-
Životnost socketu 939
Zdar lidi, budu kámošovi stavět komp, ale jak poslední dobou rostou sockety jak houby po dešti, nevím na čem to postavit.
Ten komp určitě nepude každýho 1/2 roku na upgrade a mám strach, aby bylo za dva roky co píchnout do patice. Nevíte jaký jsou plány AMD do budoucna ?
P.S.: Jestli se to tu už řešilo, tak mě prosím nekamenujte, search jsem zkoušel, ale nenašel.
-
Re: Životnost socketu 939
amd prechadza na novy socket v tretom kvartali tohto roku, tak ci tak, ak postavis komp na s939 napr s opteronom144 s naslednym oc, tak ten cpu vykon bude uplne postacujuci najblizsie 2roky urcite, to ze novy socket bude podporovat ddrII ziadna vyhra zase nie je
-
Taky si myslím, zbytečně nestresovat...vždyť ani S754 není taková mrtvola,
jak se o něm tvrdilo....
N.8)
-
Rekl bych to tak, pro kazdy socket se budou vyrabet procesory tak dlouho, dokud po nich bude poptavka alespon na takove urovni aby se to AMD ci intelu alespon drobet vyplatilo... Aneb dokud jim z toho potecou slusne penize a nebude jim to zabirat potrebne vyrobni kapacity pro budouci vyrobky budou ty CPU vyrabet dale...
S754 jak rikate neni taka mrtvolka... prodavaji se jich mraky...a az semprony prejdou na S939 teprve pak S754 odpadne. A stejne tak to bude i S M2 vs. 939.
Jinak doporucuju zainvestovat a koupit treba Opteron 146... meli jsme na firme 4kousky a sly hodne dobre... dali 3Giga na 1,45V... Opterony 144 co jsme meli predtim vetsinou koncili kolem 2,45 - 2,55GHz
-
tato nova seria CAB2E je velmi dobra, mam Tcasemax 55 a idem stabilne na 2800 Mhz pri 1.6V, teplota nepresiahne 43 stupnov v burne... takze bud opteron144 alebo sempron do soc754, zalezi na financiach...
-
Citace:
Původně odeslal ALFik
Jinak doporucuju zainvestovat a koupit treba Opteron 146... meli jsme na firme 4kousky a sly hodne dobre... dali 3Giga na 1,45V... Opterony 144 co jsme meli predtim vetsinou koncili kolem 2,45 - 2,55GHz
To je v každým případě určitě pravda, ale k čemu ti 3 giga budou heh?? Jen pro dobrej pocit, dle mě prašť jak uhoď jestli 2,6 nebo 3,0 rozdíl poznáš minimálně, raději vraž prachy než do cpu (146) do lepší grafule.
//edit: úplně jsem zapomněl na dotaz autora, jak sem se zamyslel nad tím cpu. Jak psali, 754 či 939 je vcelku jedno, já bych se ani nebál jít do semprona, natočit ho, a zas za ušetřený kačky navíc......
-
Tak jste mě trochu uklidnili, ale jestli se to zvrtne, tak vám pošlu účet za upgrade ;D .
Jinak opt 146 je myslím zbytečnost, pokud trefím na rozumnej kus 144, pude přetočit na 2G7, když se zadaří, může jít ještě o 100-200 MHz výš. Ať tak či onak, rozdíl proti 146-ce bude tak nějak zanedbatelný. A ušetřený prachy budou ušetřený, sestava je už navržená a pokud bůh dá a kámoš si to nechá vysvětlit, bude mít dobrej komp, kterej mu vydrží x-let. A až nebude stíhat, můžem kouknout po nějaký bazarový CROSSFIRE kartě a za rozumnej peníz to zase chvíli pošlape. Teda za předpokladu, že se v tý době bude dát sehnat lepší proc do desky SOC. 939. :-)))
Kámoš není žádnej herní maniak, takže +-10 FPS u něj nehraje roli a než mu vyroste mladej, tak to určitě stačit bude.
Zatím díky.
-
Spíš než o socket je v poslední době z důvodu upgradu důležitější grafika a PCI-E...přecí jen AGP do budoucna moc dobrý vyhlídky nejsou...a jestli to nekupuješ nový, tak bacha at deska má všechny fičurky do budoucna v podobě SATA 2 a podobně...k tomu CPU...jestli mu nejde o pár % tak s klidem může vzít i 3000/3200+ Venice...když to hodíš na 2,7GHz tak zas Opteron na stejný frekvenci s Větší L2 cachí neni o tolik výkonější, především práce s videm je znát...ale jestli kupuješ nový tak neváhej a ber 144tku...protože to vyjde na stejno...jen bazarově je výhodnější 3000+
-
Citace:
Původně odeslal ALFik
... Jinak doporucuju zainvestovat a koupit treba Opteron 146... meli jsme na firme 4kousky a sly hodne dobre... dali 3Giga na 1,45V...
A to říkáš jen tak? ???
Jakto, že ještě nejsou v nabídce v bazaru? :D
-
Citace:
Původně odeslal Darth Maul
A to říkáš jen tak? ???
Jakto, že ještě nejsou v nabídce v bazaru? :D
no vzhledem k tomu, že už nejsou v ČR pořádně k sehnání, tak se stavím po Maulovi do fronty. takový kousek bych taky jeden neurazil :) děkuji.
ad subject: osobně si nemyslím, že by s939 měl mít nějak brzy odzvoníno. záleží, kdy se podaří na AM2 řádně odladit DDR2 paměti, aby se na tuto vůbec vyplatilo přecházet. vyšší propustnost stejně řadový uživatel nevyužije, takže bude podstatný spíš timing. a zde hrají prim stále DDR1. osobně ještě hodlám do s939 trochu zainvestovat a nechává mě to klidným. jediné, co by mohlo ze začátku zvýhodňovat AM2 by bylo možnost užití 4 modulů při T1, ale co jsem si udělal pár testů, nezaznamenal jsem nějaký výrazný rozdíl mezi T1 a T2, takže bych to opět neviděl jako veliké mínus pro s939. výkonostní nárůst AM2 vs s939 bude při stejné frekvenci CPU v řádech procent, takže ani zde se nebude konat revoluce. jde spíš pouze o vývojový přechod, ale nebude to znamenat, že by procesory v s939 patřily za 2 roky do starého železa. viz AXP s jádry barton. už je to taky nějaký pátek, co je AMD uvedla a jejich stále jsou mezi námi a lidé na nich dodnes fungují. jediné, co je limituje je slot AGP, který už má pomalu odzvoníno. u s939 tato starost odpadá, tak nemusíš mít strach, že by se v případě lehkého upgradu měnila půlka komponentů ,)
-
Citace:
Původně odeslal vauxhall.uk
viz AXP s jádry barton. už je to taky nějaký pátek, co je AMD uvedla a jejich ""stále jsou mezi námi a lidé na nich dodnes fungují"". jediné, co je limituje je slot AGP, který už má pomalu odzvoníno.
