Dovolím si též popřád do nového roku vše nej a přikládám jednu dnešní...
Printable View
Dovolím si též popřád do nového roku vše nej a přikládám jednu dnešní...
Paradni fotecka.
On foukal hodně silný vítr, proto jsou efekty pěkně čisté. U efektů z drobných částic, vítr už byl na škodu. Celá galerie je ZDE
Co mě trochu mrzí je to, že snad všichni letos na tenhle ohňostroj zapoměli.
humhm.. opravdu pekne ciste zachycene.. kazdopadne diky za prani, tobe taky tak, ale vic nez ta fotak na pfku se mi libi
http://www.ramess.com/letna/img00031.htm
http://www.ramess.com/letna/img00002.htm
ty sou fakt dost neokoukane :)
Díky za názor. Je to vlastně můj třetí ohňostroj a tak mám po loňském neúspěchu radost z těch několika obrázků, za které se ani moc nestydím. Příští rok asi s ohledem na kompozici ještě změním stanoviště.
tady jsem se k tomu ještě nedostal. Ohňostroje se mi líbí :)
Tak se mi konečně podařilo vyfotit dalšího hmyzáka - motýla. Oni ty prevíti chvilku neposedí a tak "lov" motýla není vůbec jednoduchý. Proto jsem rád, že tenhle měl se mnou trpělivost a dovolil mně udělat pár obrázků ;-)
pekny... takovahle fotka vyzaduje trpelivost obou akteru... :) skoda tech prepalenych kvetin, ale to je to nejmensi
Pěkné, čisté, ostré a kontrastní... akorát ten rámeček mi k tomu vůbec nesedí... :(
Oba máte pravdu. Dělal jsem to na chaloupce, zmenšil a oříznul jsem to v "malování" :oops: . Ten přepal by asi šel odstranit a ten rámeček vyměnit.
Originál mám, tak se k tomu snad taky dostanu a trochu se polepším.
Měl jsem fakt moc velkou radost, že jsem ho ulovil. Včeliček, berušek, brouků a pavouků mám už hodně, ale motýl prevít ani jeden.
Díky za názory ;-)
Jedna z prvních z mého nového kompaktu :oops: .
Nazval bych ji "Na konci cesty"
Máš pravdu s kompozicí i atmosférou, kterou by měla dotvářet ta holka s kytkou vzadu. Trochu jsem to ještě otočil, ale ne zase moc, protože ten hřbitov je v mírném svahu. Asi je to tak vážně lepší, díky za podnět.
atmoska se mi taky libi...
Jaro je tady a s ním oblíbené téma hmyzu, kytiček a podobných záležitostí. Přidávám jednu potvoru o které se mi nedaří zjistit, co je vlastně zač.
Létá to jak kolibřík, lidi to nežere, jenom to "chlastá" kytky ;).
Čas 1/800 a stejně jsou z křídel patrné sotva znatelné šmouhy. Velikost 8-12mm. Tak jsem zvědav, kdo mu dá jméno...
Foceno FZ18, upraveno ořez, rámeček a převzorkování...ostatní EXIF.
Původní obrázek
Edit: Ještě přidám jeden velikonoční úplněk. Taktéž FZ18, foceno "z ruky". Ještě teď si vybavuju, jaká byla v okně kosa.
Když jsi to popisoval, předpokládal jsem, že jde o dlouhozobku svízelovou, ale podle fotky ne. Ta totiž není tolik chlupatá, je barevnější a nemá tak rovný sosáček.
Pokusím se ti to zjistit, ale nic neslibuju :)
Viděl bych to na Dlouhososku velkou :)
http://fotoblog.in/clanek/124
Díky pánové, bude to asi ta dlouhososka. To na těch fotografiích z okazu je opravdu téměř přesně ono. Ta moje je výrazně dvoubarevná, asi zimní srst :mweheh:.
Tak jsem byl po dovolené ještě neplánovaně v Tunisku a spáchal jsem výlet na Saharu. Na fotkách jsem ale nasekal chyb, jako nikdy. Všechny fotky z pouště mají vadu, díky nečistotě na objektivu. Jízda do pouště byla hodně divoká, pravda užil jsem si to, ale taky jsem ulovil smetí na objektiv :(.
