-
Silná a vyvážená sestava za 50 kkč - okomentujte prosím!
Ahoj. Chci si k Vánocům udělat radost pěknou sestavou. Mám finanční limit 50 000 + monitor. Nejdůležitější je pro mě rychlost a kvalita - hodně používám Photoshop a na současném stroji už je to utrpení. Uvažuju o následující sestavě. Připadá vám dobrá a vyvážená? Chtěl bych to koupit od Mironetu a dát si "Tichý počítač T1", protože PC poběží v obýváku. Moc díky za jakýkoli koment nebo opravu. V závorkách jsou přibližné ceny v tisících bez daně .
- procesor Intel Core 2 Quad Q6600 / 2,40GHz / 1066MHz / 8MB/ 775 (5,3)
- deska MB GigaByte P35-DQ6 / iP35 / DDR2 / GL / PCI-E / 775 / ATX (4,3)
- grafika VGA Asus EN8800GTX / 768MB DDR3 / PCI-E (11,4)
- paměť 4096MB DDR2 800MHz CL5 CORSAIR / Dominator DHX (KIT 2x2GB) (4,9)
- HDD WD CaviarXL / 500GB / WD5000AAKS / 16M / SATA/300 (2,4)
- skříň THERMALTAKE VA3000BNA TSUNAMI (3,6)
- zdroj Fortron 700W EPSILON FX700-GLN / LN / 12fan / PFC / 24PIN / EPS (2,3)
- chladič SCYTHE SCNJ-1100P Ninja PLUS Cooler Rev.B (1)
- Vista Home Premium
S instalací a výměnou větráčků za tiché apod. to stojí u Mironetu asi 50,6 tisíc s daní. Co byste prosím změnili, abyste měli opravdu rychlý stroj? Nevím, jestli deska není zbytečně drahá. Taky si nejsem jistej pamětí. Není lepší koupit třeba jen 2 GB 1066 MHz? Vím, že 32bitové Windows stejně využijou asi jen 3. Díky za radu.
-
Re: Silná a vyvážená sestava za 50 kkč - okomentujte prosím!
Deska DQ6 je zbytečnost - DS4 má tytéž funkce i layout za nižší cenu
8800GTX je v době nástupu nové generace 8800GT se stejným výkonem za poloviční cenu vyloženě hloupost - za ušetřené peníze lepší monitor... ;)
Zdroj raději Corsair HX620, skříň bych dal spíš Antec
Paměť zbytečně drahá - 2x2GB A-DATA 800+ seženeš za půlku a rychlejší
-
- Myslim ze kupovat novou 8800GTX jsou v tuhle chvili vyhozeny prachy.
- Nepises jestli budes taktovat a jake bude prevazne vyuziti kompu.
- Nejsem si jist s tichosti toho zdroje, ale to by chtelo posuzovat v kontextu ostatnich chladicu/ventilatoru.
-
Je pravda, že Windows XP (32bit) neumí využít víc než 3GB RAM pro aplikace, dokonce neumí myslím ani přiřadit jednomu procesu víc, než 2,55GB - a to ještě jen v případě že máš 3GB Switch, kterej ale naopak způsobuje nestabilitu mnoha SW.
Radši investuj ušetřený peníze do 64b systému (žeby ta tolik nenáviděná Vista? :D)
Edit: Jsem slepej :)
Kup si super tablet ... na tom se dá klidně zabít i 20kkč, když už ne Cintiq :D
Nebo SSD - pěkně drahý, ale v PS by tomohlo mít výsledky.
-
Tak Visty tam, pokud dobře vidím, má... teď jen využít tu paměť... ;)
-
No já bych asi přidal minimálně jeden HDD pro OS, swap a temp; buď Raptor anebo rovnou dva do RAID 0. Nevím, jak velké soubory v tom Photoshopu zpracováváš, ale u velkých souborů je to znát. No a pokud ti záleží na kvalitě, předpokládám obrazu, když zmiňuješ Photoshop, tak nevím, zda především herní nVidia je ta správná volba...
