poškrabané sklá, a napriek tomu že na nich boli dlhé a hlboké a škrabance, na fotkách to nebolo vidieť, maximálne na clonách F16 a viac.
Jediná vec ktorú by som riešil je čistota senzora, ale aj to len vtedy, keď už tam je naozaj otravná špina, ktorá už vadí aj na fotkách, ako napr. u mňa. Mám jednu mastnotu ktorú vidieť už aj na displeji kľudne aj pri 200mm/F2.8. :D
Citace:
Původně odeslal
butcherson
Jenže to stejné není. Hama má tu "leštící" plošku potaženou jelenicí (nebo něčím podobným) a když se otočí nasazeným víčkem, tak se očistí. Vydrží poměrně dlouho a vzhledem ke kvalitě je cena imho naprosto v pohodě. (nakonec dělají n verzí)
Tu Hamu som kupil spolu s fotakom a fakt to funguje pekne.
skusim ten lenspen. doted ofukuju stalcenym vzduchem v plechovce. dejchnu na to a prejedu Rodenstockem na bryle.
ty "svedske uterky" jsou fakt vhodne tak na LCD a ne na objektiv. jak psal Jan zustavaji tam vlakna. no stejne cistim spis jen protector