Takto jsem se vyporadal s ulozeni HDD.
Ale prijde mi to dost neprakticke pro pripadne premistovani pocitace.. A navic to zabira skoro dve 5,25'' pozice.. Nevite nekdo o necem lepsim?
http://www.cernosice.cz/tmp/hdd.jpg
Printable View
Takto jsem se vyporadal s ulozeni HDD.
Ale prijde mi to dost neprakticke pro pripadne premistovani pocitace.. A navic to zabira skoro dve 5,25'' pozice.. Nevite nekdo o necem lepsim?
http://www.cernosice.cz/tmp/hdd.jpg
Ale při prenosu nepraktické, jak si říkal... Ale je to zajímavé.... 8-)
Navic je to i funkcni! Disk neni prakticky slyset.. Predevsim seek zvuky pri praci disku a prohledavani.. Otaceni disku je slyset velice slabe!Citace:
Původně odeslal KaRlOs[C
A abych jeste vysvetlil provedeni: Jedna se o zaveseni HDD na ctyri bezne gumicky prichycene v prostoru 5,25'' mechanik. Zavesene to je jen na poloutazenych sroubkach.
trosku bych se bal, ze ty gumicky casem zteri a pak ti den disk shuci dolu ;D
Jen pockej az nektera gumicka praskne pri seek :-) Ale mas to pekny.
taky nekdo namital, ze jak se ten hdd nedotyka niceho kovovyho, tak muze dost stoupnout jeho teplota...prece jenom kdyz je pridelanej normalne, tak se chladi o kostru casu...
Daj do tych dvoh pozicii dopredu vetrak a mas to uchladene.
urob si to jednoduchsie ako ja ,
Kup si montazny ramcek na hdd do 5.25 pozicie a ako to montujes medni hdd a skrinkou tak tam daj tesniace gumicky !!!!! Je to najlepsie ale ja mam i tak Seagate barracudu takze to nie je pocut [ruleeezzz] !!!! 8-)
uz sem o necem podobnem premejslel....ale ted si me inspiroval...hned o vejkendu jdu na to...jo mimochodem je to muj prvni prispevek 8-)
Ty gumičky pujdou brzo do háje,chtělo by to možná tu gumu z látky ve který jsou malý gumičky no znáte to tu ve slipech :D :wink: Docela bych se bál mít to na takovejch prckách :!:
A co tak dat to na tenke sk pasky a dat na to tenku buzirku alebo zmrstovaciu buzirku pre lepsiu ucinnost a potom to urcite nespadne.
Disk by mal byt pevne uchyteny aby sa tlmili vibracie ktore sposobuju hlavy pri seekovani a tiez kvoli chladeniu.
Tie gumicky mozu casom naozaj prezriet a potom ....no nechcem si predstavit ak jedna z nich praskne. Ja by som bol skor za tie tesniace gumicky...
Muzete se nekdo zkusit vyjadrit k otazce:Citace:
Původně odeslal Rainbow
1) Zde je mozne, aby disk nebyl pripevnen napevno?
2) Je nutno disk extra chladit? A pokud ano, staci pasivni chlazeni?
(WD bohuzel nema cidlo na teplotu, resp. zadny soft, co jsem nasel nechce teplotu ukazat. IBM ukazuje v pohode...)
3) Prodava se nejake podobne udelatko na disk??
Doteraz som mal iba gumicky medzi kejsom a priskrutkovanym diskom - hluk bol o cca 20% nizsi, no stale to hucalo. Taq som to vcera l taq ako na obrazku, no je to zavesene dole pod 3,5 poziciou na disk. Fuka tam na to krasne pridavny vetrak, co je vpredu dole a pouzil som tzv obuvnicke gumicky (to su tie hrube hnede) a su napnute do stran, aby to predsa len tlmilo vibracie troska viac napevno. Hluk 95% dole !!!
njn ja tiez uvazujem ze si nejako v skolskom compe zavesim alebo inac ukpevnim disk lebo je to jedine co je z case pocut >> je to starucky WD 10GB z roku 1998 >> cirkularka !!! fakt :( o xladenie sa nebojim (pri takom pomalom disku to je asi fuck) ale tie vibracie a co pripadny otras bedne? :(
MadCap
Skolsky komp a uprava disku? To mi nejako nejde dokopy
???
