-
MacOS X na PC - ako na to?
Sevas
Skúsil som už všetky hlavné OS, tak by som rád skúsil aj MacOS X. Preštudoval som si pár návodov, stiahol pár ISO obrazov a napálil, ale zakaždým sa mi po nabootovaní zobrazilo len logo s jablkom a potom sa to akoby zastavilo. Teda neviem či mám nepodporovaný hardvér alebo čo, ale rád by som to nainštaloval. Skúšal som verziu Tiger, ktorá bola určená na PC, medzitým vyšiel aj Leopard, ale myslím že ten ešte nebude dosť odladený.
Ak má niekto skúsenosť že sa mu to podarilo nainštalovať, rád by som si vypočul nejaké odporúčania alebo rady. (P.S.: čítal som že MacOS potrebuje celý disk pre seba a nedá sa nainštalovať na jednu partíciu, je to pravda? môže to byť ten problém? nemal som totiž celý disk voľný)
edit: a ešte sorry ak sa to tu x-krát riešilo, nechodím sem posledný rok moc často. dik
-
Re: MacOS X na PC - ako na to?
Resilo se to tu opravdu x-krat, to ze sem nechodis, snad neznamena, ze nemuzes pouzit "Hledat" :rolleyes:
Resilo se to, a doresilo se to tak, ze MacOS X na HW jinem nez original Apple je vicemene warez. Tudiz se obavam, ze tady to stejne nevyresis.
-
To že je to vlastne warez, ma popravde ani veľmi nenapadlo, ale uznávam že máš pravdu. Z tohto dôvodu som zrejme ani nič nenašiel pomocou "Hledat", pravdepodobne to všetko bolo zmazané.
-
Podle tohoto navodu jsem nainstaloval Leoparda (10.5.1) pomerne bezproblemu, dulezite je hlavne to patchnute instalacni dvdcko.
Na me desce (asus p5k3e) nejel zvuk, wifi, spatne fungovala sitovka a grafika, nicmene po prozkoumani fora hackint0sh se mi podarilo az na wifi vsechno rozjet.
Co se tyce disku - cely disk potreba neni, staci samostatna partition, ale pri instalaci MacOS samozrejme prepise bootloader tim svym - tj. pokud mas na stejnem disku i windows, tak se do nich (bez opravy mbr) nedostanes...
Ps: ale stejne pokud se ti MacOS zalibi tak je asi lepsi prejit primo na mac hardware, zaprve kvuli podpore a updatum, ale taky kvuli drobnym problemum - napr. na beznem pc nefunguje sleep/hibernace, spatne funguji bezdratove veci atd..
Ps2: pokud bys mel na kompu samolepku Apple a vlastnil bys legalni licenci MacOS X Leopard, tak by to pravdepodobne ani nelegalni nebylo - v licencni smlouve je uvedeno ze se MacOS muze instalovat na 'Apple labeled computers' ;-)
-
Dik za cenné info. Medzitým som našiel Mac OS X 10.4.6 x86 Install DVD (JaS), ktoré zaručene funguje.
PS: Zabudol som spomenúť, že vlastním legálnu licenciu MacOS X a tiež mám nálepku Apple na mojom PC, akurát mi tam pôvodná verzia nešla :D
-
Je sumak, zda mas legalni, nebo nelegalni Mac OS X, ne PC hardware je to nelegalni ...
Takze bacha na to ...
Ale chapu Vase pohnutky, ze nechcete kupovat zajice v Pytli ... :-)
Ja za sebe muzu rict, ze s PC jsem skoncil .... Proste me to nebavi resit, kdyz muzu mit neco s cimz nemusim resit nic ...
To vubec nemluvim o konfortu prace ....
-
Nainštaloval som ten najnovší Mac OS Leopard a ide celkom v pohode, ale problém má pri bootovaní. Inštalácia prebehla tak, že asi minútu do konca inštalácie sa to nejako zastavilo a vypísalo sa, že inštalácia nejako zlyhala, ale nič presnejšie som nezistil. Po reštarte mi to nabehlo tak, že systém bootoval z CD, ale naštartoval sa už Mac OS z disku. Ale ak ho nabootujem priamo z disku, vypíše "b0 error". Po tom, ako som fixol grub a pridal ako položku MacOS, keď ho potom pri bootovaní vyberiem, napíše mi zase niečo ako HFS+ partition error alebo niečo podobné. Chápe tomu niekto? Partícia je kde Mac OS, nie je nastavená ako aktívna.
-
Nevim jestli to je i tvuj pripad, ale co jsem ja cetl, tak tohle dela vice lidem - tj, ze musi musi mit instalacni CD/DVD v mechanice aby se jim system rozbehnul a pak uz bezi normalne...
Premyslim, ze bych to taky zkusil, ale asi nemam spravny hardware :-/
-
budu si stavět pro radost nové pc a chtěl bych vyzkoušet osx tak by mi pomohla rada jaký přesně hw koupit aby byla zaručena 100% kompatabilita s osx..
-
tady je Hardware Compatibility List pro jednotlive verze OSX, takze mrkni a vybirej podle toho ;)
-
Citace:
Původně odeslal
wong
tady je Hardware Compatibility List pro jednotlive verze OSX, takze mrkni a vybirej podle toho ;)
Kde ? Rad bych se mrknul , oprav to prosim .
-
Malo by to byt taketo nieco? ??? http://wiki.osx86project.org/wiki/index.php/HCL_10.4.8
Ak som nieco zahaluzil, kludne to wong zmaz.:p
-
Citace:
Původně odeslal
AmOK
jaj to je ono, nejak se mi vytratil link :)
-
Jo. HCL je dobre vzdy kontrolovat jako prvni ;-)
Citace:
Původně odeslal
svaca
Ja za sebe muzu rict, ze s PC jsem skoncil .... Proste me to nebavi resit, kdyz muzu mit neco s cimz nemusim resit nic ...
