-
Gigabyte 965P-DS4 - nemohu udelat RAID na ICH8R
Zdravim,
tak jsem po problemech s gigabytackym silenym SATA/RAID radicem u S3 vymenil za DS4, s tim, ze ICH8R vse vyresi, protoze mam zkusenosti s Intel SB, ze jsou bezproblemove. Jsem ovsem opet v koncich, protoze se nemohu dostat do Intel Matrix Storage ovladani pres Ctrl+I. Mam tam dva WD 160GB, bios novy F6 a vse je podle me dobre nastaveno. Presto mi disky najde nejakej SATA AHCI controller, pak v mziku vidim jak probehne napis "Intel Matrix Storage", ale nedostanu moznost Ctrl+I a hned jede POST dal. Fakt nevim co s tim je. Nevite nekdo?
-
Re: Gigabyte 965P-DS4 - nemohu udelat RAID na ICH8R
Jen takova blba otazka, mas v BIOSu nastaveny RAID rezim pro S-ATA ?
-
Citace:
Původně odeslal
Aigor
Jen takova blba otazka, mas v BIOSu nastaveny RAID rezim pro S-ATA ?
Ano, podle me si to (nevim proc) mysli, ze je nastaveno AHCI a je nastaven RAID.
-
A pokud tam mas RAID, kdy mackas to CTRL+I ? Mas to mackat po testu pameti az se ti tam dole objevi press ctrl+i to enter confg. utility.
-
DS4 jsem v ruce nemel, ale jeste zkontroluj jestli mas ty HDD zapojeny do spravnejch konektoru, ktery jsou na Matrix RAID. Jinak jak rika Haste - mackat jako o zivot (ale chvili by to tak cekat fakt melo - pokud to detekuje disky)
-
Citace:
Původně odeslal
Haste
A pokud tam mas RAID, kdy mackas to CTRL+I ? Mas to mackat po testu pameti az se ti tam dole objevi press ctrl+i to enter confg. utility.
Jenomze me se Ctrl+I neobjevi, to je problem. Uz jsem zkusil, ze pokud zapnu AHCI tak nadetekuje disky AHCI controller a v pohode jede a napise "AHCI bios installed". Pokud zapnu RAID, nacita disky opet AHCI controller, akorat za kazdym diskem napise, ze je prenechava pro radic RAID. Hlasku Ctrl+I tam ale nemam.
EDIT: napada me, jestli neni potreba flashnout nejak novej bios pro ten intel radic
-
Citace:
Původně odeslal
Jedla
EDIT: napada me, jestli neni potreba flashnout nejak novej bios pro ten intel radic
AHCI/RAID BIOS se flashuje pri flashu BIOSu desky, takze ho updatovat nemusis. Takze disky mas urcite oba v ICH8R portech a nemas nejaky v GSATA ?
-
Ted jsem zkusil dat RAID, vypnout Legacy, vypnul jsem USB, audio, LAN i GSATA radic. Proste ty disky nacita jen SATA AHCI controller a pise to co uz jsem rikal "disk is controlled by RAID BIOS"
EDIT: disky mam ve zlutych ICH8R portech, ve fialovych GSATA nemam nic, na IDE je DVD mechanika a FDD je zapojeny taky
EDIT2: kurnik nemuze to byt proste nedodelek deska co nema Intel Matrix Storage BIOS? to snad nemuze ne? trochu me zarazi, ze pri testu pameti, jak je dole napsane datum biosu a nejaky cisla tak tam je ICH8 a ne ICH8R, DS4 je to stopro, prosim majitele DS4, jestli se muzou mrknout, jestli tam maji ICH8 nebo ICH8R (myslim jak vypisuje 12-10-2006- ... -ICH8- ... atd.)
-
Tak ja to nechapu uz vubec. Nic jsem nemenil v nastaveni, jen jsem misto novych WD 160GB disku zapojil cerstve rozbalene WD 250GB 16MB cache a intel matrix storage nabehl hned. Tak nevim, kde je zakopanej pes.
EDIT: napadlo me, jestli si ty disky nemuzou neco blbyho pamatovat z toho, kdyz jsem je zkousel na 965P-S3 v RAIDu na to GSATA radici? udelal jsem tam revert to non-RAID, tak nevim
-
Citace:
Původně odeslal
Jedla
Tak ja to nechapu uz vubec. Nic jsem nemenil v nastaveni, jen jsem misto novych WD 160GB disku zapojil cerstve rozbalene WD 250GB 16MB cache a intel matrix storage nabehl hned. Tak nevim, kde je zakopanej pes.