mrkni moj podpis :) jeden doma, jeden v skole, vskole znamena na koleji !! :) priamo na fakulte nemozem nic okrem hybania mysov a pouzivania klavesnice :), obcash troxu hackujem, nastavujem si monitor !! ;D ;D ;D ;DCitace:
Původně odeslal Axel
MadCap
Aha :eek:
jj, taky mam disk povesen pod temi 3.5" pozicemi, na dratech (samozrejmne s izolaci :wink: ) , jsou na tom z boku pasivy, a je to fixovano i protihlukovym oblozenim CASU (s temi pasivy je o dost sirsi), zepredu na to fuci 80mm pridavny sunon - teplota neprekroci 40° - tedy chladi se lepe nez pri klasickem prychyceni.
btw - koho zajimaji ty pasivy :
http://jaja.kn.vutbr.cz/~dolezal6/ca...-%20zvrchu.JPG
http://jaja.kn.vutbr.cz/~dolezal6/ca...0-%20zboku.JPG
tak sem zpatky...sem to zkusil a huste to nedoporucuju...sem to udelal a mam tedka na disku chybny sektory ani nevim jak se tam vzali...disk mi nespad ani nic...prose najednou vadny sektory...nic moc
a co jsi přesně udělal ?Citace:
Původně odeslal Dwayne_Hicks
Rekl bych, ze jsi malo chladil... Ja jsem to nakonec v pondeli vyresil tak, ze jsou koupil novej tichej disk Seagate 7200.7 (misto WD800JB)!
myslim ze ked ma ten disk v zaruke tak si prave zarucil jeho vymenu ;)Citace:
Původně odeslal Chocen
MadCap
normalne sem s nim zachazel...zadny rany nic...proste pohoda..jenom sem to mel tak jak to ma ten silenec na zacatku clanku a udelali se mi tam chybny sektory...rek bych ze za to muzou ty gumicky...asi potrebuje mit oporu...nevim..disk je v zaruce ale ja kdyz ho budu menit tak sem bez kompu a taky bez dat na nem...poradte...Citace:
Původně odeslal MadCap
hm poradit neni co .. vymenit .. a to pruzne ulozenie som rozmyslal ze to nejako napnut na strany niecim inym ako gumicky (nemusi byt prave pruzne .. ale aby neprenaslao vybracie)
MadCap
Mam to teraz urobene inak, no nemam foto, proste do 5,25 pozicie napnes drot alebo spagat na dvoch miestach - proste to priviazes na tie kolajnicky, polozis na to disk a zhora znova napnes dva - tri droty (spagaty) tak, aby boli uviazane nizsie ako je horna strana disku - aby ti fixovali disk. Pred tou poziciou mam vetracik a na disku polozeny pasiv zo stareho chladica - disk je uplne vlazny a ticho maximalne.
Čo keby ste miesto tých gumičiek dali strunky z pera?Istotne sa neroztrhnú a budú mať akú takú bočnú oporu.Ináč čo sa týka tých bad sektorov neviem či to bolo zrovna z toho ale potom by sa mi už veľa krát stalo, že by mi disk odišiel lebo tak zvyknem kopčiť soft.