-
Pánové, všem díky za rychlé a super odpovědi. Ta grafika GTX evidentně podle vás není dobrá volba. Zkusím místo toho tedy MSI NX8800GT-512MB, které podle Mironetu začnou dodávat na konci listopadu. Dokonce bych prý mohl zapojit dvě do SLI, což by výkon ještě zvýšilo, ale v tom se upřímně řečeno ještě nevyznám. Ale i dvě GT by pořád byly levnější než původně plánovaná GTX, takže rozhodně díky za tip!
S paměťmi pořád bojuju. Nevím, jestli použití paměti DDR2 1066 MHz přinese o hodně vyšší výkon než 800 MHz?
-
Jo a do 64bitových Vist bych klidně šel (kvůli paměti), ale mám strach, že budu mít problémy s ovladači. Prý je jich pro 64 bitů ještě málo.
-
Pokud bys mel v planu nakonec koupit 8800GT do SLI, tak bys ale musel vymenit desku, na to pozor. Pises, ze GT-cko budes mit stejne az ke konci listopadu, tak to uz by se vyplatilo pockat na novou GTS, ktera se ma na trhu objevit 3. prosince.
Co se tyce ovladacu k 64-bit Vistam, tak je to rozhodne lepsi nez co se tyce 64-bit Windows XP. Ovladace na grafiku vychazi stejne jako na 32-bit a zbytek ovladacu pro zvukovky, sitovky atd. by uz mel byt ve vetsine pripadu dostupny.
-
A jakou desku bys obecně nejvíc doporučil?
-
Pro SLI musis mit nVidia chipset. A jak se ted ukazuje na (ne)podpore 45nm CPU tak to neni uplne dobra volba. Radsi zustan u intelu a na SLI se vykasli.
-
Citace:
Původně odeslal
NeMeM9aA
Pro SLI musis mit nVidia chipset. A jak se ted ukazuje na (ne)podpore 45nm CPU tak to neni uplne dobra volba. Radsi zustan u intelu a na SLI se vykasli.
Jj, s tímhle bych určitě souhlasil...
-
Hodně používáš Photoshop a co dál?
-
K Vánocům už by mohla být i nová GF 8800 GTS. Nebo pokud chceš i výkon na grafiku tak dvě GF8800 GT/Radeony HD 3870. Zdroj nevím jak je na tom s hlukem, já bych vzal i Seasonic...500W bohatě stačí. Zrovna mám 500W Seasonica a je skvělej :)
Jo a osobně nedoporučuju u Mironetu si to skládat. Komponenty a vlastní sestavení klidně (ačkoliv z Alfy je to levnější), ale od nich fakt nee. Ta jejich výměna větráků za tichý jsou leda kecy, na procesor mi dali box, zdroj byla taky šunka a čipset leda další hovno. Jo a T1 znamená, že ti dají perforovanou skříň bez jakýhokoliv přídavnýho větráku, což způsobí že se ti to vevnitř uškvaří. Pokud seš z brna, klidně ti to sestavím, pokud z Phy nebo odjinud někdo se snad taky najde. (pokud bys to bral z Alfy, klidně ti to sestavím a pošlu zásilkovou službou, anebo si můžu udělat i ten výlet když mi to zaplatíš :) pořád to bude levnější a mnohem lepší než z kšeftu; ale asi mi komponenty za 50k jen tak nesvěříš co :D) Ale každopádně z obchodu fakt ee.
-
za chvili budou amd x4 + rd790, mozna bych zvazil i tohle (podle testu atd), a pak 3870 do crossu by taky nemuseli byt spatne (popr. je muzes dat i k intelu, nv SLI das jen na nv chipset), zas do vanoc bude ta nova gts, ted je dost brzo na to delat zavery
-
Citace:
Původně odeslal
kamil
No já bych asi přidal minimálně jeden HDD pro OS, swap a temp; buď Raptor anebo rovnou dva do RAID 0. Nevím, jak velké soubory v tom Photoshopu zpracováváš, ale u velkých souborů je to znát. No a pokud ti záleží na kvalitě, předpokládám obrazu, když zmiňuješ Photoshop, tak nevím, zda především herní nVidia je ta správná volba...
co se vykonu tyce, tak mas urcite pravdu, ze raptor by se do takoveho systemu hodil. on ho ale zaroven chce mit i tichy, coz raptor samo o sobe vylucuje.