EDIT: napadlo me, jestli si ty disky nemuzou neco blbyho pamatovat z toho, kdyz jsem je zkousel na 965P-S3 v RAIDu na to GSATA radici? udelal jsem tam revert to non-RAID, tak nevim
Mám sice Asuse, ale měl jsem podobné problémy, pomohl reset cmosky, i když jsem vlastně nic moc nezměnil. Člověk si připadá už jak idiot a pak pomůže to co už jednou dělal :-)
-
Tak reset CMOS nepomohlo :( Zkusil jsem jeste dalsi veci, pripojil jsem i oba vyse zminovane WD 250GB, ktere to naslo a do matrix storage se dostanu, ale vidi jen ty dve 250ky :( Taky jsem zkousel je prejumprovat na 150Mbit, taky nic, uz si fakt nevim rady.
-
Ten dialog "CTRL+I" může být sám o sobě disablovaný - i když se neukazuje, mělo by to fungovat. Co to dělá, pokud je řadič v "RAID" modu a je tam jen jeden disk? Je na tom disku systém nebo ne?
-
Ked na tych 160GB nemas nic, sprav zero fill (asi bude stacit prvych niekolko sektorov).
-
RAINBOW: Zero fill jsem udelal plny na obou discich, nepomohlo. Zkousel jsem je i najumperovat na SATA150 a nic. No nakonec jsem to vyresil, ze jsem je vymenil za ty 250ky se kteryma to jede. Ale stejne nevim, v cem mohl byt problem.
JAN555: Ctrl-i se neukaze ani s jednim diskem. Zkousel jsem napojit ty 2 160ky a zaraz i ty 2 250ky a pak se ctrl-i ukazalo. Vjel jsem do menu a mohl jsem manipulovat jen s tema 250kama. 160ky nebyly videt. Vsechny disky jsou nove, cerstve rozbalene.
-
Tak to uz vazne netusim. Mozna napis na support Gigabytu a snad vytvori novy RAID BIOS, pac mi to prijde jako jeho chyba....
-
sakra- omylem jsem to poslal dvakrát- omlouvám se- prosím smazat
-
EDIT:
napsal jsem blbost :idea: - beru zpět- smazat
-
Citace:
Původně odeslal
Jedla
RAINBOW: Zero fill jsem udelal plny na obou discich, nepomohlo. Zkousel jsem je i najumperovat na SATA150 a nic. No nakonec jsem to vyresil, ze jsem je vymenil za ty 250ky se kteryma to jede. Ale stejne nevim, v cem mohl byt problem.
JAN555: Ctrl-i se neukaze ani s jednim diskem. Zkousel jsem napojit ty 2 160ky a zaraz i ty 2 250ky a pak se ctrl-i ukazalo. Vjel jsem do menu a mohl jsem manipulovat jen s tema 250kama. 160ky nebyly videt. Vsechny disky jsou nove, cerstve rozbalene.
Mám tuto desku a mám na ní zprovozněné dvě sady RAID5, tak bych byl schopen pomoci.
Je Tvůj problém stále aktuální?
-
Citace:
Původně odeslal
Paolo
Mám tuto desku a mám na ní zprovozněné dvě sady RAID5, tak bych byl schopen pomoci.
Je Tvůj problém stále aktuální?
a nevadi ti ze to je pomale ? ja som to na ICH8R skusal a R5 je hodne slaby, v niektorych veciach slabsi ako single disk
-
Na desktopových chipsetech je imho běžné, že RAID5 (a zvlášť pokud je sestavený z málo disků) se od single-disku v celkovém výkonu moc neliší ... (že by byl pomalejší, to se mi ale zase nezdá)
-
Add původní problémy co se tady řešily: Jen pro informaci - mám tuhle desku a Raid0 se dvěma Seagate Barracuda 7200.10 SATA-II 320GB to celý na ICH8R ... nahodil jsem to na první "škubnutí" bez nejmenších problémů.
