Ma smysl shanet, kupovat? Pokud chapu spravne, je to nejaka starsi generace jader... ?
Printable View
Ma smysl shanet, kupovat? Pokud chapu spravne, je to nejaka starsi generace jader... ?
V obchodoch uz urcite nekupis, jedine bazar prip. na inzerat. Ma to zmysel jedine vtedy ak mas kvalitnu dosku so socketom 939 a DDR RAMky a chces lacnejsi upgrade na dvojjadro. Ak kupujes vsetko spominane, tak chod radsej do AM2, mas dobry vyber procakov a DDR2 RAMiek. Starsia generacia to je ale iba v tom, ze AM2 ma podporu pre DDR2 RAMky, inak vykonovo neni medzi rovnako nataktenymi procakmi nejaky razantny rozdiel. Ja mam tiez X2jku s 939kou.
No, mam jak urcite vis (;D) DFI-cko Ultra-D, aktualne A64 3000+ Winchester a ty mizerny A-DATA. Uvazoval jsem nad jinym procikem...
Cili X2 pro 939 ani nejsou starsi revize jader? To by bylo ok.
Spousta lidi ma taky, koukal jsem, Opterony... Musim bez muceni priznat, ze jsem se v procesorech posledni dva roky uplne ztratil, takze poradne ani nevim o co jde :)
Opterony maju vacsiu L2 cache - 1024 kB a podla ohlasov aj menej hreju, lenze su aj drahsie.
Hm, CzC ma v nabidce porad jak X2 tak Opterony :) Tak nechapu...
Ted si ale zase nejsem jistej, jestli nf4 desky podporujou dvoujadra :)
CzC kazdopadne nabizi Opterony 148, 170, 175
To jsou určitě doprodeje...jinak NF4 Ultra dvoujádra určitě podporuje, toho se neboj....939kový dvoujádra sehnat jdou, i nový (jak sis ostatně sám zjistil), nicméně obvykle za vyšší ceny než novější AM2.....:(
Hm, 64FX oproti X2 se lisi jen odemcenym nasobicem?
Boze, chybi mi ty casy, kdy byl jeden procesor na ruznych frekvenich :)
Vrtam se ve Wikipedii a stejne se v tom ztracim :)
Hm, můžu se mýlit, kdyžtak mě někdo opravte, ale myslím, že FXka mají kromě otevřenýho násobiče ještě rychlejší hypertransport (1GHz vs. 2 GHz), ale zas mají vyšší TDP a default voltáž, aspoň teda u skt. AM2...
taky jsem nad timhle uvažoval přijde mi jistější investovat rovnou do am2 pc než živit 939 ta už má odzvoněno :)
Mas urcite pravdu. Ale novej komp=tak 10k, mozna 15. To neni az tak malo na jednorazovy provetrani srajtofle:D
Urcite, ak cena bude ok a slusny, nie podpriemerny pretakt. AM2 zase az o tolko vacsi vykon oproti 939 nema.
Nie maju HT taky isty, 1000, t.j. 2000 efektivne , len ten nasobic je odomknuty, TPD 110W. FX-60(939)
Btw, Octopuss sa informuje na X2 nie FX. Ten sa do 939 kupovat neoplati vobec.
edit: A ked uz nejaky vacsi upgrade, tak skor AM3 (neskor) , alebo C2D (teraz). AM2 coskoro konci. Ak neskor, tak samozrejme uz rovno DD3. ;)
FX ale taky existuje v 2jadrovy variante, ne? :)
zalezi co od toho ocekavas ja mam tyden tohle ............
Rekl bych ze oproti AM2 nevydim zadnej rozdil ve vykonu ........
TCmax 63 Opteron 170 Dual Core cena 3300 ......
http://www.hi-net.cz/maxbaro/cpu/cpu.jpg
http://www.hi-net.cz/maxbaro/cpu/ram.jpg
Menil jsem to z Opterona 144 1800@2800 ...........
chladim to Scythe Ninja rev. B
Co zkusit CoreTemp? http://www.thecoolest.zerobrains.com/CoreTemp/ Ten by fungovat mohl...
http://www.alcpu.com/forums/viewtopic.php?t=83Citace:
AMD64 TCaseMax is beeing discontinued, due to the fact that new AMD chips
(Rev F) don't have TCaseMax in them anymore. Unless I find another way to
add support for Rev F chips. AMD64 TCaseMax will probably not be
updated anymore.
