Tak mě teď napadlo.- Nevím, jestli se to tu někde neřešilo, ale teplota se určitě zvyšuje, když se teplo kumuluje pod paticí socketu. Určitě bude nějaký způsob, jak dostat proud vzduchu pod CPU. Co si o tom myslíte???
Printable View
Tak mě teď napadlo.- Nevím, jestli se to tu někde neřešilo, ale teplota se určitě zvyšuje, když se teplo kumuluje pod paticí socketu. Určitě bude nějaký způsob, jak dostat proud vzduchu pod CPU. Co si o tom myslíte???
zajimavy napad ale nejspis neproveditelny. Chladit napr. kuprex z druhe strany by bylo IMHO dost neefektivni a jinak nevidim cestu kudy tam neco chladiciho dostat. Ale napad je to zajimavy.
Do detailu jsem to nikdy nesledoval, ale kdyby byla mezi MB a paticí aspoň 1,5mm škvírka, dalo byse udělat nějaké ústí v šířce patice a myslím, že by to něco přineslo. ale taky bude asi neefektivní měření té teploty, protože vlastně bych funěl přímo na to čidlo. Doma se na to kouknu.
No a pak mě ještě napadlo, že kdyby se v chladiči zhruba třeba 0,5cm od jádra udělala z každé strany díra směrovaná na jádro, taky by se nekumulovaly kumuly, ehm teplo kolem jádra, kde ho vlastně nic nevyfouká. Takže opět. Váš názor?
Já se totiž chci dostat idle pod 40°C s tím žebrákem, co tam mám, tak na tom dost farám.
i kdyz ten tvuj cooler neznam diry v pasivu sem este nevidel a myslim ze vyrobci pasivu by uz neco takoveho vymyslely ;)
jinak novejsi desky meri teplotu cidlem v jadre CPU.
Zajimave by to byla na starsich MSI s temi jejich trapnymi papirkovymi cidly :lol:
no ten napad pochazel odtud, mrkni na ty fotky:
http://www.pretaktovanie.sk/article....thread&order=0
Asi v pulce stránky, :Arkua 628
nj clovek se furt uci :) pekne fucaky. Nicmene sem se vcera jukl na socket ale duru sem tam nenasel :(
No, ja ji taky nenašel..Ale s tím ofouknutím jádra to stejně zkusím. Tím nic nezkazím a možná získám. Těch eventuálních pár stupínků mě nezabije, zvlášť když jsem při prvním spuštění měl teplotu full load 73, a po měsíci ladění jsem ji srazil na 52 ;D a idle 62, teď 43 8) Ten ARKUA mě prostě inspiroval.
no ja mel jeden cas na redukci ve slotu1 zezadu provrtanou diru, kterou to fucelo 8) . Ale u MB bych to asi nezkusil...
tema derama nic nezkazis. Udelal bych je radejc dalej od jadra, vzduch se stejne rozproudi po celym okoli kolem jadra a ten teplej vzduch vyzene. Myslim ze tak 2 diry maximalne. Podle men teplota pude max o 1-2 stupne, ale i tak se to oplati
Pokud pujde o 2°, pak mi ke spokojenosti stačí už jen 1°. Tak co s tím, uvidímé ;D ;D
Nejsem si těmi 2 stupni moc jistý. 1) základna chladiče má celkem vysokou teplotu, takže vzduch který tam projde, toho moc neochladí
2) Arcua není tak výkonná proto, že ofukuje jádro, ale proto, že si tvůrci uvědomili, kudy fouká vzduch od ventilátoru (největší proud je samozřejmě po obvodě, středem jde podstatně menší proud) a přizpůsobili tomu tvar chladiče.
2 jan.ko moje meno je taky jan.ko.... nejsity nahodou muj bratr? ;D
ale k veci nejde tak voto chladit zakladnu chladice zespoda, ale dostat pryc ten teplej vzduch co se pod nou kumuluje..
dyby to pomohlo vo 1 stupen tak je to dobry, lets see!!!