Jo. to vidime. Atari, Atari, Atari
-
Lidi dostal se mi do ruky macbook s dualcore intelem, po zapnutí se na lcd objeví pouze ikona složky s otazníkem, majitel si to koupil kdysi v usa a nemá k tomu žádný instalační medium, z netu jsem zkusil sosnout osx (nemám pocit že by to bylo nelegální protože ten mac byl koupen i se systémem), instalace proběhne korektně ale ne až do konce když to píše že konec bude za méně než minutu zůstane to takhle i tři hodiny...nejsem v applu nijak zběhlej tak jestli mi někdo prosím postrčíte budu vděčnej za každou radu..
-
Citace:
Původně odeslal
Rache
Lidi dostal se mi do ruky macbook s dualcore intelem, po zapnutí se na lcd objeví pouze ikona složky s otazníkem, majitel si to koupil kdysi v usa a nemá k tomu žádný instalační medium, z netu jsem zkusil sosnout osx (nemám pocit že by to bylo nelegální protože ten mac byl koupen i se systémem), instalace proběhne korektně ale ne až do konce když to píše že konec bude za méně než minutu zůstane to takhle i tři hodiny...nejsem v applu nijak zběhlej tak jestli mi někdo prosím postrčíte budu vděčnej za každou radu..
Muzu ti poslat original DVD ... :-) Neni problem, nelegalni to uplne neni ...
Dale, pred instalaci bylo dobre cely disk zformatovat ...
potom nez zacnes instalaci tak je tobre udelat mu HW test ...
dale: http://www.mujmac.cz/art/tt/klavesove-zkratky-os-x.html
http://support.apple.com/kb/HT1509
http://www.prvnimac.cz/
kdybys potreboval neco specialniho, napis mi ...
-
super dík za pomoc jdu študovat odkazy a když si nebudu vědět rady ozvu se.
-
Citace:
Původně odeslal
Rache
super dík za pomoc jdu študovat odkazy a když si nebudu vědět rady ozvu se.
Nemas vubec zac :-)
Jeste nejaky veci, ktery sleduju pravidelne:
http://www.mac-info.cz/
http://www.macblog.sk/
http://www.pure-mac.com/
http://osx.iusethis.com/
-
-
EFiX mam a 100% spokojnost - clovek sa nemusi bat systemovych updatov, VSETKO funguje naozaj krasne.
-
Holden, můžeš se o EFiX trochu víc rozepsat? Kdes pořídil, za kolik, na čem to provozuješ, nevýhody atd.. díky.
-
Taky me to zajima, protoze mam UPLNE veskery kompatibilni HW ... :-) Vcetne grafiky ..
A to je NEJAK legalni ?
-
Takze sa pokusim zhrnut co je to ten EFiX :)
Je to tzv. Boot Processing Unit.
Pripaja sa to na USB header na maticnu dosku s tym, ze sa v BIOSe zvoli bootovanie z tohto zariadenia. Bootovaci proces je nasledne jednoduchy: najprv sa nacita samozrejme BIOS, ktory nabootuje EFiX (EFiX je v podstate implementacia EFI). Dalej pracujete ako keby ste sedeli za Macom :)
Je to poctivy kus hardwareu vyrabany v Holandsku (skorsie verzie boli vyrabane v Nemecku). Podla samotnych autorov su pouzite suciastky, ktore sa bezne pouzivaju v armade a teda voci cinskym vyrobkom je to ako nebe a dudy.
Vyrobca jednotky podporuje len legalne nadobudnute instalacne media Leoparda (Tiger nefunguje) a samozrejme kadejake Hackintosh verzie nenainstalujete. Ak mam hovorit za seba, tak sice vlastnim legalny Leopard (dostal som ho k Macbooku), avsak instalaciu som spravil zo stiahnuteho a vypaleneho ISO image Leopardu na DL DVD mediu (opakujem, nie Hackintosh).
Mozno niekto moze za nevyhodu povazovat skutocnost, ze to funguje len na HW, ktory sa nachadza v HCL.
Ak niekto dufa, ze mu to bude fungovat aj na inom HW, tak dufa marne - nebude :)
Za dalsiu mensiu nevyhodu je mozne povazovat samotny proces updatovania firmware EFiX jednotky. Nekontroluje sa hash, tzn. ze Vam moze hocikto podstrcit nejaku somarinu a vy si ju pekne vypalite do toho HW :). Stalo sa, ze im "hackli" update server a ludia si ponapalovali neplatne firmware. Dalej maju caste problemy s konektivitou ich updatovacieho servera - par ludom sa stalo, ze pocas priebehu update im zahlasilo, ze sa neda pripojit k update serveru.
- obcasne problemy s miznutim jednotky z BIOSu (ja osobne som to nezazil, ale par ludi sa uz na ich fore stazovalo - vacsinou sa to riesi resetom CMOS, pripadne chvilkoveho odpojenia PC od napajania z elektrickej siete).
Plus su tu este drobne problemy s HW (napr. teraz sa caka na update firmware, kvoli sietovkam s chipsetom REALTEK na ktorych nefunguje sluzba bonjour. Tu musim spomenut, ze vinu nesu ludia od REALTEK chipsetu za nestandardnu implementaciu. Ja som to vyriesil kupou sietovky s VIA cipsetom - nechcelo sa mi cakat :)).
Objednat sa to najprv dalo len vo Svajciarsku (nutnost platit clo - moj pripad), avsak pred dvoma mesiacmi pribudol novy distributor pre EU, ktory sa nachadza vo Velkej Britanii - Orange-Systems.
FOTKY
Samotna jednotka prisla v slusivej krabicke s magnetkou na uchytenie odklapacej hrany.
Moj HW na ktorom momentalne bezim EFiX:
MB Gigabyte EP-35-DS4
Intel Q9550
RAM 8 GB (4x2GB Kingstone 800 MHz Hyper-X)
GK GeForce 7300GS
LAN Gigabyte GA-311 (samozrejme funguje aj LAN integrovana na doske, ale kvoli problemu spominanemu vyssie som dokupil tuto sietovku).
