-
Výkon RAID5 pola z 5400rpm diskov
Mením väčšie množstvo diskov súčasne a mám pritom možnosť z nich vytvoriť RAID5 pole (mám dostatok volného miesta), tak nad ním uvažujem. To či to bude SW RAID použitím dynamických diskov alebo HW RAID ešte neviem. Teraz ma zaujíma ma akú asi môžem očakávať rýchlosť diskov.
Potrebujem aby boli zápis aj čítanie čo najrýchlejšie. Našťastie sa jedná skôr o sekvenčný typ prístupu, ale potrebujem aby sa to rovnalo aspoň obyčajnému 7200rpm disku. Plánujem použiť 3-4x WD Caviar Green 1,5TB WD15EARS. Máte niekto skúsenosti s podobnou konfiguráciou, čo môžem očakávať?
-
Re: Výkon RAID5 pola z 5400rpm diskov
Zkoušel jsem RAID5 se 3x Samsung 1,5TB (5400) a při zápisu to dělalo kolem 175MB/s dle ATTO Benchmarku při sekvenčním zápisu. Jestli ti to něco řekne pro srovnání...
-
ATTO Benchmark nepoznám, ale keď to reálne dokáže takouto rýchlosťou zapisovať, tak mi to bude stačiť. Inak Samsung F2 HD154UI (1500GB) je druhá alternatíva nad ktorou teraz silno uvažujem (asi dám tomuto disku ešte jednu šancu). Je tam aj väčší výkon a dokonca generuje aj menej tepla ako WD15EARS.
WD ma nepresvedčil, HD154UI dostáva druhú (a poslednú) šancu.
-
Takovou rychlost to opravdu dosháhne.. za začátku... Raid 5 pole se od klasickýho disku či 1/0 raidu liší hlavně tim, že se jeho rychlost moc nemění podle toho kde zápis probíhá (jestli na začátku nebo na konci) ale na tom, jak hodně je pole zaplněné. Jinak Samsung F2 má v nejrychlejšim sektoru pokud vim 105Mb/s na konci pak zhruba 60, čili jak 7200rpm disky generace s 333Gb/ plotna. Všeobecně počet RPM ti srazí výkon hlavně co se týče přístupovky a IOPS na sekvenčnmí zápis / čtení to moc vliv nemá. Takže jestli je to jako prostor na filmy atd, a chceš si to jen pojistit (což u těch Samsungů neni od věci) tak vřele do toho, ala na databázový použití to bude horší jak jeden dnešní 7200rpm disk.
-
sekvencni zapis nebo alespon zapis bloku vetsich nez stripe size je na RAID-5 jeste docela rozumny, teoreticky by mel dosahovat rychlosti RAID-0 z N-1 disku. Katastrofa je ale zapis bloku mensich nez stripe size, protoze aby bylo mozne dopocitat paritu, musi se nejdrive precist obsah vsech stripu, ktere se neprepisuji cele, nebo tak neco. Je tam proste minimalne jedna operace cteni navic (nekde jsem cetl ze vic nez jedna), takze hodnota IOps u velmi malych bloku je muze byt dokonce hrosi nez u samotneho disku. Takze napr. pro databaze ci jiny random-access nebo IO-driven pouziti je RAID-5 vylozene nevhodny. Dale jsem uz v jinem threadu upozornoval, ze u novych velkych disku dramaticky roste pravdepodobnost, ze se degradovane RAID-5 pole nepodari korektne zrekonstruovat, protoze hrozi riziko URE. Na webu je mnoho stranek, ktere proti pouzivani RAID5 bojuji a odrazuji.
Citace:
Původně odeslal
DOC_ZENITH
Raid 5 pole se od klasickýho disku či 1/0 raidu liší hlavně tim, že se jeho rychlost moc nemění podle toho kde zápis probíhá (jestli na začátku nebo na konci) ale na tom, jak hodně je pole zaplněné.
Prosim? Muzes to nejak vysvetlit/upresnit? Dodam, ze RAID nema o FS ani paru a netusi, zda je pole zaplneno daty, ci je prazdne.... leda by podporovalo TRIM :)
-
Podkládat to nebudu, protože nejsem uživatel raidu 5 jen jsem si ho ve worku párkrát obenchmarkoval a ve spoustě testů na netu se o tom psalo, že když máš třeba Raid 5 z 4 disků a máš ho z 20% zaplněný, je znatelně rychlejší (hlavně v zápisu), než když je z 80% full. Jestli se mi to s něčim v hlavně smísilo a je to blbost tak sry.
-
To bych spise prisuzoval "vlastnostem" pouziteho FS, fragmentaci a pod, RAID jako takovy by na to skutecne mi zadny vliv nemel. Pravda je, ze kdyby podporoval TRIM, coz nove RAIDy umeji (ci brzy budou) kvuli SSD, mohl by toho vyuzit pro zapis necelych clusteru do "prazneho mista", kam by proste misto pomaleho dopocitavani parity dopsal nuly (nebo tak neco) a hotovo. Ale nemyslim si, ze to tak skutecne nejaky RAID dela...mozna by to ale slo udelat treba v linuxovem MD raidu :)
-
Hmm , toto jsem bohužel byl nucen řešit čistě bruteforce cestou u SSD raidu, prostě aby hrubá prostupnost SSD převyšovala tu co protáhne samotnej řadič, ( v mém případě Highpoint 3520 ala 650Mb/s) , předtim jsem měl ňákýho adapteca ten troskotal kolem 300 v raidu 0 tak musel letět, prostě křivka sekvenčního tení musí bejt po celym prostoru konstatní na těch 650, jakmile by šla někde dolů, je tam problém. A musim říci, že na to tři Vertexy s posledním FW stačej.
