Czechcomputer
2TB SATA II 3.5" disk od Westernu.... co si o tom myslite ?
Printable View
Czechcomputer
2TB SATA II 3.5" disk od Westernu.... co si o tom myslite ?
No google info o takomto disku nájde len v min rozhasu :confused:
Na stránkach wd - http://www.wdc.com/en/products/products.asp?driveid=559 vidím len max 1 TB disky série Green.
Ostatné - Black a Blue tiež nad 1 TB nie sú.
Žeby mali v CC dodávateěa priamo z vývoja diskov vo WD? ;)
no oni sice v CC maji trosku problem, s dodavkami urciteho zbozi... typu dodaci lhuta neznama... viz aferka kdysi ohledne E8400, ale co si pamatuju tak sice tam maji uvedene zbozi s dost velkym predstihem, ale nevybavuju si pripad, kdy by meli zbozi, ktere neexistuje/ nebo neexistovalo v budoucnosti (pitoma formulace casu :)
zkratka po nejakem case zbozi v nejakem mnozstvi naskladnili. Tak ze by meli stroj casu ? :o)
Možno vedia v Czc spojiť dva kusy 1 TB na vyrobiť tak 1 kus 2 TB :D
vysvětlení http://cdr.cz/a/25928
ze se CC neboji nejake pokuty ? hazarderi.
Pokuty? Za co? To by napřed muselo WD zažalovat CZC nebo dodavatele CZC a to je na dlouhý lokte. Kdyby jim to nějak vadilo, tak by to asi napřed zkoušeli nějakou domluvou a ta by podle mě stačila. Takže to prostě nikdo neřeší, co se děje v nějaký banánový republice :-)
Jen tak BTW. Dodavatel neni z Polska ale Slovenska a dodavatel sám (dle systému) ani nemá výrobce, aneb výrobce neni uveden WD ale ten dodavatel. :)
Takže o reálnosti tohoto disku bych zatim pochyboval. U nás v CZC se do nabídky může dostat to co nabízí dodavated. Tzn. Může se tam doatat i fiktivní produkt který si dodavatel vymyslí.
Velice pravěpodobně udělá WD takovýto disk v budoucnu, i Greenpower, ten se na to doslova hodí. Ale možná bude mít jiné značení. Zkrátka zatim ten disk nemají. Nedělají žádné disky s 500gb plotnami a s těmi současnými by to bylo na 6 ploten. Postavit by to šlo, i když už je to trochu šílený, Hitachi má pětiplotnový 1tb disky a kupodivu fungujou parádně i nízkej hluk a vibrace, tak se uvidí, ale já nerad vidim více jak 2 plotny.
2TB pevné disky WD se dostávají na trh - viz : http://www.svethardware.cz/art_doc-3...B00410A35.html
resp.
http://www.xbitlabs.com/news/storage...n_Digital.html
Na cdr.cz je to tom ted taky zmínka http://cdr.cz/a/26285 . Konečně se pohnuly ledy, 1TB disky už tu byly moc dlouho :)
Mno mě osobně to začne zajímat až vychytají případný mouchy jako u 1,5TB disků. Zatím to eviduju spíš na pozadí.
Presne tak, me spis zajima 1GB 7200ot. verze, aneb 6400AAKS killer :D
EDIT: Dik za opravu, ma to bejt samozrejme 1TB :) este zajimavejsi pak bude 1PB...
Kdy tady bude 500GB na plotnu od WD ? Chci koupit nový disk a nerad bych koupil WD1001FALS s 3x320GB plotnami když za 14dnů tu bude 1TB disk s 2x500GB plotnami.
Edit: jo jasně Green power už je, ale kdy bude Caviar Blue/Black a ještě ktomu u nás.. :)
500 GB na plotnu od WD už jsou, ale zatím snad jenom v "green" sériích. taky se nemůžu dočkat nástupce dvouplotnovýho WD6400AAKS :)
Na czc ho ted mají i když opět jako nedostupný za 8.6k . Trochu se taková cena dala čekat ale doufal jsem v lepší, snad to alespon o 2k ještě padne než se dostane běžně na trh. Je to můj favorit na výměnu současných disků ale za tuhle cenu teda ee, asi si budu muset najít neakou lepší brigádu :)
http://www.alfacomp.cz/php/product.p...4007H1TZ26SNA7
8260Kč.
