-
Odhlucnovaci materialy
Ahoj, tvorim ted case a cil je jasnej - udelat ji co nejtissi za pomoci vzduchoveho chlazeni. Chladice a ventilatory jsou uz vyreseny. Nechci samozrejme utlumovat nejaky urvany veci. Jen Nexusy a Xilence na cca. 7-10V, uvidim, pri jakym napeti budou mit nejlepsi pomer prutok/hluk.
Cele bych chtel zavrsit odhlucnenim nejakym materialem. Videl jsem jich plno, sam mam ted Silentmaxx, ale udelal jsem chybu, ze jsem ho nainstaloval rovnou do soucsane case a nevim teda jak velky vliv ma.
Mate zkusenosti s vyrobky firem jako Akasa, Nexus, Be Quiet, Silentmaxx apod?
Jinak case je 1mm plecharina sama o sobe, coz jak doufam pomuze taky
-
Re: Odhlucnovaci materialy
Nedávno jsem se zajímal o podobnou záležitost a zajímavé postřehy byly u těchto produktů od Akasy, Thermaltake a taky Silentmaxxu na CZC:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=24104
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=26209
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=40597
jestli jsi to tam už neprohlídl ;-)
-
prolitl, ale diskuzi na CZC moc neduveruju, jsou tam lidi, co by vychvalili i to co rano vyprodukuji do misy a naopak...
-
:-D to jsi vystihl móc pěkně. Člověk musí číst mezi řádky. Když to jde, heh.
-
Mam akasu pax2 a jsou to vyhozeny penize. Efekt 0. :confused: Je to hrozne tenky, takze to ani zadny velky efekt mit nemuze.
-
Podle mě je nejjednodušší použít starej dobrej koberec, účinný to je a je to prakticky zadarmo.
-
o koberci jsem premyslel, ale jednoduse na to neni stavenej - je horlavej a bude se v nem zachytavat plno prachu
-
Myslím, že s tou hořlavostí to tak nebezečný není, imho pokud to je obyč koberec z uměliny, tak to bude mít podobnou odolnost jako izolace na kabelech.
Co se týče prachu, tak toho jsem se taky bál, ale mám kobercem vystlanej jeden pc už několik let a když to jednou za čas otevřu, tak překvapivě jsou závěje jen na kartách a okolo cpu a koberec v pohodě.
-
Nedalo mi to, tak jsem si k objednávce na CZC přihodil Thermaltake Dampening Kit, takže až přijde tak poreferuju.
No a co jsem tak postřehl, tak ty odhlučňovací materiály tlumí spíše zvukové výšky, a při instalaci je nutné vystlat tím úplně všechno co jde - nejen nalepit na bočnice - a pak to má skutečně smysl. No uvidím...
-
Jo, tlumí to hlavně výšky, pískání ložisek u disků a podobný věci, všeobecně to zvuk sestavy posunuje do hlubších pásem a zbavuje ostrých zvuků, který upoutávají pozornost.
Samozřejmě čím větší pokrytá plocha, tím líp, ale nejdůležitější jsou bočnice a aby case nebyl moc "děravej", polepovat tím každý volný místo je podle mě zbytečný.
-
me se prave nejvic libi Nexus DampTek a Be Quiet Magic Fleece, ty vypadaji, ze i muzou nejak fungovat
-
a co provareny audiotec? http://4um.overclocking.cz/showthread.php?t=15439
ja tim mam oblepenyho chiefa ze vsech stran a pomohlo to (subjektivne) docela dost
-
ja doporucujem toto http://www.agen.cz/produkt/24247/AGE...hmota-1-m2.htm fakt dobra vecicka ;) riesi vibracie vdaka hmotnosti a dalsie zvukove spektra textilnou castou
-
Ten Audiotec nevypada spatne, asi by bylo nejlepsi vzit neco z prumyslove sfery, kde je predpoklad, ze to bude opravdu fungovat. Jen nevite, jak to funguje ted? Ten topic ma uz nejlepsi dny za sebou :)
A to z toho Agenu taky neni k zahozeni, jen nechci premyslet nad tim, co do toho namleli :-D
-
je to 2-3 mm hruba lepiva vec co je hodne tazka a na tom textilna vsrtva 10-12mm ... elegantne a jednoduche na instalaciu
-
-
Citace:
Původně odeslal
MadCap
je to 2-3 mm hruba lepiva vec co je hodne tazka a na tom textilna vsrtva 10-12mm ... elegantne a jednoduche na instalaciu
Ještě aby to nefungovalo, když to teda dohromady 1,5cm; je už z postaty jasné že s 4mm fólií se to nedá srovnat. Kde nepomůže technologie, použije se hrubá... fólie (síla) :-D
Věřím že je to suprfungující věcička, ale díky tloušťce by mi to zřejmě v bedně trošku zavazelo.