Nicméně TRIMM na raid řadičích mi zatim přijde jako utopie, protože to by se musely na všechny řadiče napsat nový drivery i firmware... a to nečekám že se stane. Adaptec se do toho nepohrne aby to neodhalilo tu jejich obvykle mizernou prostupnost, Areca by mohla... ale nečekám to, ostatní jsou podle mě moc malí na to aby tím zatěžovali vývojovej tým u již existujících produktů. Možná Intel by mohl něco vymyslet. Ale moc tomu nedávám, minimálně ještě 2 roky si počkáme.
Co přijde mnohem dříve budou disky s 4K sektory a jejich použití na soudobejch raid řadičích + OS... jen se bojim toho momentu až mi tohle přijde pod ruku a že je to ňáký líný a mam to vyřešit.
-
o duvod vic pouzivat MD RAID :) tam bude podpora TRIMu (=DISCARD na linuxu) zrejme snadneji implementovatelna, navic pri IOps dnesnich SSD uz ani writeback cache na HW-RAID nebude zdaleka tak dulezita, jako je u beznych disku.
UPDATE:http://www.overclockers.com/forums/s...d.php?t=607110
"Hardware RAID card TRIM support is on the way from Adaptec and Areca."
-
Na dynamické disky kašlem, rozmýšlam nad RAID5 polom na ICH10. Je možné pole na tomto radiči neskôr rozšíriť o ďalšie disky tak ako to umožnujú HW radiče?
-
Ne, na to zapomen. Pridani disku do fake raidu = rebuild pole = ztrata dat. Taky bych to potreboval udelat, ale nemam kam dat data, takze mam 3 v R5 + jeden disk samostatne. SW raid toto samozrejme umi, optimalne si to naconfis jako RAID + LVM + FS (tady je treba si uvedomit, co od toho chces a podle toho vybrat). LVM muzes samozrejme vynechat, ale prijdes tim o par zajimavych moznosti.
-
Ehm, budem na tom mať Windows. Ak by to bol Linux, tak neriešim a ide tam SW RAID, ale pod Windowsom to chcem riešiť na "HW úrovni". Asi skončím o nejakého radiča Adaptec/3ware.
-
Citace:
Původně odeslal
e1
Ehm, budem na tom mať Windows. Ak by to bol Linux, tak neriešim a ide tam SW RAID, ale pod Windowsom to chcem riešiť na "HW úrovni". Asi skončím o nejakého radiča Adaptec/3ware.
moje zkusenost z fake RAIDama je veskrze dost tragicka. Posledni je, ze po update BIOSu jsem nestihl zmacknout del po rebootu a system nabootoval bez RAIDu (byl tam mirror + stripe na AMD850). Po rebootu a opetovnem zapnuti RAIDu tento nic nehlasil (mel si vsimnout, ze disky nejsou sync) a wokna nenajely. Nasledovalo komplikovana oprava, o data ze stripu jsem prisel, nastesti tam nic nebylo....zabava na dve hodiny.
Zrovna nedavno mi jeden klient psal, ze najednou vidi dva disky navic na jeho woknech..stalo se mu zrejme totez. nastesti mel jen mirror.
-
Kurňajs, nestrašte ma! Nechce sa mi teraz kupovať do PC/WS HW radič. :(
-
Citace:
Původně odeslal
e1
mno, abych te tolik nestrasil;) pod windows jine rozumne reseni nez hw raid neudelas. dynamicke disky jsou tragedie, navic spolehlivost je hodne otazna... raid v ramci chipsetu teoreticky ano, ale zapomen na nejake normalni funkce... online rozsirovani, rozumny rebuild, takze jestli menis hw, rozsirujes disky etc, tak raid v ramci chipsetu je pro tebe nepouzitelny.
teoreticky jde koupit "not true hw" raid kartu, das za to orientacne kolem 5-10k, ale pseudo hw raid toho moc realne neudela a ty jako uzivatel docela trpis, kdyz s tim neco delas... a to polozku vykon pomineme.
rozumne reseni je hw raid + wokna nebo linux a pak klidne sw raid (na domace uziti a nedulezite server staci)
pak je otazka jestli se ti vic vyplati koupit jednu rozumu hw raid kartu a pouzivat vse jak si naucen nebo za +/- stejne prachy postavis dalsi kompl a udelas z toho nas. v tom pripade vsak zas pocitej extra spotrebu elektriny, starosti navic a hlavne problem v pocte konektoru na desce
a jeste jedna vec - raid5 ma vykon stale stejny (+/- zanedbatelne %). popisovany problem pri zaplneni prave ukazuje na sw raid nebo "not true hw" raid, kdyz spomaleni zpusobuje prave nedostatek kapacity pro vypocet - proto ten mensi vykon.
edit: jeste jedna vec - u WD Caviar Green 1,5TB WD15EARS si si vedom kolmeho zapisu a eventualne potize v urcitych OS? ja prave proto pro domaci datove uloziste pouzivam samsung... nikdy nevis kam pak ve vysledku disk das
viz "pro správnou funkčnost pod Windows XP a staršími OS doporučujeme stáhnout utilitu WD Align utility z http://www.wdc.com/en/products/advancedformat/"
edit2: jinak z "dlohodobeho" hlediska je dobre kupovat "lepsi" radice, tzn adaptec (zbytecne platis za "znacku"), 3ware/lsi, areca... z mych zkusenosti bych se vyhnul promise, highpoint. a tenhle link ti mozna prijde uzitecny http://linuxmafia.com/faq/Hardware/sata.html (rychly prehled pro real hw raid a ovladace)
-
Kolmý zápis už dnes má každý disk. Rozdiel pri WD15EARS je v tom že má 4KB bloky namiesto 512B. O tomto rozdiele viem, ale budem používať Windows 7, resp. je to jedno, lebo som sa rozhodol pre disky Samsung F2 ktoré menej pečú a majú o cca. 10% väčší výkon. Tie dve WD15EARS ktoré mám budem dávať do servera kde budú slúžiť ako obyčajné disky na archiváciu produkciu Hollywoodu (vlastne NAS).
