-
HD3870 - podivnost od GigaByte ?
Narazil jsem na novinku v cenících prodejců:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=52335
http://www.gigabyte.eu/Products/VGA/...ProductID=2735
Nesedí mi jedna věc. Výrobce udává , že se jedná o tzv ULTRA DURABLE 2 edici, složenou ze špičkových vybíraných součástek. Chlazení je netradiční Zalman.
O co jde = podivný takt pamětí. Výrobce na svých stránkách neuvádí referenční takt vůbec, většina prodejců také ne a Ti, co tam něco uvádějí, se dost rozcházejí, našel jsem údaje:
1890MHz
2000MHz
Referenční takt je ale 1125 (2250) takže buď jsou tam ty paměti hodně pomalé oproti referenci, nebo ultra rychlé a to se mi nezdá, nárůst skoro o 80% je blbost.
Nevíte o téhle kartě někdo něco přesnějšího?
http://www.czechcomputer.cz/czc/prod...ile/52335v.jpg
-
Re: HD3870 - podivnost od GigaByte ?
A vsimol si si, ze tato karta ma DDR3 a nie DDR4 ? ;) Prave preto budu zrejme rozdiel taktov u pameti.
-
Citace:
Původně odeslal
AjsTi
A vsimol si si, ze tato karta ma DDR3 a nie DDR4 ? ;) Prave preto budu zrejme rozdiel taktov u pameti.
Hehe, no nevšiml .... jsem to ale slepoň slepý, díky, :-)
Na to groo mě zajímá Váš názor, jak významný vliv to na výkon může mít ..??
Našel jsem k tomu nějaký zajímavý test, ale v něm píšou, že ta karta má DDR4, ve foru k testu je o tom nějaká krátka diskuse, ale ta moje angličtina je slabá. Co si myslíte Vy? Může být rozdíl mezi DDR3 a DDR4 v praxi vůbec postřehnutelný? Protože jinak se mi karta za 4500,- vč. DPH zamlouvá.
http://www.tweaktown.com/reviews/1253/13
-
Mám silný pocit, že tato karta nemá regulovaný větráček.
-
skor su modely s DDR4 predrazene. a dnesne DDR4 su iba o kusok vykonnejsie ak nie rovnako.
-
Citace:
Původně odeslal
Aradan
Mám silný pocit, že tato karta nemá regulovaný větráček.
Tak to bych bral spíše jako plus, nemám rád překvapení, projevující se nečekanou změnou hlučnosti :-) Ten Talman je údajně velmi tichý. DDR3 - nevím zatím co je to za typy, ještě jsem o tom fakt nic nenašel, ale pravděpodobně nejsou náchylné na přehřátí tak asi proto nejsou chlazené, jako jiné moddely s DDR4.
-
GigaByte Radeon HD3870 GV-RX387512H paměti DDR3
GigaByte Radeon HD3870 GV-RX387512H-B paměti DDR4
-
kluci nechcem brat iluzie ale ten zalman na plne gule je ako turbina. a je pravda ze nema regulovane otacky a tusim ani nema teplotne cidlo.
-
snad se mi ta karta zejtra dostane do ruk, jestli jo tak ju odzkousim a dam echo ;)
-
Výkonnostní rozdíl mezi GDDR3 a 4 v tomhle případě bude naprosto minimální, na úrovni chyby měření. Pokud vám jde o poměr cena/výkon a ne referenční parametry, nebude výběr karty osazené pomalejšími pamětmi špatná volba.
Všechny čipy generace R6xx jsou velice tolerantní k propusnosti paměťové sběrnice - viz rozdíly mezi HD2900XT a HD3870, HD2600XT GDDR3 a GDDR4, nebo HD3850 a HD3690... v tomhle případě se parametry liší ještě méně, takže reálný výkon varianty GDDR3 bude v průměru méně než o 5% nižší.
-
Nebo to dopadne jak kámošova HD3850, která má GDDR3, ale šly taktnout na 2,2ghz a díky menším latencím než maj GDDR4 je to všechny strčilo do kapsy a to i po OC. GDDR4 můžou nabídnout tak akorát nízkou spotřebu, jak to tvrdila Nvidia - na geforce 8 je nepoužijeme, protože nám nic extra nepřinášej a akorát by zvedaly cenu karet.
