Mám tu někdo zkušenost se stativy??a s koupi stativu???chtěl bych si nějaký stativ pořídit,mám na to asi měsíc,tak bych to chtěl ještě prodiskutovat :cool:
Printable View
Mám tu někdo zkušenost se stativy??a s koupi stativu???chtěl bych si nějaký stativ pořídit,mám na to asi měsíc,tak bych to chtěl ještě prodiskutovat :cool:
a co chces na ten stativ posadit? kolko mas cenovy strop? na co ma byt? (atelier, teren, turistika ...)
Tak na stativ bych chtěl postavit dig. foták:Sony DSC - H1.:-)
Jo cenový strop to tak do těch max. 1000Kč.
A na co by měl být?tak určitě na turistiku,do terenu,a na nake to foceni spolecenskych akci,takze vlastne universal :o)
Aj keď zrkadlovka to nie je, H1-ka nie je práve malý foťák. Určite by som bral statív trocha tažší, ako bežné statívy pre kompakty, ale nejaký Velbon CX by ti mal postačiť. Skús sa spítať PiT-a, on má nejaký podobný statív primárne určený pre kompakt a vraj docela úspešne ho používa aj so zrkadlovkou.
Dost huste tvrdit po tom, co som par krat cvakol doma (este som ho neskusal vonku) s kitovym objektivom, ktory vazi 190 gramov a obraz nebol rozbity, ze ho pouzivam uspesne ;D
Inak mam Velbon CX440 .... ale CX444 mi pride lepsi... Tusim ho ma Over.
e1:
Neeeee docela docela docela docela docela na <>u slovo :cry: Opakuj si kazdy den pred spanim: celkom celkom celkom celkom :!:
Sorry, nemohol som si pomoct... Ale ty to pouzivas snad v kazdom svojom poste...
:mweheh::mweheh::mweheh::mweheh::mweheh: - toto som si nemohol odpustiť.Citace:
Původně odeslal PiT
Obavam se ze s timhle cenovym stropem toho moc nenatropis :-/
Ja pouzivam Velbon Ulttra Luxi a Maxi a na turistiku si nedovedu predstavit lepsi stativy. Bohuzel jsou dosti drahe a navic tvuj fotak je tak objemove maximum co bych na to dal. Vic bych se pri silnejsim vetru bal.
Klidne bych se (doufam ze me neukamenujete) podival po nejaky Hame. Vsichni na ni sice nadavaj ale ted jsem mimo a fotim s nejakou hamou a jsem az na totalne kostrbaty ovladani docela spokojen. Navic je by ses urcite s cenou vesel.
Z hmotnosti bych strasaka nedelal - na vetsinu stativu se da neco do stredu povesit a H1 neni az tak tezka aby to v mirnejsim vetru delalo problemy.
taK to je pro me novinka,že H1ka není zrcadlovka :o)
LOL .. a kdo ti řekl že je ? Možná sis někde přečetl že jto EVF - elektronická zrcadlovka. To ovšem nemá se skutečnou zrcadlovkou nic společného a je to daleko blíž k obyčejnému kompaktu ;-)Citace:
Původně odeslal Nazalogy
Zrcadlovka je od toho že má sklopné zrcátko a hledáčkem se díváš přímo přes objektiv, má taky mnohem větší snímací čip a spoustu jiných vlastností.
by me zajimalo, kterej sasek vymyslel preklad EVF - electronic viewfinder jako "elektronicka zrcadlovka"...Citace:
Původně odeslal theedge
Tak ale dělat se s tim něco dá :-).Jo Velbon jsou dost drahé všim sem si už :oP.Citace:
Původně odeslal sx02
H1čka má 500g.:-).Jo už jsem se po nake Hamě koukal a nevypadají špatně, no a v některych prodejnach si můžu stativ i vyzkoušet což není špatné :!:
No jeste by me tak zajimalo jaka je vhodna vyska stativu v rozlozenem stavu .
