-
WiFi AP/switch/router/FW/atd.
Nemám v aktuální nabídce WiFi zařízení přehled a rád bych si nechal poradit - řešilo se to tu víckrát, ale moje požadavky na takové zařízení jsou přecejen trochu konkrétnější.
Tedy, představa je kombinovaný box, který bude umět - WiFi AP (aktuálně b/g, ale může mít draft-N či jiné), 100-Mbit+ metalický switch (nejméně 2, raději ale 3+ downlinky a jeden uplink/WAN), firewall, router, atd.
Základní požadavky:
- maximální spolehlivost
- maximální bezpečnost
- velmi dobrá spravovatelnost a možnosti (firewall, ale nejlépe i switch)
- rychlost
Nadstandardní/uvítám:
- print-server USB
- rychlé USB pro připojení externího HDD enclosure (nesmí omezovat power-management enclosuru), pokud by s tím byl problém, vezmu něco s LAN připojením
- jakékoliv featury, které mají praktické využití
Variantně bych určitě uvítal i integrované zařízení, které bude mít mimo síťové konektivity a spol. i integrovaný disk (nebo lépe RAID1), torrent stahovač, atd. (nejlépe včetně shapingu). U podobných zařízení mám ale vážné pochybnosti o spolehlivosti a bezchybné základní funkčnosti ... Blbůstky, které reálně nevyužiju, rád oželím.
Užití je klasické - domácí konektivita k 2 - 8 Mbit internetu a věci s tím spojené, tedy o max. dosah, atd. mi nejde.
Cena je podružná, sice to nemusí být to nejdražší, co je, ale jednoznačnou prioritou jsou využitelné funkce, hlavně však spolehlivost a ověřená kvalita, žádné vynucené restarty, nekompatibility, problémy. Pokud mi někdo nevysvětlí můj omyl, vyhnul bych se rád značkám jako Asus a spol. a soustředil se na tradiční firmy, které se tímhle zabývají delší dobu a pořádně.
Předem díky moc!
-
Re: WiFi AP/switch/router/FW/atd.
Ahoj,
já jsem velmi spokojen s produkty této kategorie od značky ASUS.
Osobně mám hlubší bližší zkušenosti s Asusy WL-300/500 b/g.
Novější modely 500g Premium a Deluxe a 700g dle mého názoru splní všechny Tvé požadavky, včetně integrovaného disku a BT klienta.
Osobně bych tedy zejména podle ceny a podle toho zda mám externí box na disk + disk nebo ne vybíral z těchto:
http://www.alza.cz/bezdratovy-wifi-r...ash-d75824.htm
http://www.alza.cz/bezdratovy-wifi-r...ash-d75699.htm
a nebo úplně bez pamětí jen s USBčky ale s N-draft
http://www.alza.cz/bezdratovy-wifi-p...ium-d71739.htm
Jako alternativa můžou být produkty Linksys, ale tam nemám moc přehled.
-
Díky, Marty. Vím, že jsem četl o nějakých (nefatálních) problémech u Asusů 700, jde ale i o to, že mi to nepřipadá být ta pravá firma pro takové zařízení, ale třeba se fakt pletu a je to už jedno ...
Z Linksysů se tváří dobře imho DI-724GU http://www.alza.cz/bezdratovy-wifi-r...erg-d70417.htm , někdo nějaké zkušenosti s tímhle a s těmi Asusy?
-
Osobne pouzivam D-LINK DI-624 a spokojnost , akurat jeden maly detail jaksi mi vypina ICQ. Ostatne spojenie drzi vsetko ok , ale ICQ mi raz zacas restartne. Male info na ich web stranke.
-
Díky za info, určitě užitečné - každý jeden takovýhle detail jakékoliv zařízení vylučuje (chci to zkonfigurovat, natestovat, přišroubovat někam na zeď a až na updaty firmwaru zapomenout, že něco takového mám a ne se s něčím zlobit).