-
Fakt že nVidii nic nepřinášejí, ale nijak nesouvisí s ATi. Je to věc řadiče G8x/G9x, který neumí GDDR4 příliš efektivně využívat. nVidia používá nejrychlejší dostupné GDDR3, které je možné dodávat v dostatečném množství, a přesto je valná většina jejích karet limitována propustností sběrnice. Rychlejší paměti by tedy využila snadno. Štěstí je, že nemusí, protože ji k tomu současné konkurenční podmínky nenutí. Pokud by ATi měla výkonnější čipy, byla by nVidia ve slepé uličce - rychlejší čipy by vyšší výkon nepřinášely (viz GF8800GT->GTS-512), rychlejší GDDR3 v dostatečném množství dostupné nejsou a GDDR4 + crossbar = propad v poměru cena/výkon.
Pro nVidii je tedy velkým štěstím, že i s limitacemi ze strany paměťové sběrnice může velmi dobře konkurovat.
-
Takže já ji včera nakonec koupil. Oficiálně stála 4K5, dostal jsem ze známosti ještě K3 slevu :-) takže cena samozřejmě super. PC jsem stihl poskládat a Visty 64 nainstalovat, ale to je tak asi všechno. Testy udělám později.
P.S: mimo téma: Visty 64 bit Home Premium jsem nainstaloval kompletně včetně automatické aktualizace v nejvyšším režimu za 19min. To jsem fakt čučel. Po diskusích různě na netu jsem čekal, že u toho budu sedět hodinu. A CPU ještě nebylo taktlé. Raptor + 4GB DDR2 asi přeci jen dělají hodně :-) a nebo SATA DVD/RW :-) Samsung .? :-)
-
Ja ji mam v pocitaci. V 3DMark06 skoro 10000 bodu (9900 a nejaky drobny). Zbytek PC AMD X2 5000+ bl.ed. @ 6000+ 2GB RAM, winxp sp2
-
Jen krátce k hlučnosti: vzhledem k tomu, že zbytek PC mám téměř neslyšitelné, tak ten Zalman slyšet je, bohužel. Doufal jsem, že bude úplně tichý, ale má docela vyšší otáčky a tím, že je menší, tak je slyšet. Škoda. Regulovat určitě nepůjde, je jen dvoužilový.
-
Upřesňuji odečtené hodnoty frekvencí:
GPU - 780MHz
DDR3 - 980MHZ (1960MHz)
Taktovat jsem zkoušel jen prostřednictvím Catalyst, tam jsou stropy omezeny na 850MHz u jádra a 1050 u DDR. Bohužel ATI Tray Tools mi pod Vindows Vista 64bit nejede kvůli podpisu a nejde mi to ani vypnout (Home Premium).
Na tyto hodnoty se uvedený Radeon HD3870 dostal bez potíží a stabilně.
P.S. nevíte někdo o nějaké utilitce na OC grafik ATI pod Vindows Vista 64bit ..??
Zatím jen 3D Mark 2006, asi v režimu DX10 *) = cca 9559 bodů bez OC karty DEFAULT (780/1960)
*) To si jen myslím, protože takhle jsem 3DM2006 ještě neviděl, jiné, doposud pro mě neznámé levely a ty známé, zcela jiné, mnohem graficky provedenější a složitější, než na Win. XP Pro s Radeonem X1950
-
3DMark06 vůbec DX10 nevyužívá :) Předpokládám, že s X1950 jsi zkoušel 3DMark05, oproti kterému 06 využvá pár testů navíc a ty původní (převzaté) jsou vizuálně propracovanější.
-
Citace:
Původně odeslal
no-X
3DMark06 vůbec DX10 nevyužívá :) Předpokládám, že s X1950 jsi zkoušel 3DMark05, oproti kterému 06 využvá pár testů navíc a ty původní (převzaté) jsou vizuálně propracovanější.