no a tedy je par stativu : http://www.alfacomp.cz/php/zbozi.php...ol=0&zbo=60591
http://www.alfacomp.cz/php/zbozi.php...ol=0&zbo=60607
http://www.alfacomp.cz/php/zbozi.php...ol=0&zbo=60605
http://www.alfacomp.cz/php/zbozi.php...ol=0&zbo=60611
Kto bude fotit. Ty alebo my? Ja som sa snazil pre seba vybrat stativ, ktory bude vyskovo na tom tak, aby som z neho mohol odfotit postavy vo vyske ich oci resp. aby som sa pri nom nemusel velmi hrbit ja. Vyssie stativy ako CX440 (max = 175cm) uz neboli az tak skladne a boli drahsie...Citace:
Původně odeslal Nazalogy
Tvoj fotak = EVF = Electronic ViewFinder = elektronicky hladacik = falosna zrkadlovka.
Presne tak, zalezi od toho aky si vysoký. Ja osobne mám výšku 185 cm a podľa toho som si vybral aj statív s nejakou rezervou pre prípady fotenia na nejakom kopci, v potoku, atď. s maximálnou výškou 202 cm, a niekedy to je l en tak akurát. Na druhej strane má to aj svoju nevýhodu, to že mám vysokú minimálnu výšku, čo by v prípade fotenia makra mohlo vadiť. Tiež by som ťa upozornil na to, že moc vysoký statív je na tom horšie so stabilitou, hlavne tie lacnejšie ľahké kusy. Mať H1-ku a vo výške skoro dvoch metrov na statíve s váhou okolo 1-1,5 kg v silnom vetre by som fakt nechcel. Mám rádovo dražší model a ťažší foťák a viem čo to robí keď fúka.
Presne preto som spomenul CX444, ktory by mal mat kovovy aj stred... CX440 ma kovove len nohy.
tak ta CX444 vypadá senzačně,jen asi na ni nebudu mít :confused:Citace:
Původně odeslal PiT
DF 50F mi taky nepřipadá špatný :-)
Tak to já mám asi 177:-) , takže by byl lepší stativ pro mě asi pod 2m,že ? podle toho co píšeš :-) No a kdyby ten stativ měl okolo 1.5kg a 0,5kg foták,šel by ten stativ ještě nějak zatížit aby byl ještě víc stabilní ? :-)
S dlzkou volis vzdy kompromis. Imho je lepsi 150-170cm stativ ako 180-200 ... pretoze v tychto lacnych triedach sa ti to bude vo vetre klepat tak, ci tak...Citace:
Původně odeslal Nazalogy
A co sa tyka druhej otazky, tak myslim, ze nie... Jedine, ze by si si zbastlil nejaku podlozku medzi hlavu stativu a fotak, co by mala 1 kg alebo tak :D
Viem že Velbon predáva Stone Bag, ale neviem či sa dá použiť aj na nižších radách statívov. Upevňuje sa medzi nohy statívu a je možné do neho vložiť nejaké závažie aby ti stabilizoval statív. Nájdeš ho na tejto stránke: http://www.velbon-tripod.com/accessories01.htm.
v Kopřivnici ,mají super levné stativy FOMEI ,tak se podívej jestli by se ti nějaký líbil ,jinak mají pobočku i v OV : http://www.markofoto.cz/katalog/pris...y/stativy.aspx
jo,kuknu se tam :-);)Citace:
Původně odeslal Neo_
já mám myslím tady tenhle (mimo jíné)
http://www.markofoto.cz/katalog/pris...17-stativ.aspx
a rozhodně nemůžu doporučit na nic jinýho než kompakt. použil sem ho tak 10x (s olympusem E20)a už mu zajíždí spodní dílce nožek. A i tak sem foťák vždycky chytal, kdyby náhodou zafoukal vítr...celkem dobrý zkušenosti mám s manfrotto, ale ty budou asi pěkně mastný. Snad v bazaru by se daly sehnat. Na turistiku to taky není ideál...