RAID5 pole ktoré teraz chcem pôjde do môjho PC.
-
Citace:
Původně odeslal
e1
RAID5 pole ktoré teraz chcem pôjde do môjho PC.
to raid5 planujes pro vykon (system) nebo datove disky?
-
na ebay jde koupit DELL PERC/5i 256MB PCIE-4x kolem 160Euro i s BBU, za tu cenu super radic. Specialne pro RAID5 se bude ta cache hodit.
-
Citace:
Původně odeslal
Petrik
na ebay jde koupit DELL PERC/5i 256MB PCIE-4x kolem 160Euro i s BBU, za tu cenu super radic. Specialne pro RAID5 se bude ta cache hodit.
jj, BBU taky neni na zahozeni... horsi je to se zarukou, takze primo kupovat 2ks a kdyz se to pokazi, tak nahrada je po ruce...
jsme s jednym znamym pred nejakym casem kupovali taky z ebayu a z 5ks 2 vadne :-(
-
Citace:
Původně odeslal
e1
:D, mam v R5 3x 1TB GP cko (= 5k4 ot), check (napr po tvrdym resetu/vypadku elektriny ...) trva tak kolem 15ti hodin.
-
Citace:
Původně odeslal
Jezevec
:D, mam v R5 3x 1TB GP cko (= 5k4 ot), check (napr po tvrdym resetu/vypadku elektriny ...) trva tak kolem 15ti hodin.
to mas predpokladam sw raid nebo pseudo ala intel ICH, ano? protoze hw raid to dela na pozadi...
-
Jasne ze fake raid, ono to taky dela na pozadi, normalne se stim da pracovat, ale nesmi se tech 15 hodin vypnout komp, jinak to bude delat znova.
-
hmm, ja dneska budu buildovat mdadm raid5 z 4*1.5TB (samsung 5k4) tak jsem zvedav jak dlouho mu to bude trvat.
-
Včera som našiel na eBay jednu dobrú ponuku, ak vyhrajem aukciu dám vedieť. :)
macher: Pole bude na dáta, s tým že to bude zároveň aj zdrojový disk pri strihu HD videa a spracovania RAW súborov.
-
Citace:
Původně odeslal
e1
macher: Pole bude na dáta, s tým že to bude zároveň aj zdrojový disk pri strihu HD videa a spracovania RAW súborov.
tak to je v pohode, nepotrebujes v podstate zadnou extra pristupovou dobu, spis at to ma rozumny sek. zapis/cteni... a 64bit lba (vic nez 2TB)
vybirej hlavne at je to true hw raid, at to ma bezne vlastnosti a rozumneho vyrobce (podpora)
kdyz se zadari, sezenes na ebay 8port+ kolem 4-5k a vice, co je docela ok - otazka je pak zaruka. ja jsem mel docela pech vzdy:( nejhur zkusenosti asi s adaptec 3805
-
Osobne by som sa bal pouzivat tie WD so 4KB sektormi na RAID radici - mohol by z toho byt nejaky pruser. Ale vidim, ze tento problem si uz vyriesil :D
-
To čo je ozajstný HW RAID viem, jeden Adaptec mám dokonca doma, len ten je PCI-X.
Inak s touto značkou mám dobré skúsenosti, majú dobrú podporu. Pozeral som aj 3805-ku, len tá cena je premštená, stojí cca. rovnako ako 5805-ka.
-
RAID5 sa bude konať iba z piatich diskov. Radič bude Adaptec 5405. Bude iba trochu drahší ako nová High-end doska.
-
Citace:
Původně odeslal
e1
RAID5 sa bude konať iba z piatich diskov. Radič bude Adaptec 5405. Bude iba trochu drahší ako nová High-end doska.
ech, vsak to je na 4 disky....
-
Viem, bude to musieť stačiť. Časom možno vymením za iný. 500 € za 8 portový radič teraz nechcem dávať. Už aj toto dosť rozhodilo môj rozpočet.
EDIT: Teraz som čítal po sebe cely thread, neviem prečo som písal že budem robiť RAID z piatich diskov keď som vedel 7e 5405 je 4-port. Myslel som že macher bol zarazený preto že najprv som chcel 8-port.
-
Také jsem koukal po nějaké Adaptecu a narazil na 2405, který je cenově přístupný. Co vy na něj?
EDIT: Aha, jsem si nevšiml že neumí RAID5, tak nic, jdu hledat dál :)
-
Podľa špecifikácie nepodporuje RAID 5.
Ak chceš Adaptec aj s RAID5, tak z aktuálneho portfólia musíš siahnuť minimálne po Adaptec RAID 3405.
-
Na jednom nemenovanom slovenskom fore jeden chlapik zobral ako HW toto:
Intel SRCSATAWB - stoji cca. 320€
A dal tam 8x2TB WD EARS. Musim povedat, ze ten radic vyzera celkom slusne a aj cenovo je zaujimavy. Otazka je kde teraz zozeniem 320€ + dalsich aspon 300-400€ na disky :)
-
Nemusíš tam hneď dávať 8 diskov. Najprv kúpiš 3 a potom môžeš RAID 5 pole postupne rozširovať podľa potreby. Zatiaľ aj ceny diskov budú klesať, tj. o rok za ten istý disk zaplatíš menej. Samozrejme sa musíš zamerať na disky ktoré sú na začiatku svojho životného cyklu (tj. sú to nové modely na trhu), aby sa ti nestalo že ten istý disk o rok nebude dostupný. Napr. v Alze sú teraz 2TB disky WD za 87 €, tj. tri máš za 260 €. Vo VO to bude ešte lacnejšie.