M-Audio Transit USB (samozrejme funguje aj integrovane audio na doske)
Bluetooth USB dongle Tiny Trust (funguje bez akejkolvek instalacie ovladacov)
Mighty Mouse wireless
Apple Keyboard wireless
K softu Remote Buddy mam dokupeny Sony BD Remote, ktory taktiez funguje cez bluetooth
Urcite som na nieco zabudol, tak sa pytajte.
-
Super info, díky!
Ovšem cena 170 GBP je dost tragická. Když k tomu ještě připočtu licenci na OSX, tak se už dost vyplatí pořídit třeba Mac Mini a případně ho trochu poladit..
-
Holden ode mne K+ díky za info ;)
-
Samozrejme, oplati sa kupit Mac Mini, avsak pokial chce niekto vykonny desktop, tak je to cenovo neporovnatelne voci Mac Pro.
Ja mam doma Mac Mini G4, Macbook white a teraz uz aj "Mac Pro", kazdy pocitac sluzi samozrejme na iny ucel. Vykonny pocitac s Mac OS X som chcel hlavne kvoli praci s videom.
-
Citace:
Původně odeslal
Holden
Samozrejme, oplati sa kupit Mac Mini, avsak pokial chce niekto vykonny desktop, tak je to cenovo neporovnatelne voci Mac Pro.
Ja mam doma Mac Mini G4, Macbook white a teraz uz aj "Mac Pro", kazdy pocitac sluzi samozrejme na iny ucel. Vykonny pocitac s Mac OS X som chcel hlavne kvoli praci s videom.
Přesně tak, na ultravýkonnou mašinu je to zcela jistě levnější řešení - legálně.
Protože Mac Pro s 4core a 8GB RAM přijde pekelně draho.
-
No je to dost drahe, taky asi nakonec zvolim MacMini, jako sub stanici na net a TV ....
A MacBook Pro je BOZI, kdybych ty prachy mel nolny, pustim je .... :-) Nez abych neco bastlil ... :-) Jedine, co ma MacBook Pro spatne (krome ceny) je "slaba grafika"
:-)
-
Citace:
Původně odeslal
svaca
co to presne znamena? jako ze to jede vzdy bez problemu, kazdy software ti 100% vyhovuje, nic vic nez co Ti nabidnou Ti neschazi?
-
Presne. :-)
1. Nabizi toho hodne, prakticky neomezene (nebot MAC ja stale unix)
2. Po HW strance taky OK, hlavne pokud se bavim o prac. stanici)
3. SW spica, vse co jsem mel na linuxu, je i tady
4. Ke svoji praci potrebuju hlavne: ssh, terminal, vpn (shimo bozi vec, na PC nic podobneho neexistuje), OO, browser, vmware (testovani systemu)
5. VSE je oproti PC jednodussi
6. VSE je 100 pro stable, neznam ZADNE anomalie systemu, sprava a udrzba systemu vcetne zalohy je pecka
7. neexistuje SW havet - vseobecne
8. totalni sladeni HW a SW
9. TUNY drobnych vychytavek: revolucini mutlitouchpad (kdy s dvouma, trema , ctyrma prstama delas UPLNE jine veci), expose, ovladani oken, HLEDANI v systemu, integrace aplikaci, SMESNE jednoducha instalace aplikaci, zprava sluzeb, a miliarda drobnosti kde je linux a hlavne win. pozadu ...
10. Vyrobky apple jsou krasne :-)
11. Pokud koupis Mac, muzes IHNED delat skoro vse (office, video, audio, internet, tiskarny, atd. atd ..)
Nutno dodat, ze ja nejsem normalni uzivatel, Win98 jsem odmitl pouzivat, nikdy jsem je nemel, v te dobe jsem jel na Atari Falcon, jako hlavnim stroji, pak chvilku Win2000, a s prichodem SP2 jsem si dovolil pouzivat WinXP. Nicmene platformu Win, jsem pouzival jen z nutnosti, to ted nemusim a i kdybych musel neco otestoval, mam VMware Fusion ..
Vista je shit, Windows 7 je osekana Vista, ale stale je to system, ktery je "prazdny" a zabira 10G mista na disku ... To snad ani nezabere Ubuntu se vsemi aplikacemi ...
Linux je OK. Jsem konzervativni pouzivam nejstarsi distro, tedy Slackware, jenze linux musim provozovat na PC a PC, nebo PC notas nemaji to co ma Mac .. Jako napr. ten multitouchpad, vseobecne obrovsky touchpad, je to dneska levny HW, takze nekvalitni, jsou to skladacky (skladal jsem pocitace nekolik let, diky, nechci), nebezi na nich MacOS, atd, atd ...
:-)
EDIT: 12. zapomel jsem na dulezitou vec, protoze je HW a SW sladeny, tak kdyz uz VZNIKNE systemova chyba (treba SW ze strany apple) tak jsou s tou chybou "postizeni" vsichni, tzn. : chyba se rychle najde a musi se rychle vyresit ... Zato co PC, to unikat, kdyz mam chybu, ze mi pada tiskovy spooler, nevim, zda za to muzou ovladace epson, nebo HP, nebo nejaka verze, nebo SP, nebo treba novy ovladac grafiky ...
-
Jeste dam priklad .. Mam tohle:
http://www.apple.cz/cze/mac/wifi/timecapsule/
Co to znamena, prijdu domu a pustim Macbook, Macbook se sam po siti zazalohuje, to vubec nesleduju a vubec me to nezajima ... deje se to porad ..
Rekneme, ze prijdu zase domu a zjistim, ze mi v notasu odesel disk, proste KO ...
Dobre, tak tam dam novy cisty disk, vezmu OSX instlacku a zapnu Macbook s novym diskem, zmacknu jablicko+F a bootuju, nabotuje to do special USB/FW rezimu a reknemi to, ze v timecapsule mam vcerejsi zalohu vcetne celeho systemu, tak reknu OK a za par 10tek minut NEVIM, ze jsem mel zozbity HDD .. vysledek, neresim NIC ...
