Je zde nekdo, kdo uz ji postavil? Chystam se na UTP verzi, ovsem schazi mi dioda do transmitteru HPWT-BD00-F4000. Kde by se dala sehnat :?:
Printable View
Je zde nekdo, kdo uz ji postavil? Chystam se na UTP verzi, ovsem schazi mi dioda do transmitteru HPWT-BD00-F4000. Kde by se dala sehnat :?:
Seš přihlášenej v Ronja mailing listu? Zeptej se tam a určitě dostaneš odpověď :wink: .
joo, nevim jestli ti tady nekdo pomuze..
Ta ROnja vypadá dobře, ale ta cena je smrtelná. V tom Liberci jim to jede na 300m ca 100Mbps. Bohužel za tu cenu ca 70tis Kč to spousta firem napojí neomezenou rychlostí (např, v řádu TB) kablem, takže mi to připadá jako hračka pro bohaté.
Mailing list me cece vubec nenapadl, urcite ho vyzkousim.
Citace:
Původně odeslal Kon
Mno Metropolis verze se tez prodava neco kolem 30tis kc. Ale je k ni vsechna dokumentace, a proto se da postavit. A vyjde te to levnejc nez jedna G sitovka (myslim 1 nod, rx tx). Tam uz je vetsina penez za praci..
BTW na jakou vzdalenost muzu tahnout AUI?
No 70k stal ten prvni prototyp kde se muselo koupit spousty veci navic a neco se znicilo behem testu.. Jinak seriove se to da vyrabet kolem 50k.Citace:
Původně odeslal Kon
A 350m je jen testovaci vzdalenost jinak to ma bezproblemu zvladnout 1km a snad i vic...
Jinak je to fakt hukot kdyz to jede..:o)
Tusim max 3-5m. Ten koax co vede od AUI rozhrani muze bejt 50m.Citace:
Původně odeslal CompCrasher
Kdyz uz je to tu tak neco zkusenosti:
Mam doma ronju za oknem, na plosnaku, ale nestavel sem ji, dostal sem ji od svyho ISP, jede vpohode (cca 50m) za snehu i deste. Mozna bych ho moh ukecat na schema, ale nevim jak moc sdilnej by byl. Sitovka je tam ISA 3COM 509B paac byla zadara, kernel od tusim 2.4.22/23 ma patch na driver takze umi full duplex na AUI.
Ping je dokonce o fous lepsi nez na lokal kde je 10Mbit sitovka --- 10/100switch --- 100Mbit sitovka.
Zamerovani se delalo bywoko, podle cervenyho fleku na zdi + voltmetr na prijimaci. Mam tam neco kolem 130mV, jeste pri 20mV to fungovalo. Drzak zatim prezil i docela vetrik, tak doufam ze je dost predimenzovanej. Sice se to ve vetru klepe, ale na tuhle vzdalenost je to fuk.
Na my strane je to hodne skloneny nahoru (+- 45stupnu), jestli mi tam stoji voda pred cockou to nevim, ale asi to neva. Vytapeni cocek je zaply, jako zdroj je trafo od vlacku :wink:.
Mno u me bude vzdalenost cca 600m, takze tam dam cocky mensi 90mm. Jinak jsem se dlouho rozhodoval, jestli AUI verzi, nebo UTP, ale nejak sem jeste nedosel k zaveru co vybrat ... Ale asi usetrim jeden TP port a vyrobim do AUI. Docela dost obtizne se shanela sitovka s AUI do PCI, nakonec jsem ji nasel v bazaru za 50kc, combo. Jestli jses ochoten zeptat se tvyho ISP na schema, byl bych moc rad. Sice uz jich mam dost, ale dalsi (funkcni) by nebylo na skodu. A jeste bys se ho eventuelne mohl zeptat na jeho zdroje, kde koupil tu diodu ;D
jenze to neni ronja, ale laserovy pojitko :D (jestli sem to dobre cet). Ronja jako takova, vyjde pri staveni doma tak maximalne 2-3k za jednu stranu :)Citace:
Původně odeslal Kon
nazdarek, za mesiac ju ideme s kamosom stavat a mame rj 45 verziu.
suciastky nie su az take drahe. uvidime.