-
Mne to je samozrejme jasne. Teraz som zlozil to co ma v popise cize uz 2 disky mam. Samozrejme casom bude problem odlozit data ak by som chcel HW raid radic, co urcite budem chciet kedze na doske mam len 4xSATA port.
Co vsak myslel tym prispevkom bolo, ze HW raid radic sa uz da zohnat za slusne peniaze. 2xmSAS porty => 8xSATA port za 330€ je super cena.
-
Presne tak. Dokonca som na eBay videl aj za 317 € po prepočte aj s poštou. Ja som za svoj Adaptec 5405 radič dal okolo 250 € + 30 € za kábel. Má síce iba 4 porty, ale je to 5-ková séria od Adaptecu a CPU radiča je taktované na 1200MHz. Síce to moc nevyužijem, lebo ten výkon je potrebný hlavne pre RAID6 a SSD disky, ale s Adaptecom už mám dobré skúsenosti, tak som zostal pri tejto značke.
-
Tak jsem si právě objednal Intel SRCSATAWB za $297.49 včetně poštovného z Amazonu. Myslím, že cena úplně super. U nás jsem řadiš v eshopech viděl od 8500 Kč.
EDIT: BTW. nevíte jak je to se clem atd. Někde na webu jsem se teď dočetl, že se někdy platí někdy né, ale že prý každopádně budu muset jet na celnici s plnou mocí či co. To mě docela vyděsilo.
-
Buď v klidu, dojdeš na celní poštu, zaplatíš DPH a clo celníkům a pak ti to pošta normálně vydá. Na co bys měl mít plnou moc?
-
No kdybych k těm celníkům nemohl dorazit, tak bych pověřil někoho jiného :D
Ta celní pošta je asi jen v Praze ne? No nakonec jsem tu objednávku zrušil v čas, protože by to zas tak levně nevyšlo. Navíc jsem si uvědomil, že mám možnost nakupovat přes známého bez DPH a to pak u nás dokonce vyjde asi o 150 Kč levněji :)
-
Neviem ako to počítaš, ale pri cene 297,50 USD aj s poštou to je 5312 CZK. Ak k tomu zaplatíš aj DPH 20% stále to je iba 6374 CZ. Ak dobre viem, tak na toto sa clo neplatí. Najnižšia cena ktorú som narýchlo našiel vo webshopoch bola 8208 CZK, tj. 6840 CZK bez dane. To by bol nákup z Amazonu stále o cca. 500 CZK lacnejší.
-
A jak to, že se na to clo neplatí?
Tak jako tak bych asi musel jet na nějakou tu celní poštu či co, navíc co záruka. Pokud bych měl jistotu, že zaplatím jen DPH, tak nic neřeším, ale bojím se toho, že bych měl okolo toho jen lítání = navýšení nákladů.
Pokud bych měl jistotu, že dám těch $297,5 + DPH a přijde mi to domů poštou bez toho aniž bych musel někam jezdit něco vyřizovat, tak se mi to vyplatí, ale jinak je to takové na hraně. A myslím, že ušetřit 500 Kč na komponentně, jejíž cena je někde okolo 7000 je zanedbatelné :)
-
No, keď máš problém s colnou poštou tak ten cenový rozdiel sa ti môže stratiť v ušetrenom čase + prípadnej reklamácii. Inak rozmýšľam nad tým že odkial som bral svoj radič, lebo som ho kupoval cez eBay, ale mne dorazil rovno domov (resp. na miestnu poštu ktorú mám 200 metrov od domu). Pozriem sa na PayPal, možno sa mi podarí zistiť krajinu. Na eBay je história nepoužiteľná. :(
Edit: Podľa Paypalu som kartu kupoval z UK, takže preto som nemusel riešiť clo a DPH.
-
Vím, že už je to dost OT, ale jak zjistím jaká pošta je celní? Pokud by to dorazilo do našeho města, tak s tím problém nemám, ale do Prahy kvůli tomu fakt jet nemohu.
-
Ak to nemajú na webe, tak skús zavolať na infolinku Českej pošty a zistiť to od nich: http://ceskaposta.cz/cz/o-ceske-post...ontakty-id951/ prípadne sa informuj na miestnej pošte. Lepší nápad nemám.
-
Mírně se vrátím zase k tématu. Dejme tomu, že mám HW řadič, co podporuje online přidávání disků. Co se ale stane, když mám tu RAID5 partišnu zašifrovanou BitLockerem. Půjde i tak zvětšit místo?
Již asi hodinu googlím, ale nemůžu o tom nic najít.
-
IMHO by to mělo jít, protože to šifrování je o úroveň vejš, v podstatě by to mělo bejt stejný jako když uděláš kopii tý zašifrovaný partišiny na větší disk, mělo by mu bejt jedno, že je to pole a ne singl disk. Ale zkušenosti s tím nemám, jen odhaduju.
-
Windows 7 mi umoznuji dynamicky zvetsovat a zmensovat partisnu (disk rozdeleny na 2, kazda zasifrovana), takze nevidim proc ne.
-
kecinzer: samotné šifrovanie pôjde, ale druhá vec je online zväčšovanie kapacity. Niektoré radiče nemusia podporovať možnosť online zväčšiť už existujúce pole a budeš mať iba možnosť na voľnom mieste vytvoriť ďalšie pole. Toto si pre istotu skontroluj, ale verím že to nebude prípad Intelu.
Ja mám podobný problém v prípade ak postupne vymením disky za väčšie (mám už obsadené všetky porty). Adaptec mi potvrdil že v takomto prípade nebudem môcť pole zväčšiť o miesto ktoré je voľné na konci každého disku, ale môžem ho použiť iba na vytvorenie ďalšieho pola. Samozrejme potajomky dúfam že v nejakom novšom firmware toto bude ošetrené lebo keď sa mi raz zaplní pole, tak by som radšej vymenil disky za väčšie ako by som mal dokupovať/meniť radič.
