-
Koncepce fanless case by VlasTik
KONEČNĚ TICHO! :-D
Rád bych vás seznámil s mojí druhou homemade case 8)
Asi se ptáte, proč to dávám do chlazení, ale jedná se vlastně hlavně o pasivní chlazení a maximální odhlučnění, takže tato sekce se mi zdá jako vhodnější, než o casemoddingu, jelikož se nejedná o mod, ale o fanless case.
Pro začátek jsem sem dal pouze tyto fotky, další info přijde později, abych taky nechal nějaký prostor pro diskuzi, takže můžete začít hodnotit, jak se vám líbí moje chlazení a kritizovat :) ....
http://img395.imageshack.us/img395/6193/62uh.jpg
http://img230.imageshack.us/img230/820/93sd.jpg
http://img215.imageshack.us/img215/9945/15gp1.jpg
http://img215.imageshack.us/img215/4994/25nn1.th.jpg http://img232.imageshack.us/img232/5363/35gx.th.jpg http://img395.imageshack.us/img395/5783/42gu.th.jpg http://img395.imageshack.us/img395/7890/51ho.th.jpg
-
Re: JIREČEK - High-End Fanless Case
-
No me se to libi velice (opravdu originalni mod)-zajimalo by me, z jakyho materialu to je delany-nechces to sem napsat+nejaky fotky vnitrku?
-
Rozhodne zajimavy design, nicmene bez dalsich info o tom, jakym zpusobem je chlazeni vnitrne provedeno a z ceho se sklada je to fakt jen o hodnoceni "krabice". Nicmene pokud pises Fanless, tak by to melo byt rozhodne zajimave a moc pekne provedene, takze blizsi info je vitano :)
-
Clovece to je krasa, divam se ze se nejakej CM nebo Lian-Li muze jit zakopat. Chceme vice info z ceho je to vyrobeny jak vypada uvnitr atd atd.
-
Tady neni skoro co kritizovat, jedina vec, ktera mi uplne nesedi, je ta modra teckovana barva. Mozna to v realu vypada lip, ale osobne bych zvolil jinou barvu. Jinak se mi to moc libi. Tesim se na dalsi info. Jak dlouho jsi to delal?
-
ja tam vidim dve grafiky a pod jednou dokonca rovno zvukovku, takze nechapem ako toto moze byt skutocne "fanless" alebo tam nejaky vetrak musel ostat (co ostatne nie je vobec na skodu), pockam si na inside shot ;)
-
-
Mno skrinka pekna a naozaj vydarena (aj pekne nafotena). Ide vsak len o Case - vnutro nie je viditelne a neviem teraz ci autor si TEN NAPAD A FORMU PREVEDENIA chce dat patentovat...kazdopadne by som v mojom pripade vysiel az s kompletnym produktom a teda aj fotkami vnutra a fotkami systemu chladenia. Ale co sa tyka skrinky naozaj vydarená robota.
-
Nejdříve pár základních informací, pak se budu věnovat i ostatním připomínkám
Nejdříve ale něco málo z historie. Jsou to už tři roky, co jsem se rozhodl vyrobit si vlastní case. V té době jsem v podstatě nevěděl o casemoddingu a chlazení téměř nic, ale rychle jsem se tím začal podrobně zabývat. Vymýšlel jsem a vyráběl vcelku zajímavé věci, možná si ještě někdo vzpomínáte na moje obrovské chladiče ve tvaru vějíře, či dřevěnou case, byla to tehdy na začátečníka myslím celkem dobrá práce. Nicméně věděl jsem, že k dokonalosti to má ještě opravdu daleko, každopádně jsem se na tomto výtvoru naučil opravdu hodně zajímavých věcí. Když byla dřevěná case před dvěma lety hotová, tak jsem nebyl ve finále moc spokojený, už v té době jsem totiž měl v hlavě case podobné téhle nové, však jsem také tehdy psal, že příště už udělám case bez větráků s úplně pasivním chlazením, samozřejmě to nikdo nebral vážně, ale co já slíbím, tak to se snažím ze všech sil vyplnit …
Nakonec jsem se vývojem a výrobou této fanless case s maximálním odhlučněním HDD i mechanik včetně totálně neslyšitelného super výkonného pasivního chlazení zabýval dva roky :). Trvalo to sice hodně dlouho, ale bylo to zapříčiněno hlavně nedostatkem potřebných financí, které jsem musel vydělávat jako truhlář. Já jsem ale velmi trpělivý člověk :) takže mě to nedělalo problém, ve svém volném čase jsem postupně do podrobna navrhoval celou case, začal shánět potřebný materiál a postuně začal vyrábět a testovat první pokusné pasivní chlazení.
Základem bylo vymyslet nekompromisní koncepci chlazení a odhlučnění, tato koncepce dělá z mé case naprosto unikátní dílo. Asi znáte například fanless case od Zalmana – TNN 500 AF, samozřejmě inspirace se nezapře, ale moje fanless case má zcela odlišnou koncepci, jak rozložení chlazení jednotlivých komponent, tak i jinak vyřešené uložení a hlavně odhlučnění HDD a mechanik, také vzhledově je tato case hodně odlišná :). Zalman to udělal naprosto jednoduše – vše chladí pomocí dvou velkých bloků po stranách. Tímto způsobem ale trpí hlavně HDD ale i mechaniky, které jsou tak zavřené spolu s topícímy komponenty jako procesor či grafická karta v jednom prostoru a přidělané na stejné chladiče, takže se HDD už nechladí ale naopak ohřívá, což je koncepčně zcela špatně. Ale nechci tady nijak snižovat práci Zalmana, je samozřejmé, že aby se to dalo sériově vyrábět a prodávat, tak se musí udělat spousta dalších kompromisů. Já ale dělal fanless case pro radost, proto jsem žádné takové kompromisy nedělal. Musel jsem tak vymyslet vlastní koncepci, kde case je rozdělana do tří částí, které jsou od sebe tepelně izolovány použitím umělého kamene. Přední část je složena ze spodní části, kde jsou antivibračně uloženy pevné disky, které jsou ještě uvnitř samostatného masivního chladícího boxu, který se dá jednoduše vysunout a za pár vteřin rozdělat. HDD je v tomto boxu ještě také antivibračně uložen, box je zhotoven z 8mm silného umělého kamene a ještě je vystlán protihlukovým materiálem, o přenos tepla na hliníkové chladiče se stará 5mm teplovodivá měkká pryž, která tak maximálně omezuje přenos vibrací a zvuku na eloxované chladiče. Až čtyři dokonale odhlučněné disky se dají tak jednoduše do case dát aniž by se ohřívaly od dalších komponent. Nad diskama je další protihlukový box na dvě mechaniky včetně čtečky na paměťové karty + další potřebné konektory, které jsou skryty za malými dvířky, které se otevírají a zavírají pouhým stlačením. Box je také zhotovený z 8mm umělého kamene a vystlaný protihlukovým materiálem Euroflex – bosáž tl 25mm. Tentoktát jsem nepoužil k dalšímu odhlučnění nepraktická dvířka, ale odhlučnění jsem vyřešil už s jednotlivými čílky mechanik, které jsou hodně hluboké a po zavření jsou okolo utěsněny molitanovým protihlukovým materiálem. Mechaniky jsou tak maximálně odhlučněny, samozřejmě na plné otáčky to trochu slyšet je, ale za daných rozměrů case to lepší už být nemůže, jinak když se rychlost sníží například při přehrávání DVD, tak to nelze vůbec slyšet. Jinak tento box není úplně uzavřený, udělal jsem tam i větrací otvory, aby se při delším provozu mechaniky nehřály, navíc na vypalovačce je ze spodu přidělaný ještě takový masivní heatspreader, který odvádí lépe teplo z PCB.