Thanks everyone for using my program, I hope you found it useful.
...možná to bude tím...
Zdarec, na tvou trošku starší otázku odpovím, že má smysl. Pokud se ti nechce komplet předělat PC a máš kvalitní komponenty pro s 939 tak určitě. Já sám jsem tento problém řešil a koupil x2 do s939 je to 4200+ a OC na 2906 mhz...takže jsem naprosto spokojen. Chladím to Scythe Samuraj Z rev. B a teploty jsou naprosto ok idl 36 zátěž max 45... souhlasím z Amokem, že AM2 se od s939 moc výkonově neliší jen tím že podporuje DDR2...tak potom rovnou skočit do DDR3, nebo C2D, ale pokud nepotřebuješ mít to "nejlepší" nebo spíš to nejnovější tak dvoujádro v 939 je ještě myslím dobrá volba.
presne tak uvazuju stejne nejspise volba padne na opteron 175. 939 je mozna mrtva, myslim ale ze mam porad sanci kopnout prdel par AM2 sestavam :mweheh: . btw. k cemu upgrade? mam podporu SLI, DDR ramek se lidi zbavuji, byt jsou porad rychle a podari-li se procak dostat k 2.8Ghz nejaky rot to vzdrzi za v podstate minimalni investici vzhledem k mimimalnimu narustu vykonu pri prechodu na AM2 coz mi nabizi dobrou sanci preskocit generaci a jit rovnou pozdeji do DDR3 a vlastne obejit uz kdyzsetaknatopodivam kolemakolem umirajici AM2 :cool:
Taky se přidám...taky jsem se díval po dvoujádrech, zvažoval komplet upgrade, ale nakonec volba padla na 939kovej X2 4200+, co můžu relativně levně sehnat. Už aby byl doma. :) A ušetřený peníze přihodím do prasátka a časem to přihodím na nějakej budoucí upgrade. Teď mi bude 939ková sestava bohatě stačit....
ma volba nespise padne na toto: http://www.jscomputers.cz/AMD_Optero...pId-24122.html
JACKHAMMER, urco pres 2.4Ghz da. cena good investice (za predpokaldu prodeje stavajiciho) tak cca 1000-1500,-
No mě to vyjde cenově +- nastejno, taky novej, akorát vidím výhodu toho 4200+ v 11ce násobiči, ale zas má menší cache, no. Taky bych toho svýho šmejda prodal, ale měl jsem celkem smůlu na kus, víc než 2.6GHz nedá, a to už potřebuje 1.53V real. Na 2.5GHz mu stačí 1.43V. Navíc, stejně jako ty, ho mám "naked", takže nevím, jestli by se někdo odhodlal ho koupit....:(
ted tak na to koukam... jaky je rozdil v manchaster a jackhammer? prolezl jsme uz tolik site ze v tom mam gulas
Já myslím, že akorát cache, ne? Manchester má 512kB na jádro, kdežto ten Optík má 1MB na jádro...
taklze manchaster se vyskytuje v 512kb i 1mb na jadro ??? http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=35639
http://www.jscomputers.cz/AMD_A64_X2...pId-26051.html
nebo enkde lzou?
Ale ten Opteron přece nemá jádro Manchester...
ja si taky myslim, že AM2 neni až tak velká cenová výhra pokud má člověk dobrou s939. Když už upgrade tak spíš na C2D. Nemám teď aktuálně nic co by mi nejelo, snad jedině Colin: Dirt v závodech se soupeřema, ale tam to jede jedině lidem s vysoce taktovanejma C2D. Např. GRAW2 u kteryho dost lidi brečí že nejede mi de krásně.
Samozrejme ze se da s s.939 prezit.JENZE za pul roku ci rok to rovnou muzes zahodit do srotu.To uz nikdo nekoupi.Kdo nezavahal rychle prodal a presel na C2D.Uz dnes jsou komponenty do s.939 temer bezcenne.Akorat se dobre prodavaji DC..
to je to co jsme psal... upgraduju za babku a po case prejdu na neco uplne jineho.
Musim oponovat, nemam ten pocit ze mam komponenty vhodne do srotu! DVD do DivX mi to prevadza krasne rychlo, hry ktore hram po nete mi slapu uzasne s AA a Anisom v 1440x900 (COD II, Day Of Defeat Source, Battlefied 2, ...), takze nevidim dovod predavat pod cenu terajsie komponenty a investovat velke peniaze do dacoho, co mi v spominanych hrach bude davat namiesto 80-90 FPSiek tak 110. Ak to uz nebude stacit, tak potom budem nad tym rozmyslat, zatial nevidim jediny dovod na prechod.