-
Trosku /OT ak mam pustene nejake stahovanie drzi mi ICQ stale , zvykne mi ho iba raz za den zhodit/ OT. Ja vim , ze som Ti asi moc nepomohol :confused: ;)
-
Ale pomohl. Pro mě je tohle negativní reference a taková má podobnou hodnotu jako pozitivní ;) .
-
Tak jsem procházel běžně dostupná zařízení a rozsahem funkcí se mi jako naprosto ideální jeví Asus WL-500W Premium (n-draft), cena je taky v pohodě. Pokud máte nějaké zkušenosti, podělte se, prosím. (funkčně ekvivalentní alternativa od renomovaného výrobce zřejmě není ...?)
-
Mne se tenhle Asus zda taky supr,asi do nej taky pujdu.
-
a co tak toto? http://www.dlink.com/products/resour...rid=2027&sec=1 na tom Asuse by mne vadilo, ze ma len 100vkovy switch, ale zase je to overene zariadenie ...
-
-
Díky za odkaz.
Na základě pozitivních referencí a poměru feature-set/cena jsem objednal i přes svůj subj. odpor ten Asus WL-500W a děj se vůle páně ... Dám vědět.
-
Citace:
Původně odeslal
MadCap
Upřímně řečeno k D-Linku mám ještě menší důvěru než k Asusu ... Možná se to už zlepšilo, ale zaznamenal jsem kolem sebe tolik problémů a odešlých kusů různých D-Linků až běda :( .
Jinak Asus mám doma, zkonfigurovaný, běží jako víno. USBčka a věci kolem nich jsem ještě nezkoušel, ostatní je zatím v pohodě. Konfigurovat se dá opravdu snad všechno, co by mohl home user potřebovat, možnosti zabezpečení zcela vyhovující, WiFi část je kvalitní, překvapivě i metalický switch je velmi rychlý. Narozdíl od některých zkušeností se mi zdá, že topí dost málo, zatím mám připomínek jen minimum - imho by mohlo být to zařízení citelně menší (že by se za něj nedaly složit antény by nikomu asi nevadilo) a červené LEDky (o kterých se nikdo takticky nezmiňuje) jsou hovadina, na druhou stranu svítí míň než u čehokoliv jiného, co mám doma, tak to nevadí.
-
Nechci zakladat nove tema, tak to pichnu sem ... potrebuju podobne zarizeni, jako jan555, podminky jsou nasledujici:
0) musi byt na www.alfacomp.cz
1) router
2) wifi ap s wpa
3) switch (min. 2xlan, 1xwan)
4) nejaky QoS - kdyz bratr zacne stahovat, taxem uplne odrizly od netu, takze potrebuju nejak nastavit omezeni - nejlip nejak dynamicky
Ostatni veci netreba ... zarizeni bude zapojene za wifi klientem na strese, takze bych byl rad, aby se moc nesekalo, nejlip vubec ;-) ... dival jsem se na http://www.alfacomp.cz/php/product.p...450870UM000EGQ ... nejake zkusenosti?
-
Vzhledem k tomu, jak jsem se sám ptal, tak Ti extra neporadím :) . Snad jenom - ty Asusy tohle všechno umí (tedy umí toho víc), co se týče toho omezování rychlosti/shapeování, tak to mají taky, nicméně tuším, že jen statické a docela jsem zvědavý, jestli něco v kategorii alespoň pod 5K tohle umí ...
btw: na čem jedeš, že Tě dokáže brácha takhle zaříznout? To je snad nějaký hub? (já jsem schopný stahovat tak, že mi každou chvíli vyhodí IE, že má problémy - ale jiný interface jede v pohodě a to i na switchi za 1K ...)