Jo, děkuji Ti za osvětlení fakt, je to tak jak popisuješ, to předtím byl tedy 3DM 2005, projel jsem si nějaké obrázky na webu a je to tak. Nevěděl jsem, že 2006 používá některé stejné, jen vylepšené sekvence.
-
Ahoj, tak pro srovnání posílám mé výsledky: sestava tato: Gigabyte P35C-DS3R, C2D E4500 OC 2,9ghz, A-Data Vitesta EE 2048MB (kit 2x1GB) 800+ MHz, Seagate Baraccuda 160Gb SataII, Ati Radeon HD 3870 512 DDR3 (Gigabyte). a výsledek v 3Dmark05: 16742b.
chci se zeptat jak pokračuješ v taktování? ja když pohýbu s takty tak mi to sníží výkon:) divné.
-
Citace:
Původně odeslal
Phetronius
Ahoj, tak pro srovnání posílám mé výsledky: sestava tato: Gigabyte P35C-DS3R, C2D E4500 OC 2,9ghz, A-Data Vitesta EE 2048MB (kit 2x1GB) 800+ MHz, Seagate Baraccuda 160Gb SataII, Ati Radeon HD 3870 512 DDR3 (Gigabyte). a výsledek v 3Dmark05: 16742b.
chci se zeptat jak pokračuješ v taktování? ja když pohýbu s takty tak mi to sníží výkon:) divné.
Zatím nijak, jak uvádím, hledám ATI Tweak pro Vista 64bit., nemám to čím přetaktovat víc, než umožňuje Catalyst OC panel a tam je strop výrazně omezen. V 3DM 2005 jsem to netestoval, jen v 3DM 2006.
-
Citace:
Původně odeslal
Aliencz
Zatím nijak, jak uvádím, hledám ATI Tweak pro Vista 64bit., nemám to čím přetaktovat víc, než umožňuje Catalyst OC panel a tam je strop výrazně omezen. V 3DM 2005 jsem to netestoval, jen v 3DM 2006.
a co BIOS.. neskusal si taktovat cez BIOS???
-
Citace:
Původně odeslal
Hazo
a co BIOS.. neskusal si taktovat cez BIOS???
Nezkoušel, zase tolik to neprožívám, abych riskoval poškození BIOSU, nemám ani floppy disketovku, takže mě ani nenapadá, jak bych to dělal :-) Kdysi jsem to na kartách dělával, ale to už je dávno :-) Počkám na osvěčený Tools pod Vistama. On se brzo nějaký vokáže :-)
-
Floppy mechanika uz neni v dobach Universal Boot CD a USB disku potreba k nicemu ;)
S tim ATT to moc zhave nevypada, 64bit Visty vyzaduji podepsane ovladace a ATT ovladac potrebuje prave pro taktovani. Mam pocit, ze powerstrip beha pod 64bit Vistou, zkus ten.
-
Tak sláva, konečně jsem nalezl verzi ATI Tool, která plně funguje pod Windows Vista 64 naprosto bez potíží, sosejte: ATI Tool 0.27 beta4
http://www.softpedia.com/progDownloa...load-8466.html
-
EDIT: Koukam ze to je Ati Tool, spletl jsem si to s Ati tray tool - no nevadi.
-
Takže první testy 3DMark 2006 (1280x1024 default) taktování v Catalyst Control Center
780/1960 = 9556 (default clock)
780/2100 = 9700
850/2100 = 9980
880/2100 = error :-)
850/2200 = 10 016 (drobné artefakty)
P.S. tak ten ATI Tool 0.27 beta 4 přeci jen ještě nějak zlobí, nejdou mi s tím přetaktovat paměti, systém hlásí, že použitý čipset to neumožňuje, pátrám dál co se děje, dělám s tímto Toolem poprvé.
-
Takže ani ATI Tool 0.27 beta 4 se mi s touto kartou rozchodit nakonec nepodařilo. Program nedokáže s kartou komunikovat. Nevím, jestli je to kartou, nebo ATI Toolem, nebo ovladačema (mám poslední verzi) ale zatím ničím jiným jak CCC ještě taktovat pod Vista 64 nedokážu. Ani AMDGPUClockTool poslední verze 0,9.