Zadní část tvoří dva velké hlavní chladiče o profilu 300x40mm a výšky 467mm, kde je chlazen zdroj, deska, CPU a GPU. Jak název napovídá, tak v tomto prostoru, tak jako v celé case nenajdete žádný aktivní chladící prvek, jako ventilátor či čerpadlo, odvod tepla jsem vyřešil vlastním unikátním řešením, které jsem sám zhotovil, nepoužívám žádné sériově prodávané řešení, ale vše si zásadně vyrábím sám přesně na míru mé case. Je tak možné dát do této case a zcela pasivně chladit téměř jakékoliv high-end komponenty, v současné době je testovací sestava následující:
Intel Pentium D 930
nVidia GeForce 7800GTX 2x zapojené do SLI
Asus P5N32-SLI Deluxe - nForce4 SLI
Corsair 2x 512MB DDR II 675MHz
SB Audigy 2 ZS
Silverstone SST-ST60F-GM EPS12V - 600 Watt
Komponenty už nejsou nejlepší, ale na upgrade zatím nemám. Toto je sestava, kterou žádná jiná fanless case už nedokáže zcela pasivně uchladit, všiměte si například dvou 7800GTX zapojených do SLI, které naprosto spolehlivě s tímto chlazením uchladím a to nejen GPU ale i všechny paměti a napájecí prvky, v podstatě celá grafická karta (obě) je tak chlazena lépe, než s běžným aktivním chladičem, to celé je navrhnuto jako jednoslotové chlazení, takže chlazení neobsazuje žádné další sloty a to bez navýšení teplot, jelikož teplo je odváděno na boční chladiče mimo case. Vymyslel jsem i vlastní unikátní pasivní chlazení zdroje, kde chladím kompletně celý zdroj naprosto spolehlivě, účinně a bezpečně a to tak, že většinu tepla a to ze všech součástek odvádím na boční chladič a zbytek vyzařovaného teple se odvede pryč volnou cirkulací vzduchu v case, kde zdroj je ve spodu a tak se skrz něho do case dostává studený vzduch, který se následně v case ohřeje a volně vychází ven přes horní děrovaný plech. Nutno podotknout, že celé toto chlazení už půl roku úspěšně testuji v maximální zátěži a vše spolehlivě funguje, nehrozí ani žádné selhání ventilátoru, vše je 100% spolehlivé, neexistuje žádná regulace a sledování teplot, nyní si chlazení už nemusím vůbec všímat, jelikož vše funguje samo a totálně neslyšitelně. Na boční chladiče samozřejmě odvádím teplo i ze všech ostatních komponentů, jako CPU, čipsety na desce, ale i mosfety a je možné do této case osadit téměř jakoukoliv ATX desku, všechno chladím nekompromisně a lépe než jakákoliv jiná fanless case, všechny součástky mám oměřené pomocí přesného dotykového digitálního teploměru i infra teploměru. Podrobné naměřené hodnoty zatím uvádět nebudu, toto chlazení je stále ještě ve fázy prototipu a dá se na tom ještě mnoho vylepšovat, niní čekám na upgrade na Conroe a grafiku 7950GX2.
Jinak case je zhotovena z umělého kamene Corralit Arionit, což je materiál podobný a stejně zpracovatelný jako například Staron či Corian, které imitují i různé pískovce a kameny, ale i různá škála barevných odstínů až stovky barev. Zbytek tedy chladiče a další prvky jsou z hliníku, který je eloxovaný stříbrný saténovým eloxem. Case má rozměry h567 * v534 * š241.
To je prozatím vše.
-
uhm, tak to chcem vidiet potom dakedy vovnutry :x akurat to asi nemozes mat zarazene v stole aby sa okolo toho hybal vzduch, tiez tie bocnice v zatazi musi mat 50~ stupnov odhadom ... velmi zaujimave
-
-
Tak na to chlazeni grafik jsem zvedavy, jinak to vypada opravdu dobre, ale nemuzu si odpustit poznamku, ze v cerne by to asi vypadalo lip :cool:
btw. umely kamen? Kolik ta case vazi?
-
koukám, že tady na fóru jsou samí inteligentní lidé, na pctforu označili fotky za 3D renderované modely ;D. Každopádně toto je jen stručné info + pár fotek pro začátek, časem budu uvádět další fotky a informace, jen jsem chtěl z počátku zjistit, jak se celá věc má.
-
doufam ze i bude nejakej detailnejsi test co se teplot tyce...
-
Citace:
Původně odeslal VlasTik
koukám, že tady na fóru jsou samí inteligentní lidé, na pctforu označili fotky za 3D renderované modely ;D
http://ocguru.cz/smileys/bwahaha.gif
Ty si jim fakt musel ukazat jine fotky, tak to je teda neco.
Hlavne mistr Stoobi se ukazal, se svojim sahodlouhym rozborem, kterym se snazil dokazat, ze to je render.
Tohle se fakt asi muze stat jen u nas v CR....
No ale tohle je dost OT. Kazdopadne se tesim na nejake dalsi fotky, hlavne z vnitrku a potom taky na teploty, jakych s tim dosahujes.
-
Vypada to opravdu velmi nadejne, jenom porad nechapu, proc nas VlasTik tolik napina s usporadanim vnitrnich komponent :) Musis preci uznat, ze je to vec, ktera vsechny zajima absolutne nejvice. I kdyz, treba na to budes uplatnovat vyrobni tajemstvi :p
-
takze som to trosku premazal ... zdrzte sa tlachania o tupych reakciach na teenage forach :)
EDIT: dalsi priemaz > SKUTOCNE to nie je renderovane :roll: a este raz :roll: pre ostatnych Ynteligentov
-
Sis k tomu narendroval i postel, perinu a stolek :)
Nicmene musim uznat, ze ty fotky shora vypadaj tak profesionalne-predvadece :) a material bedny je taky barevne a vubec tvarove tak specifickej, ze jsem taky chvilku uvazoval, zda se nejedna o nejaky fake slusnyho grafika, co nemel v zimnich vecerech co delat a tim padem vytvarel virtualni case :)
A co ten vnitrek a detaily? Nas predevsim zajima technicke reseni "na vlastni oci", pokud si to nenechavas patentovat a nechces, abychom ti "koukali pod poklicku" :)
-
majitel case furt zdůrazňuje jaké stvořil nekompromusní řešení....bohužel nemohu souhlasit....utopením žebroví chladiče do stěny bedny se stalo co? vodorovné žebroví chladičů disků zhoršuje co? a proč nejsou chladiče eloxnuté načerno? to vše podstatně vylepšuje účinnost chlazení....co Ty na to Vlastíku?
-
Citace:
Původně odeslal Tinky linky
majitel case furt zdůrazňuje jaké stvořil nekompromusní řešení....bohužel nemohu souhlasit....utopením žebroví chladiče do stěny bedny se stalo co? vodorovné žebroví chladičů disků zhoršuje co? a proč nejsou chladiče eloxnuté načerno? to vše podstatně vylepšuje účinnost chlazení....co Ty na to Vlastíku?
Elox ? o kolik o 0,5 stupně ? žebrování u disků není tak důležitý, když tolik netopěj.... a s tím zapuštěním to taky moc velkej vliv mít nebude, jinak by to as neudělal....jinak nice :)
-
Citace:
Původně odeslal -martin-
Elox ? o kolik o 0,5 stupně ? žebrování u disků není tak důležitý, když tolik netopěj.... a s tím zapuštěním to taky moc velkej vliv mít nebude, jinak by to as neudělal....jinak nice :)
to se teda setsakramentsky pleteš ;) já stavím zesilovače a ty kolikrát topí víc než nějaké trapné PC a můžou se pasivně uchladit....a mám velice dobře vyzkoušeno jaký to má vliv....možná se Ti to nezdá ale dělá to fakt hodně, čarná barva chladiče se uplatní právě při zcela pasivním chlazení přirozeným prouděním vzduchu, jakmile je ve hře větrák je všecko jinak
-
Zajímá mě technologie přenosu tepla z procíku na ty hlíníkový žebra... Tipuju to jedině na heatpipe. Naohejbal sis trubičku a naplnil chladivem,nebo to udělal známej servisman ledniček. Fakt nevim jak jinak by se to dalo udělat. Koupit z Německa??
Prostě se nemůžu dočkat až/jestli to uvidim. Potřeboval bych něco podobnýho na přenos tepla z procesoru na chladič mimo vodotěsnou krabici - v ní router P II 400MHz - šlo by to asi jenom heatpipema :(
Kejs je fakt NICE
-
VlasTik: Pěkná práce, klobouk dolů ;-)
Survivor: heat pipes se dají poměrně snadno sehnat jako samply, mám několik kousků, myslím že od aavidthermalloy. Známý jich má pro pracovní účely taky dost (samply pro fakulty chodí spolehlivě). Naohýbat se to dá jako obyčejná trubička - není problém ;-)
-
VlasTIk psal, že si vše vyráběl sám takze HP nepřicházejí v úvahu. Jsem ted zrovna koukal na první díl MacGyvera a trochu mi to připomíná VlasTIka ale uvidime co vnitřek . JInak mě osobně se vzhled moc nelíbí použítá barva , či povrch toho kamence mě moc neimponuje. Připomíná mi to desing něakých starých High-end 486 towerů..
-
Vlastik se nepochlubil s dilnou/zazemim....
takze budto thermosyfon, heatpipe, nebo vodnik bez cerpadla :p(peltiery zahrivaji vodu tak aby zacal fungovat obeh - jedena takova sestava byla na overclockers)
jinak me nenapada jak to uchladit
-
Citace:
Původně odeslal Klon
Vlastik se nepochlubil s dilnou/zazemim....
takze budto thermosyfon, heatpipe, nebo vodnik bez cerpadla :p(peltiery zahrivaji vodu tak aby zacal fungovat obeh - jedena takova sestava byla na overclockers)
jinak me nenapada jak to uchladit
To by bylo hlučný protože vařící se voda by bublala ...... :)
Třeba nás překvapí, něčím novým. Může to pak prodat na taiwan nebo si to patentovat a vyrábět pod vlastní značkou , hlavně když je know-how.