-
No s tím, že bych mohl zvětšit pole online tím, že bych vyměnil disky za větší jsem vůbec nepočítal, či si to ani nepředstavoval :)).
Jelikož je ten Intel 8 portovej, tak mi jde o to, prostě přidat další 1,5TB disky. Samozřejmě, pokud by šla ta první možnost, bylo by to úplně megalozní :).
-
Určite máš výhodu ak máš 8 portov, ale disky by som dokupoval iba kým je to rozumné, lebo časom dávať do kompu ďalšie 1,5TB bude blbosť (kvôli tomu že budú dostupné 2-4x väčšie kapacity). Najlepšie asi spravíš ak budeš rozširovať do počtu piatich diskov, a potom spraviť väčší skok, kúpiš 3x 3+TB (podľa toho čo bude vtedy finančne výhodné) a vytvoríš nové RAID5 pole. Dáta presunieš, a staré disky začneš postupne nahradzovať za nové už 3+TB. Týmto pádom nemusíš časom riešiť problém že máš 7-10TB pole a nemáš kam dať dáte počas výmeny diskov.
-
Jo ták, já vlastně na tom řadiči mohu vytvořit 2 nezávislá pole, na to jsem vůbec nemyslel. To je hodně fikané :).
Ještě dotaz, kvůli jednomu USB zařízení jsem měl BSOD a teď se mi checkuje a opravuje pole (ICH9R). Nicméně zároveň data z něj kopíruji do zálohy, protože chci vytvořit nové pole na HW kartě (Intel). Nebudou taková neověřená data nějak poškozená? Tzn. nemám počkat spíš až se pole zčekuje?
-
Odkial tu kartu nakoniec objednavas?
-
Mám tu u nás známe v jedné větší PC firme kde jsem i kdysi dělal. Mám jí tedy odtud. Ale odkud ji objednávali, jsem nepostřehl. Již jí mám od včerejška doma, ale zatím jsem jí do PC nedal, protože zálohování během chacku stávajícího RAID 5 pole trvá věky :(
BTW. jakou stripe size byste mi doporučili? Bude to hlavně na filmy (velké v mkv), hudbu, dokumenty + na vešekeré hry (reálně hraju jen AOE3 a semtam zkusím novinku). Též tam budu mít nějaký drobný SW.
-
Strip size je taká čudná vec, všetci radia inú hodnotu. :) Za seba: 256K.
Inak na tú kontrolu RAIDu si počkaj. Na 99% nemáš poškodené žiadne dáta, ale bolo by dosť nepríjemné zistiť po roku opak.
-
OK, tak si mě utvrdili v 256K, oni to i různě na zahraničních forech doporučují pro filmy, hudbu a obrázky. I když tam mám ty hry, tak ty jsou opravdu hodně malé procentíčko.
No, tak musím říct, že nebyl moc dobrý nápad kopírovat data na jiný disk během checku. Nějak mi to ten zálohovací disk zamklo (po skončení čeku)), takže jsem ho musel zformátovat a teď už kopíruji znova :), jen mnohonásobně vyšší rychlostí.
-
Testy rýchlosti zápisu už asi nespravíš, ale ak dokopíruješ, tak prosím spusť nejaké testy v HD Tune Pro, resp. ak máš možnosť, tak kopírovanie na SSD alebo pod nejakým live Linuxom do /dev/null. Rád by som porovnal výkon, a napíš ešte počet a typ diskov RAIDe a zaplnenosť diskového pola. Vďaka.
-
Nějaké testy jsem dělal, ale teď mám problém s tím HW řadičem. Za boha se nemohu dostat do toho RAID Bios Console. Zmačknu CTRL + G, řekne mi to, že to najede do konzole after POST. Pak se objeví Verifying DMI Pool Data... a nic. Dál se nic neděje a systém stojí.
Pokud CTRL+G nezmačknu, tak systém projede normálně a bootuje z SSD. Začínám bejt docela zoufalej :(
-
Skús iný port na doske, povypínaj všetky nepotrebné komponenty v BIOSe, vypni aj všetky nepotrebné radiče, nechaj iba ten ktorý potrebuješ pre systémový disk. Pravdepodobne budeš musieť aj ten prepnúť spať do normálného SATA/AHCI módu, tj. vypnúť RAID mód. BIOS na doske máš predpokladám posledný.
-
No tak nakonec se povedlo. Jednak jsem vypnul přídavný Gigabyte 2 portový řadič na disku, a Intelovský jsem přepnul do čistého IDE (AHCI ani RAID) nefungovalo. A voala Intel RAID BIOS Console naběhla. Nedalo mi to, a ještě jsem zpět přepnul hlavní řadič na AHCI a s tím to už také fungovalo. Takže myslím, že to bylo tím dalším integrovaným řadičem. Jinak jsem před tím samozřejmě zkoušel i vypnout OC atd. atd.
Možnost přehodit řadič do jiného portu bohužel nemám, leda že bych vyndal grafiku a to bych asi neotestovat tuplem :D.
No pole je nakonfigurované, funguje, ale zase mi najednou přestala fungovat zvukovka v PCIe (Xonard DX). Už jsem docela vytočen. Zkoušel jsem jí přehazovat do jiných portů, ale nic. Přitom BIOS ukazuje, že tam je, ale Widle jí vůbec nevidí (dělal jsem kvůli AHCI novou instalaci).
Takže dnes odpoledne mám o zábavu postaráno :D
-
Teď jsem tady trochu čachroval a stalo se mi to, že jsem přes Správu disků ve Win7 převedl oddíl RAID 5 na dynamický svazek.
Je to nějaký problém, nebo naopak výhoda. Nikde jsem se toho o tom moc nedočetl, takže teď nevím, jestli se mám pokoušet převést zpět na základní, či to mohu nechat.
