-
Digitální zrcadlovka kolem 15k Kč
Dobrý den všem,
rád bych se poradil jakožto amatér na poli digitálních zrcadlovek.
Chtěl bych si vybrat digitální zrcadlovku se setovým objektivem v ceně okolo 15k Kč. Na mé focení mi setový objektiv nějaký pátek vydrží, časem počítam s dokoupením dalších. Typ paměťových karet nehraje roli. Baterii bych volil akumulator.
Bazarovému zboží se nebráním. Děkuji za názory.
Zatím mám tyto favority.
OLYMPUS E–330 + AF 14–45/3,5–5,6
Canon EOS 350D + 18-55 mm
na jednom internetovem bazaru jsem ho videl za 12k - nevím v jakém stavu
PENTAX K100D + objektiv 18-55 mm + pouzdro
-
Re: Digitální zrcadlovka kolem 15k Kč
Pentax je dost dobrej, jenom jsou trosku drazsi original objektivy... Zalezi kolik a jaky budes dal chtit. Kazdopadne funguji tam Pentaxovy MF skla vcetne signalizace zaostreni bez potreby nejake redukce.
Setovej objektiv je hodnocenej jako jeden z nejlepsich.
Btw: Pentax K100D je v bazaru i s objektivem kolem 11k
PS: strasne se mi libi jejich objektivy ze serie Limited - napr http://www.photozone.de/8Reviews/len...1_32/index.htm nebo http://www.photozone.de/8Reviews/len...0_24/index.htm
Samozrejme min se mi pak libi cena...
-
Co se týče techniky, záleží na preferencích a předpokládaném využití. Doporučoval bych projít testy a recenze a hledat věci, které se Ti na jednotlivých tělech vyloženě líbí a naopak ty, které by Ti mohly vadit. Pak se podívat na rozsah a ceny příslušenství, které bys mohl (byť teoreticky) ve střednědobém horizontu (cca 2 roky) kupovat. Konkrétní zjištění a potenciální výhody a nevýhody pak prokonzultovat (např. tady) a udělat si předběžný obrázek. U těch foťáků, které Ti vypadnou tímhle postupem jako kandidáti pak bude beztak nejvíc záležet na tom, který Ti nejlíp sedí v ruce a nejvíc se líbí ... (z toho důvodu také není dobře upínat se na nějaký model na papíře, když pak zjistíš, že Ti nesedí v ruce, nevyhovuje ovládání, nebo cokoliv jiného - postup se dá samozřejmě i otočit, napřed udělat selekci v obchodě a pak si vybrat podle parametrů a výstupů)
Každý z těchhle foťáků i značek má svoje a vzhledem k tomu, že všechny už jsou spíš z kategorie výběhovek, najdeš informací spoustu.
A upřímně řečeno dnes už o moc nejde - když si koupíš za 15K foťák, který Ti nebude vyhovovat, tak ho o 2-3K levněji prodáš a prostě si koupíš jiný.
-
Diky Vam panove. Pentaxe jsem mel v ruce a par fotek jsem s nim udelal. Vyhovoval mi po vsech strankach. Navic jeho bazarova cena je opravdu paradni.
Priznam se, ze me stale neco tahne k olympusu, libi se mi. Je fakt, ze jsem ho v ruce nemel a mohu soudit pouze z obrazku. :)
Kdyz to cele obratim, a zeptam se na co si davat pozor pri koupi zrcadlovky z druhe ruky (predpokladam osobni predani)?
-
Citace:
Původně odeslal
Hynchenzo
kdyz to cele obratim, a zeptam se na co si davat pozor pri koupi zrcadlovky z druhe ruky (predpokladam osobni predani)?
