-
Vyrazne ztiseni disku za 60,- Kc
obcas jsem v ruznych threadech popisoval jednoduchy a levny zpusob jak velmi vyrazne ztisit disk. od te doby se me ozval uz dost lid ze "jak na to". protoze se to fakt spatne hleda a nechci to porad dokola vysvetlovat tak tady mate strucny obrazovy navod.
na tenhle bastl potrebujete:
- 4 prisavky do akvarek z chovatelskych potreb
- 4 ocelova "L" mensich rozmeru
- 8 obycejnych "PC sroubu"
- 4 sloupky co se davaji pod MoBo
Vse je videt na obrazcich
http://maskola.cz/4um/Disk/1.jpg
do diry v prisavce kapnete vterinak a vlozite sloupek pod MoBo
samozrejme udelate 4 takove ;)
http://maskola.cz/4um/Disk/2.jpg
Az to zatuhne tak k tomu prisroubujete Lko...
http://maskola.cz/4um/Disk/3.jpg
a vsechny 4 kusy prisroubujete k disku.
V case to vypada si takhle:
http://maskola.cz/4um/Disk/Hotovo.jpg
Bud muzete disk na volno polozit nebo prisat prisavkama. S ohledem na hladkost plechu pak muzete PC klidne i prevazet. Prisavky drzi opravdu dobre.
Vetsina mych znamych presla na tohle uchyceni disku a jsou spokojeni. Pokud mate dole v case nejake diry pripadne je plech prilis hruby neni problem tam nalepit kus nejake folie a na tu disk prisat.
Da se to samozrejme pouzit i s vice disky. BUd je sesrobite dily z merkuru nebo ty Lka s prisavkama pridelate na kos na disky (nejaky Eurocase kos sem kupoval asi za 50,-). Provozoval jsme tak 2 nad sebou.
Pokud mate sirsi case nez je muj miniaturni je lepsi pro zvyseni stability (zvlaste pri pouziti vice disku) nasroubovat Lka opacne. Aby byla sirsi zakladna.
Samozrejme neni mozne pouzit tenhle postup pro uplne kazdy case. Nektere tam maji bohuzel napevno kose na disky.
Pro snizeni vzduchem siritelnych vibraci mam jeste na bocnici nalepany Silentmaxx Silma KF-25.
Mel jsem doma nejakou dobu Silentmaxx HD-silencer a musim rict ze tohle ztiseni je minimalne stejne ucinne ne-li uucinnejsi. Navic za zlomek ceny. A i chlazeni je minimalne srozvnatelne pokud mate v case vepredu 120mm in-take.
No vyhoda tohodle postupu je i ta ze nic nerezete, nevrtate...
Ja nejsem uplne levej ale zadny kouzelnik s rozlicnyma materialama taky nejsem a navic doma nemam dilnu...
EDIT:
kde co koupit:
prisavky - chovatelske potreby (v brne uspesnost cca 50%, maj to obcas na moravaku vedel tech novych garazi a proti luzankam; naopak treba v blekfildech nemaji nikdy)
Lka - jakekoli domaci potreby, pripadne si vemte sroubky co pasuji do disku at nekoupite moc velka
sloupky pod MoBo + srouby - jsou u kazde case a byva jich vic. mam jich doma desitky. pokud nemate nejlepsi je zajit do nejake mensi firmy prodavajici skladana PC, budou tam toho met tuny a myslim ze na pozadani neco daji/prodaji. myslim ze to bylo v nejakem e-shopu (CZC) za smesnou cenu, ale dle me je lepsi skocit do kramu na rohuu
-
Re: Vyrazne ztiseni disku za 60,- Kc
Tak tomu říkám skvělý nápad!!!
Dal bych K+, ale zatím nelze...
-
Výborný napad...s niecim podobným som experimentoval, ale nedotiahol som to takto pekne ako Tominek...Ja som na to pouzil namiesto prisaviek stuple od vina...heh...k+
-
To je parada, musim nekdy otestovat (ale tissi nez ten silentmaxx, mimochodem od tebe, tomu se mi nechce verit :) ), v pomeru cena/vykon bomba. Diky moc. K+
-
Perfektni vec hlavne diky skvele vyresenemu chlazeni a bez silenceru... V jednoduchosti je sila... :thumbup:
-
dobry napad (k+) a vzhledem k pomeru cena/vykon je to urcite bezkonkurecni, ale dovolil bych si diskutovat o cene a o mire ztiseni :)
mozna se pletu, ale vetsina lidi nejspis bude muset dokoupit vetrak a ten antivibracni material na bocnici taky neco stoji, ze jo... ale i tak to bude podstatne levnejsi nez silentmaxx, to jo
ale nechce se mi verit, ze by to bylo stejne tiche, jako disk uzavreny v silentmaxxu... chtelo by to nejake fundovane porovnani
btw kde vzit elka? zatim me napada jedine merkur :) ... a kde vzit dalsi sloupky pod mb?
-
Citace:
Původně odeslal
Opty
... a kde vzit dalsi sloupky pod mb?
distancni sloupky v GME a nebo nekde jinde v elektro materialu.