To je nejaka ironicka poznamka ci co ??? Keby sme cekli cele 4um ..tak tu viac ludi bezi na K7 ci PIII architekture ... a to je 100% fakt. Takze "vas" nedockavcov co "nam" ostatnym doladuju cipsety..revizie atd ..otvaraju cestu na pohodlny upgrade bez problemov s kompatibilitou atd..mne sa to zda good deal :p
K veci : S939 ma podla mna pred sebou este dlhy zivot...uz len kupa DDR2 moze dost zaujemcov odradit od noveho socketu.
Btw... to je u Athlonov tak dolezita priepustost pameti ?? ..som myslel ze skorej MHZ! ...
-
Taky bych to nevidel tak cerne, cekat na novy socket se da porad a nikdy se nedockas. To je tak skoro se vsim v tehle oblasti novinky prichazeji rychle a kdy by se stale cekalo az prijde ta novinka, pak by nikdo nic nekupoval vseci by cekali.
BTW: jsem netusil, ze jsem jednim z betatesteru fy nVidia :D
-
Citace:
Původně odeslal Semik
To je nejaka ironicka poznamka ci co ??? Keby sme cekli cele 4um ..tak tu viac ludi bezi na K7 ci PIII architekture ... a to je 100% fakt. Takze "vas" nedockavcov co "nam" ostatnym doladuju cipsety..revizie atd ..otvaraju cestu na pohodlny upgrade bez problemov s kompatibilitou atd..mne sa to zda good deal :p
K veci : S939 ma podla mna pred sebou este dlhy zivot...uz len kupa DDR2 moze dost zaujemcov odradit od noveho socketu.
Btw... to je u Athlonov tak dolezita priepustost pameti ?? ..som myslel ze skorej MHZ! ...
vzledem k tomu, že výsledné HTT je násobkem FSB, nemusí se ti vždy podařit odladit sestavu na maximální výkon. důležité je využít co nejlépe HTT, FSB a timing, i když ten timing je podle mě důležitější než vysoká propustnost pamětí. ale je to individuální podle toho, k čemu počítač používáš.
jinak tu poznámku jsem nemyslel vůbec ironicky. ba naopak. chtěl jsem tím poukázat na fakt, že i když se procesory a fošny pro sA již nějaký pátek nedělají, neznamená to, že už je to nedostačující technologie, která by měla končit na sběrných dvorech. akorát je problém s opatřením nových GK do AGP. jejich škála ubývá a díky tomu se daří pomalu vymýtavát MB opatřené tímto slotem ze sestav. PCI-E tu stejně jako AGP nebude věčně, ale minimálně dalších 5 let to bude standart, který se bude zlepšovat, tudíž i proto bych se nebál jít do s939. další věc je, že AMD bude tento socket nemůže tak rychle poslat k ledu - bylo by to proti logice a mohli by si tím pobouřit některé zákazníky, které by nebavilo při upgradu na momentální high-end každý rok měnit celou sestavu. AM2 bude podle mě akorát alternativou pro lidi, co chtějí AMD s DDR2, které mají výhodu například v delší životnosti modulů a vysokých frekvencích (tj. ve vysoké propustnosti). dalším důvodem je určitě trh méně problematiky znalých zákazníků, kteří jsou schopný sáhnout po intelu z důvodu, že má DDR2, kdežto AMD pouze DDR1, což se v očích laika jeví jako stará technologie vs. nová pecka. takový člověk pak sáhne po tom novějším, leč ne vždy lepším :) pro nás znalejší bude ovšem nadále lepší volbou to, co skutečně užijeme, tudíž ve většině s939.
-
Když už je řeč o tom socketu 939. Nevíte někdo, kdy budou do něho dostupné Semprony?
Pořád se o tom mluví a skutek utek.
-
Citace:
Původně odeslal kubajzz
Když už je řeč o tom socketu 939. Nevíte někdo, kdy budou do něho dostupné Semprony?
Pořád se o tom mluví a skutek utek.
Objednaj si HP a budes ho mat.
-
Viz vejs, s939 tu IMO bude jeste hodno dlouho. Ostatne podle prvnich testu je na tm AM2 pri stejny frekvenci dokonce hur prave diky spatnymu casovani DDR2. Ono se totiz muze klido stat, ze prave AM2 umre velmi rychle.
K te AGP, ta taky neni jeste zdaleka mrtva, on totiz vykonostni rozdil mezi nejakym tim Athlonem XP a A64 ... neni zase nijak extremni, tudiz neni zadny velky tlak na prechod => stale je tu spousta lidi s AGP a ti si samozrejme chteji koupit trebas lepsi grafarnu, ale nechteji menit cely system.
Predevsim PCI-Expres proti AGP neprinasi vlastne zhola nic. Akorat vyssi teoretickou propustnost, ale ona snad nektera grafarna pouzivala realne AGP ? Zadnou takovou neznam - diky pomalosti operacni pameti vuci te integorvane to bylo spis nouzove a vykon velmi degradujici reseni a to plati stale.
-
Citace:
Původně odeslal Jezevec
Predevsim PCI-Expres proti AGP neprinasi vlastne zhola nic. Akorat vyssi teoretickou propustnost, ale ona snad nektera grafarna pouzivala realne AGP ? Zadnou takovou neznam - diky pomalosti operacni pameti vuci te integorvane to bylo spis nouzove a vykon velmi degradujici reseni a to plati stale.
Právě proto je možné na PCIE využívat SLI a CrossFire. To je myslím řádná výhoda do budoucna.
-
Obavam se ze nikoli, to je slepa ulicka vyvoje, uz to tu bylo, je to jen berlicka jak zvednou vykon bez vyvoje novyho HW, ale vzhledem k nakladum naprosto neefektivni. Musis mi 2x tolik HW, a mas predevim 2x takovou spotrebu a pri prikonu nekterych karet to uz je zatracene velkej problem.
Dalsi problem PCI Expres je ten, ze do ni neexituje HW. Proc tu uz davno neni PCIe SB ? Proc tu nejsou sitovky, TV karty, ... ? Proc to vsechno je furt do PCI ?
Apropos, pokud se nemylim, tak v pobou pripadech musis karty propojit kabelem, at uz uvnitr nebo venku - jak hnusne a nesystemove, fuj.
-
V tom máš jistě pravdu, ale vzpomeň si, jak dlouho trvalo než přišly první zařízení do USB. Pokud se PCIE udrží, řekl bych, že se pomalu začnou přeorientovávat i výrobci těchto komponent. Zatím je nic netlačí...