-
Citace:
Původně odeslal
jan555
Vzhledem k tomu, jak jsem se sám ptal, tak Ti extra neporadím :) . Snad jenom - ty Asusy tohle všechno umí (tedy umí toho víc), co se týče toho omezování rychlosti/shapeování, tak to mají taky, nicméně tuším, že jen statické a docela jsem zvědavý, jestli něco v kategorii alespoň pod 5K tohle umí ...
btw: na čem jedeš, že Tě dokáže brácha takhle zaříznout? To je snad nějaký hub? (já jsem schopný stahovat tak, že mi každou chvíli vyhodí IE, že má problémy - ale jiný interface jede v pohodě a to i na switchi za 1K ...)
Aktualne jedu pres compex s wifi-b jako routing client a za nim je nejaky edimax s wifi-g a 5xlan ... ten jsem koupil tady na foru a uz si nevzpominam, co to je presne za typ ... driv jsem tam mel nejaky no-name switch a nevzpominam si, jestli to na nem delalo nebo ne ... myslis, ze za to muze nekvalitni hw implementace? Z tohohle pohledu me nenapadlo se na to divat ...
-
Imho není možné, aby switch (jedno jaký) dopustil to, že jeden port pojede na plný kotel a druhý si ani neškrtne - to je právě to, proč switchované porty máme, takže pokud to tak je, tak je moje odpověď ano.
Co se týče hardware, tak v levných krabičkách je to často fakt slabota. Ono stačí vzít si laciný switch za pár stovek a zapojit jediný port a najednou je linka pomalejší, se zapnutým firewallem (a dalšími funkcemi) se to může dál citelně zpomalovat. U laciných bezdrátů problémy tohohle charakteru byly (a asi ještě stále jsou) i horší. V těch konkrétních zařízeních, které jsi psal se nevyznám, ale switchování portů je prostě základní funkčnost a k tomuhle docházet nemůže, v takovéhle míře rozhodně ne.
(nakonec i proto chválím metalický switch toho Asusu, protože je opravdu rychlý a rozdíl mezi vypnutými a zapnutými všemi featurami jsem nezaznamenal - základní funkčnost, ale ne vždycky to tak funguje)
-
Ok, tak zitra zkusim nejak otestovat, jestli se tak chova i ten puvodni switch a uvidim ... pokud ne, tak to zrejme mou duveru ve znacku edimax vazne narusi
//edit: Takze switch i ap se chovaji stejne ... na jednom kompu zacnu neco tahat z netu a druhy je out ... pro interni sit se to chova ok ... cokoliv co kopiruju mezi kompama uvnitr, tak se pekne rozdeli a muzou tahat vsecky ... tak nevim ... asik zkusim pujcit nejaky kvalitni switch a uvidim ... jinak to ap je Edimax AP7207APg ... http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=27804
-
Problém co řešil jaluvkap pokračuje v tomto threadu a odpověď na jeho dotaz je přímo zde.
-
Mimochodem na Levi doporučují u modelu ASUS WL-500g Premium WiFi Router změnit firmware.
Kód:
!!! doporučujeme nainstalovat firmware 1.62 ze stránek
http://koppel.cz/cdmawifi/download/162/ pro podporu CDMA a dalších funkcí !!!
-
Já to jen z mé strany uzavřu - ještě jednou všem díky za rady, Asus jede zatím bez nejmenších problémů a obecně splnil to, co jsem od toho zařízení chtěl.
-
to Jan555:
skusal si na tom routri QoS (bandwidth management), ak ano, ako si spokojny?
Vdaka
-
Ja som nedavno zakupil Asusa WL500G Premium a QoS mi nefici ako by mal. Aby mi siel dostatocne aj down aj upload , musia byt nastavene obe moznosti rovnako , inac mi klesne download na uroven uploadu. Ovsem chyba moze byt aj v tom , ze tam mam iny firmware , a nahodene openwrt.