-
Citace:
Původně odeslal
Opty
dobry napad (k+) a vzhledem k pomeru cena/vykon je to urcite bezkonkurecni, ale dovolil bych si diskutovat o cene a o mire ztiseni :)
mozna se pletu, ale vetsina lidi nejspis bude muset dokoupit vetrak a ten antivibracni material na bocnici taky neco stoji, ze jo... ale i tak to bude podstatne levnejsi nez silentmaxx, to jo
ale nechce se mi verit, ze by to bylo stejne tiche, jako disk uzavreny v silentmaxxu... chtelo by to nejake fundovane porovnani
btw kde vzit elka? zatim me napada jedine merkur :) ... a kde vzit dalsi sloupky pod mb?
takze silentmaxx jsem mel uz predtim - a pomaha stiseni vseho. opravdu porovnavam jen by-ucho. ale kde io to ze silentmaxx trochu lepe tlumi ty vibrace siritelne vzduchem ale daleko hure vibrace co se siri tuhyma materialama (typicky kostra case) (omlouvam se vsem odbornikum pres akustiku). protoze gumy silentmaxxu jsou dost tuhe.
rekl bych ze vibrace prenasena na kostru case jsou dost rusivejsi nez nejake piskani disku...
mohu porovnavat jen pro disky hitachi protoze uz dlouhou dobu nic jineho nemam. ale jejich projv je pro me zvukove prijemnejsi s timto resenim nez se silentmaxxem.
k tomu vetraku - mas samozrejme pravdu jde o to zda se nevyplati foukat i na ten HD-silencer.
ma osobni zkusenost - 5HD behem 2 let me odeslo v klasickem umisteni. behem dalsich 3 let me neodesel ani jeden ze 2 disku ktere byli za vetronem (treba to bylo necim jineym, netvrdim ze ne)
kde co sehnat dopisu do prvniho postu
-
Moc pěkné, myslím, že by se uplatnilo např. tady http://www.silentpcreview.com/forums...pic.php?t=8240 ;)
Dnes už se naštěstí dají koupit casy a disky, jejichž kombinace spolu s odhlučněním casu zajistí, že disky nejsou slyšet vůbec.
-
Mozna trochu OT: Tak jsem si myslel, ze jsem ztisil pocitac na minimalni uroven hluku a zjistil sem, ze nee. Vymenil sem ve zdroji ventilator za Noctuu NF-S12 800 rpm, na Ninjovy sem taky vymenil puvodni fan take za Noctuu, na grafice mam Zalmana VF 700 AlCu na 5V a disk WD 250 Gb KS SATA II mam v Silentmaxxu Hd silencer. Myslel jsem si ze mi dela nejvetsi bordel v PC fan ve zdroji a na Ninjovy, proto ta vymena a take stary disk, proto vymena za WD 250 Gb Ks SATA II. Ale kdyz sem vymenil ventilatory, tak jsem zjistil, ze sem si moc nepomohl, protoze nejvic je stale slyset disk, i kdyz je v Silentmaxxu (a to ho mam diky bezsroubove instalaci v casu, viz podpis, oblepen gumou a napasovan do 5.25 pozice). Proto tedka asi zkusim tvuj napad Tominku a sem zvedavej jak moc to pomuze (doufam ze jo, pac jinak uz nevim jak se zbavit hlucnosti disku) .
-
Citace:
Původně odeslal
Pitrs82
Mozna trochu OT: Tak jsem si myslel, ze jsem ztisil pocitac na minimalni uroven hluku a zjistil sem, ze nee. Vymenil sem ve zdroji ventilator za Noctuu NF-S12 800 rpm, na Ninjovy sem taky vymenil puvodni fan take za Noctuu, na grafice mam Zalmana VF 700 AlCu na 5V a disk WD 250 Gb KS SATA II mam v Silentmaxxu Hd silencer. Myslel jsem si ze mi dela nejvetsi bordel v PC fan ve zdroji a na Ninjovy, proto ta vymena a take stary disk, proto vymena za WD 250 Gb Ks SATA II. Ale kdyz sem vymenil ventilatory, tak jsem zjistil, ze sem si moc nepomohl, protoze nejvic je stale slyset disk, i kdyz je v Silentmaxxu (a to ho mam diky bezsroubove instalaci v casu, viz podpis, oblepen gumou a napasovan do 5.25 pozice). Proto tedka asi zkusim tvuj napad Tominku a sem zvedavej jak moc to pomuze (doufam ze jo, pac jinak uz nevim jak se zbavit hlucnosti disku) .
silentmaxx na bocnice.
case do vinklu a ze 3 stran drevotrisku nebo nejaky masiv.
jako nozky case neco mekciho jak tuhe plastove bazmeky.
ale uplne tiche to stejne nebude. bude te srset nejaka civka nebo neco... :-/
-
No jo, ja jsem premyslel o odhlucnovaci hmote do casu, ale ma to jeden hacek. Mam pruhlednou bocnici uz od vyrobce a ta ma skrz ni na strane smerem dovnitr plastovy nozicky okrasnych sroubku (sou tam uplne nahovno) a kdyz je urezu tak to bude vypadat jak od prasete. Proto tam nemuzu tu odhlucnovaci hmotu dat. Vymenit podlozky co sou na spodku casu zkusim, to uz sem chtel udelat driv, ale nejak sem na to pozapomnel. A to s tim silentmaxxem sem nejak nepochopil. Myslel si pridelat ho rovnou na bocnice? V tom asi taky bude problem pac ty moje kose co sou ve skrini na 5.25 pozice a 3.5 pozice (jsou tam komplet odzhora dolu), se nedaji nijak odelat a pokud bych je oddelal, tak uz je tam nedam. Tak zbyva jeste jedna moznost koupit jinej case, ale kdyz me se ten muj libi.
-
Citace:
Původně odeslal
Pitrs82
Mam pruhlednou bocnici ...
Celkem problém, když chceš mít supertichý počítač :(
-
Citace:
Původně odeslal
jan555
Celkem problém, když chceš mít supertichý počítač :(
Takze radis prodat a koupit novej, pac sem psal primo oficialnimu dodavateli Sunbeamtech u nas a samotnou neprosklenou bocnici mi nedodaj :(
-
No, osobně bych doporučoval, aby sis poslechl nějakou tichou konfiguraci postavenou v jiném kvalitním casu a porovnal to. Ono když řekneš, že nejhlučnější je (sám o sobě slušně tichý) disk v Silentmaxxu, tak může také být, že jsi ten opravdový netopýr a pak to budeš mít fakt těžké ... Tím hlukem disku myslíš přesně co? Ložiska, seek, vibrace?