-
Pokud chces opravdu tichej a nejde ti o penize tak se koukni na tohle http://cdr.cz/a/22858.Pokud ale radsi chces usetrit tak se tady dohodni na konfiguraci a nech si to slozit od nekoho z fora,zaruku na dily budes mit,vyjde te to levneji a tichy to bude az az.Ja jsem si sam sestavil C2D na 3.2GHz a nejde to slyset ani v zatezi,stalo mne to jen 15000KC.Jinak dam ti radu nejtizsi zdroj co se vyrabi,kromne pasivnich samozrejme je Corsair 520HX ani po zapnuti nejde slyset.:)Pokud sem ti pomohl tak mi prosim pridej karmu dik.Ja chtel cely zivot tichy pc a ted ho mam a jeste za dobre penize + obrovsky vykon navic.
-
Citace:
Původně odeslal
riksa
co se vykonu tyce, tak mas urcite pravdu, ze raptor by se do takoveho systemu hodil. on ho ale zaroven chce mit i tichy, coz raptor samo o sobe vylucuje.
S vodním chlazením jde utišit i Raptor. Možná by to šlo i s headpipe, na to jsem ale ještě neměl čas...
Těžko ale polemizovat, co vlastně autor potřebuje, když se ani pořádně nevyjádřil, co na tom vlastně bude dělat...
-
Citace:
Původně odeslal
kamil
S vodním chlazením jde utišit i Raptor. Možná by to šlo i s headpipe, na to jsem ale ještě neměl čas...
Těžko ale polemizovat, co vlastně autor potřebuje, když se ani pořádně nevyjádřil, co na tom vlastně bude dělat...
s vodnikem zrejme ano, ale i tak to bude vyzadovat z hlediska bezneho usera nebyvale kutilstvi :) pri takovem odhlucnovani. navic jsem z prvniho postu pochopilze autor o vodnikovi ani neuvazuje.
-
Citace:
Původně odeslal
kamil
I nějakej ten lepší box na disk ho utiší a taky tak moc nehřeje.
to xmen: Seasonicy totéž a jsou levnější, celkem o dost. Btw, co somruješ :p
-
Citace:
Původně odeslal
Behemot
I nějakej ten lepší box na disk ho utiší a taky tak moc nehřeje.
to xmen: Seasonicy totéž a jsou levnější, celkem o dost. Btw, co somruješ :p
no, nechtel jsem, aby se tu debata zvrhla timto smerem, ale: ani "lepsim" boxem ho neutisis. jestli jsou pro tebe silentmaxx nebo xilence "lepsimi" boxy, pak vez, ze ho proste neutisi. mam ho pod stolem v bedne vycpane audiotekem, v xilence boxu utlumeny od vibraci, jak jenom to jde, a JE slyset. o mnoho min nez bez boxu, ale porad. raptor proste do tichyho kompu nepatri.
-
Citace:
Původně odeslal
riksa
no, nechtel jsem, aby se tu debata zvrhla timto smerem, ale: ani "lepsim" boxem ho neutisis. jestli jsou pro tebe silentmaxx nebo xilence "lepsimi" boxy, pak vez, ze ho proste neutisi. mam ho pod stolem v bedne vycpane audiotekem, v xilence boxu utlumeny od vibraci, jak jenom to jde, a JE slyset. o mnoho min nez bez boxu, ale porad. raptor proste do tichyho kompu nepatri.