P.S. nezná někdo nějakou fičurku, jak odblokovat nízké maximální OC hodnoty v CCC ..??
-
Citace:
Původně odeslal
Aliencz
P.S. nezná někdo nějakou fičurku, jak odblokovat nízké maximální OC hodnoty v CCC ..??
upravou biosu karty ?
-
No to asi těžko, tím CCC nijak neovlivníš. Navíc do výměny BIOSU jít nechci. Je to nová karta.
-
Citace:
Původně odeslal
Aliencz
No to asi těžko, tím CCC nijak neovlivníš. Navíc do výměny BIOSU jít nechci. Je to nová karta.
mno neviem, ci si dobre spomynam, ale prave upravami BIOSu sa dal zvysit maximalne dosiahnutelny takt v CCC... az sa mylim - sorry...
inaq ja mam 3870 od ASUSu od konca novembra a uz som mal na nej asi 12 BIOSov (rozne verzie, rozne takty...). A dnes sa chystam flashovat znova - na nete som nasiel oroginal ASUSacky BIOS z karty EAH3870TOP , kde je jadro pretocene na 851MHz s referencnym chladicom... Skusim to naplacnut na tu moju a uvidim, co to urobi s tym mojim Zalmanom, co som dal na kartu...
-
Ovlivnis - minimalne u nVidie se rozsahy pretaktovani urcovaly od taktu v BIOSu.
-
Tak jinak, jestli náhodou někdo někde neviděl diskusi o tom, jak deblokovat - zrušit onen strop - omezení v CCC.
-
Citace:
Původně odeslal
Aliencz
Tak jinak, jestli náhodou někdo někde neviděl diskusi o tom, jak deblokovat - zrušit onen strop - omezení v CCC.
nevidel jsem to, ale kdyz uz hodlas v biosu rusit ten strop, proc ji rovnou nepretaktujes pres bios natvrdo ? Max stabilni takty prece muzes zjistit pres jine sw nez je CCC. Neexistuje primo pro tvou kartu jiz upraveny bios ?
edit: byl jsem upozornen na jistou nelogicnost moji odpovedi. Pro upresneni - dle toho co jsem zahledl, jde toto omezeni zrusit jen pres upravu v biosu.
-
Citace:
Původně odeslal
PetrT
nevidel jsem to, ale kdyz uz hodlas v biosu rusit ten strop, proc ji rovnou nepretaktujes pres bios natvrdo ? Max stabilni takty prece muzes zjistit pres jine sw nez je CCC. Neexistuje primo pro tvou kartu jiz upraveny bios ?
edit: byl jsem upozornen na jistou nelogicnost moji odpovedi. Pro upresneni - dle toho co jsem zahledl, jde toto omezeni zrusit jen pres upravu v biosu.
To je fakt, protože já píšu, že do BIOSU sahat nechci. CCC je software, takže by mělo jít v něm deblokovat maximální přednastavené údaje. Jde jen o to, kde, jestli někde v záznamu registru, nebo nějaké knihovně ... :-(
-
Napadá Vás někoko jednoduchý fígl, jak snížit otáčky na tom Zalmanovi té grafiky?
-
Citace:
Původně odeslal
Aliencz
Napadá Vás někoko jednoduchý fígl, jak snížit otáčky na tom Zalmanovi té grafiky?
Ak sa neda monitorovat resp. riadit nejaky softom ako trebars ATT, alebo AtiTool pripadne novym RivaTunerom, tak jedine nejaky odporom natvrdo znizit otacky. Alebo vymena komplet chladica.
-
Citace:
Původně odeslal
Aliencz
mno kedze ten chladic ma len 2 kable, zrejme to nepojde cez ziadny soft... Takze ak chces regulovat otacky - jedine jaq pise AJSTI cez nejaky nastavitelny odpor (trimer) ktory si vyvedies niekde na case... V podstate ja tak regulujem otacky na mojom VF900Cu co mam na grafike (ale tam bol ten trimer sucastou chladica...)
