-
Kancelářský počítač na platformě Intel
Zdravim, bohužel nevim, zda-li to dávám do správné sekce, ale potřebuju poradit s nákupem, tak snad jsem v Nákupní poradně správně.... (kdyžtak mi to teda někam přesuňte)
Chci mámě postavit kacelářský počítač pro práci (Word, PDF, prohlížení fotek).
Požadavky:
- rozumná cena
- co nejmenší case
- co možná největší stabilita
Protože už jsem nějakou tu generaci v táboře AutoMotoDílů, tak si nejsem s výběrem komponent pro Intel tak jistý v kramflecích a tak se raději zeptám. Zatím jsem vymyslel následující:
Case - CoolerMaster Elite 340 - LINK ZDE - cena Kč 883,-
Zdroj - Fortron ATX-400PNF 400W - LINK ZDE - cena: Kč 947,- (nebo je lepší vzít vyšší řadu Fortron FSP400-60THN-P 400W - LINK ZDE - cena: Kč 1357,-)
Deska - Intel BLKDG33BUC BUFFALO CREEK - Intel G33 - LINK ZDE - cena: Kč 2249,- (protože o samotný výkon až tak moc nejde, tak kvůli stabilitě jsem zkusil zvolit desku Intel. Je to dobrý nápad nebo ne - to právě jako AMDčkář vůbec nevím. Další alternativa je např. nějaký Asus P5K-VM - Intel G33 nebo nějaký ten Gigabyte. Nevím, poraďte??? Zvolil jsem čipset G33 - je to z nové řady podporující nové CPU, takže kvůli budoucnosti. Řada 35 je dost drahá, 31 má málo USB a jen 2 paměťové sloty a to "G"čko je schválně, protože integrovaná grafika na kancl. bohatě stačí. Je to ke všemu nějaká ta X3100, která by snad měla mít i podporu DX10 - ne že by to bylo potřeba).
CPU - Intel Core2 Duo E4500 2,20GHz 2MB 800MHz 775pin BOX - LINK ZDE - cena: Kč 2904,- (vybral jsem to nejslabší z "plných CPU" - zeleninu do PC nechci - protože na kancl. mi to i tak přijde dost výkonné). Bylo mi i doporučeno vzít jen řadu E2xxx - LINK ZDE - jaký je rozdíl (krom taktu) mezi tímto a C2D CPU? Je to stejná architektura? Co spolupráce obou jader - to jsou ty CPU co spolu jádra komunikují přes FSB?
RAM - OCZ DIMM 1024MB DDR II 800MHz OCZ2SOE8001GK Special Ops Ed. - LINK ZDE - cena: Kč 881,- (u RAM nevim - zvolil jsem třeba tyto - můžu do té desky použít třeba i PC5400 - jsou nějaké docela pěkné Corsairy). Prý by stačily i obyčejnější, např. TYTO - ale to už je 2GB RAM, což je možná pro kancl. zbytečně moc ne?
HDD1 - Samsung SpinPoint P Series SP2004C 200GB - LINK ZDE - cena: Kč 1593,-
HDD2 - Samsung SpinPoint P Series HD120IJ 120GB - LINK ZDE - cena: Kč 1373,- (Samsungy volím záměrně - mám už doma 2 a jsou skvělé studené - a to se myslím co microATX casu hodí skvěle). A dva disky mám schválně (přes robocopy provádím denně před vypnutím zálohu důležitých dat z jednoho HDD na druhý aniž by to musel být RAID)
DVDRW - Sony-Nec AD-7203A - LINK ZDE - cena: Kč 707,- (tady taky opravdu nevím - já sám mám NEC ND-4550A crossflashnutou na 4551A a musím říct, že pálí skvěle. Bohužel od doby jejího nákupu jsem se v optických mechanikách nějak ztratil a vůbec nevim, co je teď dobré - rád si nechám poradit.
WIFI - OvisLink WT-2000PCI - LINK ZDE - cena: Kč 432,- (tenhle PC bude napojen na NET přes WIFI - samotné AP bude ve vedlejší místnosti a tenhle PC bude ležet na zemi za stolem. Nebylo by možná vhodnější TOTO řešení (s anténkou na kablíku) nebo raději kartu s MIMO?)