Panove jde jen o to,KDO by to od vas chtel za pulroku ci rok koupil?O to jde.Vykon samozrejme muze nekomu stacit.V AM2 je ale vse za uplnou hubicku.Uz dnes stoji bazarove O144 800kc desky cca 800kc.A je problem to vubec prodat.Jedinou cenu ma DC.Casem to co mate(MB+RAM+CPU) prodate za 500kc nebo darujete zadarmo :)
ty bys furt jen prodaval a prepocitaval na penize:) pochop ze jsou tyhle cpu plne dostacujici a ve hrach je imho jedno jak tu nekdo psal jestli mas x2 ci c2d kdyz ti to padne na hubu tak kvuli grafice a ne cpu. nekdo proste nemusi honit epenis s cisilkama ale hodnoti to podle realneho prinosu a ten je napr. ve hrach velmi malej
Asi tak. jde o to ze jsou-li ceny uz ted nizke, zas tak neklesnou jako kdyz bych ted zainvesoval do vseho noveho prodap ceny bude jeste nekolikrat vetsi. nepomer bude jeste vetis srovnam-li investici/real vykon (nove/puvodni+DC)
Tak 4200+ je doma, zatím testuju, momentálně běží na 2.75GHz při 1.408V real, i když zatím jen hoďku a půl. Uvidím, jak se vyvrbí...akorát je po Opteronu 144 trochu nezvyk, kolik to topí. A nejen CPU, taky PWM i chipset šly poněkud nahoru...:(
2-Ja8k1-: Mno až ho dotrápím, tak se na to mrknu......každopádně o moc víc než těch 2.75GHz už se mu nechce ani při vyšším Vcore...zatím se drží na 2750MHz při 1.328V, což by mi bohatě stačilo. Až si budu jistej stabilitou, mrknu na ten 3DMark (předpokládám, že tě bude zajímat jen CPU skóre, páč moje předpotopní modnutá X800GTO2 moc velký skóre nenažene...;) Jinak porovnání se SC bude problém, Opterona 144 už doma nemám. K teplotám - hřeje jak kráva, asi mám jeden z těch, co maj pěkně nedoléhavej IHS, nicméně dávat dolů ho zatím nehodlám. Jinak teď při burnu Small FFT v Orthosu mi RMClock ukazuje Core 0/1 62°C/60°C. Regulátory na desce mají 61°C, Chipset 54°C. Ty teploty na jádře jsou celkem OK, nebýt toho Vcore jen 1.328V. Když jsem ho zkoušel trápit víc a dával mu třeba 1.45V tak už jádra lezly k 70°C a začínalo to throttlovat. A to to chladím ninjou. Jinak zatím systémová odezva je o dost lepší, třeba spouštění programů je podstatně rychlejší, ale o tom už je toho tady na 4u napsáno dost...
uff cekal jsem ze vis tepoty pred a po vymene, popripade vysledky 3D Marku. takhle je mi to celkem na nic :(
To co píšeš není až zase tolik pravda...nebo spíš vůbec. Píšeš o "šrotu" a o nějakém prodeji někomu! Tady se nebavíme komu a kdy a za kolik budem s939 prodávat, ale jak šlape (spolu z X2 CPU) a jestli je vhodné okamžitě a zbrkle honem honem pospíchat do C2D nebo AM2 (což je asi tvůj případ) :rolleyes: ...nevím proč jsi se takto vzhlédnul v s AM2, který výkonově s 939 skoro vůbec nepředčí jen podporou DDR2 pamětí...aby jsi nakonec nemusel Ty svůj rychle rychle koupený nový komp někomu darovat ;)
u mě Opteron 175 viz podpis teploty v CPU Burn jdou přez 60, ale v DC gamesach + speedfan RPM max 70% (= cca 3000 RPM ještě neni moc slyšet) se drží pod 60C, mam box chladič, ale myslim, že je dost dobrej -2xheatpipe+měd.
s Opteronem 144@2,6@1,6V + AC64Silencer jsem se držel pod 55.
