pre info viz >
http://www.dailytech.com/article.aspx?newsid=1973
http://images.dailytech.com/nimage/1...20010specs.png
320tka je zaujimavy disk (najvacsi dnes dostupny disk s 2ma platnami) ;) uz sa tesim ked ich dostanem do sparov :D
Printable View
pre info viz >
http://www.dailytech.com/article.aspx?newsid=1973
http://images.dailytech.com/nimage/1...20010specs.png
320tka je zaujimavy disk (najvacsi dnes dostupny disk s 2ma platnami) ;) uz sa tesim ked ich dostanem do sparov :D
o neco drive zde >:} >:} ale to jen proto ze datasheet pdfka pronikla drive nez to seagati ofiko oznamili v pressce
ja to nehram na rychlost ;) inak s tymi PDF ma sere Seagate, nie su poriadne udaje dostupne iba ked to leakne ...
Seagate Barracuda 7200.10 750GB SATA Hard Drive Review @BigBruin.com ;)
typicky test maleho webu > na howno ... :(
esteze ich na buduci tyzden dostanem ;)
Jak je na tom s hlasitosti (otaceni ploten, seek)? Sice pisi '3 bels', ale z toho prd poznam...
a jak to mam asi tak vediet? :)
Co jsem koukal na testy tak je to vykona bestie na kterou ma jen novy Raptor 150GB.No ale nikde jsem nevidel jakou to ma hlasitost,pokud bude dobra tak si koupim rovnou dve 320GB a sup do Raid pole do bude vykon!!!!!!!!!!
pan je odbornik vsa? iste videl test 750GB verzie, vsak? a asi nevie ze 5x vacsi disk bude vzdy vykonnejsi co?Citace:
Původně odeslal xmen
Recenze (nebo alespoň preview) bude od Tebe? Na papíře?
urcite :) v niektorom cisle Computeru (este neviem ktorom, zalezi jak sa stihne)
Díky, už se těším a určitě nejen já ;-) Jinak, když už tady je vlákno o tomto disku, tak by se možná hodilo i to případné upozornění na konkrétní číslo Computeru...
Opravdu?No to bych nerekl,spis bych rekl ze ten MENSI disk bude vykonejsi,protoze ma min ploten 2 oproti 5.A navic mi formatovanim ubyde min kapacity.Citace:
Původně odeslal MadCap
looooooooooooooooool velky smiech :) ty si myslis ze menej platni==lepsi vykon? :D
2 MadCap: Hodis jsem nejake info az se ti dostane do rukou? Predevsim hlucnost a teplota.... thx! Ty budes mit tu SATA 750G?
mal by som mat 750 a 320 :) (obe v SATA) a snad sa s vami podelim ;)
ok, ja beriem tu 320 :)
Mam uz asi tyden 320G verzi sata 300... Zadne testy jsem nedelal (nebyl cas), ale jsou docela tiche (oproti sg 300G o fous tichsi) a co jsem tam rval data zdali se o fous rychlejsi:) Zadne testy jsem jeste nedelal, takze berte jenom jako subjektivne info...
trapne ... (test, nie disk)Citace:
Původně odeslal macher
no je fakt ze se s tim na extremetechu moc nes*ali :confused:Citace:
Původně odeslal MadCap
Musime byt vdecni aspon za to malo :DCitace:
Původně odeslal Bob van Sikorski
http://www.gamepc.com/labs/view_cont...=720010&page=1
Tak jsem neodolal, disk koupil (320) a spokojenost. Hlucnost opravdu minimalni i pres to, ze mam disk nasroubovan primo k case, takze se nepatrne (ale opravdu jenom nepatrne nepatrne) prenasi seek na celou krabici. Kdyz mam disk v 'lufte' tak na ten metr slyset neni. Akorat jsem musel disk prepnout na 1.5Gb, protoze mi na nForce4 Ultra chipsetu nejak dlouho bootovaly Windows. Sice kdyz nabehly tak sly ok, ale v system event logu to psalo chybu c. 51 http://www.eventid.net/display.asp?eventid=51 (disk). Kdyz jsem ve windows vypnul cache (ve vlastnostech disku) tak uz wokna bootovaly v pohode. Ale radeji jsem disk prepnul na pomalejsi mod a ve windows zapnul cache (beztak jsem nepoznal rozdil mezi modem 1.5Gb a 3Gb).