-
Jenze USB prinesla moznost pripojovat pohodove externi zarineni (teda FW je lepsi, ale diky licencni politice ...).
-
Citace:
Původně odeslal Tantalos
V tom máš jistě pravdu, ale vzpomeň si, jak dlouho trvalo než přišly první zařízení do USB. Pokud se PCIE udrží, řekl bych, že se pomalu začnou přeorientovávat i výrobci těchto komponent. Zatím je nic netlačí...
s tím USB to je trochu jiná situace. výstižnější je spíš přechod z ISA do PCI. stejné to podle mě bude i s PCI. jinak s těmi výrobci souhlasím. ten PCI-E je na začátku, tak jsou všichni opatrnější a zatím to takové výhody nepřináší, ale nebude to trvat moc let a MB budou mít dole jeden PCI slot pro nějakou "vykopávku" a zbytek bude PCI-E. jak jsem řekl. bude to IMO stejná situace jako s ISOU.
-
Osobně moc AMD nechápu, proč vůbec přechází na DDR2. Jediný co mě napadá je marketing. Velký investice a přínos žádnej....
939 tady s námi bude ještě hodně dlouho....
btw: Jestli já budu letos na něco přecházet z 939, tak jedině na intel (Conroe).
-
Citace:
Původně odeslal M.K.
Osobně moc AMD nechápu, proč vůbec přechází na DDR2. Jediný co mě napadá je marketing. Velký investice a přínos žádnej....
939 tady s námi bude ještě hodně dlouho....
btw: Jestli já budu letos na něco přecházet z 939, tak jedině na intel (Conroe).
Hovoris mi z duse ;) ... a myslim ze sme sa dokonca aj otom bavyli (ale s mojou mizernou pametou si uz niesom isty :D )
-
prechod AMD na DDR2 je urcite jenom marketingovej tah, kterej by stejne musel ednou prijit tak jako tak... Ale pokud jde o PCI-E, tak imho je to jenom nahrazka AGP, ktera se az tak rychle v nicem neuchyti... zatim je to jenom investice navic...
-
nevim jak moc/casto kamos upgraduje, ale vetsinou kdyz se meni, tak leti ven jak mobo tak procik, predtim se pridava ramka a meni grafika... opetrona/venice(jestli mu nefacha topeni tak muze bejt dvoujadrovej intel) + dobre vybavenou desku
jediny ceho bych se malinko bal je dostupnost DDR do budoucna...
-
Citace:
Původně odeslal Klon
...
dokaď nepřijdou nějaké převratné DDR2 paměti (což IMHO nepřijdou), tak bych se toho nebál. osobně plánuju přechod až na DDR3, které jsou už trochu jiný šálek kávy. ostatně podobná situace byla i u grafických karet, kde se DDR2, až na pár vyjímek (např. nv5800U), skoro vůbec nepoužily. tudíž jedinou výhodou AM2 by mělo (ostatně AMD to slibovalo už u pozdějších procesorů do s939) být bezproblémové použití 4 paměťových modulů. ovšem to mi stále neospravedlňuje ten otřesný výkon DDR2 pamětí, vyjma propustnosti, kterou stejně málokdo použije.
DDR2 je tedy pouze marketingových tahem a svým způsobem z nouze ctnost. spousta nezkušených uživatelů IT, co momentálně kupují nový počítač, kupují intel, protože již využívá DDR2. na první pohled je jasné, že DDR2 je novéjší technologie než DDR1, tudíž se rozhodnou kvůli tomu pro intel. AMD chce získat zákazníky i z této populace, tak jim nezbývá nic jiného, než vydat AM2 s DDR2. ale i v případě AMD se jedná pouze o dočasné řešení, než přijdou DDR3.
-
Citace:
dokaď nepřijdou nějaké převratné DDR2 paměti (což IMHO nepřijdou), tak bych se toho nebál. osobně plánuju přechod až na DDR3, které jsou už trochu jiný šálek kávy. ostatně podobná situace byla i u grafických karet, kde se DDR2, až na pár vyjímek (např. nv5800U), skoro vůbec nepoužily. tudíž jedinou výhodou AM2 by mělo (ostatně AMD to slibovalo už u pozdějších procesorů do s939) být bezproblémové použití 4 paměťových modulů. ovšem to mi stále neospravedlňuje ten otřesný výkon DDR2 pamětí, vyjma propustnosti, kterou stejně málokdo použije.
DDR2 je tedy pouze marketingových tahem a svým způsobem z nouze ctnost. spousta nezkušených uživatelů IT, co momentálně kupují nový počítač, kupují intel, protože již využívá DDR2. na první pohled je jasné, že DDR2 je novéjší technologie než DDR1, tudíž se rozhodnou kvůli tomu pro intel. AMD chce získat zákazníky i z této populace, tak jim nezbývá nic jiného, než vydat AM2 s DDR2. ale i v případě AMD se jedná pouze o dočasné řešení, než přijdou DDR3.
uplny suhlas, su to hlavne marketingove boje, ale z hladiska firmy velmi dolezite. Ja som na AM2 a ddr2 velmi zvedavy, pockam radsej na testy :-)
-
S tou dostupností DDR bych to neviděl tak černě. Ale myslim si, že moduly typu 128MB 266MHz se v obhodech už moc objevovat nebudou ... tady bych to viděl, že největší poptávka bude po 512, 1024 a 2048MB modulech. Uvidíme jak s trhem DDR, DDR2 zamává příchod DDR 3 a 4.
add PCIe x AGP ... tady pokud chce někdo slušnou grafiku za rozumný peníz, tak mu už nezbyde nic jinýho než přejít na PCIe ... s tím se musí rozhodnout podle stavu peněženky jestli s754 nebo 939. Myslím si, že obě platformy mají pořád co nabídnout. Třeba se dočkáme i X2 cpu pro s754
-
Citace:
Původně odeslal tovr1203
S tou dostupností DDR bych to neviděl tak černě. Ale myslim si, že moduly typu 128MB 266MHz se v obhodech už moc objevovat nebudou ... tady bych to viděl, že největší poptávka bude po 512, 1024 a 2048MB modulech. Uvidíme jak s trhem DDR, DDR2 zamává příchod DDR 3 a 4.
add PCIe x AGP ... tady pokud chce někdo slušnou grafiku za rozumný peníz, tak mu už nezbyde nic jinýho než přejít na PCIe ... s tím se musí rozhodnout podle stavu peněženky jestli s754 nebo 939. Myslím si, že obě platformy mají pořád co nabídnout. Třeba se dočkáme i X2 cpu pro s754
nemyslim ze Amd vyda X2 pre 754ku ;-), aj ked nad tym len uvazujes. Skratka neverim :-)
-
Citace:
Původně odeslal Klon
nevim jak moc/casto kamos upgraduje, ale vetsinou kdyz se meni, tak leti ven jak mobo tak procik, predtim se pridava ramka a meni grafika... opetrona/venice(jestli mu nefacha topeni tak muze bejt dvoujadrovej intel) + dobre vybavenou desku
dostupnosť DDR bude myslím OK, ved ešte v pohode zozenieš SDRAM, ktoré sú už dosť dlho mimo (aj ked s niekedz zaujímavými cenami :) )
AMD + DDR2, hm nenapadá ma nič rozumné prečo to AMD robí (marketing u mňa nespadá do kategorie rozumné :) )
s.939 má pred sebou ešte dlhú cestu do hrobu :D , a reálne ani nie je dôvod pre jeho koniec v dohladne
-
Uz bych DDR nekupoval. Ted bych sel do Intelu s DDR2, nebo pockal na M2. DDR2 moduly pouzijes za dva-tri roky v novem kompu, ale DDR ........