No newim,jestli je to jen muj pocit,ale ty Stativy Fomei mi pripadaji z tech fotech moc křechké,a ten profil tech nožek (trubek) nic moc :confused:Citace:
Původně odeslal russianblue
no vždyť píšu, že je na prd. Hama je o fousek lepší. Teda kámikovi vydržela asi 5let. takže by ti na focení 10x do roka měla vydržet docela dlouho...Citace:
Původně odeslal Nazalogy
osobně teď používám tady ten, viděl sem ho prodávat v bazaru za +-3,5k
je teda dost těžkej.
http://www.fotoapparatuur.nl/Manfrot...f/Ad71879.html
edit::bazar http://www.paladix.cz/bazar/index.php?adid=22466
Tak tak by měl vypadat pořádný stativ :!: Nad timto stativem bych nevahal a bral bych ho hned ale ještě mít na něho peníze :cool:Citace:
Zapomeň na to že že do 1000,- koupíš něco rozumnýho. Všechno to budou ty nejlevněkší modely -> co čekat os nejlevnějších věcí sis snad už v životě udělal obrázek sám.
Blbost ... tím zvyšuješ páku a ještě víc bys ten stativ znestabilnil. Je to jako bys dal na ještě vachrlatější stativ ještě těžší foťák. Tím si ke stabilitě moc nepomůžeš ;-) Dělá se to tak že se na středovou tyč dolů mezi nohy zavěsí závaží.Citace:
Původně odeslal PiT
Místo vyhazování peněz za zmiňovaný "stone bag" splní stehnou funkci igelitka se šutrem ;-) Ale já ti spíš doporučuji zvýšit si cenovej strop a koupit solidní stativ.
Mas samozrejme pravdu :oops:
Ja som sa k tomu stavial ale tak, ze co asi spravi par kilova taska s kamenmi s tym umelohmotnym stredom stativu, ked ju dole zavesis... preto som doporucil CX444ku.
[QUOTE=theedge]Zapomeň na to že že do 1000,- koupíš něco rozumnýho. Všechno to budou ty nejlevněkší modely -> co čekat os nejlevnějších věcí sis snad už v životě udělal obrázek sám.
Ale když vemeš vpotaz to,že ten stativ nebudu používat každý den,ale parkrat do měsíce,tak myslím , že by to mělo stačit>:}
mierne OT > Velbon 2000V za 2k je asi najlacnejsi plne kovovy stativ http://www.velbon.com/jp/catalog/she...00v/2000v.html je to presne ako ta najjednoduchsia sherpa ale nema kluku na vytahovanie (to je dobre) a ma iba jednu polohu noh (co je relativne zle, ale mna to na zrkadle netrha)
[QUOTE=Nazalogy]Citace:
Původně odeslal theedge
jenomže pak moc nechápu co od nás teda chceš radit ??? -> Mám prachy jen na ten nejlevnější shit a nejsem ochoten přidat ani korunu ... poradtě co mám koupit ? LOL
já si myslim že jakejkoli dost vysokej. vítr nefouká často a závaží na spodku stativu pomůže. bych bral klidně i hamu....
Zdravim. Mam stejny problem-shanim nejaky stativ.
pozadavky:
bude to pro SONY DSC-H1
cena do 1350kc (vic urcite ne!!)
vyska okolo 185cm-nebo vice (ja mam 195cm:-()
jediny co by me mohl vyhovovat je tento: http://www.cybex.cz/Produkt.aspx?Typ...cut=VEL-CX540F
Co na nej rikate? myslite, ze ze za tu cenu sezenu lepsi?
[QUOTE=theedge]ja bych nedelal az takovej vitr, i v kategorii "nejlevnejsi shit" jak jsi to emotivne nazval ty jsou pomerne slusne rozdily v pouzitelnosti a kvalite.Citace:
Původně odeslal Nazalogy
Sice s tim nemam moc osobni zkusenosti (stativ nemam nervy tahat a kdyz uz, tak jsen jakysi rusky asi 30 let stary, ale lehoucky), ale urcite se najde spousta lidi co maji zkusenost s levnymi stativy, ktere presto vydrzely a dobre slouzily a naopak, ktere byly naprd...
Neni potreba hned kricet, ze je to nepouzitelny shit...
nechápu proč by stativ musel bejt přesně v úrovni očí. já bychse nebál koupit třeba nějakej 160cm.