to mig: to je chyba "skveleho" IDE drivera, tiez mi to robilo, ked je iba win driver tak bootuje rychlo
Aha, diky za tip, zkusim IDE nvidia driver odinstalovat.Citace:
Původně odeslal kvoco
Zaujimave by bolo pripojit 4 tie 750ky a spojit to dokopy (napr. LVM v Linuxe) - 3 tera uz je celkom slusne ;D Tam sa uz prejavuju bugy a obmedzenia filesystemov :)
Zajimavy je jejich postreh ohledne hlucnosti... snad se to tyka jen tech 750GB a 320 budou na tom jinak...Citace:
Původně odeslal ctrl_j
Precti si post od MigaCitace:
Původně odeslal -=Ondra=-
Podle toho co jsem cetl ruzne na webech, tak od 400GB verze jsou disky o neco vice hlucnejsi nez 320 (proto jsem vzal 'jenom' 320). Asi je to dano poctem ploten, kde 320 ma dve a 750 jich ma snad 4 nebo 5 (to se samozrejme negativne projevy i na diskem vyzarene teplote).Citace:
ma 4 a vsetko co ma 3 a viac platni uz je relativne hlucne nech robis co robis
No, ani u 1 plotny to nekdy neni idealni. Jako systemovy disk pouzivam 40GB 7200.7 (1 plotna) a to je balada... ticho, nejde slyset ani pri idle ani seek. Proto si ho porad nechavam :) no a ted nedavno jsem menil 120ku 7200.7, ktera byla celkem hlucna pri seeku za 7200.9 160GB (taky 1 plotna ... celkem pekna hustota na plotnu btw), ale uz jde slyset i jen tak pri idlovani (nic strasneho, ale poznam to, hlavne v noci, kdyz je ticho) takze zklamani... Zkusim 7200.10 az budou PATA dostupne, ale podle me to bude to same... Zlata B IVCitace:
Původně odeslal MadCap
(mluvim o PATA, SATA na desce nemam ... historie :D)
Do tydne-dvou budu kupovat 7200.10 PATA 320GB tak ti dam vedet jak je na tom s hlucnosti... Jinak tady ji mame uz skladem, ale tu 320 ty jsi asi mel zajem o 160... ?Citace:
Původně odeslal comm
Jo ja testnu tu 160ku, uvidime, poreferujem :)Citace:
http://anandtech.com/storage/showdoc.aspx?i=2760&p=3
toto zda sa, by mala byt uz serioznejsia recenzia...
to sice ano, ale na 750tku, chce si ju tu niekto kupovat? ;) ja uz mam 320tku v praci, ale nebolo casu zatial ju skusatCitace:
Původně odeslal THX
Jak dopadly testy 320tky?Citace:
Původně odeslal MadCap
computer 12/06 :)
A jenom maličký info by nebylo? Prosím :).Citace:
Původně odeslal MadCap
EDIT: Děkuji ;).
hej ale vsetci mi slubite, ze si Computer kupite aspon 1x do roka ... ;)
http://pics.madcap.info/720010.PNG
Hezké, jenže měřeno s různými kapacitami, tudíž naprosto nevypovídající. Musela by se zohlednit lokalizace, tudíž ta Barracuda 7200.10 bude v reálu o něco rychlejší.Citace:
Původně odeslal MadCap
tak si k tomu dosad akykolvek iny disk, 250tky su proti tomuto disku dost pomale a to je v clanku samozrejme napisane :) 300vky su este pomalsie (3platnove) kedze maju nizsiu hustotu zapisu ... preto som tam vrazil 500vky ako ilustraciu kam sa to posunuloCitace:
Původně odeslal Eagle
no mam 320Gb 7200.10 HDD doma:
-seek ma presne tak isto zretelne pocutelny ako u Hitachi T7K250 SATAII 160GB co som mal pred tym
- otacanie platni je hlucnejsie ako u predosleho hitachi co som mal
(oba disky namontovane priamo na plechu v TT Soprano)
- disk produkuje znatelne vybracie
- pokial nie je chladeny, dost! sa zahrieva, keby som ho nechladil neviem neviem...
