-
Jaké bezpečné hodnoty taktu této sestavy? Pro exprty otázky 2 minut:) dík moc
protože mám trošku trhaný obraz z TV tuneru, potřebuju poradit se zvýšením výkonu systému - propustnost mezi subsystémy až k monitoru. Potřeboval bych říct, které hodnoty budou na 100 % stabilní po přetaktování, když voltáž můžu nastavit jen u pamětí, a to na 1,9V (ale raději bych V neměnil - nebo nic nehrozí?). Můžu bez obav zvednout fsb na 210? Tím pádem by paměti jely na 2520/9=280 (560). Samo návrhy i jiného typu jako např. vypnout všechny "spread spectrum" (což se osvědčilo jen z části) nebo zvednout pci latence PCI TV tuneru z 32 na 64 vítám.
sestava:
CPU Type: AMD 3800+ (2400MHz) 200x12
Memory: Geil 2x512MB dual (4,4,4,12,16 podle cpu-z) = 2400MHz/9=266 (533MHz)
Motherboard: ASUS M2NPV-VM
Motherboard Chipset: nForce 430
Video Card: gForce 6150
Video Card Driver: nVidia 93.71
Video Card Resolution: 1360x768 / 60MHz
TV Card: Hauppauge HVR-1300
TV Card Driver: cd-digital-25e
HDD: 2x WD3200KS
díky všem za zdržování se tu o Vánočních svátcích :)
-
Re: Jaké bezpečné hodnoty taktu této sestavy? Pro exprty otázky 2 minut:) dík moc
Citace:
Původně odeslal
maysider
vypnout všechny "spread spectrum" (což se osvědčilo)
A z jakého důvodu máš spread spectrum zapnuté ???
-
Re: Jaké bezpečné hodnoty taktu této sestavy? Pro exprty otázky 2 minut:) dík moc
Citace:
Původně odeslal
jan555
A z jakého důvodu máš spread spectrum zapnuté ???
bo sem kdesi čet, že to trochu snižuje výkon...kdyžtak dovysvětli, díky
-
Citace:
Původně odeslal
maysider
bo sem kdesi čet, že to trochu snižuje výkon...kdyžtak dovysvětli, díky
Zapnutí spread spectrum může snižovat výkon, jeho vypnutí naopak, pro inspiraci např. http://www.tomshardware.com/2001/07/...ng/page18.html , fakt rozsáhlé vysvětlení tady http://en.wikipedia.org/wiki/Spread_spectrum .
Pokud víš, že to je tím (a ono je to často reportované jako problém u TV karet), tak to vypni a dál se o to nestarej - sestavu máš dost silnou nejen na sledování televize ;) .
-
Otázka je spíš takováto: co je to trhání obrazu?
-
Citace:
Původně odeslal
herma
Otázka je spíš takováto: co je to trhání obrazu?
třeba u hokeje je to nepřijemný, bo sou rychlý scény neplynulý. Obyč LCD TV to zvládá naprosto plynule, tak by mě zajmalo, pro to PC nezvládá. Grafická kárta zvládá v poho přehrávat 1080p (samo v rozlišení 1360x768 )
btw....snad vypnutí "spread spetrum" nebude dělat dlouhodobě problémy
-
Na tvé sestavě by se neměla TV karta nijak trhat, asi je tam jiný problém. Nesdílí TV karta s něčím přerušení? Nemáš zapnutý trvale timeshift? Zkoušels i jiné ovladače TV karty? Obraz je trhaný stejně při příjmu DVB-T i analogu? Nečekej od TV karty zázraky, už několik let je digitalizací při přenosu przněn i analogový signál, což uvidíš na TV kartě v PC mnohem lépe než v TV.
-
Citace:
Původně odeslal
leo
Na tvé sestavě by se neměla TV karta nijak trhat, asi je tam jiný problém. Nesdílí TV karta s něčím přerušení? Nemáš zapnutý trvale timeshift? Zkoušels i jiné ovladače TV karty? Obraz je trhaný stejně při příjmu DVB-T i analogu? Nečekej od TV karty zázraky, už několik let je digitalizací při přenosu przněn i analogový signál, což uvidíš na TV kartě v PC mnohem lépe než v TV.
nene, time shift v tom nemá roli, jak zjistím to sdílení irq? Každopádně někerým lidem to jede absolutně bez trhání, a to maj míň výkonnou sestavu :( Možná špatný paměti, deska...., cojavim. Jiný ovladače, starší, nepomáhaj, jiný mpeg dekodéry ani SW taky nepomáhá.