-
Dynamické disky sú niečo ako SW ekvivalent RAIDu manažovaného cez OS, len ten chudák Windows nevie že ten disk ktorý si previedol je už vlastne RAID pole z diskov. Nakoľko dynamické disky sú podporované len od edície Professional vyššie, doporučujem ti vrátiť to späť a neexperimentovať s tým. To či je možné vrátiť sa späť a ako si radšej preštuduj niekde na wiki, howto. Viem že pred tým ako som kupoval RAID radič do PC som uvažoval aj nad touto možnosťou, ale potom mi bolo vysvetlené že potrebujem mať vyššiu verziu Windowsu a keď sa systém dodrbe, tak mám veľkú šancu na to že prídem o dáta. Máš poriadny HW RAID, tak si nekomplikuj život.
-
No tak tady jde o to, že ty dynamické disky umožňují přímo z manažeru ve Windows ten svazek zvětšovat. A to je právě cíl, když budu chtít v budoucnu přidávat disky do pole že. Co jsem četl, tak z dynamického disku se jen špatně bootuje.
No nevím no, klidně to tedy překonvertuji zpět, jde mi jen o to, co je nejvhodnější pro diskové pole, které se bude zvětšovat.
-
No, máš pravdu, len tu je taký detail, že toto je určené na prácu s diskmi, nie poliami. Tj. ty z viacerích diskov môžeš vytvoriť RAID pole, ale ty už pole máš, len ono sa pre systém tvári ako jeden disk. Tá funkcionalita ktorú chceš tým pádom nebude fungovať, lebo ty musíš pridávať disky do RAID5 pola na úrovni radiča, nie na úrovni OS. Tj. buď cez BIOS toho Intelu, alebo cez nejakú utilitu ktorá dokáže funguje pod Windowsom a bude vidieť ďalšie pripojené disky. Keď sa ti podarí zväčšiť veľkosť pola pripojeným ďalšieho disku (čo trvá niekoľko hodín, lebo dáta sa musia z troch diskov preorganizovať na štyri), tak potom by už malo stačiť iba v OS zväčšiť veľkosť diskového oddielu na tom "disku" čo je vlastne diskové pole z X diskov.
-
No já to chápu naprosto jasně, ale jde mi právě o to, že ten výchozí manažer disků ve Win neumí zvětšit kapacitu partitiony na disku aniž by ten disk nebyl dynamický.
Rozuměj, samozřejmě, že po přidání dalšího disku normálně půjdu do BIOSu toho řadiče a tam ho přidám.
Ve Windows ale přeci i když bude disk větší, tak ten oddíl na něm bude stále velký jako před tím a já ho budu muset roztáhnout. Zde nastává problém s tím, že to budu muset dělat přes nějaký SW třetí strany, protože widlácký nástroj to s BASIC disky neumí.
Už si rozumíme?
-
Citace:
Původně odeslal
kecinzer
Zde nastává problém s tím, že to budu muset dělat přes nějaký SW třetí strany, protože widlácký nástroj to s BASIC disky neumí.
Už si rozumíme?
Od Win Vista umí, ne za všech okolností, ale umí.
-
1 Příloh-a(y)
Si si istý že ten diskový oddiel nebudeš môcť zväčšiť? Ja dynamický disk nemám, ale Windows 7 mi ho umožnuje zmenšiť, tj. ak je kam, tak by mala byť aj možnosť zväčšiť ten oddiel.
Příloha 8923
-
Tak holt jdu hledat nástroj, který to dokáže převést bez ztráty dat.
Celá tahle situace totiž vznikla tím, že při instalaci Windows 7 mi instalátor z nějakého důvodu vytvořil na začátku pole 150MB oddíl.
-
Ty si inštaloval Windows na diskové pole? Lebo ak nie, tak si mal počas inštalácie diskové pole radšej odpojiť. Ten cca. 100MB oddiel robieva inštalátor Windows 7 na prvom disku ak nie je na ňom naformátovaný diskový oddiel.
-
Nene, instaloval jsem Windows na SSD disk, ale jako první disk mi toho hodilo právě to pole, protože jsem před tím už z Windows vytvořil oddíl a naházel tam data.
No, snad už znovu instalovat Widle nebudu :)
-
Pocuj taka blba otazka. V akom slote mas ten radic ked vravis ze ti nefunguje zvukovka? Pozeram ze ta tvoja doska ma 2x velky PCIe (16x a 4x). Predpokladam ze si to pchal do toho oranzoveho?
-
Ano, řadič mám strčený v tom druhém PCIe 16 slotu, který je však reálně tuším jen 4x. Proč? Vidíš v tom nějaký problém?
Zvukárnu jsem měl nad grafikou, a potom i těsně nad řadičem, nikde to nešlo. Pokud však vyndám řadič, tak Windows zvukovku okamžitě detekují.
-
Skus ho pichnut do toho druheho kde mas grafiku (netusim ci ti ale grafika pojde v oranzovom) :)
-
No grafika v tom spodním pojede, protože deska normálně podporuje crossfire, jenže nebude 4x PCIe na grafiku málo?
EDIT:
Takže to ani zkoušet nemusím, našel jsem totiž dodateček v manuálu:
(Note 2) When the second PCI Express x16 slot (PCIE_16_2) is in use, the three PCI Express x1 slots become unavailable.
Nezbývá tedy nic jiného než vyměnit zvukovou kartu za PCI, nebo se pokusit narvat řadič do PCIE 1x - ale nevím zda by to stačilo nejen z hlediska rychlosti, ale i napájení.
-
Citace:
Původně odeslal
kecinzer
No grafika v tom spodním pojede, protože deska normálně podporuje crossfire, jenže nebude 4x PCIe na grafiku málo?
EDIT:
Takže to ani zkoušet nemusím, našel jsem totiž dodateček v manuálu:
(Note 2) When the second PCI Express x16 slot (PCIE_16_2) is in use, the three PCI Express x1 slots become unavailable.