3Dmark 06 CPU
1930 - O175
950 - O144
tak jak sleduji tuto diskuzi maji do 939 smysl tak opterony/x2 pokud budou za dobrou cenu..... konkrétně tedy z těchto dvou 175 má vyšší default frekvenci http://www.alza.cz/18848430/dvoujadrove.htm 2: ROS nechtěl by ses zbavit toho epoxe? myslim mb :) mě nějak msi nevoní
Zdravim nevíte kde bych stáhnul ovladače na AMD AthlonXP 1500 ???? Nemohu je nikde najit <:(
zdar
taky premyslim o DUAL-CORE do 939. pac se v bazu daj sehnat okolo 1500-2000,- coz je dobra cena. a ted se mi do C2D nechce a AM2 uz vubec to si pockam na novy soket AM3 a DDR3.
akorat porad nevim jakej chci aby mel taky samozrejme dobre OC
bud nejakou X2 s 512Kb cache, 89W nebo
Opterona 170,175 1024Kb cache, 110W
i kdyz oni jsou i 4400+ maji 1MB cache a 89W ale ty sem nikde nevidel.
jde mi o to ze dost novych her mam porad cpu na 100% a ve vistach x64 obcas taky. i pri sledovani HD filmu 1920x1080. tak doufam, ze si s X2 pomuzu.
neni nekde nejaky test kde je srovnani aplikaci, Win Vista, her a 512 vs. 1024 cache?
512 vs. 1024 cache bude někde na hranici 0-5% rozdílu výkonu.
Jinak většina novejch her už dost dobře využívá DC, včetně bioshocku (U3), tam mám něco kolem 80% vytížení. Bejt tebou tak vezmu kvuli ceně nějakej Opteron 165 s dobrym OC. Mají skoro stejnej potenciál jako Opteron 175, můj 175 jde jenom na 2,55 GHz - zmetek jeden
diky
prave u tech me to stve hraju bioshock a ten procak na me uplne rve " POTREBUJU JESTE JEDNO BRACHU" :-D kdyz klesne fps tak i zvuk se seka. no proste je videt ze X2 to potrebuje jako sul. doufam ze ve Vistach to taky poznam. me by se libil ten 4400+ ma 89W ten O165 ma 110W ja mam ted toho venice na pasivu ta noctua je jako out-take
EDIT: mam uz 2*512 + 2*256 a visty maji po startu cca 500-600MB
u mě byl Bioshock slusne plynulej i při 1360x1024, ikdyž taky vyjímečně padalo FPS pod 25, ale dohrál jsem ho na Hard, takže no problem, ale přeci jenom už si tak nenápadně říká o novou GK.
Jinak IMHO 1 GB co máš je dneska už málo, a už vůbec s nenažranejma vistama
No, pokavaď má někdo komplet zařízenou sestavu a chce jen CPU, tak určitě do toho. A naopak komponenty pro 939 (hlavně DC procesory) se prodávají za mnohem víc než do AM2, pže je jich MÁLO. Mě stál 4800+ s Freezerem 3,5k, ale nelituju. Doporučoval bych ale teď spíš Opteron 165 (a vyšší), dají se ještě v obchodě koupit za hodně dobrou cenu (2,7k) a jdou trošku líp taktovat než Athlony. Každopádně k 2,8GHz se obvykle jde se slušným chlazením dostat a tam je výkon nádhernej.
Včera jsem koupil X2 (Toledo,939) 4200+ zatím jedu na 2750MHz na 1,3V, teploty do 53°C při Orthosu na Frezeru 64+, což si myslím, že půjde jistě lépe a co je ještě podstatnější, že cena byla 1670,-(Tray verze) a to je bomba.
tos ho koupil v krame nebo v bazaru? a jaka je to revize, E4 nebo E6?
Je to revize E6. Koupil jsem ho normálně v krámě a stále je ještě mají, ale nevím, jestli tu mohu dělat reklamu. Dlouho jsem se rozmýšlel a dostupný CPU pro S939 byly Oterony 165,170,175, ale TDP 110W je již dost.
no jasny, ze muzes. hod sem link na ten shop dik. me se prave nechce jit do toho Opterona kvuli tem 110W tech 89W je pro me prijatelnejsi.
Trochu ho sice zdražily, ale stále dobrý http://www.barbone.cz/?stiid=63174&s...20socket%20939
pro Jerrome: defaultní napětí uvádějí 1,35-1,4V, ale moje deska vcelku overvoltuje, takže default je dosti sporadický. Napětí beru jako závazný z cpuz
koukam ze mas Visty. pozoroval jsi nejake zlepseni oproti single core?