-
Citace:
Původně odeslal
jan555
Na desktopových chipsetech je imho běžné, že RAID5 (a zvlášť pokud je sestavený z málo disků) se od single-disku v celkovém výkonu moc neliší ... (že by byl pomalejší, to se mi ale zase nezdá)
mno keby som to nemeral, tak to nepisem :) bohuzial je to v urcitych testoch dost trapne pomale (3x 320GB disky)
-
Výkonově je asi na úrovni 120% samotného disku, ale mě nejde o výkon ale o data ;) 2x RAID5 s 3x WD3200YS
-
Zdravim. Mam rovnaky problem DS4 rev3.3 a 2xWD1600JS disky. RAID na ICH8R nejde a nejde. Pisal som na gigabyte podporu, zatial nereaguju. Co to sa mi podarilo vyhladat na stranke Intelu http://www.intel.com/support/motherb...0811.htm#ctrli no bez uspechu. Predpokladam, ze problem bude v samotnom ICH8R.
Dalej na stranke http://www.gigabyte.com.tw/Support/M...me=GA-965P-DS4 FAQ No.2372 (snas pomoze tym co, im ide RAID pomaly). Pomaly sa zacinam zmierovat s tym, ze RAID urobim na pridavnom radici. A tu by som sa chcel spytat, ci je podla vas nejaky vykonovy, resp. aky je rozdiel v RAID-e (stripping) na ICH8R a pridavnom Gigabyte SATA2 controller.
-
Citace:
Původně odeslal
eX@t
A tu by som sa chcel spytat, ci je podla vas nejaky vykonovy, resp. aky je rozdiel v RAID-e (stripping) na ICH8R a pridavnom Gigabyte SATA2 controller.
Rozdiel asi bude, ak zozenies pridavny radic do PCI. Ta ma totiz maximum 133MB/s, realne mozes pocitat 100MB/s. Takze toto mozes povazovat za maximum priepustnosti. Mozes tiez pocitat s vyssou latenciou (ale v jednotkach ns) a zatazou CPU (tiez velmi malo, len niekolko taktov CPU naviac).
-
Citace:
Původně odeslal
eX@t
Zdravim. Mam rovnaky problem DS4 rev3.3 a 2xWD1600JS disky. RAID na ICH8R nejde a nejde. Pisal som na gigabyte podporu, zatial nereaguju. Co to sa mi podarilo vyhladat na stranke Intelu
http://www.intel.com/support/motherb...0811.htm#ctrli no bez uspechu. Predpokladam, ze problem bude v samotnom ICH8R.
Dalej na stranke
http://www.gigabyte.com.tw/Support/M...me=GA-965P-DS4 FAQ No.2372 (snas pomoze tym co, im ide RAID pomaly). Pomaly sa zacinam zmierovat s tym, ze RAID urobim na pridavnom radici. A tu by som sa chcel spytat, ci je podla vas nejaky vykonovy, resp. aky je rozdiel v RAID-e (stripping) na ICH8R a pridavnom Gigabyte SATA2 controller.
A v čem máš konkrétně problém?
1. máš verzi F8 BIOSu?
2. máš v BIOSu zapnutý režim RAID na ICH?
3. máš disky zapojené v oranžových SATA konektorech?
odpovíš li alespoň v jednom z bodů 1-3 NE, tak to naprav.
4. co se ti zobrazí, když vlezeš do Intel Matrix Storage BIOSu přes Ctrl+I?
-
Pripajam par novych informacii (zisteni): Po pripojeni tretieho disku WD3200KS sa mi RAID BIOS ozyva, avsak ponuka mi moznost vytvorenia RAID-u len s WD160 (1) a WD320 (3). WD160 (2) je odignorovany. Skusil som vsetky kombinacie: (1,3) - OK; (1,2,3) - len medzi 1 a 3; (2,3) - nic; Tak to na moje prekvapenie vyzera na problem s diskom (obe WD160 su rovnake modely a dokonca vyrobene v jeden den...). Idem napisat na technicku podporu WD...
Skusil som Integrovany Gigabyte SATA2 radic. Obe disky nasiel (1,2), RAID som vytvoril. Avsak pri instalacii WINXP, instalator napise, ze nenasiel ziadny disk. Mozno problem s ovladacmi, skusim nove...
To iPoK: Sorry, zle som sa vyjadril. Myslel som integrovany pridavny SATA2 (a IDE) radic na doske. Ten podla blokovej schemy komunikuje po PCI-E zbernici.
-
Citace:
Původně odeslal
eX@t
Pripajam par novych informacii (zisteni): Po pripojeni tretieho disku WD3200KS sa mi RAID BIOS ozyva, avsak ponuka mi moznost vytvorenia RAID-u len s WD160 (1) a WD320 (3). WD160 (2) je odignorovany. Skusil som vsetky kombinacie: (1,3) - OK; (1,2,3) - len medzi 1 a 3; (2,3) - nic; Tak to na moje prekvapenie vyzera na problem s diskom (obe WD160 su rovnake modely a dokonca vyrobene v jeden den...). Idem napisat na technicku podporu WD...
