Malý dotaz mám zdroj 235W (ATX) asi noname (MOREX eurocase atd.
Jak se asi bude chovat při AMD XP2500+ 2xHDD + NFORCE2+Geforce3
asi nic moc co poklesne hodně napětí.
Printable View
Malý dotaz mám zdroj 235W (ATX) asi noname (MOREX eurocase atd.
Jak se asi bude chovat při AMD XP2500+ 2xHDD + NFORCE2+Geforce3
asi nic moc co poklesne hodně napětí.
Vymenit. To uz je nebezpecny pro komponenty, takovyto zdroj. Kdyz noname, tak aspon 350W. Klidne EUROCASE, mam ho a jede bez problemu.
...jj, tak jak uz napisal Halen - urcite vymenit :!:
:o to si delas prdel? si myslim ze se to chovat ani vubec nebude...Citace:
Původně odeslal dodor
urcite kup novy, mne uz ani 350W noname nestaci(taktovany procesor) a to nemam poriadnu graficku!, radsej by som na tvojom mieste kupil nejaky 400W(procesor zere vela - normalne by 350W vystacil, ale ak tatktnes procesor, tak ti zozere 2xtolko)
Halen ty mas zdroj Eurocase?Tim bych se moc nechlubil.Ja ho mel tejden a musel jsem mu dat pa pa,lala.... :lol:Citace:
Původně odeslal Halen
co jsem mel eurocase tak byl mozna lepsi jak ten co mam tedka (nejaky Morex 300W, 2FAN atd)Citace:
Původně odeslal nex
ad puvodni dotaz...pokud ti nebude kolisat napeti od danych hodnot, tak je zbytecne ho menit...provozoval jsem dost dlouho AMDcko (2x7200 HDD, CDRW, DVD, D1100) na 200W zdroji a prezilo to vsechno.
Jaký ma dopad ba PC slabý zdroj? (200W;250W)
Mam EUROCASE a bezi kupodivu v pohode. ;D Jen kdyz tomu poradne napraskam - pres 2400MHz a 1,85V tak klesne napeti ve vetvi +12V na 11,68Citace:
Původně odeslal nex
Ale to uz ten procak bezpecne zere pres 100W a stejne to nejde normalne vzduchem uchladit. :-(
No netreba vela o tomto rospravat...proste na zdroji nesetrit...jednak kupit lepsiu znacku (co vsak nezarucuje ze nemoze odist alebo piskat) napr. FOrtron, Enermax a aspon 300W, do buducna lepsie 350W.
Samovolne restartovanie - lepsi pripad.Citace:
Původně odeslal Katoo
Zahori Ti doska a spol - najhorsi pripad.
...tak-tak, hlavne ta nestabilita systemu :? :evil:Citace:
Původně odeslal Toxic
A co takhle tam mít zdroje dva mám (bigtower) jeden na desku ATX a druhý spouštěný zároveň starý dobrý AT na disky a ostatní s externím napájením. Zatížené budou oba tak by je to spálit nemělo.
Ale je to vyhánění čerta ďáblem asi ten nový bude lepší.
A ještě něco co si myslíte o obchodu Softcom má pobočku v Ostravě a prodává Epox
OSTRAVA
Ulice Zborovská 4, 720 00 Ostrava
tel. 595 136 147-9
fax: 595 136 146
e-mail: ostrava@computershop.cz
internet obchod: http://softcom.inshop.cz
Otevřeno: Pondělí - Pátek: 9 - 12 12,45-18
plánek přesného umístění naleznete ZDE
Jen takova zkusenost. Napeti na jednotlivych vetvich ovlivnuje dost podstatne (ne-li nejvic) deska nejspis. Mel sem desku MSI KT3 Ultra a na 12V sem mel kolem 13V a ted na Solteku se STEJNYM!! zdrojem mam na 12V vetvi 11V. Mohlo by se zdat ze to treba jen spatne meri, ale diky tomu rozdilu napeti mel muj chladic driv 2600-2700 otacek a ted tak 2300-2400 (takze svine hur chladi :( ), takze bych tomu i veril. Naopak 5V se mi zvedlo z nakejch 4.7V na 5.1V. Proste napeti uplne prekopany.
kamos ma na 200w zdroji athlon1500+,1*7200+1*4200ot. disk,cdrw,cd a jede vysmaty jak leco fpoho
Staršie dosky (u mňa Abit KT7, KT7a) napájali procesor z 5V.
Pri pretaktovaní 5V klesalo až k 4.7V a 12V stúpalo až k 12.3V.
Novšie dosky (u mňa KD7) napájajú procesor z 12V.
