Zacinam s novym cvakatkom :oops:
http://bic.sk/pit/images/ghosts.jpg
Canon 350D, set sklo 18-55, 55mm (88mm ekv.), iso1600, f5.6, 3.2sec, cisto resize + noiseninja na odsum
[edit]
Na MadCapove poziadanie doplnene udaje.
Printable View
Zacinam s novym cvakatkom :oops:
http://bic.sk/pit/images/ghosts.jpg
Canon 350D, set sklo 18-55, 55mm (88mm ekv.), iso1600, f5.6, 3.2sec, cisto resize + noiseninja na odsum
[edit]
Na MadCapove poziadanie doplnene udaje.
No todle mi zrovna nic nerika, navic jak ma ta fotka spatny svetelny podminky tak to ani technicky nevypada moc dobre
Nápad dobrý prevedenie sa mi až tak moc nepáči. Mohol si trocha viac pricloniť aby aj tá druhá potvora bola ostrá. Pri fotení zo statívu sa mi to zdá ISO1600 dosť barbarské.
Druhu som chcel rozmazanu.
Nefotil som zo stativu ale z ruky a fotak bol rohom oprety o stol :)
Je pravda, ze vysledok nie je taky presvedcivy, ako som ocakaval (velmi slabo tie postavicky svietili), ale ta oranzova flare a modra farba od LEDiek sa mi uz asi nepodari napodobnit...
to ze je druha priserka out of DOF vobec nevadi (IMHO) a ta fotka je z ruky ;) takze ziadne barbarstvo ... keby tam bola velka clona je to ploche :)
3,2s z ruky? :o No neviem...
co nevies? udrzat fotak?Citace:
Původně odeslal e1
;) :roll:Citace:
Původně odeslal PiT
Pokud je rozmazání druhý figurky záměrný, tak bych ho naopak já ze svýho pohledu uvítal větší, čili rozmazanější a ta vepředu ostrá... TAkhel je to takový "ani ryba, ani rak"... Člověk právě neví, jestli se ti ta druhá potvora mázla záměrně nebo nechtíc... Ale jinak nápad zajímavej :wink:
Tym posunutim/rozmazanim druhej som chcel navodit plasticitu, ktoru inak v takychto podmienkach zrejme neurobim. No co, budem sa snazit dalej...
Blahopřeju k 350D :-)
Fotka jako taková mi moc neříká vyjadřuju se jen k technickým věcem. Ta DOF je dobrá .. a nevím proč to chtít všechno ostrý. Právě DOF dává fotkám prostor - "všecko ostrý" je pro mne právě nemoc z kompaktů. Malá DOF je právě jedna z velkých předností zrcadlovek a mnohem líp umožňuje ve fotce uplatnit vlastní krativitu.
Co se týče požadavku na ještě menší DOF (větší rozmazání pozadí) jak chcce David ... s tím už taky moc nesouhlasím. To si právě už myslím že by bylo moc. BTW menší DOF se tímto objektivem už ani moc nedá udělat -> 50 mm / F 5.6 ... z toho už menší DOF nevytřískáš.
Upřímně řečeno i přes expresívní výrazy postaviček v tom vidím předně testovací fotku s novým foťákem. Na můj vkus je to podexponované, chtěl bych vidět víc prostoru - nejen menší DOF, ale i jiný úhel a sestavení pajduláčků, připadá mi to "placaté" (a zřejmě zato může i odšumovač), kompozičně tam je najisto taky co ladit. Jinak dobré téma na hraní s novým foťákem (ke gratulacím se samozřejmě připojuju ;) ), pohraj si s tím víc, určitě z toho vypadne i lepší.
Nevzdávej to, myslím si, že až najdeš všechny přednosti svého nového přístroje, bude výsledek řádově lepší... ;)
Sroby, ktore drzia vypust od zamrznuteho rybnika...
http://bic.sk/pit/images/vypust1.jpg
55mm (88mm ekv.), F11, ISO200, 1/320, autolevels
Pokus o portret... ale skor momentka to bola...
http://bic.sk/pit/images/lucy_portret_pokus.jpg
55mm (88mm ekv.), F5.6, ISO200, 1/50 (trochu mazle, viem, posral som to s nizkym ISO), crop, narychlo odmazane stojace vlasy...