-
to Tinky linky: já to chlazení nejdříve dlouhou dobu testoval tak, že ty žebra nebyly takhle přikryté a když jsem je pak ve finále takhle zapustil, tak jsem žádný teplotní rozdíl nezaznamenal, že je to takhle zapuštěný je z estetického důvodu, když to ten komp uchladí, tak proč by to nemohlo vypadat také pěkně? Ale jinak máš do jisté míry pravdu, že vliv to na to mít může, ale ten chladič by musel být mnohem nižší a s hlubokým žebrováním, pak by ten ohřátý vzduch už měl výrazně horší odvod a bylo by to i na teplotě znatelné, ale v mém případě se to opravdu neprojevilo, také jsem se o to zajímal. Jinak chladiče na diskách jsou také v pohodě :), dal jsem je takhle zase kvůli vzhledu, já nedělal jen chlazení, ale i celou case a musí to taky trochu pěkně vypadat. Stejně tak stříbrný elox, je tam pro lepší vzhled, vím, že normálně se chladiče eloxují na černo, ale u teplot, vyskytujících se při chlazení počítačových komponent, to nebude hrát ještě žádnou podstatnou roli, nebo máš nějaké přímé důkazy, tabulky, nebo něco čím by jsi své tvrzení obhájil? Nikdo ti nebrání v tom, aby jsi nějaký trapný PC také pasivně uchladil, když si hravě poradíš se zesilovačem :)
// například tento zdroj - http://www.silverstonetek.com/products-ST30nf.htm má pasivní chlazení, je stříbrný a zadní svislý chladič výrobce také dole i nahoře přikryl
-
Ten zdroj má heatpipe,takže bych technologii přenosu tepla viděl v case na heatpipe ;)
-
Citace:
Původně odeslal VlasTik
to Tinky linky: já to chlazení nejdříve dlouhou dobu testoval tak, že ty žebra nebyly takhle přikryté a když jsem je pak ve finále takhle zapustil, tak jsem žádný teplotní rozdíl nezaznamenal, že je to takhle zapuštěný je z estetického důvodu, když to ten komp uchladí, tak proč by to nemohlo vypadat také pěkně? Ale jinak máš do jisté míry pravdu, že vliv to na to mít může, ale ten chladič by musel být mnohem nižší a s hlubokým žebrováním, pak by ten ohřátý vzduch už měl výrazně horší odvod a bylo by to i na teplotě znatelné, ale v mém případě se to opravdu neprojevilo, také jsem se o to zajímal. Jinak chladiče na diskách jsou také v pohodě :), dal jsem je takhle zase kvůli vzhledu, já nedělal jen chlazení, ale i celou case a musí to taky trochu pěkně vypadat. Stejně tak stříbrný elox, je tam pro lepší vzhled, vím, že normálně se chladiče eloxují na černo, ale u teplot, vyskytujících se při chlazení počítačových komponent, to nebude hrát ještě žádnou podstatnou roli, nebo máš nějaké přímé důkazy, tabulky, nebo něco čím by jsi své tvrzení obhájil? Nikdo ti nebrání v tom, aby jsi nějaký trapný PC také pasivně uchladil, když si hravě poradíš se zesilovačem :)
// například tento zdroj -
http://www.silverstonetek.com/products-ST30nf.htm má pasivní chlazení, je stříbrný a zadní svislý chladič výrobce také dole i nahoře přikryl
mám doma podobný chladící profil jak ty na té bedně ale: je 50cm široký a přes metr vysoký, délka žeber nějakých 1,5cm a elox načerno, při namontování 600W konce se chladič po dvou hodinách plného sinusového výkonu ohřál na 70°C, při umístění tak, aby kolem žeber mohl v klidu proudit vzduch teplota spadla o téměř 10°C ;) a určitě Ti nemusím vysvětlovat že při nižší teplotě tranzistory nevybíhají ze své SOAR a můžu po nich tudíš chcít více ;) Když jsem ten chladič položil žebry vodorovně(na tu metrovou stranu) tak teplota vyjela až na 80°C kdy konec vypla tepelná ochrana, proto těžce pochybuju že se v tvém případě teploty přo odkrytí žeber nezmění, ono to jde udělat tak aby žebra nebyla krytá a dokonce to pak vypadá velice pěkně;)
jinak ten zdroj je velice blbě udělaný, doslova zničili chladící účinek toho žebroví....P.S. když to dělá nějaký Silverstone tak to musí být absolutně nej? ;) A nakonec: počítač chladím vodou a mám jej absolutně bezhlučný, hlučný začíná být když po něm chci přenosnost, ale na LAN nechodím tak ně je to upřímě ukradený, teploty jsou v těchto vedrech velmi příjemné, v PC běží jeden ventilátor na 5V pouze kvůli napájecím obvodům na zálkadní desce....na mé Asusce totiž netopí spínací trandy v měniči pro CPU ale tlumivky....při pasive chlazení by určitě po nějaké době došlo k tepelné degradaci jader jestli Ti to něco říká.
Mohl bys uvést teploty s tvým chlazením, podle toho jak tu o tvém řešení mluvíš to budou super hodnoty a určitě se můj vodník schová strachy do kouta :D
-
Možná jsem slepý, ale nevidím žádný odkaz na fotky s teplotami, příp. na části vnitřku? Takhle je to taková magická "černá skříňka"...
-
@ tantalos: nejsi slepy, nikde nic.
zatim mi to prijde, ze si autor honi triko nad tim, jak se ostatni snazi vymyslet jak je vnitrek vyresenej a porad vsechny zcela zbytecne napina... dokad nenahodi fotky/popis vnitrku casu, je to pro me zatim jenom "peknej case", zadny revolucni chlazeni se zatim nekona.
-
2 VlasTik> Das sem nejake ty fotky vnitrku nebo je to fakt render a jeste jsi nestihl vymyslet vnitrek?
-
Nebolo by od veci keby ste tu prestali vsetci tlachat, to ze to nieje render je vidiet na fotkach na predoslej strane. Takisto neviem, preco by nemohol autor kejsu trochu natahovat ostatnych s vnutornym rozlozenim, zda sa ze tu vsetci idu cestou presumpcie viny ...
-
Citace:
Původně odeslal jaluvkap
2 VlasTik> Das sem nejake ty fotky vnitrku nebo je to fakt render a jeste jsi nestihl vymyslet vnitrek?
Ale, ale, netahej to sem...
Edit: Tak me SajmoN predbehl.
-
Své jsem už napsal, takže pokud se hodlá VlasTík chlubit svým casem, nechť tento tread někdo z adminů přesune do CASE-MODDINGu. Case nevypadá zle, ale o chlazení toho tady moc nevidím, spíše mi to připadá, že si VlasTík spletl sekci...
-
Vsak ono ten cas nastane nakolko sice preberame ako by mohlo TO chladenie VO VNUTRI skrinky vyzerat, ale autor naozaj to vnutro neukazal (zatial) a ani sa nejako presnejsie nevyjadril. Ako som pisal na predchadzajucej stranke SKRINKA je pekna, ale debatovat o niecom co nevidime mi pride zbytocne.
AK sa po urcitom case neukaze to vnutro a chladeni, aby sa dalo polemizovat o niecom realnom -> tak to presuniem do Casemoddingu...;)
A ostatnych poprosim neblabotat o RENDEROCH lebo je to unavujuce, blbe a naozaj trapne.
-
ej, jen ho nechte, vsadim se ze to jak nas napina si krute uziva :p
-
Citace:
Původně odeslal GABO
A ostatnych poprosim neblabotat o RENDEROCH lebo je to unavujuce, blbe a naozaj trapne.
Ja si zase myslim, ze je unavujici, blbe a trapne, kdyz nekdo zalozi tema, aby se pochlubil svym super chlazenim a nechce ho ukazat ... tohle mi trosku nejde do hlavy ...