-
ty vibrace, protoze kdyz dam na case ruku, tak lehce citim jak vrni. Ale je mi to zahadou, jak se muzou pres silentmaxx dostat na case, protoze case se silentmaxxem nema primy kontakt, je mezi nimi guma (obycejna guma na gumovani napasovana mezi ne, diky tomu, ze nebylo mozne v bezsroubovem kosi silentmaxx uchytit).
-
Panove, budte radi, ze to slysite...
Ti spravni vedi, co tim myslim...
-
Citace:
Původně odeslal
Airwolf
Panove, budte radi, ze to slysite...
Ti spravni vedi, co tim myslim...
no muzu ti rict ze kdyz me pet disku po sobe zacalo postrupone cvakat az docvakli uplne tak sem nebyl rad ze slisim.
2 Pitrs82:
udelej to jak ja. proste si udelej seznam potencionalnich zdroju hluku v case a postupne je vypinej zapinej. vrsek od fixi do vetrone ve zdroji (pokud nemuzes vypnout nejak inteligentne)
poodpojovat vsecky vetrone postupne. vypnout disk. zavrit case a poslouchat...
az si budes jist ze je to diskem zacni to resit.
ono je fajn ze se to primo nedotyka kovem na kov ale pokud tam nacpas gumu moc na fest tak se ty vybrace stejne budou prenaset (nevim znam se uplne v sireni vln v tech kterych materialech ale dle me pokud je to tam nacpane fest tak se proste prenaset budou).
to je podle me nejvetsi problem hd silenceru. ty gumy na krajich jsou moc tuhe. narozdil od tech prisavek co pouzivam ja. silencer tisi nejen vibrace ale tisi je mene. a prave vibrace byli u me vzdycky problem.
-
To Tominek: Jsem si stopro jist, ze je to disk. Vsechny fany aj ve zdroji sem za chodu pocitace uz jsem zastavoval i driv. Tedka ale sem si stopro jist diskem. Protoze kdyz odpojim disk a pustim pc, tak neny slyset. Zapojim-li k nemu disk, tak je to slyset. Tudiz je jasne ze je to disk. No hnedka v pondeli nakoupim potrebne veci pro tebou vymysleny bastl a uvidime jak to bude fungovat. S tema gumama mas mozna pravdu, je to tam dost nafest, zkusim tam mezi to dat neco jinyho, nejaky mekci gumovy material a uvidi se.
-
Citace:
Původně odeslal
Pitrs82
To Tominek: Jsem si stopro jist, ze je to disk. Vsechny fany aj ve zdroji sem za chodu pocitace uz jsem zastavoval i driv. Tedka ale sem si stopro jist diskem. Protoze kdyz odpojim disk a pustim pc, tak neny slyset. Zapojim-li k nemu disk, tak je to slyset. Tudiz je jasne ze je to disk. No hnedka v pondeli nakoupim potrebne veci pro tebou vymysleny bastl a uvidime jak to bude fungovat. S tema gumama mas mozna pravdu, je to tam dost nafest, zkusim tam mezi to dat neco jinyho, nejaky mekci gumovy material a uvidi se.
nevim jaky mas case a zda je to proveditelne ale zkus i poveseni disku. to jsem taky zkousel. je to jeste levnejsi a taky jednoduche, ale nejak sem tomu neveri protoze tocenim se disk pohupoval...
uvidis co ti bude vyhovovat. pokud je to mozne tak i tu ztisovaci hmotu doporucuju. stoji to par kacek a funguje dobre
(zvlast kdyz si uvedomym kolik stoji kvalitni oboustrana lepici paska a jak je jekor malo uciny :-D)
-
Citace:
Původně odeslal
tominek
nevim jaky mas case a zda je to proveditelne ale zkus i poveseni disku. to jsem taky zkousel. je to jeste levnejsi a taky jednoduche, ale nejak sem tomu neveri protoze tocenim se disk pohupoval...
uvidis co ti bude vyhovovat. pokud je to mozne tak i tu ztisovaci hmotu doporucuju. stoji to par kacek a funguje dobre
(zvlast kdyz si uvedomym kolik stoji kvalitni oboustrana lepici paska a jak je jekor malo uciny :-D)
Case mam tenhle http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=30209 ale problem u nej je ze se neda sehnat neprosklena bocnice (ani vyrobce ji nedoda). Coz v pripade toho, kdybych tam chtel nalepit tu odhlucnovaci hmotu bude problem, jak sem psal vyse. No a povesit disk bych radsi ani nezkousel pac mam skrin u nohou a kdybych do toho treba nechtic kopnul, tak by mohl byt maler. No vyzkousim jeste to co jste mi poradily a kdyby nic tak asi koupim case novej bez perforace a se silnejsim plechem.
-
asis to zkousel ale nemuzes ty bocnice prehodit? pokud mas case pravou bocnici prirazeny k nejake zdi/suplikum/stolu... tak to neuvidis a ta deska stolu/supliku... te to odhlucni dost
-
Citace:
Původně odeslal
tominek
asis to zkousel ale nemuzes ty bocnice prehodit? pokud mas case pravou bocnici prirazeny k nejake zdi/suplikum/stolu... tak to neuvidis a ta deska stolu/supliku... te to odhlucni dost
No vidis, to jsem zkousel, ale nezkusil sem na tu neprosklednou bocnici nalepit odhlucnovaci material. No za pokus to stoji, on neni zas az tak drahej.
Edit: ta druha strana casu ma vedle sebe desku od stolu, takze by to mohlo fungovat :)
-
hele jak moc pomuze ten odhlucnovaci material? a nezvysi mi to treba teplotu ve skrini?
