-
Olympus E-30
Oly oznámil nové tělo střední třídy (zřejmě E-30): http://www.olympus-global.com/en/new...ourthirdse.cfm
Je to asi ta nejlepší varianta, co mohla být - trochu oholená, menší a lehčí E-3 (ovládání, stavový displej, plast namísto kovu, bez weatherproof), které zůstane asi plná výbava - AF z E-3, IS, výklopný/otočný LCD, externí WB senzor a dostane lepší live-view, možná novější snímač (?) a nějakou nespecifikovanou novou funkci.
Dostupnost: Q1/2009
http://www.olympus-global.com/en/new...thirdse_02.jpg
-
Re: Nové Oly 4/3 tělo (E-30?)
-
-
-
Tak ted jsem na vazkach . Dlouho jsem byl rozhodnuty pro neco jeste mensiho nez má e-300 . Dokonce jsem si rikal , ze bych presel na micro4/3 . Ale todle vypada tak dobre , ze sve rozhodnuti jeste prehodnotim :) Hledacek bude stejny jako u E-3 ?
-
Citace:
Původně odeslal
DOT
Tak ted jsem na vazkach . Dlouho jsem byl rozhodnuty pro neco jeste mensiho nez má e-300 . Dokonce jsem si rikal , ze bych presel na micro4/3 . Ale todle vypada tak dobre , ze sve rozhodnuti jeste prehodnotim :) Hledacek bude stejny jako u E-3 ?
Ohledně velikosti hledáčku zklus porovnat řez novým tělem na téhle stránce s řezem E-3 a budeš mít jasno.
-
S hledáčkem zrovna nikdo neví - spíš to vypadá, že to nebude hranol a hledáček z E-3, ale něco mezi E-520 a E-3. Co do velikosti je tohle dost velké tělo - sice o něco menší (a hlavně asi lehčí) než E-3, ale pořád pořádně velké.
Jinak pokud nepřepísknou cenu, tak to bude skvělé tělo, pravděpodobně obecně "nejlepší" (výkon/výbava/kvalita/cena) od Oly doteď. Jen začátek prodeje za půl roku je pozdě, předpokládám, že nechtějí takhle zaškodit (údajně stále velmi slušně prodávané) E-3 už po roce ...
ad m4/3: imho je na startu nabídka těl a objektivů dost omezená na to, aby to náročnějšímu uživateli mohlo zajistit kompletní menší alternativu k DSLR sestavě, to ale bude za rok, za dva asi jinak ... Ale samozřejmě se to dá kombinovat stylem "na denní focení m4/3, na specifické akce něco většího".
-
Citace:
Původně odeslal
Ladis
Ohledně velikosti hledáčku zklus porovnat řez novým tělem na
téhle stránce s řezem E-3 a budeš mít jasno.
http://www.ephoto.sk/pics/upload/use...mpus/Oly10.jpg
Problém je, že tohle je řez E-3ojkou (s 12-60) a ne E-30. Stačí se podívat na tvar šachty hranolu, který se liší a je pravděpodobné, že E-30 má menší hranol (protože má menší a tvarově jednodušší šachtu a také obdobnou očnici menším modelům). Mimo toho je E-30 zřejmě min. z části plastová. Nakonec být E-30 kovová, weatherproof a s hledáčkem E-3, nebylo by asi nic jiného než E-3 s jiným ovládáním :) .
Stačí porovnat enface i profil fotek E-30 s E-3 třeba tady: http://a.img-dpreview.com/reviews/Ol...lroundview.jpg
-
Citace:
Původně odeslal
jan555
Problém je, že tohle je řez E-3ojkou (s 12-60) a ne E-30. Stačí se podívat na tvar šachty hranolu, který se liší a je pravděpodobné, že E-30 má menší hranol (protože má menší a tvarově jednodušší šachtu a také obdobnou očnici menším modelům). Mimo toho je E-30 zřejmě min. z části plastová. Nakonec být E-30 kovová, weatherproof a s hledáčkem E-3, nebylo by asi nic jiného než E-3 s jiným ovládáním :) .
Stačí porovnat enface i profil fotek E-30 s E-3 třeba tady:
http://a.img-dpreview.com/reviews/Ol...lroundview.jpg
Honzo, no máš asi pravdu, hned jsem si toho nevšiml,..... tak to je dost zavádějíci obrázek na té slovenské webové stránce daný do souvislosti s tím novým tělem ....