No možná je to tím,že když chceš toho fotit víc a stojíš u toho stativu delší dobu tak aby tě nebolelo v zádech a nechodil jsi pak jako naky duchodce tak si koupis stativ u ktereho nebudes stat zhrbeny a tak si koupis takovy u ktereho budes stat rovne :!:Citace:
Původně odeslal crashpc
Ale zas hur se bude fotit makro s vetsim stativem :p
[QUOTE=Neller]Zdravim. Mam stejny problem-shanim nejaky stativ.
pozadavky:
bude to pro SONY DSC-H1
cena do 1350kc (vic urcite ne!!)
vyska okolo 185cm-nebo vice (ja mam 195cm:-()
Tak to jsme dva :) a zrovna i na ten stejny typ fotaku :roll:
Jo Hamy nevypadají špatně :) Třeba Hama Star 63, ale zdá se mi,že Velbon jsou na tom líp.:)Citace:
Původně odeslal crashpc
A s tím větrem to asi u nás zas tak špatné asi nebude:p pochybuju,že budu fotit v nake vycichrici nebo uraganu ;)
[QUOTE=theedge]No ty teda umíš pozvednout a zlepšit náladu ???Citace:
Původně odeslal Nazalogy
[QUOTE=Nazalogy]Citace:
Původně odeslal theedge
Tady jde o zvednutí nálady ? Aha tak to sorry ... já myslel že chceš poradit stativ. To jsem se teda snažil opravdu zbytečně :-)
Nicméně přeji hodně stěstí při výběru stativu.
jj Star 63 už je slušnej.
----------Citace:
Původně odeslal Nazalogy
no já mám FOMEI W600 s hlavou 5000H a vypadá skoro stejně.
Jestli chceš tak se podívej cvaknul jsem ti ho .Jinak toho bordelu kolem si nevšímej ,přestavuju si pokoj :)
llink :http://forum.pctuning.cz/gallery/alb...330/stat...JPG
nemate nahodou nekdo tento?: http://www.cybex.cz/Produkt.aspx?Typ...cut=VEL-CX540F
nebo co si o nem myslite?
[QUOTE=Neller]Zdravim. Mam stejny problem-shanim nejaky stativ.
pozadavky:
bude to pro SONY DSC-H1
Tak mě ted napadlo,co máš k te H1čce za brašnu ? :!:
[QUOTE=Nazalogy]podle obrazku by to snad mela byt tato: http://www.aaafoto.cz/inshop/scripts...2812&Level=389Citace:
Původně odeslal Neller
je hodne mala, ale pekna, ale H1cku, tam narves tak-tak!!!!
[QUOTE=Neller]Vypada dobře,ale vic nic než H1čka se tam nevleze ? :pCitace:
Původně odeslal Nazalogy
[QUOTE=Nazalogy]bys to musel videt. vleze se tam na vysku uplne presne...co se tyce delky brasny, tak brasna je rozdelena na dve casti-pro fotak a pak jeste jedna takova posunovatelna kapsicka...tam se vlezou tuzkovky+USB kabel k fotaku (vic ne).Citace:
Původně odeslal Neller
nekteri z vas evidentne nepochopili, ze jsou veci na kterych se nevyplati setrit... a stativ je zrovna jednou z nich... dobra volba (z te nizsi tridy) je napriklad ten MadCapuv Velbon...
ale kupovat stativ za litr s tim, ze za mesic pujdu kupovat neco "bytelnejsiho"? zamyslete se - stativ neni vec, ktera vam bude slouzit mesic, ale treba leta
---------Citace:
Původně odeslal MikeD
Naprostý souhlas ,na pořádném a bytelném stativu se v celku nemá ani po 10ti letech nic pokazit ;)
[QUOTE=Neller]Ještě mě tak napadá,ta nabíječka co je u toho fotáku do jaké kapacity je schopna nabíjet nabíjecí baterky????byly totiž k fotáku přiložené baterky Sony Stamina 2100mAh,tak by mě zajímalo jestli nemáš náhodou odzkoušené i baterky s větší kapacitou:p Protože jedny baterky je málo,tak bych chtěl koupit s nakou ještě vyšší kapacitou třeba 2600mAh tak jestli to má cenu :)Citace:
Původně odeslal Nazalogy
sem se dival na ten co psal MadCap, ale ten ma tusim max 170cm....ja mam 195cm, takze ten u me nepripada v uvahu:-(
Zatížení hlavy u stativů jako je CX440/444 je pouhá teorie. V reálu mají tyhle plastové hlavy nosnost maximálně 0,75 kg, potom už foťák neudrží. Vím to, protože jsem to zkoušel.