Ja som toto dievča už niekde videl... :) Fotka by bola aj okej, len škoda, že sa tvári tak trocha neprirodzene. Višimol som si, že dievčatá musia mať dobrú náladu, aby na fotkách nerobili xichtíky. Ale inač v poho. Napriek tomu, že tam máš clonu F5.6 je aj to pozadie trochu mázle. Len tak ďalej.
K tej druhej predchádzajúcej fotke ti nič moc nepoviem. Uvidel si niečo zaujímavé, a odfotil si to. Ja by som tie dva stĺpce skúsil vyfotit tak, aby bolo vydiet aj nejaké to pozadie, nie len zem/sneh.
by si sa divil, aka moze byt clona 5,6 kratka ;) viz http://photo.madcap.info/temp/makro2.jpg ma to EXIF tak pozri ako moze dopadnut 5,6 ;) je to zaostrene presne na nos ;)
inak Lucy pekna :) uskrn poznam, bojujem s tym furt :d
Blahopreji k novemu cvakatku, ale jak je videt tak se mas s nim jeste co ucit....... :-D
Jirime:
Vdaka, mam ho presne tyzden... takze este nemam vyskusane dokopy nic... len par pokusov...
Mozes mi, prosim, konkretizovat, co by si zmenil napr. na poslednej fotke? (to, ze som tych 1/50 neudrzal, viem aj sam :| )
ja by som na tom nemenil nic, je to momentka :)
Taky myslím, že pokud je to momentka, není tam co měnit :)... Jako momentka je to (IMO) bez problémů...
Ty šrouby jsou dobré, jen by to imho chtělo trochu upravit tak, aby byla líp vidět jejich struktura.
K tomu portrétu - docela zajímavé pozadí, ale ruší mě tam "to" hned vedle vlasů nalevo, dávej na to pozor. Jinak mi to (i z tohohle důvodu) přijde jako vyložená momentka / výcvak. Každopádně má pro portrét slečna velmi zajímavé oči, takže pokud je z nejbližšího okolí (jak předpokládám), začal bych se snažit o lepší fotku.
btw: pokud se chceš portrétu jen trochu věnovat, doporučoval bych koupit Canoní 50/1.8, která, byť je kratší, odvede za pár šlupek hodně dobrou práci.
Upravene, dufam ze to bude viditelne. Predtym som to editoval na priatelkynom LCD a tam struktura vidiet bola, az neskor doma som zistil, ze je to moc tmave...Citace:
Původně odeslal jan555
Jasne, cvakol som to v slecninej robote len tak pre srandu, ci sa nieco podari, pretoze moje prve pokusy portretovat ju dopadli povedzme dost hrozostrasne. Da sa povedat, ze je slecna z najblizsieho okolia, je to moja priatelka :DCitace:
Původně odeslal jan555
jj, az budu prachy, tak sa na to kazdopadne chystam... Ale skor ako pevnu 50ku asi bude treba kupit normalny blesk.Citace:
Původně odeslal jan555
Dakujem za postrehy a komentare.
Těm "šroubům" to imho moc pomohlo (měl jsem s tím problém na všech LCD), takhle k tomu nemám nic, moc pěkné, díky ;)
Trochu pozdní gratulace, ale přece :) Šrouby se mi také líbí, jen bych ještě opravil aberaci na pravé straně obou šroubů, první ji má víc, druhý tolik ne. Zkus na to případně mrknout...
Zdarec :-)
No abych pravdu řek tak ty šrouby mi nic neříkají ...
K té slečně ...Na portrét je to slabý a na momentku taky:
1. Technicky: hrozně plochý a přímý světlo. Nahoře je to moc natěsno - buď říznout do vlasů a nebo nechat víc místa. Takto tam máš skoro dotek a to není good. Rozbitý a rušivý pozadí, což by u momentky nevadilo.
2. Obsahově: Nelíbí se mi výraz. Je to taková momentka nemomentka -> věděla že ji fotíš a nahodila pózu č.14 což je špatný, nepůsobí vůbec přirozeně a už to v podstatě není momentka. Nejlepší momentky jsou když ti dotyční ani neví že je fotíš. Sorry ale působí to na mě jak fotka na občanku.