Po vystoupení na poušti jsem se kochal a fotil a fotil....ale fleku jsem si na display nevšimnul a zrcadlovku nemám (zatím :)). Mám to bohužel i na videu.
Na fotkách z oázy je pěkně znát, k čemu je asi dobrá sluneční clona objektivu :oops:. Jsem z toho trochu smutný a proto se chci zeptat, jestli dají tyto chyby ještě napravit.
Tu nečistotu, která je vidět prakticky jen na obloze možná spraví asi kapátko a spray, ale ta oáza mě docela mrzí.
Originál - poušť, oáza1, oáza2,
.
hummh pekny koutek sveta!
ta prvni se mi libi nejvic, uplnej fallout.. riz bych ju jen trochu zespoda a zvrchu. Vic se mi libi ty hory na vysku - ta prolaklina je pekenj motiv, akorat bych nechal trochu vic leve casti na ukor prave, pac ten paradni pruhled na hory dozadu si to imho zada (lip vynika v te lezate) - delit to ale kuli tomu na dve fotky je zbytecne..
Maul má pravdu, fallout je opravdu StarWars. Těch míst je kolem pouště víc, přikládám ještě bar :).
Ta oáza se mi zamlouvá víc na tomhe výřezu, původně to byla fotka na výšku...
Ještě jsem neměl čas ošetřit fotky z Kréty, z Tuniska toho taky není málo a konečně přišel Nikon D90 18-105 + 70-300, tak se učím a když je chvilka, tak si hraju ;).
Pracovně, nebo se "rekreovat" :). Pravda, se sousedem se taky nevidím celý rok a pak ho potkám někde daleko v přístavu u moře :D.
Nadělal si nějaké obrázky?
My jsme objeli celé Tunisko - El Jem, Tozeur, Douz, Sahara, Kairouan a docela jsem litoval, že jsem ještě neměl D90 :(.
Přidávám ještě mešitu z Kairouanu.
Ad StarWars - tohle je reálná planeta Tatooine, tam se to všechno točilo ;) . (je to skoro na hranicích Tunisu s Alžírskem)
Jj, takhle je to hezké. Ale nádherná je hlavně uvnitř, je to Chebika, jedna z nejkrásnějších malých oáz na severovýchodní Sahaře (hlavně když je dost vody). Kdyžtak třeba tady je o ní něco víc: http://lexicorient.com/tunisia/chebika.htm . Na Chott el Jerid při východu slunce jste počítám byli? To je asi jedna z nejkrásnějších věcí, která se vůbec dá vidět ...
Mešitu v Kairouanu máš pěkně, takhle (bez lidí, aut, atd.) jsem jí naživo nikdy neviděl ...
btw: Tunis je sice malý, ale je toho tam moc - to jen že doporučuji se tam vrátit a pokračovat, objet celý Tunis a vidět jen to nejzajímavější samo o sobě pár týdnů zabere (my jsme tam byli tuším dvakrát a ještě jednou po něm vyrazíme :) ).
K úpravám (opravám) - myslím, že tohle všechno vyřídíš prostým clone stampem.
Dávám sem pár sample z D90 img1 (ISO 720) a img2 (ISO 400) jsou se setovým sklem Nikon 18-105 mm F 3,5-5,6 AF-S DX G ED VR, img3 (ISO 200) je Nikon 70-300 mm F 4,5-5,6 G AF-S IF-ED VR. Jediná úprava je převod z RAW.
Obrázky mají EXIF. Pro porovnání můžu v případě zájmu přihodit i výstup FINE JPG přímo z foťáku.
http://ramess.com/gallery/img1m.jpg
http://ramess.com/gallery/img2m.jpg
http://ramess.com/gallery/img3m.jpg
Zatím se s D90 učím zacházet a tak doufám, že ho brzy zvládnu lépe :).
Labuť je super! Mně by se sice líbily i trochu hutnější barvy, ale i tak výborné :)
no-X: Díky, s barvami se dá ledacos udělat ;).
Teď jsem narazil na zajímavý problém se stabilizací objektivu. Včera mě sníh vytáhnul s foťákem ven, fuj to byla kosa.