Už aby tu byli 2plotnové 1TB disky black.
Jestli budou stejne poruchovy jako 1,5GB Seegejty .... (kolega ho vymenil uz 2x, napr ta poruchovost pod 5% na CZC je IMO naprostej nesmysl).
Mať 2TB a iba jeden disk na dáta v kompe sa mi páči, hlavne keď sa jedná o 5400rpm tichý model, ale tá cena je dosť prehnaná vzhľadom na to že sa nejedná o 7200rpm disk. To radšej kúpim 2x 1TB Samsung, pričom jeden kus stojí menej ako tretinu.
Ja už mám v kompe dve 750GB verzie a tretí kus mám položený na tlačiarni. Nesťažujem sa, ale 5400rpm v jedneom disku je predsalen lepšie ako 2-3x 7200rpm. :)
Tohle: http://www.novinky.cz/internet-a-pc/...ych-disku.html má s tim souvislost?
To je klidne mozny, v kazdym pripade prvni disk byl mrtev hned po prvnim zapnuti, druhy cca po tydnu zacal vykazovat vykonostni parametry diskety. Data se ale dala cist i zapisovat.
Ne, to je další vada. Co se týče 1,5Tb Seagatů, tak ty v první revizi trpěli tim, že se sami odpojovali od saty po určitý době. Trpěly tím i externí modely když je člověk připojil přes Esatu. Každopádně když si vezmu dnes majoritní výrobce ala WD, Seagate (+zmetkový továrny od Maxtoru), Samsunbg a Hitachi, tak Seagate je z nich jednozančně nejhorší. Hluk, výkon, poruchovost.
Já mám Seagate rád a mají u mě pověst velmi spolehlivých, ale je pravda, že mívali a mívají kritická období (800 MB disky, Barracudy dvojky, trojky a teď bych do nich také nešel - byť se těším, až se mi dostane do rukou 7200.12). Za starý Medalist, Barracudu čtyřku nebo sedmičku dám ruku do ohně.
Stejně tak ale mám rád WD (třeba legendu AC2850F - prošly mi jich rukama mraky a jediné mrtvoly byly ty mechanicky zničené), jenže 21200, 31600 a 21600 příliš spolehlivé nebyly, stejně tak IBMkové hybridy nebo disky v pouzdrech EB (které zkazily pověst solidním xxxBB). A upřímně řečeno, reputaci WD v mých očích vyžehlily až povedené AAKS (pokud pominu šmejdovitost a lacinost současných jednoplotnových disků, které jsou i hlučnější a více vibrují).
Nicméně nikdy mě "nezklamalo" IBM 34/75/60 GXP, ty chcíply bezpečně téměř všechny nebo Maxtory, které jsou také poruchové dost (a ty, které běží, jsou určeny k mučení nejzlobivějších uživatelů pronikavým hlukem).
Samsungů jsem také viděl více "mrtvých", než "živých", ale nechci nic říkat....
Zaujímavé, ja mám práve opačné skúsenosti. IBM 75GXP mi slúžilo skoro 8 rokov (až kým som nezlomil jeho napájací konektor) a to som ho počas strednej denne nosil do školy v batohu (viete si predstaviť ako sa s ním zaobchdázalo). 60GXP som nevlastnil ale zopár kusov z nich mali ľudia v mojom okolí, viem konkrétne iba o jednej 40GB verzií ktorá odišla susedovi, a až do minulého roku som používal aj ja, aj môj bratranec výhradne IBM/Hitachi a nemal som nikdy žiaden problém, či už v PC alebo v NTB. Oproti nim ak neriešim staršie WD s menšou kapacitou ako 4GB, tak okrem jednej RE3-ky ktorú som dostal po reklamovaní predchádzajúceho, sú všetky už zlé (neopravitelné BB alebo úplne nefunkčné). Toschiba: v NTB tiež všetky doslúžili. Seagate sa drží pomerne dobre, ale zopár ich tiež už odišlo tak ako v NTB, tak aj v PC, hlavne tie v práci. Maxtor je na tom lepšie, z tých som ešte nefunkčný nevidel, ale v mojom okolí ich je menej. A nakoniec Samsung. Prešlo mi ich rukami 7 kusov (všetko HD753LJ) ale okrem toho že mi ich vyhadzuje Adaptec 2420SA z RAID3 pola, sú všetky funkčné. Takže ja osobne ostávam verný Samsungu a Hitachi. :)
Co se mých zkušeností s disky týče, tak mi nikdy moc neodcházely. Všech těch 5 starejch WD caviarů ze začátku 90. tých let mi dodnes funguje, 0 vadných sektorů. Seagate mi taky funguje ale je nehorázně hlučný (ložiska) pak mam ještě dva Conery, 125 a 85mb, ten 85 má pár vadných sektorů co se nerozšiřují.