- mam ho na Nforce4ultra zapojeny ako SATAII nepostrehol som ziadnu nekompatibilitu, ide perfektne
neviem nevies nevieme? ja som ho nechladil nijak a nemal nijak vyznamne teploty + sa nestotoznuje s tvojimi postrehmi o vibraciach ....
no mozno je kazdy kus jedinecny, ale ten co mam ja vybracie produkuje a zahrieva sa (mozno sposobene vysokymi teplotami co su teraz)Citace:
Původně odeslal MadCap
definuj co je to "zahrieva sa" ;) pretoze niekomu pride horuci disk ked ma 50 a to neni nic tragicke bez aktivneho chladenia u akehokolvek modelu v podstate a ano kazdy disk je jedinecny
presne jak vravis podla čidla okolo 50°C, ked som nan polozil ruku salalo z neho znacne teplo. Podla mna tento disk isto nepatri medzi najchladnejsie.
No musis si taky uvedomit jake jsou ted teploty venku, tzn. nesrovnavej dva disky v nestejnych podminkach.Citace:
Původně odeslal MadCap
Pro ilustraci - u me aktivne chlazene T7K250 narust o 4°C oproti "normalnimu" pocasi
podla skusenosti a testovania ma jednoducho podobnu hlucnost aj zahrievanie ako ine 2 platnove disky :)
inac teraz ten disk mam v sachte ktora je ofukovana 12cm vetrakom a teplota podla cidla nepresiahne 37°C nech ho akokolvek zatazujem, aktivne chladenie tomuto HDD zjavne pomaha, ani na dotyk nie je horuci.
Len tak medzi nami dvoma, aktivne chladenie pomaha kazdemu disku... A po pravde neviem ako by si ho chcel dlhodobo prevadzkovat na 50st, to by ti asi dlho nevydrzalCitace:
Původně odeslal mirkee
po pravde ho nechcem prevadzkovat na 50°C a preto ho chladim 12cm vetrakom. Prave preto pisem ze sa dost zahrieva a keby som ho nechladil neviem kolko by vydrzal.
Ano, tak jsem si ho koupil ;-) Ale měl bych dotazy:Citace:
Původně odeslal MadCap
- použil jsem Seagate 80GB SATA (ST380013AS) a Seagate 80GB PATA (ST380011A) a je jasné, že sata má hlubší zvuk, zejm. při čtení a zápisu většího množství (malých) souborů. Podobnej zvuk měl i starej Maxtor 80GB PATA. Rád bych se zeptal (těch, kdo mají aspoň trochu možnost porovnat a speciálně MadCapa ;-) ), jak zní tento disk? A jak jsou slyšet hlavičky (což je nakonec zmíněno u +/- v článku), je to podobně jako u starších Seagatů?
- Proč je v testu lépe hodnocen WD Caviar SE 320GB? A je tišší?
Jsem víceméně pro tento disk rozhodnut, ale ze zájmu se ptám a možná se tyto informace mohou hodit také i jiným lidem. :-)
SATA seagate su hlucnejsie ako PATA, cim to je sa spytaj u vyrobcu ...Citace:
Původně odeslal Brogg
a ehm, kde a v akom teste je wd caviar se 320gb hodnoteny lepsie? v mojom asi tazko a tissi nebude lebo vacsina variant ma 4 platne ...
Šlo mi o to srovnání např. se staršími sata Seagaty, popř. jinými sata disky...Citace:
Původně odeslal MadCap
Teď se na to koukám znova a vidím, že ty čtverečky jsou pod označením "Cenová osa". Takže je to jen grafické znázornění cen. Ospravedlňujem se za nepozornost a zřejmě bych měl začít spát... :confused:Citace:
Původně odeslal MadCap
full ackCitace:
Původně odeslal mirkee
mám ho tieš a tie vibrácie sú veľmi zreteľne - citeľné
to si musí každý všimnúť :D
určite to nie je výnimka (aj na iných fórach a weboch o tom písali) , jedine ,že by do redakcii na testy posielali lepšie kusy ... lol
tak mi teď došla tahle 320tka tak uvidím jak moc hlučí
Už někdo zapojil dvě 320ky do RAID 0 ? Zde http://www.cdr.cz/a/17478 to moc dobře nedopadlo, ale bylo použitou dvou 750tek. Užuž jsem kupoval 2 320ky ale po přečtení článku váhám, nerady bych byl omezen.