Sorry za OT/
-
Citace:
Původně odeslal
AjsTi
Ja som nedavno zakupil Asusa WL500G Premium a QoS mi nefici ako by mal. Aby mi siel dostatocne aj down aj upload , musia byt nastavene obe moznosti rovnako , inac mi klesne download na uroven uploadu. Ovsem chyba moze byt aj v tom , ze tam mam iny firmware , a nahodene
openwrt.
Sorry za OT/
OT: zkousels prohodit hodnoty up a down? uz jsem se setkal s tim, ze byly prohozene ve FW.
-
Využiju tento postarší thread.
Potřebuji narychlo koupit spolehlivý router pro kombinovaný drátový a bezdrátový rozvod po bytě (pravděpodobně využiju i tiskový server a další funkce). Zaujal mě zde diskutovaný ASUS WL-500W - jak jste s ním po delší době spokojení? Nějaké nedostatky? Případně jiný tip?
(Na rozhodnutí mám bohužel jen dnešek a nemám čas pročítat diskuse. Musím koupit nejpozději zítra, takže v noci objednám.)
Předem díky!
-
Já spokojený jsem, od pořízení se nic nezměnilo - skoro nepoužitelný download manager (nebo jak se to jmenuje, nepoužívám), ostatní v pohodě, za celou dobu ani jeden zátuh nebo něco jiného. Netuším ale, jestli už není něco ještě promakanějšího ...
-
Citace:
Původně odeslal
AjsTi
Ja som nedavno zakupil Asusa WL500G Premium a QoS mi nefici ako by mal. Aby mi siel dostatocne aj down aj upload , musia byt nastavene obe moznosti rovnako , inac mi klesne download na uroven uploadu. Ovsem chyba moze byt aj v tom , ze tam mam iny firmware , a nahodene
openwrt.
Sorry za OT/
chci si koupit presne tento model a shodou okolnosti ho mam i ted na stole, tak si ho muzu predem vyzkouset. Je v nem jeste puvodni FW tak zkusim to QoS a dam ti za par dni vedet, jak to frci me :)
-
Tiez sa teraz zaoberam kupou noveho 4 portoveho (100Mbit) wireless "G", alebo "Draft-N" routeru. Moje poziadavky su (zoradene od najdolezitejsieho k menej dolezitym):
1. spolahlivost pripojenia bez ohladu na pocet pripojeni (BitTorrent, P2P) v dlhodobom casovom horizonte
...
...
6. moznosti pokrocilych nastaveni (klonovanie MAC, NAT, Port FWD, WPA, WPA2, MAC filtering, DHCP, ...)
7. dobry dosah (2 podlazia)
8. vybava (FTP server, USB porty, ...)
9. cena do 3000Sk
Po dlhsom studovani trhu tu mam niekolko kandidatov:
1. Asus WL-500gP (V1 alebo V2)
2. Asus WL-500W
3. Asus WL-520gU (gC)
4. Linksys WRT150N (160N)
5. Linksys WRT300N (310N)
6. Linksys WR54G a jeho modifikacie (GL, GS, G2,...)
7. D-Link DIR-655
Uvitam akekolvek skusenosti z danymi zariadeniami, hlavne z pohladu spolahlivosti. Dakujeeeem :)
EDIT: Pre jan555, Asus WL-500W bol tiez moj horuci favorit, az do momentu, ked som si precital toto forum a usudil som, ze so spolahlivostou WiFi to nebude az tak zerave, ako sa na prvy pohlad zda.... :(
-
Ja ti mozem doporucit len Asus WL-500gP ale v1. Tam este narves openwrt pripadne iny linux na lepsi managment. Do v2 nedas , ostatne nepoznam a co sa tyka D-link pouzival som DI-624 prva bola nejaka cudna a druhy kus uz bol ok. Mimochodom ten Asusu mi odisla flash pamet, vymenili kus za kus a uz fici ako ma, len v ageme maju uz len V2.