Neller: pokud chceš postávat hodiny u stativu, tak je to málo. Pro všechno ostatní je výška 170 cm naprosto v pohodě. Uvědom si, v jaké výšce máš při tělesné výšce 195 cm oči (imho max. 185 cm) a stačí se trochu rozkročit a jsi cca na těch 170 cm. U stativu se nestává v pozoru ;)
170cm je pro me fakt malo. Sem se taky ridil podle vysky mych oci, takze ted hledam stativ 185cm. Jinak stat v pozoru u toho nebude, ale ani nijak extreme rozkrocenej. Ted jen najit ten spravny stativ.Citace:
Původně odeslal jan555
tak proste nasetri 2-3 tisice a kup poradny stativ... porad nedokazete pochopit, ze na stativu se nevyplati setritCitace:
Původně odeslal Neller
na všem se nevyplatí šetřit :)
sám měřím 2m a nevzpomínám si, kdy bych dával foťák na stativu nad 160cm. Né pro to pohodlí, ale pro použitelnost záběru. V 80% ho nechávám složenej, mám rád žabí perspektivu.
mnohem důležitější je "hlava", od které očekávám, že udrží foťák i když ho namířím rovnou na zem. Protože ty plasťáky dávaj tak maximálně "panorama" kdy je foťák vodorovně ->většinou vyváženej.
jj, šetřit se nevyplatí... rozhodně si ale myslim že stativ může bejt klidně o 20cm nižší než ste vy a nebude to dělat problémky.
Tak z toho co jsem si přečet,mě jen napadá,že bude asi nejlepčí mít "hlavu" z nakeho kovu a ne plast :rolleyes:Citace:
hlavně si musíš odpověďet, kolikrát ročně ho použiješ a kde.
pokud to bude 12x ročně, a většinou panormama, tak ti stačí i plast.
jjj. myslim si že když se člověk naučí, bude ho používat každý druhý focení.
[QUOTE=Neller]Tak nakonec sem si brašnu vybral : LOWEPRO Edit 140,je superní,vleze se do ní všechno,měl sem štěstí byla poslední a jsem s ní nadmíru spokojený :!:Citace:
Původně odeslal Nazalogy
[QUOTE=theedge]Po menším výletu obhlédnout nake stativy,sem narazil na stativy HAMA a teda vám povím to zpracování celé te "hlavy" no diky ale nechci,tak sem zase vyrazil o kousek dál a narazil sem na krámek specializovany na fotaky a nasel sem si tam Velbony a reknu teda to je rozdíl az sem koukal :o uz to zpracovani te hlavy je teda superní,tak sem se jeste trosku vyptaval a ze zkusenosti prodavacky,ktera mi pripadala dost zkusena sem se dozvedel ze jak prodavala Hamu tak mela problemy , ze se ji stativy vracely na reklamaci zpet,protoze se jim vzdycky zlomila hlava tak reseni byla vymena,tak ted uz jen prodává Velbon,ze jsou vsichni s nima spokojeni :!:Citace:
Původně odeslal Nazalogy
Takze musím s tebou jen jedine souhlasit, a radsi pridam a koupim Velbon :!: THX :)
[QUOTE=theedge]Zapomeň na to že že do 1000,- koupíš něco rozumnýho. Všechno to budou ty nejlevněkší modely -> co čekat os nejlevnějších věcí sis snad už v životě udělal obrázek sám.
Taky mi říkala,že lepší je koupit Velbon,který vyrábí jen stativy,než Hamu která se věnuje všemu možnému :rolleyes:
Tak aspon sem vam to chtěl prezentovat,tak si to přeberte jak chcete :)
no takze nic noveho . co jsi cekal ze ti rekne ? "berte hamu a vubec se nebojte setrit" ?
občas se to i stává. bohužel to ale neni pravidlem. za kvalitu se platilo dycky a tak to bude furt.