2MadCap: Otec má předplatné... tak se asi podívám na celý článek :-)
Co se týče zapojení 2x 320 GB Seagate 7200.10 do RAID 0, tak je to naprosto v pohodě, v HD-tach 3.01 je průměrná přenosová rychlost 131 MB/s, burst rate 234 MB/s, problém v testech nastával asi proto, že od výroby je Seagate nastaven na SATA 150 MB/s, musí se vyndat jumper, který tam je. Jinak rychlost Windows, nabíhání aplikací a ostatní operace s diskem je super rychlá.Citace:
Původně odeslal Frost
Myslím, že to sem patří:
http://www.zive.cz/h/Testcentrum/AR.asp?ARI=130412
Rozdílné kapacity = vliv lokalizace = neporovnatelné výsledky.Citace:
Původně odeslal Brogg
Nějak to nechápu, toto přece není thread jen o 750. Většina uživatelů si koupí právě 320 (tišší a finančně dostupnější). Nebo jsem něco nepochytil?Citace:
Původně odeslal Eagle
EDIT: Aha teď jsem to pochopil - na to mám jen jedno doporučení, otoč stránku a přečti si MadCapovu reakci, už se to řešilo...
Už jsem MadCapovu reakci samozřejmě dávno četl, jenže to samo o sobě nic neznamená. Chce to změřit proti aktuálně existujícím diskům v této kapacitní kategorii. Např. Maxtor má teď nový model.Citace:
Původně odeslal Brogg
Obavám se, že článek na živě vychází z článku v Computeru, který již vyšel. To znamená, že by se musel dělat nový test. Pokud někde na netu je takový test, kde se testují nová Seagaty vedle např. nových Maxtorů, jistě to mnoho uživatelů ocení. Ale jako kritika testu na Živě, resp. v Computeru mi to nepřijde příliš konstruktivní. Computer v té době otestoval nový disk, popsal jej a porovnal s tím, s čím v té době mohl. Minimálně já jsem jim za takový článej vděčný a věřím, že nejsem sám ;-)
Potíž je v tom, že výsledky jsou navzájem neporovnatelné, protože jsou testovány disky s rozdílnou kapacitou. Nikdo ti nezaručí, že nižší kapacity konkurence než testované budou nutně pomalejší (mohou třeba používat hustší plotny, mít jinak odladěný firmware atp.). Pak je taky problém v tom, že disky se neustále inovují, čili ten test už má nějaký ten pátek za sebou a právě v kapacitě kolem 300 GB se očekávají největší změny, jelikož se posouvá do mainstreamu a je tam tlak na cenu (konkrétně Hitachi 7K500 je zastaralý, už je nová řada T7K500; Maxtor má nový DM 17). Prostě ideální by bylo otestovat disky stejné kapacity a vyvodit závěr např. takový, že B7200.10 má navrch o 30 % oproti staré generaci Hitachi podobné kapacity. Pak by stačilo porovnat s testy nových generací disků vůči starším při stejné kapacitě a bylo by jasné, zda je výkon tak ohromující nebo ne. Prostě testy je nutné dělat "za jinak stejných okolností", protože v opačném případě se ti tam může vnést taková chyba, že to zcela zničí vypovídací schopnosti. A ono bývá bohužel docela časté, že různé kapacity byť i ve stejné modelové řadě mají velmi odlišný výkon (To, že s růstem kapacity roste výkon, platí obecně za jinak stejných okolností - ale třeba konkrétně Hitachi má u menších kapacit hustší záznam na plotnu).Citace:
Původně odeslal Brogg
Když budu mluvit konkrétními čísly výkonu
Barracuda 7200.9, 500 GB - 25.6 (125GB na plotnu)
Barracuda 7200.9, 250 GB - 24.7 (125GB na plotnu)
Maxtor DM10, 250 GB - 27.1 (100GB na plotnu)
Barracuda 7200.10, 320 GB - 29.2 (160GB na plotnu)
A teď tady máme nový Maxtor DM17, který má 160GB na plotnu. Kdo mi zaručí, že nebude o hodně rychlejší? I když bych přepočítal starý DM10 na kapacitu 320GB, dostanu se na skóre 27.7 (při lineární aproximaci podle 7200.9). A to už se hodně blížím výkonu Barracudy 7200.10 i se starým modelem bez nových ploten.