-
Dohromady to ma skor tych 12mm ako 15 ... uz je to davnejsie, co som to pouzival :)
Inak ja to v Antec Solo nemam, pretoze nepotrebujem ... ziadne vibracie sa vdaka uchyteniu diskov nekonaju ;)
-
ja mam disky vyreseny +- stejne, takze vibrace taky nebudou + jen Xilence a Noctua na +- 8V ale i tak bych byl rad o ztiseni, holt jsem netopyr :)
-
-
presne ta vec na vestin.cz je podkladom tej hmoty z Agenu :)
-
ja mam odskouseno KF25 a na to jeste dle umisteni druha vrstva 320/330 a pod a spokojenost
btw, silentmaxx
-
kam si co umistoval? jeden je ten rovnej a druhej s "pyramidama" vid?
-
Citace:
Původně odeslal
Holda
kam si co umistoval? jeden je ten rovnej a druhej s "pyramidama" vid?
vsude podklad kf25 a pak dle casti case se dava jako druha vrstva "pyramida" (PU-420) nebo "rovna" (Vs-320) (kazda ma trochu jine vlastnosti, see specifikaci a mereni)
-
jasne to ja vim, mam toho trochu doma...jde mi o to kam dat ty pyramidy :)
-
Mám kompletní řešení odhlučnovací hmoty od Silentmaxxu do Chiefteca a je to dost znát. Tedy, jakékoliv odhlučnovací hmoty mají smysl, jen pokud je už samotná sestava navržená jako tichá, pak to kvalitně utlumí zbytkové zvuky. Pokud máte uřvané PC, nembude to mít valného efektu. Pro Chiftec dělá Silentmaxx jiné balení a používá trošku jiné hmoty, než běžně prodává do ostatních casů. Základ je těžká as 4mm tlustá hmoty jako gumoasfalt a na ní je tlustá vrstva hustého "molitanu" s omyvatelným povrchem. Pak ještě několik kousků té těžké hmoty potažené kovovou folií. Celkově vám pak case pěkně stěžkne o několik kg. Ten těžkej gumoasfalt, či co to je, tlumí hlavně nízké frekvence a vibrace, měká a lehká hmota zase výšky, turbolence z airflow a pod. Pokud potřebujete slušně zatlumit za rozumnej peníz, tak asi ten AMS-Tecsound, vyráběj ho i do aut na utlumení vibrací(s kovovou folií), je hodně podobnej tomu od Silentmaxxu. Koborce nedoporučuji, moc toho neutlumí, jsou příliš lehké a nezpevní case, navíc chytaj prach.
-
Hmm, takže po instalaci Thermaltake Dumpening Kitu mohu říci jediné: NEBRAT!!! :-/
-
ja muzu jen doporucit to reseni z Agenu
pracuje se s tim fantasticky, je to tezky a jedna strana sama lepi, co vic si prat
je me jasny, ze v case je to naporad:) odlepit to pujde velmi tezko, ale to by stejne nikdo nedelal
ta druha strana je navic z antistaticke hmoty/latky a jeste k tomu vypada dost dobre
nastesti se na to nechyta prach a taky to jde krasne tvarovat, vylepil jsem s tim skvele i pravej uhel
je to paradne tezky, coz jedine utluhu hluku pomuze, ale nekomu muze vadit zvetseni teploty uvnitr case, coz ale spolehlive vyresi pruvan jak ma byt a nemusi to byt tornado
-
teplota sa pri ucinnom odhlucneni zvysi trochu vzdy :) inak hmotnost > v praci sme pre HW guide na tuto temu vylepili euroces, taky ten clasicky. Potom ten komp mal hmotnsot, jak keby bol vo velkom chiefe :D
-
ja pouzivam lacinou vec a to jsou podlozky pod mys :rolleyes:
http://www.alfacomp.cz/php/product.p...4507Z01S0000BC
je to levna zalezitost(+/- 10,- za 20x30cm),pripevnuji ji pomoci lepidla a vzdycky to melo nejakou ucinnost. Nejcastejsci vyuziti pri odhlucnovani HDD viz:http://4um.overclocking.cz/showthread.php?t=68080.
Tot muj prispevek ohledne odhlucnovacich materialu :)