-
Citace:
Původně odeslal
Opty
hele jak moc pomuze ten odhlucnovaci material? a nezvysi mi to treba teplotu ve skrini?
To by me taky zajimalo.
-
Citace:
Původně odeslal
Pitrs82
To by me taky zajimalo.
nepozorvl sem vyrazne zvyseni teploty. samozrejme o neco ji zvysi urcite. ale me vzdy vetron vpredu a vzadu stacil.
provozoval sem to rok s Ultra-d + HP na NB + Opt144 @ 2700 + 7800 GT + zalman 700/900. procak mel mezi 30-40st, disk kolem 38, NB kolem 42. vic vam asi nereknu. kdyz sem lepil hmotu mel sem jeste AXP. muzu rict ze vhodna volba zdroje ma mnohem vetsi vliv na teplotu systemu nez ta hmota. (chill, seasonic OK; enermax a tagan me teplotu zvysovaly)
-
Citace:
Původně odeslal
Opty
hele jak moc pomuze ten odhlucnovaci material?
Pomůže. Nevyřeší vibrace, utlumí ale zvuky a ty se také obvykle stanou hlubšími a méně ruší. Záleží na tom, jakou tloušťku (a nakonec i tvar, např. "pyramidy") si můžeš v casu dovolit. Pokud si nejseš jistý, je obecně lepší koupit tenčí materiál a v případě potřeby aplikovat víc vrstev (nebo ideálně dva různě silné materiály, které se navíc dají kombinovat) - předpokladem je kvalitní lepící vrstva.
Citace:
Původně odeslal
tominek
nepozorvl sem vyrazne zvyseni teploty. samozrejme o neco ji zvysi urcite.
To není obecná pravda. Pokud je v casu dobře řešený průtok vzduchu, může vylepení teploty komponent o něco snížit - vnitřní prostor je menší, průtok daným místem větší, lépe funguje klasický princip podtlaku, proti tomu stojí fakt, že teplo ze vzduchu neodebírají oblepené částí (tj. obvykle kryty a části kostry) a pokud máte v casu větší otvory, nebo špatné zvukové izolanty (jako je např. to plexi), může být skrz ně silnější airflow víc slyšet. V mojí skříni teploty komponent po odhlučnění klesly.
-
Citace:
Původně odeslal
jan555
To není obecná pravda. Pokud je v casu dobře řešený průtok vzduchu, může vylepení teploty komponent o něco snížit - vnitřní prostor je menší, průtok daným místem větší, lépe funguje klasický princip podtlaku, proti tomu stojí fakt, že teplo ze vzduchu neodebírají oblepené částí (tj. obvykle kryty a části kostry) a pokud máte v casu větší otvory, nebo špatné zvukové izolanty (jako je např. to plexi), může být skrz ně silnější airflow víc slyšet. V mojí skříni teploty komponent po odhlučnění klesly.
mas pravdu jsou pripady kdy to muze chlazeni dokonce vylepsit. kazdopadne to zhorsi predavani energie pres bocnici do okoli PC. pokud je idealne vyreseny prutuk vzduchu coz zrovna tu na 4u u mnohych bude tak se to muze i zlepsit.
tusim ze uz jsem tu psal co presne za material jsem pouzil. efekt je s nim presne takovy jako popisuje Jan. vibrace sirici se vzduchem jsou snizeny a ten zvuk je i hlubsi.
uz jsem uvazoval ze na to co tam mam dam jeste nejake penove stisovadlo ale myslim ze to neni potreba - zvlas tted kdyz jsem temer vse co bylo v case prodal :-D
-
zo silentmaxx hd silenceru by rezonancie prechadzat nemali, nemas to nahodou trosku moc utiahnute? mierne povol uchytenie ... nedotyka sa ti toho nieco?
inak odhlucnenie nemoze zvysovat teplotu ak sa zachovava airflow ... ;)
P.S.> dnes premontujemkomp do AC silentium T4 Pro tak potom dam vediet jak to vypada, podla recenzie nasho autora je ten case velmi dobry, uvidime co na to poviem aj (patrim k netopierom)
-
Citace:
Původně odeslal
MadCap
zo silentmaxx hd silenceru by rezonancie prechadzat nemali, nemas to nahodou trosku moc utiahnute? mierne povol uchytenie ... nedotyka sa ti toho nieco?
Utahnute to nemam, nejsou tam srouby. mam mezi casem a bezsroubouvou case (viz podpis) nacpane kousky obycejne gumy na gumovani, pac se to nedalo jinak pridelat. Ale je pravda, ze ta guma mezi casem a silentmaxxem je dost nafest. Ja vsechno co mi zde bylo doporuceno vyzkousim a pak se proste uvidi. Kdyby nic nepomohlo, koupim jeste lepsi skrin (tedka sem psal do CZC, odkud mam skrin, jestli by mi treba neobjednali od vyrobce jenom neprosklenou bocnici - sice pochybuju, ze to vyjde, pac sem psal jiz primo ofic. dodavateli do CR, ale co kdyby).
-
aj ja mam bezsroubovu skrinu a tie plasty som odtial normalne sunda (na mojom centurione to ide bez nasilia a ideu dat aj spatky) tj. mam tam normalne sroby, to iste by malo ist imho aj u teba ...
-
Citace:
Původně odeslal
MadCap
aj ja mam bezsroubovu skrinu a tie plasty som odtial normalne sunda (na mojom centurione to ide bez nasilia a ideu dat aj spatky) tj. mam tam normalne sroby, to iste by malo ist imho aj u teba ...
vidis to me nenapdalo, zkusim ...
-
Takze jsem se v tom trosku postoural a zjistil jsem toto:
Bezsroubova instalace nejde oddelat, musel bych ji oddelat naporad, pak uz by zpet nesla.