Když jsem si nedávno vybíral stativ, tak jsem byl také zatížený tím, že bych za něj nedal více než 1000 korun.
Jenomže když sem si vyzkoušel co vlastně za ty peníze dostanu, tak jsem se rozhodl pro Velbon Sherpa 750R a jsem maximánlě spokojený. Má výměnou kovovou hlavu, čtyřdílné nožičky a skutečně příjemné a rychlé ovládání. Když na něj postavím foťák, tak nemusím mít strach.
Mě to za těch 2500 stálo.
To už je iná trieda, ale statív je to dobrý. Ja mám Sherpu 450n (dá sa vytiahnúť na dva metre).Citace:
Původně odeslal J!Rka
Pozerám, že všetky kusy teraz dostali koncovku R. Viete čo je nové oproti starším modelom s rovnakým číslom?
Trochu se změnily rozměry stativů a také koncovky nožiček se liší, ale konstrukce stativů zůstala stejná.Citace:
Původně odeslal e1
Určitě to nejsou změny, které by stály za výměnu :-)
Na stránke Velbonu už nie sú uvádzané všetky parametre (nevidel som tam akú dlžku má stredná tyč), takže toto som nevedel porovnať. K tým nožičkám - myslím si, že je to dosť dôležité. Tie gumené nožičky čo ja mám na statíve sú dosť o ničom, na mokrom povrchu (kachličky, alebo ľad) statív vôbec nie je stabilný. Keď sa v takýchto podmienkách ľahko opriem o foťák, tak nohy statívu sa trocha rozbehnú, a je to dosť blbé. :-/
Myslel jsem si, že starší Sherpy měly takové ploché gumové nožičky. Já mám na stativu takové gumové válečky.
Ta kluzkém povrchu bych tomu také moc nevěřil, ale když se ty nohy nevytáhnou úplně a nechají se v první poloze rozevření, tak je to i na kluzkém povrchu dostatečně stabilní. Měl jsem na něm postavenou i kameru a neměl jsem problém s ujížděním na parketách.
Ja mám len jednu polohu na otvorenie. Keby mi najnižšia poloha vyhovovala na fotenie, tak by som ju použil, ale bohužial...
Ja mam HAMA STAR 61, vaha 1,2 kg, max. vyska 153 cm, po zlozeni 60 cm, no ale ked mam pravdu povedat, Ti ju "vrelo neodporucam". Stala ma nejakych 990 Sk, no je to shit, hned na prvom vylete v terene mi praskol plastova objimka, takze som to musel potom trosku upravit a dalsia nechutnost bola, ze mi ten pritlacny kolik na hlave nechutne porypal spodok fotaku. Stabilita nic moc, no ale zase nerobim profi fotky na nejake panoramky a obcasne fotenie v prirode to po mensich upravach ujde. Ked chces sa fakt venovat foteniu, tak ruky od HAMY ber prec... Jedina podarena vec je to puzdro na rameno pre stativ, to sa im podarilo.
neco prasklo? bez to reklamovat, ne? vsadim se, ze to praskne jeste 3x, protoze to proste prasknout MUSI, praskaj i nektery levny velbony.
Jinak ja vybiral stativ vylozene podle mechanicke odolnosti (taky ceny a celkovyho dojmu a vlastnosti samozrejme) a nakonec jsem koupil Velbon 2000V. Je az na detaily celokovovej, nohy pri rozevzeni drzi v kloubech a nelamou je. Kdybych chtel fotit zivot v trave, tak se da fotak pisroubovat i na spodni stranu tycky. Ke sve radosti ho pouzivam uz asi rok :). Nevyhoda je trosku vetsi hmotnost, ale cert to vem, aspon ho nechodim reklamovat po kazdym pouziti :-D.