-
Citace:
Původně odeslal
Ladis
tak to je dost zavádějíci obrázek na té slovenské webové stránce daný do souvislosti s tím novým tělem ....
To rozhodně ... Vychází to z toho, že Olympus ukázal z novinek jen prototypy pod sklem a tak vyfotili aspoň něco dalšího zajímavého (byť tenhle řez ukazuje Oly od dob uvedení E-3).
-
Tady je na videu v ruce: http://www.dslruser.co.uk/dslrtv/play.php?vid=155
A výroba údajně začne už v říjnu, otázka pak je, proč ho Olympus anoncuje až na 2009 ...
-
Tak na toto s napětím čekám, děkuji za info a budu se těšit na první osahání.
-
Bude to asi opravdu E-30 - Olympus si zaregistroval tohle označení. :)
-
E-30 uvedena a spolu s ní vylepšená 14-54 MkII: http://news.cnet.com/8301-17938_105-10081393-1.html
Na krámech by měl být v lednu 2009.
-
hm, nejako sa mi nezda ta cena, iba o 200 dolarov lacnejsie ako E-3, osobne by som si radsej priplatil a kupil si lepsi build, ale na druhu stranu ta cena asi klesne viac k urovni D90 :)
btw E-3 ma 6.5 fps shooting speed? alebo je to len chyba v tabulke
-
Citace:
Původně odeslal
ICE29
hm, nejako sa mi nezda ta cena, iba o 200 dolarov lacnejsie ako E-3, osobne by som si radsej priplatil a kupil si lepsi build, ale na druhu stranu ta cena asi klesne viac k urovni D90 :)
Doporučená je o 300 nižší, jaká bude street price, to uvidíme - v ČR by se pro nějaký slušný úspěch imho měla pohybovat pod 25K.
Jinak souhlas, ale různí uživatelé preferují různé věci - E-3 je vzhledem k buildu a garancím za babku, ale kdo to nepotřebuje, dostane velkou část E-3 v tomhle balení levněji (a ona bude E-30 i tak postavená líp než většina ostatních těl). Paradoxně ve finále může E-30 možná dokonce zvednout prodeje E-3 ... Osobně mi připadá, že to po vzoru D80/D90 tentokrát trefili dobře - AF má být stejný, hledáček je horší, ale stále slušný, zřejmě bude menší buffer, ale rychlost zůstane a k tomu víc MPx (dobré pro marketing) a snad lepší LCD. A také "konzumnější" ovládání, já bych se k programovému kolečku už nerad kdy vracel, ale spousta lidí to uvítá.
Citace:
Původně odeslal
ICE29
btw E-3 ma 6.5 fps shooting speed? alebo je to len chyba v tabulke
Nemá, je to chyba, E-3 má 5 fps s gripem i bez.
-
inak ten LCD je len o 0.2" vacsi alebo ma uz aj vacsie rozlisenie, tak ako konkurencia? :)
-
Citace:
Původně odeslal
ICE29
inak ten LCD je len o 0.2" vacsi alebo ma uz aj vacsie rozlisenie, tak ako konkurencia? :)
Je to jiný displej a s největší pravděpodobností bude mít taky vyšší rozlišení, specifikace ale zatím známé nejsou. Pokud by neměl vyšší rozlišení, bylo by to dost smutné (byť je vyloženě praktický přínos imho pochybný).
-
-
E-3 není v prodeji ještě ani rok, takže nástupce se nedá aktuálně ani očekávat (nakonec D300 nebo A700 jsou na tom stejně). A popravdě imho by mohl nástupce přinést tak vyšší rozlišení LCD a podobné featury, nic zajímavého se za poslední rok imho nezměnilo ...
Integrovaný vertical grip se nedá očekávat, Olympus by si tím podrazil nohy. Je možné, že se v budoucnu objeví vyšší model, který to mít bude, ale to je hodně velká teorie.
Ad tlačítka - jaká tlačítka pro přímou volbu ti na E-3 chybí? Mohla by mít tak ještě jedno Fn. tlačítko, resp. v pohodě by ho zastalo nastavitelné tlačítko DOF preview (které z pro mě nepochopitelných důvodů customizovatelné není), ale jinak???