Z pozdější doby mam 2x IBM 8 a 16gb, oba dodnes 100%. Jeden Western 6,5gb na kterej mi jednou za chodu spadl kabel s 220V, vypálilo o do něj díru (kov se natavil, ale ne skrz, nečistoty do něj tedy nejdou). Tento zásah způsobil pár vadných sektorů na jednom místě, které se rovněž nerozšiřují a disk funguje dodnes.
Jediný který jsem zničil byl WD 40gb, který jsem po letech provozu za chodu překlopil a zapoměl jsem že ložiska už nejsou nový a hlava hrábla do plotny. Většinu dat jsem z toho dostal, ale už moc vadnejch sektorů pro další trvalej provoz.
Dále pak jsem měl Quantum 60gb, hluk, ale rychlost super, taky dodnes funguje. Další WD 80gb také ok.
Problém jsem měl s Maxtorem 250gb asi 3 roky dozadu. První měl chybu, prvních asi 10mb prostoru nefungovalo, jakmile tam disk najel, tak výtuh a už ho ani bios nedetekoval, až po odpojení a zapojení napětí. Když jsem 10mb nechal unalocated a na zbytku vytvořil partition, tak disk běhal ok a byl tichej. Následná reklamace, dostal jsem ten samý funkční disk, ale práce hlav je 5x hlučnější. Výkon , no Maxtor co dodat, ten letitej Quantum 60gb je rychlejší v reálnym použití.
Pa jsem koupil dva raptory 76gb, ok dodnes, Hitachi 500gb dvouplotna taky ok (vibrace motoru mě štvaly), WD 640 black (přestal jsem nadávat na vibrace u Hitachi, je to totiž to samý).
Ale u nás v czc pokud mam za ty 2 roky co říct, tak seagate to je jedna smrt za druhou, Maxtor je samo sebou ještě horší. Hodně naopak držej WD a Hitachi. I ten třeba 1tb 5 ploten, jsem ho měl v ruce , tak to má kvalitní ložiska nevibruje to. Je sice hezký že 1tb Samsung má 3 plotny a je rychlej, nicméně hodně jich umírá a je to kus od kusu kvalita hlavně, jeden je tichej, druhej ne. Ty 1tb většinou umřou tak, že to jeden den vypnete a druhej se to v biosu nahlásí jako 32mb a konec. Takovýhle konce právě mívaj Seagaty, kdyby bad bloky tak je to ok, to zjistíte, většinu dat stejně furt jde zkopírovat, ale pokud ze dne na den mrtvej, tak to zabolí víc.
Dneska pokud bych měl říct spolehlivost tak 250gb (1 plotna) 500gb( 2 plotny) a 1Tb model hitachi. Pak 320gb 640gb a 1tb AAKS od WD. Co se výkonu týče tak ty samé westerny a taky Samsungy, ale ty za spolehlivý neoznačim. Na Seagate/Maxtor pozitivního nenajdu nic. Výkon horší, hluk, poruchovost, vše. Takže dnes doporučuji hlavně WD.
Pokud jde o 2,5 palců tak tam taky WD, ale tam hodně boduje Toshiba, Toshiby obvyklůe jsou ještě lepší jak WD a maj i nízký startovací napětí (ala tam kde se WD z jednoho USB nerozjede, Toshiba ano, i když WD má na sobě napsáno 0,6A a Toshiba třeba 1A, realita je jiná).