strunky to sa mi moc nevidi ... tie nie su prave pruzne, resp ked roztiahnes uz sa nevratia ... to skorej nejake draty ale sak skusim ... uz mam konecne na koleji monitor tak nemusim pouzivat remote desktop :) aj ked to je super ;)
MadCap
Ja teda mam IBM, ale pokud ma ten disk SMART Monitoring tak by mel teplotu vycist treba SpeedFanCitace:
Původně odeslal Prochaine
Už jsem o tom kdysi psal a nebralo se to tehdy dost vážně. Disk musí být nutně napevno přichycený v CASE. A nestačí 2 šroubky, jsou tam 4 díry pro šroubky proto 4 ŠROUBY. Nedotahovat na krev - s citem. Mezi CASE a disk je možné dát teplovodivou pastu - obyčejnou bílou, lépe se chladí. Ty chybné sektory nezpůsobila teplota, ale to pověšení v těch gumách. Nedostatečné připevnění disku je, mimo vadné série podle mě příčinou 90%, možná i víc reklamací disků. BTW - nikdy jsem dosud nereklamoval žádný disk a všechny byly vždy pevně přišroubovány 4 šroubky. :idea:Citace:
Původně odeslal Dwayne_Hicks
Ja som kvoli tomu do ATckoveho Eurocase shitu (2. pocitac) robil dalsie diery lebo to nejaky de.bil navrhol tak ze vzdy sa dali pouzit len 2 diery naraz... Praca sa zatial oplatila lebo disk chodi bez problemov.
Pochybuju, ze by disk odesel prave kvuli zaveseni na gumu. Spis bych veril tomu prehrati. Kdyz si sahnu na disk, co mi lezi jen tak na stole, tak ma boky pekne rozzhaveny. Je to prave z duvodu, ze disky jdou konstruovany s tim, ze se teplo bude odvadet do case. Nejlepsi by asi bylo k bokum po jejich sbrouseni a vylesteni prisroubovat dva vodniky a cely to teprve namontit pres gumovy bloky do case.
hele to sem nevedel ze si o tom neco psal...ale stejne bych to asi zkousel 8-) ale mozna ze za to muze i to prehrati protoze ja ho normalne chladim vetrakem...rikam tomu TOPICUV SEN.... ;DCitace:
Původně odeslal Halen
Tym ulozenim to bez problemov moze byt. Pri pohybe hlav sa vytvaraju vibracie ktore sa netlmia a teda posobia dalej na mechaniku disku. A vibracie su presne to co mechanika rada nema.
a jak si asi myslíš že to mám :o))Citace:
Původně odeslal Jezevec
hele tak zavesenim to urcite nebude protoze se k me tedka dostalo propagacni cdcko od seagate a tam sou ukazany vsechny ty blbustky jak to testujou vyrabej a tak...a jeden z prvnich testu je volne zaveseni...ale ne tak primitivni...maj to promakany...ale prisroubovany to nemaj... ;D ....tim to nebude...je jeden z prvnich testu pri vyrobe novejch disku jestli vubec jedou v extremne klidnejch podminkach...pak se testuje v ruznejch polohach...je to sranda ;D ;D ;DCitace:
Původně odeslal Halen
a co když tam má třeba někdo nějaký 6000rpm ventilátor na zdroji...to potom vibruje celý case i s hdd....
Tak to je pravda, mne sa triasol kedysi takto cely kejs... To disku asi takisto nepridalo na zivotnosti.
no s tema gumkama to psali uz kdysi v nejakem Computru, ze se to pry i prodava nebo co,..
byly to nejake plechy do 5a1/4 pozice, no a ty gumky byly velmi tluste a byly prekrizene
jinak jen tak to polozit na tenke gumicky to je fakt huste ;D
btw.: jinak furt nechapu, proc by to rozkmitani HDD na tech gumkach melo HDD nejak skodit, dyt by to melo ty vibrace tlumit, ne?
Asi proto ze kdyz se pohne hlava v hardisku a neraz se zastavi tak se ten disk rozkmita... kdyz je na pevno tak ma nejakou oporu...Citace:
Původně odeslal UFo
no, to je sice pravda, ale šláhni si někdy na kejs, když ten disk hrabe - zaručuju ti, že ty vibrace ucítíš...takže s tím uchycením napevno to asi taky nebude nějak moc růžové...však taky jedny z hlavních testů elektroniky je test na vibrace...mělo by to vydržet i hrubší zacházení...
vybruje, to ano... Z toho plyne ze prenasi otresy do casu... Kdyz je na gumickach tak se nema o co oprit...