-
Specifikace jsou už i na CZ webu: http://www.olympus.cz/consumer/dslr_...e-30_20269.htm a 14-54 II: http://www.olympus.cz/consumer/dslr_...5_ii_20235.htm
Podle specifikací je to E-3 v plastu, která se liší:
- snímačem s efektivními 12 MPx
- jiným ovládáním
- menším hledáčkem a pokrytím (ale s větším eye-pointem)
- větším LCD (podle specifikace ale s malým rozlišením)
- nižší výškou o 1 cm, o 150g menší váhou
- menším bufferem
- lepším live-view (podpora CDAF)
- přidáním pár featur (multi-expozice, efektové filtry, možnost volby poměru stran)
- ubráním některých featur (weatherproof, vestavěná krytka hledáčku, světelné čidlo LCD)
- je kompatibilní s gripem E-3
- ze základních setů vypadl nejvyšší s 14-35/2.0 a k 14-54 a 12-60 naopak přibyla nejlevnější varianta s 14-42
Spousta věcí odpovídá E-3 - AF, měření, WB sensor, atd. Jeví se mi to velmi dobrým kompromisem (pokud bude schopná cena). Otázkou je architektura, aneb jestli Olympus skutečně zrecykloval high-end distribuovanou architekturu z E-3 (separátní processing funkcí), nebo E-30 jede komplet přes TruePic III.
Každopádně pokud předpokládám cenu něco nad 20K, tak to oproti aktuální nabídce E-3 není samo o sobě extra bomba (Oly dává k E-3 zdarma FL-50R, tím se efektivní cena těla pohybuje kolem 25K).
-
-
Citace:
Původně odeslal
miro.elko
Mne by sa hodila packa-prepinač meranie expozice ako ma nikon D300
Tomu rozumím, ale E-3 má prostě jinou filozofii. Takové přepínače nepoužívá, aby je nebylo možné nechtěně přepnout ("rozhasit").
Citace:
Původně odeslal
miro.elko
a priame tlacitko na prepinanie AF/MF.
Pokud to používáš hodně, můžeš si tuhle funkci namapovat pod Fn. button, případně uložit tohle nastavení jen do jednoho MyMode.
Citace:
Původně odeslal
miro.elko
A k tomu objektivu 14-54 F2,8-3,5 II:
Na olympus.cz som sa docital ze zmena naproti starej 14-54 je v moznosti ostrit cez live-view. To povodna 14-54 nedokazala? Bol tam iba MF cez live-view?
Dokázala ostřit, ale stávající verze nedokázala ostřit při použití contrast-detect AF (zaostření bez pohybu zrcátka). U většiny objektivů to Oly vyřeší firmwarem, u tohohle to asi nebylo možné. Jinak mimo upraveného designu má verze II ještě novou, plně kruhovou, clonu. A tady je to dokonce na obrázku:
http://www.imaging-resource.com/PROD...2vs1454-LG.jpg
A plný článek je tady: http://www.imaging-resource.com/PRODS/E30/E30A.HTM , oproti E-3 má E-30 některá další vylepšení. A displej přes malé rozlišení vypadá, že si dali záležet na ještě důležitějších věcech - úhlech pohledu, nastavitelných barvách a customizovatelném zobrazení, celkem promáklé.
-
-
Brief hands-on DPR: http://www.dpreview.com/news/0811/08...0_hands_on.asp . Podle DPR má (pro mě překvapivě) E-30 možnost AF fine-tuningu a to rovnou individuálně pro každý AF point (takže si může tak složitý AF rozhasit už každý :) ).
Citace:
Původně odeslal
miro.elko
A mozes mi poradit kde je najlepsia cenu na kupu E-3?
Chcel by som to aj 12-60/f2.8-4.0 + HLD-4 + FL-50R + 50/f2.0
Vyhledávačem cen nejlevnější v ČR, protože tělo s gripem a FL-50R vyjde obdobně jako zvenku (možná i v setu s 12-60), ale s 2,5 roční zárukou místo jednoleté (díly FL-50R zadarmo). 50/2.0 pak koupit zvenku ... (kdyžtak pak poradím kde)
-
Aktualne ceny E-3 (06.11.2008) v AT
-
Založ si nový thread v nákupní poradně, tohle sem už moc nepatří ... Jinak E-3 + 12-60 + HLD-4 se dá koupit kolem 1650 eur na ebay.
A pokud nemáš někoho s trvalým pobytem např. v tom Rakousku, tak na bonusy zapomeň - jsou aplikovatelné pouze v případě, že koupíš zboží v zemi svého trvalého pobytu a v ní také aplikuješ nárok (alespoň to tak bylo). Stejně tak např. nezaregistruješ zboží koupené mimo ČR na českém Olympusu.