Pro jeho univerzálnost jsem použil základ 18-105 mm. Dal jsem foťák na stativ a jaké bylo moje překvapení, když jsem zjistil že ze stativu neudělám jedinou ostrou fotku, začal jsem pátrat po příčině. Kupodivu jsem začal právě vypnutím stabilizace objektivu.
Hned bylo všechno OK. Máte někdo představu, proč se tohle děje? Je to snad na reklamaci objektivu :?:.
Keby si si prečítal manuál k obejktívu (a podľa mňa to je spomenuté aj v manuále tela), tak by si sa to nepítal. Je to normálna vlastnosť, pri fotení so statívom je potrebné VR-ko vypnúť. Že prečo je to tak presne neviem, len predpokladám že to má niečo spoločné s tým že v momente keď kopne zrkaldo, tak citlivejšia stabilizácia zareaguje ale nevie že foták je stabilný a preto vlastne stabilný obraz rozmaže svojim korigačným pohybom.
Já si nemyslím, že to bude zrcadlem - doporučuje se to i u EVF... důvod ale nevím.
U EVF jsem na tenhle problém nenarazil.
V manuálu D90 je o tom tahle poznámka.
"Vypněte snížení vibrací, je-li fotoaparátpevně připevněn k trojnohému stativu, ale nechte je zapnuté, není li hlava stativu zajištěna nebo při použití stativu o jedné noze."
Teď už si dám na VR pozor, díky za info.
Tenhle efekt vznika myslim jen pri prepnutem VR na "Active", pri "Normal" mne na stativu telo s objektivem normalne zaostri a fotky jsou ostre. Nekde to skutecne je uvedeno bud v manualu pro fotak nebo k objektivu, ted taky nevim :) (D90 + Nikon 18-200)
Jenže 18-105 má pouze přepínač ON-OFF VR, active a normal mám na 70-300. Myslím, že na tripodu bude asi lepší VR přepnout na OF za všech okolností.
Mám pocit, že s patřičně krátkým časem se tenhle efekt eliminuje.
Aha, no ja to zkusim schvalne nekde najit, ale mozna ze jsem cetl i neco o automatickem vypnuti VR na tripodu, respektive detekci "bezpohybu" a naslednem vypnuti VR. Nicmene mne tedy 18-200 s nastavenim VR on a rezim "normal" zaostri objektiv bezchybne jak na velkem tripodu, tak polozeny treba na stole pri relativne jakemkoliv nastaveni (samozrejme pri pouziti dalkoveho infra i casove spousti)
Ale buchvi, kde a u ceho jsem to cetl, kdyz jsem vybiral co koupit za fotak, precetl jsem tuny vseho moznyho :) :)
Jedna z mnoha ze včerejšího plesu.
Mno.. a co z toho? Ta fotka mi bohužel nic neříká.. není to ani estetično, ani vypovídající o události.. technicky je to taky bída.. bohužel palec dolů:(
Fajn:)
-roztříštěné a rušivé pozadí, ta slečna s ním splývá. buď řešit světlem a/nebo menší DOF, nebo nějakou lepší kulisou. připadá mi, že hlavní motiv(slečna) se tam topí
-křečovitý výraz: tohle se asi v reportáži moc dobře zachytit nedá, ale přijde mi, že se tam vyloženě šklebí. toť ale věc názoru
-kompozice: chtělo by to nějakou dynamičtější osu, ta situace zřejmě byla dosti rychlá, ale fotka taková není. je tam vše, tak jak to bylo, ale nevidím tam pokus o hledání zajímavějšího vlastního pohledu.
Snad sem nebyl moc tvrdý a neomalený:) Toť můj názor, přeji dobré světlo;)
Tak je na čase abych to vysvětlil. Fotil jsem dceru na prodloužené v Lucerně. Tohle byla část jednoho vystoupení profíků. Pozadí si rozhodně nevybereš a na parket tě nepustí. Navíc je při vystoupení opravdu hodně málo světla. Ohnisko navíc téměř 300mm a scéna opravdu dynamická.
Druhá fotka byla opravdu jen ukázka toho co je na snímku prvním a normálně bych ji nepostoval, právě i vzhledem ke zmíněným nedostatkům.