-
Citace:
Původně odeslal Aradan
Uz bych DDR nekupoval. Ted bych sel do Intelu s DDR2, nebo pockal na M2. DDR2 moduly pouzijes za dva-tri roky v novem kompu, ale DDR ........
Jiny argument muze byt zhruba takovy:
- podivejte se na ceny a dostupnost SDR SDRAM dneska
- pokud se situace kolem DDR1 bude vyvijet podobne tak by se jeste v soucasne dobe nakup DDR1 systemu mohl vyplatit z hlediska budouci prodejni ceny (po DDR1 bude v bazarechjeste dlouho schanka)
A co se budouci "rozsiritelnosti" tyka, v tom smyslu: "koupim si letos 1GB DDR2 a za rok za dva treba dalsi 2GB..."
... po dvou letech se stejne vetsinou vyplati koupit kompletne novy system s novou deskou a osadit ji tou v dobe vykonnou pameti, nez skoncit se systemem kde budou treba 2 sloty osazeny pomalejsi pameti (ktera nepujde pretaktovat) a dva sloty rychlejsi.
-
Citace:
Původně odeslal Aradan
tak o intelu tady ta diskuze není, to si bež hlásat do jiné sekce. jinak mi kdyžtak napiš, v čem budou DDR2 v kombinaci s AMD lepší. docela by mě zajímalo slovo do pranice, proč DDR2. já osobně v nich vidím propadák, takže si těch výhod moc nevybavuji. btw viděl si marketingový plán AMD pro rok 2007?
-
Citace:
tak o intelu tady ta diskuze není, to si bež hlásat do jiné sekce. jinak mi kdyžtak napiš, v čem budou DDR2 v kombinaci s AMD lepší. docela by mě zajímalo slovo do pranice, proč DDR2. já osobně v nich vidím propadák, takže si těch výhod moc nevybavuji. btw viděl si marketingový plán AMD pro rok 2007?
Vyhoda DDR2 bude v pouzitelnosti i za par let. Taky se me nelibi, ze AMD jde do DDR2, ale proste se musime nejak prizpusobit jako vzdy. A slovo Intel je tady tabu? Kazdej kdo stavi komp si polozi zakladni otazku Intel/AMD a je treba znat i druhou stranu, aby se clovek dobre rozhodl.
-
Citace:
Původně odeslal Aradan
Vyhoda DDR2 bude v pouzitelnosti i za par let. Taky se me nelibi, ze AMD jde do DDR2, ale proste se musime nejak prizpusobit jako vzdy. A slovo Intel je tady tabu? Kazdej kdo stavi komp si polozi zakladni otazku Intel/AMD a je treba znat i druhou stranu, aby se clovek dobre rozhodl.
tak intel tady tabu není, ale bavíme se zde o životnosti s939 ,) jinak použitelnost DDR2 i za pár let? nenech se vysmát ( http://uamdz.wordpress.com/2006/02/2...-2007-roadmap/ ). hle. o rok později tu máme DDR3. tudíž nevidím jediný důvod, proč platformu s DDR2 pořizovat, natož se podřizovat nějakým reklamním manýrům. nemluvě o znatelném cenovém propadu DDR2-kových AM2 platforem po uvedení DDR3. to už je jen takové trpké překvapení na konec ,)
-
Citace:
tak intel tady tabu není, ale bavíme se zde o životnosti s939 ,) jinak použitelnost DDR2 i za pár let? nenech se vysmát (
http://uamdz.wordpress.com/2006/02/2...-2007-roadmap/ ). hle. o rok později tu máme DDR3. tudíž nevidím jediný důvod, proč platformu s DDR2 pořizovat, natož se podřizovat nějakým reklamním manýrům. nemluvě o znatelném cenovém propadu DDR2-kových AM2 platforem po uvedení DDR3. to už je jen takové trpké překvapení na konec ,)
Puvodni otazka myslim znela, jestli se vyplati socket 939, nebo jestli si ma pockat na M2. Jestli ten komp nechce hned a nema pouzitelne DDR moduly, tak bych pockal na M2, i kdyby jen kvuli pametem, ktere bude za tri roky pouzivat kazdej kancelarskej komp. Neverim, ze za rok vsichni prejdou ma DDR3. Ty budou pro high-end a standart bude dlouho DDR2.
-
Ja sem naopak presvedcen, ze vsichni co chteli(ji) vykonej komp na gamesy, maj nebo budou mit AMD s DDR pametma, protoze DDR2 jim neprinese nic, naopak. Tudiz pokud nekdo ma aktualne solidni komp na AMD, tak ma DDR => rozhodne se mu nevyplati jit do DDR2, a pokud nekdo ma horsi komp a musi tak jako tak vymenit vsechno, tak je furt vyhodnejsi jit do DDR.
DDR2 bude u AMD jen takova prechodna platforma a myslim ze ani AMD ji nebude nejak zbesile tlacit.
-
Citace:
Původně odeslal Aradan
Puvodni otazka myslim znela, jestli se vyplati socket 939, nebo jestli si ma pockat na M2. Jestli ten komp nechce hned a nema pouzitelne DDR moduly, tak bych pockal na M2, i kdyby jen kvuli pametem, ktere bude za tri roky pouzivat kazdej kancelarskej komp. Neverim, ze za rok vsichni prejdou ma DDR3. Ty budou pro high-end a standart bude dlouho DDR2.
s tou použitelností modulů máš možná pravdu, ale použitelné DDR2 paměti také nejsou za babku. navíc s příchodem AM2 ještě spadne cena s939 a pak to bude vůbec jasná volba. další dobré paměti pro gamery budou až DDR3. to, že AMD je bude využívat pouze rok a nějaký ten měsíc, je také díky tomu, že s DDR2 zaspali. intel už nějaký ten pátek tyto paměti využívá, ovšem u AMD to nebylo třeba. AM2 s DDR2 bude tedy pouze přechodná stanice, aby nenastal marketingově nesmyslný posun z DDR na DDR3. každopádně v kombinaci s AMD budou DDR2 v blízké budoucnosti spíš low-end. standartem zůstanou DDR a s DDR3 v highendu jsi měl pravdu.
