Pár výcvaků krajinek. Komprimace narychlo jim ale moc nesluší....
Printable View
Pár výcvaků krajinek. Komprimace narychlo jim ale moc nesluší....
Mně se to líbí, i když to kdovíjaký nápad není...Citace:
Původně odeslal Mac Manar
Mysím, že krajinky budou Tvoje silná disciplína.
Citace:
Původně odeslal Darth Maul
Děkuji za pochvalu, zvláště od tebe potěší.
Krajinek mám spousty, tak posílám něco ze ZOO.
Lev je focený přes špinavé sklo na iso800.
Přidám ještě pár z letadla nad Sharm EL Sheikh.
Krajinky jsou pěkné (u té první vidím zajímavý erotický podtext ;) ), ale to poslední je dokonalá, nádherná. Ten pták je taky výborný, jen bych doporučoval říznout zleva a zespodu.
Děkuji moc :). Z focením zvířat a portrétů zatím moc zkušeností nemám (rád se nechám poučit), taky mi chybí teleobjektiv. Zatím si vystačím se seťákem, až mě omrzí (zatím cca 8000 fotek), tak vyměním sklo. U seťáku se mi líbí vynikající přenos kontrastu, ostrá kresba do krajů při cloně 8-14 (nejlepší je 9-10), u mojeho kousku žádná vinetace a absence aberace.Citace:
Původně odeslal jan555
Ještě pár krajinek...
Třetí fotka by měla prezentovat sportovní příběh(to nebyl původní záměr), bohužel je focená v příšerných světelných podmínkách, což mě donutilo použít iso1600 (F4.5)abych získal použitelný čas 1/250s. (zatím bez úprav)
Nejsou některý ty krajiny z okolí Hohe Wandu v Rakousku ?
Citace:
Původně odeslal theedge
Nene :) jen Československo (v posledním příspěvku je Malá Fatra - Pohled z Velkého Rozsutce na Malý R. - za dobrého počasí tam udělá pěknou fotku i Pepa ze Lhoty s 1.3MP Umaxem) , ale do Rakouska se chystám letos.
myslím, že do Rakouska se nedostaneš...:-) Max na Pustevny....
Tvé fotky mají své kouzlo...měl bys ale fotit víc a koupit si konečně nějaký pořádný objektiv a nervat peníze do PC které je ti na nic....
Marty
tve krajinky jsou bombasticke. letecke fotky take vypadaji dobre. zviratka moc nemusim ale v tvem podani se mi hodne libi. zkus nacpat nektere fotky do ramecku (vim ze o tom to neni ale lepe vyniknou;) )
Poslední sníh - Pohled z Malé Fatry na Západní Tatry
Ty krajinky jsou celkem pekne, akorat ta posledni se mi moc nepozdava. Jinak pokud mas D70 tak by z toho slo imho dostat vic, treba dostrit, kapku saturace apod.
ta prvni krajinka je paradni.. jenom maly rypnuti: radsi bych sirokouhlejsi :)
ta druha je moc tmava rekl bych.. zkus ji zesvetlit.. jinak tam jsou paradni mraky
ot: nevim jeslti pouzivas prechodak, ale pokud fotis prevazne krajinky, tak bych ti ho doporucil..
EDIT: jakym sklem jsi fotil tu prvni pls?
Všechno je focený setákem 18-70Citace:
Původně odeslal bufobufo
Přikládám jedno panorama z Roháčů.
Tak ta posledni je supr, asi nejlepsi, co tu mas!
ta posledni je naprosto famozni...
ot: bud mas dobrej kousek ty 18-70-ky nebo mas dobre postprocessing :)
Moje tak ostra neni... :-/
Mám sice skvělý kousek seťáku , ale na tak malém formátu to stejně není vidět.Citace:
Původně odeslal bufobufo
Přikládám další fotku z Roháčů tentokrát bez rámečku, mimochodem používám polarizační filtr HAMA a můžu říct, že polarizuje naprosto stejně jako BW (dokonce mi připadá . že má menší barevný posun, ale pokud fotíte do rawu , tak je to fuk) takže se ho vůbec nemusíte bát, za ty peníze nejlepší poměr cena/výkon.