Zajímal mě hlavně názor na tu první, kde mimochodem nemá jít o snímek ruky na zádech, ale o zachycení části tváře tanečnice. Mázlé vlasy a ruka tomu dodávají alespoň náznak pohybu.
Původně jsem to považoval za nepovedený snímek, ale při dalším pohledu mě něčím zaujal.
Bohužel ale asi jenom mě :D.
Stejně díky.
Edit: blesk má přijít už v první polovině ledna, tak to snad příště bude trochu lepší :D
První testy s TC Kenko 1.5 MC
Sigma 50/2.8
Něco k měsíční tématice, ale bohužel to stále není ono - 70-300VR + TC 1,5
A ještě jeden portrét a travička ze ZOO...
Tak ani žirafka nikoho neoslovila, tak zkusím ještě jiný portrét.
Žirafka je pěkná, ale světlo bylo asi až příliš ostré. Na trávě to ale nevadí, spíš naopak :)
Žirafka je focená v tom jejich domečku, světla bylo jen oknem ze strany. Ten stín by určitě ještě vytáhnout šel, ale mám strach aby to nebylo už nepřirozené, případně moc ploché.
Přidám ještě jeden profil...
a jednu ze zahrádky
Ta mě oslovuje víc. Kombinace nenásilné kompozice a jejího výrazu na mě funguje :-)
u zirafky i orla dela neplechu ten stin na ksichtu, na toho bych zvlast u portretovek daval bacha. druha zirafa je supr a ptacek ma megahusty barvy, skoda ze neni spis vuci tomu pozadi na tom kmenu trosku "nevynikne"
Druhá malá žirafka se mi taky líbí :)
Akorát u toho ptáčka bych posunul barvy víc do tepla, přijde mi, že jak to je focené ve stínu, tak máš špatně vyváženou bílou (ptáček chytá nepřirozené barvy do modra)
Máš pravdu, ale ono je problém ty zviřátka dostat do lepší kompozice a navíc prostoru pro fotografování je v ZOO celkem málo. Navíc když je první krásný víkend :). Ptáček si dělal hnízdečko, zkusím ho tuhle sobotu tedy ulovit znovu a lépe ;).
Je to tak, ptáček byl ve stínu, ale barva je opravdu celkem sytě modrá. Samička nemá hlavičku tak pěkně modrou. Tvá úprava už jde do fialové ;). Nebo mám uplně špatně nastavený monitor? Trochu jsem tedy ptáčka ještě upravil....a už s ním dám pokoj.
Keď som si pozrel vtáčka, tak som tiež začal upravovať, potom čítam že aj Firuz napísal to isté čo vadilo mne. Druhá verzia je o dosť lepšia, ja osobne by som ešte upravil sýtosť farieb (do plusu). Inak výsledok ktorý som dostal po rýchlej úprave v NX je podobný ak tvoja druhá verzia.
Na svatého Jiří vylézají.... a ještěrky taky :)
Jedna dnesni, Hradcany trochu jinak...
Nejsem moc priznivcem prevadenim podobnych fotek do B&W, ale tahle je skvela a zajimava (prave minuly tyden vikend jsem byl na stejnem miste na nabrezi :) )
Taky se mi libi, zajimava obloha i kompo. A ten prevod do BW je moc pekne udelanej. Osobne me malinko rusi ten stin od znacky vlevo dole na dlazbe, ale to uz je jen detail.
Sadam., tiktak Diky. Ja tu znacku prave uriznul :oops: a mozna by bylo lepsi ji tam nechat? Zacal jsem trochu laborovat s BW a bal se toho, aby to nebyla uplna hruza. Pridam jeste nejaky BW z letosniho CIAFu.
Rovnez moc libi, predpokladam kombinaci sirokace, CPL filtru, vytecnyho pocasi pro takovehle fotky (krasny mraky) a postprocesu v NX2 nebo ACR ?
Prave to pocasi nebylo nic moc. Tohle je z nedele, kdy bylo ale lepe a chvilkama vylezlo i slunicko. CPL byl v brasne, coz je skoda. Mohl jsem alespon u toho auta omezit nezadouci odrazy na jeho boku. To auto je navic v protisvetle.