ako si nedavno pisal, extremista :) ako sa vravi, ake mali, take dali ... v teste diskov co bude v Computer po prazdninach budu prave 300-320GB disky, v priapade tohoto seagate som jednoducho nemal "skladom" nic na porovnanie a ako ilustracia vykonu to imho dostatocne demonstruje ze 7200.10 JE rychly disk a v dobe testovania nebol ziadny lepsi :)
uznavam teda, ze to nie je vramci "Eagle standardu" ale v tomto pripade "jednooky medzi slepymi kral" :)
Tak už je u mě doma taky jeden tento kousek. Hned po zapojení mě překvapil jeho jemný, ale pro mě nepříjemný zvuk "ložisek". Jako kdybych z velké vzdálenosti slyšel točit se nějaký kotouč. Co se týče zvuku hlaviček při načítání jsem spokojený. Něco jako moje předchozí 160ka... tiché bzučení, ne jako u předchozích SATA disků kde seek klepal celou skříní. Nepříjemný zvuk je ale pro mě vynahrazen hned při prvním zpuštění BitComet který okamžitě bez keců (pomalé chrastění) naběhl. I zpuštění TtCommanderu a první průjezd mým dlouhým adresářem se stovkami dalších adresářů s MP3 byl velmi pozoruhodný....svižný. Na disk jsem nahrál klon mého nynějšího disku Seagate ATA 160Gb 8mb. Windows jsem ponechal a jsou dost "zaneřáděné" ale i na jejich náběhu je znát, že sem si s 320kou znatelně polepšil. ATA disk jsem provozoval pres SATA redukci. Až disk namontuji do WB a zabalím do molitanu, snad zvuk neuslyším a tím nebudu moct disku nic vyčíst. Diagnostické testy jsem neprováděl, tech je plný net. Po této zkušenosti brzy dostane 320ka i bratříčka....do RAID 0, jsem na to vysoce zvědavý.
Ja jsem menil svou starou 40GB 7200.7 (PATA) za novou, nejdulezitejsi je pro me ticho, chtel jsem tedy 1-plotnovou 160ku, ta ale vydavala neprijemny piskot, zkusil jsem tedy jeste 200 a 250GB (8mb cache) verze a uplne to same. Pak me napadly teda 250 a 320 s 16mb chache. Svete div se, piskot neni tak znatelny, takze jsem nakonec skoncil u 320ky, ale spokojeny moc nejsem. Oproti stare 40ce s 2mb cache vyrazne rychlejsi, ale na te nesel slyset seek (na molitanu), tento jde slyset porad. Kde jsou ty casy starych BIV
tak presne tak teraz ked uz som ho trosku otestoval tak tiez mi zacalo vadit to ze pocut jak sa tocia platne a aj seek nieje uplne tichy co sa tyka vybracii tak som spokojny pretoze su o dost mensie ako u mojho samsungu, teplotu neriesim aj tak viac ako 50som zatial nemal takze pohoda vykon nemam absolutne co dodat
tak ale zacinam rozmyslat nad vymenou mojho samsungu tak asi vyskusam WD2500KS (pripadne 3200KS, YS) do seagateu 7200.10 320GB uz nejdem chce to nieco tichsie :)
Mám dvě WD3200YS a jsou tiché, navíc 16MB cache a 5 let záruka :)Citace:
Původně odeslal matooo
podla annandtechu su fakt tiche, nemal som tak neviem, ale snad nekecaju, pride mi to ale divne, tolko platni a tiche
Taxem si tu "třistadvacítku s kolmáčem" přinesl do kompu - uvidíme, jak se bude tvářit... ;)
Pred tydnem jsem skladal sestavu s 250GB 7200.10. Rachlostne ani moc neztracel na muj RAID0 a kupodivu byl tizsi nez Samsung SP2004C.