Nebo jsem si koupil novy MacBook ? Hmm, tak udelam to same ... :-)
Primitivnejsi to byt nemuze: http://www.apple.cz/cze/mac/wifi/timecapsule/setup.html
A hlavne to funguje .. :-)
-
Jeste dam jeden priklad, proste je logicke, ze kdyz NEKDO dela NEJAKY hw a NEKDO, dela nejaky SW, tak to proste NEMUZE byt takto sladene ...
DELL rekl (a tak i udelal),ze bude podporovat Ubuntu. OK, pro jednu firmu co delam, tak jsme tam vymeniy postupne vsechny notebooky za DELL, je JEDNO jaky je to DELL notas, ale ja proste VEZMU Ubuntu a nainstaluju ho = VSE ihned z fleku bezi, nemusim nainstalovat ani jeden ovladac a ani 5GB ruznych DELL utilit jako pri DELL + Windows ...
A nejhorsi je, ze treba XPS 1330 (a dalsi typy) offiko nepodporuji WinXP .. :-)
-
To cos napsal je vsechno pravda, bohuzel nejvetsi vyhoda pc je prave v tom ze co pc to unikat takze kazdy si muze postavit pc presne podle svych predstav (s tim jsou samozrejme spojene i nevyhody typu MB x nejede s ramkou y). V nasich koncinach je bohuzel apple dost predrazenej coz je asi nejvetsi nevyhoda. Kdyz chtela matka notes tak jsme ji daly do ruky XPS1330 a Macbooka, s XPSem za mnou porad chodila cim se co dela s macem ne (kdyz nepocitam prave tlacitko). Bohuzel v praci jede na Windows a taky je to holka takze nakonec ma cerveny xpso... Mno trvalo mi to aspon 3h nez jsem ho odblesil od supr Dell softwaru...
edit: Ted se tady trochu peru s instalaci Snow Leoparda na UMPC, ale jestli se mi to podari jako u Leoparda tak mam zrejme nejrychlejsi umpc ;-)
-
Ten dvojklik, ala pravy tlacitko je proste super :-)
JJ samozejme, proste PC ja skladacka, takze to ma zase jine vyhody ...
Kazdy potrebuje neco jineho, ja potrebuju neco na co se muzu na 100 pro spolehnout a pokud mozno, nic neresit ... Proste uz nechci nic zkoumat, cas neni .. :-)
-
trochu ot, ale ted jsme dokoukali piráty ze silicon valley :-) kdo nezna historii applu a microsoftu mel by si to sjet, stoji to za to...
-
[OT] ...pokud narazis na "ukradeni" GUI, tak by nebylo od veci zminit se o firme Xerox ktere byl napad "ukraden" applem [/OT]
Hold cest jde stranou, pravidlo "kdo driv prijde ten driv mele" platilo i v minulosti ;)
-
Time Capsule je fajn, ale zas je to priplatkova vec za Applovsku bezproblemovost (ale len s inymi Applami), Applovsky dizajn a Applovske osekanie funkcii. Ak som sa na to pozeral minuly rok tak ta vec nevedela ani taku vec ako clonovanie MAC adresy.
Jo a v Applovskom trende, HDD v tom zariadeni je priamo prepojeny na router, posere sa HDD skoncil aj router a rucna vymena nieje mozna.
Za max 2/3 ceny mam router s ovela vacsou funkcnostou a zvlast vacsi externy HDD na zalohy, uz len sa snimi trafit do vyberaneho Apple vkusu na kompatibilitu s ne-apple vecami.
Ale funkcie timecapsule budu vacsine stacis a tiez ludi co chcu upgradovat a sa tomu rozumenju je komercne nezaujimava mensina...
Dnes som kecal s predajcom Applov ohladom tej licencie na PC, v EULE je pisanie nieco o povoleni instalovat na 1 applovsky PC. Na druhu stranu nie sme v USA a co nieje zakazane to je povolene ;) Teraz som to pozrel online a serverovske instalcie maju vyslovne zakazane instalovat na non-apple-labeled computer.
-
Leopard je snad pro 5 pocitacu ne?
-
Všechny Apple věci jsou naprosto dokonalý, pokud ti nabízené funkce vyhovují - nedostaneš ale maximum funkcí.
Nadšenec si postaví PC dle svých představ a nějakou dobu trvá, než to vyladí k téměř dokonalosti, ale pak může říct, že má něco víc, než Apple. Perfektně vyladěnou sestavu, která umí víc.
-
Mež se do toho pustím mám dotaz: na ntb HPDV5-1199 se mi povedlo dostat osx, nejde wifi a zvuk(měl by jít mě nejde), abych v tomto os mohl používat winxp potřebuju parallels - v něm se po instalaci xp chovají zcela stejně jako nativní instalace nebo to má nějaká omezení?
-
Citace:
Původně odeslal
Rache
Mež se do toho pustím mám dotaz: na ntb
HPDV5-1199 se mi povedlo dostat osx, nejde wifi a zvuk(měl by jít mě nejde), abych v tomto os mohl používat winxp potřebuju parallels - v něm se po instalaci xp chovají zcela stejně jako nativní instalace nebo to má nějaká omezení?
Chovaji se prakticky temer nativne v rychlosti, tak 5 procent mensi vykon a pokud pouzijes Parallels 4 nebo VMware Fusion 2 tak nemas zadny omezeni, funguje naprosto vse .. i HW co pripojis k USB, dokonce jsem flashoval iphone z vmware z windows XP pod Leopardem
-
Citace:
Původně odeslal
.::Richmond::.
Leopard je snad pro 5 pocitacu ne?
Co som pozeral, mas single a family licenciu - aspon tie som nasiel v predaji. Prave family je pre 5 pocitacov patriacich ludom zijucim v jednej domacnosti.