Vsechno, vcetne toho nabrezi je Tokinou 116 postproces je CR a PS.
Skús trocha zosvetliť tú poslednú fotku, je moc tmavá. Mám kalibrovanú obrazovku ale u mňa je nárazník veľká černota. Inak fajn, ten most je super. :)
Z ty dalsi serie se mi libi hned ta prvni. Kombinace sirokyho ohniska, mista foceni, kompozice i zpracovani je pro me supr ;)
Tady z těch posledních čtyř BW fotek se mi určitě líbí nejvíc právě ta první stíhačka (omlouvám se za takové potupné pojmenování :D, ale nepoznám ji. Co je to zač?).
Dobrá působivá fotka, to široké ohnisko je tady fakt supr.
Ano, je to Mirage 2000, má nezaměnitelný sosák ;D. Moc díky všem za odezvu, jsem rád že se obrázky líbí.
e1, ta černá není 100%, fotka působí tmavším dojmem právě díky protisvětlu. Zdálo se mi, že světlejsí už to nebylo ono.
Jedno kotě pro pana tiktaka. Je mu asi sedm týdnů a bylo docela zbědované. Teď už se asi čtrnáct dní léčí a brzy už bude úplně fit ;). Děti by teď u babičky chtěly být pořád :mweheh:.
Kote vyborny a tleskam vsem dobrym dusim, co jsou schopni se o podobneho prcka (stene, kote) postarat a ne do nej kopnout :)
Apropo - nas kocour Mikes je cernej jak uhel a vyfotit slusne cernou kocku je pro mne fakt zatim "vyssi divci"...
Jednu dnešní :)
Pekná. Expozičné údaje nám neprezradíš?
Hezké. Zajímavý efekt, na živo jsem takový ještě neviděl.
e1: Z exifu jsem vyčetl 18mm, ISO200, F11, 3s :)
Fotil jsi na BULB? Anebo jsi měl nastavený pevný čas a zkoušel, jak to vyjde?
Díky, je to zatím jen první nástřel. Bohužel kompozičně slabší. V Praze letos asi nikdo s ohňostrojem nebyl moc spokojený. Jestli to bude za rok zase z lodě, bude třeba prohlédnout i výsledky ostatních a zkusit najít nějaké slušné místo. Ta loď navíc během odpalu jezdila sem a tam, tak mi v záběru nakonec skončil ponton který byl vedle. Na dané podmínky jsem taky mohl použít širší sklo. Dnes nebo zítra snad budu mít čas fotky zpracovat, tak nahodim odkaz na galerii.
Focené je to z náplavky před Františkem a všechny expoziční údaje jsou v EXIFu ;).
Firuz: Pevný čas. Podobné hodnoty plus mínus vyjdou nakonec skoro každému. Bohužel podle situace se stejně u některých efektů člověk nevyhne přepalům. Možná mít ještě druhé tělo, použít třeba ND a z toho vyškrábat pak to spálené :D.
Sorry, u mňa sa z nejakého dôdvodu EXIF v FxIF nezobrazuje.
Tak přikládám EXIF....a ODKAZ NA CELOU GALERII
__________________________________________________ _________________
Tak po barevných omalovánkách z ohňostroje zkusím něco BW...
http://www.ramess.com/bw/DSC_2294web.jpg
http://www.ramess.com/bw/DSC_2405web.jpg
http://www.ramess.com/bw/DSC_2436web.jpg
http://www.ramess.com/bw/DSC_2652web.jpg
Posledni se mi moc libi.
Prvá a posledná sa mi páči. Ostatné ma neoslovili.
toz me se hodne libi i ta treti, ale chovam obecne k tomu baraku symptaie. U prvni me trochu nesedi spodek - ta strecha, a vrsek - vzdalenost spicek od horniho okraje
Díky za komenty a přidám jednu dnešní, mrazivou :)
Poslední je i můj favorit a tu první bych mohl asi trochu jinak oříznout ;)
http://www.ramess.com/clr/DSC_3061web.JPG
Posledni take pekna, ale mne osobne trosku chybi jakysi kontrast, takze bych si zkusil pohrat s postprocesem pro vytazeni detailu, kontrastu, cerne atd. Chapu, ze mrazive rano s inverzi nad Prahou je proste sedive, ale lehke zvyrazneni kontur a kontrastu by se mne libilo jeste vice :)
Ale jinak pekny...