-
Takže taktování i pod Vista 64 i s touto kartou již bez problémů s Riva Tuner 2.07
Nicméně, omezení CCC na hodnotách GPU - 880MHz a RAM 1050MHz je naprosto dostačující. Tato karta víc nezvládne ani náhodou. Paměti u 1100MHz už háží drobné artefakty a GPU na hodnotě 880MHz kolabuje.
-
Dostal jsem ji v novém Riva tuneru na 850/1100 a při delším hraní zamrzla.Teď ji mám 850/1050 a v pohodě, chci ještě přidal chladič na paměti, ale moc od toho neočekávám.Jinak za cca 4000,- myslím slušný kup.
-
Citace:
Původně odeslal
wildesau
Dostal jsem ji v novém Riva tuneru na 850/1100 a při delším hraní zamrzla.Teď ji mám 850/1050 a v pohodě, chci ještě přidal chladič na paměti, ale moc od toho neočekávám.Jinak za cca 4000,- myslím slušný kup.
To odpovídá, já na hodnotách 850/1100 projel testy také bez pádů, ale viděl jsem drobné artefaktíky v obraze. To samozřejmě nezachrání chladič pamětí, to není otázka přehřívání pamětí, ale jejich neschopnosti spolehlivě pracovat na uvedených taktech. Paměti projely dokonce i na hodnotě 850/1200 ale to už byly artefakty jako prase. Zátuh systému následoval až při zvýšení frekvence CPU nad 850MHz (konkrétně při 870MHz už 3DMark2006 nenaběhl).
-
jen tak pro zajimavost. Jake mas teploty po pretaktovani? idle i burn,chystam se ji totiz koupit,diky ;)
-
jen tak informativne: nepozoruje nekdo z majitelu teto karty piskani??
-
V idle mě riva tuner i CCC ukazuje 32 stupňů a v burn 61 stupňů.
-
Ten Zalman na 12V je turbínka, zkoušel ho někdo vyměnit za jiný tichý, jaký?
Já to řeším zatím pomocí Zalman FANMATE 2.
Na Ramky jsem dal PrimeCooler PC-RHS1 Memory cooler.
Taktovat zatím nehodlám, teploty se při extrémní grafice šplhají až na 82 stupňů.
-
Citace:
Původně odeslal
podws
Ten Zalman na 12V je turbínka, zkoušel ho někdo vyměnit za jiný tichý, jaký?
Já to řeším zatím pomocí Zalman FANMATE 2.
Na Ramky jsem dal PrimeCooler PC-RHS1 Memory cooler.
Taktovat zatím nehodlám, teploty se při extrémní grafice šplhají až na 82 stupňů.
82 ? To sedis s kompom v saune ? Ja mam s Accelero S1 pasivne pri hrani FEAR, pripadne COD4 nejakych 53 ;)
-
Asi pujdu taky do toho Accelero. Akorat jsem zkousel sundat ten Zalman a prijde mi prilepeny, neslo to. Trik s kartou a sroubovakem jsem zatim nezkousel.
-
No je fakt,že tichý ten chladič zrovna není,ale teploty s ním mám v poho.Víš jak 70 stupňů jsem snad nebyl a to pařím o106.
-
Uvažuji ještě o jednom modelu do CrossFire X, jelkož ceny jdou dolů, ale tenhle hlučnější model už nechci. Obávám se, že bych jej tam ani nenacpal, s tím Zalmanem je dost vysoká a zabral bych si poslední dva PCI které potřebuji pro zvukovku. Navíc by se ještě zvýšila hlučnost. Takže bych se chtěl zeptat, kterou kartu HD3870 512MB považujete za nejtižší ..
-
Citace:
Původně odeslal
Aliencz
Takže bych se chtěl zeptat, kterou kartu HD3870 512MB považujete za nejtižší ..
Tu s accelerem S1 :-) /joke
Velmi tichý jsou karty s tímhle typem chladiče. Můj původní Sapphire ho měl a tichý to bylo, až na chrčení ložiska větráčku (což byla vada, nikoliv vlastnost a navíc přes zavřenou case to stejně moc slyšet nebylo). Na jiný značce karty (už nevím která) byl taky tichý. Akorát tam je trochu problém s vyššíma teplotama...
