-
Klonování RAID5 na větší disky pod Vistami
Mám následující problém - stávající RAID5 mi jede na řadiči ICH8R a discích 3xWD3200YS a mám ho jako jeden souvislý svazek a logický disk o velikosti +/- 600GB.
Teď jsem zakoupil 3xWD5000AAKS a chci opět udělat RAID5, ale tentokrát jako jeden svazek se dvěma stejnými logickými disky (2x465GB). Může mi někdo poradit postup a osvědčené nástroje, které mi nezhavarují pod Windows Vista a budou umět s RAIDy zacházet stejně jako s fyzickými disky jak při klonování, tak při vytváření particií?
Upozorňuji, že se jedná o jednorázovou akci, takže se mi nechce nic kupovat a rád bych vystačil jen s freewarem a trial verzemi...
-
Re: Klonování RAID5 na větší disky pod Vistami
Na klonování disků je perfektní Acronis True Image. Je "Vista ready" a dle popisu výrobce podporuje i RAID (s raidem ho odzkoušený zatím nemám).
-
Citace:
Původně odeslal
M.K.
Na klonování disků je perfektní Acronis True Image. Je "Vista ready" a dle popisu výrobce podporuje i RAID (s raidem ho odzkoušený zatím nemám).
Má nějakou trial verzi ke stažení?
-
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
Má nějakou trial verzi ke stažení?
Trial-ware na 15 dní. Navíc je v češtině s kvalitní příručkou.
http://www.slunecnice.cz/sw/acronis-true-image-10/
CZ uživatelská příručka
http://www.zebra.cz/soubory/TrueImag...serGuideCZ.pdf
-
alebo si ho stiahni od seagate http://www.seagate.com/ww/v/index.js...00dd04090aRCRD bude fungovat kym v pc bude akykolvek disk od maxtoru ci seagate, co pri pohlade na tvoj podpis aspo pre vyskusanie nebude problem ;)
-
Citace:
Původně odeslal
MadCap
Jenže kam ten Maxtor dám, když chci klonovat 3 disky na 3 a ICH8R má jen 6 konektorů?
-
na konektor jmicronu ktory musis mat tiez ;)
-
Citace:
Původně odeslal
MadCap
na konektor jmicronu ktory musis mat tiez ;)
To je fakt... sice bojím, ale zkusím... ;)
-
pre vyskusanie ci ti to vobec precita vsetky tie disky by stacila aj ta trialka :)
ja len poskytujem cestu jak to mat legalne full ;)
-
Muzes to udelat na degenerovanch polich, kdyz se nebudes bat ze ti v prubehu jeden z disku umre ;) pak budes potrebovat o dva disky mene.
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
Jenže kam ten Maxtor dám, když chci klonovat 3 disky na 3 a ICH8R má jen 6 konektorů?
-
Citace:
Původně odeslal
Petrik
Muzes to udelat na degenerovanch polich, kdyz se nebudes bat ze ti v prubehu jeden z disku umre ;) pak budes potrebovat o dva disky mene.
Zbytecne riziko...pokud uz degenerovane pole, tak pouze nove RAID5 pole, nedegenerovat stare...pak bude mit 5 disku ve dvou polich a jednoho maxtora. A je vysmaty.
-
Jakákoliv aplikace, která je schopná téhle operace (drivecopy systémového disku) pomocí odpovídajícího ovladače (jinak disky nenajde) to zvládne. RAID a dokonce jeho úroveň je aplikaci jedno, stejně jako operačnímu systému - jeden array/volume se tváří jako jeden disk a stejně tak to i funguje.
Při té migraci je potřeba si rozmyslet (pokud to Acronis umí a dá na výběr), jak přenést menší disk na větší:
1. Buď 1:1, čímž tam vznikne nevyužitý prostor (pak bude třeba partitiony podle chuti roztáhnout, nebo vytvořit novou)
2. Tak, že se celý disk (resp. všechny partitiony) poměrně zvětší v poměru velikosti zdrojového a cílového disku (pak je možné samozřejmě velikost jedné zvětšovat na úkor jiných)
3. Vytvořit si na cílovém disku partitiony velké dle potřeby (každá o velikosti rovné nebo větší zdrojové) a přenášet partitiony po jedné
A samozřejmě - okamžitě po přenesení zdrojové disky odpojit a dobře uložit. Pak upravit partitiony (bude-li třeba) a pořádně otestovat plnou funkčnost (alespoň v řádu dnů), pokud bude všechno v pořádku, tak teprve pak se zbavit zdrojových dat/disků.
btw: prohlížel jsem si nedávno v práci časopis "Svět počítačů" :) , kde byl test těchhle toolů a právě min. jeden z nich měl v testu problémy s funkčností přenesených systémových disků (ale Acronis to předpokládám nebyl, zkusím se mrknout).