Předchozí BWčka moc pěkná, poslední z nich je ale vyloženě super - uvažoval bych jen o oříznutí trošku zprava, ale to je o vkusu, s tím i bez toho je prostě moc dobrá.
A ta "mrazivá" se mi líbí taky, kontrast nepostrádám, fotka vypadá realisticky i zajímavě zároveň.
Tak ještě jednu hodně studenou a pro tiktaka trochu kontrastnější ;)
Už se to ale začíná vzdalovat od reálu...
http://www.ramess.com/clr/DSC_2967web.jpg
Dekuji, tahle s vhodnym rameckem je presne dle meho (mozna fotograficky zvraceneho nebo proste blbeho) gusta. :mweheh: :mweheh:
OT: to by clovek nerekl, jak se dokaze z vody o cca. 2 C celsia "parit" kdyz je venku jeste o 20 mene :) :)
Tak já nevím, ale BW má prostě své kouzlo a dokáže navodit i určitou atmosféru. Je tohle přijatelné?
http://www.ramess.com/destovka/DSC_3215web.jpg
.
Na první pohled se mi fotka tolik nelíbila, rušily mě na pozadí i ty divné stíny (jestli to teda jsou stíny?) Na druhý pohled se mi začíná líbit. I když vlastně nevím, co mi má fotka říct, něco v ní je. Snad tajemství. A možná to se mi líbí.
Jinak určitě se mi tady u této fotky líbí BW, barevně by asi tak nevynikla.
Mně to připomíná některé fotky ze sedmdesátých let :-)
Firuz: nejsou to na pozadí stíny, ale malba na zdi :). Musím se přiznat, že jsem chtěl hlavně zkusit BW jinak, než na neživé věci a navodit fotce alespoň maličko atmošku. Měl jsem obavu, jestli jsem to nepřehnal se zrnem, vinětací a tak.
no-X: BINGO! to byl i záměr a tak mě těší že to tak snad alespoň trochu vypadá.
Díky
Jednu kytičku s NIKKOR 35 f/1.8 na plnou dirku
http://ramess.com/DSC_8115.jpg
Moc pěkné... ;)
Díky, kytky moc nefotim, tak jsem rád že se líbí :)
Dva nové pokusy o BW
http://ramess.com/bw/DSC_1931web.jpg
http://ramess.com/bw/DSC_0583web.jpg
První se mi líbí hodně, je tam skvělá struktura písku, duny, stopy.. Takové putování. Tomu BW sedne myslím, že to máš hodně dobře převedené.
Jen ta druhá jde zase úplně mimo mě. Jak motiv (osobně nechápu), tak i samotné BW tady podle mě moc nevyzní. Jedině kompozičně to je celkem efektivní. Možná by to mohla být dobrá doplňující fotka do nějáké exotické série.
Promiň za tu kritiku, ale napsal jsem svůj názor, celkem by mě zajímala i reakce ostatních i Tvá na tu druhou fotku.
Ta kritika je naprosto v pořádku a jsem za ni rád. Ta druhá fotka byl tak trochu pokus o nějakou kompozici. Možná by v barvě by nakonec vyzněla o něco lépe. Zeď je červeno-bílá, palma zelená s oranžovou a nebe modrá s bílou. To je samo o sobě celkem kontrastní.
Díky za názor :)
Jeden pokus o trochu netradiční úpravu...
http://pcdoma.cz/DSC_0982web.jpg
Za mne moc pekny, predpokladam nejakej "pastelkovej" nebo "vodovkovej" filtr? Na stenu bych si to klidne povesil :)
Jednu zahradnickou :D - je klikaci
http://www.ramess.com/kaktus/vanocni_kaktus.jpg
kytky by snad sly, ale ty ramecky....jeste ze tam neni jmeno :D
tiktak, Charlie: Jestli si to ještě pamatuju, tak to byl myslím Nik Software HDR Efex Pro který jsem zkoušel :). Mají na stránkách ke stažení 15dní trial ;).