Především na doklady a záruku a na jakékoliv projevy mechanického opotřebení či poškození (týká se těla i objektivu). Silně doporučuji nenechat se tlačit časem a všechno pořádně vyzkoušet a vzít si s sebou notebook (nebo si na své kartě vzít fotky domů) a výstupy prozkoumat, jedním z nejčastějších problémů je chybné zaostřování, které na displeji foťáku pravděpodobně neodhalíš. (a pokud je výsledkem rány, tak nemusí být dost drahá oprava uznána jako záruční)
Ad Pentax - má své výhody, typicky nejlepší auto-focus, dobrý build, slušný hledáček a stabilizátor. Každá mince (resp. každé z vybraných těl) má i druhou stranu, tou je u Pentaxu především zdaleka nejstarší snímač s nižším rozlišením, neslavný white-balance a pomalejší reakce v čele s tragickou rychlostí zápisu na karty (pokud nebylo opraveno firmwarem, tak < 2 MBps). Napájení tužkovkami je pro někoho výhoda, pro někoho ne.
-
+karma vam obema :)
Jeste jednou diky, odepsal jsem dnes na dva inzeraty na pentaxe, tak uvidime.
Co se tyce akku x AA baterie. Jake vyhody ci nevyhody mas na mysli?
Co se tyce nejakeho rychleho zjisteni, zda fotoaparat zaostruje spravne, existuje nejaka osvedcena metoda? (kontrola na notebooku je samozrejma)
-
Test AF: http://photo.net/learn/focustest/
Baterky kupis vsade, ma ich kdekdo na pozicanie, mozes ich kombinovat s inymi zariadeniami (blesk napr) su lacne, aku zase vydrzi dlhsie a je drahsi
-
Citace:
Původně odeslal
Hynchenzo
Co se tyce akku x AA baterie. Jake vyhody ci nevyhody mas na mysli?
Klasika, někdo upřednostňuje fakt, že si baterky může koupit kdekoliv a používat stejné do foťáku i blesku, jinému vadí samovybíjení (s novými aku už snad pasé), fakt, že jeden slabší aku znamená problém pro sadu, nebo slabší životnost. Rozdíl je ve výdrži - u K100D je 200-400 fotek na sadu NiMH AA, u E-330 600-1000 a u 350D někde mezi tím (kvůli menšímu aku). K ostatním máš nabíječku a aku v ceně, ke K100D si je musíš přikoupit.
Citace:
Původně odeslal
Hynchenzo
Co se tyce nejakeho rychleho zjisteni, zda fotoaparat zaostruje spravne, existuje nejaka osvedcena metoda? (kontrola na notebooku je samozrejma)
Nejdelší ohnisko, nejnižší clonové číslo (dohromady nejmenší hloubka ostrosti), přesné zaostření a kontrola, je-li ostré přesně to, na co ostřeno bylo.
-
Pokud ti nevyjde Pentax, zkus se někde v obchodě podívat na Olympus E-330. Přešel jsem na něj z Nikona D50 z jednoho důvodu- pokud budeš chtít časem dokoupit další objektivy (jako že když tě focení trochu víc chytí, tak budeš :-) ), zjistíš, že kvalitnější a hlavně světlý objektiv je otázka spíše 10 a více tisíc, proti tomu manuální s pevným ohniskem se srovnatelným výstupem za několik set. Hledáčky u těhle lowend zrcadlovek opravdu stojej za to, zaostřit manuálně je jen pro opravdu silnou náturu. E-330 nabízí možnost v živém náhledu na LCD zvětšit vybranou oblast 10x a to se na manuální zaostření už použít dá :-) . Takže i to může být jedno z hledisek výběru.
A navíc, souhlasím s jan555, pokud ti nebude vyhovovat, tak za o něco menší obnos prodáš a vyzkoušíš něco jiného.
-
E-330 se mi hodne libi, co se tyce objektivu, tak u toho Pentaxe je situace stejna ne? Navic na nej jdou pouzit objektivy z predchozich zrcadlovek.
Nebo se mylim?
