-
Aopen AK73 Pro(A) - hlásí: "Your CPU has a problem!"
Čau, dostala se mi do ruky od kámoše tahle deska Aopen AK73 Pro(A) chipset KT133A. Má na ni procesro 1200 Athlona 9*133 a 512 SDR paměti na 133MHz. Když spustím kompl - začne Dr.Voice (funkce tý desky) hlásit ze spíkru anglickou větu Your CPU has a problem. Jako že můj procesor má problém či co.... Nevíte proč mi to pořád říká??? Procesor je ale přitom vpořádku.
Na desce je Jumper 21, kterým se přehazuje frekvence FSB desky 1. nastavení od 100-120Mhz a 2. nastavení od 121-160.
Jediný způsob jak se mi podaří počítač rozběhnou je přehození na 1. nastavení, to také hlásí několikrát chybu,ale když počítač po několikáté zapnu tak 5x počítač naběhne, sice na 100*9, ale naběhne. Druhým nastavením nikdy nenaběhne,ani snad po 30 vypnutí. Když pak přehodím jumper na to druhý nastavení ,už mi procesor jede správně 133*9. Poté PC funguje bez problémů. Problém znovu nastává, když na delší chvíli vypnu pc. Poté musím celý postup opakovat, otevřít bednu, přehodit jumper, několikrát restarovat, a znovu vrátit jumper...Deska má nahrátý i nejnovější bios. Nevíte co s tím, nesetkali jste se s tímhle problémem???
-
Re: Aopen AK73 Pro(A) - hlásí: "Your CPU has a problem!"
imho by za to mohl spatnej zdroj, nebo umirajici deska, nebo pameti...
zkus otestovat pamet jinde, cpu jinde a zkontroluj desku jestli nema nafoukle kondenzatory.... takhle urcite dospejes jasnymu zaveru :)
-
Presne tak - nafuknute kondenzatory by to mohli byt, prejavuju sa aj takto. Bud na doske alebo aj v zdroji.
-
ozkoušel jsem jak paměti, tak i zdroj a ty jsou v pořádku. S jiným zdrojem i pamětmi to vždy hlásilo stejnou hlášuk. Všiml jsem si,ale že vedle procesoru jsou 2 kondenzátory a navršku jsou trošku, kapánek nafouknutý, asi jsou moc přetěžovaný když to najíždí na 133MHz. Asi to vyřeším šalamounský s kámošem si vyměníme procesory on mi dá svého Athlona 1200 a já mu dám Durona 850, trošku ho nataktne a nebude muset pořád otevírat bednu počítače. Ten můj Duron naběhl vždycky hned. Bude to asi opravdu tím, že on běží jen na 100MHz.
-
Tie kondenzatory treba vymenit. Inak to coskoro zacne blbnut aj s tym Duronom a skonci to znicenou doskou alebo aj procesorom.
-
Citace:
Původně odeslal Rainbow
Tie kondenzatory treba vymenit. Inak to coskoro zacne blbnut aj s tym Duronom a skonci to znicenou doskou alebo aj procesorom.
Presne tak... na chybe tu neni procesor, ale deska....
-
tak po dlouhý době se ke mně vrátila zase tahle deska, ležela hladem díky tomu, jaký s ní byly problémy, ale ted by se mi šikla. Chtěl bych poradit s těmi nafouklými kondenzátory......
zkusím se je tedy vyměnit
jsou tam 2 s hodnotami 10V na 3300mikroF
musím použít stejné? doma jsem našel se stejnou kapacitou,ale s menším napětím pouze 6,3V.
šlo by to? či musím použít se stejným napětím?
Jinak kolik stojí v nějakým krámě takový kondenzátory?
-
Citace:
Původně odeslal
ukr
tak po dlouhý době se ke mně vrátila zase tahle deska, ležela hladem díky tomu, jaký s ní byly problémy, ale ted by se mi šikla. Chtěl bych poradit s těmi nafouklými kondenzátory......
zkusím se je tedy vyměnit
jsou tam 2 s hodnotami 10V na 3300mikroF
musím použít stejné? doma jsem našel se stejnou kapacitou,ale s menším napětím pouze 6,3V.
šlo by to? či musím použít se stejným napětím?
Jinak kolik stojí v nějakým krámě takový kondenzátory?
musis pouzit stejny nebo vyssi napeti.. nikdy ne nizsi.. u kapacity je to taky jedno jestli stejna nebo vyssi ;)
-
V tomto pripade mozes pouzit na 6.3V. Kedze povodne su na 10V, urcite neboli na 12V vetve. To znamena, ze mohli byt na 5V alebo VCore - a tam 6.3V staci. A vymienaj nielen tie nafuknute, ale vsetky rovnakeho typu.
-
tak jsem našel ještě jeden tedy s napětím 10V, ale zase s nižší kapacitou 1500mikroF.
co bude tedy lepší.....
10v na 1500mF či 6,3V na 3300mF ???
-
Kapacitu urcite neznizovat! Ten na 6,3V mozes kludne pouzit, nebude to mat v tomto pripade ziadny vplyv.
-
Výborně, povedlo se! Špatné 2 kondíky jsem odpájel a přidal ty 6,3V s 3300mikroF z jiné desky a zatím to teď najelo napoprvé, tak čas ukáže jestli to fakt bylo tím. jinak ještě vyfotím ty špatné kondíky a ukáži vám je.... jinak díky za rady. zatím ahoj
-
když to tak čtu ak73pro A byla jedna z mých prvních desek kdysi ale to už je docela dávno :) ten kecací bios byla moc fajn věc taky sem párkrát slyšel "your cpu has a problem" to ale bylo dáno samotným taktováním a zkoušením pojede li cpu synchro s sdr na to jsem si rád zavzpomínal díky :) k+ a gratuluju ke znovuzprovoznění
-
To jsem chtěl říci. Díky za náměty. Měl jsem ten samý problém a nakonec to byl přehoený konektor na hardisk. Zkrátka pokud máte jeden hardisk, je třeba zapojte na něj primární konektor datový a primární ze zdroje. Já to měl naopak. díky, Karel.:)
-
to je fajn, ze uz to jede, me napadla baterka, tu bych u takhle stary desky tipoval jako prvni pricinu problemu, ktere se projevi po delsim vypnuti.