-
Neuvědomujete si dost podstatné fakty. Když porovnáváte 754 vs 939 OK, tím že se jedná v podstatě o stejné "pracovní" schopnosti, vyjma rozdílu single channel vs dual a kdy se jednalo o zavedení nové architektury na trh příchodem soc. 754. 939 byla jenom "opravnou" verzí stávající architektury a jejím následným vylepšením. To že se to nakonec projevilo i u socketu 754 (viz. Venice jádra pro tento socket a Palerma) je jedině dobře, ale původně to plánováno nebylo.
Pokud ale stavíte porovnání 754/939 vs AM2 do podobné roviny, tak mi to přijde poněkud dost zavádějící, jelikož v mnoha ohledech dojde ke změnám. Ten kdo tu mluví o "marketingu s DDR2", tak je vedle jako jedle, svým způsobem má laicky řečeno možná pravdu (kdo se v AMD64 moc nevyzná), ale neuvědomuje si dost podstatnou věc a tou je standardizace DDR2 modulů, které jsou schválené JEDECem a tudíž minimalizování jakéhokoliv konfliktu paměťových modulů s integrovaným mem. controllerem, což bylo v počátcích ohromným problémem !!! (sám jsem si toho s prvními jádry pro 754 užil) Další nepopíratelnou věcí je snížení napájení právě do pamětí, což není rozhodně na škodu !!! a tím pádem i delší životnost. Co však bude hlavní devizou (pokud to nakonec vyjde) bude možnost časem fungovat i s DDR3 se stejným CPU, kdy nebude potřeba měnit socket, ale jednoduše přeflashovat BIOS. DDR3 jsou v mnoha směrech daleko lepší než DDR2, ale momentálně jsou velice drahým zbožím, což v případě DDR2 neplatí.
Jinak jak uvedl Jezevec, nárůst latence je u DDR2 nevýhodou, ale kompenzuje se to vyšší propustností, takže ve výsledku bude AM2 rychlejší o 3-5% (podobně jako byl rozdíl 754 vs 939)
Dnes bych PC na socketu 939 nestavěl, buď stačí 754 (sám jsem k ní downgradoval) nebo počkat právě na příchod AM2, kdy o prázdninách už budou CPU dostupná vč. desek.
-
Citace:
Původně odeslal BeachKEN
DDR3 jsou v mnoha směrech daleko lepší než DDR2, ale momentálně jsou velice drahým zbožím, což v případě DDR2 neplatí.
co se týká výhod DDR3 - agree. ostatně jejich kvality lze velmi dobře posoudit na GK, na které se už nějaký pátek osazují, čímž lze dosáhnout i porovnání s DDR. DDR2 se nám bohužel neujaly, protože vysoká propustnost vždy nemusí stačit. co se týká ceny, je to vcelku dost sporadické. vzhledem k prodejům DDR3 pamětí v minulých letech ta cena nebude nějak markantně vyšší a v momentě, kdy se začnou osazovat DDR3 chipy na paměťové moduly, cena bude dokonce nižší. je to základní ekonomické pravidlo - vyšší poptávka vede k nižší ceně výrobku na trhu s několika výrobci ,)
Citace:
Původně odeslal BeachKEN
Jinak jak uvedl Jezevec, nárůst latence je u DDR2 nevýhodou, ale kompenzuje se to vyšší propustností, takže ve výsledku bude AM2 rychlejší o 3-5% (podobně jako byl rozdíl 754 vs 939)
o 3-5% - když pominu, že je to zanedbatelný rozdíl, i zde se jedná o velice odvážné tvrzení. např. při dekompresi videa bude určitě lepší použití A64 s DDR než s DDR2. respektive u všech početních procesů, protože zde je důležitější přístupová doba nutná k uložení informace do paměti než její celková propustnost. bylo by vhodné uvést, že ten proklamovaný rozdíl 3-5% bude ve velmi specifických operacích.
Citace:
Původně odeslal BeachKEN
Dnes bych PC na socketu 939 nestavěl, buď stačí 754 (sám jsem k ní downgradoval) nebo počkat právě na příchod AM2, kdy o prázdninách už budou CPU dostupná vč. desek.
opět nesmysl. píšeš o downgradu, protože si asi pocítil, že nevyužíváš těch pár procent výkonu navíc, co ti přinesl s939. ovšem u s939 je ten rozdíl už prokázaný. AM2 vs s939 vyznělo podle prvních testů pro s939. jistě, je to nová technologie a mají ještě čas to doladit, ale zatím to nevypadá slibně. pak věc druhá, ovšem nepominutelná, tj. cena nového výrobku. byl by marketingový nesmysl nasazovat cenu AM2 pod cenu s939, tudíž příchod AM2 bude mít blahodárný vliv na cenu s939, tudíž jestli čekat do léta, pak na levnější s939.
//edit:
Citace:
Původně odeslal BeachKEN
Neuvědomujete si dost podstatná fakta.
nač tak tvrdé skloňování? :)
-
Pretoze to je BeachKEN, a este stale je to tak, ako to bolo uz davno, ze sa oplati kupit len to co ma on (viz s754), pripadne ma dost skreslene predstavy a veciach buducich .. no ale dalej to uz je skor na PM ;)
-
To BeachKEN:
754 si dnes kupi...iba ten kto ma naozaj malo penazi...
ma dost nevyhod...co sa tyka kvality dosiek, a taktovania sa v ziadnom pripade nerovna s939...
-
Citace:
Původně odeslal kvoco
To BeachKEN:
754 si dnes kupi...iba ten kto ma naozaj malo penazi...
ma dost nevyhod...co sa tyka kvality dosiek, a taktovania sa v ziadnom pripade nerovna s939...
A to jsi vzal kde??? Od dob rev.E už to dávno neplatí a DFI desky se dělají pro tento socket také (a taktovat se na nich dá skvěle, ostatně jako je u DFI zvykem), vyjma LP nF4 série, to uznávám. Dneska je stejný problém si koupit slušně taktovatelný Venice jak na 754, tak na 939!