Vydelal jsem silentmaxx a misto gum sem ho podlozil naspodku molitanem a pustil pocitac. Po pusteni se vibrace na skrin neprenasi vubec, disk je velice tichy, takze to byly opravdu ty vibrace.
Za dalsi jsem zjistil, ze nejvice tedka slysim zdroj (stara ATX 1.3 revize Chilla 400W), ve kterem je tedka jedna Noctua 120 mm 800 rpm. Tak bych se rad zeptla, kdyz ji tim Ultra Low Noise Adapterem co je k ni dodavanej snizim otacky na 500, nebude to malo?
-
tak si vyskusaj aky vzduch ti z toho leze v zatazi :) ak je uz horuci tak by nemusel zdroj dlhodobo vydrzat ... inak tam bude asi dost aerodynamickeho hluku, ten fan sam o sebe je dost tichy
-
Citace:
Původně odeslal
MadCap
tak si vyskusaj aky vzduch ti z toho leze v zatazi :) ak je uz horuci tak by nemusel zdroj dlhodobo vydrzat ... inak tam bude asi dost aerodynamickeho hluku, ten fan sam o sebe je dost tichy
No prave, toho se bojim. S origo fanem mi prislo, ze je to stejne teply jak tedka s Noctuou na default (800) rpm (subjektivni dojem, nemam to jak zmerit). A ten zdroj je uz dva roky starej a nerad bych, aby mi pak s nim zdechla deska a kdovico jeste :(
-
2tominek: hodne zajimavej napad ;)
Ja uz nemam stolni PC vic jak pul roku, takze to neresim, ale naposledy jsem mel Barracudu 40GB v Zalman chladici s heatpipe a to mne celkem stacilo. Uvidim jestli se nekdy zase dopracuju ke stolnimu PC... ale vzhledem k tomu, ze si chci koupit Tokinu 12-24 tak to moc nevidim :p
-
Citace:
Původně odeslal
wong
2tominek: hodne zajimavej napad ;)
Ja uz nemam stolni PC vic jak pul roku, takze to neresim, ale naposledy jsem mel Barracudu 40GB v Zalman chladici s heatpipe a to mne celkem stacilo. Uvidim jestli se nekdy zase dopracuju ke stolnimu PC... ale vzhledem k tomu, ze si chci koupit Tokinu 12-24 tak to moc nevidim :p
:D
ja se zbavil stolniho PC tento tyden. a sem zvedav kdy se k nemu vratim. potrebuju utrawide (uvazovals i o te sigme 10-20 - 2mm se hodi) a tele. take nejdriv pod stromek to vidim
-
Ad odhlucnovaci material...to by me taky zajimalo :-)
ad disky: nejvic jsou v mem PC slyset disky (bohuzel jsem asi netopyr, protoze mlada nic neslysi) a proto jsem zkusil o vikendu jejich obaleni montazni penou (vcetne vodniho bloku). Je to jeden velky monolit, ze ktereho vedou jen sata kabely a presto to proti hluku disku nepomohlo. Ten matros na bocnici me zajima ...
-
panove, supr napad, ale na jednou vec se tady nejak zapomnelo:)
uzemnit, uzemnit a uzemnit... takze bych to editnul a pridal do popisu jeste kablik v hodnote cca 10kc:)
-
Citace:
Původně odeslal
macher
uzemnit, uzemnit a uzemnit... takze bych to editnul a pridal do popisu jeste kablik v hodnote cca 10kc:)
Jistota je jistota. Ale napr silentmaxx taky neni uzemneny - sice k tomu davaji dratek, ale disk neni vodive spojeny s telem boxu, takze dratek je tam pouze na uzemeni tela boxu ale nikoli na uzemneni disku.
Ona silikonova(?) "plachta" je nevodiva a disk se tela nikde nedotyka. Meril jsem to.
-
Citace:
Původně odeslal
macher
ja te necim. 5 uzemenych disku me zdechlo. a ted co je mam neuzemene tak ani jeden, hlavne bych to vubec nedaval do souvislosti.
proste ma zkusenost je takove za disk se uzemvat nemusi :D
-
Citace:
Původně odeslal
tominek
ja te necim. 5 uzemenych disku me zdechlo. a ted co je mam neuzemene tak ani jeden, hlavne bych to vubec nedaval do souvislosti.
proste ma zkusenost je takove za disk se uzemvat nemusi :D
mno, ciste elektrotechnickeho hlediska by to melo byt spravne uzemneno... kdyz ti odpaluje kompl uzemnene disky, checkni to, jestli nahodou nemas spatny zdroj (uz jsem videl par kousku, kde byli prohozene kabliky od vyroby) a taky jsem se setkal i s tym, ze byla v dome spatne udelana elektrika (cesky clovek setril a prodelal...)
kdybych na elektre pred 5-ti lety zahlasil tohle "uzemvat nemusi", tak bych jiz asi davno nestudoval;)
a btw, taky mam zkusenosti, ze to obcas je lepe neuzemnovat:) ale v spravnom navode by to melo byt napsane koretkne a az pak v diskuzi rict, ze to az tak netreba resit:)
-
Citace:
Původně odeslal
macher
mno, ciste elektrotechnickeho hlediska by to melo byt spravne uzemneno... kdyz ti odpaluje kompl uzemnene disky, checkni to, jestli nahodou nemas spatny zdroj (uz jsem videl par kousku, kde byli prohozene kabliky od vyroby) a taky jsem se setkal i s tym, ze byla v dome spatne udelana elektrika (cesky clovek setril a prodelal...)
kdybych na elektre pred 5-ti lety zahlasil tohle "uzemvat nemusi", tak bych jiz asi davno nestudoval;)
a btw, taky mam zkusenosti, ze to obcas je lepe neuzemnovat:) ale v spravnom navode by to melo byt napsane koretkne a az pak v diskuzi rict, ze to az tak netreba resit:)
dobra tedy se omlouvam za spatny navod :D
...bych musel resit i kosmicke zareni a pripadne lidi upozornit ze maji napred vypnout PC nez ten disk oddelaji a ze ho maji met stale vypnute az ho tam budou davat:D
... proste predpokladam ze lide vyskytujici se na 4u maji jiste znalosti
... a dopisovat tam ze "kdo chce tak si to dratkem uzemete" me prijde fakt divne
ja vim ze s ciste elektro -tech. hlediska by to "melo byt"
ale podivej se dnes na tu kupu case s bezroubovou instalaci disku. mnohdy je to jen tam vrznute do nejakych plastovych bazmeku a s uzemenim se nikdo nestve, stejne tak HD-silencer...