Monitor - NEC 73V silver/black - LCD 17" - LINK ZDE - cena: Kč 4573,- (sám mám NECa i když staršího a nedám na něj dopustit.. tak proto zase NEC)
Dál už pak je REPRÁČKY, KLÁVESNICE a MYŠ.
Když jsem to sem všechno tak pěkně sepsal. Řekněte - po tech. stránce bude to dobře chodit?
1) Co zdroj - stačí "PNF" nebo raději "THN"
2) Co deska - lepší INTEL nebo radši ASUS?
3) Co CPU - vzít C2D nebo Pentium Dual-Core?
4) Co RAM - vzít raději lepší OCZ a 1GB, nebo obyčejnější A-DATA a za podobnou cenu 2GB?
5) Co DVDRW - v těch se už vůbec nevyznám - je ještě něco "pravej" NEC? Nebo co je teď na špici? Mám vzít PATA nebo SATA? LabelFlash je dost na nic - nemám vzít něco s LightScribe? Co?
6) Co WLAN - jak jsem psal, potřebuju interní kartu s co nejlepším příjmem....
7) Co LCD - má někdo osobní zkušenost?
-
Re: Kancelářský počítač na platformě Intel
Vyjadril bych se jen k CPU a RAM- imho by stacilo pentium - lisi se to v podstate jen mensi cache a tohle oriznuti se na vykonu prilis neprojevi.
ad RAM - rozhodne tu a-data. pri dnesnich cenach klidne i 2GB. Ty OCZ jsou zbytecny overkill - zbytecne luxusni.
-
zdroj by som bral Fortron 350W GLN pre jeho ucinnost...
-
Taky doporucuju vzit ram 2*1GB A-Data DDRII 800 Mhz. Ty co jsi vybral jsou zbytecne drahe.
-
- CPU:
Pokud hraje roli cena, jakože jo, tak bych vzal místo E4500 s klidem např E2160, které je asi o 1000Kč levnější. Rozdíl je jen v té cache. Nebo 2180 - 2GHz.
- RAM:
Taky jsem pro A-Data 2x1GB 800MHz za těch 950Kč. Podle mě lepší volba, než stejně drahá 1GB, i když trochu rychlejší.
- CASE:
Myslím, že dobrý, nedávno jsem kupoval taky jeden z Elite 3x0. Fajn case.
- ZDROJ:
Souhlasím s GLN fortronem.
- DVD-RW: Dobrá je třeba tady tato - Samsung SH-S203B
-
Nedavno jsem stavel kancelarskou sestavu pro znameho u ktere bylo primarnim poslanim ticho.
Vybral jsem stejnou desku, az na relativne velky chladic cipsetu (musel sem trosku prebastlit freezera) se mi velice libila.
CPU jsem volil Pentium DualCore E2160 (2GHz).
Zdroj jsem prave kvuli tichu koupil Seasonic S12 II 380W, i znamej, o pocitace se nezajimajici, z neho je naprosto nadsenej (ticho).
Jako disk jsem vzal WD 250GB AAKS. Nevim jestli to byla nejlepsi volba, nastesti v case nerezonuje (neduh snad vsech novych disku, ktere mi prosly rukama), bohuzel slabe seveli (jakoby piska)
ADATA DDR2 (libovolna rychlost a velikost) musim HRUBE nedoporucit, 3 sestavy na intelu (vcetne me) mely s pameti ADATA (2x1024 DDR667, 2x1024 DDR800, 2x512 DDR800) ohromne problemy s kompatibilitou - padajici programy, restartujici se pocitac, nenabihajici pocitac. Memtest i orthos vesele fungoval, jedinej soft co odhalil chybu byl GoldMemory. Pameti byly ale fyzicky naprosto v poradku, na sestavach s AMD fungovaly. A opravdu jsem nemel spatne nastavene casovani atd ;)
-
tak to ja zase muzu AData doporucit, za nizkou cenu super ramky ;D Daval jsem je do sveho a dalsich dvou kompu, co jsem delal s Core2 a naprosto pohoda i pri pretaktu.