-
Citace:
Původně odeslal
Quillin
EDIT: Pre jan555, Asus WL-500W bol tiez moj horuci favorit, az do momentu, ked som si precital toto
forum a usudil som, ze so spolahlivostou WiFi to nebude az tak zerave, ako sa na prvy pohlad zda.... :(
Já jsem stále příjemně překvapený - za skoro rok žádný problém. Ani jednou to nevytuhlo/nezablbo a co se týče WiFi, tak se na ní několikrát denně konektují a používají ji dva notebooky a Xbox a všechno naprosto v pohodě.
-
Presvedcil si ma a tak som si ho dnes zaopatril. Este sa s nim len zoznamujem, ale zatial funguje vsetko tak, ako ma. Aky firmware pouzivas?
-
Tak ať šlape, snad mě nenakopeš ... Tohle zrovna používám opravdu jen jako běžný uživatel, jednou jsem nastavil a jede to, tzn. přesně tak, jak jsem chtěl. Firmware by tam měl být 2.0.0.1 - firmware jednou za čas zkontroluju a pokud je novější, tak prostě zupdatuju, ale ani se staršími jsem problémy neměl, vlastně jsem ani nezaznamenal změny ...
-
Tak drobný update a doplnění. Ve čtvrtek večer mi WL-500W zničehonic umřel - stále svítící ledky LAN a žádná odezva na cokoliv. Nebylo jak reklamovat, tak jsem narychlo místo toho koupil WL-700gE. Po rozchození mě doslova šokovala síla signálu, myslel jsem, že WL-500W se třemi anténami bude mít lepší signál než WL-700gE s jednou interní a jednou externí, ale opak je pravdou - i na default (dá se na rozdíl od WL-500W snadno přikouřit) je signál mnohem silnější.
V anténách, chipsetech, atd. se nevyznám, takže nevím, co za tím je, ale pokud někdo nepotřebuje draft-N, tak by mohl být levný WL-500gP dobrou volbou, údajně až na HDD a pár maličkostí je s WL-700gE stejný (tedy hlavně chipset a antény).
-
To sem pro pobavení hodím. Před pár dny mi TÝDEN PO SKONČENÍ záruky chcípul 500gP v1 ;D
Prostě svítí všechny LEDky a nic ho z komatu nedostane. Koupím Linksys, všichni okolo ho chválí.
-
Jo nám minulý týden taky "odešel" 500gP, pokud si dobře vzpomínám, tak taky svítily všechny ledky (ale až nakonec - několik hodin předtím než se dostal do tohoto stavu to nějak divně poblikávalo). Nakonec se ale ukázalo, že odešel jenom adaptér a router je naprosto v pořádku.
-
Citace:
Původně odeslal
Octopuss
To sem pro pobavení hodím. Před pár dny mi TÝDEN PO SKONČENÍ záruky chcípul 500gP v1 ;D
Prostě svítí všechny LEDky a nic ho z komatu nedostane. Koupím Linksys, všichni okolo ho chválí.
zkus ho "odbricknout / unbrick" ...ja uz sem si taky jednou myslel ze je po nem, pouzil sem metodu uzemneni PINu z cipu na nulu napajeni a ozilo to, ale chce to pevny nervy, ikdyz v takovem pripade uz skoro neni co ztratit :)
-
Ale to je nějaký poruchový model ten 500gP. Mě chcípnul v půlce července. Naštěstí byl posledních 14 dní ještě v záruce. Nahradil ho LinkSys WRT610N. Zatim dobrý.
-
ja som pred nedavnom vymenil stary Netgear WGT624 (odisla po cca 3 rokoch WiFi - zacalo to vypadavat a Notebooky sa pripojili len po resete routru) za Netgear WNR 2000.
Ovladanie v podstate to iste ako stare WGT + par novsich ficur. Zatail spokojnost - pripojene 2 NTB na WiFi + 2 PC + 2x NAS na RJ45. Uptime je zatial okolo mesiaca bez akejkolkvek zmeny v pripojeni.