Nezbývá tedy nic jiného než vyměnit zvukovou kartu za PCI, nebo se pokusit narvat řadič do PCIE 1x - ale nevím zda by to stačilo nejen z hlediska rychlosti, ale i napájení.
A to jsme si vsichni mysleli, jak PCI-E vyresi vsechny problemy co ma PCI (napr. IRQ)...
-
Jenze tady je problem s fyzickym poctem linenk, nebo ne?
-
Chcelo by to upgrade na P45 alebo skôr na X38/X48.
-
No myslím že je mnohem levnější prostě vyměnit Xonar DX za totožnou D1 jen do PCI :).
S tou integrovanou zvukovkou se fakt nedá žít.
-
Citace:
Původně odeslal
kecinzer
Toto je teda pekna svinarna.
-
chlapi o raid poli na MB radici ani nerozmyslajte je to dobre tak na systemovy disk v podani raid 0 alebo 1 inak pri poli raid 5 je to sakra pomale mam to otestovane na intel ich 3xWD5000YS zapis je max 10mb/s proste otras a samozrejme bezpecnost je diskutabilna pretoze akykolvek restart alebo vypadok prudu moze znamenat rozpad pola a to nehovorim este o umrti dosky...
osobne vlastnim adaptec 5805z na nom 4x1TB wd black raid 5 jeden datovy odiel o kapacite 2,79TB a vykon je brutalny !!! a bezpecnost este lepsia nemusim sa bat pri restarte alebo vypadku prudu :D
momentalne riesim trosku problem s dochadzajucou kapacitou takze prechod na 4x2TB disky bude urcite nutny v blizkej dobe
ale este predtym musim vymysliet co dat na system prvotne to vidim na raid 0 na MB radici a disky 2xWD7500AACS a neskor po upgrade pola raid 5 prejdem so systemovym diskom na raid 0 na HW radici a disky 2x WD raptor 600GB a mam vystarano
odporucam HW radic za ten rok co ho mam je to najlepsia investicia!!!
-
matooo, ďakujeme že si sa podelil, nabudúce si prosím aj prečítaj aspoň časť z predchádzajúcich 78 príspevkov, aby si bol v obraze ohľadom toho čo sa tu riešilo a ako sa to vyriešilo. :) Ale keď už si napísal, tak by si sa mohol podeliť aj o nejaké výsledky z testov na 5805Z. Ja mám 5405-ku a 4x 5400rpm disky na ňom, tak ma zaujímajú tie čísla.
P.s.: Kupovať dvojicu hlučných Raptorov a dávať ich do RAID0 len pre systémový disk sa mi zdá byť v dnešnej dobe neefektívne. Neviem čo robíš na svojom kompe, ale ak sa uskormníš a nebudeš potrebovať pre systémový disk viac 1,2TB kapacitu, a vystačíš si s 200-256GB, tak oveľa väčší výkon dosiahneš použitím SSD diskov (kľudne dvoch menších v RAID0).
-
e1: Tak moje testy jsou tu - https://picasaweb.google.com/kecinzer/BenchmarkyHDD# mohl bych tě také poprosit o nějaké podobné :)
-
Ja som ich už tu na fóre niekam dával, ale pohľadám ich a dám aj sem.
-
2e1: no 78 stran tu ani zdaleka nieje iba 4 a tie som si prebehol a ked si si fsimol tak som odpisoval na poslednych par prispevkov ale to je nepodstatne a zbytocne OT !
co sa tyka vysledkov tak narychlo som urobil bench v HD tune pro a vyzera to asi takto:
min: 174mb/sec
max: 266mb/sec
ave: 225mb/sec
access: 9,8ms
burst: 471mb/sec
cpu: 1,1%
co sa tyka mojho upgradu tak samozrejme som mal vybraty SSD 256GB (kapacitne by to na system samotny stacilo) ale za este nizssiu cenu mozem mat 2x 600GB raptor v raid0 kde po stranke vykonu budem natom asi rovnako + budem mat 1tb kapacity ako bonus a nemusim riesit problemy s SSD a jeho zivnotnostou aj ked ma to nezaujima ked je to v zaruke.... cize efektivnost je jasne na strane raptorov a za menej penazi!!!
co sa tyka hlucnosti tak uz davno nemam tichy comp predsa 4x 1TB blacky o sebe daju trosku vediet
pri pouziti raptorov mam v skrinke este odlozene 2 stisovacie boxy xilence cize tie by som urco pouzil :D
-
1 Příloh-a(y)
Nechcelo sa mi to hľadať, tak som rýchlo spustil read benchmark v HD Tune Pro, tu je výsledok pri 54% zaplnení diskového pola. Příloha 8934
http://img534.imageshack.us/img534/2...uneproread.png
Zaujímavé je že Burst rate aj maximálnu rýchlosť mám väčšiu, napriek tomu že používam 5400rpm disky a mám aj slabší a starší radič (iba 256MB RAM) a nemám ani Z flash buffer.
Samozrejme minimálna aj priemerná rýchlosť sú pri WD Black lepšie, ale čakal som že read na začiatku bude pri 7200rpm diskoch minimálne na úrovni 400MB/s. Samozrejme podstatnejší údaj je tá minimálna rýchlosť, to je pekná hodnota, ale ako si písal 4x black je počuť.
K tomu SSD: no, ono budeš mať s dvojicou raptorov možno sekvenčnú rýchlosť čítania na začiatku pola podobnú, ale na to zabudni že to aj reálne bude rovnako výkonné. Prístupovú dobu a vysokú hodnotu IOPS nenahradíš ani tuctom rapotorov, tie jednoducho na SSD v tomto nemajú. Pozri si nejaké testy kde sa testuje aj reálne použitie diskov, všade nájdeš výsledok že raptor je rýchli, ale SSD je ako systémový disk o dosť rýchlejší práve kvôli takmer nulovej prístupovej dobe.