Skusil som Integrovany Gigabyte SATA2 radic. Obe disky nasiel (1,2), RAID som vytvoril. Avsak pri instalacii WINXP, instalator napise, ze nenasiel ziadny disk. Mozno problem s ovladacmi, skusim nove...
To iPoK: Sorry, zle som sa vyjadril. Myslel som integrovany pridavny SATA2 (a IDE) radic na doske. Ten podla blokovej schemy komunikuje po PCI-E zbernici.
Škoda, že jsi ještě neodpověděl na moje otázky, možná bysme se dostali dál...
-
1. ANO 2. ANO 3. ANO
4. - ak mam zapojene 2x 160GB CTRL+I nefunguje. jeden z tych westernov robi problem i ked predtym oba disky boli na raide na nforce 2ke. co stym teraz? ani gigabyte raid nefunguje. zlate AMD casy
-
Citace:
Původně odeslal
eX@t
4. - ak mam zapojene 2x 160GB CTRL+I nefunguje. jeden z tych westernov robi problem i ked predtym oba disky boli na raide na nforce 2ke. co stym teraz? ani gigabyte raid nefunguje. zlate AMD casy
Tos vyzkoušel tak, že jsi je vyzkoušel a pak prohodil? A je to stále ten samý disk, nikoliv port řadiče?
-
u gigabyte raid xytne oba a spravi raid, ale pri windows instalacii ten raid nepozna aj ked som mu dal ovladace ake trebalo. U ICHR8 nebol problem s prvym(A) WD 160GB+WD320GB ale prezmenu druhy (B)WD 160GB+320GB som sa nedostal ani do ponuky cez CTRL+I cize vyzera ze koli druhemu(B) WD160GB nemozem zrobit raid WD160+WD160. Ja uz neviem kde je xyba pretoze oba WD 160ky som pred tydnom mal na spominanom Nforce 2 raide
EDIT: opet mam gigabyte raid instalujem vistu a zase to nejde :( podstrcim mu ovladace a on to ma sumafuk
-
Tak nakoniec je to problem v disku. WD support: "WCANM6501430 has a fault. The drive is defective and needs to be replaced. If the retailer will not exchange it, we will if you ship it to us under RMA."
To all: Dakujem za snahu pomoct.
-
Dobrý den - mám takový problém s Gigabyte DS4
Mám zapojeny celkem 4 disky na sATA na ICH8 a to vždy po 2 do Raid (strpping)
Na gigabyte řadiči mám 2 mechaniky DVD ROM a RW a při kopírování z nich na obě raid pole systém zamrzne nebo hodí chybu iastor. To stejné se opakuje pokud mechaniky odpojím a na gigabyte řadič připojím s-ata disk - opět iastor chyba nebo zaseknutí systému.
Bios F8, drivery nejnovější ... zkoušel jsem snad veškeré kombinace nastavení v biosu a bez úspěchu - poradí někdo nebo myslíte že mám reklamovat?
-
Citace:
Původně odeslal
wrigler
Dobrý den - mám takový problém s Gigabyte DS4
Mám zapojeny celkem 4 disky na sATA na ICH8 a to vždy po 2 do Raid (strpping)
Na gigabyte řadiči mám 2 mechaniky DVD ROM a RW a při kopírování z nich na obě raid pole systém zamrzne nebo hodí chybu iastor. To stejné se opakuje pokud mechaniky odpojím a na gigabyte řadič připojím s-ata disk - opět iastor chyba nebo zaseknutí systému.
Bios F8, drivery nejnovější ... zkoušel jsem snad veškeré kombinace nastavení v biosu a bez úspěchu - poradí někdo nebo myslíte že mám reklamovat?
O přetaktování se nezmiňuješ - předpokládám tedy bez přetaktování.
Bylo by vhodné se o té chybě iastor. Ještě se zeptám jestli to tu chybu udělá i při kopírování z RAID na RAID?
Jen poznámka k ovladačům, několikrát se mi stalo, že sem instaloval novější ovladače od řadiče/čipsetu a vše proběhlo v pořádku, ale drivery ve windows (i po restartu) zůstaly starý.
i965P čipset - 8.1.1.1010
ICH8R - 6.2.1.1002
GigaByte GBB36x - 1.17.07.06