Jinak v podstate souhlasim s -FRZ-. Na kancl neni E4500 treba. E2160 nebo dokonce Celeron bohate postaci.
-
[mozna trochu OT]
pod pojmem "co nejmenší case" si predstavuji trochu neco mensiho :)
ted jsem daval jeden kancl komp do FOXCONN DH841 250W:
- rozmery: 430*340*100mm
- 1x 5,25", 2x 3,5" (jedna interni)
- rozvrzeni super, cast na disk(y) a mechaniku jde cela vyndat, nikde nic neprekazelo
- cena cca 1100,- s DPH za verzi s 250W Fortron PSU
-
Je-li tedy architektura obou CPU stejná a je-li rozdíl pouze v L2 cache (což se stejně pokud vím používá hlavně při multimediálních výpočtech - což u mámy nehrozí) tak tedy asi zvolím E2180
Zdroj tedy raději zlepším na ten GLN - konkrétně Fortron GLN 400W - ten by měl být snad v poho že?
Co se týká pamětí, tak OCZ jsou asi opravdu zbytečné a hlavně by to bylo jen 1GB. A protože ve spojení s Intel deskou psal Caleb, že A-DATA nedoporučuje, tak jsem zkusil vybrat jiné z levných. Co řikáte na tyhle Kingstony DDRII 800MHz? Nezdaj se mi jako špatná volba za tu cenu....
Co se boardu týká, tak pořád váhám, zda-li mám vzít toho Intela nebo raději ASUS? Mám takovej (možná mylnej) pocit, že intel desky jsou poměrně stabilní (ale o nějakém nastavení v BIOSu ala DFI si můžu nechat zdát co?), ale to ani nevadí... Ale zase ASUS mi je takovej sympatičtější... Tak nevim... poraďte
Jo a dopručujete mi DVDRW mechaniku Samsung SH-S203B, to je SATA mechanika. Jak je to s instalací WinXP z tého SATA mechaniky? Cosi jsem četl, že s tím můžou mít WinXP problémy a že snad až jehoVista to má lépe vyřešené (já nevim, já mám všechny mechaniky PATA). A když už, tak nebyla by lepší tahle: Samsung SH-S203N (má navíc LightScribe) a stojí míň.
Co se týká Casu, tak díky za tip. Problém je, kde se to nechá koupit? A hlavně aby to nebylo jak SFF case od IBM - tam se vnitřnosti šíleně pečou... A hlavně tam jde dát jen 1 HDD - což je málo - já potřebuju místo min. pro 2 HDD interně a min 1 3,5" externě.
-
Citace:
Původně odeslal
Hanz
Jo a dopručujete mi DVDRW mechaniku
Samsung SH-S203B, to je SATA mechanika. Jak je to s instalací WinXP z tého SATA mechaniky? Cosi jsem četl, že s tím můžou mít WinXP problémy a že snad až jehoVista to má lépe vyřešené (já nevim, já mám všechny mechaniky PATA). A když už, tak nebyla by lepší tahle:
Samsung SH-S203N (má navíc LightScribe) a stojí míň.
Na XP obě mechaniky bez problémů.
-
zdroj staci i 350W GLN. S prehledem. Kingston pameti budou v pohode, kdyz tedy neveris A-Data :) Osobne bych vzal Asus desku, nez Intel - preci jen moznosti nastaveni jsou lepsi.