Hmm... 1670,- je vyborna cena, ja som dal za rovnake cpu 4200+ nedavno 3500,-sk co je cca 2900,-Kc... a to som myslel, ze som kupil este dobre... lebo v alze stal a mozno este stoji 5200,-sk
OC zatial 2860Mhz, zo zvysenim napatim 1.45V ...viac uz mi neda doska, ale potencial este ma. Inak ja ho prevadzkujem pomocou RMclock na 1ghz (1,1V) az 2.75Ghz (1,4V)...takze trocha energie snad usetrim...
Hmm to je vyborna cena, ak ho este budu mat skusim si ho odtial splasit...a ten moj vyborny 1,39V 3.00GHZ A64 poputuje do masiny v praci.
:cry::cry::cry: já mám tak blbej kus...stále doufám že za to může jen zdroj, ale když mám konečně peňauze tak Seasonicy (SS-500HT) vyprodali i od dodavatele :cry::cry::cry:
A kde je problem? Nechcem tu zatahovat do debaty o X2 939 zdroje, ale mas moznost stale brat OEM BULK Seasonic S12-500, alebo potom novu radu S12II-500W ;)
Mam taku otazocku...aj ja som updatoval na X2 procesor z jednojadra.
Komp bezi bez problemov...ale v spravcovi zariadeni mam vykricniky pri AMD ATHLON X2 Procesor...dal som najnovsi amd cpu driver...ale nic nepomaha,
A dalsia vec je ...ze ked stroj bezi napriklad len v BIOSe...tak mi ukazuje teplotu 35 stupnov co na dotyk aj celkom moze byt,..ale ako nahle nabootuje win...tak okamzite vyleti teplota na 65 stupnov na obe jadra ale pritom vytazenie CPU je 0. A samozrejme dotykom som oeveroval a je to dost teple.
Napatia na CPU je 1,35 V...tak kto vie nech pomoze co s tym moze byt.
Dakujem...doska a ostatne komponenty su ako v popise no a CPU je
AMD ATHLON X2 4200+ Toledo
ADO4200DAA5CD
revize BH-F2
DUAL-CORE procesor
64-bitový procesor
Socket 939, Toledo
Jádro 90nm
cache: L1 128kB/core a L2 512kB/core (celkem L1 256kB a L2 1MB)
frekvence: 2,2 GHz
Dakujem vsetkym za pomoc....
65°C??? Zvykaj si, ja mam Toledo a na nom Scythe Ninja s dalsim pridavnym ventilatorom a tych 63-66°C je u neho normalna teplota! Pri zatazi da aj 78°C a pri tom slape bez problemov. Skus tu nahodit info z CoreTemp, ale asi budes mat taky kusok ako ja, tj extremne hrejivy :(
To ja som mal klasicky 3700+ jednojadrovy akoze A64 3700+ San Diego ... ale bolo to samozrejme Toledo s jednym vypnutym jadrom a pieklo nenormalne. To co mam teraz v podpise je chladnejsie tak o 1/3 :D.
2 erik_1: Ve správci zařízení dej aktualizovat ovladač a ručně vyber "Víceprocesorový počítač s rozhraním ACPI ". Po restartu by měl vykřičník zmizet.
Tento týden jsem si z barbone.cz také přinesl jeden kousek X2 4200+ a na AV8 má maximální teploty při 100% Orthos zátěži na jádrech 55° a 63°C. A to s Freezerem. V klidu tak 38°C. TCaseMax má 67°C. Měřím to Core Temp.
Tvých 65°C v klidu je samozřejmě mnoho. Jaký chladič používáš? Sedí dobře? Pasta je dobře namazaná?
Jakou verzi CPU Driveru si instaloval? Je totiž i verze speciálně pro X2.
delete
No mam na tom klasicky stock AMD chladic....pasty je tam hadam dost...no a sedim celkom dobre (chladic). Verzia CPU driveru je 1.3.2.0 a myslim ze jeto ta original pre dvojjadra. No ale ak by ste mi dali link na ten driver...tak by som si rad overil ci mam naozaj dobru verziu.
Ale zaujimave na to je to...ze ked vojdem do BIOSu ...tak tam mozem na obrazovku pozerat aj hodinu a teplota CPU je 35 stupnov...a aj na dotyk to tak je.