-
Mno tak nevím co dělám špatně, ale se svými výsledky se mohu jít zakopat :D
EDIT: Ono to bude asi množstvím disků v poli že?
-
Ak máš 3 disky, tak určite. K tomu ešte môžeš pripočítať aj to že máme o niečo výkonnejšie radiče (aj keď ten rozdiel by sa mal prejaviť skôr pri použití SSD alebo RAID6). Mňa inak dosť štve vysoká hodnota Acces time. Obaja máte okolo 9ms (čo ma u teba kecinzer aj dosť prekvapuje, a ja mám 4x horší čas.
-
Ahá, takže dokoupit 1 disk a skoro se ti přiblížím :).
No nevím kdes to vyčetl, ale já mám access time okolo 35ms.
-
Sorry, ja som pozeral write, nie read. Svoj write už ale nemôžem otestovať, musel by som zrušiť formátovať disk.
-
1 Příloh-a(y)
Tak jsem dnes přidal další disk do pole. Šlo to normálně, akorát ta doba :(
EDIT:
Tak po reconstruction mi normálně naběhlo volné místo navíc. Přes správu disků ve Windows to šlo krásně online přidat, během pár sekund. Teď mi jen BitLocker provádí šifrování.
Takže já jsem maximálně spokojen.
-
1 Příloh-a(y)
Zde je můj výsledek se 4 disky a zapnutým BitLockerem (AES 256 + difuzor).
Čím se určuje ten Burst rate? Přijde mi to takové zajímavé číslo. Protože teď ho mám relativně malé, ale na SW RAIDu to bylo v řádech tisíců.
-
Wow, pekné výsledky. Aké máš presne disky a aká je zaplnená kapacita? 10MB/s hore-dole pri maximálnej rýchlosti ma neserie, ale tá minimálna u teba je o dosť lepšia. Burst rate je inak rýchlosť čítania z cache. Našiel som túto definíciu:
Citace:
The burst rate is the highest speed (in megabytes per second) at which data can be transferred from the drive interface (IDE or SCSI for example) to the operating system.
. Adaptec 5405 má 256MB RAM a 1200MHz procák, takže asi kvôli tomuto mám o dosť lepšie hodnoty pre burst rate. Čo sa týka mojej pomalosti na konci diskového pola, tak mám slabé tušenie že možno mám disky nastavené na tichý režim, ale potom by som mal mať aj Access time o dosť horší, nie?
-
Ahá, tak to by asi tak odpovídalo k tomu Burst Rate :)
Mám ještě 2800GB místa, čili zaplněno moc nemám. Disky mám naprosto stejné jako ty, tedy Samsung F2 HD154UI.
Pokud bys zjistil, jak se ten tichý režim nastavuje, tak bych to docela bral, protože i když mám disky umístěné v Define R3 skříni na silikonových podložkách, tak je to solidní hukot - z celého PC slyším jen disky. A to nejen při práci, ale i to jak hučí. Celkem mě to překvapuje vzhledem k tomu, že to mají být tišší disky a navíc to silikonové uložení v case.
-
To už teraz nezistím, lebo disky by som musel pripojiť na ICH9 a pozrieť to pod DOS-om, čo sa mi naozaj nechce. Cez radič nevidím žiaden údaj. Každopádne ten veľký rozdiel vo výkone diskov ma dosť štve, 90 vs 140MB/s je veľa. Skúsim nahrať novší firmware, ale to mi asi nepomôže.
Inak mám tiež Fractal Design R2, disky počujem iba keď defragmentujem diskové pole alebo kopírujem súčasne na viacero zdrojov.
-
Být tebou, tak bych si z toho hlavu nedělal. Výkonnostní rozdíl není zase tak markantní.
Tak to máš hezké, já právě slyším jenom a pouze disky - hlavně točení hlav, když začnou seekovat, tak to je zbiječka :D. A opravdu se mi to nezdá, protože když jsem testoval různá nastavení a zapnul PC jen s SSD, tak bylo naprosté ticho.
To už je daň za Seasonic X760 a AC Freezer 7 Pro.
Možná to bude také tím, že dříve jsem měl disky položené ve starším case jen tak na pěnové hmotě, díky čemuž jsem o nich vůbec nevěděl. Díky tomu se mohly třeba i "vyrachtat". No těžko říct.
-
Nahral som aktuálny firmware, ale výsledky mám podobné, maximálka padla pod 300MB/s, minimum je cez 100MB/s, priemer a ostatné údaje sú takmer na vlas rovnaké. Pokúsim sa pohrať s nastaveniami radiča, možno sa niečo zmení.
-
Jak máš nastavenou read policy? Zkus dát "Adaptive".
Jinak ještě na diskách pozoruji, že v určitých časových intervalech jeden z nich (nebo snad střídavě všichni - to opravdu nevím) intenzivně cvaká podobně jako při jejich zapínání, jen né tak dlouho (tipl bych necelé 3 sekundy). Vůbec nevím co si o tom mám myslet.
-
To je nejaká kalibráci diskov čo čo, zo začiatku keď boli tieto disky nové robili to dosť často, deje sa to hlavne pri zapnutí/vypnutí diskov. Ja som ich vypínanie zakázal cez radič, takže s tým nemám problém. To "Adaptive" neviem čo je, ja nič také nemám. Jediné čo môžem povoliť alebo zakázať je write a read cache. Nakoľko mám PC pripojené na UPS, oba mám zapnuté. Ešte si naštudujem MaxIQ funkciu, ale to bude asi iba pre SSD.
-
No mně se ty disky každopádně nevypínají. Ta kalibrace musí probíhat normálně za chodu. Ale je pravda, že to dělají jen ty první - u novějších už to není. No nezbývá, než to brát jako normální jev.