Na portrét špatný pozadí a opět to světlo.
Neber to osobně ale jako radu na příště.
Momentka z karnevalu.
http://bic.sk/pit/images/operenec.jpg
F5.6, iso400, 1/160, blesk; autocontrast, cisto resize
Ano, je to priamy blesk do xichtu, ano je to stredovka... No paci sa mi...
Tak jedna klasika z nabrezia...
http://bic.sk/pit/images/nabrezie_parlament_hrad.jpg
18mm (28,8 ekv.), F10, 1/250, iso200
Ta fotka hradu je docela pěkná, akorát já bych ji možná ořízl trochu zleva, protože jak tam vlevo je u kraje na úrovni hladiny ta světlá mlha či co, tak na mě osobně to působí rušivě... Protože člověk to vnímá jen koutkem oka, pokud kouká na hrad... a prostě mě to trošku ruší dojem... Ale jinak pěkný :-)
Mně se naopak ten dojem vlevo do ztracena moc líbí a navozuje atmosféru...
Pěkná kompozice, škoda převzorkování na tento formát - je to místy zubaté.
No navození atmosféry by pro mě bylo lepší, kdyby tam teda bylo toho "světlého vlevo" více, takhle je to fakt jen takovej světlej kousek u kraje fotky... takže bych bral buď víc oříznout , a nebo naopak :-D
Ale kompozičně pěkný :-)
Obě poslední jsou pěkné, obě mají dobrou kompozici (ta z karnevalu právě proto, že to je středovka).
Tu z karnevalu neumím posoudit, momentky dětí prostě z "uměleckýho" hlediska nehodnotím , já umím maximálně říct, jestli je mi to dítě sympatický (JE :D ) nebo není :D
Taky se mi to naopak hodne libi.Citace:
Původně odeslal Darth Maul
Tá hmla pri moste Lafranconi je super. Fotka sa mi páči.
Dakujem za komentare :)
Co hovorite na tento pokus?
http://bic.sk/pit/images/most_snp_ufo.jpg
22mm (35,2mm ekv.), F11, 1/320, iso200, mierne zosvetlena obloha.
Už jsem Ti to říkal na ICQ - IMHO je to skvělé... ;)
Už sme to tiež riešili cez ICQ :D: Fotka dobrá, páči sa mi tá pekne modrá obloha. Ako keby si to fotil polarizákom. Jediná vec ktorá mi vadí, je tá BTS-ka, ale na tom nič nezmeníš.
My to přes ICQ ještě neřešili, ale ta fotka je super... Tenhle druh fotek mám moc rád a tahle je sqělá :wink: Nehodlám ji nic vytýkat, možná není dokonalá, ale já taky nejsem dokonalej znalec fotografie , a tak tam nebudu hledat píčovinky... mě se proste LÍBÍ tak jak je a hotovo :-)
Připadá mi to po všech stránkách dobré, ale přesto z toho mám divný pocit - ale to je zřejmě architekturou samotného objektu a ne tím, jak jsi to vyfotil.
Já se akorát bojím, že na mě ta "věc" co je nahoře spadne, ale jinak bych tam větší problém neviděl :wink: Ale to není problém fotografa, ale architekta,vyfocený je to moc pěkně :DCitace:
Původně odeslal jan555
Moc pekna fotka, mozna bych zkusil orez tesne nad tou BTS (do stejnyho pomeru oriznout zprava) + mohlo by vypadat trochu efektnejs, kdyby nebyla videt obloha mezi sloupama.
pro me perfektni fotka
Souhlasím s Jezevcovým nápadem, dostat tu elipsoidu do zlatého řezu a je to imho naprosto perfektní! Ale i takto se mi to moc líbí, čistá práce (kdyby tam byl nějaký mráček, líbilo by se mi to ještě víc :) )
Jeden pokus z dlhej chvile...
http://bic.sk/pit/images/rose.jpg
Na môj vkus trošilinku tmavé, ale super fotka. Jediná vec ktorá mi nie je jasná, je hĺbka ostrosti. To sa ti podarilo takto vyfotiť s tvojim sklom? :o
na muj vkus tmave tak akorat a celkove nadherna fotka.
tominek:
Vdaka :)
e1:
Hej, preco? Ved je to makro... Tam je s hlbkou ostrosti skor problem (= treba vela clonit aby nebola moc mala)...
