Ahoj ...
Ma tu niekto skusenost s prevadzkovanim internetovej kaviarne alebo herne? Konkretne ako je to s licenciami pre windows ...
Je potrebne posielat ziadost o prenajme?
Printable View
Ahoj ...
Ma tu niekto skusenost s prevadzkovanim internetovej kaviarne alebo herne? Konkretne ako je to s licenciami pre windows ...
Je potrebne posielat ziadost o prenajme?
Pokud je software koupen jako OEM, tak plati toto http://www.microsoft.com/cze/licence/oem/default.mspx .
Pokud je to Full Package Product, tak plati toto
http://www.microsoft.com/cze/licence/fpp/default.mspx
A tady je ta zadost http://www.microsoft.com/cze/infolin...y/default.mspx .
IMO nepronajimas SW, ale poskytujes sluzbu "pristup na internet" => nic zvlastniho nepotrebujes. Neco jinyho je to v pripade her.
Ale jinak davat do kavarny widle muze bud dobrodruh nebo sebevrah, pripadne clovek, kterej ma kazdodeni reinstal a reseni problemu jako konicek a nic jinyho na praci. Nahodil bych tak tucnaka, nejspis kde(vic se tem widlim blizi) a FF + Operu.
Existujou pro to GPL uctovaci SW, nulova udrzba (po kazdym pouziti jednoduse scriptem prepises uzivatelskej adresar na default) ...
V internetove kavarne bych se poohlidnul po necem podobnym, jako je karta MagicCard http://www.magic-card.cz/cze/products/extra.htm
Urcite se to vyplati, uzivatel muze cokoliv "podelat" a po restartu se jede zase bez problemu.
To je zbytocnost ked mas poriadny OS.
no onedlho chcem pridat aj nejake hry... s linuxom nemam skusenosti, ale dufam ze som nestrelil uplne vedla ked som sa rozhodol dat windows ...
...poznate nejaky freeware na jednoduchu spravu takejto siete?
Jezevec ti napisal asi najlepsie riesenie. Ak nepoznas Linux ty, tak si to daj spravit odbornikom a budes mat pokoj. Neviem, co si myslel ako udrzbu "takejto siete", ale ak si myslel nejaky softik, co ti bude pocitat straveny cas a peniaze, tak to pod win nebude lahke najst(aspon nie nieco poriadne). Ak planujes aj hry, tak si rozmysli ake, pretoze pod linux existuju porty najznamejsich hier. Ak si zoberies straveny cas pri udrzbe win, tak sa ti zaplatenie odbornikov a nainstalovanie linuxu vrati za chvilku... Tot moj nazorCitace:
Původně odeslal Taung
Pánové, nevím co tu řešíte, ale ne každý zákazník, který vám do internet kafé přijde je zvědavý na linux, ať už jsou jeho výhody jakékoliv. Vzhledem k faktu, že v každém větším městě je podobných kaváren hodně, pak majitel takové linuxové kavárny riskuje, že mu tam kromě několika "guru" nikdo chodit nebude. Jistě znáte dotazy typu "Co to je? Proč mi tam nejde spustit můj oblíbený program? Na tohle nejsem zvyklý. Tohle vypadá jinak. Proč nefunguje toto a tamto? Apod."
To není jen můj blábol, ale zkušenost ze tří internetových kaváren, kterým jsem tu na severu pomáhal a pomáhám.
Co se týká správy Wins, není opravdu problém zabezpečit přístupy a každý disk mít řekněme dělený na systémovou a datovou část s tím, že systémové disky bude mít majitel pravidelně zálohované. Tak to zatím funguje bez problémů s veškerým kavárenským SW (včetně specializovaných programů).
Bohužel, mnohem větším problémem zůstává v takových kavárnách odcházející HW a to především ve špatně klimatizovaných místnostech, kde se ke všemu smí kouřit. Co mi to dalo za práci přesvědčit majitele, aby investoval více peněz do kvalitní klimatizace a lepšího HW ani nebudu popisovat...
Tantalos diiiky :) ty si moj clovek ...nepoznas niekde na internete forum venujuce sa prave nastaveniam takej siete a nejaky vhodny software? Urychlilo by mi to pracu... kym by som vychytal vsetky muchy sam, tak by mi to trvalo trosku dlhsie ...
O specializovaném fóru nevím, ale SW je poměrně dost. Mě přišel jako velmi solidní, jednoduchý a s přehlednými funkcemi program AriCom 2004.
lol .. linux do kavárny .. to jsem s taťkou zažil jednou a nikdy více, dnes fičí přes XPčka a žádné problémy, doba 95/98 je dávno pryč.
Ehm, predne si navstevnik kavarny vubec nema narok poustet nejaky svy programy a zadalsi, klidne se svama se vsema vsadim, ze nepoznate tucnaka od widli.
Vim ze z 5ti kavaren co znam 4 uz davno jedou na tucnakovi, widle se tam poustej jen na gameseni a ten 5tej ma vecne neco nefunkcniho - je fakt radost kdyz uprostred dne musi clovek kvuli nejakymu ... zaci spravovat system.
Ale kdo chce kam ...
