-
Energeticky nenáročné komponenty?
Mám možnost prodat moje stávající PC a tak začínám přemejšlet co místo toho. Nejsem náročnej na výkon, spíš mě zajímá ticho, "malá spotřeba" a nízká cena. Nejspíš to bude nějaký AMD64, může být i Sempron64. Jakej je v poměru spotřeba/výkon/cena tak nějak vyhovující? Pak asi nejtěžší bude vybrat desku. S jakým čipsetem by to mělo bejt aby to netopilo? Jak je na tom VIA? Napadlo mě todle http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=32964 . No a nakonec bych chtěl nějakou nežravou grafiku. Máte nějaký třeba osobní zkušenosti a nápady?
-
Re: Energeticky nenáročné komponenty?
Nezrava grafika je nekompromisne GF7600GS s DDR2, procesor by som povedal, ze 2800+ ovsem ten nema CnQ, takze ked chces vyuzivat tuto moznost tak potom daky 3100+, ktory ma funkciu CnQ, samozrejme socket 754 - levna hracka :) 2800+ je vyborny, naviac tieto Sempronky mozes ubrat voltaz fakt, ze dost a oni aj tak nehreju uz na default vcore... Ja mam starsi 130nm a nehreje ked dam 2.1GHz a ubrana voltaz... Takze nove 90nm su na tom este o kus lepsie... Jednoznacne 2800+ ak nechce CnQ, ak CnQ tak potom model 3100+. Nuz a dosku to fakt neviem, sam mam nF3 250Gb od Solteku, napatie chipsetu (jednochipova sada) mam tusim 1.6v mam to rozlozene na stole a ten pasiv je maximalne v pohode a je tam maly pasivcek, na defaulte je to pohoda aj nF chipset si myslim, skusenosti s VIA nemam... Grafika je bez debat a ten procak je na tebe ci CnQ alebo bez... ;)
EDIT: MB by som skusil toto: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=31904
Ten pasiv vyzera slubne velky.... ;)
-
Citace:
Původně odeslal
misokgb
tak přesně tuhle už nechci v životě vidět ani omylem. Stavěl jsem jedné rodince lowend PC, strčil jsem tam tohle s vidinou ticha a bláhovým očekáváním že to ten pasiv uchladí. Ani náhodou. Pasiv je vysokej odhadem centimetr a nic neuchladí. Při otevřené bočnici, eurocase 120mm zdroji a pořádku v kabelech to peklo neskutečným způsobem, prst se na tom udržet nedal, a windows se nainstalovat prostě nedaly, furt to tuhlo a o nějaké stabilitě nemohla být ani řeč. Nakonec jsem tomu musel zajistit přímej ofuk :???:
-
Přesně..tahle deska určitě není taková, jak vypadá :) PC který jsem na ní postavil je sice bez problémů, ale ta deska opravdu žhaví... Je to NF4 a na ty se obvykle dává aktivní chladič.
-
Viz podpis - CPU Intel Core Duo (Yonah), nebo Core 2 Duo (Merom), motherboard s i945GM a nV 7600GS. Naprosto v pohodě uchladím jediným pomaloběžným fanem ve zdroji, z celého počítače slyším jen (zblízka) slabě disky a to jde o desktop. Finančně je to varianta náročnější, funkčně rozhodně lepší (jak ve výkonu, tak ve spotřebě, její správě a věcech s tím spojených).
-
Jakou potřebuješ grafiku? Pokud ti stačí integrovaná, tak bych se orientoval tímto směrem...
-
No nepíšeš jak moc nenáročný jsi.
Extrém je VIA EPIA a procesor EDEN ESP, ale má takty cca 600MHz, spotřeba cca 6W
Procesory AM2 se sníženou spotřebou(a cache), tuším cca 25W(nebo o 25W míň, už si to nepamatuju)
Celkově procesor určený pro notebook.
Jestli nechceš grafiku na hry, tak integrovaná. Jinak záleží na jaký hry.
-
Citace:
Původně odeslal
Keymaster
tak přesně tuhle už nechci v životě vidět ani omylem. Stavěl jsem jedné rodince lowend PC, strčil jsem tam tohle s vidinou ticha a bláhovým očekáváním že to ten pasiv uchladí. Ani náhodou. Pasiv je vysokej odhadem centimetr a nic neuchladí. Při otevřené bočnici, eurocase 120mm zdroji a pořádku v kabelech to peklo neskutečným způsobem, prst se na tom udržet nedal, a windows se nainstalovat prostě nedaly, furt to tuhlo a o nějaké stabilitě nemohla být ani řeč. Nakonec jsem tomu musel zajistit přímej ofuk :???:
mno uz mi jich proslo rukama hodne, a zadne takove zkusenosti nemam. Pokud netaktujes tak myslim v poho volba. Ale nerikam ze to nepece to naopak, ale ktera nf4 nepece ze:) Co ja mam zkusenosti tak sice nf4 pecou hodne ale zase hodne snesou takze bych se toho nebal.
jinak imho nejlepsi reseni je viz jan555
-
Já mám tu Gigabyte GA-K8NE. Pasiv sice doopravdy dost hřeje, ale zatím jsem s tím neměl nejmenší problém.