-
Citace:
Původně odeslal
Rache
Mež se do toho pustím mám dotaz: na ntb
HPDV5-1199 se mi povedlo dostat osx, nejde wifi a zvuk(měl by jít mě nejde), abych v tomto os mohl používat winxp potřebuju parallels - v něm se po instalaci xp chovají zcela stejně jako nativní instalace nebo to má nějaká omezení?
Jaky chipset je ta wifi? Zvuk by mohl fungovat po instalaci balicku "apple azalia", ale pouze stereo a bez spdif.
Na virtual doporucim urcite koupit parallels desktop. Pouzival jsem parallels i fusion, ale ted uz pouze parallels. To treba i z duvodu bezproblemoveho vyuziti x86-64 vcetne treba podpory osmi jader cpu a 3D pod directx 9. Cena uz je dnes prakticky shodna.
-
Na DV-1199 je wifi intel 5100 AGN, ale skoro mě z toho včera šlehlo :mad: protože po cca 5 hodinách zkoumání nastavování a učení (jsem osx panic..) po instalaci office2008 a restartu už naběhlo jen okno s hláškou shut down and restart nebo tak nějak a už jsem s tím nehnul - nějaký nápad? Jediný funkční systém byl po mnoha pokusech Kalyway 10.5.2 Kdyby nebyly jabka tak blbě drahý skoro bych to za dv5 i vyměnil, oslovila mě rychlost safari a skutečně intuitivní řešení nastavování všeho možnýho, bohužel hardwarově podobná sestava jako je to HP by u applu vyšlo více než 2x dráž a to je podle mě brzda applu - nenažranost, protože dnes není oprávněné tvrzení, že na apple hw je něco extra :confused: Další problém mám se starým modrým indigo imacem G3, umřel v něm disk a nevím si rady jak na něj nainstalovat buď původní OS9, nebo OSX10.3 který by tam měl jít - po vložení cd s os to zobrazí jen ikonu diskety s otazníkem, nenašla by se dobrá duše, která by to za odměnu rozchodila (přivezu zaplatím odjedu) je mi líto to vyhodit vzhledově jako dekorace je to pěkný kus hw :cool:
-
Citace:
Původně odeslal
Rache
Na DV-1199 je wifi
intel 5100 AGN, ale skoro mě z toho včera šlehlo :mad: protože po cca 5 hodinách zkoumání nastavování a učení (jsem osx panic..) po instalaci office2008 a restartu už naběhlo jen okno s hláškou shut down and restart nebo tak nějak a už jsem s tím nehnul - nějaký nápad? Jediný funkční systém byl po mnoha pokusech Kalyway 10.5.2 Kdyby nebyly jabka tak blbě drahý skoro bych to za dv5 i vyměnil, oslovila mě rychlost safari a skutečně intuitivní řešení nastavování všeho možnýho, bohužel hardwarově podobná sestava jako je to HP by u applu vyšlo více než 2x dráž a to je podle mě brzda applu - nenažranost, protože dnes není oprávněné tvrzení, že na apple hw je něco extra :confused: Další problém mám se starým modrým indigo imacem G3, umřel v něm disk a nevím si rady jak na něj nainstalovat buď původní OS9, nebo OSX10.3 který by tam měl jít - po vložení cd s os to zobrazí jen ikonu diskety s otazníkem, nenašla by se dobrá duše, která by to za odměnu rozchodila (přivezu zaplatím odjedu) je mi líto to vyhodit vzhledově jako dekorace je to pěkný kus hw :cool:
Vložit bootovací CD, stisknout C pro bootování z CD.. Jen musíš mít ty správné a funkční bootovací CD :)
-
nahodou me se zda ze apple se vydava stejnou cestou jako IBM - tzn. kovova konstrukce a na ni pripevneny komponenty => tzn. rozmlatit to jde opravdu az po hodne velky snaze (neni problem videt 5-6let stary ibm v naprosto funkcnim stavu, akorat se smazanyma pismenkama :D). Osobne se divim ze je zatim ibm v tomhle smeru temer sam (panasonicy jsou opravdu drahe) ja bych to urcite ocenil/zaplatil - preci jenom je pro me book do terenu nez na stul. Je sice pravda ze macbooky pro dost topi ale v zime vetsinou nosim kalhoty ;)
-
Dalsi moznost je mit normalne wokna nainstalovany pres Boot camp.. Bootcamp se spusuti v OSX vybwere se kolik disku chces dat na windows partition a pak se to jen zepta na vlozeni Windows CD - XP nebo Vista. potom pri bootovani kompu drzis alt a vyberes jestli chces OSX nebo okna...
Takhle to funguje na iMACu.
-
Citace:
Původně odeslal
mic-hal
Dalsi moznost je mit normalne wokna nainstalovany pres Boot camp.. Bootcamp se spusuti v OSX vybwere se kolik disku chces dat na windows partition a pak se to jen zepta na vlozeni Windows CD - XP nebo Vista. potom pri bootovani kompu drzis alt a vyberes jestli chces OSX nebo okna...
Takhle to funguje na iMACu.
Bootcamp má ale jistá omezení. To největší je, že nezvládá x86-64 Win. Original Apple PC je podmínkou :). Bez EFI Bootcamp neukecáš, nebo alespoň nevím, že by to šlo.
-
tak jak rikam.. provozuji to na iMACu jen jsem chtel trosku pomoct :-)
btw Vista 64 ultimate mi slape vyborne...
-
-
fuj cpat Windows na mac jako dual oot .. fuj ..
To jako mam rebootovat jo ?
Fuj...
-
Tak, v době virtualizace je dualboot zbytečnost, pokud nepotřebuješ specifické vlastnosti periferií apod.
-
Citace:
Původně odeslal
Marty
Tak, v době virtualizace je dualboot zbytečnost, pokud nepotřebuješ specifické vlastnosti periferií apod.
to funguje i ve fusion, dokonce pres VMware fusion muzu dostat iphone do DFU a flashnout ho ... funguji telefony, navigace, USB klice, atd ...