-
Citace:
Původně odeslal Survivor
Ten zdroj má heatpipe,takže bych technologii přenosu tepla viděl v case na heatpipe ;)
Heatpipes tam pry nejsou, o to to zacina byt zajimavejsi. Soupnete to do casemoddingu, treba se VlasTik nastve a zverejni system chlazeni, aby ukazal, ze to do chlazeni opravdu patri ;)
-
pekna prace.. neni ten matros nahodou koryan? Trochu sem se snim setkal na stredni nabytkarske skole..
edit: aha.. mno sem nepozorny ctenar. Ten matros musi byt na tohle supr.. hlavne kuli moznostem lepeni, brouseni, lesteni a zahlazovani spoju
-
hmm move to casemodding, nech si autor potom zalozi v chladeni zvlast thread specialne o chladeni
-
tak se lidi na mě nezlobte, já prostě dodělal tu case navenek, tak jsem si řekl, že vám ji už ukážu, ale snad musíte uznat, že to pasivně nějaké komponenty uchladit musí, odemě by byla zase blbost, kdybych vám lhal o tom, jaké to komponenty jsou. Mám v plánu uchladit ještě 7950GX2, pak vám ten vnitřek ukážu ;)
to Tinky linky: kdyby to tak jak to mám, nechladilo, tak bych to tak neměl, ale půl roku to neustále sleduji a měřím teploty a opravdu jsem žádné znatelné zvýšení nezaznamenal, kdyby mě to vyskočilo o deset stupňů, tak bych si toho opravdu také všiml :), jinak pokud máš na mysli ty vodorovné chladiče HDD, tak ty jsou naprosto dostačující i v této poloze, v jiné jsem je ani netestoval, takže nemůžu říct, jaký by to na to mělo vliv, ale HDD má teplotu kolem 40°C. Jinak je pěkné, že ti počítač nehlučí, ale já ho prostě vůbec neslyším, zkus takové PC někdy postavit a zjistíš, že to tak jednoduché není, navíc mě šlo o to, abych sám vyrobil lepší fanless case než Zalman, to byl můj cíl, voda a větráky, mě vůbec nezajímají, je pochopitelné, že vodní chlazení bude výkonnější než pasivní, já nikdy opak netvrdil, ale pasivní chlazení má výhody zase jiné - 100% spolehlivost, naprosté ticho, žádné monitorování teplot či regulace větráků, prostě žádná starost o chlazení, já osobně bych už nemohl mít jiný počítač, než s pasivním chlazením.
-
mů počítač je též neslyšný....poslouchám totiž hudbu...a ne jen tak a sebemenší hluk by mě rušil(naštěstí bydlím na malé vsi tak není problém s hluky okolí) ale být Tebou tak tam stejně jeden větrák šupnu.....možná se Ti to zdá OK že potřeba neni...ale je tomu jinak...půl roku neni zrovna průkazná doba...za jedním fanem v bedně si stojím...stačí 12ctka na 5V bohatě...mám takto arcticfan12....ale je modnutý...od té doby prakticky neslyšný, case mám zasunutou ve stole vedle nohou a opravdu není slyšet, vodníka mám zcela mimo místnost, když bych chtěl PC přenést tak stačí přepnout dva třícestné ventily, odpojit dvě hadice a jde se....tvá case je zase pěkně dílensky zpracovaná...otom žádná:) toť náhled na moje PC:))) nedalo mě to
já mám svoje komponenty příliš rád na to abych je chladil zcela pasivně ;)
-
Jak jsem napsal na PCT, trochu se obavam MOSFETu a civek na desce + trafo ve zdroji, jinak verim, ze by to mohlo fungovat. IMHO kvuli tomu Zalman doporucuje jeden 120 vetrak. Ale jinak case nadherna a va zadnym pripade to neber jako napadani, pouze jako upozorneni ;)
-
neuverim dokud neuvidim ( fotky chlazeni ), ale rozhodne to zatim vypada velice povedene , to klobouk dolu .
-
Ted me tak napada, rikas ze ti to ty prvky uchladi uplne v pohode, uved prosimte aspon teplotu, kterou mas v mistnosti. Osobne sem tu mel vcera 29 stupnu. Normalne komp chladim s jednim vetrakem na chladici(vodnik) na 5V, je to neslysne, ale pri teto teplote sem musel pridat napeti na ukor ticha, aby se mi razantne nezvysila teplota. Ono prece jen je neco jineho, kdyz je v mistnosti 23stupnu a normalne se hybe vzduch, a kdyz je v mistnosti 29 a vzduch se ani nehne.
-
Citace:
ale být Tebou tak tam stejně jeden větrák šupnu.....možná se Ti to zdá OK že potřeba neni...ale je tomu jinak...půl roku neni zrovna průkazná doba...za jedním fanem v bedně si stojím...stačí 12ctka na 5V bohatě
Presne tak - inak o rok skoncis s nafuknutymi kondenzatormi. Aj ked su kvalitne, tak zivotnost sa s rastucou teplotou dost skracuje. Vyrobcovia dosiek pocitaju s tym, ze tam bude aspon trochu prudit vzduch od ventilatora na CPU.
-
Citace:
Původně odeslal DOT
neuverim dokud neuvidim ( fotky chlazeni ), ale rozhodne to zatim vypada velice povedene , to klobouk dolu .
Mam to na rovnaky pohlad ;)
A ako tu bolo uz pisane aspon uved teploty ;)
-
osobne Vlastikovy celkem verim. Jeho prvotina - drevena luxusni skrin - me celkem presvedcila a na tenhle vytvor se uz docela dlouho tesim. Prvni zminky jsem o nem zaregistroval asi pred rokem, kdyz o nem vlastik nekde psal. Tehdy taktez naznacil, ze chlazeni by melo byt na bazi kominoveho efektu - tedy ze teply vzduch bude proudit od zdroje nahoru zkrze skrin nahoru a tim vytvori urcity proud vzduchu. Samozrejme kdyby tomu pomohl vhodne umistenym pomalobeznym vetrakem tak by to bylo lepsi, ale to uz by nebylo fanless a to je prave to, co tuhle skrin dela unikatni (a tim netvrdim, ze by to snad bylo prakticke, ale je to spis uzasne).
ad prohlaseni vlastika, ze vytvoril nejlepsi fanless skrin ... Chapu, ze takovato prohlaseni leckoho mohou popudit, zejmana kdyz si clovek uvedomi jistou podobnost stylu vyjadrovani napr s mr.Hulanem, ale narozdil od nej jsou prohlaseni vlastika imho zalozene na jeho schopnostech a vedomostech (staci si prohlednou vlastikovu prvotinu).
-
to Tinky linky: já mám v té case ale také cirkulaci vzduchu, normálně tam ze vnitř fouká ohřátý vzduch ven tou horní mřížkou, dole je ta samá mřížka a ještě pak dole zezadu, kde je zdroj a teplý vzduch, co odejde ven, je zase nahrazen studeným dole ve zdroji, normálně tak funguje třeba radiátor, když si dáš nad něho ruku, také ucítíš stoupající proud teplého vzduchu, tímto já dostatečně nahradím ten jeden pomaluběžný fan. vem si také to, že naprostá většina toho tepla je odváděna ven z case těma chladičema, takže většina tepla se do vzduchu předá až mimo vnitřek case.
to Hardman: napiš konkrétní teploty, které ty součásky vydrží...
Zalman doporučuje fan jen při použití CPU s TDP nad 100W, jinak by to nemohl považovat za fanless case, kdyby tam musel být fan :)
to -- Charlie --: taky mám v místnosti třeba i 30°C a pořád to naprosto stabilně funguje a to tam mám neustále spuštěné 2x Prime a CPU rozhodně nethrottluje
to Rainbow: říkáš tedy, že bez větráku na CPU to nemůže jít uchladit, a co takový waterblok, to už je naprosto v pořádku?
to NeMeM9aA: díky, jsem rád, že alespoň někdo mi věří :)
-
OT: To už prostě neni možný co člověk může napsat v záchvatu závisti nebo jak to nazvat... Obviňovat lidi a všechno co se tu děje.
Lidi vyčkejte času jako husa klasu !! Výhružky že se vlákno přesune do casemoddingu a VlasTik se naštve a zveřejní úplně všechno je prostě demence. Co je mu po tom? Vyrobil si case co chtěl a nikomu by o tom nic řikat nemusel! Třeba za měsíc se nám už svěří s principem chlazení, výhružky a podobný kraviny jsou k smíchu. Po těch bludech co tu někteří píšou bych se na forum vykašlal.On to NEMUSÍ každýmu pověsit na nos zrovna když si někdo "dupne." A takový předsudky že neni možný uchladit mosfety a cívky na desce sou docela neslušný. Nikdo tady konečný řešení neviděl tak nemůže kecat co je a co neni možný.
Jo a myslim si, že PC s jednim větrákem nikdo nemůže označovat jako bezhlučnej, neslyšitelnej... Je to věc která se hýbe ve vzduchu a tudíž vydává zvuk. Když třeba ve dvě v noci necháte puštěný PC a jdete si pár metrů vedle lehnout tak to musí bejt slyšet. Jediný řešení je fanless a parádní odhlučnění disku!
2 VlasTik:
Docela obdivuju tvou trpělivost tady na foru. Nezbejvá mi nic než popřát ať se ti podaří to chlazení nový karty dát co nejdřív dokupy :) Všichni sme jako na jehlách v tomhle vlákně. Podle mě je dobře že to neni v sekci casemodding - jednak to neni casemodding(rozuměj upravování seriově vyráběných case) ale výroba vlastní case - a taky by tam bylo spoustu keců, že to mělo bejt barevnější a takový a makový a že to neni pozlacený a podobně.