Postav si Twister.Citace:
Původně odeslal mangatono
co to ta ronja je? Vysvetli to tu nekdo?
ja jednu postavil, jede v pohode. vzdalenost jen 200metru. mam tam infra diody. na tp. tp podle simandla ale to je buggy. takze ho nedoporucuju stavet a postavit rovnou twistera. ted mam rozdelane 4 ronji s twisterem. twistry (8 kusu) mam u zhotovych.
spoj s ronjou to vyjde tak na 4 litry se vsim vsudy, elektornika + mechanika kdyz si to udelas sam. zalezi jak moc odflaknes neodflaknes mechaniku a jak moc to vysperkujes. nebo si nekomu rekni at ti ji spytlikuje :) ja to pro tebe udelam ze to ses ty za 15ooo,- :)
tahle vete nejak nerozumim :) "Ale asi usetrim jeden TP port a vyrobim do AUI." jak muzes usetrit TP port? :)
ty diodky: prakticky nesehnatelne kusove pokud nesezenes nekoho kdo je ma. daj se koupit po 120kusech z firmy ryston nebo riston? nevim ted. kdyz je nesezenes da se pouzit infra dioda co maj bezne v gm. bohuzel pak zamerujes poslepu.
a vubec, procti si mailing list ronji, je tam vse co te muze zajimat nebo se tam rovnou prihlas. tady by sme resili jen to co uz je davno vyresene
k tomu liberci: to neni ronja ale dessto mam dojem. btw RONJA je jen to co je ciste podle clockovi stranky tak neplest :)
2Slepejs: mrkni na ronja.twibright.com, par navodu uz je prelozenych, zejmena co se tyce mechaniky.
2Glottis: v te dobe jsem se rozhodoval mezi AUI verzi, nebo TP verzi (dnes uz se zjistenym bugem). Mno a jak znamo AUI patri k AUI a TP k TP, z toho plyne zminena uspora jednoho portu. ;)
ja to asi porad nechapu :) do stroje kvuli ronje MUSIM dat sitovku, jestli ma na sobe AUI nebo TP nebo OBOJE je jedno protoze bud to zabere AUI nebo TP a kdyz to ma oboje tak pouzitim jednoho to sezere oba. ze. ale mozna mi nejaka dulezita malickost unika :)
Asi jsem to spletl ja ;). Zapomel jsem dodat jednu podstatnou informaci - tu sitovku jsem vyhodil a koupil PLANET (PL25) hub (EH-1600,16x10Base-T,1x BNC,1x AUI,10,,kov). Mozna ti unikalo toto :). Nicmene nic se nemeni na faktu, ze byl usetren jeden TP port. :D
jo to mi asi teda uniklo z nejakeho duvodu :) ovsem jde ten hub managovat? a ikdyz by sel bude to jen half duplex :) tak si uzij full duplexni pojitko na half :)
Diky, uzivam dosytosti, samozrejme o HD vim. Ten spoj je jen experimentalni. Slouzi k zalohovani :D.Citace:
Původně odeslal Glottis
o neco se podelim :) dnes sjme byl nastrese primonovat mini stit nad cocku proto slunci :) a kouknu do roury a co nevidim :) clona kterou sem udelal neprozretelne z plastu mi malem shorela, lepe receno slunce prohnane cockou mi ji malem prepulilo, je na ni asi 5 cernych car jak po ni cmaralo slunce pri zapadu :) takze z toho lyne pouceni pro ostatni :) clonu nepodcenit a udelat ji aspon z plechu :)
Pohlcovani tepla je jedinej ucel... Kdybys to delal dle Clockova navodu, tak je to tam zduraznovano :).Citace:
Původně odeslal Glottis
Ja nevim - podle me je Ronja jenom machrovinka, ale bez ucelu... Stejne to vsichni zalohuji WiFi, tak sakva tam dam WiFi zrovna, ne ??? BTW - za mlhy je to naprd, a linka nesmi vest z V na Z nebo obracene - jinak to nechodi... Na CZFree se tim chlubi, ale ze na tech fotkach maji vsude zalohovaci WiFi, to uz moc nezduraznuji...;) A do tretice - AUI :roll: Kdyz uz to musi byt, tak minimalne TP verzi
Máš s tím nějaké zkušenosti, že takhle povídáš ??? .Citace:
Původně odeslal Hardman
TP verze už nějakou dobu existuje. Když se to dobře udělá, tak ti to pár hodin v roce pojede na zálohu, zbytek optikou 10 Mbps FD což je oproti nějakejm 5 Mbps HD WiFi velmi znatelnej rozdíl.
Nehlede na nachylnost wifi na ruseni, caste problemy s paketlosem atd.
Je videt ze ses o ronje poprve dozvedel v tomhle threadu a uz delas zavery ;D :roll:
ronja je v zarusenych oblastiach NUTNOST a crusader vola .. opticke a ine prepojenia chrbtovych sieti su pre vecsie siete zivotne dolezite a wifi je na to hovadsky pomale .. takze nekecaj z hladu ked nevies :!:
MC