Pri pretaktovaní 5V stúpa k 5.08V a 12V klesá na 11.86V
No to je jasna zprava. MSI KT3 si bere napajeni pro stabilizatory VCore z vetve +5V a ten Soltek zrejme z +12V. To, co popisujes je uz ale extrem, 11V v +12V vetvi. A samozrejme, slabej zdroj se chova tak, ze ve vetvi, ktera je zatizena napeti pada a v druhy nejsilnejsi vetvi naopak vzrusta. Suprove to ma vyreseny Soltek FRN2-L, tam mam pocit, ze si bere napajeni pro stabilizatory jak z vetve +5V, tak z +12V. Aspon SpeedFan detekoval snizeni napeti v obou hlavnich napajecich vetvich, tedy +5 i +12V. A ne o moc, Athlon XP@2100MHz pri 1,75V pri CPU burn - +12V padlo na 11,92 a +5V na 4,95V. U myho Abita je ten samej problem, jako u tvyho Solteka, bere si napajeni pro CPU jen z vetve +12V a proto mam taky pokles napeti. BTW - starej zdroj 235W byl pouzitelnej pro Durexe 750@1000MHz, 1,75V - Palomino 1600MHz@1,70V uz se mu nelibilo. :roll:Citace:
Původně odeslal MaPa
Citace:
Původně odeslal -Ja8k1-
Jo to ti nenaběhne, protože já měl 230W (kdysi dávno kupovanej) a kupil jsem si xp 2100+ a dohrál sem ( zaplo se to ale občas se to samo resetovalo, .(naštstí už mám new 300) Takze určitě si kup 300W nebo ještě líp 350W a pokud nevíš co s prachama tak 400W ;D
Ja mam 200w a beha to v pohode ale kamosovi odysiel 230w a tak si vravi ze by asi bolo vhodne s tym nieco spravit lebo bude pruser jemu nastastie odysiel len zdroj, mal totiz satelitnu kartu a ta papa 1A pre konvertor a to je DOST. :eek:
ja mam nejakej shit zdroj 250 a taky facha dobre (musim to zaklepat) , ale rozhodne ted uz nejakej lepsi Fortron, Enermax
by ste sa cudovali ja som mesiac bezal s 8rda+ a duronom 1.3 na 200FSB s 230W noname zdrojom !!! potom som kupil enermax a v pohode, akurat mu nejako dochadza dych odkedy som kupil DLT3C.Citace:
Původně odeslal -Ja8k1-
A aky enermax si kupi 300 ci 350 lebo ja planujem a tak predbezne som sa rozhodol pre 350 este neviek kolko bude stat ;DCitace:
Původně odeslal aquadust47
Ja pouzivam 200w zdroj v bedni eurocase, ma dokonca ja termoregulaciu, takze moc nehuci.
2 Vlko: A to ti aj potiahne
no ja sa bojim kazdym dnom ze vyhorim jak stanok s parkami a tu ma 200-vku kazdy druhy ale aj tak si pojdem zobrat nejakeho enermaxa alebo frontiera.
To si myslel ako otazku alebo ako co?Citace:
Původně odeslal ManDark
Mam zdroj 250 W a na mojí sestavu,viz. dole,je to opravdu málo.Mam celkem dost nízký napětí na 3,3 V a 5 V větvi.Osobně bych si slabší zdroj než 350 W do novýho počítače nedal
bude mi stacit 300W zdroj na xp 1700+ ktery chci potom pretaktovat , epox 8rda , Gforce 4 Ti , 1x Western Digital hdd, 2x 256 dual DDR OCZ ?
to je tak na hranici, ak chces poriadne taktovat tak to stacit nebudeCitace:
Původně odeslal m4jty
Ak je to zdroj noname, tak ani na hranici nebude. Gabo mal na Fortrone 300W s DLT3C problemy, ale je mozne, ze to bol blby kus.Citace:
Původně odeslal DaTa
Já mám taky fortrona 300W a DLT3C a jede to dobře (ale používám nízké vcore). Podle mně ten 300W fortron v pohodě stačí, to dřív když jsem XP1600+ @ 1950 MHz vcore 1.95 to ten fortron už hodně trpěl. Vždy když jsem dal CPUburn tak začal hrozně hučet větrák a zdroj vypadal že mele z posledního. Ale přežil dodnes.Citace:
Původně odeslal Toxic
2 Vlko: Tak nejak len som tam zabudlo tat otaznik. :wink:Citace:
Původně odeslal Vlko
Inac akym programom sa da zistit kolisanie napatia uz sa to tu sice vravelo ale neviem kde
Popripade hoddte sem aj link.