-
Citace:
Původně odeslal
maysider
vypnout všechny "spread spectrum" (což se osvědčilo)
Co je na tom dál k řešení? :rolleyes:
-
Citace:
Původně odeslal
jan555
Co je na tom dál k řešení? :rolleyes:
což se osvědčilo bohužel jen z části...opravím první příspěvek
-
A ten obraz je trhaný stejně při příjmu DVB-T i analogu?
Přerušení zjistíš takto, spusť:
%SystemRoot%\system32\compmgmt.msc /s
Doufám, že je to ve winXP stejné jako u mne pod win2k (nebo Ovládací panely/Nástroje pro správu/Správa počítače)
Tam "Systémové informace", v nich "Hardwarové prostředky" a v nich "Konflikty a sdílení", případně "Přerušení". Tam zkontroluj, zda TV karta nemá stejné přerušení s nějakým jiným zařízením (síťovkou, USB atd...).
-
Citace:
Původně odeslal
leo
A ten obraz je trhaný stejně při příjmu DVB-T i analogu?
bohužel, digitál v naší lokalitě není. Ostatní napíšu, až zjistím. Ale dost videí se taky trhá :( Nejsem si jist, jestli všechny.
Jinak zpět k původní otázce....stane se něco, když zvýším fsb o 10MHz, viz dotaz. Už jen tak pro zajmavost, když to u mě asi nebude potřeba.
díky
-
maysider, ty nepotřebuješ nutně taktovat, ale udělat si pořádek v PC. Neinstalovals nějaký codecpack nebo NeroShowtime nebo jiný software pro přehrávání či zpracování videa? Buď je to hardwarový problém (sdílení IRQ) nebo softwarový (codecpacky). Zjisti co můžeš a napiš. Nebo zkus přehrát video v přehrávači VLC ( http://www.videolan.org/vlc/ ), který není závislý na systémovém nastavení. Pokud se to bude škubat i v něm, tak je to hardwarový problém.
-
Citace:
Původně odeslal
leo
ok, díky ozvu se, až vše zjistím
-
Citace:
Původně odeslal
leo
maysider, ty nepotřebuješ nutně taktovat, ale udělat si pořádek v PC. Neinstalovals nějaký codecpack nebo NeroShowtime nebo jiný software pro přehrávání či zpracování videa? Buď je to hardwarový problém (sdílení IRQ) nebo softwarový (codecpacky). Zjisti co můžeš a napiš. Nebo zkus přehrát video v přehrávači VLC (
http://www.videolan.org/vlc/ ), který není závislý na systémovém nastavení. Pokud se to bude škubat i v něm, tak je to hardwarový problém.
takže je to hardwarový problém......špatný paměti, slabá grafka, špatná deska? Co navrhujete?
dik
-
dela to i kdyz nemas nataktovano? chybka ty vlastne nemas nataktovano
zkus dat pameti 1:1 fsb
-
Se podivej na webu na min. pozadavky k PC tunerum (PCI/USB/analog/DVT-B)...zjistis ze mas dostatecny PC po vsech strankach! Jediny co mas slabsiho je grafika, ale to by v tvym pripade nemelo vadit. Takze bych ti doporucil format disku, cistou instlaci Winu a pka to zkusit s poslednimy drivery k tuneru a zkusit nejaky alternativni prohlizec TV.
ps: taktovani by v tvem pripade nemelo asi zadny vyznam.
-
Zkus hodit TV kartu do jiného PCI slotu (spíše do prostředního než do krajního). Vypadá to na sdílení IRQ TV karty s nějakým jiným hardwarem. Už jsi to zjistil, zda je IRQ sdílené?
-
Citace:
Původně odeslal
LeXa
dela to i kdyz nemas nataktovano? chybka ty vlastne nemas nataktovano
zkus dat pameti 1:1 fsb
ok, zkusím, dám vědět. Ale já mám Athlon 64 na AM2....tam se dává fsb taky na 1:1?
Citace:
Původně odeslal
Neller
Se podivej na webu na min. pozadavky k PC tunerum (PCI/USB/analog/DVT-B)...zjistis ze mas dostatecny PC po vsech strankach! Jediny co mas slabsiho je grafika, ale to by v tvym pripade nemelo vadit. Takze bych ti doporucil format disku, cistou instlaci Winu a pka to zkusit s poslednimy drivery k tuneru a zkusit nejaky alternativni prohlizec TV.
ps: taktovani by v tvem pripade nemelo asi zadny vyznam.
bohužel, je to určitě HW, bo sem to několikrát přeinstalovával. Poslední drivery taky nepomohly. VLC je taky trhaný.