Jansko Hransko:
Pokud vím, dost zkreslené představy nemám a dost často se ty moje "představy" potvrdily, jelikož hledám informace (neříkám že všechny na 100% platí), případně ty věci zkouším. Ano, AM2 jsem ještě (zatím) nezkusil :D ad 754 - za ty peníze, za které se dá taková "popelnice" postavit není co řešit, rozdíl ceny vs. 3%-6% výkonu na socketu, který má být do prázdnin značně inovován mi nepřijde jako moudré řešení, tomu snad dobře rozumíš sám. ;) Koukám na to z pohledu ceny/výkonu/investice do budoucna a né se honit za body v Markách, tento nekonečný boj mě bohužel již přestal bavit (mám dnes jinou zábavu která mě uspokojuje a hlavně mi něco dává), což ale není tvůj případ. :D
Citace:
opět nesmysl. píšeš o downgradu, protože si asi pocítil, že nevyužíváš těch pár procent výkonu navíc, co ti přinesl s939. ovšem u s939 je ten rozdíl už prokázaný. AM2 vs s939 vyznělo podle prvních testů pro s939. jistě, je to nová technologie a mají ještě čas to doladit, ale zatím to nevypadá slibně. pak věc druhá, ovšem nepominutelná, tj. cena nového výrobku. byl by marketingový nesmysl nasazovat cenu AM2 pod cenu s939, tudíž příchod AM2 bude mít blahodárný vliv na cenu s939, tudíž jestli čekat do léta, pak na levnější s939.
AM2 bude mít logicky vyšší cenovou politiku z toho důvodu, že nasazená CPU budou tikat na frekvencích 2.4GHz a vyšší (zpočátku), takže pokud by se pak dělalo srovnání CPUs na stejné frekvenci a rozdílným socketem, cena bude podobná, rozdíl v řádech stokorun, ale to je pouhá spekulace. DDR2 jsou solidní, hlavně pokud se jedná o lepší moduly s nižší latencí, kterých je sice jako šafránu, ale na gaming rig si nikdo šlupky stejně kupovat nebude, co si budeme povídat že? Hlavně se musím opět opakovat, že jejich výhoda spočívá ve standardizaci u JEDECu (vyloučení konfliktů s hw - tj. že už by neměly být problémy s tím, které desce budou šmakovat tyto nebo támhlety paměti a v případě AMD64 - mem. controller) a nižší Voltáží.
Nějak mi přijde, že jste nepochopili co autor (já) chtěl říci ohledně rozdílu 754/939 vs AM2. Zaměřil jsem se na poukázání toho, že AM2 bude mnohem trvalejší platformou do budoucna (ano, za rok může dojít opět ke změně socketu), hlavně pokud dojde na implementaci DDR3 ve formě flashe BIOSu na deskách.
Citace:
//edit:
nač tak tvrdé skloňování? :)
Makám v práci, tak dodatečná kontrola pravopisu občas odpadne a pak je to bohužel vidět :))
Tato situace mi totiž připomíná dobu nedávno minoulou, kdy Palomina fungovala se starými SDR DIMMy a následný příchod DDR266 nebo se vám snad tato éra nějak vytratila z myslí? ;)
-
k socketu 754 jedna poznamka - na kompu pro pribuzneho jsem nechtel detailne ladit system a byl jsem dost prekvapeny jak malo se projevilo v 3dmarku03 rozdilne taktovani 10*240, 10*250 a 10*260 u winchestera [vse pokud mozno na auto], takze automaticky bych ho neschazoval, pokud nekdo jde tvrde po pomeru cena/vykon, tak to muze byt skutecne dobra volba
driv, myslim ze to bylo na svetuhardware byl test ruznych prociku a grafiky 7800gt a na 2600Mhz nataktovany sempron vubec nemel spatne vysledky
-
Citace:
Původně odeslal BeachKEN
AM2 bude mít logicky vyšší cenovou politiku z toho důvodu, že nasazená CPU budou tikat na frekvencích 2.4GHz a vyšší (zpočátku), takže pokud by se pak dělalo srovnání CPUs na stejné frekvenci a rozdílným socketem, cena bude podobná, rozdíl v řádech stokorun, ale to je pouhá spekulace. DDR2 jsou solidní, hlavně pokud se jedná o lepší moduly s nižší latencí, kterých je sice jako šafránu, ale na gaming rig si nikdo šlupky stejně kupovat nebude, co si budeme povídat že? Hlavně se musím opět opakovat, že jejich výhoda spočívá ve standardizaci u JEDECu (vyloučení konfliktů s hw - tj. že už by neměly být problémy s tím, které desce budou šmakovat tyto nebo támhlety paměti a v případě AMD64 - mem. controller) a nižší Voltáží.
tak s těmi DDR2 jako investicí do budoucna bych to neviděl tak růžově. přeci jenom o rok (maximálně 2) později přijdou DDR3, které jsou díky Nvidii a ATI na trochu jiné úrovni než DDR2. navíc DDR2 s nízkou latencí stojí balík, což u DDR3 nehrozí, protože se výrobcům již zaplatily investice, které dali do vývoje. navíc přecházet ze 128 bitu na 128 bit s horším timingem je skutečně jen zoufalý tah pro jedince, kteří chtějí těch pár procent výkonu za každou cenu. jediné pozitivum vidím v tom, že AM2 budou nejspíš využívat i platformy s DDR3.
Citace:
Původně odeslal BeachKEN
Makám v práci, tak dodatečná kontrola pravopisu občas odpadne a pak je to bohužel vidět :))
OK. já jen, že jsi zbytek toho textu měl v cajku, tak tohle bylo jak pěst na oko :)
Citace:
Původně odeslal BeachKEN
Tato situace mi totiž připomíná dobu nedávno minoulou, kdy Palomina fungovala se starými SDR DIMMy a následný příchod DDR266 nebo se vám snad tato éra nějak vytratila z myslí? ;)
ano, ano. to je slovo do pranice. :) v každém případě tento přechod nemohl AMD uškodit. přecházelo se na paměti, které měli stejný timing a latence, ale pracovaly na daleko vyšších frekvencích, což zajistilo parádní propustnost. ostatně až s příchodem DDR modulů dokázalo AMD plnohodnotně konkurovat Intelu, protože rychlé paměti s dobrou propustností AMD sedly. ovšem u DDR2 se obávám opaku :/ zde dostane AMD ránu, kterou dostalo naposledy za dob SDR. protože paměti s velkou propustností a otřesným timingem jsou přesně to, co žene vodu na mlýn Intelu. ostatně proto jsem natolik skeptický vůči AM2. jako dlouholetý a spokojený uživatel AMD se teď dívám, jak můj oblíbený výrobce procesorů investoval mraky peněz do vývoje něčeho, co bude vzhledem k ceně propadákem :(
-
Citace:
ano, ano. to je slovo do pranice. :) v každém případě tento přechod nemohl AMD uškodit. přecházelo se na paměti, které měli stejný timing a latence, ale pracovaly na daleko vyšších frekvencích, což zajistilo parádní propustnost. ostatně až s příchodem DDR modulů dokázalo AMD plnohodnotně konkurovat Intelu, protože rychlé paměti s dobrou propustností AMD sedly. ovšem u DDR2 se obávám opaku :/ zde dostane AMD ránu, kterou dostalo naposledy za dob SDR. protože paměti s velkou propustností a otřesným timingem jsou přesně to, co žene vodu na mlýn Intelu. ostatně proto jsem natolik skeptický vůči AM2. jako dlouholetý a spokojený uživatel AMD se teď dívám, jak můj oblíbený výrobce procesorů investoval mraky peněz do vývoje něčeho, co bude vzhledem k ceně propadákem :(
No já AM2 beru jako velice perspektivní hlavně pokud bude podpora DDR3, jinak to budou peníze spláchnuté do kanálu, ale to by snad již mělo být jasné o prázdninách, kdy začne AMD pouštět CPUčka na trh ve větším množství.