Good Luck :)
-
plne pasivny pocitac je DOST zahul na celu dosku, to plati aj pri chladeni vodov a vsimni si, ze kto robi performance riesenia tak ci tak ofukuje okolie procaku, pretoze inak by usmazil napajacie obvody ...
-
Citace:
Původně odeslal Survivor
Výhružky že se vlákno přesune do casemoddingu a VlasTik se naštve a zveřejní úplně všechno je prostě demence. Co je mu po tom? Vyrobil si case co chtěl a nikomu by o tom nic řikat nemusel! Třeba za měsíc se nám už svěří s principem chlazení, výhružky a podobný kraviny jsou k smíchu. Po těch bludech co tu někteří píšou bych se na forum vykašlal.On to NEMUSÍ každýmu pověsit na nos zrovna když si někdo "dupne."
Jak uz jsem jednou rikal, pokud to nechtel nikomu ukazat, nemel zakladat toto tema ... takze je spis xmichu to, ze to tema zalozil a nic nechce ukazat ... pochopil bych to treba, kdyby to tema bylo o postupne vyrobe, ale pokud to uz ma hotove a zalozi tema, coz znaci, ze se tim chce pochlubit a pak to jeho hyper chlazeni ani neukaze ...
Citace:
Původně odeslal Survivor
A takový předsudky že neni možný uchladit mosfety a cívky na desce sou docela neslušný. Nikdo tady konečný řešení neviděl tak nemůže kecat co je a co neni možný.
Pokud jsem dobre cetl, taxe tu mluvilo o tom, ze k uchlazeni tehle soucastek je potreba pohyb vzduchu, takze pokud tam ten pohyb vzduchu je, tak neni problem
Citace:
Původně odeslal Survivor
Jo a myslim si, že PC s jednim větrákem nikdo nemůže označovat jako bezhlučnej, neslyšitelnej... Je to věc která se hýbe ve vzduchu a tudíž vydává zvuk. Když třeba ve dvě v noci necháte puštěný PC a jdete si pár metrů vedle lehnout tak to musí bejt slyšet. Jediný řešení je fanless a parádní odhlučnění disku!
(Vis co to je myslet, zejo? ;-)) s timhle nesouhlasim ... i reseni s vetrackem je neslysne ... kdybys mel fanless case, tak bys slysel civky apod. ... a pokud dokazes odizolovat tohle, tak ten ventilator na rekneme 200 otacek odhlucnis uplne stejne lehce
-
na základce není počítáno s tím že se bude chladit pouze samovolným prouděnám vzduchu...navíc pokud jsou ty tlumivky třebas tři nad sebou jak to bývá tak se stane co? ;) a ještě mezi nimi elektrolytické kondíky? jak říkám...mám své pc příliš rád na to abych ho chladil zcela pasivně, prostě pro dlouhodobou spolehlivost to chce nucené proudění vzduchu..pro tranzistory není problém 90°C na pouzdře...ale ty tlumivky a kondíky to odnáší nejvíc
-
Citace:
na základce není počítáno s tím že se bude chladit pouze samovolným prouděnám vzduchu...navíc pokud jsou ty tlumivky třebas tři nad sebou jak to bývá tak se stane co? ;) a ještě mezi nimi elektrolytické kondíky? jak říkám...mám své pc příliš rád na to abych ho chladil zcela pasivně, prostě pro dlouhodobou spolehlivost to chce nucené proudění vzduchu..pro tranzistory není problém 90°C na pouzdře...ale ty tlumivky a kondíky to odnáší nejvíc
no tak treba ma poresene i toto , nechapu proc se tu polemizuje nad tim jak mu to funguje , kdyz to stejne kazdy z nas muze jen tusit . Ja jsme jen rad ze tu po dlouho dobe je opet neco masakralniho , neco noveho . Tesim se na dalsi info jak malej Jarda :)
-
to Survivor a DOT: moc díky za povzbuzení :)
jinak já se nechci s váma hádat o tom, jestli někdo svůj počítač slyší nebo neslyší, já v té dřevěné case, měl kdysi také jen jeden zapnutý větrák na 5V, měl jsem HDD i celkem dobře odhlučněný a stejně mě hluk toho větráku vadil, když bylo absolutní ticho v místnosti a sledoval jsem třeba film. Ale větráky já bych tady neřešil, tady se řeší fanless case :). Jak všichni víme, Zalman je vyrábí, tudíš tak špatné to s tím chlazením být nemůže, sám jsem se o tom přesvědčil. Pak ještě jedna zásadní věc a to HDD, které jsou slyšet mnohem více než ten zpomalený fan, pokud nemáte HDD odhlučněný, pak samozřejmě hluk takového fanu vůbec nevadí, protože HDD ho přehluší. To je problém třeba i v té case od zalmana, který má HDD velmi málo odhlučněný a tak je to stejně slyšet, jenže já mám v té case disky odhlučněné tak, že už je vůbec nelze slyšet, pouze minimálně za naprostého ticha je trochu slyšet seek, ale tento přerušovaný zvuk se nedá při takovýchto rozměrech case zcela eliminovat, jinak pokud je disk v klidu u jen se točí, tak to opravdu neslyším. Jinak co se týče hluku cívek, jak říkáte, tak při mé konfiguraci jsem slabý zvuk zaznamenal pouze na grafikách a to pouze ve 3D režimu, ale je to jen velmi slabý zvuk který v uzavřené case není slyšet, rozhodně se to nedá srovnat s větrákem, ten je slyšet daleko více.
to Tinky linky: no pokud se tady celou dobu bavíš o teplotách kolem 90°C tak tě asi zklamu, ale například kondíky a mosfety kolem CPU mají teplotu maximálně kolem 60°C, měřeno dotykovým dig. teploměrem, všechny takové součástky mám oměřené. Tady jsem to asi ještě neříkal, ale všechny součástky které na desce topí, jsou chlazeny podobně, jako to má Zalman, který to také evidentně chladí pasivně a to tak, že deska je přišroubovaná rovnou na ten boční chladič a součástky které hodně na desce topí, se dají snadno uchladit tak, že odvedeš teplo rovnou zespodu té součástky na ten chladič, Zalman používá takové válečky, já tam mám neco podobného je to kombinace nevodivé teplovodivé pryže tl. 2,5mm a dále pokračuje hliník o síle 4mm až na ten velký chladič, opravdu se tak dají jednoduše chladit všechny tyto součástky, mám to tak na mnoha místech desky i třeba rovnou pod CPU a čipsety
-
"Každé snížení pracovní teploty o 10°C prodlouží životnost
kondenzátoru na dvojnásobek."
Citace z katalogu fy Nippon Chemi-con, myslím že to už se vyplatí snížit teplotu pod 60°C ;) u mě mají tyto součástky max 40°C kontrolní otázka: komu dřív vyschnou kondíky na desce? mě? nebo Tobě? ;) nehledě na to že stárnutím se zvyšuje ESR a tím pásem schopnost kondíků filtrovat ten vysoko frekvenční bordel lezoucí z měničů na desce. Proto je dobré toto maximálně omezit.
-
Citace:
"Každé snížení pracovní teploty o 10°C prodlouží životnost
kondenzátoru na dvojnásobek."
Citace z katalogu fy Nippon Chemi-con, myslím že to už se vyplatí snížit teplotu pod 60°C ;) u mě mají tyto součástky max 40°C kontrolní otázka: komu dřív vyschnou kondíky na desce? mě? nebo Tobě? ;) nehledě na to že stárnutím se zvyšuje ESR a tím pásem schopnost kondíků filtrovat ten vysoko frekvenční bordel lezoucí z měničů na desce. Proto je dobré toto maximálně omezit.
Jen abyses nedivil, VlasTIk vzhledem k jeho komponentám nejspíš základní desku a další komponenty mění tak jednou za rok. Zato ty máš snad 3roky jednu desku, na každýho jednou dojde..
-
je fakt, že desku jsem za poslední rok vyměnil třikrát a další příde s conroe
jinak já chápu to, že snížením se životnost prodlouží, ale vem si to, že v kdejaké běžné koupené sestavě v nějakém běžném kejsu s minimálním airflow, ty součástky můžou mít i více, ty jseš člověk, který to má dokonale vyladěný, máš vodní chlazení a tak ti chlazení nedělá žádný problém, ale spousta lidí toto vůbec neřeší, šoupnou komp mezi topení a stůl (znám takový případ) a komp jim vesele několik roků takhle běhá, jinak zase jen uvádíš informaci bez konkrétních čísel, jak dlouho tedy například deska ty teploty vydrží?