Citace:
Původně odeslal
leo
Zkus hodit TV kartu do jiného PCI slotu (spíše do prostředního než do krajního). Vypadá to na sdílení IRQ TV karty s nějakým jiným hardwarem. Už jsi to zjistil, zda je IRQ sdílené?
oka, zkusím zajistit přehození. Jinak IRQ u karty vypisovalo, že konflikt není - nebo mám zkontrolovat všechna zařízení, jestli nemají IRQ 17?
-
Citace:
Původně odeslal
maysider
ok, zkusím, dám vědět. Ale já mám Athlon 64 na AM2....tam se dává fsb taky na 1:1?
muzes to zkusit
a hod tam posledni bios
-
Citace:
Původně odeslal
LeXa
muzes to zkusit
a hod tam posledni bios
oka,dik, ale poslední bios mám
-
takže změna HMz pamětí na hodnotu FSB nepomohla.....ale všiml jsem si, že méně kvalitní příjem zapříčiní daleko větší trhání obrazu - je možný, že moje nvidia 6150 to nějak upravuje?....neboli nestíhá? De nějak vypnout úpravu obrazu grafkou?
-
Zkontroluj, jestli máš v nastavení TV aplikace možnost nastavit OVERLAY (možná máš PREVIEW a to dost vytěžuje systém).
-
maysider
Já bych to viděl na problém sdílení IRQ. Napiš, s čím má ta TV karta sdílené IRQ (Start -> Všechny programy -> Příslušenství -> Systémové nástroje -> Systémové informace -> Hardwarové prostředky -> Přerušení).
-
Citace:
Původně odeslal
leo
Zkontroluj, jestli máš v nastavení TV aplikace možnost nastavit OVERLAY (možná máš PREVIEW a to dost vytěžuje systém).
tak bohužel, mám to na vmr9 a změna na overlay nepomohla :( další návrhy? třeba zrychlit nějak v registrech komunikaci s grafkou?
-
Na grafické kartě to nezáleží (pokud má v pořádku ovladače samořejmě), v pohodě jsem provozoval TV kartu (s chipem BT 878 ) na Rivě TNT s 16MB videoram. Nemáš pozapínané efekty ve windows (hledej ve vlastnostech "Zobrazení" přes pravý klik na ploše)? Co "Správce zařízení"? Když dáš "Zobrazit skrytá zařízení", nemáš tam nějaké žluté výstražné trojúhelníky? Nebo přítomnost Starforce? Zrychlení komunikace s grafikou netřeba, propustnost sběrnic je dostatečná. Dost sběrnice vytěžují starší karty od Creative (SB Live!), máš takovou?
Asi bych na tvém místě opravdu udělal čerstvou reinstalaci operačního systému, asi je ta špína opravdu "zažraná". Při postupné instalaci kodeků a updatů pak možná narazíš na viníka, který to způsobuje.
-
Citace:
Původně odeslal
leo
Na grafické kartě to nezáleží (pokud má v pořádku ovladače samořejmě), v pohodě jsem provozoval TV kartu (s chipem BT 878 ) na Rivě TNT s 16MB videoram. Nemáš pozapínané efekty ve windows (hledej ve vlastnostech "Zobrazení" přes pravý klik na ploše)? Co "Správce zařízení"? Když dáš "Zobrazit skrytá zařízení", nemáš tam nějaké žluté výstražné trojúhelníky? Nebo přítomnost Starforce? Zrychlení komunikace s grafikou netřeba, propustnost sběrnic je dostatečná. Dost sběrnice vytěžují starší karty od Creative (SB Live!), máš takovou?
Asi bych na tvém místě opravdu udělal čerstvou reinstalaci operačního systému, asi je ta špína opravdu "zažraná". Při postupné instalaci kodeků a updatů pak možná narazíš na viníka, který to způsobuje.
reinstalací čistýho systému bylo už hafo, žádnej vykřičník (jen amd live, to asi ani nepotřebuju instalovat....ani nevím, k čemu to je), žádná SB live, efekty samo ihned vypínám, i vmr7 sem zkoušel, starší drivery na grafku......asi holt nejsou odladěný ovladače...prostě špatná kombinace nvidia430+hauppauge....šmejdi jedni :(