Nenarazil jsem na nic, co nejelo .. Ale pravda je, ze XP ve fusion poustim tak 2x do mesice, kdyz potrebuju kvuli nejakemu windows uzivateli zkoumat, proc debilni windows zase nedela, co delat ma ... :-)
-
Citace:
Původně odeslal
svaca
to funguje i ve fusion, dokonce pres VMware fusion muzu dostat iphone do DFU a flashnout ho
Neni lepsi a bezpecnejsi ho flesnout z OSX?
-
je, ale to bylo schvalne, to jsem testoval jen, zda to jde ... :-)
-
proc se to porad nekde resi, kdo na to ma a vyhovuje mu to, koupi mac, kdo chce za nejlepsi pomer cena vykon, koupi kompatibilni HW a na to muze nainstalit co chce za polovinu ceny (vc. licenci woken a osx aneb macpro zacina nekde na 50000,--)
-
Citace:
Původně odeslal
paik
proc se to porad nekde resi, kdo na to ma a vyhovuje mu to, koupi mac, kdo chce za nejlepsi pomer cena vykon, koupi kompatibilni HW a na to muze nainstalit co chce za polovinu ceny (vc. licenci woken a osx aneb macpro zacina nekde na 50000,--)
Protoze pises takovy prispevek ... :-)
Ano, chci mac a protoze si myslim, ze je tak dobry jak je, tak me neodradi vyssi cena ...
Mac Pro je spickovy kus HW, o tom neni pochyb ..
PC skladacka je bastl, proste hnusnej bastl = diky NECHCI ...
Je velmi omylne konstatovat "pomer cena vykon, koupi kompat. HW" a uz VUBEC nemuze naistalovat co chce .. :-) Pokud nainstaluju mac os na PC, tak porad jede poradny system na bastlu a ne na vyladenem HW ... tak to proste je :-) Mam kamenou prodejnu a vim dobre jaky srot se dneska prodava ... bohuzel ...
ja chci MAXIMALNI stabilitu, konfort a HLAVNE spolehlivost, jednoduchost a rychlost a proste jsem zjistil, ze me vyhovuje tohle a ne tamto a cenu koukam rozhodne az pak ... :-)
-
Mam notas, HP co ma na sobe jeste napis compaq, nema sice C2Q ani 8GB RAM ani dve grafiky, ale jede spolehlive a udela (pro MNE samozrejme) stejnou praci jako Mac za 50k. Ja jsem presne ten prototyp cloveka, co Maca nepotrebuje, a uz vubec ne za ty prachy :)
-
Ano, ale to taky neni skladacka a pokud je to Compaq tak je to jeste i poradny hw ...
Nicmene v mem pripade by mi byl k nicemu, protoze ne nem nemuzu mit mac os ...
-
To je fakt :)
Jinak netvrdim, ze Mac neni spickovej kus HW, ale proste je na muj vkus moc predrazenej - priplatit si za kvalitu ano, za znacku taky (budiz), ale jen neco :)
I kdyz je to mozna tim, ze jsem s Mac OS zatim nijak extra nepracoval, tak me to nestihlo chytnout ;D
-
Citace:
Původně odeslal
svaca
Protoze pises takovy prispevek ... :-)
Ano, chci mac a protoze si myslim, ze je tak dobry jak je, tak me neodradi vyssi cena ...
Mac Pro je spickovy kus HW, o tom neni pochyb ..
PC skladacka je bastl, proste hnusnej bastl = diky NECHCI ...
Je velmi omylne konstatovat "pomer cena vykon, koupi kompat. HW" a uz VUBEC nemuze naistalovat co chce .. :-) Pokud nainstaluju mac os na PC, tak porad jede poradny system na bastlu a ne na vyladenem HW ... tak to proste je :-) Mam kamenou prodejnu a vim dobre jaky srot se dneska prodava ... bohuzel ...
ja chci MAXIMALNI stabilitu, konfort a HLAVNE spolehlivost, jednoduchost a rychlost a proste jsem zjistil, ze me vyhovuje tohle a ne tamto a cenu koukam rozhodne az pak ... :-)
Ale no tak. Tohle je o čem? Že by všechno co nemá v názvu jako první písmeno "i" byl takovej šmejd? Když někdo staví náhradu za MAC PRO tak stejně nakoupí kvalitní serverové komponenty.
Spousta lidí nepořizuje MAC kvůli úžasnému, nelepšímu, nejstabilnějšímu, nekjrásnějšímu MAC OS X, ale kvůli softu který neexistuje pro PC.
A že by ten SUPER HW neměl žádné problémy? To že MACBOOK je po roce používání i několikrát v servisu není žádnou vyjímkou.
Na bastlech postavených ze šrotu funguje většina světa. Dva až tři roky ten bastl vydrží taky fungovat, pak výkonem i morálně zastará a vymění za nový výkonější bastl.
Neříkám, že MAC není dobrý. Je dobrý a jeho cena tomu odpovídá.
Mimochodem znám lidi, kteří vůbec netuší co je MAC a MAC OS X, ale koupí si MACBOOK jen kvůli image, protože to u někoho vidí :D. Pak se schání po řešení, jak na to dostat Windows :rolleyes:.
-
Tohle je o cem ?
to je presne o tech reakci ... :-)
Rikam, NEKDE, ZE MAC JE NEJLEPSI na svete ?
NE.
Ale pro moje reseni (pro moji malickost) ano, proste neexistuje pro me nic lepsiho nez mac ... O tom to je ...
K tomuto OSOBNIMU nazoru jsem dosel diky tomu, jak funguje MS a PC HW ...
Pokud je mylny, tak me to jednou vypece, pokud ne, budu porad spokojeny, ovsem s komfortem, ktery mi mac nabizi se nemuze NIC rovnat = CISTE OSOBNI vec ...
Je proste odmitam tvrzeni, ze koupe PC HW za polovic, kompatibilni s Mac OS mi prinese stejny prinos. Neprinese ...