Jasně, všechny cirkulární polarizáky polarizují podobně, rozdíl je právě v barevném posunu, ve ztrátě kresby (vyfoť si něco s filtrem a bez a uvidíš), v antireflexních vrstvách a zpracování.
Ta fotka je pěkná (uvidíme, kdo se do Tebe opře za ostření a šum), evidentně bys uživil i nějaké širší sklo. Ad barevný posun - barvy jsou nereálné, takže zrovna z tohohle těžko soudit.
Barvy jsem samozřejmě upravil :), protože krajinářské fotografii se obecně přidává trošku zelené. (neplatí vždy). Ztráta kresby je naprosto stejná jako u BW tzn . žádná.(známí ho má a můžu dát fotky vyfocené s CPL BW a hamou a vsadím se , že nepoznáš rozdíl ani 1:1.(BW má malilinko větší barevný posun , který je asi dán množstvím antireflexních vrstev, které někdy u hamy chybí - záběry se sluncem) Z jakého důvodu by měla být ztráta kresby ?Citace:
Původně odeslal jan555
Z důvodu nekvalitního skla. Kresba se zhoršuje s jakýkoliv přídavným elementem, jen s některými víc. Nafoť si to samé s filtrem a bez a porovnej si cropy.Citace:
Původně odeslal Mac Manar
CPL HAMA je vyroben z optického skla jako 90% kvalitních filtrů. Testovacích fotek s filtrem a bez fitru mám stovky a v kresbě rozdíl není. Nemám důvod lhát, když by zhoršoval kresbu tak by šel hned z domu.Citace:
Původně odeslal jan555
Po červené.....
Jen jeden příklad - a to je jen UVčko. Kdyby šla řeč o Hama HTMC nebo ještě lépe o C14, dalo by se o kvalitě alespoň diskutovat, vzhledem ke zmínce o chybějících AR vrstvách to ale není ten případ a viděl jsem toho v životě už fakt hodně. No nic, myslel jsem, že Ti to třeba pomůže.
No UV HAMA jsem v ruce neměl , to je fakt, ale CPL je , co se týče kresby naprosto v pohodě... ted jsem v práci, takže nemám moc času , ale později přihodím nějaké srovnání na důkaz...Citace:
Původně odeslal jan555
K posledním třem: Takovýhle fotky se mi líbí a jsem rád, že se tu něco takového občas objeví :-) Klady určitě převládají, u dvojky by mi ani tak nevadil šum, ale když už se ti povede tak skvělá fotka, tak proč něco neuděláš s tím žlutým nádechem? První a třetí jsou v pohodě, ale na dvojce je to vidět dost, což je škoda.
Ad Hama - pamatuju-li se dobře, tak největším nedostatkem jejich polarizáků byla postupná degradace v čase; dostl lidí na něnadávalo kvůli tomu, že časem zmléčněly. Podle mě je v tomhle ohledu lepší Marumi, stojí ještě míň, stížnosti nejsou a četl jsem něco ve smyslu, že snad používají stejné sklo jako hoya...
To Panamorama z Roháčů je parádní. Moc se mi líbí :)
Panorama ROHACE je super...........
Další z Roháčů.......
Dobry, ale ten clovek me tam rusi, respektive on se ztraci, takze pri podrobnejsim pohledu rusi. Bud ho tam dat nejak vyrazne a nebo spis radsi vubec. Jinak TK moc pekna... barvy atd supr.