Tak teda vedz ze utiahne. Najviac som doteraz mal XP2100+ a islo na 1.5V stabilne, ale mal som to len na xvilku ;DCitace:
Původně odeslal ManDark
Na sledovanie napatia pouzivam VIA HW monitor + VIA Tray
Inak dobre su aj MBM, alebo SpeedFan
Zatiaľ mám 300W zdroj a napätie moc nekolíše, aj keď ten OC nie je bohviečo... :wink:
Ok ten Motherboard monitor asi sa mi vidi ze aj vypise ako je to stabilne ako to to kolise.
Akurat som nasiel link
tu je Motherboar Monitor 5.3.2.0
MBM je fajn, ja ho pouzivam a som s nim spokojny. Ma vela veci integrovanych, takze nepotrebujes mat otvorenych 10 okien ak chces nieco vediet.
No mna momentalne zaujima len to aky mi je stabilny zdroj, a niekde som videl ze MBM to vie aj vypisat. Este som to neskusal ale dnes to testnem.
P.S. Konecne funguje forum. 8-) :lol: :lol:
MBM vie vypisat akurat tak HIGH, AVERAGE a LOW hodnoty napati na jednotlivych vetvach.Citace:
Původně odeslal ManDark
2 Toxic: No a o average mi presne ide to som xcel. Dufam ze ti pojde dobre aj na nForce2.
P.S. Kamos ma zdroj MOREX a ja som volade cital ze su to este lepsie zdroje ako enermaxy atd.... Povedzte kto ma ake skusenosti z tymto zdrojom alebo nejake clanky. :-)
No chlapi, ja nevim... Ja si myslim, ze je docela jedno, kolikawattovy mate zdroj, dulezite hlavne je, jaky proud a odber jsou schopny zvladnout jednotlive vetve. Ja mel 300W noname a s KT3 Ultrou uplne v pohode i se zbytkem moji sestavy. Pak jsem koupil Abita NF7-S a komp se zacal restartovat... :?: pravdepodobne byl problem na 12V vetvi (jako u P4), protoze na KT3 Ultra 12V konektor na desce neni a na NF7-s ano. Vymenil jsem zdroj za 250W Fortron s lepsimi parametry jednotlivych vetvi a uplne v pohode... takze muzu doporucit to same, divat se hlavne na specifikace jednotlivych vetvi... :wink:
Ak vies ktora vetva je chybna, tak to funguje, ale dost ludi nevie, ktora vetva im blbne.Citace:
Původně odeslal gregorius
mozna jsi me spatne pochopil, myslel jsem to spise tak, ze je potreba se divat podrobneji na specifikace daneho zdroje a neridit se pouze celkovym max. odberem ve wattech... ;) A v tom se urcite shodnem.Citace:
Původně odeslal Toxic
Mne utiahol NONAME zdroj 200 Wat. XP 1600+@1800+ (Palomino), K7S5AL, GF 2 TI 64 MB , CDRW 4X2x8 (veterán ;D ), CDR Sony 52X, Sítovku , modem, disketovka , integr grafika :wink:
S týmito zdrojmi je to veľmi biedne. Už som ich videl toľko vyhorieť, až mi prebehne husia koža po chrbte, keď na to pomyslím, a vždy sa to skončilo aj DEAD doskou, prípadne aj CPU a VGA, takže čakám, kedy príde rad aj na mňa. Mal som predtým Eurocase 250W (vydel som vyhorený 300W), kúpil som nový PREMIER 300W, ktorý má celkom zaujímavé hodnoty:
12V:15A ; 5V:30A ; 3,3V:28A, ostatné niesú podstatné. Ak sú tieto údaje pravdivé, tak potom to je celkom fajn, aj napätia sú celkom stabilné, uvidím ale, že koľko vydrží :-o
No, ved mne tiez skoro vyhoral ;D (ten Noname 200W) Jedného dna dojdem domu z práce, pustím PC a 15 minút si pozerám internet a len tak náhodou sa pozriem na teplotu CPU v programe Speedfan a čo vidím: TEPLOTA 65 Celsia!!! :-o (normálne býva 47) a poviem si kua čo to je :eek: Pre istotu som si nasadil svoje škulky (okuliare) a pozrel som sa ešte raz, ale nemýlil som sa. :| Začal som hned skúmat čím to je (pri behu PC) najprv som skontroloval či sa točí vrtula na chladiči CPU ale točila, asi po mitúte začalo niečo smrdiet, ( ako keby sa mame pri varení ničo pripieklo ;D ) skúsil som sa dotknút zdroja a popálil som sa, hned my bolo jasné že je to zdroj.(šmejd jeden ;D) A napokon som zistil že je to tým že sa v nom netočil vetrák. Takže každému kto má takýto podobný zdroj doporučujem aby si kúpil nový. Lebo mat takýto zdroj v PC je dost velké riziko :wink: :-)
To hej cim skor si kupim novy zdroj tym skor budel lepsie spavat ;D.