-
Už se někomu povedlo zregulovat otáčky větráku na originál chladiči? Mě to vysokofrekvenční bzučení asi zabije :)
-
Citace:
Původně odeslal
kaozz
Už se někomu povedlo zregulovat otáčky větráku na originál chladiči? Mě to vysokofrekvenční bzučení asi zabije :)
a jak je chces zregulovat ? Pajkou a odpory ci vymenou celeho chladice ?
-
Pokudmožno softwarově :lol:
-
Citace:
Původně odeslal
kaozz
Pokudmožno softwarově :lol:
A cetl jsi si celou zdejsi diskusi ? Pripadne alespon prvni stranku ?
-
Citace:
Původně odeslal
PetrT
A cetl jsi si celou zdejsi diskusi ? Pripadne alespon prvni stranku ?
četl, ovšem někdo mi tvrdil, že to softwarově jde... akorát že AtiTool a Ati tray tool nevyšly už asi rok, takže tuhle kartu neznají... tak se jen ptám jestli někdo zná nějakou alternativu
-
napajeni vetracku je pres dva vodice = regulace nebude fungovat. Neni tam detekce otacek, takze zadny software nevyhodnoti otacky a nebude mit tedy zpetnou vazbu/rizeni. Toto tu jde ale receno, staci hledat.
Osobne bych doporucoval Accelero S1+Noctuu
-
Citace:
Původně odeslal
kaozz
četl, ovšem někdo mi tvrdil, že to softwarově jde... akorát že AtiTool a Ati tray tool nevyšly už asi rok, takže tuhle kartu neznají... tak se jen ptám jestli někdo zná nějakou alternativu
A ty keby si pohol troska rozumom a pouzival search, vedel by si , ze sa ATI Tray Tools vyraba kazdy den beta verzia a uz davno pozna HD3870. Dokonca je tu to v ATI spominane. Ono staci iba chciet, ale ak je user lenivy, smola.
Co sa tyka Gigabyte vid PetrT odpoved.
-
Ok, tak sorry... asi budu muset pridelat jinej vetrak... do toho se mi prave vubec nechtelo. Dik za odpovedi.
-
Citace:
Původně odeslal
AjsTi
A ty keby si pohol troska rozumom a pouzival search, vedel by si , ze sa ATI Tray Tools vyraba kazdy den beta verzia a uz davno pozna HD3870. Dokonca je tu to v ATI spominane. Ono staci iba chciet, ale ak je user lenivy, smola.
No tak jsem si vzal k srdci tvé úžasné rady a hledal jsem pečlivěji než předtím. Tady je výsledek:
Google:
ATITool 0.27 Beta 4 - Released: November 29, 2007
ATI Tray Tools 1.3.6.1067 Beta - Release Date: 2007-11-05
OCGuru:
Mlhavé zmínky o Ati Tray Tools 1.4.7.1115 staré 2 měsíce.
Ten link http://www.radeon2.ru/atitray/attsetup.exe vede na poslední verzi? A než mi vynadáš, ať si to zkusím, tak teď jsem v práci, takže se zatím jen informuju. Dík...
-
Citace:
Původně odeslal
kaozz
Aktualnu (beta)verziu najdes tu.
-
Citace:
Původně odeslal
kaozz
No tak jsem si vzal k srdci tvé úžasné rady a hledal jsem pečlivěji než předtím. Tady je výsledek:
Google:
ATITool 0.27 Beta 4 - Released: November 29, 2007
ATI Tray Tools 1.3.6.1067 Beta - Release Date: 2007-11-05
OCGuru:
Mlhavé zmínky o Ati Tray Tools 1.4.7.1115 staré 2 měsíce.
Ten link
http://www.radeon2.ru/atitray/attsetup.exe vede na poslední verzi? A než mi vynadáš, ať si to zkusím, tak teď jsem v práci, takže se zatím jen informuju. Dík...
Ved ta beta, je tu spomenuta a kedze Ray robi bety kazdy druhy den, bolo by to cudne keby som stale daval nove verzie. A kedze link tu uz kolega nadomnou spomenul nebudem uz Ti davat ten isty ja.
Inac ak si hladal tu na fore, isto si narazil na moj post s betami ;)