Ja bych nechal nad vrcholkem trochu vic mista.
tan clovek fakt pusobi trochu rusive a mraky vpravo nahore mi prijdou misty dost neprirozene "vysmazeny". ale jinak krasna fotka
Ten člověk se mi tam líbí, umožňuje to zajímavé vizuální klamy v poměrech velikostí. Byla by to moc pěkná fotka, nebýt (na můj vkus) přeostřená a předně brutálně překonstrastovaná. Uber a bude to lepší, pokud je tomu tak proto, aby vynikly (moc pěkné) stíny mezi horami, bylo by imho lepší dělat to jen selektivně.
Díky všem za komenty.
Turista je skutečně nespávně umístěn, bohužel v dané situaci jsem si nemohl moc vybírat.
Posílám 2 verze panoramat a potřeboval bych vědět , které působí líp...
Díky
Ja jako zastánce barevných fotek, jsem pro barevnou ;)
Jednoznačně barva - pro B&W nevidím v tomto případě žádný důvod...
v BW to je hrozna nuda hlavne ked ta farebna verzia ma take pekne farbicky :) sam musis vidiet, ako moc peknych detailov v tej BW verzii zanikne a nic nove neprida :)
Dlouho jsem nikde nebyl (žena, dítě, práce...), tak posílám alespoň letošní pohled z Malého Rozsutce.
Až na ten padajúci horizont v tvare U to je dobré. Keď som fotil panoramu so seťákom, vyšlo mi to vždy podobne... :(
Přidávám jednu testovací s tamronem 55-200mm 4-5.6. (skvělé sklo za hubičku)
200mm (ekv.300mm)
F 5.6
čas 1/1250s
iso400
Další opět s tamronem 55-200
200mm (300mm)
F 5.6
čas 1/640s
iso400
Toho pštrosa máš trocha podexponovaného a tiež by tam neuškodilo viac kontrastu. Ja by som ešte aj viac clonil, lebo zobák je už mimo HO, F8 by mohlo byť OK. Kompozične by som možno skúsil fotiť na výšku, aby tam bola aj časť krku, ale potom by si musel použiť kratšie ohnisko a tam by si asi stratil bokeh. Samozrejme za tie prachy je tá kresba z 55-200 fajn. :)
Prvú fotku radšej hodnotiť nebudem. :)
Dúfam že nevadí, že som sa pohral s tvojou fotkou...
Další pokus.
200mm(300mm)
F 5.6
čas 1/400s
iso400
Pštros je imho velmi slušný, líbí se mi. U pštrosů je problém, že nějakou výraznou fotku nebo zajímavou kompozici jde vytvořit jen velmi obtížně - fotil jsem je opakovaně ve volné přírodě a fotek jako je Tvoje mám z toho důvodu opravdu hodně ... U tučňáků není kompozice nic extra a pozadí se mi taky nepozdává, ale technická úroveň (což je asi to, co teď předně zkoušíš) je solidní - osobně bych doostřoval o chlup míň, ale tohle je přesně na hranici, kdy to subj. netahá za oči.
100% výřez z předchozí fotky.
Ten výřez je z out-of-camera fotky, nebo jsi ji nějak (jak?) zpracoval?
Tady skáče šipku, bohužel lepší moment jsem nezabral.
Pár cvaků ze zoo. (tamron 55-200)
Druha dobra. Lubi.
Po dlouhé době zoo Lešná. (s rodinou , takže čas na focení moc nebyl)
Opět Tamron 55-200
200mm (300)
F 5,6
iso 400
1/320
Počasí o ničem, tak alespoň jeden výcvak přes mezeru dřevěného plotu.
Opět Tamron 55-200
200mm (300)
F 5,6
iso 400
1/200
ty slepice sou takle v detailu fakt hnusny zvirata :D vyfoceny ale asi kvalitne :)
jj... a tahle má obzvlášť smyslné obočí :D
Tamron 55-200
200mm (300)
F 5,6
iso 400
1/1600
Líbí, skvělá kompozice, ostrost, bokeh... :)
ten zobák má docela jetej ...
já bych přidal chloupek místa nad "boulí" na hlavě
- slušná fotka
hehe, toz zobak je megajetej :), rovnez bych pridal misto nad bouli, jinak supr, aj ta slipka.