-
Ja to vyresil takto, sice je to mozna trosku OT ale svym zpusobem je to taky ztiseni disku :-). Material je Audiotec, ale chtelo by to vice vrstev, jelikoz jsou v nem Barracudy 7200.8 (mam dojem) a ty jsou pri swapu slyset. Disky jsou v HDD wbloku od Ertyho, jsou v nem dva a rozdil teploty vody a disku neni vic nez 10°C.
Pro rejpaly, asi to umisteni neni moc idealni, ale na discich nejsou zadna citliva data, je to vicemene herni masina, takze o data strach nemam.
http://resize.like.cz/images/1170074676hdds.jpg
-
Tominek, tak som to skusil, mam to v starej bedni ale vybracie zmizli a fici to jak svedsky motor, dobry napad diky, K+
-
Tak som zistil, ze v Bratislave (centre) jedine miesto, kde maju potrebne prisavky, je obchod s rybickami a akvaristickymi potrebami na Kriznej.
-
Ad odhlucnovaci material do case: me se uplne uzasne osvedcily samolepici bitumenove platy, co se pouzivaji pri profi audioinstalacich do aut napr.
Je to takovy 2mm tlusty samolepici lino tezky jak prase, Kdyz tim oblepite vsechny plechy ve skrini a udelate to poradne, tak je razem po vsech vibracich a vsech techhle neradech. Na middle staci tak 2 metry ctverecni, stoji pribilizne 700,- Jen si davejte bacha na prenaseni, kdyz ty 2m2 do toho kejsu natlacite, tak ma o 10-15kg vic ;D
Nebrat Dynamat, je nepekne predrazenej a odvede stejnou sluzbu jak ty levny.
Dejte googlit "tappajomat".
-
Citace:
Původně odeslal
bitmap
Ad odhlucnovaci material do case: me se uplne uzasne osvedcily samolepici bitumenove platy, co se pouzivaji pri profi audioinstalacich do aut napr.
Je to takovy 2mm tlusty samolepici lino tezky jak prase, Kdyz tim oblepite vsechny plechy ve skrini a udelate to poradne, tak je razem po vsech vibracich a vsech techhle neradech. Na middle staci tak 2 metry ctverecni, stoji pribilizne 700,- Jen si davejte bacha na prenaseni, kdyz ty 2m2 do toho kejsu natlacite, tak ma o 10-15kg vic ;D
Nebrat Dynamat, je nepekne predrazenej a odvede stejnou sluzbu jak ty levny.
Dejte googlit "tappajomat".
ono to od silentmaxu je vpodstate to stejne. ma to navrchu nejakou latku ale v podstate je to hodne tezke lino.
-
a stoji 3x tolko co ten tappajomat, ktory by mal byt dostupny tu http://www.tappaja.com/autohifi/materialy/index.htm ale original nazov to nie je, bohvie co to je v skutocnosti ... zaujalo ma tam ale toto http://www.tappaja.com/autohifi/mate...es/image28.htm bolo by to dobre "finalne" riesenie odhlucnenia ;)
-
Citace:
Původně odeslal
MadCap
tak vzhledem k velikosti me case by me tam vlezl jen ten odhlucnovaci material a nic dalsiho:-D
-
Citace:
Původně odeslal
tominek
tak vzhledem k velikosti me case by me tam vlezl jen ten odhlucnovaci material a nic dalsiho:-D
to ale neni chyba toho materialu ale tvojej case ;)
-
Citace:
Původně odeslal
MadCap
to ale neni chyba toho materialu ale tvojej case ;)
to se nehadam
... miniaturizace prece...:D
-
Tak tappajomat je jen terminus technicus pro levny hnusny lino se stejnymi vlastnostmi jako 10x drazsi dynamat.
Maj ho treba samotny bez textilu tady -> http://www.prodej-autohifi.cz/montaz...sound-2-mm.php
Jen bacha pro moddery, na pohled je to pekne hnusny a na omak jakoby mastny.
-
napisal som tomu tappajovi na cenu toho sendvicu, ktory by sa mi celkom pacil :) obavam sa vsak, ze to bude celkom palka ...
-
Citace:
Původně odeslal
bitmap
Tak tappajomat je jen terminus technicus pro levny hnusny lino se stejnymi vlastnostmi jako 10x drazsi dynamat.