Pokud byste chtěl někdo fakt pořádný stativ, tak http://4um.ocguru.cz/showthread.php?t=47485
(sorry za OT, ale třeba pomůže)
ja mel k Ixusu znacne predimenzovany Velbon Ultra Luxi-F. dle me naprosto paradni stativ. slozeny relativne maly a lehky. rolozeny slusne vysoky (i kdyz na moji postavu by mohl byt vyssi). skvely mechanismus aretace nahou (zadne hnusne plastove zamky... - profilovana trubka ktera se zamkne pootocenim). na hlave temer zadna plasty nenajdete a navic ma 3 vodovahy. jsem zvedav jak si poradi s tim drobkem (785g +
max 650g) za ktereho vymenuju Ixus. udavana nosnost je 2kg. a vypada to ze se tomu i da verit. kamos ho u me zkousel a sam jej poridil na Nikon D70 + 18+70.
Prosimte tak pak dukladne poreferuj, tohle me bytostne zajima. Docela se bojim ze ten Ultra-Luxi to nezvladne. Mam ho tu taky a zkousel jsem na nej dat Fz-20 a rozhodne to nevypadalo moc stabilne. :-/Citace:
Původně odeslal tominek
Dikes.
Stativy jako Ultra Luxi skutečně nejsou určené pro zrcadlovky. Udávaná nosnost stativů je často mimo mísu (nevím, co občas udává, možná hmotnost, než stativ "lehne"). Obecně je vhodné vycházet z toho, že udávaná nosnost stativu i hlavy by měla být nejméně 1,5 násobkem maximální váhy kompletu (např. tělo+grip+blesk+nejtěžší objektiv), lépe je násobit dvěma. Je to sice pro někoho luxusní přístup, ale zaručuje výsledky - nehledě na to, že i velmi kvalitní a robustní stativy je vhodné stabilizovat další zátěží (typicky brašnou na háku).
tak ten 1.5x nasobek mi temer vychazi (teda bez gripu ktery zatim porizovat asi nebudu). ale rikam, sam sem zvedav jak me to bude vyhovovat. ale co jsem to zkousel s tim Nikonem + Nikkor 17-80 prislo me to OK. ale samo to bylo jen parkrat. uvidim jak to bude vypadat. sem celkem pripraven ze budu muset casem koupit novy. ale ta hlava na ultra luxi-f me neprijde jako uplna sragora (samozrejme nelze srovnavat se stativy a hlavama co pouzvan jan555)
Tak sem si už koupil dneska stativ : Velbon CX 560 :-) ted už jenom chybí to krásné počasí :-)
http://www.megapixel.cz/produkty/pri...on-cx-560.html
Má to kovový stred?
Kovový střed to má>:}Citace:
Původně odeslal e1
Uz to nemuzu vydrzet a potrebuju si taky nejaky stativ koupit, problem je v tom ze mnou pozadovanou vysku zadny nema:-( Nemate pls nekdo tip na nejaky celokovovy stativ-a vyska alepon 180cm (lip jeste vic).
ja sem nasel tydle dva, ale: Velbon 250n a Velbon 450n, ale nyni se uz prodavaji 250R a 450R a ty jsou nizssi a nebo maji na cybexu blby vysky tech dvou stativu (250N a 450N)
http://www.cybex.cz/Produkt.aspx?Typ...=VEL-SHERPA450
http://www.cybex.cz/Produkt.aspx?Typ...=VEL-SHERPA250
nemate nekdo jeden z tech dvou? 250N a 450N?
nebo nejaky jiny celokovovy stativ..diky za tipy.
Ja mám Velbon Sherpa 450n, maximálna výška je cez dva metre, s tým, že z toho cca. 30 cm je stredná vysúvacia tyč. Je možné, že niekde ti tú veľkosť uvádzajú bez tej tyče.
Citace:
Původně odeslal e1
je ten 450n celokovovej? jak ses s nim spokojenej? nasel jsi na nem nejaky chybicky? No s tou stred. tyci me taky napadlo, ale dnes sem byl v obchode a dival na 250R a ten urcite tech 185cm nebo kolik maji u 250N na cybexu nema-prisel me dost nizkej tak 175cm-180cm max!
Som spokojný, až na jednú vec. To sú gumené nožičky, ktoré majú tendenciu na mokrom, alebo hladkom povrchu nezostať na mieste + určite by mi nevadila malá vodováha. :) Okrem pántov je celý kovový, len poistky na nohách sú z tvrdého plastu.