-
No, E-330 má jako jediná live-view na displeji, které se za cenu menších omezení hodí na focení z nestandardních úhlů a usnadňuje právě manuální ostření. (live-view žádný z konkurentů nemá) Co se týče využití manuálních objektivů bez přenosu informací, tak se funkčnost všech zmíněných těl liší. Nikon D40 nemá automatického nic, tj. neumí přes MF objektivy ani měřit, Canon 350D měřit umí (jen je tuším vhodné nastavit elektronicky stejné clonové číslo jaké je použité fyzicky na objektivu?), Olympus E-330 také a může si vypomoci live-view, Pentax K100D umí u KAF objektivů při MF ostření indikovat správné zaostření (byť dodnes nechápu jak, ale nepátral jsem po tom). Co se týče velikosti hledáčku, je na tom Pentax nejlíp, byť je hledáček K100D viditelně menší než u starších modelů.
Obecně je ale pravda, že MF ostření na těchhle hledáčcích je buď pro hračičky, nebo pro lidi vybavené hodně nadprůměrným zrakem. Při potřebě rychlejšího přesného zaostření je min. 95% uživatelů mimo hru, při použití supersvětelných objektivů si na plnou díru při jen trochu rychlejší akci neškrtne nikdo.
-
Chjo.. proc to musi byt tak slozite. Rozhodnu se pro pentax, prectu recenzi na Olympus a uz vaham, pak si prectu nazory na canona a jsem zase na zacatku. :)
-
Však jsem Ti to psal - ty foťáky jsou srovnatelné a pokud silně nepreferuješ některou ze specifických funkčností (např. SR u Pentaxu, live-view u Olympusu, apod.), případně vlastností, tak nejvíc záleží na tom, jak se Ti který drží, líbí, ovládá nebo který výrobce či (bez legrace) logo výrobce je Ti nejsympatičtější ... A nic z toho Ti nikdo poradit nemůže.
-
jak uz tady bylo uvedeno - dulezite je i porovnat prislusenstvi... kamarad mi pred lety rekl, ze clovek v dusledku nekupuje fotak, ale znacku... tudiz ja kdysi kupoval Canon a model byl v dusledku druhorady (s nadsazkou)
-
Jenže ono se to imho právě radikálním snižováním cen dost změnilo. Pokud není předpoklad, že budeš v dohledné době kupovat něco dražšího, tak je to jedno a pokud stojí set 15K, tak si to před investicí do drahého příslušenství může každý přehodnotit a značku/platformu snadno změnit.
Já mám často pocit, že spousta amatérů je naopak ve vleku značky svého těla, přitom často by se jim finančně vyplatilo zbavit se low-end těla jednoho výrobce a na investici (podle konkrétního příslušenství) ušetřit u jiné značky. Ale takhle to řeší málokdo a občas i tak, že si ponechá původní a prostě (typicky kvůli objektivům) přikoupí další tělo jiné značky.
Ale to už je asi trochu nad rámec tohohle threadu :) .
-
Citace:
Původně odeslal
jan555
Jenže ono se to imho právě radikálním snižováním cen dost změnilo. Pokud není předpoklad, že budeš v dohledné době kupovat něco dražšího, tak je to jedno a pokud stojí set 15K, tak si to před investicí do drahého příslušenství může každý přehodnotit a značku/platformu snadno změnit.
Já mám často pocit, že spousta amatérů je naopak ve vleku značky svého těla, přitom často by se jim finančně vyplatilo zbavit se low-end těla jednoho výrobce a na investici (podle konkrétního příslušenství) ušetřit u jiné značky. Ale takhle to řeší málokdo a občas i tak, že si ponechá původní a prostě (typicky kvůli objektivům) přikoupí další tělo jiné značky.