Maj ho treba samotny bez textilu tady ->
http://www.prodej-autohifi.cz/montaz...sound-2-mm.php
Jen bacha pro moddery, na pohled je to pekne hnusny a na omak jakoby mastny.
ta varianta s hlinikovou folii vypada o dost lepe a cena je temer stejna...
v tom shopu neni obrazek, ale melo by to vypadat nejak takto:
http://www.tappaja.com/autohifi/mate...ges/image6.htm
(tohle bych si do case klido soupnul :))
-
Nazdárek
Našel jsem ještě levnější materiál a to jest gumové zarážky ke dveřím. Ty nejmenší bohatě stačí a každá stojí 5Kč. Jelikož potřebujete jen čtyři, tak to máme za 20Kč. Právě jsem je umístil, v jednom pc na disk a ve druhým na box s disky a je to v pohodě. Zkuste uvidíte sami. Čus
-
Citace:
Původně odeslal
Bartik333
Nazdárek
Našel jsem ještě levnější materiál a to jest gumové zarážky ke dveřím. Ty nejmenší bohatě stačí a každá stojí 5Kč. Jelikož potřebujete jen čtyři, tak to máme za 20Kč. Právě jsem je umístil, v jednom pc na disk a ve druhým na box s disky a je to v pohodě. Zkuste uvidíte sami. Čus
Ako ? Kde ? Co ? Ked uz nieco doporucujes , bolo by dobre aj nejake foto. :rolleyes:
-
2 Příloh-a(y)
-
dobre
nekde uz se pdsal ze se vyplati dat gumove na spodek celeho case.jedinou nevyjodu bych o tohodel videl v tom ze guma je pomerne tuha a nemusi to "odvibrovat" tak dopbre jak ty prisavky. navic odpada moznost pevneho prichyceni
-
je to super riesenie len ja som namiesto hlinikovych L pouzil iba srobky nasrobovane zo spodu do hdd
neake foto
http://img226.imageshack.us/img226/5...4231ea5.th.jpg
http://img226.imageshack.us/img226/1...4232je1.th.jpg
http://img46.imageshack.us/img46/761...4233nl7.th.jpg
funguje to super vybracie to skoro neprenasa a da sa to pekne pricucnut na spodok case takze transport np:)
-
fajn modifikace. taky jsem to zkousel ale diky blizkosti direk v disku k sobe me to prislo takove nestabilni. obzvlast proti "rozcapenym Lkum"
... ale snizils jeste vic naklady ;)
-
nakladi na toto boli 20sk za 4 prisavky a tie stlpky pod mobo a kvapka sekundoveho lepidla
tu je foto ako to drzi
http://www.directupload.net/images/0...p/WsuNH7Nv.jpg
klik na zvacsenie
-
Dik za inspiraci. Ja se chystam na kombinaci prisavky+Lka+SilentmaxxHDsilencer, az se dostanu k planovane stavbe HTPC, doufam, ze se to do LaScaly vejde po vyndani kosu na disky (desktop)...
-
Citace:
Původně odeslal
mokus
Dik za inspiraci. Ja se chystam na kombinaci prisavky+Lka+SilentmaxxHDsilencer, az se dostanu k planovane stavbe HTPC, doufam, ze se to do LaScaly vejde po vyndani kosu na disky (desktop)...
otakza jestli az se ktomu dostnaes nebude pro tvuj udcel lepsi SSD
-
Citace:
Původně odeslal
tominek
otakza jestli az se ktomu dostnaes nebude pro tvuj udcel lepsi SSD
HA HA, dostanu se k tomu v breznu az zas budu v CR...
-
Citace:
Původně odeslal
mokus
HA HA, dostanu se k tomu v breznu az zas budu v CR...
pokud letos tak to te todle asi prijde fakt levneji :mweheh:
-
Citace:
Původně odeslal
mokus
Tichý disk, Antec Fusion (nebo NSK2400) a odhlučnění (vylepení) a nemusíš řešit nic dalšího, přitom disk bude studený. ;)
-
Citace:
Původně odeslal
jan555
Tichý disk, Antec Fusion (nebo NSK2400) a odhlučnění (vylepení) a nemusíš řešit nic dalšího, přitom disk bude studený. ;)
Dik za typ, jsou naprosto luxusni, ale jsou mATX a ja mam dve desky full (asus p2b nepocitam :-))... nejvic mi zatim sedi lascala a i tu oblepim tim divnym bazmekem co se dava do aut, ale na tom zas nebudou asi drzet prisavky...
-
Co se týká tapajomatu,tak ten používám už v druhý skříni co mám a je to supr,jako konečný utišení a odhučnení bedny.Používám ten a ALU folii. :)
-
Citace:
Původně odeslal
JohnXXL
Co se týká tapajomatu,tak ten používám už v druhý skříni co mám a je to supr,jako konečný utišení a odhučnení bedny.Používám ten a ALU folii. :)
to je to slovo! nemohl jsem si vzpomenout! kde je k dostani, u toho Tapaja nebo i jinde, please?
-
Citace:
Původně odeslal
mokus
to je to slovo! nemohl jsem si vzpomenout! kde je k dostani, u toho Tapaja nebo i jinde, please?
Vpohodě,proto jsem to sem napsal... jinak ja si to beru přímo od Tappaji když potřebuju.Jinak co vím,tak to i posílá poštou,když je potřeba.
-
1 Příloh-a(y)
tohle je presne vono:
edit: @Pitrs82 http://www.tappaja.com/
-
Citace:
Původně odeslal
mokus
tohle je presne vono:
JJ to je ono mám to jak v kompu tak v autě ve dveřích :)
-
Citace:
Původně odeslal
JohnXXL
JJ to je ono mám to jak v kompu tak v autě ve dveřích :)
kolik je toho zhruba potreba na komp? auto mam nastesti vytlumeny dobre uz od vyroby :)
-
Citace:
Původně odeslal
mokus
kolik je toho zhruba potreba na komp? auto mam nastesti vytlumeny dobre uz od vyroby :)
No řeknu to takhle já jsem si kdysi kupoval 2rule (2mx1m má jedna), a vystačilo mi to vpohodě na dveře auta a i na obě bočnice a celý vnitřek bedny a to mám big tower od Chiefteka. Takže,určitě ti bude bohatě stačit jedna rule.A to ti vystačí na víc jak jeden case. A co se týka tlumení od výroby... taky jsem si to myslel ... ale to je trošku už OT. Tady se řeší PC :)
-
Ten materiál mě docela zaujal...potřeboval bych teď něco takovýho do auta - kolik chce ten Tappaja za ruli? Díky za info.