-
Citace:
Původně odeslal
Hanz
Co se týká Casu, tak díky za tip. Problém je, kde se to nechá koupit? A hlavně aby to nebylo jak SFF case od IBM - tam se vnitřnosti šíleně pečou... A hlavně tam jde dát jen 1 HDD - což je málo - já potřebuju místo min. pro 2 HDD interně a min 1 3,5" externě.
koupit se da ve spouste eshopu viz jyxo
v ramci testovani :) jsem v tom case mel "narvane" dva HDD:
- WD160AAJS na miste, kde ma byt
- Samsung S250 (200GB) v externi sachte - mel cca o 6˚C vice (horsi umisteni), ale i tak neprelezl 46 stupnu
vzhledem k tomu, ze tam byl sempron s DTP 45W, jsem z case vyhodil prilozene dva 40mm ventilatory, takze vzduch tahal jen zdroj s 60mm nizkootackovym ventilatorem + box chladic neco prez otvory v bocnici
- disky mely tedy trochu stizene podminky :)
v pripade nouze by melo byt mozne vyhodit zaslepku portu vzadu u desky a "dobastlit" tam 60 nebo 70mm ventilator pro lepsi ventilaci
-
Jen jeden osobni nazor, Samsunga mechaniku bych nebral z jednoho prosteho duvodu (mozna ted dopada dobre v testech a mozna je dobra, take nevim kdo je dela pro Samsung, ci pro koho je dela Samsung) vetsinu spatnych mechanik co sem drive menil, byly prave znacky Samsung. Pravda je to uz pekna radka let a take to je mozna diky tomu jen moje averze, ale je to taky nazor. Na druhou stranu, technologie vyroby je nekde jinde a "vnitrek" muze byt od jineho vyrobce stejne tak jako mohl byt kdysi.
-
neni to tak dlouho co Samsung koupil Toshibu aneb Toshiba Samsung Storage Technology Corporation :)
-
No člověče sice díky za tip, ale teď jsem se na ten case podíval podrobněji a mysím, že to nebude to pravé pro mě. Protože když dám druhý HDD do 5,25" prostoru, tak tam nedám už optickou mechaniku. Takže z tohoto důvodu je pro mě zcela OUT (dva disky prostě mít musim).
A jinak rozměry toho Foxconnu jsou 43x34x10 a CoolerMaster má 38,5x37x19,5 - což kromě toho 10 vs. 19,5 zas tak velkej rozdíl neni...
Takže jak říkám, díky za tip, ale tohle asi nehledám....
Jinak co se mechanik týká, tak tam fakt nevim. Popravdě se docela divim, že mi radíte Samsunga, ale protože jsem svět mechanik už dlouho nesledoval, tak jsem si řekl, že se asi situace změnila. Očekával jsem, že mi budete doporučovat "zvučnější" jména mezi mechanikami.
Taky nevim, zda-li korporace Toshiba-Samsung je pozitivum nebo ne....
Máte jí někdo fyzicky doma, nebo jen vycházíte z testů (jakých?)....
-
Tady je jeden test na tu Samsung mechaniku: http://www.cdr.cz/a/21837
-
Testy sou testy, skutecnost muze byt nekde jinde. V testu nezjistis, co ti mechanika udela za pul roku. Nyni kdyz se spolcili, tak se situace mohla zmenit, netvrdim ze Samsung je co byl kdysi, toto byla jen ma zkusenost.
-
No na tom CDR jí docela vychválili (i když vim, že testy jsou testy, realita může být jiná). Nicméně "pravého" NECa už teď asi nekupim, tak to schválně zkusím s tim Samíkem v tý verzi s LightScribe a uvidim.
Spíš pořád váhám co se desky týká. ASUS mě láká tím, že je to přecijen klasická deska pro "skládačky" - tzn. bohaté možnosti nastavení, obvykle slušná výbava a proste značka ASUS - kterou považuju za slušnou.
Intel ve mě vzbuzuje pocit stability (což je požadováno), ale trošku ve mě evokuje dojen MB ze značkových PC (v práci máme IBMa) a ty možnosti v BIOSu, to je hnus velebnosti. Takže fakt nevim.... váhám... rozhoduji....
-
Premyslel jsi i o miniaturni variante? Intel Little Valley 2 BLKD201GLY2
Na kancelarske pouziti by 1,2GHz Celeron (Core jadro) mel stacit a cena je vyborna.