Ale to už je asi trochu nad rámec tohohle threadu :) .
ja to chapu, ale musim brat v potaz i sve hledisko - ja taky dva roky zpatky kupoval zrcadlo s tim, ze mi "nejakou dobu vystaci"... ale foceni me strasne zacalo bavit a nakonec se z investice 20 tisic stalo neco uplne jineho - samozrejme, ze jsem mozna extremni priklad, ale preventivne na nej upozornuji... :)
btw. s 300D jsem si zatim vystacil dodnes, i kdyz nepopiram, ze se pokukuju po necem novejsim a vykonnejsim
-
Citace:
Původně odeslal
jan555
Co se týče využití manuálních objektivů bez přenosu informací, tak se funkčnost všech zmíněných těl liší. Nikon D40 nemá automatického nic, tj. neumí přes MF objektivy ani měřit, Canon 350D měřit umí (jen je tuším vhodné nastavit elektronicky stejné clonové číslo jaké je použité fyzicky na objektivu?), Olympus E-330 také a může si vypomoci live-view, Pentax K100D umí u KAF objektivů při MF ostření indikovat správné zaostření (byť dodnes nechápu jak, ale nepátral jsem po tom).
To je jednoduchy - mereni expozice ani indikace zaostreni prece vubec nezalezi na objektivu (samozrejme svetelnejsim sklem projde vic svetla a funguje to lip), protoze "udelatka" pro ostreni i expozici jsou az v tele. Teoreticky neni duvod aby to nefungovalo vzdy (i bez objektivu). Je to jenom otazka firmware.
S nasazenym AF objektivem prepnutym na MF prece indikace zaostreni funguje.
Pro Canon se da sehnat redukce na M42, OM, C/Y... s indikaci zaostreni. Na redukci jsou nejaky obvody, diky kterym si fotak myslim, ze ma nasazenej objektiv (vetsinou 50/1.8 co pak taky byva v EXIFu).
Hynchenzo: Taky je dobry se zamyslet nad tim, jestli nekdo v tvym okoli nema nejakou zrcadlovkou - pak byste si pripadne mohli pujcovat objektivy
-
Citace:
Původně odeslal
wong
Teoreticky neni duvod aby to nefungovalo vzdy (i bez objektivu).
Tjn, ale teoreticky jsou důvody proč by to nemuselo fungovat přesně, nakonec i Pentax říká, že to nemusí fungovat se všemi objektivy. Musím se na to podívat. Bez objektivu je to jedno, protože tělo samo nemá jak zaostřit.
-
Citace:
Původně odeslal
Hynchenzo
Chjo.. proc to musi byt tak slozite. Rozhodnu se pro pentax, prectu recenzi na Olympus a uz vaham, pak si prectu nazory na canona a jsem zase na zacatku. :)
A pokud chceš mít v hlavě opravdu guláš, mrkni do diskuze na www.digineff.cz a nevybereš nikdy nic, protože každá zrcadlovka má svoje mouchy a zároveň je to ta nejlepší a nejúžasnější :-)
To se týká jen výběru zrcadlovky, jinak tam najdeš zpoustu užitečných rad a návodů. Jinak asi nejlepší je opravdu zajít do obchodu a vybrat podle sympatií ke konkrétnímu typu.......
-
Citace:
Původně odeslal
MikeD
...ja taky dva roky zpatky kupoval zrcadlo s tim, ze mi "nejakou dobu vystaci"... ale foceni me strasne zacalo bavit a nakonec se z investice 20 tisic stalo neco uplne jineho - samozrejme, ze jsem mozna extremni priklad, ale preventivne na nej upozornuji... :)
Rozhodně nejsi extrémní případ, spíš typický... a od doby, kdy si L-kové objektivy kupují i totální lamy ve velkém, už "fotografa" od Fotografa nerozeznáš ani podle výbavy... :p
-
Ja vzdycky zastaval nazor, ze fotky dela fotograf, nikoliv jeho "naradi".
:)
Jinak jsem s vyberem zase nikam nepokrocil. Ted je pro zmenu horkym favoritem E-330.
Stejne to asi dopadne tak, ze kdyz se objevi prvni slusny inzerat na jeden z tehle tri fotaku, tak vahat asi nebudu.