-
http://www.tlumeni.cz/
vela, kup si to na odkaze co bol hodeny skor na vacsi shop
-
Citace:
Původně odeslal
Stoobi
Ten materiál mě docela zaujal...potřeboval bych teď něco takovýho do auta - kolik chce ten Tappaja za ruli? Díky za info.
Co vím,tak za ruli s Alu folii chce Tappaja 900kč a tu bez Alu chce 800kč. Ale naposled jsem od něj bral na jaře minulý rok....
-
1 Příloh-a(y)
Citace:
Původně odeslal
JohnXXL
Co vím,tak za ruli s Alu folii chce Tappaja 900kč a tu bez Alu chce 800kč. Ale naposled jsem od něj bral na jaře minulý rok....
a kolika mm to je, 2 bebo 3?
Citace:
Původně odeslal
tominek
dobre
nekde uz se pdsal ze se vyplati dat gumove na spodek celeho case.jedinou nevyjodu bych o tohodel videl v tom ze guma je pomerne tuha a nemusi to "odvibrovat" tak dopbre jak ty prisavky. navic odpada moznost pevneho prichyceni
tak tam muzez dat toto (dexon) nebo jine gumove "podlozky - odhmotnovaci hroty" pod repro:
-
2 mm, vsak sa pozri na ten odkaz co som dal, to je by tappaja, on to uz priamo nerobi ...
-
Citace:
Původně odeslal
mokus
a kolika mm to je, 2 bebo 3?
tak tam muzez dat toto (dexon) nebo jine gumove "podlozky - odhmotnovaci hroty" pod repro:
Covece a kde se takova vec da sehnat? Bezne v obchode s Hi-Fi?
-
Citace:
Původně odeslal
Pitrs82
Covece a kde se takova vec da sehnat? Bezne v obchode s Hi-Fi?
s hifi urcite, ale tyhle jsou z www.dexon.cz, jiny firmy delaj i takovy kovovy "jehlany" s gumovou spickou - odhmotnovaci hroty... teda delaj se i jenoum kovovy, ale ty se moc nelibi parketam :lol:
edit:http://eshop.dexon.cz/hifi_domaci_kino.htm
bud sekce konstrucni matrial - podlozky
nebo sekce hifi - stojany/drzaky (ale tam maj jenom celokovovy)
-
http://pcmark.info/viewtopic.php?t=1912
vypada to ze nejaky 13 lety smrkac prisel na to stejne. a shodou okolnosti ma stejny komp. :-D
no asi mam byt rad ze muj napad pomaha i jinde:D
-
Citace:
Původně odeslal
tominek
ani se nenamahal zmenit text (rohuu) :-/
-
2 Příloh-a(y)
Odhlucneni pomoci prisavek me zaujalo. Hned jsem ho musel vyrobit. Koukal jsem, ze to opravdu pomohlo! Byl jsem nadsen, ale pomotom me ta radost presla. Disk Seagate mel 48 st. a kdyz byl napevno mel 38 st (mereno pomoci Speedfan). Vykladam si to tim, ze na prisavkach se disk vice trese a tim se zahriva a take tim, ze kdyz byl prisroubovany, plechy ho zboku chladily. Budu muset asi pridat vetrak, ale otazka je jestli to ma cenu, neni lepsi ho zase prisroubovat? :-/
-
Tak teplotu jsem castecne vyresil. Disk jsem prisal naspod skrine. SpeedFan ukazuje 42 st. Kazdopadne je teplota o 2 st. vyssi nez v uchyceni napevno.
Zajimalo by me jestli se vibracemi disku na prisavkach nemuze disku neco stat. Jinak je to super zlepsovak!
-
Citace:
Původně odeslal
pppaajjaa
Tak teplotu jsem castecne vyresil. Disk jsem prisal naspod skrine. SpeedFan ukazuje 42 st. Kazdopadne je teplota o 2 st. vyssi nez v uchyceni napevno.
Zajimalo by me jestli se vibracemi disku na prisavkach nemuze disku neco stat. Jinak je to super zlepsovak!
Na různých fórech se to už mockrát řešilo. Jsou odpůrci a zastánci. Já osobně takto provozoval dlouhodobě 24/7 samsunga a nic. Ale statisticky to nic neznamená...
-
ja s vetronem pred diskem provozoval postupne asi 3 kusy 24/7 bez problemu
-
provozujete to nekdo v prvni 5,25" pozici nad 3,5"? :)
-
Citace:
Původně odeslal
Opty
provozujete to nekdo v prvni 5,25" pozici nad 3,5"? :)
nejakej cas sem to mel i tam
-
tak jsem to dneska zkusil rovnez - raptor v boxu od xilence, WD v silentmaxu, to vse povesene v tominkove zlepsovaku a kovovych spojovacich dilku z hornbachu. vibrace temer nejsou citit (a to je u chieftecu co rict) a slyset je jen raptor pri seeku ;)
-
ono nam to vse vyresi SSD:D
jinak co se tyce vybraci tak samozrejme zalezi na tuhosti tech prisavek. je vice druhu. ale nejak jsme vhledem ke sve aktulani konfiguraci s tim uz moc nelaboroval
-
Ahojte, vím že už se tu psalo, že už se to tu řešilo, ale nějak se mi nedaří to najít a nemám na to věčnost.
Takže pro ty co budou ochotni mi věnovat chvilku svého drahoceného času:
Jaké výhledy má disk s tímto řešením (odkaz odtud od jan555) - http://www.silentpcreview.com/article8-page2.html
Odstranění vibrací je určitě výrazné plus (byl to záměr ;) ). Teplota se mi pohybuje momentálně okolo 42°C.
Jde mi ale o to uchycení, které není pevné a disk se po mírném pohnutí skříně (nechtěné bouchnutí ap.) přece jen trochu "třepe"...