-
jak dlouho vydrží? stačí se podívat třebas do datasheetů od elektrolytických kondíků, spolehlivost celku je dána jeho nejslabším článkem že :) sestava která se běžně používá tak vydržet může...jestli není taktovaná a podobně, jenže ten minimální airflow může být klidně vyšší než v zcela bezventilátorové bedně
-
Citace:
jak dlouho vydrží? stačí se podívat třebas do datasheetů od elektrolytických kondíků, spolehlivost celku je dána jeho nejslabším článkem že :) sestava která se běžně používá tak vydržet může...jestli není taktovaná a podobně, jenže ten minimální airflow může být klidně vyšší než v zcela bezventilátorové bedně
muže a taky nemusi. Dokažu si představit, jak se takovy obyč komp v kanclu se 2 vetrakama zanese prachem a flow bude naprosto minimalni a teplot vysoke.
IMHO nema smysl takhle diskutovat. 60stupnu je prijatelna teplota. Deska, pokud bude mit aspon trochu solidni kondiky, vydrzi bezpecne minimalne 3 roky. Samozrejme, ze jeji zivotnost nebude tak velka jako kdyby byla udrzovana v klimatizovane mistnosti pri 10stupnich a ofukovana 12cm vetrakem na 3k otackach.
Vlastik ma jine priority - chce fanless case, extra nizke teploty nejsou cilem. Cilem je nejspis ticho. To je splneno a teploty jsou v rozumnych mezich. Nevim co dal resit (snad jen ty fotky vnitrku, ty bych fakt chtel videt :) )
-
Mohl bys napsat nejake blizsi info k te teplovodive pryzi? nebo nejaky link pls.
-
Citace:
Původně odeslal -- Charlie --
Mohl bys napsat nejake blizsi info k te teplovodive pryzi? nebo nejaky link pls.
http://www.fischerelektronik.de/fisc...er/E.1.3.2.pdf
cena za kus (300x200mm) např.:
1mm - 1500.-
5mm - 6500.-
osobně jsem používal 2,5mm a 1,5mm, podle potřeby
-
Najlepšie by bolo, keby si rychlo pridal fotky z vnutra CASE. Predišiel by si pochybnostiam a špekuláciam...
-
-
Ono niektori jedinci na PCT boli schopny napisat, ze aj tieto tri su render ;-) Inak Vlastik pripajam sa k tej vacsine, co "neuveri dokym neuvidi". Tak nas prosim co najskor usvedci v tom ze ta bedna je dokonala.
-
to ICE: tady je každému jasné, že to není render, to jen jeden modder v nějakém závistivém stavu mysli si myslel, že je to render a jeho fanklub ho v tom samozřejmě podpořil :), stejně tak jeho velice chybná domněnka o tom, že jsem si to prý nechal vyrobit a jenom sázel na stůl peníze, je zcela mimo, opravdu zábavné :lol:. Sorry za OT
Jinak dneska jsem fotil první skutečné 100% pasivní chlazení pro 7800GTX ve SLI, takže vám ukážu i pár fotek, nic moc tam zatím vidět není, ale všechno časem bude. Teplo z jádra, pametí i napájecich obvodů z obou grafik je odvedeno na jeden společný chladič, který už nic dalšího přímo nechladí. Karty jsou na chladič napevno přišroubované, instalace se provádí mimo case a pak se chladič i s grafikama vezme a dá se na místo v case kdy grafiky se naráz zasunou do slotů jemným stlačením, vše tak musí být na desetinu milimetru přesně vyrobené, jinak by mohlo dojít k poškození komponent, ale jinak je to velmi snadná a rychlá operace a do vnitřku case se tak jednoduše dostanu. Jinak chlazení všech částí grafik je ve většině případů lepší než s originálním aktivním chladičem, jen teplotu nápájecích obvodů mám srovnatelnou s původním chladičem, toto chlazení nevydává žádný zvuk - má 0dB, konkrétní teploty ještě příjdou :)
Toť zase něco málo informací.
Tady na fotkách můžete vidět stříbrně eloxovaný chladič grafik a část heatspreadru na pamětích :), ve předu je pak hliníkový profil, na který se přišroubují i ostatní přídavné karty v PC.
http://img53.imageshack.us/img53/2056/18w4vf.th.jpg http://img53.imageshack.us/img53/8625/28w6lu.th.jpg
jedná se o tento chladič:http://img82.imageshack.us/img82/8074/chladi2zb.jpg
-
supr...tak teď už najisto vím jak přenášíš teplo z grafik na ty profily :) teda to je trapně jednoduchý....ale funkční....třebas u zesilovačů dlouho a úspěšně používané. Akorát Vlasto zdá se mi že místy docela kamufluješ ;)
řekl bych že nějaké detaily jsi ve fotoshopu(nebo něčem podobným) zakrýval....a fotil tak šikovně by to nebylo patrné :) nevim proč skrývat takové věci....to je holt kouzlo domácí kusové výroby.....jestli se mýlím a není to tak tak sorry
-
to Tinky linky: jo, nic složitýho na tom není :), ale ty fotky jsem takhle vybral záměrně, že tam vlastně nic vidět není :), ale další příjdou, fakt nikde nic nekamufluju, jen ořez....
-
o prenost tepla se stara jen profil(tim nemyslim zebra, ale to "Lko" co prenasi teplo z grafiky - predpokladam ze je cu ?), nebo v nem je i heatpie ?
-
mě by jen zajímalo - proč tolik tajností? Tak normálně napiš, chci si to nechat patentovat, zatím je to nedodělaný, nebo tak, nikdo se na tebe zlobit nebude.
-
Citace:
Původně odeslal VlasTik
to Tinky linky: jo, nic složitýho na tom není :), ale ty fotky jsem takhle vybral záměrně, že tam vlastně nic vidět není :), ale další příjdou, fakt nikde nic nekamufluju, jen ořez....
jj napadlo mě mrknout na nákres toho profilu a základna má 1cm...takře jsi kamuflovat nemusel:) doufám že tušíš oč mi šlo:)
-
důvod, proč vám to ještě nechci ukázat, je ten, že příští týden snad budu mít 7950gx2 a chtěl bych ji taky uchladit s tímhle pasivním chlazením (všechny tyto hračky si kupuju jen proto, abych je uchladil pasivně :) ), pak chci ještě trochu upravit i ostatní chladiče, prostě ještě to není pro mě 100%, tak musíte ještě vydržet.
to Tinky linky : jestli ti jde o závity pro šroubky, tak ty nejsou skrz :), to by dost ubralo na vzhledu, ono na té case nenajdeš nikde žádný šroubek :)
-
Sorrac, ale to je fakt zvlastni vymluva. Myslim, ze by tu nikomu nevadilo, ze tam nemas novou grafuli. Staci kdyz nafotis soucasny stav.
-
Prostě už jsme všichni natěšený až uvidíme vnitřek, na tom přece není nic špatného :). Takhle to vypadá, že tam je nějaká super tajná technologie, jak to všechno pasivně uchladit.
-
Citace:
Původně odeslal VlasTik
...vše tak musí být na desetinu milimetru přesně vyrobené, jinak by mohlo dojít k poškození komponent, ale jinak je to velmi snadná a rychlá operace a do vnitřku case se tak jednoduše dostanu.
Sakra, pekna prace, zejmena nad 1/10 mm presnosti smekam. To doma nedokazu :-(, me (EDIT: mne) stacilo, kdyz jsem se moril s presnym umistenim otvoru na I/O shield. Chtelo by to detail spojeni tech chladicu s tim 30cm zebrovanym pasivem. Ale jak pises, casem... snad se dockam.
-
tak 1/10 doma a v garazi v beznych podminkach dosahnes jenom hooodne tezko:)
Jestli ale vlastik ma dilnu s polo/profi zarizenim, tak to je jina...
Nemyslim si ze je to nejaka super high-tech; jenom velkej chladic, na nem ?prisroubovany? hranolky kovu a k onem hranolkum prisroubovany karty...
-
No popravde,nechci te urazit,ale me osobne se ten case designove moc nelibi...Zatim je to tak 50 na 50.
Jinak ale to chlazeni mas naprosto skvele vymysleny a musim rict ze je to fakt bomba ;) Nech si na to udelat patent!
Kazdopadne ti ale nezavidim ty spousty casu cos na tom musel ztravit a vytrpet si urcite spoustu pernych chvil.