Okdkey sa to stalo kamosovi a ten mal 230W tak uz len cakam kedy aj mne, no ked pridu finance tak beriem enermaxa.
No ved, je to otázka času kedy ti vyhorí celé PC :wink:Citace:
Původně odeslal ManDark
Ale, inak ja som si teraz kúpil 300 Watáč za 520 SK myslím že je to EC. :-) Ale je fakt velice solidný. :-) Kamarád ma 350 W Fotrona a je rovnako tichý ako ten moj. A perfektne my odvetráva Case. Ked som ho nainstaloval tak my klesla teplota CPU dole o 4 stupne. :-) (oproti tomu 200 W shitu) i hodnoty vetvení má super :-) Takže si ho nemožem za tu cenu vinachválit :-) Ináč myslím že nemá cenu kupovat za 3000 SK Fotrona, stačí trochu hladat a najdeš rovnakú kvalitu ako napr. Fotron :-)
Kup radsi Fortrona... ten neni tak predrazenej :wink:Citace:
Původně odeslal ManDark
Ked na to má tak prečo nie ;DCitace:
Původně odeslal gregorius
Chválit EuroCase? Huhá.... perfektní to zdroj, když jím poskytované napětí sotva vyhovuje specifikacím (nebo vůbec nevyhovuje).Citace:
Původně odeslal Pyroteam
Máš sním nejaké zlé skúsenosti ??? :evil: Alebo mal si ho už niekedy ??? :evil: Pokial nie tak nanho nemáš čo házdat špinu a hodnotit ho :evil: Ja som sním nadmíru spokojný :evil:Citace:
Původně odeslal Eagle
Jojo, REKLAMA je hnusnej "bysnys" :lol:
Citace:
Původně odeslal dodor
Měl, vyhořel. A co jsem zkoušel všechny ostatní kusy, tak se jim hýbe napětí až hrůza. Zlatý Enermax.Citace:
Původně odeslal Pyroteam
Když už jsme u těch zdrojů, rozhoduji se mezi Fortronem 400W a 460W. Cenový rozdíl je cca 300kč. Má cenu brát tu 460W když má na +5V a +3,3V max možnou zátěž 200W, ale zase silnější 12V větev oproti 400W která má 235W na +5V a +3.3V a slabší +12V?
ty 3kila tě nezabijouCitace:
Původně odeslal Jafido
No po pravdě nechápu, proč někdo uvažuje o takovýhle výkonech? Můj názor: chcete-li co největší ticho, pak Fortron se 120mm větrákem, chcete-li co největší stabilitu a spolehlivost, pak Enermax.Citace:
Původně odeslal Jafido
s tim tichem si to moc netrefil, už jsi slyšel thermaltake,nebo zalman zdroj???Citace:
Původně odeslal Eagle
Protože mi 300W zdroj nestačí a podle mě nemá smysl kupovat 350W, proto 400W a výše. Enermax je o 1000kč dražší jak Fortron a proto volím Fortrona. Tichý není ani Enermax ani Fortron, stejně by museli projít upravou každý z nich.Citace:
Původně odeslal Eagle
O cenu mezi zdroji Fortron nejde, 300Kč mě opravdu při ceně 3000kč nevytrhne, ale jde spíše o maximální zátěž jednotlivých větví. Nemíním na tom provozovat nic převratného, pouze přetaktovaný Athlona XP, 512 MBRAM,CD-RW,CD-ROM,4xHDD 7200ot/min, nějaké ventilátory, scaner,..., ale ¨nevím jestli mám spíše vzít zdroj se silnější +5V větví nebo +12V větví
Ja jsem sel do te 460ky a vpohode. Jen mi trochu vadi, ze napajeni desky je resene pres sirsi serverovy konektor, ktery se sice na moji soucasnou desku vejde - na noveho solteka nebo msi s nforce2 uz ale ne, takze pozor.. Ted shanim redukci, nevite nekdo o necem??Citace:
Původně odeslal Jafido
Lepší je vzít zdroj se silnou 12V větví - procesory dnes tahají energii z téhle větve a nové grafické karty mají taky konektor pro disky, z kterého tahají právě 12V.Citace:
Původně odeslal Jafido
Pokud ti ale jde o co největší výkon, spíš bych volil Enermax než Fortrony, protože Enermaxy mají výborné max. zatížení na 12V.