Inak je to 55mm (88mm ekv.), F5.6, 5s, iso100, +autokontrast.
Predsklopenie zrkadla je fajn vec, takze mi staci aj moj CX440 s umelohmotnou hlavou... Este som ho neskusal vonku, tak dufam, ze ma nesklame...
Makro by som tomu nehovoril, lebo to je o niečom inom, ale to je fuk, lebo fotka je vydarená. Rozmýšlal som, že ako sa ti podarila pri takje clone taká malá hĺbka ostrosi a došiel som k takém záveru, že za to môže asi možnosť tvojho skla ostriť už od 28 centimetrov.
Tych 28cm mi nie je jasne, ci je od konca skla alebo od zrkadla resp. cipu... Pretoze mam sice uvedene 28cm ale minimalne mi dokaze objektiv zaostrit na LONG od cca 11cm od skla :) (co je sice pekne, ale stale to dava minimalnu velkost snimanej plochy cca 72 x 48 mm, co je nic moc...
focus distance byva uvedeny od cipu ;) u DSLR teda skoro na 110%
...a mal by byť udávaný pri najdlhšom ohnisku skla, zaostrenom na nekonečno.Citace:
Původně odeslal MadCap
WTF? vies co je to focus distance? to je vzdialenost na ktoru je sklo schopne najblizsie zaostrit, takze zaostrene na nekonecno ani omylom ... takisto nie je pravda ani dlhy koniec, mnozstvo skiel ma rovnaky focus distance v celom rozsahu :roll:
Kua, opravujem. Poplietol som to - konkrétne so zaostrenou dialkou skla, pri určovaní hodnôt ohniskovej vzdialenosti. :oops: Samozrejme pri najbližšej zaostritelnej vzdialenosti nemôžeme ostriť do nekonečna, ostríme na minimum. Už by som sa mal poriadne vyspať...
BTW: Samozrejme že viem, že čo je to focus distance, práve ten ma najviac sere pri mojom skle.
No me se libi, ale asi nedokazu moc objektivne hodnotit, protoze ty auticka me vzdycky zbavuji smyslu :) Ale ten napad s tim odbarvenym pozadim u Gallarda, to je moc dobre! Snad jedina fotka ktera me vadi je 3. bila GT3, tam mi vadi ze tam nad tim kridlem neni moc mista.
Jeeej, teraz som si všimol že tam je odfarbené pozadie. Nápad dobrý, ale prevedenie sa mi nepáči. To auto nemalo bronzové kolesá.
prvni mne zaujala. Hezkej napad. Posledni dve mi to pripadaji takove uriznute. Neco tomu chybi. Ja bohuzel nevim co :(. Mozna jsou ty fotky moc narovno. Fakt nevim. Ta druha fotka mi jako uriznuta nepripada.
1 a 2 se mi libi moc i kdyz auta s volem ve znaku neuprednestnuju.Citace:
Původně odeslal Camillek
Líbí se mi ta první. Ať už jsou ty barvy real nebo nejsou to barevné podání se mi líbí. Je fajn že jsi to odbarvené pozadí trošku natónoval.
Kompozice je klasická ale líbí se mi.
Dakujem za komentare :)
e1:
Na prvej a druhej je odfarbene vsetko okrem auta. Toho som sa ani nedotkol. Kolesa su zrejme nalestena zliatina hliniku, tak sa lesknu od podlahy do oranzova. Je to trosililinka orez, inak nic ine. original vyzera takto http://ba.rkmtp.sk/pit/gallardo_01.jpg
Tretia fotka je odfarbena okrem svetla cela, neorezavana. Stvrta je tiez orez - asi taky ako prva.