-
lidi fakt sorry, ale já jsem prostě takovej, že to neukážu, dokud s tím sám nebudu naprosto spokojený, to bych vám jinak ukazoval návrhy a fotky už dva roky :)
to Doktor-Prase: já nepotřebuji žádné extra profi nářadí, abych vyvrtal přesně díru, ale jinak je opravdu potřeba měřit i na desetiny, třeba vzdálenost jednotlivých slotů je 20,3mm, ale jinak jsem to myslel trochu s nadsázkou, ono tam nějaká ta tolerance existuje, ale půl mm je už hodně. Jak podle tebe vypadá super high-tech chlazení ? :) není důležítý jak a z čeho je to chlazení vyrobený, ale chlazení má hlavně chladit a pokud v mé case uchladím výkonnější sestavu než v super high-tech case TNN500AF, tak takové super high-tech málo výkonné chlazení ani nechci :)
Luk(y)isek: nechci tě urazit, ale mě je úplně jedno, jestli se ti to nelíbí, já to pro tebe nenavrhoval ;), prostě vzhled je hodně subjektivní záležitost, je hodně lidí, kterým se to nelíbí, ale i hodně lidí, kterým se to líbí, tak je to se vším, prostě každému se líbí něco jiného a nemá smysl toto tady řešit a hádat se třeba o barvě :), takže pokud se ti tato case nelíbí, tak existuje jedno jednoduché řešení - vyrob si ji jinak....a ukaž nám, jak to má vypadat :) . Na téhle case jde především o pasivní chlazení a maximální odhlučnění o vzhled jde až na posledním místě...
-
Citace:
Původně odeslal VlasTik
Luk(y)isek: nechci tě urazit, ale mě je úplně jedno, jestli se ti to nelíbí, já to pro tebe nenavrhoval ;), prostě vzhled je hodně subjektivní záležitost, je hodně lidí, kterým se to nelíbí, ale i hodně lidí, kterým se to líbí, tak je to se vším, prostě každému se líbí něco jiného a nemá smysl toto tady řešit a hádat se třeba o barvě :), takže pokud se ti tato case nelíbí, tak existuje jedno jednoduché řešení - vyrob si ji jinak....a ukaž nám, jak to má vypadat :) . Na téhle case jde především o pasivní chlazení a maximální odhlučnění o vzhled jde až na posledním místě...
Vzdyt jo,mas pravdu.Nerikam ze ten case je nejstrasnejsi nebo tak neco.Uznavam ze je to opravdu profi prace a je to fakt vyborne zpracovanej case,ale jen se mi moc nelibi designove,to je vse.Uvidim(e) az teprve jaky budou dalsi fotky pokud je sem nekdy das a treba se mi zalibi vic.
Jinak s tim patentem jsem to myslel vazne.Zatim to vypada tak dokonale ze vetsinu "kejsu" strcis v poho do kapsy.Proste super vymysleny chlazeni... :)
-
wow, genialne, nadherne!
nad tym patentom vazne porozmyslaj, moze sa to stat novym zdrojom prijmov ;p
...neviem sa dockat interieru
GJ!
-
Citace:
Původně odeslal VlasTik
to Doktor-Prase: já nepotřebuji žádné extra profi nářadí, abych vyvrtal přesně díru, ale jinak je opravdu potřeba měřit i na desetiny, třeba vzdálenost jednotlivých slotů je 20,3mm, ale jinak jsem to myslel trochu s nadsázkou, ono tam nějaká ta tolerance existuje, ale půl mm je už hodně. Jak podle tebe vypadá super high-tech chlazení ? :) není důležítý jak a z čeho je to chlazení vyrobený, ale chlazení má hlavně chladit a pokud v mé case uchladím výkonnější sestavu než v super high-tech case TNN500AF, tak takové super high-tech málo výkonné chlazení ani nechci :)
Ja samozrejme to myslel taky s nadsazkou (to high tech), to ze se jedna o hodne jednoduchy system prenosu tepla si koneckoncu napsal uz hodne postu zpet:)
Jinak k tomu naradi, je jasny ze v dilne kde mas nejaky vybyveni to pujde jednodusseji/presneji nez na ponku, kde my ostatni mame tak akorát svěrák:) No a to ze s tim vbavenim musi predne taky clovek umet zachazet, je snad uplne jasny:)
-
já pořád nevim co je na použitým způsobu chlazení k patentování :D to se používá léta letoucí
-
Citace:
já pořád nevim co je na použitým způsobu chlazení k patentování :D to se používá léta letoucí
já nikdy neřekl, že to chci nechat patentovat :), princip chlazení je to opravdu známý a vůbec nic převratného na tom není, ale musíš brát v úvahu i konstrukční řešení, zase neříkej, že se to používá takhle, jak to mám já, léta letoucí, když jsem to ještě nikdě takhle v žádné case neviděl, že jsi to viděl někde v zesilovači, ještě nic neznamená, nebo jsi to viděl i na grafikách v kompu? Jde právě o celé konstrukční řešení toho chlazení a celou moji koncepci fanless case, která je lepší než u jiných fanless case, včetně mnohem lepšího chlazení a odhlučnění HDD i mechanik. Rozhodně by se na tom něco takového patentovat dalo, ale je to celkově hodně složitý na výrobu a hlavně materiál je hodně drahý, takže by to stejně nešlo sériově vyrábět a i kdybych to patentoval, tak si to každý výrobce může upravit trochu jinak nebo to i okopíruje a stejně s tím nic nenadělám, se koukni jak si vesele kopíruje primecooler patentované chladiče od zalmana a taky s tím zalman moc nezmohl....
-
Hlavne sa to neda pouzit univerzalne - ked je to urobene presne na jeden typ dosky a grafiky, tak to ziadny vyrobca robit nebude.
-
Citace:
Původně odeslal Rainbow
Hlavne sa to neda pouzit univerzalne - ked je to urobene presne na jeden typ dosky a grafiky, tak to ziadny vyrobca robit nebude.
použít univerzálně se to dá, sice ne tak, jako v běžném case, ale je to lepší než v TNN500AF, muselo by se to ale ještě celkově dořešit, já nemám k dispozici všechen HW, jen to co si koupím, takže tu univerzálnost nejsem schopen takhle řešit, ale mě stačí pár jednoduchých úprav a dám do toho téměř cokoliv - už jsem tam měl tyto desky:
K8N Neo4 Platinum
DFI LanParty UT NF4 SLI-DR Expert
Asus P5N32-SLI Deluxe
a všechny tyto desky nejsou kompatibilní s TNN500AF a mě žádné problémy nedělají, v podstatě tam můžu dát jakoukoliv desku, jen jedna půjde uchladit lépe a jiná trochu hůře. A co se týče grafik, tak tam je to na míru, ale vem si, že tenhle problém se týká všech chladičů na grafiky, vem si kolik existuje silencerů a kolik mají ještě jednotlivých revizí, je to prostě jen otázka, jakou grafiku tam chci mít a podle toho si to chlazení vyrobím, teď jsem měl 7800gtx ve SLI, teď budu zkoušet 7950GX2 a věřím, že nebude žádný problém to uchladit.
-
na kdy tak vidis finalni podobu ? vazne se na to tesim .
-
to:VlasTik
Ja jsem pomerne zvedav.... cetl jsem nekdy pred rokem o tvojichvejirovych chladicich a vubec o tom co jsi tenkrat ukazoval na pretaktovani.cz.... Jak to tenkrat vubec dopadlo s tema vejirema? nejak jsem nenasel pokracovani.
Jinak tohle je moc pekna prace.
-
to Matess:
tak když už jsi se na to zeptal, tak sem hodím i odkazy na tu první case:
vějíře: http://www.pretaktovani.cz/text/vejire.asp
dřevěná case: http://www.pretaktovani.cz/text/luxusdrevocase.asp
pro lepší fotky - (soutěž na CC před rokem): http://www.czechcomputer.cz/art_doc-...300339C6E.html
ale je to můj první pokus o odhlučnění svého počítače a v podstatě je to všechno špatně :), ale když si vezmeš, že ten velký vějíř byl vůbec první chladič, který jsem na CPU nasadil, navíc byl vlastní výroby a opravdu to i zcela pasivně ten procák uchladilo (když jsem později na tom testoval moje pasivní chlazení zdroje), tak to celkem ujde, ne? holt každý byl někdy začátečník :), ale to bylo před dvěma lety, nyní už jsem zase trochu pokročil a v příštích dnech si jen tak pro zábavu zcela pasivně uchladím 7950GX2 :), snad ji zítra budu mít, až to dodělám, tak budou i všechny fotky a další info. Jinak tu dřevěnou case bych už tady dál neřešil, pokud máte k tomu nějaké dotazy napište SZ nebo mail, díky
-
VlasTik ma trochu jiny pristup k tomu neco ukazat, ma rad dokonalost ;)
BTW zalman mel to chlazeni opravdu hrozne udelane, ten zdroj v bocnici byl krok spatnym smerem v tvem pripade to tem dvema grafikam staci a zdroj si sedi dole, procak a deska bude nejspis privedena na druhou stranu, jen jsem zvedav cim bude prevadeno teplo z CPU na ten blok hliniku, je tam celkem dlouha draha, urcite delsi nez u grafik, no ale v podstate uz vime jak to cele funguje, jsem ale moc rad ze i unas v CR se deji takovehle zajimave veci a nejen nekde za velkou louzi :)
K dizajnu, dreveny case se mi libil a v te dobe jsem malem onemel uzasem ze nekdo neco takoveho vyrobil, este me uzemnilo ze to je "nejaky lojza" truhlar (tohle neber osobne) ktery o kompech donedavna snad ani nic nevedel :)
V te dobe jsem zacal sledovat pretaktovani a o zbytku sveta jsem nemel ani paru tak proto ten uzas :)
Tenhle dizajn je uz kvuli chlazeni nekde mimo, ale i tak se nema za co stydet, ale jelikoz by to nepaslo barevne do meho pokoje tak bych to nechtel,
jen tak ze zvedavosti, nebudes prodavat ten dreveny CASE ? ne ze bych na nej mel penize, ale ladil by mi do pokoje :D (na vyrobu neceho takoveho nemam um a trpelivost).