WD20EADS otestovan
Mam ode dneška 500 taky gp a podle zvuku bych řek že se, pokud je v klidu vypíná ale něco co by dělalo zvuk změny rychlostí neslyšim nejsem netopýr ;)
Já to zkoušel na WD 1T AV GP, ale taky sem nic takového neslyšel. Výhodou by mohl mít někdo se známým doktorem a použít stetoskop.
S 500GB plotnama bych uvítal 1TB model a furt nic. To nechápu. To mají výrobci plné sklady starých modelů? :-/
Potrebujem v serveri vymeniť disky za veľkokapacitné a nechce sa mi to veriť, ale 2TB WD GP samostatne stojí viac ako 2TB externý disk WD My Book. Kua, to už trocha preháňajú s tou cenou. Inak našiel som v cenníku na Alze že by mali prísť na trh dve ďalšie verzie, konkrétne WD20EVDS (GP) a WD2002FYPS (RE4-GP, 64MB cache). Predpokladaná cena v oboch prípadoch je nižšia než akú má aktuálna GP verzia.
Co naděláš, cenu ovládá trh a marketing, pokud jsou náklady na 2TB disk tak vysoké, a 1TB se prodává dost, což náklady snižuje, tak se lehce může stát, že 2x1TB bude levnější jak 1x2TB.
To samé je i na trhu s RAM moduly, kdy top verze jsou prostě vícenásobně dražší než moduly s poloviční kapacitou.
IMHO bych dnes koupil 1TB a za dva až tři roky je vyměnil 2TB, budeš mít teď dost místa a na finále tě to vyjde levněji.
Háčik je v tom že potrebujem nahradiť 2x750GB a s 2x1TB si moc nepolepším. Keby som mal viac portov neriešim, pripojím ďalší disk, ale porty a diskov pozície mám iba 2. Preto sa mi zdalo byť riešenie s výmenou 2x 750GB za 1x 2TB ideálne, lebo by sa mi uvolnil aj jeden SATA port a za rok by som mohol dokúpiť ďalší disk.
K cenám: viem že 2x 1TB vájde lacnejšie ako raz 1x 2TB, ale ten MyBook je 1x 2TB. Takže viac by sa oplatilo kúpiť ten MyBook a rozobrať ho a vybrať z neho disk, lebo by tam mal byť ten istý WD GP, len do toho sa bojím ísť, nakoľko JPP že disky v boxoch sú tie ktoré kvalitatívne nie sú tak dobré ako tie ktoré sa predávajú v sáčku (niečo ako Celeron = nepodarený Pentium).
Tak to v tom případě "díru do kapacity" moc neuděláš.
Co sem se díval já, tak 2TB myBook, který je levnější než 2TB disk, má v sobě dva 1TB disky... a 2TB myBook s 1x2TB diskem je ještě dražší než holý 2TB disk ;)
V Alze to tak nie je...
http://www.alza.sk/western-digital-m...gb-d116568.htm
http://www.alza.sk/western-digital-c...tb-d109675.htm
Je to rozdiel iba pár €, ale aj tak.
To teda pičím jak čuča :mweheh:, na české alze to je taky.
Co se týče kvality provedení, tak u disků na rozdíl od procesorů to takto kategorizovat nejde. Sice můžou být plotny, které mají nějakou slabší oblast a tak je část sektorů HW přemapovaná jinam, ale to je vše. Spíš můžeš narazit na to, že disk v myBooku bude mít softwarově uzamčený konec disku, kde bude nahraná kopie FW z toho myBooku, ale i to se dá odstranit.
Pro server bych si osobně počkal na RE řadu, která je uzpůsobená (i elektronikou) pro non-stop běh v polích, ale už vůbec bych si netroufl jet v režimu jen jednoho disku (bez on-line zálohy).
Aktuálne to mám riešené tak že mám 4x 750GB disky v RAID5-ke, takže cca. 2TB diskové pole, z ktorého cca. 1,2TB zaberajú veci ktoré nie sú dôležité a sú vlastne online zálohou môjho a kamošovho kompu (+ veci ktoré chcem zdielať väčšiemu okruhu ľudí) + cca. 100GB web stránky a dôležité veci. Kvôli tomu že mi v poslednom čase RAID5 pole neslúžilo tak ako malo (môžu za to primárne disky Samsung) som sa rozhodol že to prekonfigurujem. Web stránky a dôležité veci budú na dvoch 750GB diskoch v mirroringu (RAID1) a ostatné nebudem mať zabezpečené. Nie sú to dôležité dáta, ale kvôli tomu že ich je naozaj veľa a ich kopírovanie z/na server sa deje dosť často pri dosť veľkej prenosovej rýchlosti bude asi idálnejšie aby disky kde sú dáta ktoré majú vysokú prioritu (web stránky) neboli zaťažované vysokým trafficom zdielania dát (často naraz aj desiatka vlákien sťahovania a zapisovania naraz).