-
-
-
Není zač. Záruky ale opravdu platí celosvětově a bez diskuzí (btw: to, co aktuálně umí a předvádí servis Oly C&S je světelné roky před kýmkoliv jiným), rozdíl je ten, že český Oly přidává ke standardní EU záruce (24 měsíců) automaticky dalších 6 měsíců.
-
-
-
Pěkná produktová galerie: http://fourthirds-user.com/2008/11/p...php#thumbnails .
Podle obrázků vypadá materiál i zpracování dost dobře, "jedna paní" povídala, že jde o speciální kompozitní plast se skelnými vlákny, který je sice drahý na technologie a výrobu, ale má řádově vyšší pevnost než obvyklé plasty a také umožňuje přesnější výrobu a tvarování. Má jít o první "komerční" využití, doteď byl používaný údajně jen v aeronautice. Tak uvidíme, každopádně jsem zjistil, že většina uživatelů neidentifikuje, které objektivy z vyšších řad Zuika jsou plastové a které kovové, tak snad to u E-30 bude podobné.
-
Glass filed polymers se pouzivaji celkem bezne, musi se tedy jednat o nejaky "novy" polymer.. to by me zajimalo, nevis o tom neco vic?
-
Nevím o tom nic, sám se ani v plastech nevyznám. Všechno jen ty informace, které už byly uvedeny dříve, např. že jde o:
- "engineering plastic" (The construction is plastic designed for industrial use. It is an extremely durable material and can be molded precisely.)
- "glass fibre reinforced plastics"
-
Ok, Glass fibre filled polymery se pouzivaji bezne, normalne znam ABS a PAcko... No beztak se to nekde vynori... Diky kazdopadne za idea...
-
-
-
Tady je web E-30 "Life is art": http://olympus-imaging.jp/product/ds...ial/lifeisart/ s dalšími ukázkami těch filtrů. Myslím, že se jim dost povedly, ale čekal bych je hlavně v nižších řadách.
-
-
Po neděli má být na UK Photo Safari zveřejněné klasické skupinové "team review" E-30tky, takže produkční kusy už jsou zřejmě na světě a Oly je půjčuje.
-
-
E-30 podrobně (na konci je link na další fullsize samply z produkční verze): http://www.biofos.com/esystem/e30_tst.html
Oficiální začátek prodeje E-30 pravděpodobně v první polovině ledna 2009, reálně budou k dostání ale už během prosince.
-
-
-
Na Photokině Olympus informoval, že na stovce se pracuje, ale je zpožděná. Termín není známý (což je dost na ránu).
O dalších nahlášených novinkách nevím, hodně jich bude záhy v m4/3, ve 4/3 už asi není moc co by teď mělo být (nejstarší tělo je rok staré, další objektivy nahlášené nejsou - což neznamená, že nebudou, v roadmapě všechno není).
Nové objektivy pro 4/3 jsou teď od Sigmy.
-
-
1. Ano. Metz 58 AF-1 podporuje plně Olympusí bezdrátový systém a dá se provozovat v kombinaci s originálními blesky. (btw: technologie není wifi)
2. Na většině objektivů asi dá, ale je to otázka domácího bastlení a nejsem si úplně jistý účelem.
3. Nevím o tom. Každopádně to nemá smysl, protože grip k E-3 je weatherproof stejně jako tělo, což nikdo jiný nedělá.
4. S těmi barvičkami si asi děláš legraci, kdo to má číst? Laskavě to uprav, jinak příště ode mě K- a bez reakce ...
-
-
http://www.letsgodigital.org/en/1730...s-flash-units/
- Tady jsem se dočetl:
1. Blesk muze byt od fotaku teoreticky do 10 m, tzn. blesk můžeš mít klidně 5 m vysoko, ale od těla foťáku nesmí být dále než 10 m... (A je otázka, jak je to ve skutečnosti v různých podmínkách)