-
http://photos.blackstorm.sk/router_new/
deska MSI 945GT Speedster A4R
cpu Celeron 410
chladic Noctua NH-U12
ram 2x Corsair 512MB DDR2 800
grafika intg - neni problem dat nejaky pasiv do PCIe
zdroj FSP 300-60 GNF "Zen, fanless"
cely system PASIV only... premyslim pro klid duse dat aspon jeden 12cm fan na 5V
to hlavne - cpu je je overclock o cca 40% up (vykon se pohybuje na urovni cca P4 3GHz +/- dle testu), teplota jenom pasiv (bez fanu) kolem 45 stupnu, s fanem (Scythe 12 8.7dB) 28 stupnu...
cele to bylo ale delane na router... takze v pripade home pc spis deska od asusu nebo gb a cpu mozna dvojjadro... ale zas ten mob celeron za tu cenu je taky docela supr
v pripade, ze nechces vykon a fakt male rozmery a min spotrebu, tak mozna spis neco takoveho... via epia... taky komplet PASIV
http://photos.awes.sk/router
-
Citace:
Původně odeslal
macher
cele to bylo ale delane na router... takze v pripade home pc spis deska od asusu nebo gb a cpu mozna dvojjadro... ale zas ten mob celeron za tu cenu je taky docela supr
"Problém" je ten, že na žádné z těchhle desek si na Core Duo nezataktuješ - MSI a Asus mají limit FSB kolem 180, Gigabyte nejde taktovat vůbec (což je zhruba to samé). Ty jsi natočil Celera o tolik jen díky nižšímu výchozímu FSB. Jediným mobo, který umožňuje OC na Core Duo je aktuálně Aopen i975Xa-YDG, který se u nás neprodává, venku je dost drahý a je to vůbec zcela jiná třída.
Pro použití s Core Duo je nejlepší volbou Gigabyte - jako jediný je "flawless", nemá žádné mouchy ve funkčnosti a stabilitě. U nás se ale neprodává (a prý ani nebude), ale z Německa je i s poštovným za pár šlupek (spíš levněji než u nás nejlevnější - a lehce problematický - Asus).
Ale stále to samé - při požadavku na ticho a energetickou nenáročnost je to nejlepší platforma a přitom výkonná až dost.
Samozřejmě existuje levnější varianta - použitý (teoreticky někde i výprodej) Dothan a i855 (případně i915) mobo, svojí předchozí kombinaci Aopen i855 + Dothan 845 + 2x 512 + Alpha pasív jsem prodal tuším asi za 7K ...
-
Ištván se zatím sice nevyjádřil, ale obávám se že C2D pro něj bude finančně mimo (odhad z prvního postu - stačí sempron).
Je otázka, jak hodně jde o spotřebu a výkon. Ale myslím, že via epia je zbytečný extrém. Když vezmeš desku s ati chipsetem a integrovanou grafikou + k tomu nějaký levnější A64 (klidně i 3000+), tak výkon je pro většinu aplikací dostatečný a spotřeba nebude taky nijak závratná. K tomu tišší zdroj a máš vystaráno. Paměti ti zbydou ze stávající platformy a upgrade tě vyjde na hubičku.
EDIT: To že bytelná skříň je základ asi dodávat nemusím, ale jen pro jistotu...
-
Core 2 Duo a Core Duo jsou různé procesory, to jen pro jistotu ...
-
Core 2 Duo a Core Duo se prodavaji za stejne ceny, to jen pro jistotu... :)
(teda aspon v notebook sfere)
-
No a pokud to ma byt opravdu "extrem" a jen na praci, tak by sla teoreticky i VIA C7. Treba tahle deska by mohla byt vcelku levna - http://www.pcchips.com.tw/PCCWeb/Pro...uID=25&LanID=0
ale vzhledem k absenci PCI-e nebo AGP slotu ji to predurcuje fakt jen na psani, filmy apod...
-
Zase nale tyto desky podoruji jak yonah tak i merom (core duo a core 2 duo)
-
Citace:
Původně odeslal
NightKing
Core 2 Duo a Core Duo se prodavaji za stejne ceny, to jen pro jistotu... :)
(teda aspon v notebook sfere)
Máš pravdu, on v tom Intel nadělal dost bordel tím, že má obchodně nazvané dvě řady lišící se jádrem i paticí stejně, můj komentář vycházel z toho, že jsem mobilní Core 2 Duo (Merom) v ČR na krámě ještě neviděl ...