-
Nevim jak u intelu, ale na nVidia RAIDu to s tou nutnosti ovladace neplati, protoze ten RAID radic zavadi pri bootu vlastni BIOS, ktery v 16-bit modu nahrazuje praci toho ovladace, takze to pole je normalne videt z DOSu a vidi ho i DOSovy GHOST, ktery samozrejmne zadny ovladac nema. Takze by IMHO sel pouzit obycejny DOSovsky ghost.
Citace:
Původně odeslal
jan555
Jakákoliv aplikace, která je schopná téhle operace (drivecopy systémového disku) pomocí odpovídajícího ovladače (jinak disky nenajde) to zvládne. RAID a dokonce jeho úroveň je aplikaci jedno, stejně jako operačnímu systému - jeden array/volume se tváří jako jeden disk a stejně tak to i funguje.
Při té migraci je potřeba si rozmyslet (pokud to Acronis umí a dá na výběr), jak přenést menší disk na větší:
1. Buď 1:1, čímž tam vznikne nevyužitý prostor (pak bude třeba partitiony podle chuti roztáhnout, nebo vytvořit novou)
2. Tak, že se celý disk (resp. všechny partitiony) poměrně zvětší v poměru velikosti zdrojového a cílového disku (pak je možné samozřejmě velikost jedné zvětšovat na úkor jiných)
3. Vytvořit si na cílovém disku partitiony velké dle potřeby (každá o velikosti rovné nebo větší zdrojové) a přenášet partitiony po jedné
A samozřejmě - okamžitě po přenesení zdrojové disky odpojit a dobře uložit. Pak upravit partitiony (bude-li třeba) a pořádně otestovat plnou funkčnost (alespoň v řádu dnů), pokud bude všechno v pořádku, tak teprve pak se zbavit zdrojových dat/disků.
btw: prohlížel jsem si nedávno v práci časopis "Svět počítačů" :) , kde byl test těchhle toolů a právě min. jeden z nich měl v testu problémy s funkčností přenesených systémových disků (ale Acronis to předpokládám nebyl, zkusím se mrknout).
-
Tak s Intel RAIDem (a o tom je řeč) to neplatí - BIOS sice samozřejmě má, ale bez ovladače si neškrtneš, alespoň já nevím o tom, že by to šlo.
Ad ten zmiňovaný test - jediný nástroj, u kterého nefungoval systémový disk po klonování byl Acronis Drive Director 10.0. :o Mohu se jen domýšlet, zdali to bylo způsobené nástrojem, nebo je důvod mezi klávesnicí a židlí (to první ale zní pravděpodobněji).
-
BIOS to musi mat, inak by z toho neslo bootovat. A ked z toho ide bootovat, tak to bude fungovat aj v DOSe.
-
jan555 > imho uzivatelom, uspesne pouzivam na migrovanie hocicoho-hocikam Acronis uz od verzie 8 :), napriklad Ghost mal takmer vzdy velke problemy ...
-
Citace:
Původně odeslal
MadCap
jan555 > imho uzivatelom, uspesne pouzivam na migrovanie hocicoho-hocikam Acronis uz od verzie 8 :), napriklad Ghost mal takmer vzdy velke problemy ...
Svůj dotaz jsem napsal právě proto, že mi GHOST2003 začal před časem dělat problémy při klonování některých SATA disků i pod XP a tomu jsem se chtěl s Vistami rozhodně vyhnout.
-
pokud použiješ ghost 10 a nabootuješ z cd, tak si přes F6 můžeš nainstalovat jakýkoliv ovladač (scsi, raid)...
-
To by na tom byl intel hodne spatne, kdyby platilo, co rikas...podle me to v DOSu musi jet a ghost 8 a vys na tom taky pojede..