co to fakt tak to vidim ze asi nahradim svoj samsung tymto :)Citace:
Původně odeslal seTti
Ne ne, je nam tom s hlucnosti uplne stejne.Citace:
Původně odeslal matooo
tak a to ako myslis ked seTti tie disky ma tak ich vie porovnat???Citace:
Původně odeslal comm
chcem ten samsung vymenit ale nechcem ist do seagatu 7200.10 320GB radsej zoberiem 250GB ale nech je tichsi pripadne nieco od WD napr: 2500KS (3200, YS)
Jak jsem uz psal. Disky se casto lisi kus od kusu a serie od serie. Mozna mam nepovedene Samsungy a ten Seagate byl ticha vyjimka.:?:Citace:
Původně odeslal matooo
tak jsem byl skoro rozhodnutej ze si koupim toho Seageta ale jestli je WD tizsi tak bych volil spis WD.......neporovnaval je nekdo ???Na vykonu mi tolik nezalezi stejne tam budou jen maly odchylky spis ten hluk me zajima
EDIT:
http://anandtech.com/storage/showdoc.aspx?i=2803
aku kapacitu potrebujes??? ja planujem vymenit svoj samsung a asi pojdem do seagateu 7200.10 ale asi zoberiem len 250GB, 320ku - mam a som spokojny hlucny nieje ale ked vypnem pc tak pocujem jak sa zastavuju platne a je tam poznat ten pokles hlucnosti ale to je len detail :)Citace:
Původně odeslal Fleak
Musím teda říct, že jsem z 7200.10 poněkud zklamanej. A mám přitom srovnání, jelikož mám nyní v PC 3x Barracudu, SATA2 i IDE, 7200.9 i 7200.10 (320GB).
Mám ho na data v módu SATA2 a docela hodně mu někdy trvá, než načte adresář disku - citelně více, než u ostatních. Je to dost zarážející a nemilé. Důvod je mi nejasný.
Jednoduše kliknu na ikonu disku, slyším tiché "chroustání", a teprve po sekundě dvou se zobrazí obsah disku, kde je pouze 8-10 adresářů.
Jinak funguje, ale tohle nějak nechápu. Nedělá to stále, nyní jsem to zkoušel bez problému.
to 24-bit: Nastavení režimu přenosu máš ok?
24-bit: presne nieco take pozorujem ako ja ze ten disk ma nejake opozdene reakcie teraz rano to bolo az hrozne kym mi otvorilo prehliadat tak aj vyse 5sekund mozno aj 10s
cim to moze byt napiste co nastavit ako a kde dik
a nemuze to byt jen zase problem "nF4 + SATA2" ?Citace:
Původně odeslal 24-bit
S NF4 by to byt nemelo, daval jsem ten disk do stejne desky, jakou ma 24-bit (DFI Infinity NF4-Ultra) a vse bylo bez nejmensich problemu. Mozna by pomohlo disk napojit na jiny S-ATA konektor. Ja jsem napojoval na s-ata 3.Citace:
Původně odeslal jimmy
Zkousel jsem doma ve skoro bezhlucnem PC oba Seagaty, 250 i 320, jak rikam, zvukovy projev uplne stejny. Z toho hlediska je 320 jasna volba.Citace:
Původně odeslal matooo
tak kedze su rovnake tak 320GB je jasna volba, este si to necham prebehnut hlavou a potom sa rozhodnem este musim vyriesit problem ako zachranit data z mojho uz skoro nefunkcneho samsungu a potom ho poslem na reklamaciu chcem naspat prachy tak mi drzte palce :)
Přenos mám OK. Disky mám na "SATA1" a "SATA2", jestli se nepletu. Až zase polezu do skříně, tak to zkusím přehodit :-)
Přitom systémový disk vedle zcela bez problému.
Hlavní je, aby fungoval :-)
Nevim jestli se to tu nevali: http://www.czechcomputer.cz/art_doc-...A00500C4F.html
Testik novych HDD. Vyhral Seagate 320GB.
Seagate 320GB mám doma v kompu jako datový disk, mám na něm i swap a řekl bych, že je mnohem tišší než systémový SAMSUNG 250GB SATAII a rozhodně se mi přesunem swapu tuhle rychlou mrchu systém oživil... žádné problémy s načítáním adresářů nemám...
tak teraz som skusal prehliadat adresare co mam na disku ale tiez som spozoroval ten problem ako "24-bit" otvorim adresar kde je vela malych suborov a musim zakazdym cakat kym to nacita, neviete cim to moze byt? aj ked spustim prehliadac tak kym sa mi pootvaraju stranky tak to trva dlhsie ako na mojom samsungu je to zvlastne... setko bezi ako ma len ten disk ma ako keby spozdene reakcie teraz som trosku zmeteny ci mam kupit znova taky isty ale radsej nejaky WD
Za to může většinou operační systém, který si načítá ikony souborů a následně generuje zobrazení. Pokud je jich tam fakt hodně, tak to může být spíš problém OS než disku, ale disk nevylučuji.Citace:
Původně odeslal matooo
Poznáš to tak, že když budeš ten adresář otevírat, tak se dívej na LEDku od HDD, jestli bude jen problikávat, tak je na vině OS a jestli se rozsvítí tak je to problém HDD.