-
WOW, no zajímavé řešení, ale spíš než na klasický kancelářský PC mi to přijde vhodné jako multimedia center do domácnosti do obýváku vedle DVD a TV. Výkon sice nebude nic moc - možnost osazení jen 1GB RAM taky zrovna nepřidá, ale rozměry jsou skutečně famózní. Špatné je to s dostupností case na mini ITX - na CZC jsem našel jen TUTO za cenu Kč 2742,-.
Pro mě je to ale bohužel nepoužitelný, protože pochybuju, že by se tam dalo dát 2x HDD + 1xDVDRW + FDD (což potřebuju).
-
No kancelarske PC neni taky potreba kazdy mesic upgradovat :-)
Ta deska ma 2xSATA a 1xPATA, takze se daji pripojit az 4 zarizeni. V diskusich uz bylo, ze zvlada i 2GB modul. Jen ta disketovka asi nepujde pripojit :-(
Edit: A pro kancl se da vzit obyc ATX bedna, jen tam bude dost prazdno. Vyhodou je ta cena, ty das vic za samotne CPU nebo MB.
-
Trochu k tej základovke. Podľa popisu je to VM doska, sám mám síce staršiu, ale tiež VM. A nastavovačky BIOSu teda dosť biedne... A čo som googlil, tak všetky VM sú v tomto smere podobné...
A jednu Samsung mechaniku mám v pracovnom noťasovi - už som toho vysmažil dosť a celkom v pohode mechanika.
-
Citace:
Původně odeslal
zivan
No kancelarske PC neni taky potreba kazdy mesic upgradovat :-)
Ta deska ma 2xSATA a 1xPATA, takze se daji pripojit az 4 zarizeni. V diskusich uz bylo, ze zvlada i 2GB modul. Jen ta disketovka asi nepujde pripojit :-(
Edit: A pro kancl se da vzit obyc ATX bedna, jen tam bude dost prazdno. Vyhodou je ta cena, ty das vic za samotne CPU nebo MB.
vypada to zajimave, jeste vybrat zdroj a skrin a zkusil bych to. Jen by byla jeste potreba nejak vychytat to DVI, tohle je hruza :-)
-
Ahoj, mám ještě jeden důležitej dotaz. Na výše uvedenou sestavu bude opravdu stačit (i do budoucna - např. nový CPU - herní VGA se do toho dávat nebude) Fortron FSP400-60GLN 400W (což je vyšší verze) nebo bude lepší vzít nižší verzi ale 450W: Fortron ATX-450PNF 450W?
Co je vhodnější a lepší použít? Není 400W na hraně (že při ev. další zatížení by už mohl být nestabilní nebo je 400W pro takovouto sestavu i s rezervou?)
Díky
-
Vem 400W GLN. Ma vyssi ucinnost a stacit imho bude v pohode i s rezervou.
-
mozna desku radeji Intel Johannesburg BLKDQ35JOE iQ35 Gb LAN VGA+DVI...
-
Citace:
Původně odeslal
macher
mozna desku radeji Intel Johannesburg BLKDQ35JOE iQ35 Gb LAN VGA+DVI...
Jaj, tos mi dal... (zase si mě nahlodal). Jen se trošku bojím kompatibility téhle desky s těmi Kingstony co mám objednané... Výhoda toho Intela je vyšší řada čipsetu a má RAID. Nevýhoda je, že má jen jeden PCI (ten ASUS má 2x PCI). RAID asi nevyužiju, lepší čipset by se hodil, ale já už jeden PCI slot obsadím WIFI kartou, tak by mi nic volného nezbylo.
Je nějaký zásadní důvod proč vzít toho intela a ne Asuse?
-
Citace:
Původně odeslal
Hanz
Jaj, tos mi dal... (zase si mě nahlodal). Jen se trošku bojím kompatibility téhle desky s těmi
Kingstony co mám objednané... Výhoda toho Intela je vyšší řada čipsetu a má RAID. Nevýhoda je, že má jen jeden PCI (ten ASUS má 2x PCI). RAID asi nevyužiju, lepší čipset by se hodil, ale já už jeden PCI slot obsadím WIFI kartou, tak by mi nic volného nezbylo.