Skodik:
No, povodne som ani ziadne miesto nad kridlom u GT3 nechcel (v hladaciku som ho ani nevidel :oops: ) :)
---
Chcel som nejako zaujimavejsie zachytit auta na autosalone, lebo klasicke obrazky tychto aut su notoricky zname a mozte ich vidiet v kazdom autocasopise... Tiez mam z tych fotiek taky haluz pocit. Napr. 1 a 2 sa pacia aj mne, 3 a 4 mi pridu zaujimave, no nieco mi na nich vadi. No neviem co.
Ta první je hezká, je to fakt dobře provedené, líbí se mi. Ostatní mi nic neříkají (ještě ta GT3 je docela dobrá). Chápu, o co jsi se snažil (protože se snažím u focení aut v části fotek o to samé), ale imho to chce víc invence a zkoušení.
Neruste ma, olovrantujem!
http://ba.rkmtp.sk/pit/bug.jpg
Ta je móc pěkná. Možná by se mi trošku víc líbilo, kdyby byl i zadeček o něco ostřejší, ale stejně je povedená. Konečně něco pro mě ;D
krasny. fotky vsemoznejch chrobaku mam rad.
Poniklec velkokvety
http://ba.rkmtp.sk/pit/poniklec_velkokvety.jpg
Jaro je tu :-)
chtělo by to nějakej novej pohled....
...mám cvaky kvetoucích třešní v podobným stylu, když sem to fotil tak sem byl nadšenej celou tou rozpukající letní atmosférou, sluníčko, paráda. Ale když se na ně podívám dnes, tak obracím oči v sloup. pro diváka, který tam nebyl je to jen další nicneříkající cvak...
Ktoru foto komentujes? Poslednu? Takze je to podla teba nicnehovoriaci cvak? Skus viac rozvinut preco...Citace:
Původně odeslal russianblue
Brouk je moc fajn, ale kytička mi taktéž nic neříká. Nebo repsketive říká "aha, kytka":-/
No tak furt je to jeste docela orginalni tim, ze je to na jare, sucha trava, ktere tomu hezky kontrastuje. Me se to libi, i kdyz to nicim nevynika (nevyrazi dech). A brouk taky fajn, ale na tohle moc nejsem :)Citace:
Původně odeslal Dismembered
Citace:
Původně odeslal PiT
navím jak to vypadalo okolo, ale nějak do toho zakomponovat i ostatní krajinu, pokud by to šlo, potom bych si mohl udělat obrázek kde takový kytí rostou....takto je to takový "je to pěkný, ale kde se to tu vzalo". jinak se mě tady líbí ta práce s hloubkou ostrosti, ale kytičky mě baví ještě víc na makro :)
Okolie vyzeralo nejako takto ;D
http://ba.rkmtp.sk/pit/lucy_squat0.jpg
tak to vidím zcela jasnou přímku hodit foták na zem, zaostřit na kytí, a děvčicu na rozmazaný pozadí :) haha dobrou noc :)
No... Zabudas na to, ze keby som to bral vodorovne so zemou, tak by si
1) zo slecny nic nemal kvoli hlbke ostrosti a bokehu
2) nebolo vidiet okvetie - kvet by bol z boku...
Ale vdaka za navrh, nabuduce sa pokusim do toho zakomponovat aj krajinu.
[názor lamy]Mě ta poslední fotka zase říká víc, než fotky autíček :-) Je to koniklec vyrůstající mezi suchou trávou, tak proč by na fotce mělo být něco víc než koniklec vyrůstající mezi suchou travou. V tomhle případě považuju zbytečný hnát se za formou, když podstatný je obsah. Je to pěkně vyfocený a podle mě fotka zachycuje, co autor chtěl. Nic víc, nic míň.[/názor lamy]
Uplna haluz momentka zo zastavky... Ta duha trvala asi 3 minuty...
http://ba.rkmtp.sk/pit/duha.jpg
pekna haluz;)
Takova duha se vidi malokdy. Jenom bych oriznul dole to auto. A dost lidi je tady haklivej na padavej horizont ;)
To auto orazítkovat pryč. Škoda že té budovy vpravo tam není o kousek víc .. možná to chtělo zabrat malinko doprava. Horizont se mi zdá OK.
Ale jinak líbí.
Duha pěkná, ale to auto určitě vyhodit... ;)
Vdaka, za komenty.