-
Citace:
Původně odeslal BeachKEN
No já AM2 beru jako velice perspektivní hlavně pokud bude podpora DDR3, jinak to budou peníze spláchnuté do kanálu, ale to by snad již mělo být jasné o prázdninách, kdy začne AMD pouštět CPUčka na trh ve větším množství.
na to jsem osobně taky zvědav. v každém případě to bude na uváženou, zda se někomu vyplatí po roce měnit desku a paměti. lepší bude počkat rovnou na DDR3. a stále ještě nebereme ohled na konkurenci, která, jak se mohlo dříve mylně zdát, nespí. ale uvidíme, jaká bude situace v létě. třeba se AMD povede zázrak :)
-
Citace:
Původně odeslal BeachKEN
A to jsi vzal kde??? Od dob rev.E už to dávno neplatí a DFI desky se dělají pro tento socket také (a taktovat se na nich dá skvěle, ostatně jako je u DFI zvykem), vyjma LP nF4 série, to uznávám. Dneska je stejný problém si koupit slušně taktovatelný Venice jak na 754, tak na 939!
som predal moje adaty ktore mne isli na 620mhz ...a ten chalan mal Epox a teraz Abit nf4 s754..venice 3000+ a vobec sa nemoze dostat s pamatami cez 500mhz a to nieje sam.
-
Citace:
Původně odeslal kvoco
som predal moje adaty ktore mne isli na 620mhz ...a ten chalan mal Epox a teraz Abit nf4 s754..venice 3000+ a vobec sa nemoze dostat s pamatami cez 500mhz a to nieje sam.
Teďka nevím, jestli si tu ze mě děláš "Dobrej den". To že se nejde dostat přes HTT250 v poměru 1:1 s 2 DS DIMM moduly je všeobecně známé, je to neduh socketu 754, který na takový provoz stavěný nebyl. Pokud by někdo měl 1GB modul s vysokým OC potenciálem, tak by to mělo být možné. To je však všeobecně (a dlouho) známo.
-
-
-
Podla mna to april nie je, pozri si zdroj spravy: DailyTech, 31.3.06, 10,44 hod.
-
Pochybuju, ze to je april, nevidim v tom nic zabavneho :( . A pripada mi to celkem logicke, i kdyz smutne.
-
Citace:
Původně odeslal almanil
Pochybuju, ze to je april, nevidim v tom nic zabavneho :( . A pripada mi to celkem logicke, i kdyz smutne.
asi neni, protoze pro officePC je to proste levnejsi reseni, a top proste nemuze byt dvojmo....
-
Citace:
Původně odeslal mokus
asi neni, protoze pro officePC je to proste levnejsi reseni, a top proste nemuze byt dvojmo....
Presne tak jsem to myslel. Na druhou stranu by tohle mohl byt takovy stred, AM2 by byl top, a 754 lowend. Proste to zni logicky, ale nevim jestli to nakonec bude tak prudke. 939 je si myslim, porad dost dobry socket na to, aby tak rychle skoncil.
-
Nebo je to stejna habadura jako konec Opteronu pro s939. IMHO by byli sami proti sobe. Urcite bude moct dobre vedle sebe existovat s939 a M2, ale je potreba pocatecni impuls, jinak se nikomu do M2 nebude chtit prejit ;-)
-
ked uz by som rusil socket tak 754, a 939 by sa postupom casu stal lowend
-
Citace:
Původně odeslal kvoco
ked uz by som rusil socket tak 754, a 939 by sa postupom casu stal lowend
no jo, ale my nesedíme v dozorčí radě AMD :/
taky sem se už těšil že bude semperon na 939. Do teď jsem ho viděl jen v letáku HP (poku to nebyl překlep).
-
Jedna sprava k veci.... myslim ze postaci titulok a link:
AMD's Socket 754 to Outlast Socket 939
http://www.dailytech.com/article.aspx?newsid=1554
-
rekl bych ze rozhodne trh, obdobne zpravy v IT uz tu v minulosti nekolikrat byly a zajem kupujich pak to rozhodnuti zvratil
-
no tu ide myslim hlavne o to, ze s754 sa bude pouzivat v notebookoch a dokonca ten isty s754 sa ma snad pouzivat aj pre ddr2 verzie procesorov, takze preto vydrzi tak dlho....
-
Jde predevsim o to, ze 939 je vykonejsi platforma, takze by si AM2 musel koupit leda magor. Zatim tomu nasvedcujou vsechny testy ktery kde byly. Jen at na to AMD tentokrat dojede, zaclo si nejak moc vyskakovat. Novej skt kazdej pulrok ...
-
Ja bych taky rekl ze to trosku prehanej s temi sockety.
.. a tohle je ovsem pozitivni :)
-
Vsetko do seba krasne logicky zapada. Predavat budem to z coho mi idu prachy nie? Pokial predam 5 sempronov 754 za 2000 zarobim viac ako ked predam dve A64 939 za 4000. Chcem zarobit viac? Nalakam ludi na reklamne letaky, triky (dalej to uz pozname) a uvediem nieco na oko nove (pre neznalych rozumej lepsie) za trosku vyssiu cenu a stareho nepotrebneho (aj ked lepsieho, ale menej zarabajuceho) sa zbavim. Ja to vidim takto...
-
To ze socket754 prezije 939 by me neprekvapilo, ale pochybuju ze k zaniku kterehokoliv z nich dojde v blizke budoucnosti. Co se tyce toho clanku tak tam neni uveden zadny zdroj, dailytech si to nejspis komplet vycucal z prstu.
Jinak prinos am2 vidim v tom (krome toho co uz tu padlo - o lidech co prechazeji z intelu atd.) ze je to zas jen jeden socket jak pro low-end tak high-end (tedy alespon pro desktop), to deleni 754/939 se mi nikdy nelibilo i kdyz chapu duvody ktere k tomu AMD vedly. Ted se mi zda vidina prechodu na am2 absurdni (kdyz jsem zrovna koupil 939), ale za rok to muze vypadat uplne jinak (stejne tak jako pred rokem se mi zdal absurdni prechod na pci express), zvlast jestli budou am2 procesory skutecne umet i ddr3 bez hardwarovych zmen.