Pasoval bych te hned na Předního Expresionistického Portretního Fotografa Kuru Fóra Ocguru :)
Ukázka dynamického rozsahu D90, znatelný skok oproti D70. Fotky prosím nehodnotit. (jsou to jen výcvaky)
Nic se nemá přehánět. Jestli můžu doporučit, tak s tím nakládej opatrněji, protože minimálně 1. a 3. fotka jsou zjevně díky přehnané aplikaci highlight recovery technicky špatné.
Lehké zesvětlení stínu je použito pouze u první fotky, u třetí pouze lehce zesílen zelený kanál (jako u většiny mých fotek, protože mám rád barvy D70)
Pokud bych dělal brutální úpravy, tak by nemělo smysl vyzdvihovat DR D90 a fotky by naprosto ztratily smysl , jelikož ničím jiným než ukázkou DR nejsou
To znamená, že jsou to JPEGy přímo z foťáku? Pokud ano, pak ty úpravy nejsou imho nejšťastnější, protože vedou (alespoň u mě) k tomu dojmu, který jsem napsal (i bez toho, abys zmiňoval, že účelem těch fotek je demonstrace DR!).
Pokud to jsou ooc JPEGy, pak ale není proč D90 extra oslavovat kvůli DR - může být lepší než u D70 (teď už neposoudím), ale jinak je zcela běžný, podle testů patří dokonce spíš ke slabším. Rozdíl je v RAWu, kde můžu i já potvrdit, že si D90 vede velmi dobře a konkrétně v oblasti highlight recovery bude mít jednu z největších rezerv mezi APS-C těly.
Samozřejmě se jedná o RAWy, kde je síla D90...zatím u mě převládá nadšení z nového těla, časem to opadne a třeba sem pak dám i normální fotku :).
Jinak s tou zelenou jsem to na té třetí fotce asi fakt přehnal, u první fotky stačí zvednout kontrast a sytost (ale pak už nemůžu demonstrovat DR, jelikož jej značně snížím)
V pohodě, teď tomu rozumím ... Jen proč jsem nerozuměl - "bez úprav" se obvykle rozumí ooc JPEG bez úprav, RAW je prostě s úpravami vždycky a proto se jako "nejměkčí" uvádí konverze v konvertoru XX v defaultním nastavení. To nechci slovíčkařit, jen pro vysvětlenou.
Jinak gratulace a hodně dobrých fotek s novým tělem ;) .
Sorry, ale ak nezmenil v konvertovacom programe žiadne nastavenia, tak pre mňa je tá fotka bez úprav. To že využil väčší DR nepovažujem za úpravu, rovnako ako nejaké nastavenia priamo vo fotoaparáte aj keď majú dopad na výslednú fotku.
V prípade Nikonov a použitia Capture NX2 to platí ešte dvojnásobne, nakoľko konvertor pozná všetky možné nastavenia tiel, tak dodatočnú zmenu WB na niektorú defaultne definovanú hodnotu alebo použitie D-Lightningu tiež nepovažujem za úpravu, len nastavenie. Mohol to nastaviť už priamo na mieste vo fotoaparáte, ale aj neskôr Capture NX. Je úplne jedno kde sa to stane, výsledok bude rovnaký.
Aha a jak se v konverzi RAWu "využívá větší DR"? Defaultní konverzí rozhodně žádný (alespoň 3rd party) konvertor nedoluje z dat DR, který se vypumpovat dá, právě proto jsou tam ta hejblátka, která se jmenují typicky highlight/shadow recovery. Fakt nevím, o čem je tu řeč a nakonec ani proč ... A mimochodem, fotky jako je první a třetí z D90 defaultně najisto nelezou, to by bylo dost smutné.