Nic z toho neber jako urazku, jsem tvuj fanda :)
Jen jak si kdysi nekde uvedl ze se chystas na vyrobu uplne pasivni case tak jsem neveril, sam jsem mel kupu hlucnych vetraku, no skoda mluvit, ale jak je videt, vsechno jde kdyz se chce :)
-
to <BiG>LAMA: moc díky :)
jinak tuhle fanless case jsem také původně dělal dřevěnou, nebylo to ale z masivu, ale pouze jako odýhovaná MDF deska, jako se dělají třeba repráky, nebyl by s tím žádný problém, jelikož MDF deska nijak teplem rozměrově nepracuje, tak jako masivní dřevo, dá se tak tato case udělat i ve dřevě, ale právě ten první model z odýhované MDF-ky (dýhu jsem použil - kořenice Vavona) jsem pak úplně nedokončil, protože v závěru mě napadlo trochu tu konstrukci vylepšit a odstranit pár detailů, které se na tom ukázaly, no a pro mě už to nebylo dokonalý, tak jsem musel začít znovu a tentokrát se už povedl finální model, ten jsem dělal až teď na jaře, ale když už jsem věděl, že to chlazení opravdu funguje, tak jsem se nebál to udělat z tohoto drahého materiálu "umělý kámen", toto sice tak nevypadá, ale existují právě různé napodobeniny kamenů nebo pískovce (Corian, Staron), ale to stojí materiál třeba 25k, tohle stálo 10k, tak jsem to na zkoušku udělal z tohoto tmavě modrého materiálu, ale příště to udělám třeba zase ve dřevě...
-
-
Citace:
Původně odeslal neokop
udelas fotky vnitrku?
"Ale Mlho, vzdyt o tom uz aspon dobrou pul-hodinu (4 stranky) hovorime" :D
-
Presne tak, uz je to celkem dlouho, mas uz ty 7950 nebo cos to chtel ?
Se tesim na ten vnitrek, tak jako skoro vsichni,vcera jsem pizlal chladak na chipset a ten teda dopadl, obrabeni hliniku neni ma silna stranka, hlavne na to taky nemam trpelivost tak je to cele krive, no hruuza, ale funguje :)
Tak se chci pokochat tou dokonalou praci ;)
-
no zpracovane to mas asi opet nadherne (pockam na detaily ale nepochybuju)
me osobne se nelibi ta brva ale na tom vubec nesejde. vsichni cekaji na fotky pro tebe dokonaleho reseni me zajima par jinych veci:
1. kolik by v materialu stal vyroba stejneho case?
2. za kolik bys byl schopen to prodavat (na kolik si cenis sve prace a napadu)
3. nevim jak vydelava truhlrina ale nechces se zacit zivit vyrobou customcase?;)
jinak teda totalni parada. kdo umi umi
-
Citace:
Původně odeslal tominek
no zpracovane to mas asi opet nadherne (pockam na detaily ale nepochybuju)
me osobne se nelibi ta brva ale na tom vubec nesejde. vsichni cekaji na fotky pro tebe dokonaleho reseni me zajima par jinych veci:
1. kolik by v materialu stal vyroba stejneho case?
2. za kolik bys byl schopen to prodavat (na kolik si cenis sve prace a napadu)
3. nevim jak vydelava truhlrina ale nechces se zacit zivit vyrobou customcase?;)
jinak teda totalni parada. kdo umi umi
diky,
barva i tvar se dá udělat všelijak, vlastně už teď uvažuji nad další fanless case, která bude zase jinak stylově provedená, prostě možností je více. ale moje zásada je taková, že to musí být co nejtišší a nepoužívat žádné aktivní prvky chlazení, až od toho se pak odvodí ten celkový vzhled. Neřikám, že nesvedu udělat case s větrákem nebo s vodním chlazení, ale je to už tak běžná a jednoduchá věc, že se tím prostě už vůbec nezabývám, uchladit to všechno pasivně byla mnohem větší výzva. A takové opravdu funkční pasivní chlazení je pak podle mě velmi praktická věc - žádný monitoring ani regulace, bez údržby a reálná hlučnost chlazení - 0 dB v jakékoliv zátěži. Jinak co se týče mého dokonalého řešení, tak je to opravdu jen mé dokonalé řešení :), prostě je to vyrobené doma, takový byl můj záměr, abych udělal nejtišší a hodně výkonnou fanless case, ale vlastní koncepcí, vlastním způsobem a vlastníma rukama, kdybych jen něco okopíroval a nechal to někde vyrobit, tak by to bylo o ničem. Ale zase to není řešení pro sériovou výrobu, je to hodně drahé, ale nějaká kusová zakázková výroba by teoreticky šla, ale cena takové case by byla opravdu vysoká, když to tak nějak zhruba sečtu, tak materiál a výrobní náklady vyjde kolem 50.000,- a to neberu, kdyby to bylo z dražšího umělého kamene, pak něco za práci a asi to nikdo stejně nekoupí :), fakt celková cena je těžko vyčíslitelná, ale je to high-end věcička a tam o peníze přece nejde :). Ale momentálně o takové výrobě neuvažuji, ale ani ji vysloveně nezamítám, chce to ještě čas, ono vyrábět nábytek je také výnosné a mnohem jednodušší, takže tohle mám jen jako koníček :)
-
jak vidím tak každý má pod pojmem dokonalost uloženo něco jiného....já osobně tuto case po stránce chlazení nepovažuji za dokonalou :)
-
Citace:
jak vidím tak každý má pod pojmem dokonalost uloženo něco jiného....já osobně tuto case po stránce chlazení nepovažuji za dokonalou :)
Ale Tinky linky tady už přece každý ví, že pro tebe je tohle chlazení úplně špatný :), ale už jsi se od argumentů uchýlil pouze na bezhodnotné výkřiky a tak jsi celkem dost klesl, protože tohle už zavání závistí či snahou dělat ze sebe největšího machra, který všechno zná všechno umí .... přitom jsi nic lepšího neudělal, ... jinak já také vím o několika věcech, které by šli na té case udělat lépe z pohledu chlazení, ale mě šlo i o odhlučnění a o originální stylový vzhled a tak jsem to chlazení tomu vědomě uzpůsobyl (např. přikrytí žeber), ale pořád to uchladí vše co potřebuji, mým cílem bylo uchladit pasivně výkonnější sestavu než Zalman a to se mě podařilo, na poprvé to osobně beru jako "dokonalý", ale příští case bude zase lepší, tohle je jen začátek, kde jsem v praxi zjistil jak to celé funguje a teď zase mám další nápady, jak to vylepšit.
PS. pokud hodláš argumentovat vodníkem a větrákama z tvého pohledu "dokonalého" chlazení, tak to fakt nezkoušej, protože toto se v tomhle threadu neřeší, tady se řeší pouze pasivní chlazení .... , zatím sice není moc co konkrétního řešit :), ale fotky vnitřku budou taky, jen ještě musíte vydržet než to doladím a vyfotím a závěrečně otestuju a napíšu k tomu nějaký info, ale nemám na to všechno momentálně čas :), je prostě léto :), asi bude lepší to doté doby tady LOCKnout, a předejít, tak dalším spekulacím a dohadům. Pokud má někdo dotaz či mě chce něco zdělit může samozřejmě po SZ či mailu....díky
LOCK
-
ale ale ale....já k tomuhle dílu napsal konstruktivní kritiky dost(i na PCT fóru) s víkřiky jsi kapku mimo :) nesnaž se otočit věci jinak než jsou ;) já se zabývám jiným oborem než počítači, jen mi vadí, když někdo o své práci píše že je skvělá, dokonalá atd. u dokonalého chlazení se přece nesnižuje záměrně účinnost kvůli designu, pokud vím tak vzhled by měl podporovat funkčnost :) a ne zhoršovat ji na úkor vzhledu. Předtím jsi tvrdil že prvořadé je chlazení a vzhled vedlejší, nyní jsi napsal opak:). Že bych ti tuto měl bednu závidět? Tak to ani náhodou.... Z mého pohledu na tom není co závidět.