Třeba by to byl ten jeden stupínek, co hledám:: :D ;DCitace:
Původně odeslal newHrochoslon
Ten vzduch okolo jádra bude mít přibližně teplotu základny chladiče, stejně jako vzduch, který tam projde dírama. Vduch se pod základnou nekumuluje, ale podle zákonů fyziky stoupá vzhůru. Ale zkusit se to může. Někdy realita překvapí.
Bratr? Jo tak to se musíš zeptat doma. ;D
Jo, realita překvapí. O něco níž je thread o posazení větráčku a je tam zřetelné, jak málo stačilo ke snížení teploty.
http://www.overclocking.cz/4um/viewtopic.php?t=3775
Já ho čet. Souvisí to s bodem 2) nahře. V těsné blízkosti ventilátoru je největší proud vzduchu po obvodu. Když je větrák na pasivu těsně, není prodící vzduch dobře využitý. Tím, že se větráček posune dál od chladiče, proudí vzduch víc středem (stejně středem jako na okraji) a tím pádem odebere více tepla. Si myslim.
chladit pod socketem je uplne nahovno, vcelku mi to pripomina chudaky co chladily stare celerony do socketu 1 dvema chladicema. Kdyz si vezmete ze mezi patici a jadrem, ktere teplo vyzaruje je tak velky tepelny odpor, takze na teplotu jadra to nema prakticky vliv. Schvalne vseci lidi co meri teplotu cpu cidly v socketu, myslite ze meri dobre? Spousta typku se vychvaluje jake ma cool chlazeni, ze ma cpu jenom 40C, jenze realita bude nekde 50C a vyse.
V některých případech ještě výše. Měření pod socketem je pouze orientační a je to dobré jen pro porovnání výsledků získaných právě z konkrétního kusu desky (ne typu). Např. před a po přetaktování.
tedka mam xp1700+@2400+ jadro ma tak do 50 a cidlo pod ukazuje vzdy asi o 8-15 mene, ma velkou setrvacnost.
No pokud jde o chlazeni pod socketem, tak jesm nekde nekde videl, ze nejakej manik proste vyriz tu cast desky s diodou, ale uz nevim kde, ale bylo to i na nejakym ceskym/slovenskym serveru ;D
1) Chladit pod socketem má smysl tak u Durona, protože ten má (aspoň ten můj měl) jádro přístupný i zespodu (není tam ten plast). Ofukování holého jádra, by ale asi nemělo žádaný efekt. Je to moc malá plocha.
2) Není lepší použít vodníka, než řezat do desky?
jj Arkua 628 to je chladic a co teprve 728 turbo vetrakem :)
ale na socket je to fakt na nic...Citace:
Původně odeslal stealth
proc se asi delaly sandwicovy chladice na slotovy celerony, protoze kdyz si je pretaktoval a pridal stavu tak to bylo peklo viz. 300A @ 504MHz pri 2.2V topil jako krava a kdyz jsi sahnul na zadni stranu cpu tak jsi tam neudrzel ruku, ty chladice se tam davali proto aby nedoslo k tomu aby se roztavily zapajene kontaky, a hlavne to pomahalo k ochlazeni cpu a docela vyrazne.. Takze to nebyl spatny.
2honzak kontakty budou zrejme zapajeny cinem, opravdu si myslis ze celeron ktery by mel 300C bude funkcni ? btw moc velky tepelny odpor mezi kuprexem a jadrem, i sandwitch mel mizerny efekt. Kuprex to trosicku ochladi,ale na samotne jadro nema vyznamny vliv.
stealth má pravdu. Přes takový "tepelný vodič" toho tepla moc neodvedeš, takže jádru moc nepomůžeš. Kuprex funguje jako izolace. A chtěl bych vidět někoho (asi někoho s Celeronem :) ) kdo by chtěl chladit přes izolaci.