Jinak jaky nazor mate na set se dvema objektivama? Vyplati se?
-
Jestli myslis u Canonu 18-55 a 55-200, tak to bych rekl, ze ne
U toho Olympusu by situace mohla byt mnohem zajimavejsi
-
Ano myslel jsem tohle:
OLYMPUS E–330 +AF 14–45/ 3,5-5,6 + AF 40- 150/3,5-4,5
za cenu kolem 19k
-
Tak jsem prave narazil na "prcka" E-400 a libi se mi moc a moc. Samozrejme jsem ho v ruce nemel. - Tak me napada, nevite v praze/plzni o nejake prodejne kde jsou ochotni fotoaparaty ukazat? - Nemyslim ted zakonnou povinnost prodejce predvest vyrobek, ale spise ochotnou obsluhu :)
OLYMPUS E-400 +ED 14-42/3, 5-5,6 +ED 40-150/4,0-5,6
-
Citace:
Původně odeslal
Hynchenzo
Ja vzdycky zastaval nazor, ze fotky dela fotograf, nikoliv jeho "naradi".
:)
To máš sice pravdu, ale bohužel jen částečně - jakmile Tě technika limituje, není to v pořádku...
Už jsem tady někde dřív psal, kolik mám snímků z doby před x lety, které vyloženě zabila jejich TK daná použitým přístrojem... a už zřejmě nikdy se mi nenaskytne možnost něco podobného fotit současným vybavením... :(
-
14-42 je vyrazne horsie sklo ako 14-45, na to pozor ...
-
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
Rozhodně nejsi extrémní případ, spíš typický... a od doby, kdy si L-kové objektivy kupují i totální lamy ve velkém, už "fotografa" od Fotografa nerozeznáš ani podle výbavy... :p
hehe... tohle bych si snad i mohl brat osobne...
jinak souhlasim - znam cloveka, ktery v zivote nefotil ani na kompakt, ale ted si poridil 30D a k tomu 16-35/2,8L a 24-70/2,8L.... a kdyz jsem mu rikal, ze mel misto dvou silene drahych skel koupit neco levnejsiho a delsiho, tak rikal, ze zbytecne... mesic na to po mne chtel, abych mu pujcil svoje L-ko... hadejte, co jsem mu odpovedel...
-
ROFL! to bol teda super kauf :) keby si ten retard kupil 5D + 24-105/4L tak este tak 10k usetri ... demencia nezna hranic
-
Citace:
Původně odeslal
MikeD
hehe... tohle bych si snad i mohl brat osobne...
Probůh nee, to bych si fakt nedovolil... :eek:
Citace:
Původně odeslal
MadCap
ROFL! to bol teda super kauf :) keby si ten retard kupil 5D + 24-105/4L tak este tak 10k usetri ... demencia nezna hranic
To víš, ale on určitě musel mít tu skvělou světelnost 2,8, která přece fotí skoro sama, néé? :mweheh:
-
Citace:
Původně odeslal
Hynchenzo
Ano myslel jsem tohle:
OLYMPUS E–330 +AF 14–45/ 3,5-5,6 + AF 40- 150/3,5-4,5
za cenu kolem 19k
Asi ano, stejně by ti časem něco delšího chybělo. Pak jsi měl v zásadě 3 možnosti- buďto dokoupit samostatně Zuiko 40-150/3,5-4,5 (cena 8k oproti 4k v setu), nebo Sigmu 55-200/4-5,6(cena 4k, podle ohlasů horší výstup než Zuiko 40-150), nebo manuální objektivy- např. Pentacon 2,8/135, 4/200 atd.( cena do 1K, ale na rychleší akci to moc nebude). Vlastně ještě Zuiko 50-200/2,8-3,5, cena 30K, výborné sklo, ale ta cena :-(
-
ta cena je v pohode :) pozri si co by ta stalo obdobne sklo pre canon/nikon :)
Btw. svetelnost 2,8 je super vec, ale v pripade 5D je k nemu 24-105 asi best choice ...