Ale ako nahle nabootuje WIN...tak aj pri nulovom vytazeni vyleti teplota na tych spominanych 65 stupnov...
No o chvilocku pridam aj obrazok...bude to sice z ineho kompu ale pre ilustraciu postaci...
http://img80.imageshack.us/my.php?image=deviceep9.jpg
No to je aj moj pripad, skusal som box chladic, AC Freezer 64 a teraz mam Ninju, no rozdiel je len 2-3°. Skusal som aj viac druhov past, bez vyraznej zmeny. Procesor proste hreje dost intenzivne, moznoze by pomohlo dat dole IHS, ale kedze nepada a slape skvele, tak to neriesim. Aspon mam v izbe pocas hrania trosku teplejsie :D
Skus nejaky lepsi chladic, moznoze teploty klesnu, ak zostanu taketo a nebude to padat, tak to nechaj tak, ja uz takto fungujem od jari a nemal som nejake velke problemy (ak nepocitam tie po kupe procesora - musel som ho reklamovat, poslali mi naspat ten isty kus, hreje takisto ako predtym, no uz nepada).
To je vsetko pekne...ale preco taky brutalny rozdiel teplot...ked PC nebezi vo WIN a ked hej??? Overene dotykom....takze 30 stupnovy rozdiel...
Hej a este jedna vec...nejde mi CnQ....nejako proste na nom nevie spustit dole napatie...furt bezi na plnej frekvencii...
Dakujem
Aby ti fungovalo CnQ, tak musí být splněny tyto podmínky:
- CnQ musí být zapnuto v Biosu
- musí být nainstalován CPU driver
- ve schématech nastavení napájení musí být nastaveno "minimální spotřeba"
- pokud to nefunguje, tak vypnout CnQ a začít používat RightMark clock utility, která umí to samé.
Ještě bych zkusil aktualizovat bios základní desky. V jakém programu měříš teplotu ve windows? Zkus CoreTemp a napiš nám teploty jednotlivých jader a teplotu v zátěži.
Rozdiel je preto, lebo vtedy neni procesor zatazeny, ked uz si vo winoch, tak Ti neustale bezia nejake procesy, ktore zatazuju procesor a sposobuju jeho zahrievanie. Uz len pocas bootovania sa razantne zahreje, mne az na 66°C. Ked necham bezat PC bez zataze, tak to vie klesnut aj na 57-58°C. Ked si v BIOSe, tak procesor nemusi robit takmer ziadne vypocty, teda sa nezahrieva nejako razantne.
Aha...som myslel ze ked vyuzitie CPU je 0 percent...ze nic nerobi :))) a ze sa to porovnat s BIOSom...
No a este klesne nejako razantne...teplote ked sa mi podari rozbehat CnQ???
No a s tymi vykricnikom z obr. mi neporadi nik(co som dal v predoslom prispevku) ?
:p
A este ...ty to mas nataktene ...tak ako mas v popise??? KOlko to potom topi????
Dakujem
Tie teploty mojho CPU, ktore spominam, su v pretaktenom stave tak ako je v popise, tj. 2717 MHz, skusal som viac, no Orthos pri 2750 hadze chyby. Moznoze by pomohlo este pridat voltaz, ale to sa zase dost dvihne teplota. Na default je o odost chladnejsi, mava tak o cca. 15° menej.
No box chladic neni velmi ucinny, skus pouvazovat o kupe niecoho ucinnejsieho a hlavne skus poriesit odvod horuceho vzduchu zo skrine. A este jedna drobnost: obzri si, ci mas spravne osadene IHS, na mojom bola na jednej strane viditelna medzera medzi lemom IHSka a plosakom CPU, preto som poslal procak na reklamaciu, osadili ho spravne a poslali naspat. Kvoli medzere medzi IHS a jadrom bolo chladenie neucinne a citelne sa pehrievala aj doska pod procesorom (plech na upevnenie MB bol v oblasti CPU az horuci, po reklamacii ledva rukou rozoznat teplotny rozdiel).
Když přecházíš na dualcore, tak první věc je zjistit, aby ho deska vůbec podporovala. Často se stane, že ho deska podporuje až od určité verze biosu, což byl případ u mé AV8.
Zastaralý bios může být příčinou všech tvých problémů, jak těch vykřičníků, tak i teplot či lépe řečeno, špatného určování teplot.