-
Mno Mac vitezi na plne care diky jednoduchosti a user friendly prostredi, ale ze byl byl nejak extra rychlej to urcite ne - ale to ani od notesu neocekavam. Me osobne se libi, ze vsechny vyrobky jsou nadprumerne kvalitni a to ocenuju. Ted mam zalusk na Apple Cinemu a pripojim si ji k pc, protoze neexistuje nic co by melo sklo a melo pvs/s-ips obrazovku (Noevo ma pouze TN) navic je to cely usazeny v hliniku. Je sice pravda ze za ty prachy bych mel S-PVA Eizo, ale bez skla, kteryho se nehodlam vzdat (to bych musel bejt padlej na hlavu abych udelal downgrade ze sklenenyho monitoru)
-
mám na stole hliníkovej macbook air KRÁSNÁ věc... paní si to nechala poslat z usa a dostal jsem to na instalaci, ta proběhla jednoduše, ale když dám proskenovat airport nenajde žádné ap proč, eeepc vedle najde všechny v dosahu.. je tam nějaká záludnost?
-
bud ma air slabsi anteny, nebo je treba jeste udelat airport fw update pres software update
svaca: jestli si myslis, ze v mac-kach je ted neco jinyho (cti kvalitnejsiho) nez v jinym pc hw, tak si tezce na omylu, to jen pro predstavu (ted myslim minimalne shodnou kategorii, ne acer...)
ze si postavim z kompatibilniho hw stroj na kterym mi bude osx chodit na 100% je taky fakt (vcetne sleepu atd, soft. update atd...), samozrejme je to trochu slozitejsi nez jit a koupit mac, a na to U NAS vsichni spolehaj a delaj z apple nejakou modlu, predrazenou
a za treti, servisni podpora apple v CR je HRUUUUUZA - a kdybys neco namital, byl jsem cerfitikovany servisni technik apple, takze hw znam dobre, problemy taky, situace se servisem apple v CR taky, az MOC dobre :)
ale sme uplne OT
asi nejlepsi zdroj (en samozrejme) je insanlymac forum, tam naleznete vse potrebne
http://www.insanelymac.com/forum/ind...?showforum=137
-
Citace:
Původně odeslal
paik
bud ma air slabsi anteny
potvrzuju, macbook air (13") ma slabsi antenu nez XPS (13"), rekl bych ze je na tom macbook stejne jako moje umpc (7")
-
mám zásek s další prkotinou... požadavek je nainstalovat "nějak" wokna, protože macbookair nemá mechaniku připojil jsem k němu externí mechaniku, kterou poznal ale v parallels mi po vytvoření virtual mmachine winxp a bootu z reálné mechaniky stále program píše, že cddvd rom is not yet ready - proč nic s ním nedělám.. nebo je třeba opravdu originální medium a ne kopie, mám winxpsp3corp cz verzi která všude pěkně funguje.
-
-
Citace:
Původně odeslal
.::Richmond::.
To bych dost pochyboval... pro občasné použití nějaké aplikace restartovat? Neflexibilní...
Rache: zkus VMware Fusion.
-
Svaca: mas pravdu, je to o osobnich preferencich ...
par macu jsem v ruce mel a na jednoduchy veci a behani po skole/praci jsem si oblibil MacBook Air ... ale ze bych z nej byl nejak odvazanej, to se rict neda.
a co se macpro tyce, tak krom hezky hlinikovy bedny neni o nic lepsi nez budget server/ws hw od jinejch vyrobcu ...
odladenost je sice uzasna, ale vykoupena napr. nepouzitelnosti nekterych technologii, nebo tim, ze ten OS obcas proste neco neumi, protoze se Apple rozhodl, ze to useri potrebovat nebudou ...
takze pro me je to o tom, ze pohodli pouzivani (co se tyce te odladenosti a toho ze to 'just works') +20%, kompatibilita -10% a cena ...
-
Citace:
Původně odeslal
Marty
Mas recht, uplne jsem zapomnel ze je to i na OSX :roll:
-
Citace:
Původně odeslal
Marty
To bych dost pochyboval... pro občasné použití nějaké aplikace restartovat? Neflexibilní...
Rache: zkus
VMware Fusion.
Mnohem levnější funkční varianta je VirtualBox :)
-
kdyz nema AIR mechaniku, udelej si kdekoliv iso z toho windows disku, dej to na flashdisk, a pak pod zminenym VMwareFusion v options opticke mechaniky das obraz ISO a ses z toho venku, nemluve o tom, ze kdyz bude rychla flashka, budou tam widle o par minut rychleji :)
-
Existuje nějaká možnost jak na macbook air zjistit zda interní wifi karta funguje? Instalačka os byla verze 10.5.2 postupně jsem díky nefunkční wifině natahal do pc všechny updaty (pro jablek neznalé upozorňuju, že je to pěkně debilně vymyšlený - nejdřív update na verzi 10.5.3 nainstalovat restart - stáhnout update 10.5.4 nainstalovat restart až k poslední 10.5.6) Celkem je to asi 1.2gb dat.. ale wifi stále ani ťuk, update firmwaru nepomohl - pak jsem se tedy odhodlal k tomu jí vyndat ven ale je to připojený plastickou kšandičkou a nikde jinde to bohužel nevyzkouším. Docela mě u ntb za takový krvavý love překvapil hdd od samsungu s 4200rpm a 8mb cache..to je humus. co s tím?
-
Citace:
Původně odeslal
Rache
Docela mě u ntb za takový krvavý love překvapil hdd od samsungu s 4200rpm a 8mb cache..to je humus. co s tím?[/COLOR]
a cos cekal ? 2.5" 10krpm Raptor se spotrebou kolem 5W+ ?
-
Citace:
Původně odeslal
Fox!MURDER
a cos cekal ? 2.5" 10krpm Raptor se spotrebou kolem 5W+ ?