Aj ja som ho mal(EC300W),...pokial išiel všetko OK. Po cca pol roku reklamácia(death).Potom zasa išiel a zasa DEATH :evil:Citace:
Původně odeslal Pyroteam
Potom sommal požičaný noname 350W a napetia litali + - autobus :roll:
Tak som kúpil ENERMAX a som nadmieru spokojný :wink: (okrem ceny :? )
Asi koupím tu 460WCitace:
Původně odeslal Eagle
Len aby si sa doplatil za elektrinu ;D ;D ;D :mweheh:Citace:
Původně odeslal Jafido
Tak nejak. Noname zdroje maju velku stratu.Citace:
Původně odeslal Vlko
snad to nebude tak hrozné :roll:
Zdroj bez PFC ma velku stratu, z PFC ma stratu az 30% a z ACTIVE PFC je to okolo 10%.Citace:
Původně odeslal Jafido
No zatial ten moj fachčí perfektne, skoro žiadne odchilky ale uvidíme po čase :-)Citace:
Původně odeslal Jendo
Jak uz sem psal, zdroj nemuze za vsechno, velkej podil na tom ma samotna deska na vykyvech a poklesu (zvysenem) napeti. Na 2 ruznych deskach se STEJNYM zdrojem se 12V vetev lisi v napeti o 2V (11V vs. 13V). Na jedny desce 5V drzi 5.1 cca, na druhy klesa az na 4.70V. 3.3V na jedny bylo celkem ok, na tyhle co mam ted pada v zatezi na 2.8V.
Tak to je teda riadne na figu kupim dobry zdroj a mozno kamosovi co ma taku istu dosku pojde lepsie ako mne hmm, tie compy su coraz zahadnejsie.
Ale je to pochopitelne kazda suciastka sa od seba lisi a ma aj ine hodnoty hoci su napisane ako totozne.
No a o to tu právě jde, záleží na desce kolik toho sežere jako na ostatních komponentách a nForce2 je extrémní žrout výkonu. Dobrý a silný zdroj ti udrží kolísání napětí na jednotlivých větvích na rozumné míře. Kdyby mi napětí jenom lítala zdroj bych neměnil, ale počítač při připojení všech zařízení a 100% vytížení skolabuje. Prostě to zdroj už neutáhne.Citace:
Původně odeslal MaPa
Bych se divil ze ten chipset zere nejak extremne, southbridge skoro nic kdyz nema ani pasiv a ten northbridge s tim malinky vetrackem taky moc mit nebude, aspon ne tolik aby rozdil mezi KT333 deskou a nForce2 deskou delal 2V na 12V vetvi :) to proste takhl epodelaj regulatory na desce asi nebo ja nevim. Je fakt, ze me to zdroj taky neutahne, 3dmark2001 ani 03 skoro neprojedu, vetsinou to zbuchne, bud do windows, nebo vytuhne komp, obcas blbnou textury. Kdyz sem snizil cpu o 100MHz tak to spadlo do BSOD s tim, ze na vine je nv4disp.dll nebo tak. Na nizsich frekvencich to beha celkem ok, ale CPU samotny beha v pohode i kdyz 3dmark pada. A to sem ted celej vikend paril CounterStrike a vpohode, to tu grafiku nezatezuje tak to nezere a jede to :)Citace:
Původně odeslal Jafido
Když si nikdy neměl solidní zdroj, tak netvrď nějaké "pravdy". Zkoušel jsem svůj Enermax na dvou deskách AMD (čtyři nForce 2 a AMD760), na systému s P4 i na starém systému s AMD K6. A nikdy se nestalo, že by napětí nevyhovovalo specifikaci +/- 5%. A pokud už něco nebylo úplně přesné (na P4 to byly odchylky úplně mikro), tak vždy lehčí přepění, např. místo 3.3V dává 3.42V, místo 12V dává 12.2V nebo 12.3V. A je úplně fuk, jestli to bylo přetaktované nebo ne, jestli zatížení 0 nebo 100%. Napětí je zcela stabilní, nehýbe se a jestli při vytížení z 0 na 100% u 93W procesoru se něco hnulo o dvě procenta, tak to přeháním.Citace:
Původně odeslal MaPa
PS: Všechny odchylky jsem měřil multimetrem přímo na konektorech ze zdroje (5V a 12V na diskovém konektoru, 3.3V na AUX).