No vidis ... na gameseni sa spustaju windows ... sam si si odpovedal
a mi nehovor, ze sa windows nedaju bez vacsich problemov spravovat ...
Nedaji.
Nesouhlasím, dají a to velmi dobře! :rolleyes:Citace:
Původně odeslal Jezevec
Aha tak jak to tady včetně mě dělá pár lidí co se staráme o tisíce počítačů na školách co mají 2000ky? kdyby tam byly problémy dle tvého měřítka tzn. třeba 400 z 500 počítačů mělo tučňáky, to by asi stěží fungovalo a nevím co by mělo být nefukčního, díky uživatelským šablonám prostě žáci nebo učitelé nemají možnost něco udělat, ať už si něco uložit nebo třeba i spustit. Nic není perfektní, ale jde to překvapivě dobře spravovat a když se něco posere tak z 95 procent je problém se softwarem pro Windows, né přímo problém Windows.Citace:
Původně odeslal Jezevec
kokos ako nechapem co riesite ? pokial ma dotycny aspon stipku rozumu, tak proste nahodi wokna, nastavi ich podla predstav, nainstaluje vsetok soft a spravi si image .. ked sa nieco podela, tak je to otazkou par minut to dat do brand new stavu .. nehladiac na to ze cas co podla vas stravi nad "udrzbou" woken by stravil tak ci tak nad nahadzovanim tucnaka, hlavne ked o tom nema potuchy .. a mat kaviaren, v ktorej by som bol bezmocny v rukach nejakeho linux guru a nemohol tam nic spravit sam ... no thanks :)
No lenze ono ten "brand new" stav je po mesiaci na dve veci, ked M$ vyda nove updaty na deravy exploder - musis ten image stale menit.
Vzhledem k tomu, že to kavárny kterým vypomáhám tímto způsobem řeší, tak v tom nevidím nejmenší problém. Tj. cca po měsíci aktualizovat image všech systémových disků jednotlivých klientských PC.Citace:
Původně odeslal Rainbow
Přirovnal bych to ke klasickému backupu dat malé a střední firmy...
davat tam linux je neprosty nesmysl. opravdu NIKDO na to neni zvedavy. tady jde o sluzbu na ktere chce clovek vydelat, ne o nejakyho konicka nebo neco. z tohoto titulu se proste musi prizpusobit spolecnosti, ktera dneska jede na winXP/ms office. je to jedina mozna volba. vem si treba jen ty office. kdyz tam date OO nebo jinou alternativu, tak opet ztracite na trhu hodnotu, protoze v tom proste JE rozdil a lidi pujdou radeji ke konkrenci kde je MS office. a to tady nemluvim o hrani her, tam ani jina moznost neni.
ohledne administrace no problem...dal bych jako server linux se sambou/domenou a je to vyreseno, muzes na to zalohovat, rozjet PXE a klidne delat zalohy co tyden. windows xp/2k v domene s politikama jsou dost zabezpecene.
Take nemohu souhlasit. Jako priklad uvadim brnenskou MU, 20000 aktivnich uzivatelu, vsude XPcka a W2k3 servery... snad jen dodam, ze to funguje ;)Citace:
Původně odeslal Jezevec
nj, ale uvedom si, kolik a jak poucenejch adminu se o to stara, a jakej dalsi SW (kterej neni zadarmo) se k tomu pouziva. Pokud se bavime o kavarne s 20ti PC, ta si asi nebude platit admina za 50k/mesic a kupovat od M$ jeste tunu dalsiho SW. Trvam na tom, ze samostatny widle se rozumne spravovat nedaj. (mam jich totiz par na starost).Citace:
Původně odeslal xvojta
IMO suhlasim s Jezevcom.
Pokial dotycny nema paru aspon o minimalnej sprave siete tak nech sa do toho nepusta. Povedzme ze na zaciatku mu to niekto za par piv nahodi ale kto sa mu bude starat o problemy? A ver mi ze tie problemy nastanu. Myslim ze dotycny neplanuje najat cloveka ktory by sa mu o to staral resp. ako to vidim ja za tie prachy co mu ponukne zozenie jedine nejakeho studenta VS ktory si potrebuje privyrobit.
Vsetci mu radite hod si tam taky server, onaky server ale z toho co som ja pochopil o tom vazne nema sajnu. O server sa treba starat...
O server je třeba se starat? Věř mi, že není pokud je správně nakonfigurován. To je spíše větší starost o klientské PC. A co mohu říci z vlastní zkušenosti, pak je to více záležitost odcházejícího HW než chybujícího SW nebo snad OS.
A to říkám jako správce cca 60 PC nejmenované a.s. a externí spolupracovník dnes již jedné místní internet kafé...
o jakym externim softu od MS za $ tady furt mluvite?? to se opravdu necham poucit.
co se tyce tematu je jasny, ze na to musi byt clovek, kterej tomu rozumi.
sprava serveru = 0, pokud je to dobre nastavene a nevznikaji nove pozadavky
jooooj chlapi :) ...ved ja chcem spravovat 5 pc zapojenych na router ... na kazdy mam windows xp, open office, mozillu, skype, icq, dam tam este nejaku hru a bude to ... takuto spravu siete hadam zvladam :)
Ja neplanujem spravovat xy pocitacov v sieti so serverom...