-
No z tohohle hlediska ano, ale asi ne pro člověka, který si rozmýšlí, jestli koupit double set o 4k dražší. Navíc pro spoustu lidí je ta cena z hlediska toho, že fotografování je jen jeden z mnoha koníčků, neakceptovatelná, spokojí se s Zuikem 40-150, popř. nějaký světlý manuál a budou spokojeni a ani se nebudou cítit nějak technikou omezeni. Bylo by hezké mít tento objektiv, popř. k tomu na makro Sigmu 100/2,8 a záklaďák Z 14-54, všechno to jsou výborné objektivy (a pokud se srovnávají tyto Zuika s Canony či Nikkory, tak jsou i relativně za dobrou cenu),ale to jsme už někde u 60k a co ještě blesk, filtry , stativ. Nebo, nedej bože, něco širokýho na krajinky- nezapomínejme, že pro většinu lidí se jedná o koníčka.V tomto okamžiku nastupují kritici zrcadlovek s tvrzením, že to je černá díra na peníze a člověk by jim chtě, nechtě musel dát za pravdu.
Pro začátek je double set vybavení obstojné, s nějakou kvalitnější makropředsádkou a světlou pevnou 50 stačí na dost dlouho a hodně lidem i napořád. Je to jen samozřejmně můj názor, který nechci nikomu vnucovat.
-
No ja kupuju v bazaru i stary rusky objektivy pro Zenita, pripadne nemecky pro praktiku. Pres redukci na k100d foti krasne. Stabilizuje to stejne jako setovy skla a navic jsou ty bazarovy skla za pakatel . A s druhou redukci je genialni makro s otocenym objektivem .Takovej otocenej pentacon 50/1,7 je na makro jak delanej.
Akorat si holt zakroutim objektivem (obcas to je vyhoda).
-
Ja si pred cca 3/4 rokem v Indonesii koupil E-500 double Zoom kit, coz je ZD 14-45mm/f3.5-5.6 a ZD 40-150mm/f3.5-4.5, v cene byla 1GB CFko..
No a co jsem zatim dokoupil? Polarizak Hoaya, duhou aku, 4GB CFko, tripod, brasnu Lowepro... Jediny co mi vylozene chybi je makro-predsadka, ale to se povyresi po navratu domu, ted uz to nemam kam dat:D
Celkove cca 22k Kc, spokojenost maximalni.
Tu 40-150ku moc nepouzivam, vetsinou fotim krajinky, panoramata apod. Ale jsem moc rad ze ji mam, lepsi objektiv nejako nepotrebuju, tuhle jsem fotil sousedovy papouchy a bez ni by to slo o dost hur.
Jinak E-330 byla tou dobou o dost drazsi v Double Zoom kitu, takze jsem o ni ani neuvazoval, ted je situace opet o neco jinde, ted bych asi uvazoval o e-510 (opticka stabilizace), ale to zas nevim jak sou dostupny/cena...
-
Tak jsem se asi definitivne rozhodl pro Oly E-400 DZK, v pondeli jedu do phy podivat se jak vypada ve skutecnosti. Jeste pockam, jak dopadne startovaci cena u E-410, ale velikost asi bude rozhodujici.
Malicko me ale zarazeji fotky u recenzi - nic moc kvalita mi prijde :-(
-
Připrav se na menší šok, E-4XX jsou opravdu malá (a lehká) těla, E-410 má výstup zjevně kvalitnější. Pokud můžeš čekat, tak si počkej na E-510, výstupy jsem neviděl, ale očekávám, že tohle bude v low-endu nejkomplexnější tělo a poměr cena/výkon zůstane vynikající.
-
Ta E-4x0 me prevedcila prave svou velikosti. Pokud mi grip sedne i v realu neni co resit. V utery jedu do prahy tak si ho vyzkousim a pockam na E-410, doufam, ze ceny nebudou startovat na 25k za DZK.