Pohlednice hradu Sovinec.
Väčší DR má primárne preto že v RAW máš 12 alebo 14-bit dáta, takže to čo je už v JPEG prepal, v RAW ešte nemusí byť. Každý normálny SW (je jedno či to je 3rd party) tieto dáta za časti využíva, inak by boli JPEG fotky z fotoaparátu a JPEG konvertovaný z RAW identické, čo sa ale nedeje ani pri default nastaveniach (porovnával som ešte na D70). Tiež to je dôvod že prečo sa porovnávajú v testoch zvlášť JPEG fotky a JPEG konvertované z RAW.
Čo sa týka prvej fotky, môžeš takú dostať aj priamo z fotoaparátu. V Nikonoch stačí zapnúť a nastaviť D-Lightning na high a máš to.
Opravdu nevím, co je na tom k řešení. Pokud se vyjadřuji nesrozumitelně, tak tady je obrázek, který ukazuje to, o čem mluvím a konkrétně na D90 (zdroj DPR):
http://www.dpreview.com/reviews/Niko...s/DR/DRRAW.png
Podle něj má default konverze v ACR (tzn. to "bez úprav") v oblasti jasů i stínů dokonce horší DR než ooc JPEG a to nikoliv zanedbatelně. K využití prostoru pro rozšíření DR z RAWu jsou nutné korekce. Takhle je to snad srozumitelné dost, prostě default processing RAWu v oblasti DR v žádném z mně známých konvertorů nic zajímavého v oblasti DR nepřináší.
Link: http://www.dpreview.com/reviews/nikond90/page22.asp , slovensky: http://translate.googleusercontent.c...AXFWKaPotmVyPQ
Chtěl jsi jen prudit, nebo i něco jiného? :cool:
Pokud to konečně srozumitelné je, tak prosím přestaňme zasekávat Mac Manarův foto thread. Pokud to srozumitelné stále není, pak taky a založte si na to solo thread, kde mohou někteří objevovat Ameriku.
Aj tvoj obrázok potvrdzuje čo hovorím ja. Síce je krivka takmer identická s JPEG-om, ale DR je posonutý o cca. 1/3 EV do plusu, čo v prípade takmer správnej expozície stačí práve na to, aby si nemal na fotke prepal. Samozrejme na default nedostaneš takú fotku ako keď ju začneš upravovať, ale už pri default konvertovaní tam vidím malý rozdiel, ktorý sa grafe stratí, ale v reále ak nemáš exponivanú fotky s extrémne veľkým DR (so silným prepalom), stačí to práve na záchranu tých malých detailov. Nič viac, nič menej. To že po úpravách dostaneš rádovo iný výsledok je samozrejme bez debaty.
To se pleteš, zpochybňuji význam další diskuze proto, že vím dost dobře, co bude následovat. A i se stalo. A pětkrát něco opakovat a vysvětlovat je opravdu zpochybnitelné snadno. Ano, stále nechápu, o čem jsou další a další posty, včetně tohohle:
Teď bez urážky, ale pokud nerozumíš psanému textu, tak jsem schopný pochopit, že to může být v jazykové bariéře nebo mé neschopnosti vyjadřování, ale pokud nejsi schopný interpretovat a pochopit ani zcela základní obrázek s křivkami, tak se opravdu zamysli, o čem diskutuješ a proč. Speciálně pro tebe jsem přidal i link ve slovenštině, kliknul jsi na něj vůbec?
Ne, ten obrázek ukazuje pravý opak toho, co tu dokola opakuješ.Citace:
Původně odeslal DPR, D90 review
Tak Nikon D70 + 18-70 (ostrý kus) + skvělý kus Tamronu 55-200 (ostřejší neseženete) prodávám. Dohromady asi za 7-8K.
Pořídil jsem si D700 se sigmou 24-70/2.8 (a šetřím na originál Nikkor)