-
tak deska stále frčí a frčí. Od té doby jsem dal dokupy asi další 3 desky, vyměnil na nich dokupy tak 15-20 kondíků. A jen tak ze srandy jsem si začal odpájet kondíky z opravdu již nepoužitelných desek a dělám si slušnou zásobičku kondíků.
No nejsem žádný elektronik, ale všiml jsem si, že jsem na tady té mé desce AK73 Pro dal ty 2 kondíky opačně, myslím tím tu polaritou! (+ -) Nevím na co jsem myslel, ale udělal jsem to prostě tak. Podotýkám, že předtím ta deska nešla a teď jede.....dodnes.
Mám ty kondíky znovu odpájet a napájet je správně podle napětí a nebo to mám nechat, když to šlape? Může se něco stát? Jak ty kondíky vlastně fungujou?
-
Sa cudujem, ze sa ti este nenafukli. Polarita musi byt dodrzana. Pozor na dosky Asus a ASRock, ktore maju opacne znacenie polarity.
-
1 Příloh-a(y)
Nenafoukly se asi tím, že ten počítač se spouští úplně minimálně. týdně tak na pár hodin k vyřízení něčeho v bance, ke zkouknutí tv zpráv a tak.
Zatím sem měnil tedy kondíky na té Aopen-ce, MSI 6163 PRO a EP-7KXA. Všechny jedou dodnes na 100%.
Tak už jsem je ale dal správně, tak jak mají být! Jinak to si budu pamatovat, že ty desky Asus a ASRockmají opačné značení polarity, to se bude určitě někdy hodit! Právě mám na stolku desku ASUS A7N8x Deluxe, zde špatné kondíky:
-
2 Příloh-a(y)
Zde ty slibované kondíky z desky Aopen!
a jako bonus, kondíky z desky EP-7KXA... :-)
-
Musí ty kondíky být bezpodmínečně stejný nebo ničemu nevadí když 9 bude 1000uF 6,3 V a jeden 1000uF 10V jinej výrobce...
Jací jsou vlastně takoví ti obecně dobří výrobci...?
-
Tie, co su zapojene paralelne, by mali byt rovnake. Ale zase nejaka katastrofa sa nestane, ked bude jeden trochu iny.
Odporuca sa pouzivat:
Rubycon
Nippon Chemicon (logo = stit)
Sanyo
Matsushita (logo = M v obdlzniku)
Nichicon (okrem serii HN(M) a HM(M) z urcitych datumov - to su tie, co mas na tom Asuse...)
Taicon (to je Nichicon z Taiwanu - takze ma asi aj ekvivalent tych dvoch zlych serii, jedna sa vola HD)
Pouzivat ked ine nie su (alebo na menej narocne pouzitie):
TEAPO
OST
Nikdy nepouzivat:
Chhsi
Lelon
YEC
GSC
CHOYO
JACKCON
HEC
-
Tak z těch co jsem si odpájel z těch nefunkčních desek a dal si je do sáčičku, tak jsem našel jak ty vyhovující, tak i ty méně a také nevyhovující kondíky. Udělám tedy pěknou selekci!
Díky za ten super seznam! Paráda
-
A co G-Luxon, Tayeh, Ost (Ostor Corporation), Licon, VENT, I.Q. a Hitano ?
-
Tayeh a Licon = shit
G-Luxon a Ost (I.Q. je tiez Ost) su na tom podobne - niektore drzia dobre dost dlho, niektore odchadzaju
Hitano by mali byt dobre
VENT nebude znacka
-
Citace:
Původně odeslal
Rainbow
...VENT nebude znacka
Je na tom VENT a LTD (to je zkratka typu orgaizace ne...teď zrovna nevím jaké) http://www.svethardware.cz/forum/ima...es/notsure.gif
-
Tak to radsej vyhod - tym sa nic nepokazi :D
-
Citace:
Původně odeslal
Rainbow
Tak to radsej vyhod - tym sa nic nepokazi :D
Proč ? Zůstane ve sbírce...sem jen chtěl zjistit, zda jde ještě nějak použít :p
-
Ahoj, tak jak jsem kdysi psal, měl jsem na stolku špatnou desku ASUS A7N8x Deluxe, na které byly asi tři špatné kondíky, výměnu dotyčný odkládal, až do dnes :) Na předchozí stránce je ta deska vyfocená - to byla ještě jakštakš. Dnes už ale měla kondíky vyteklý úplně všechny. Dotyčný si myslel, že má špatný disk, počítač mu naběhl až na poněkolikáté, někdy se sám restartoval, nešlo mu už ani nabootovaz z CD-čka. Tak mi to dnes donesl, kondíky jsem vyměnil, ale jede radostně dál! :)
Chtěl jsem se Vás dál zeptat na zkušenosti s některými kondíky. Mám tu na stole ještě 3 druhy výrobců a nevím kam je zařadit, jestli mezi dobrý, střed či hrůzu, kterou nikdy nepoužíat. Pomůžete mi? Tak mám tu:
Jamicon
R (nebo A) ve čtverečku
Elite
YAGEO
Ltec