Nevim k cemu to mam prirovnat, ale tohle bych nesrovnaval s odolnosti na udery...
jaký tes na údery? o tom jsem vůbec nic nenapsal...psal jsem o testu na vibrace - což je, že danou věc rotřesou jak sviňu na různých frekvencích kmitů...
jo a co se týče toho přenášení otřesů - když vibruje case, tak ten hadr asi taky, ne? a mnohem víc, než když je uložen pružně, kde ty vibrace zachycuje a tlumí ta guma, která podle mě tlumí vibrace o dost lépe, než nějaký plech...
taky si myslim, ze ta gume bude ty vibrace tlumit mnohem lip nez nejaky plech
jak vas tady tak ctu, tak sem zavrhnul zaveseni na gumach, pac ty vibrace asi budou docela velke aby to jen blbe gumky zachytili, spis hrozi jejich rozkmitani :-(
no ale takova gumova podlozka mezi disk a case bude asi jine kafe
btw.: nemyslim si ze by se o case HDD nejak moc chladil, ta stykova plocha je tam minimalni, lepsi je ofukovat vetrakem
co myslis? kdy se ti bude vibrujici telefon vrtet vice? kdyz ho primacknes na stul, nebo kdyz ho zasesis na gumicku?
pochopitelně když bude volně. tady jde ale o něco jiného - na to stole bude ten telefon muset zvládat větší rázy...a to je to, ci by podle mne mohlo škodit
btw - já mám hdd sice zavěšen, ale na boku mám ještě pasivy, které to fixují o obložení (taková ta stará, mikroporézní karimatka) - takže veškeré vibrace jsou pohlceny tím obložením....
koukam sem tedka po delsi dobe....debata se stale vyviji...podle me je mnohem lepsi ten disk oblozit nejakou penou nez nejaky gumy....akorat je problem ze nemuze odvadet teplo...takze nejakej vetrak....Citace:
Původně odeslal Chocen
sem to pekne shrnul... ;D
Ja sa priklanam k tomu pevnemu uchyteniu. Rozhodne by som disk nevesal na nejake sprcgumy. Ked uz tak ho dat do ramceka a do 5.25 pozicie a ten ramcek pripevnit o case cez nejake gumene podlozky. Inak teplo z disku sa urcite prenasa uchytenim na case. Co mam disk pevne uchyteny, tak s nim nie su ziadne problemy.
Tak tak, disk MUSI byt pevne pridelany, jinak hrozi ze se poskodi vibracemi sam od sebe. Radsi se soustredte na zatlumeni bedny. Ja sem nechal disk normalne v 3a1/2 zavesen a SilenTec-em sem zalepil celou predni stenu, boky te 3a1/2 a shora HDD (na disk foukam zlehka zespodu a odvadi se vzduch do prostoru case) + vytlumil sem steny, dno a viko a rozdil je obrovsky HDD prakticky neslysim - jen kdyz seekuje a to musim hodne napinat usi. Fakt to pomaha, jen si pak clovek musi dat zalezet na spravnem proudeni vzduchu, protoze teploty vsude stoupnou, to je jasny. Co si zaslouzi pruzne ulozeni, jsou vetracky, kdyz uz neco (dal sem je na takovy gumovy podlozky, kteryma se odpruzuje mechanika v CD-ROMu). Tunel s nasavanim vzduchu pro CPU, je taky nutnosti. No nic - to uz ale trochu zbytecne brousim do oblasti "chlazeni".
Mazec čtení - chtěl bych říct, že jak tady všichni řeší, že disk musí být napevno uchycen v case (kvůli odvodu tepla).... co takhle si vzpomenout na racky? - výměnné rámečky? - tam to asi neklapne... všichni co znám (včetně mě) nemají v šuplíku HDD napevno namontovaný (a fakt je ten, že třeba 60 WD po menším záhulu topí jak kamna :-( )
No prave ze kolega mel disk v takovem srandovnim plastovem suplicku s jednim 40x40 ventilatorkem, kterej se tady uz moc netoci a disk jsem pred tydnem odnesl na reklamaci, protoze se uz ani neohlasil.. Domnivam se, ze pricinou bylo upeceni pri 24hodinovem behu po dobu 18ti mesicu.
no jo...serverový disky se maj chladit...ne nadarmo jsme teď v létě v práci použili venkovní 150W větrák na chlazení fileserveru :)Citace:
V robote mame v serveri dva 5400RPM 40GB Maxtory v RAID1, takze to chladit netreba :-) A v routeri je WD 540MB - asi tiez 5400RPM, alebo dokonca len 3600 :-)
Ale je pravda, ze plastovy suflik je najhorsie miesto pre disk - vobec tam neprudi vzduch.