2. Signál se přenáší opticky, takže mezi foťákem a bleskem by nic být nemělo.
-
no, predpokladam ze oly to ma podobne ako sony, priama viditelnost tam uplne byt nemusi, predsalen sa to svetlo vselikade odraza. kazdopadne za denneho svetla je ta citlivost urcite horsia ako v sere, kde senzor krasne vidi rozdiel medzi pritmim a svetlom z riadiaceho blesku
ak mas vzdialeny blesk niekde bokom, tak nie je problem nasadit na riadiaci blesk nejaku trubicku z papiera, ktora posle onen signal spravnym smerom :)
-
Osobně jsem bezdrát nikdy na takovou dálku nezkoušel, takže nemůžu říct. Co se týče úhlu, tak tam problém asi nebude, funguje to dokonce ve větším úhlu než Oly tvrdí (aneb v natažené ruce do strany se blesk odpálí celkem v klidu). Vždycky záleží na tom, aby se na čidlo dostal řídící záblesk, takže je důležité na to myslet při umisťování blesku - např. Olympusí blesky mají čidlo zepředu, Metz ze strany na hraně pod hlavou. Listí nevadí.
-
-
Citace:
Původně odeslal
miro.elko
Musi to byt kabel od OLY ,alebo to vyrabaju aj iny vyrobcovia s TTL?
Netuším, sám mám originál, zkus pohledat ...
Citace:
Původně odeslal
miro.elko
A vobec ako sa to potom prepoji kablami fotak a napr.3blesky ak chcem mat na kazdom blesku ine nastavenie? Je tam nejaky rozbocovac na TTL?
Je tu nějaký thread ohledně blesků obecně, zkus se zeptat spíš tam. Každopádně FL-CB05 má i patici, mohly by jít tedy ty kabely stackovat, ale netuším, jestli to funguje.
-
-
-
už jsme tedy dost OT...
EX-25 je mezikroužek bez optických členů (trubka mezi objektiv a tělo) primárně na makro, který pouze oddaluje objektiv od těla, zkracuje min. zaostřovací vzdálenost a celkově omezuje vzdálenost, na kterou lze ostřit (např. nelze zaostřit na nekonečno), zhoršuje světelnost (tuším asi o dvě clon. čísla)...
EC-14 - velmi kvalitní telekonvertor s optickým členem, 1,4x prodlužuje ohnisko, zhoršuje světelnost. Z testů vyplývá, že sám o sobě optické vlastnosti objektivu nemění, pouze zvýrazní optické nedostatky samotného objektivu. Čím kvalitnější objektiv, tím menší rozdíl výsledků s nasazeným EC-14 a bez něj. Je proslulý svou vysokou kvalitou.
EC-20 - telekonvertor horší kvality, 2x prodlužuje ohnisko, zhoršuje světelnost, větší dopad na kvalitu. Nemám osobní zkušenost, ale co jsem slyšel, oproti EC-14 je (o dost) horší.
Oba telekonvertory oproti EX-25 umožňují ostřit od minimální vzdálenosti až do nekonečna, ale mají větší dopad na výslednou optickou kvalitu. EC-14 lze bez obav použít s lepšími objektivy, jejichž opt. vlastnosti příliš či téměř nezhoršuje.
-
-
Tak se zdá, že ta cena tak vysoká nebude :) . V Německu by měly od začátku roku platit následující promo balíčky (koupíte tělo, dostane zdarma od Oly poštou):
1. power grip HLD4 + shoulder bag
2. FL50R + shoulder bag
U E-3 to je ještě větší mazec:
1. ZD 9-18mm
2. ZD 50mm macro
3. ZD25mm pancake + FL36R + shoulder bag
4. FL50R
5. SRF 11 ring flash w/ FR1 adapter
Tak snad to doputuje i sem ...
-
Tak to je síla, bylo by hezké, kdyby to bylo tělo plus 1 až 2, resp. 1 až 5.
A zde E-30 na českém webu: http://www.olympus.cz/consumer/dslr_...e-30_20234.htm
Podobně jako u E-3 si musím postesknout na lokalizační chyby, které dost bijí do očí. Oly by si měl určitě najmout min. korektora.
-
Hlavně je potřeba si otevřeně říct, že by se měl už český Oly probrat. Já mám Oly C&S postupem času fakt rád, mají perfektní servis, několikrát mi pomohli, zaměstnávají bezva lidi na řadových pozicích, jsou na dnešní dobu až neuvěřitelně solidní, atd., ale s cenami jsou bohužel jinde ... Dnes se v ČR nedá koupit E-3 pod nějakých 36K, zatímco třeba Německu a Polsku je to 28K a v UK 25K. A to není žádný šedý dovoz a pořád je to s FL-50R v ceně, takže tělo je fakt za babku. Český Oly by měl už konečně jít s cenou E-3 aspoň na 30K a s E-30 co nejníž. Sice v ČR je v té ceně +6 měsíců záruky, ale těch samých 8K stojí roční subscription nejvyššího komerčního programu v Olympus Pro, ve kterém je mj. +1 rok záruky na všechno, co člověk má a spousta dalších věcí ...
