Uvažujem o urobení WIND-tunela k procesoru. Ale mám jednú otázku. Čo je lepšie? Nechať na CPUpasív i s ventilátorom, alebo bude stačiť len pasív?. Na bočnicu chcem dať ventilátor. Vďaka za všetky nápady, skúsenosti a rady.
Printable View
Uvažujem o urobení WIND-tunela k procesoru. Ale mám jednú otázku. Čo je lepšie? Nechať na CPUpasív i s ventilátorom, alebo bude stačiť len pasív?. Na bočnicu chcem dať ventilátor. Vďaka za všetky nápady, skúsenosti a rady.
Ja by som urcite nechal chladic aj na aktiv na CPU a do bocnice by som dal o nieco vykonejsi.
Z chladiče procesoru rozhodně ventilátor nesundavej!
Urcite aktvi sundej, nech jenom vetrak v bocnici, kterej bude hnat vzduch do tunelu, bude to tissi a chladit to bude krasne. Akorat musis tunel dobre utesnit, aby se vsechen vzduch dostal na pasiv CPU. A pocitej s tim, ze kdyz tam nebudes mit filtr, tak to bude vysavac prachu.
presne ten samej problem ted resim, ale udelam tu verzi jen s pasivem. podle me se to uchladi v pohode a to ticho :D
s tim prachej je to tak vazny? dyt ten runel bude celkem vysoko a navic v bedne bude pruvan jako krava :-)
Ja sa tiež prikláňam k verzii "iba pasív" na CPU, kôli tichu, ale teraz neviem. Uvažoval som nad "okrasnou" mriežkou na ventilátor na bočnici, ale keď to tak nasáva prach, budem tam musieť dať filter, a v tom prípade tam asi nepôjde tá "okrasná mriežka (určite by to vyzeralo blbo).
Ja bych si spis ujasnil pojmy. wind-tunel je dira v bocnici (BEZ aktivu ) s tunelem primo k procesoru, tak aby teplo od procesoru neslo do Case!! a Druha moznost vetrak v bocnici nesouvysi tak uplne s odvodem tepla jen od procesoru ale taky od hrafiky a desky vubec. To je ale lepsi doplnit dalsimy vetraky a udelat pruvan v bedne. To co navrhuje te vy nechat vetrak v bocnici a sundat ho z procesoru bude mit mensi ucinek nez kdyz ho na procesoru nechate a tisi to taky nebude!
kdyz sundam aktiv z V7+ tak to tissi bude to si pis :wink: a navic v bedne budu mit 4 dalsi fany (regulovany), ktery se postaraj o odvod tepla.
no podla mna je windtunel funkcny hlavne ako nasavanie nie ako odsavanie. za ciel si predsa pri tejto uprave clovek kladie privedenie co najchladnejsieho vzduchu na chladic procaku (mam odskusane ze to chladenie radikalne zlepsi pri nasacani o cca 5 stupnov v lete .. 30 stupnov ambient)... ad vetraky ... bud iba na proc alebo iba v bocnici ... ked tam budu 2 rovnake tak to nema vyznam, ked tak budu rozne (myslim z hladiska cfm), tak sa ti postupne poseru obidva fany ..
Wind tunel mam v compu rok a použil jsem konstrukci, kdy jsem nechal na CPU chladič tak jak je i s fofrníkem a pouze jsem na něj nasadil (přiložil) tunel. Nemyslim si že je vhodný tam rvát další ventilátor na case, pač poté vznikaj turbulence a dělá to kravál.. (a hlavně se ventilátory přebíjej a netočej takovou rychlostí jako by měli)
Já mam ještě z boku chladiče CPU ventilátor kterej je na zadní stěně case, takže hned odsává teplo z CPU.