Skusal som zalmana na disk a je to skvele vymyslene....hmm teplota o 5 c dolu a ta tichost...chcelo by to tie gumicky co su tam obsiahnute...vsak nahodim foto...som rozmyslal ze nieco take urobit akurat namiesto Heat pipe hore dat nieco ine aby tie bocne listy drzali.
ja jsem uchyceni a chlazeni disku vyresil takhle, ty gumove pasky jsou dost tuhe nato aby se disk znicil vlastnimi vybracemi a pritom se to neprenasi na bednu, ale je to nechutne velke, takze to jeste predelam
http://www.watercooling.wz.cz/disk.htm
Nezabudnite si ten disk uzemnit. Ked je napevno prisrovbovany ku case je to v pohode, ked je v supliku takisto je tam jeden uzemnovaci plech.
Technicka otazka: Proc by mel byt uzemnen?
Citace:
třeba proto, když jsem to neměl,tak se mi po čase přestavaly detekovat
disky.zlobilo to.
Jojo, uzemneni je zrejme treba, ma to i HDD chladic Zalman, ktery ted mimochodem recenzoval GABO - na pretaktovanie.sk :wink: .
presne tak, v ten chladic disku co jsem vyrabel, sice uzemeni ma, ale presto napoprve detekce v BIOSu zlobila, asi tim ze jsem tam narval moc pasty a kontakt byl jenom pres sroubkyCitace:
Původně odeslal eRTY
znova jsem to rozsrouboval a slozit a pak uz to jelo bez chyb
Po jake dobe to zacalo zlobit? Ja zkousel moji Bar IV volne polozenou v kejsu (vystlanem karimatkou - neuzemneno) a krome toho ze mela za chvilku 55 st.C (SMART + speedfan) fungovala OK.Citace:
Původně odeslal eRTY
Vcera jsem az do 21h pachal chlazeni takto volne lozeneho disku (hlinikova pasovice 8mm tlusta). Dnes to budu zapojovat, tak uvidim zda bude treba uzemnit...
Koukej to pekne uzemnit (presneji ukostrit), dyk o nic nejde staci dat dratek na jedny strane pod sroubek za ktery se HDD bezne upevnuje do ramu a druhej konec prisroubovat nekam na kostru, prace skoro nulova a usetris si mozne komplikace. To jestli ti ten disk odejde kvuli statickemu naboji nezavisi na case, proste to muze byt zejtra nebo klidne taky nikdy. Staticky vyboje sou mrchy a ze by se v disku nic nenabijelo o tom si iluze nedelam.. treni je v loziskach a hlavicky se taky matlaj po disku docela slusnou rychlosti, a kdovi kudy se ten naboj pak vybiji, ale rozhodne neni dobry, kdyby se vybijel pres datovej kanal..Citace:
Původně odeslal g006
Muj nazor je jednoznacnej: hezky to propojit - nic se tim nezkazi. To je jako kdyz potrebujes prejet autem "mezi dvema vesnicema", nepripoutas se a budes argumentovat tim, ze pravdepodobnost ze se neco stane je skoro nulova... (tohle prirovnani se sem moc nehodi, uznavam, ale prijde mi docela nazorny:-). Proc pokouset stesti, kdyz te protiopatreni (skoro) nic nestoji..