Ještě jsem našel zajímavý článek a tam se píše:
"S kompenzací souvisí jeden zajímavý úkaz. Někdy se stává, že teploty hlášené uživateli v Setupu BIOSu a pomocí měřících programů v operačním systému se významně liší (klidně o 10 stupňů). Někteří uživatelé to zdůvodňují tím, že BIOS a program každý měří něco jiného, jiným čidlem atp. Taková tvrzení se ovšem nezakládají na pravdě. Realita je totiž taková, že použito je jedno a to samé čidlo, jen dochází ke kompenzaci. BIOS má v zásadě možnost kompenzovat přímo v měřícím čipu (senzoru) nebo může kompenzovat pouze ve výpisu uživateli v Setupu. V druhém případě pak samozřejmě dochází k tomu, že programy působící v operačním systému přečtou hodnotu ze senzoru, ta však není kompenzována. Uživatel pak má dva údaje, z nichž ani jednomu patrně nemůže zcela věřit - kompenzace totiž nemusí být správná."
http://www.svethardware.cz/art_doc-B...800778C4E.html
OK takze som nahral novy BIOS...CnQ uz funguje...spustilo dole napatie na 1,1V takze som na frekvencii 1004,63 Mhz...no a tepoty su okolo 36 stupnov idle a otacky ventilatora na 50 percent (stock chladic). Tak celkom spokojnost...dufam ze to je znak toho ze s IHS asi nebudu problemy.Ak niekto mozete tak mi potvrde moj predpoklad.
No len som zvedavy...co bude ked zacnem hrat hry...ze co to urobi s CPU tie teploty okolo 67 stupnov...
Dakujem zatial vsetkym co mi pomohli...:p
CoreTemp ti také ukáže tvoji TCaseMax, což je teplota na povrchu Heat Spreaderu, která by neměla být nikdy překročena a je pro každý procesor jiná. U tvého procesoru může být, hádám 65 až 71°C (ověř si to v CoreTemp nebo v GCPUID) . Takže máš teplotu jádra třeba 67°C, dá se předpokládat, že teplota na Heat spreaderu bude o 5 - 10°C nižší. Nejlepší bude, když pustíš Orthos, který ti zatíží obě jádra na 100% a současně budeš monitorovat teplotu v CoreTemp a uvidíš, zda nepřekračuješ TCaseMax.
Tak este som robil nejake experimenty v BIOSe....tak vyzera to tak ze moja doska do neho tlacila nieco vyse 1,4 volta...ja som dal na tvrdo 1.35. No a teraz teplota bez CnQ vo WIN je stable 40 stupnov...ale pri stopercentnych otackach na chladici.,,
To napatie na CPU pre tuto reviziu jadra som nastavil dobre?? Nieje malo tych 1,35?? Ci mozem dat aj 1,3?? Alebo to by uz bolo fakt malo?
Dakujem
Jo a TCaseMax mam 67 stupnikov...pri TDP 78,1 wattov
jak koukám na tvoj podpis kingston 434 správně myslim je 433 tzn 216 mhz je jejich default k těm voltážím je možné že bude nižší venice má základ 1.4v san diego1.35v je možné že bude ještě nižší ale myslim že to je ve faq
Mam este jednu otazocku.
V SpeedFane...mam na jednom jadre Vcore1 1,35voltu a na druhom Vcore2 1,51V.
Je to normalka...ako mam nastavit aj na druhom jadre take iste napatie...??
Je mozne ze to druhe napatie odcitava zle len speedfan??
Lebo teploty su priblizne rovnake +- 1 stupen.
Dakujem :)
erik_1
podla mna je to chyba merania resp Speedfanu
Mám to taky, tedy pokud jde o Nforce4. To první je voláž CPU, to druhé je voltáž chipsetu. Nyní jedu na 2880MHz s napětí tuším 1,35V a chipsetu 1,6V. Oproti Opteronu144@2,6GHz je to dost fofr a i čistě ve winxp je dost znát odezva systému. Max. teploty 59-60°C v Orthosu. Tcasemax mám 69°C, takže dosti "horký" kousek. Věřím, že by šel daleko dál, ale vodu nasazovat nechci.
dnes dorazil
http://www.lexa-oc.wz.cz/images/mix/3100.jpg
stabilni to neni a chce to lepsi chlazani, teploty nad 60°C se mi zdaji docela dost :confused: