-
Preco je SATA II prepnuta na SATA I v UDMA6 mode?
WD2500KS, jumprom na poziciach 5-6 prepnuty do SATA I modu. Pri instalacii windowsov nebolo treba davat ovladace pomocou F6, disk jednoducho naslo. Bezi vsak v UDMA-5 mode. Je to normalne? Ako to rozbehat na SATA I?
http://img143.imageshack.us/img143/6...g346hc8.th.png
doska Gigabyte K8NS-939
a este jedna vec. Nema mat 2500KS 16MB buffer ???
-
Re: Preco je SATA II prepnuta na SATA I v UDMA5 mode?
Mam taky WD2500KS v SATA2 modu, tak esi to neni tim, ze v SATA1 se aktivuje jenom 8MB cache? Ted nejak nemam chut to zkouset :) ale nekdy to zkusim ;)
http://melda.klamovka.cz/hdtune.jpg
[EDIT] ted jsem si vsimnul, jaktoze mi vlastne nebezi NCQ ???
-
cumim, ze ked ho mas v SATA2 mode, takisto ho ukazuje ako UDMA Mode 6, takze je to moja blbost. Proste fici tak ako ma. Mozes mi prosim cez SZ poslat vysledky z HD Tune? (seek, burst, read min/max/avg) Thx
-
2500KS ma mit urcite 16MB buffer
ukazuje ti to nejak spatne
-
Je nejaky spolahlivy postup ako zistit aky velky buffer mam? Everest ukazuje to iste :-(
-
1 Příloh-a(y)
Citace:
Původně odeslal
tomase
Je nejaky spolahlivy postup ako zistit aky velky buffer mam? Everest ukazuje to iste :-(
Vyzkoušej oddělat tu propojku na SATA I, jestli to opravdu nedegraduje na 8MB.
Já mám dvě 3200YS - viz příloha.
PS: Oba máte celkem dost vysokou teplotu, chtělo by to chladit větrákem!
Citace:
Původně odeslal MEluZíNa
ted jsem si vsimnul, jaktoze mi vlastne nebezi NCQ
NCQ není součástí řady K je (tak jako spožděný start) až v Radid Edition - řada Y.
-
Citace:
Původně odeslal
Paolo
PS: Oba máte celkem dost vysokou teplotu, chtělo by to chladit větrákem!
2500KS má přece nějakej bug v informaci o teplotě, ne?
-
vyskusat mozem, ale myslis ze to pojde na SATA I radici? Teplotu si nevsimaj, ta sa momentalne pohybuje do 35stupnov :-)
frelichl: mne ukazuje speedfan celkom realne hodnoty co sa teplot tyka (overene teplotnym dotykovym cidlom na povrchu disku)
-
to UDMA si tam nevsimajte :) ale tych 8 MB je divnych teda :x skus to hodit na SATA2 a ak nechces bootovat a kazit si wokna, tak s nejkaym UBCD to zistis ci ukazuje 8 alebo 16MB
-
Citace:
Původně odeslal
tomase
vyskusat mozem, ale myslis ze to pojde na SATA I radici? Teplotu si nevsimaj, ta sa momentalne pohybuje do 35stupnov :-)
frelichl: mne ukazuje speedfan celkom realne hodnoty co sa teplot tyka (overene teplotnym dotykovym cidlom na povrchu disku)
Ano, na 99% pojede. Já je mám oba taky na SATA I řadiči a jedou v pohodě. Je to pro případ, kdyby se nedomluvili na komunikaci.
Citace:
Původně odeslal frelichl
2500KS má přece nějakej bug v informaci o teplotě, ne?
a to máš odkud?
-
Citace:
Původně odeslal
Paolo
a to máš odkud?
ode mě ;). Ten disk mám a není mu hanba ukázat při zátěži klidně 70°C (smart je jinak OK) - a to je v systému jedinej a ofukuju jej 12tkou fanem.
Chtěl jsem to řešit, ale po průzkumu terénu jsem zjistil, že tohle se děje spoustě (většině) lidí - klasický scénáře - reklamace kus za kus a výměnou přijde disk který zase ukazuje pitomosti. Nemám informace, jestli to dělá jen na konkrétních deskách, nebo ne, nebo je to záležitost nějaké série - výměna by mě neminula, a už jsem si jej pracně "zabydlel", tak jsem se na to prostě vykašlal, život se dá žít i bez infa o teplotě disku :-D.
-
Citace:
Původně odeslal
Keymaster
ode mě ;). Ten disk mám a není mu hanba ukázat při zátěži klidně 70°C (smart je jinak OK) - a to je v systému jedinej a ofukuju jej 12tkou fanem.
Chtěl jsem to řešit, ale po průzkumu terénu jsem zjistil, že tohle se děje spoustě (většině) lidí - klasický scénáře - reklamace kus za kus a výměnou přijde disk který zase ukazuje pitomosti. Nemám informace, jestli to dělá jen na konkrétních deskách, nebo ne, nebo je to záležitost nějaké série - výměna by mě neminula, a už jsem si jej pracně "zabydlel", tak jsem se na to prostě vykašlal, život se dá žít i bez infa o teplotě disku :-D.
Zajímavé, tak napiš přesný typ a verzi firmware...
-
Re: Preco je SATA II prepnuta na SATA I v UDMA6 mode?
speedfan říká
model: WDC WD2500KS-00MJB0
firmware: 02.01C03
jinak: http://4um.ocguru.cz/showthread.php?...light=wd2500ks
-
Vytiahol som jumper, HDtune pise SATA II standard, avsak buffer zostal taky isty a vysledky testov takmer na chlp rovnake
http://img99.imageshack.us/img99/4974/snag376iu4.th.png
-
Citace:
Původně odeslal
tomase
Ještě ho vyzkoušej v jiným počítači a pokud to bude stále 8MB, tak bych to šel reklamovat.
BTW: když chceš přiložit obrázek, tak v rozšiřujícím nastavení přes spravovat přílohy ji nahraješ přímo na 4um. ;)
-
Na reklamaciu to nevidim, napokon je to iba uloziste, takze nejaky extremny vykon od neho necakam. O obrazkoch viem, imageshack sa mi zda lepsi :-)
-
Citace:
Původně odeslal
tomase
WD2500KS, jumprom na poziciach 5-6 prepnuty do SATA I modu. Pri instalacii windowsov nebolo treba davat ovladace pomocou F6, disk jednoducho naslo. Bezi vsak v UDMA-5 mode. Je to normalne? Ako to rozbehat na SATA I?
http://img143.imageshack.us/img143/6...g346hc8.th.png
doska Gigabyte K8NS-939
a este jedna vec. Nema mat 2500
KS 16MB buffer ???
Znovu - SATA II NENÍ 300 MB/s
Pokud jsi nepotřeboval disketu s ovladači, běžíš v compatibility režimu, který se (vcelku logicky) hlásí jako PATA zařízení.
-
prenosova rychlost ma netrapi. Skor ten buffer by ma zaujimal. Navyse neviem ziadnu disketu s ovladacmi zohnat. Ani na oficialnej stranke. K disku pribalena nebola.
-
A proč se prostě nepodíváš na elektroniku, jak velký DRAM čip tam je?
-
Pretoze usudzujem, ze program to ukazuje spravne a podla vyrobcu ma mat 16MB? Navyse predchadzajuci prispevok, neviem kde si vycital, ze niekto tvrdil ze SATA II = 300MB/s. Disk mam ulozeny v Silentmaxxe, nechce sa mi ho vytahovat.
Skor by som chcel poriesit otazku, aby bezal aspon v SATA I mode, tzn. ako ho spravne nainstalovat. Je to moj prvy SATA disk, takze s tym nemam skusenosti.
-
Citace:
Původně odeslal tomase
Pretoze usudzujem, ze program to ukazuje spravne a podla vyrobcu ma mat 16MB? Navyse predchadzajuci prispevok, neviem kde si vycital, ze niekto tvrdil ze SATA II = 300MB/s. Disk mam ulozeny v Silentmaxxe, nechce sa mi ho vytahovat.
Citace:
Původně odeslal tomase
WD2500KS, jumprom na poziciach 5-6 prepnuty do SATA I modu
Žádný SATA I mód neexistuje, pouze 1.5 Gbps a 3.0 Gbps.
"Správně" ho nainstaluješ tak, že si v Setupu BIOSu zapneš Native mód (nebo AHCI) a při instalaci použiješ disketu s ovladači. Už jsem ti to psal v původní odpovědi.
-
Citace:
Původně odeslal
Eagle
"Správně" ho nainstaluješ tak, že si v Setupu BIOSu zapneš Native mód (nebo AHCI) a při instalaci použiješ disketu s ovladači. Už jsem ti to psal v původní odpovědi.
Toto je pre mna ta podstatna informacia. Este skusit zohnat tu disketu s ovladacmi :confused:
pomimo: takze vyraz "SATA I" mod, by sa mal pouzivat v uvodzovkach, kedze to nie je technicky spravny vyraz?
-
Citace:
Původně odeslal
tomase
Toto je pre mna ta podstatna informacia. Este skusit zohnat tu disketu s ovladacmi :confused:
pomimo: takze vyraz "SATA I" mod, by sa mal pouzivat v uvodzovkach, kedze to nie je technicky spravny vyraz?
Disketu s ovladačema samozřejmě ne od disku, ale od řadiče ;)
SATA I a SATA II je specifikace rozhranní, je to několik povinných a několik nepovinných vlastností, které disk musí splňovat.
-
Citace:
Původně odeslal
Paolo
Disketu s ovladačema samozřejmě ne od disku, ale od řadiče ;)
SATA I a SATA II je specifikace rozhranní, je to několik povinných a několik nepovinných vlastností, které disk musí splňovat.
Rozhodně ne. SATA II je název organizace:
"The first step toward a better understanding of SATA is to know that SATA II is not the brand name for SATA’s 3Gb/s data transfer rate, but the name of the organization formed to author the SATA specifications. The group has since changed names, to the Serial ATA International Organization, or SATA-IO."
http://www.sata-io.org/namingguidelines.asp
Specifikace jsou tři:
1. Serial ATA 1.0a
2. Extensions to Serial ATA 1.0a
3. Serial ATA 2.5
Položky 2 a 3 jsou od organizace SATA II (SATA-IO).
-
Takze budem potrebovat niec taketo predpokladam
http://www.gigabyte.com.tw/Support/M...ProductID=1858
NVIDIA IDE / SATA driver for nForce3 series. 5.02MB hmm na to ze to ma vliezt na disketu je to celkom velke :-)
-
Citace:
Původně odeslal
tomase
z toho tam idu asi dva subory ....
-
2 Příloh-a(y)
Nebudem zbytocne zakladat novy thread, ked je to v podstate ten isty HDD. Asi od vcera bezim na bratovom PC (Fortron FX500, 2x512 DDR2, ABIT 945P NINJA, HDD WD2500JS)...
Cely chod PC sa mi zda spomaleny kvoli disku, RAMky je dostatok, CPU nevytazene, nahravanie hier atd mi na druhom kompe ide lepsie s 512MB RAM, pustil som preto HD Tune a HD tach a oba vyhodili 18.5ms seek, je to nromal? Podla mna ani nie... Skusal som Sata 1.5Gbps aj SATA 3Gbps a stale 18.5ms, pritom je vidiet, ze je to dost pomale... Pripojil som to preto na nF4-4x chipset, kde mam ovladace na 100% ok a tam to iste... Disk mi bezi v PATA emulacii - v BIOSe Enhanced mode. Je to na RMA? Fakt je to dost pomale ten komp :( Schvalne som hodil aj na moj Maxtor 160G PATA Diamond MAX10 a tam bolo sice 16ms, ale to ide ovela rychlejsie, taktiez som si vsimol, ze ten WD je extra tichy, vobec nie je pocut ani pri seeku, jemne tukanie > oproti tomu HDD je to extra silent... Ten WD nema AAM, takze tam chyba nebude. Disk to robi asi od zaciatku ako ho mam... Skusim este SATA kabel, ale pochybujem, nemali ste niekto niekedy podobny problem? Uvazoval som este o FW update, ale co ked to nahodou neprezije? Nemam to kam zazalohovat...