Ten kus auta som odstranil.
theedge:
Bolo to fotene na max wide (je to orez len z hora a zdola) ako si mozes vsimnut ked pozries EXIF.
Horizont som sa pokusal vyrovnat najlepsie, ako to slo a aj tak mam ten plot dole trocha sisaty, ale lepsie to fakt neslo. Blavaci vedia, kde je to fotene... Pod plotom je hlavny tah na Brno, za mnou jednoliata zastavba budov (bol som oprety o stenu) - preto som povedal, ze fakt haluz, ze sa mi to podarilo cvaknut v spicke takmer bez aut :) , cesta (aj plot) idu do kopca, hore vzadu su vlakove troleje, ktore smeruju (zbiehaju sa) k plotu vlavo :oops:
Duhy byvaji dobre, ale ne kazde jej ivufoceni vede k dobrym vysledku, dobry pokus o ramovani a celkovy vysledek pro me slabsi prumer.. pokus dobry.
Co se tyce autosalonu, tak to znam dobre, ze tady ulovit dobry vysledek je nadlidsky ukol, ani jedna neoslovila, vice vuyzit nalestenych linii aut, pokusil bych se o zajimave odrazy, detaily, rybi oka zne nemusi byt na skodu..
Me se fotka libi, hezke barvy, neni to prepalene a ten horizont je fakt hodne v pohode.. nebudte hnidopichove ;)
Je to fakt blbé miesto na fotenie, prekvapuje ma že si mal vôbec odvahu vytiahnúť foťák na tom mieste. Asi v tom momente keď si to fotil som bol cca. niekde pod tou dúhou a foťák som radšej nechal v ruksaku. :)
No... Je pravda, ze mi aj troska zmokol :oops: Ale fakt minimalne...
Ja som nemyslel práve na dážd, ale skôr na ľudí ktorí by ti mohli závidieť veľký čierny fotoaparát s popruhom Canon. ;)Citace:
Původně odeslal PiT
Tak tych tam bolo tiez dost, ale zas nie som uz az take tintitko, ze by som sa nechal len tak okradnut :oops:
Neboj, vždy sa do teba pustia minimálne dvaja a tam už veľkú šancu s ruksakom na chrbte a foťákom na krku nemáš...
ano hlavne budme optimisti, fotak zatvaraj doma radsej do sejfu a von chod len v doprovode ochranky :roll: ... btw. preco myslis z emam popruh bez znacky? preco myslis ze si dost velka kopa profikov prelepuje oznacenie fotakov aby boli menej napadny (take zlate plosky na sklach lakaju vsakovake vrany) ... to je tu ale trosku OT
ja jsem asi trochu naivni ale neco takoveho by me vubec nenapadlo. to je specificke jen pro SR nebo i v CR mate nekdo nejakou horsi zkusenost?
MadCap, foťák samozrejme nedržím v trezore, ale večer nechodím von fotiť sám a tiež nevyťahujem foťák na sídlisku alebo na miestach kde je vyššie riziko stretnutia sa so spoluobčanmi kategórie C. Pár fotiek mi fakt nestojí za to riziko.
tak jestli jsem dobre pochopil o kom se mluvi . tak to rozhodne neni problem pouze SR . sam uz sem parktat musel schovat fotak a odkracet . ( slysel sem z dalky takove to: hej more puc, vyfotim mamu ) ale to je spis na novy dred...
Myslím že MadCap to žene s tím maskováním trošku do extrému ;-) ale je fakt že vytahovat drahej foťák večer uprostřed "Bronxu" asi není moc dobrej nápad ...
tak ja fotak oblepeny nicim nemam, mam len cisty popruh, na ktorom by inak bezne "svietilo" nikon :)
tominek: v klidu, nehrozí ;) Totální kravina je kupovat si značkovou brašnu (Canon, Nikon, apod.), neslyšel jsem, že by někomu rvali foťák z ruky - taky proč, když to jde snáze.
no tak znackova brasna by me nenapadla ani nahodou:DCitace:
Původně odeslal jan555
i kdyz je fakt ze na Cejl nebo k Tescu u hlavaku asi chodit fotit nebudu:D
parada !
Velice zajímavé... téměř abstrakce... ;)