PS: Musí to být první otevření adresáře po restartu PC! Widle to zároveň ukládájí i do vyrovnávací paměti a při dalším otevření to čtou jen z cache.
Jinak WD 3200YS (320GB, SATA, 16MB cache, RAID edition - 5 let záruka) mě příjemně překvapil spožděným startem ploten (už nebudu muset kupovat 600W zdroj aby utáhl start 6 disků a rychlostí i tichostí.
Tak jsem si ji také koupil. Sice jsem zatížený na Hitachi ( jejich výdrž je neuvěřitelná, pod 0.5proc reklamaci ), ale protože jsem byl atakován z více stran od zákazníků, tak jsem si ji vzal k sobě ( no dobře, potřeboval jsem více místa ). Takže Jsem přešel z 250GB HItachi 250Gb SATA na 320GB Seagate
Výkon je fenomenální, to je fakt, je schopný dlouhodobě kopírovat přes 60MB/s ( Hitachi max 57,5MB, Maxtor necelých 51MB ), takže je vhodný jako úložiště. Vyhledávání je také velmi rychlé, ale nijak výrazný rozdíl se nekoná. Hlukově je na tom velmi dobře, při vyhledávání mu občas chroupnou hlavičky, Hitachi se musel stáhnout pomocí AAM, aby to bylo srovnatelné, ale i tak byl mírně slyšet. Co mě ale nepěkně překvapilo, při zátěži ( kopírování XX GB ) leze pěkně rychle nahoru teplota, to bych řekl je jediný zápor tohoto disku, v žádném případě se nehodí do rámečků, snad jedině do hliníku.
Zdravím, ke svému Maxtoru Diamondmax10 jsem zakoupil Seagate 7200.10 200GB. Všechno OK, ale zatímco teplota Maxtoru v klidu je nějakých 33 stupňů, Seagate v klidu hřeje tak o 10 stupňů víc. Je to normální jev?
asi zalezi kde ho mas taky umisten jestli tam je dobry prisun vzduchu...ja mam 7200.10 320 GB verzi a mam teplotu kolom 33°
Hmm, pravdou je že jeho umístění není optimální :-( ale nedá se, nebudu kvůli tomu montovat celý komp. A propo, jaká teplota je ještě "bezpečná" co se HDD týká. Někde jsem slyšel že dlouhodobě by neměla být nad 50 stupňů.
Ještě jsem přemýšlel nad měřením teploty HDD, já to sleduju v Everestu 3.00/Senzory. A těžko říci jak přesně měří...jsem si tak vzpomněl na příchod prográmu na přímé měření teploty CPU od AMD (už nevím jak se jmenoval), tam ty teploty byly taky úplně jiné nežli je ukazoval Everest nebo SiSoft Sandra nebo systém...
Ještě koukám co máš za procesor a teda "čumim jak sviňa", :-) já měl to samé CPU a dal jsem max. 2550MHz při 1,48V tuším, TCaseMax 55 stupňů. Ty máš papírově horší procesor a dáš ho na 2700GHz se šíleným napětím 1,575V a uchladíš to AC Freezer 64 Pro...nestačím s divit. Co máš za case? Anebo je to watercooled?
[OT] case mam uplne obycejnej za par stovek,takz jsem se divil ze tak jde....chlazeny to je tim Freezrem a ve Speedfanu je stahlej na 50%
jinak na 2.5 GHz jde na default
edit: 1.575 jeste neni nejak "sileny" napeti
[/OT]
320ky topi dost no, mel jsem pred ni 40ku, a ta mivala 32-34, na stejnem miste mam ted 320 a ta ma 38-40°C. Coz je pro dlouhodoby provoz v pohode, jedou mi skoro nonstop a zatim zadny neodesel (vestinou menim po 3 letech).
jak jsem psal nahore mam teplotu taky okolo tech 33° a case mam standartne vetranou......takze tech 40 ° co ma comm se mi zda dost
Ja ji zas tak dobre vetranou nemam, protoze jsou vsechny ventasy na 5V :) Kdyz zvysim na 12V zadni AC Arctic Fan 12 tak se teplota dostane na cca 35°C. Ale ten hluk se neda :) Do 40°C je to v pohode :) V praci nam vetsina Seagatu pracuje taky na 40-45°C a nejsou problemy...