Citace:
Původně odeslal
jan555
Tak s Intel RAIDem (a o tom je řeč) to neplatí - BIOS sice samozřejmě má, ale bez ovladače si neškrtneš, alespoň já nevím o tom, že by to šlo.
Ad ten zmiňovaný test - jediný nástroj, u kterého nefungoval systémový disk po klonování byl Acronis Drive Director 10.0. :o Mohu se jen domýšlet, zdali to bylo způsobené nástrojem, nebo je důvod mezi klávesnicí a židlí (to první ale zní pravděpodobněji).
-
nie nejde to, to neni bug, ale feature, proste to nepodporuju ... mne to osobne vobec nechyba ;)
btw, to ze ghost 10 vie zavadzat ovladace je zaujimava zmena, asi vyskusam :)
-
Citace:
Původně odeslal
jan555
Acronis nabízí všechny 3 možnosti
Citace:
Původně odeslal
jan555
Já jsem začal používat Acronis True Image právě proto, že mi s Ghostem nefungoval systémový disk. Zatím nebyl jedinej problém. I když riziko, že něco nebude 100% OK v určité kombinaci SW/HW je u všech těchto nástrojů.
-
no ono ghost 10 (když se bootuje z cd) jsou v podstatě taková minimalistická windows xp, trvá to děsně dlouho než se to naláduje...
-
Citace:
Původně odeslal
Petrik
To by na tom byl intel hodne spatne, kdyby platilo, co rikas...podle me to v DOSu musi jet a ghost 8 a vys na tom taky pojede..
Možná to musí jet, ale nepojede. Prostě bez ovladačů není možné Intel řadiče v RAID modu používat a bylo to tak vždycky (alespoň co pamatuju). Také proto jsem jak blbec musel mít do příchodu Vist v šuplíku disketovku, alespoň tomu už je, zaplaťpánbůh, konec.
-
Tak já jdu na to... Zkusím nejdřív ten Acronis...
Jenom jeden dotaz - jakou mi doporučítě velikost stripu na takhle velkých discích pro RAID5? Měl jsem teď 64k a nemůžu se ubránit pocitu, že přesuny souborů na/z pole teď před klonováním nebyly z hlediska rychlosti nic moc... :(
-
http://storageadvisors.adaptec.com/2...t-stripe-size/ :) necital com to podrobe, vyzera to vsak odborne :D
-
Citace:
Původně odeslal
MadCap
OK, takže čím větší, tím lepší... :cool:
-
1 Příloh-a(y)
Sakra, něco je špatně... dal jsem si přesunout data z původního sólo disku WD5000AAKS na původní RAID5 ze třístovek, abych ho uvolnil pro jeho zařazení do nového pole, a po 4 hodinách přesouvání to vypadá takhle... :(
EDIT: Za ty 4 hodiny se reálně přeneslo tak 150GB
-
hmm, nieco ti tam hnije ... asi nevies ci to tam doslo rychlo a stoji to okolo jedneho miesta, alebo to ide sialene pomaly?
-
Nevim, jak to plati ve vistach, ale v XPckach jsou prenosy pomoci "exploreru", tj. pruzkumnika straaaslive pomaly i na mym novym kompu :( Vetsi veci taham jedine pres totalcmd
-
1 Příloh-a(y)
Citace:
Původně odeslal
MadCap
hmm, nieco ti tam hnije ... asi nevies ci to tam doslo rychlo a stoji to okolo jedneho miesta, alebo to ide sialene pomaly?
Ukazatel poskakuje po úsecích, odhadovaný čas lítá jako splašený, ale přesouvání v reálu prostě jen leze pomalu...
-
to skoro vyzera, ako keby sa mu nedarilo nieco precitat ...
inak explorer to byt nemoze, ten funguje aj v XP uplne normalne ....
-
No, vzhledem k tomu, ze se to moc nehybe a cas narusta geometrickou radou .. na druhou stranu, pokud by neco nemoh precist, tak uz by to asi vyhodilo chybu, neni ten filesystem brutalne fragmentovanej? Ze by treba narazil na nejaky veci, co shani po celym poli?