-
heh no u via by som ani s tymi filamami moc nepocital, pretoze co som mal na tom postavene booky (aj na tych modernych variantach okolo 1,5G) tak to nestihalo poriadne dvd a ani divx :(
-
To je fakt taková sračka? Vždyť já měl kdysi Vaio Picturebook s Transmetou (tuším kolem 800 MHz) a jely na tom DiVXy v pohodě ...?
-
mno takto, nemusi to byt procakom, skor by som povedal ze to bolo lokalne implementaciou ale aj tak su to pomale ludry az moc pomale ....
-
Jde o to jake filmy, jake kodeky, prehravac a OS jsi pouzival (kdyz vetsina filmu jde trebas na PII 333). Obecne si to chce s tim trochu vyhrat a pak jdou filmy i na stare mini-ITX s VIA C3@800 jeste na PLE133T chipsetu.
Novejsi mini-ITX a jejich integrovane grafiky uz tusim maji nejakou slusnejsi akceleraci videa, takze tam uz problem neni.
-
DVD forest gump :) no go ... ale to je fuck, netrapi ma to
-
Testik takove jedne platformy s via epia. Vykon skutecne spatny, ale vypada to, ze filmiky by na tom jet mely.
-
Citace:
Původně odeslal
jan555
To je fakt taková sračka? Vždyť já měl kdysi Vaio Picturebook s Transmetou (tuším kolem 800 MHz) a jely na tom DiVXy v pohodě ...?
Epii mi rukamo proslo dost, defaultne linux, ale co jsem parkrat zkousel na to wokna, tak divx, filmy vse v pohode... pro predstavu je to asi jako celer 0.5-1GHz (dle toho jake testy), grafika na urovni cca geforce 2-3.
-
S dovolenim vyhrabnu starsi thread, ale myslim, ze se to nekomu bude hodit.
Objevil jsem tuhle miniITX desku od Intelu:
Intel® Desktop Board D201GLY Little Valley
http://download.intel.com/products/m...GLY/316977.pdf
procesor to ma Celeron 215 (je to socket 479 singlecore Yonah s 512kB L2)
http://processorfinder.intel.com/det...px?sSpec=SLA4L
Vetracek na procesoru je dle me zbytecne, bohate by to zchladil nejaky lepsi pasivek, spotreba si myslim bude mala.
A to hlavni je cena - cela deska se da sehnat okolo 1500,- Kc s dani, coz diky dnesnim cenam DDR2 pameti primo vybizi na sestaveni nejakeho maleho ticheho domaciho serveru apod. ;-)
-
MV: Skvělá věc. Ještě bys mohl dát tip, kde to sehnat. Ať hledám jak hledám, žádný shop, kde by se to dalo koupit nenacházím...
-
Citace:
Původně odeslal
Don Carlos
MV: Skvělá věc. Ještě bys mohl dát tip, kde to sehnat. Ať hledám jak hledám, žádný shop, kde by se to dalo koupit nenacházím...
uz je to i v zajimavejch nabidkach cili napr:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=47963
http://www.shop-pc.cz/dumdum/?Mode=Sti&StiId=40509
-
-
Jak řešíte skříň pro tu D201GLY/D201GLY2? nic rozumného na trhu není.
Narazil jsem na zajímavý malý case na webu KME:
http://www.k-mex.com/Webforms/ProductInfoP...0000000299
Ten se sice nedováží, nicméně sortiment KME sem vozí www.elko.cz a na na můj dotaz, zda by to nechtěli vozit, že zde chybí laciná mini ITX mi napsali něco ve smyslu, že to zváží.
Takže kdyby zjistili větší zájem, třeba by to začali vozit.
-
Citace:
Původně odeslal
xtonda
Jak řešíte skříň pro tu D201GLY/D201GLY2? nic rozumného na trhu není.
Narazil jsem na zajímavý malý case na webu KME:
http://www.k-mex.com/Webforms/ProductInfoP...0000000299
Ten se sice nedováží, nicméně sortiment KME sem vozí
www.elko.cz a na na můj dotaz, zda by to nechtěli vozit, že zde chybí laciná mini ITX mi napsali něco ve smyslu, že to zváží.
Takže kdyby zjistili větší zájem, třeba by to začali vozit.
Budu teď dva takové stavět, tak jsem zjišťoval, do čeho to dát. Při projíždění stránek se specifikacema jsem někde zahlédl, že je to kompatibilní s microATX, tudíž by neměl být problém postavit to do jakékoli mATX/ATX skříně. Zdroj k tomu stačí klasickej 20-kolík s přídavným 4-kolíkem, takže to nemusí být ani nic extra nového. Jinak osobně to budu stavět do ATX casů, páč se mi jich tady válí hromada a byl bych rád, kdyby jich pár ubylo. Jinak bych to loupnul asi do nějakýho mATX casu nebo barbonu. Záleželo by, kolik financí by na ten case zbylo a jaký účel by to mělo plnit.