Tak jo, radsi to uzemnim. Staticky naboj me nenapadl.Citace:
Původně odeslal Pecaf
bez uzemneni to v BIOSu hazelo uplny blaboly: napr. misto nazvu disku ST340016A to ukaovalo nejaky IB140016A a hodnoty disku byly uplne mimo, hlasilo to 40GB disk jako 5GB
Ha, tak uz vim proc mi Bar II 15 GB nekdy nechtela jet - hazel jsem vinu na kabel. Stacilo zaverglovat a jelo to. Byla volne lozena v prostoru pro disky na Floppyne.Citace:
Původně odeslal Rob
Sorry, to sem nepatří, ale našel jsem dnes už druhý takový návod s fotkama a dost jsem se u toho rozčílil... rozebírat HDD je PRASÁRNA !!!
http://www.gideontech.com/guides/hdd_window/
Citace:
Původně odeslal Luke_chiptuning
Tak to sem opravdu, ale opravdu nepatri. Mam je jednu radu - podivej se jakej je nazev tohodle fora a tyhle sekce a pak si rozmysli, jestli jses ve spravny diskuzi :wink: .
jestli se tvoje hlavicky matlaj na plotnach tak ti ten disk asi moc nejede... :)Citace:
Původně odeslal Pecaf
ne vazne se nedotykaj...
ale kazdopadne by disk mel byt uzemenej.
Nikomu toto neradim (z vlastnich zkusenosti!)
Ale podivat se muzete:
http://www.tokra-klan.games.cz/modif...hddsilent.html
To je urobene presne tak, ako sa to robit nema - vyborny umrtvovac disku ;D
btw - a co takove hdd v suplicich ??? ty preci taky nejsou uzemnene....
tady mate taky neco k tematu
http://www.sharkoon.com/enghtml/a_vibefixer.htm
no, taky neco takoveho....jak to muzou vyrobci prodavat, kdyz je to nebezpecne ???
Ze niesu uzemnene? A na to si ako prisiel? Samozrejme nemusi byt uzemneny ked to nevyuzijes ale potom je to len tvoj problem. Standardne maju supliky (teda aspon ViPower) na jednej strane uzmenovaci pliesok ktory je sraubickou spojeny s diskom a v ramiku mas druhu cast uzemnovacieho pliesku. Ked suplik zasunies plechy sa spoja a mas uzemnenie.Citace:
Původně odeslal Chocen
no, mam asi tri ruzne supliky a ani jeden z nich to nema...
Mám uložený disky na gumě déle jak rok a uzemněný také nebyl (do včerejška) a pořád jede. Moje skříň má všechny plechy nabarvené a pochybuji, že je ta barva vodivá. Pokud neoškrabu barvu, tak HDD není uzemněný i když je přišroubovaný ve skříni. Podle toho soudím, že HDD nepotřebuje uzemnění. Pokud někomu HDD bez uzemnění nefunguje, tak asi není kvalitní. Zde je mé amatérské uložení HDD:
http://www.sweb.cz/PetrL75/PC/images...DD_1_small.JPG
Zde můžete vidět další obrázky:
http://www.sweb.cz/PetrL75/PC/index.htm
tiez si myslim, ze disk je zemneny bez ohladu na to ci je prisrobovany o case alebo nie. a preto by mal fungovat tak alebo onak. nie je cierny napajaci kabel nahodou zem? skor by som to videl tak, ze disk treba pevne prichytit o case z dovodu vibracii. radsej nech sa to prenasa do bedne.
No tak ja som tiez skusal asi tak pred mesiacom pruzne ulozit HDD.
Dal som ho do montazneho ramceku do 5,25.HDD som tam vystlal trvdym polystirenom.Hluk isiel dole o 90%.Ale ked som to tam namontoval tak som zapol comp a nenabehol.Po case nabehol ale blbol.Tak som preinstaloval system a pri formate mi naslo Bad sektory.Disk mi nepadol ani som po nom nebuchal kladivom ;D zaobchadzal som snim ako s malym babom ;D .V zaruke ho uz nemam.Teraz mam ten isty disk z bad sektormy na pevno prisrobovany 4 skrutkamy a ide uplne v pohode ( Aspon zatial slape).Tomu zaveseniu na gumicky by som moc neveril.Skor by som to skusil tak ze by som na disk pripevnil pas duse z bycikla , upevnil by som to cez pasovynu a na 3 skrutky a k case by som to nasponoval a uchitil tak isto.A dal tam kablik na uzemnenie.