Nevim co znamena ze "RAID5 pole neslúžilo tak ako malo", ale co se bezpecnosti tejce, tak v tomhle mnoztvi disku je R5 totez jako zrcadlo. Zrcadlo je samozrejme rychlejsi (predevsim zapis, cteni vyjde nastejno).
Pokud to je nejaky servrik a pouzivas ten "fake" raid z BIOSu, tak to asi chapu. V takovym pripade je mnohem lepsi reseni SW raid, ale ten je Tux only. On je ostatne dost casto lepsim resenim nez lecjakej HW (data se z toho daj vymlatit kdekoli a kdykoli, kdezto kdyz ti zdechne HW radic, tak casto potrebujes presne totoznej, jinak jsou data v trapu).
To si na omyle. RAID5 pole má vždy kapacitu n-1, RAID1 zase n/2. Pri štyroch diskoch to je 50% kapacity do plusu v prospech RAID5.
Inak ten servrík (Dell PowerEdge SC1420) nemá žiaden fake RAID z BIOSu nejakého lacného on board "radiča", ale plnohodnotné HW RAID pole cez radič Adaptec 2420SA. ;)
Tak o kapacite nemluvim, mluvim o vykonu a bezpecnosti. Sam mam doma 3x1TB v R5, precijen bych to pcko nerad sosal znova :P .
Napr pravdepodobnost ze zdechnou dva disky v R5 je o dos vetsi kdyz jich mas 15 nez kdyz mas 3. V robote mame na zalohovani R6 (na provoz samo R10).
Nevim jakej na to mas rozpocet, ale nestalo by za to poridit neco vladnouci vice diskama ? Pripadne aspon nejaky externi box ?
Keď budem mať RAID pole z 15 diskov tak samozrejme tam ani ja nebudem dávať RAID5 ale minimálne 6 + aspoň jeden hot spare disk a pre istotu kúpim disky z iného zdroja, aby neboli z jednej série.
Žiaľ, finančné možnosti na takýto storage nemám a vlastne som rád že mám takýto z časti súkromný server a mám možnosť ho aspoň trocha rozšíriť + mám niekoho kto mi platí jeho konektivitu. Pôvodne bol kupovaný čisto na web a mal iba dva 250GB disky v RAID1. Oproti tomu je aktuálny stav (4x 750GB) rádovo úplne inde (čo sa týka kapacity). Žiaľ, ďalší upgrade by si už vyžadoval výmenu celého stroja (+radiča), nakoľko ten aktuálny je už plný a ledva sa dá uchladiť (teraz ho mám práve doma a používam ho na kúrenie :D). V serverovni zase nemám možnosť pripojiť ďalšie zariadenie, resp. musel by som si zaň priplatiť, čo sa mi naozaj nechce.
Už se objevil první Black od WD:
http://www.alfacomp.cz/php/product.p...4007H1TZ26SS5R
Už se těším na 1TB verzi.
Trochu vytáhnu, koukám začíná se objevovat Sata 3 Sice Seagate, ale taky 2TB
http://www.tovar.sk/vizitka-tovaru-2...cq-64mb-cache/ Jen ta cena, hledání mi ho našlo i na Alze http://www.alza.cz/seagate-barracuda...6g-d138960.htm
Seagate a navíc se 4-ma plotanama? Sebevražda....
To by měly být ony, třeba je podle názvů najdeš i jinde...
http://eshop.x-computers.sk/zbozi/hd...spx?p=z:171031
http://eshop.x-computers.sk/zbozi/hd...spx?p=z:171032
Jo díky, už jsem ti dal karmu, a nevíte něco o 1,5TB Blacku ? Na stránkách WD jsem žádné info nenašel.