Ale i tak zaplaťpánbůh, že se marketing Oly takhle snaží, E-3 se teď v ČR prodává slušně a třeba v UK ho velké krámy pomalu nestíhají naskladňovat, jak to lítá.
btw: pokud to bude takhle v 2009 opravdu platit, tak kdo chce lacinou samotnou E-3, může mi dát vědět, SRF-11 by se mi asi neztratil :D .
-
S tím bohužel musím souhlasit. Jako slušný individuální zákazník Olympusu jsem s českou pobočkou dosud nepříšel do styku, vše jsem raději koupil jinde, protože české ceny prostě platit nehodlám. Kdyby to bylo jen o pár procent víc, ok, ale stávající situace je opravdu dost nehorázná... V tomhle kontextu je docela "vtipný" i dnešní článek o podivném kurzovním přepočtu dalšího zboží: http://www.novinky.cz/clanek/157393-...i-cenovky.html Předraženost je asi českým národním specifikem :)
Navíc ani nechodím na český web Olympusu, protože se bojím nepřesností, nehledě na zcela zbytečné chyby (překlepy apod.), které tam nemají co dělat.
Na druhou stranu, solidnost českého servisu je vyhlášená, osobně jsem zatím neměl tu čest, ale skoro se tam až těším, kdyby něco náhodou ruplo, uživatelé jsou většinou dost nadšení...
-
Citace:
Původně odeslal
Kankal
Mno pokud dobře chápu popis, tak to tělo udělá z kohokoliv Annie Leibowitz? :D
Ty překlepy jsou tam ale opravdu děsné, to by si snad mohli pohlídat :roll:
-
-
Pro zájemce je tady user report 17 lidí z UKPSG: http://www.ukphotosafari.org/57187486558940536/
-
-
-
-
Tady je plný uživatelský test s full-samply E-30: http://www.biofos.com/esystem/e30_tst.html
-
-
-
-
Z E-30 ne, ale zkus se podívat na jakýkoliv jiný foťák s obdobnou funkcí (ať už 4/3 nebo APS-C). Šum vyleze pochopitelně vždycky.
Jinak E-30 si z první koupil mj. Wrotniak a připravuje recenzi: http://wrotniak.net/photo/news.html
-
-
Rozsáhlá recenze na digit.no: http://translate.google.com/translat...history_state0= (překlad je hrůzný, ale dá se to)
-
-
-
-
-
-
Nechci zakládat nový thread, ale vypadá to, že do toho Olympus kopne ještě víc - 28/2 má představit další fungl nové tělo, které bude v hierarchii umístěné mezi E-520 a E-30 (!). Pokud se tak stane, tak spousta těžko pochopitelných věcí najednou zapadne do sebe ...
Detaily známé nejsou, ale osobně se domnívám, že pokud by vzali současné tělo E-520, dali do něj hledáček z E-30, AF s více body a výklopný/otočný displej a zároveň udrželi cenu rozumně nízko, tak by to bylo nejzajímavější low-end tělo na trhu?
-
-
Hlavně výbavu, cenu a umístění E-30 do nabídky.
-
-
To ano, ale taky je to trochu střelba do vlastních řad - tím myslím tu chybějící krytku x-sync konektoru. On má Olympus společně s Nikonem imho nejlíp umístěný x-sync konektor, jenže zatímco Nikony poslední generace mají gumové krytky připevněné k tělu, tak Oly má šroubovací víčko. Nevím, jestli to je kvůli odolnosti (pochybuji), ale je fakt, že ti, kteří x-sync konektor používají to víčko občas ztratí. Tohle pochopili naposled i u Sony - A900 má konektor umístěný stejně jako Nikon a Oly, ale krytku má taky jako Nikon.
Já přes kabel nefotím, takže je mi to jedno, to jen tak, že rezervy jsou všude.
-
-
Tak tohle povídala jedna paní z Belgie ...
"My source was talking about 7 AF points, no swivel LCD but weather sealing (believe it or not!) As for the sensor: when I asked him about it, he just smiled, and he said: you will be surprised... As far as I can make up this 'tweener' will be closer to the OM-D that everyone is dreaming about, than any other E camera to date..."
-
-
-