Je nějaký zásadní důvod proč vzít toho intela a ne Asuse?
DVI vystup trebars? Intel stabilita? Novsi cipset? U me vede to DVI:) analog je fakt hnus...
kompatibility bych se nebal
-
Kupuju k tomu levné LCD které stejně nemá DVI. Jako do budoucna je to určitě veliké +, ale zatím to není až tak prioritní. Popravdě máma přechází z vysvíceného 14" CRT, takže pro ní bude i přes analog připojený 17" LCD jako zázrak z nebes....
Myslíš, že u desek intel je stabilita skutečně zaručena?
No tak Q35 není novější než G33 - je to jen "nabušenější" řada... - ale máš pravdu, že je to také velké plus.
Jako nebýt toho pouze jednoho PCI slotu, tak mě asi přesvědčíš, ale přecijen by to chtělo mít alespoň jedno místečko pro další rozšíření....
Existuje ještě nějaká alternativa od intelu postavená na čipsetu G/Q35 s deskou velikosti mATX s DVI v rozumné cenové hladině?
-
Existuje karta, ktera prida DVI i k te levnejsi desce. Tu muzes koupit pozdeji
http://www.agen.cz/produkt/11738/Asu...o-M-B-i915.htm
-
Citace:
Původně odeslal
zivan
za tu cenu koupis ve vyprodeji silnejsi grafiku s dvi...
-
Tak děkuji všem zúčastněným za příspěvky.
Nakonec jsem tedy koupil toto:
CASE COOLERMASTER Elite 340 mATX RC-340-KKN1-GP
Zdroj Fortron 400W ATX FSP400-60GLN
MB Asus P5K-VM, G33/ICH9, DDR2-1066, SATA2,GBLAN,FW,VGA,mATX
CPU Intel Dual-Core E2180 2,0GHz/800MHz1MB,LGA775/65nm
RAM Kingston 2x1GB DDR2 800 CL5 KVR800D2N5K2/2G
HDD Samsung HD250HJ 250GB SATA II 7200 RPM, 8 MB
HDD Samsung HD161HJ 160GB, SATA II, 8MB
DVD-R/+R Samsung SH-S203N Lightscribe, Bulk DL±8.5GB, SATA
NET Edimax EW-7128G PCI
FDD mechanika 3,5" 1,44MB černá
MON NEC LCD 17" 73V 8ms/500:1 stříbrno/černý
REPRO Creative Labs Inspire 245 2.0 retail
KB LOGITECH Value Keyboard CZ černá, PS/2, OEM
Myš Logitech RX300 Premium Optical Mouse Black
PRN Canon LaserBase MF3220 A4, USB, 20ppm
Zatím se zdá, že vše chodí bez problémů. Case se mi moc líbí tim, že má úplně vyndavatelnou desku pro instalaci MB. Dále má celou přední stěnu perforovanou a celá ta stěna je chráněna molitanovým filtrem proti vniknutí prachu. Skvělé.
Horší je to, že před HDD neni FAN - je pod nima. Ale tuto kontrukci jsem u mATX casů nenašel.
Co se CPU týká, tak ten je víc než v poho. Za co bych ale spol. Intel pokáral je BOXovaný chladič a hlavně jeho urychení do MB... to je hnus velebnosti...
HDD Samsung jsem bral hlavně z toho důvodu, že málo topí. Přijde mi však, že tyhle disky nové řady už jsou na tom s teplotou hůř, než starší Samsungy. Zase na druhou stranu jsou zavřený v mATX case bez přímého ofuku.
Síťovka EDIMAX se zatím ukazuje v tom nejlepším světle. Její citlivost na příjem je příkladná....
Monitor NEC 73V má hezký obraz bez pozorovatelných vad. Jediné na čem je vidět že je to levnější model, je když má monitor zobrazit celou černou (což se mu kupodivu i docela daří), ale prostupuje z okolí panelu nafialovělé světlo podsvícení. Ale co by člověk za ty prachy chtěl, že....
Multifunkce od Canonu je obrovská, ale je fajn - viz. jiný thread