/me by aspon cekal nejake sexy SSD... (64GB staci a da se sehnat za 2500Kc)
-
Citace:
Původně odeslal
Gargamel
/me by aspon cekal nejake sexy SSD... (64GB staci a da se sehnat za 2500Kc)
vsak se to s tim da poridit ... jen to nestoji 2500 navic ... ale to je dan za to, ze to je sexy ...
-
Po zkusenostech se sexy SSDckama bych si tam radsi pripojil 3.5" desktopovej disk a prilepil izolepou
-
Citace:
Původně odeslal
Rache
Existuje nějaká možnost jak na macbook air zjistit zda interní wifi karta funguje? Instalačka os byla verze 10.5.2 postupně jsem díky nefunkční wifině natahal do pc všechny updaty (pro jablek neznalé upozorňuju, že je to pěkně debilně vymyšlený - nejdřív update na verzi 10.5.3 nainstalovat restart - stáhnout update 10.5.4 nainstalovat restart až k poslední 10.5.6) Celkem je to asi 1.2gb dat.. ale wifi stále ani ťuk, update firmwaru nepomohl - pak jsem se tedy odhodlal k tomu jí vyndat ven ale je to připojený plastickou kšandičkou a nikde jinde to bohužel nevyzkouším. Docela mě u ntb za takový krvavý love překvapil hdd od samsungu s 4200rpm a 8mb cache..to je humus. co s tím?
tohle je ale pekna blbost, protoze od apple existuji tzv. combo updaty, tzn. ze z 10.5 nic muzes primo na 10.5.6, takze sis to trosilinku zneprijemnil :)
to ti jako software update nenabidnul combo update, to asi tezko...., nevim jak si to udelal, ale udelal si to hodne nestastne...
-
Trochu oživím toto téma, nezkoušel někdo Core i5/7 platformu? Co jsem kde vyčetl, tak by Mac OS 10.6 (SnowLeopard) měl jít nainstalovat celkem hladce, ale potřebuju mít kompletní sw funkčnost Maca - budu hodně pracovat s audiem (jmenovitě Logic). Mac OS bych koupil klidně sólo licenci origo.
-
na tohle je dobry insanelymac forum, ja sem daval dohromady pc s "mac" biosem, ktery opravdu vanilla verzi 10.6.3/4 behalo uplne suprove, i software update fungoval, vnitrnosti pc se shodovaly s utrobami maca samozrejme (stejna grafika, chipset, cpu, zvuk, ethernet...), zaklad je mit 100% kompatibilni zakladni desku, cpu intel vetsinou uz je klasika, taky grafiku co ji osx podporuje (coz by ted mohla byt integrovana s SB cpu...) a tak dale :)
dale nejaky fake smc, bootloader (chameleon)
jestli chces na tom ale opravdu vazne pracovat, nakupu maca se pravdepodobne nevyhnes...
-
Taky nechapu proc tu resite ty bastly .... Proste si kup maca a mas klid ... Ja ted osadil svuj macbook Pro 8GB ram a je to MASO, vypl jsem uplne swap a ve spojeni se SSD jsem nikdy nevidel nic rychlejsiho ... Nehlede na to, ze Nove Mocbook Pro, jsou nejvykonnejsi notebooky na svete ... :-)
http://www.engadget.com/2011/03/04/m...ew-early-2011/
-
muzes pouzit i svoji desku (skoda zes zbytek prodal co :) )
http://www.insanelymac.com/forum/ind...+P6T+Deluxe+V2
-
Citace:
Původně odeslal
svaca
Taky nechapu proc tu resite ty bastly .... Proste si kup maca a mas klid ... Ja ted osadil svuj macbook Pro 8GB ram a je to MASO, vypl jsem uplne swap a ve spojeni se SSD jsem nikdy nevidel nic rychlejsiho ... Nehlede na to, ze Nove Mocbook Pro, jsou nejvykonnejsi notebooky na svete ... :-)
Ja bych jej moc nezatezoval... http://www.macrumors.com/2011/03/21/...ng-under-load/
-
Citace:
Původně odeslal
svaca
MacBook Pro mám (sic C2D), ale já potřebuju výkonnější mašinu s velkou obrazovkou. :)
-
navic osx ani v 10.6.7 nezavedla TRIM pro ssd-cka, coz absolutne nechapu, kdyz uz do mb-air ani nic jinyho nedavaj.....fakt kopyta v tomhle...
kup si na bazaru tu gt220, ta se myslim do mac-pro dava, tzn. mela by byt vanillkovym osx rozpoznatelna :)
-
BeachKEN: i7 v kombinaci s x58 je úplně v pohodě, nakonec i včetně 8 threads CPU (tonymacx86).S SSD je SL opravdu rychlík. Navíc když zakoupíš licenci, tak máš v krabičce dvě jablíčka na branding HW :). Jestli použiješ grafiku co máš v podpisu, tak taky není problém (aquamac).
Paik: gt220 se do mac pro nedává. Přidávala se 285, verze pro MAC, ale verze karty pro MAC OS na hackitosh stejně chodit nebude. Chce to kartu pro PC a správný string ;).
http://www.everymac.com/systems/appl...ex-macpro.html
-
Dnes sem procházel pár návodů a i tak je v případě OS X na klasickém hw dost problémů, hlavně co se týče zvuku, takže to stejně vidím na ten Sandy Bridge v iMacu.
-
pokud si koupis zvukovku, co ma chip, ktery se dava na macy, mas (z 99 %) vyhrano :) jak neni kompatibilni HW, tak je to naprd...
-
Citace:
Původně odeslal
ctrl_j
Pokavad to tak je, jako ze asi opravdu jo, tak to bude za chvili vyresene, mozna uz je to vyresene 10.6.7 = vyhoda unifikovaneho HW, chybicka se vloudi vzdy :-)
-
TRIM taky bude :-) http://www.appleinsider.com/articles...w_leopard.html
Nicmene otazka je, zda Airy vubec TRIM potrebuji ...
-
kazde ssd potrebuje trim.... zatim :) dokud nebude neco pokrocilejsiho