Před časem jsem Ti něco psal, ale nepadlo to na úrodnou půdu ... Zkusím to ještě jednou:
Při tělesné výšce 195 cm je stativ vysoký 170 cm zcela vyhovující. 170 cm je základna pro hlavu, přidáš běžnou hlavu a jsi cca na 180 cm, nasadíš foťák a jsi u 190 cm, což je výš, než kde jsou při téhle tělesné výšce oči, když stojíš ve vojenském pozoru ... (tady nekomentuji výše uvedená komba s hlavou, trochu netypický případ)
Z toho vychází i fakt, že vyšší výšky než 170 cm dosahují jen maxi modely "spotřebních" (tzn. kategorie cca do 10K!) stativů výrobců jako je Manfrotto, Giottos, nebo Velbon. Prostě vyšší stativ prakticky nikdo nepotřebuje a imho ani Ty ne. Čím vyšší stativ, tím víc sekcí nohou/váhy/velikosti ve složeném stavu anebo naopak obvykle méně stability.
Navíc u stativů zmíněné třídy jde s vytažením tyče pevnost rychle dolů. Nejvhodnější ze zmíněných bude tedy opravdu ten největší, protože nebudeš muset vytahovat středovou tyč, resp. vytahovat minimálně, ale skoro 70 cm délky ve složeném stavu (kdoví, jestli s hlavou, nebo bez) je už skutečně dost. Každopádně si to vyzkoušej v krámě (nemusíš to tam kupovat a tyhle stativy jistě budou někde mít) a to i s foťákem!
Já jsem na stativy dost náročný, takže nebudu ani nic doporučovat, bylo by to cenově jinde.
jan555, aj súhlasím s tebou, aj nie. Je pravda, že na normálne fotenie stačí napr. tá 170-ka, ale väčšia výška statívu sa ti môže zísť napr. pri fotení z kopca, alebo keď chceš byť trocha nad davom, prípadne keď fotíš v zime v hlbokom snehu, alebo práve stojíš so staívom v potoku, kde sa ti zarije statív so štrku a hneď strácaš cenné centimetre. Somzrejme toto sú neštandartné situácie, ale napr. ja som už fotil tak, že sa mi dlhšie nohy na statíve hodili (pri rieke a v snehu).
Ale jistě, jenže takové situace se v životě hobby fotografa vyskytují zřídka a imho je lepší se přikrčit než s sebou celou ostatní dobu tahat něco, co většinou nepotřebuji, nebo mít stativ méně pevný, než jsem mít mohl. Profíci fotící z nadhledu zůstanou u svých obřích Gitzo, nebo Linhof stativů.
Mimochodem, většina lidí používá o dost menší stativy než by bylo "ideální". Protože rozloží stativ, nafotí, složí a jdou dál, co na tom, že se u toho krčí, většinu času netahají na zádech víc, než skutečně potřebují.
Stativy jsou moc složitá oblast a ideální, univerzální kompromis neexistuje. Některé stativy se mu blíží, ale za cenu, kterou kdokoliv z nás těžko v dohledné době zaplatí (když mu to nezaplatí to, co fotí).
ja mam velbon 2000v co je vlastne sherpa 250 bez kluky na vytahovanie strednej tyce a zaraziek na nohy (ma len jednu polohu, ale to je mne osobne sumak) a nikdy som nemal pocit ze je "maly" (162 + 30 stredova tyc) a to mam 189cm :). Ako pisal uz jan, neni vobec nutne ci ziaduce mat stativ tak, aby bol do vysky oci, nezabudajte, ze hrozne moc objektov je pri foteni z vysky oci hrozne nudnych ;) tak isto je otazka, ako casto ten stativ hodlate pouzivat a podla toho zvolit velkost investicie a vhodny kompromis ;) ja som si zvolil 2000v lebo to bol najlacnejsi full metal stativ (rok aj cosi dozadu 2k co bolo tak nejak o 1k menej ako sherpa 250, dnes uz to je asi inak s cenami). Btw tieto sherpy maju solidne hlavy, ale chyba im obcas vodovaha pre fanusikou panoram (to ja nie som)
tuna je clanek o stativech tak to mozna nekomu pomuze