-
Visty su ochotne citat poskodene/necitatelne sektory dost dlho, XPcka po par sekundach vyhlasia ze nie a jebne cely prenos a visty citaju dlhsie a vyhodia error na jeden file (mam pokazeny disk v notase, skusal som to) ... mozno sa to maulovi nejak fakt zasekava a ony to furt skusaju ...
-
1 Příloh-a(y)
Citace:
Původně odeslal
admix
No, vzhledem k tomu, ze se to moc nehybe a cas narusta geometrickou radou .. na druhou stranu, pokud by neco nemoh precist, tak uz by to asi vyhodilo chybu, neni ten filesystem brutalne fragmentovanej? Ze by treba narazil na nejaky veci, co shani po celym poli?
Ale já na to pole zapisuju... chyby to nehlásí žádné, akorát se to prostě vleče rychlostí okolo 10MB za sekundu... :rolleyes:
EDIT: Ukončil jsem přesouvání a pustil ho znova - po chvilce se to zase ustálilo na tomhle...
-
1 Příloh-a(y)
Myslím, že si Visty dělají, co chtějí... za 50 minut to přeneslo 40GB, což je průměrný přenos 13,33 MB/s a znamenalo by to přenesení zbytku za pár hodin, ale ukazatel prostě kromě přenosové rychlosti ukazuje totální bludy...
-
File operace takového charakteru jsou ve Vistách fakt dost pomalé a tahle rychlost je normální. Co se týče toho odhadu remaining - máš nainstalované ty poslední patche? Jednou z věcí, kterou měly řešit je tuším právě tohle (já ten problém nikdy reálně neměl).
-
Citace:
Původně odeslal
jan555
File operace takového charakteru jsou ve Vistách fakt dost pomalé a tahle rychlost je normální. Co se týče toho odhadu remaining - máš nainstalované ty poslední patche? Jednou z věcí, kterou měly řešit je tuším právě tohle (já ten problém nikdy reálně neměl).
Nainstalované je nemám a vzhledem k tomu, že je to nadlouho poslední přesun, tak to asi dělat nebudu. Aktuálně mi zbývá nějakých 20GB, ukazuje mi to zbývající čas 3 hodiny a hlavně jsem rád, že to není nějaký systémový bug RAID5...
-
Takže hotovo, ve 22:10 jsem dokončil přesouvání v rámci staré konfigurace, nainstaloval Acronis a přes noc naklonoval 600GB dat... ;)
Ráno jsem z nového RAID5 nenabootoval, ale stačil maličký repair zavaděče přes instalační DVD Windows Vista a už vše šlape jako postaru.
Díky všem za rady a připomínky, pánbůh nechť Vám to oplatí na dětech... :p
-
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
Svůj dotaz jsem napsal právě proto, že mi GHOST2003 začal před časem dělat problémy při klonování některých SATA disků i pod XP a tomu jsem se chtěl s Vistami rozhodně vyhnout.
Ghost 11 mel (ma hromadu chyb) stale je doporuceno poutivat Ghost 8 treba ..
-
Citace:
Původně odeslal
svaca
Ghost 11 mel (ma hromadu chyb) stale je doporuceno poutivat Ghost 8 treba ..
Ghost 11 není Symantec ho přeskočil a nyní je k sehnání Norton Ghost 12. Jelikož s ním (z jistých důvodů nebudeme nad tím polemizovat) zálohuju v práci měsíčně servery tak jsem ho zkoušel ve Windowsí aplikaci je zase všechno v novym designu a jinak :( Bootovací CD teprve vyzkouším.
-
Dneska jsem klonoval 2 disky pod XP pomocí Acronis a u 200-300GB disků otázka pár chvil - a žádné problémy se zavaděčem jako u RAID5 pod Vistami, takže doporučuji vřele...
-
1 Příloh-a(y)
Citace:
Původně odeslal
admix
Nevim, jak to plati ve vistach, ale v XPckach jsou prenosy pomoci "exploreru", tj. pruzkumnika straaaslive pomaly i na mym novym kompu :( Vetsi veci taham jedine pres totalcmd
Mam opacnou zkusenost predevsim se sitovym diskem. Prikladam pro nazornost obrazek... to uprostred je explorer a to napravo je totalcmd. Nastesti se to da celkem dobre vyresit zapnutim compatibility rezimu v totalcmd ( nastaveni / kopirovani ), bohuzel defaultne je vypnuty.