Tak slyšet je všechno. Já už si na tu svou zrůdnost zvykl, mě by to nevadilo...osobně bych teda Raptora vzal. Moje heslo je že high-end sestava nemůže být tichá :D
-
Tak s touhle zivotni filozofii a vetrakama od Mironetu si toho Raptora muzes klidne poridit a budes spokojenej. Nejakej ztisovaci box ale VELMI doporucuju, bez nej je seekujici Raptor slyset i prez zavreny dvere. V Silentmaxxu je to celkem v pohode. Samozrejme ultra-silent comp by si zadal neco trochu jineho.
Citace:
Původně odeslal
Behemot
Tak slyšet je všechno. Já už si na tu svou zrůdnost zvykl, mě by to nevadilo...osobně bych teda Raptora vzal. Moje heslo je že high-end sestava nemůže být tichá :D
-
Citace:
Původně odeslal
Camill
Tak s touhle zivotni filozofii a vetrakama od Mironetu si toho Raptora muzes klidne poridit a budes spokojenej. Nejakej ztisovaci box ale VELMI doporucuju, bez nej je seekujici Raptor slyset i prez zavreny dvere. V Silentmaxxu je to celkem v pohode. Samozrejme ultra-silent comp by si zadal neco trochu jineho.
Tak snažím se to ztišovat, že...ale všechno nejde hned...a od Mironetu už mám jen větrák na čipsetu, kterej je naštěstí asi z jiné desky, takže i po nastavení na 5V chladí dobře a hluk je o třetinu lepší :D Každopádně EC skříň no, takže když zaberou oba disky v RAIDu, je to síla, ale snést se to dá. Oproti tomu bude Raptor zavřenej v boxu a slušné skříni jen nějaký slabý chrčení pod stolem :D Druhá možnost jsou dva disky v RAIDu a to mi neříkej že je výrazně lepší.
-
Citace:
Původně odeslal
Behemot
Tak snažím se to ztišovat, že...ale všechno nejde hned...a od Mironetu už mám jen větrák na čipsetu, kterej je naštěstí asi z jiné desky, takže i po nastavení na 5V chladí dobře a hluk je o třetinu lepší :D Každopádně EC skříň no, takže když zaberou oba disky v RAIDu, je to síla, ale snést se to dá. Oproti tomu bude Raptor zavřenej v boxu a slušné skříni jen nějaký slabý chrčení pod stolem :D Druhá možnost jsou dva disky v RAIDu a to mi neříkej že je výrazně lepší.
Mám v RAIDu 3 disky a nejsou slyšet VŮBEC. ;)
Stačí si vybírat rychlé a tiché a strčit je do správné bedny...
-
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
Mám v RAIDu 3 disky a nejsou slyšet VŮBEC. ;)
Stačí si vybírat rychlé a tiché a strčit je do správné bedny...
No, jistě. Já tam měl asi jedinej existující 250GB SATA disk když se to pořizoval, takže výběr nebyl...a do RAIDu pam musel bejt taky Seagate, že...a na skříň nějak nezbývají peňauze :) znátek to "Kovářova kobyla..." :p
-
Ahoj. Díky za všechny odpovědi. Sorry, jestli jsem neupřesnil, co s compem chci dělat. U mě je to fakt hlavně Photoshop. Dělám hodně fotky - velký soubory, náročný úpravy, potřeba spousta paměti. Ale klidně si pak i rád zahraju, nejradši auta. Vidím, že moc nevěříte Mironetu. Zabýváte se někdo sestavováním? Klidně bych to někomu šikovnému a preciznímu nechal postavit, když říkáte, že je to lepší. Jsem z Benešova a každý den jezdím do Prahy, klidně si dojedu, kam bude třeba. A znamená to, že bych měl komponenty koupit v Alze? Sorry za blbé otázky, ale zmiňovanou Alfu neznám. A co je mi divné - komponenty se mi zdají levnější v Mironetu než u Alzy.
-
Citace:
Původně odeslal
smudliky
...
Prohledal bych všechny kšefty, kde je to levnější. V Praze je co vím krom Mironetu taky CZC a Bohemka (http://www.barbone.cz).
-
computershop.cz hodne levny a solidni.