Nejaky fotky sou tady http://dwo.wz.cz/gallery/pocitace.htm
a teploty tady http://dwo.wz.cz/Interval.html - akorat doufam ze tam nevyleze ted nic hnusnyho pac se to generuje automaticky.. :)[/img]
Heh kamos ma hustej tunel! Ma na bocnici 120vetrak ale z ty bocnice ma napojenej jeste jeden tunel a ten ma vyvedenej ven z baraku!!! :o :idea: Ma v pokoji diru ve zdi ;D Ale prej to chladi dobre... :D
prikladnim se k dwo a sajmonovi - ucelem je dostat co nejchladnejsi vzduch k chladici (pozazmo cpu) a ten se tam windtunnelem dostane stejne bez vetraku na bocnici jako bez vetraku
Když dáš 2 větráky, tak ten jeden bude hnát do otáček ten druhý ---> vibrace, hluk
Ještě bych rád upozornil že většinou mají větráky na chladičích opačné otáčky než přídavné,což vlastně znamená že ten přídavnej by točil vír vzduchu proti otáčkám větráku CPU a tím ho brzdí!
Jsem jen pro jeden větrák,a to spíše na CPU.
kdes to sebral? dys das vetrak tak, ze bude foukat smerem od tebe, tak se vrtule toci proti smeru hodinovejch rucicek... opacne sem to nikdy nevidelCitace:
Původně odeslal Xfantasy
no to jo, pridavny se toci proti rucickam, ale arctic na procu toci po rucickach (teda apon ten muj) :wink:Citace:
Původně odeslal Kamikatze007
Ono staci aby ty vetraky meli ruzny rychlosti (coz budou mit vzdycky) a stejnak to bude blbnout.. zvlaste kdyz sou od sebe par centimetru a spojeny tunelem :wink:
Takže čo je najlepšie???? ???
Dva ventilátory?
Alebo jeden? Kde? (na bočnici, alebo na CPU?)
a je to este nekde jinde nez u arctitu ??? sem ted prohlidnul vsecky vetraky co mam doma(a ze jich je pozehnane) a u zadnyho sem to nevidelCitace:
Původně odeslal Maaarty
IMHO jen ten původní na CPU a akorát k němu tunel..Citace:
Původně odeslal xDodox
Ja mam dva a chladi to vyborne!Hlucnost se trochu zvysila to je fakt ale ma to jednu vyhodu,roztaci mi to vic vetrak na CPU :wink:
Já myslím, že se to probralo dostatečně tady: http://www.overclocking.cz/4um/viewt...ight=windtunel
takze pres vikend jsem udelal taky tunel.
mam xp 1700+ netakt. voltaz 1,5V. na nem mam pasiv z V7+, v bocnici je svitici coolermaster (regulovany 7-12V) spojeny tunelem na pasiv. tunel je zatim kvadr z papiru, ale planuju valec z plexi :-) v case mam dalsi 3 vetraky (2x coolermaster a 1x AC). bedna EC big. foto viz muj web.
pouzivam toto nastaveni : 3 pridavny fany na 7V a fan v bocnici na 12V a teplota CPU je 34(idle) a 39(load). je to celkem tichy reseni.
dalsi nastaveni je 3xcoolermaster na 7V (i ten v bocnici :!: ) a AC vypnuty. to uz je celkem ultrasilent a teplota CPU je 47(idle) a 52(load).
jinak teplota v bedne je +- 23-25 stupnu a teplota CPU v jadre je asi o 12 stupnu vyssi nez na CPU.
dale planuju koupit novy zdroj (fortron 12cm fan) a ztisit grafiku. pak uz to bude uplne neslysitelny ;D
chci tady jeste otevrit tema: wind tunel vs. zvyseni hlucnosti
neco je tady uz napsano..krom toho, ze vetrak je v podstate venku a je vic slyset, tak se chci zeptat co proudeni vzduchu v tunelu\pri vystupu z nej. jak se to projevy? diky
no me zkusenosti jsou takove ze pokud je tunel dobre udelanej tak se vse o neco stisi neni to nic vyraznyho... mam vsech 6 vetraku na 1700ot a pri vypinani jednotlivych vetraku je ten v tunelu nejtisi. ale jestli ma nekdo cca 3000 muze to byt na opak.