-
AMD potrebuje odstranit s939 protoze AM2 nema 30+ % vykonu navic a tak by temer nikdo nevidel duvod proc prejit... Mozna se to zmeni jestli AMD vyladi radic DDR2 a dostane se na cca 70 - 80% teoretickeho maxima (tzn. 9 - 10GB/a) a taky pokud bude CPU (pozdeji K8L?) schopno zvysene propustnosti vyuzivat.
Pokud muzu tipovat tak AMD skutecne chysta nejakou odpoved na Conroe, svedci mi o tom snaha Intelu zrychlit nastup nove architektury jak jen to pujde... (situace bude podobna jako pri vydani GF7800 vs. X1800). AMD tak bude sck. AM2 pozicovat hlavne pro nova jadra (K8L?)...
AM2 by tedy jako vyhody mela prinest:
- v budoucnu levnejsi (proti DDR400) pameti DDR2-800
- v budoucnu vyssi vykon s cipy K8L
- bude lakat uzivatele na EE cipy
To jak se vyviji situace ted s cipy revize F mi prijde jen jako prechodna zalezitost... AMD urcite nevidi soucasne K8cky jako uspesneho konkurenta pro Conroe. Takze vydavaji novy socket uz ted ale proste do nej musi byt CPU, takze jdeme cestou "prozatim".
kdyz se na to tak podivam tak LGA775 u Intelu a CPU Pentium D bylo v podstate totez... Intel uz vedel ze NetBurstu odzvonilo ale nova architektura jeste nebyla ready... nezbylo jim nez vydat alespon neco a prezit par mesicu...
-
Ja to tipuju tak, ze AMD s necim asi opravdu prijde - nebude to nejspis nic tak prevratneho, ale v kazdem pripade prichazi obdobi, kdy AM2 bude "jen o malo mene vykonnou, ale vyrazne levnejsi" variantou Intelu. Neni to tak dlouho co to tak bylo, karta se zase jen obraci :-)
-
Neprijde, podle me pujde jen o urychleni nekterych veci + pripadna cenova valka (jedine dobre). Novy HW se nena udelat za mesic ani za 1/2 roku. Uvedomte si, kolik let trva, nez se procesor dostane ze stadia "prvni uvahy" do stadia "produkce". Daj se delat nejaky dilci zmeny a upravy, ale ne prekopat celou architekturu.
Podle me AMD prehodnoti prechod na AM2 jako neperspektivni, zlevni s939 a s940 procesory a zacne delat na prechodu na AM3 (DDR3 rameti). Jinak dopadne jak M$, 30% jeho systemu co se pouzivaj je furt w9x a nevedi co stim.
-
Mno uvidime, ja se necham prekvapit, ale z rodinnych duvodu (prirustek) jsem uz presel od AMD ke konkurenci coby aktualne snad perspektivnejsi platformu. Brzo budu mit s dalsimy nakupy HW smulu, tak budu nejaky cas jen tise sledovat vyvoj z povzdali :cool:
-
Me to taky zacina pripadat, ze se AMD chova jako intel - arogantni + kazdy tyden by chteli jiny chipset/platformu ....
Ale asi to nebude tak zhave ... a nebyt AMD, tak tu mame intel s PIII maximalne, nebot nebyt pentium M a spol, je to posledni poradny procesor co kdy udelali ... :-)))
Pravda je, ze jsem do S939 sel ale kvuli zivotnosti ...
Vzdyt treba SocketA - co vsechno prezil a jak byl v pohode ... :-)
-
A bezne jsi do stare socketA desky s FSB 100MHz strcil treba bartona na 166, vid...socket sice byl stejny, ale novy procesory stejne potrebovaly nove desky, takze bylo vpodstate jedno, zda byl novy socket nebo ne.
Citace:
Původně odeslal svaca
Me to taky zacina pripadat, ze se AMD chova jako intel - arogantni + kazdy tyden by chteli jiny chipset/platformu ....
Ale asi to nebude tak zhave ... a nebyt AMD, tak tu mame intel s PIII maximalne, nebot nebyt pentium M a spol, je to posledni poradny procesor co kdy udelali ... :-)))
Pravda je, ze jsem do S939 sel ale kvuli zivotnosti ...
Vzdyt treba SocketA - co vsechno prezil a jak byl v pohode ... :-)
-
Ano, pokud to byla normalni (poradna deska) tak ano ...
Byl treba podtaktovany, ale jelo to, nez sis koupil novou, a taky nebylproblem Duron 600MHz dat do nove desky - coz je cca 6-7 stary procesor ...
To je VIC nez slusne ....
-
To mas pravdu, to se vyplati, koupit si Bartona 2500+ a mit ho pusteny na 1100. Myslim ze teto moznosti vyuzilo opravdu hodne lidi...a to nemlluvim o tom, ze nove chipsety meli lepsi AGP, dualchannel, rychlejsi IDE, USB 2.0 a pod... jako nerikam ze to je uplne na nic, treba intel me s tema novejma socketama dost stve, ale ono je vetsinou stejne potreba s novym CPU koupit i novy board.
-
Neni uplne pravda. Ja sam jedu jednoho Athlonka na krasnych 2310mhz (22x105). U těch co maj odemčenej násobič ho můžete přemapovat až na 24x a pak si tu frekvenci užijete i s malym FSB. (a výkonnostní propad kvůli mylý FSB je malej)
-
Citace:
Původně odeslal DOC_ZENITH
Neni uplne pravda. Ja sam jedu jednoho Athlonka na krasnych 2310mhz (22x105). U těch co maj odemčenej násobič ho můžete přemapovat až na 24x a pak si tu frekvenci užijete i s malym FSB. (a výkonnostní propad kvůli mylý FSB je malej)
Mno neviem, ale ked mam 10,5x214 mam PODSTATNE viac stavy ako nejakych 22*100 :) . Prakticky vo vsetkom to ihned vidiet ..WIn je sviznejsie, RAR, FPS v gamesach..atd. Samozrejme chapem co si chcel povedat, ale rozdiel tam je.
-
-
No tak ver tomu, ze kdyby jsi jel na 11x200 synchro s RAM, tak mas vykon napr. ve hrach cca 1.5x lepsi
Citace:
Původně odeslal DOC_ZENITH
-
no ja bych to s tou zivotnisti neprehanel, kdyz ma dnes clovek A64 tak stejne do s939 neni nic co by se vyplatilo, takze nejblizzsi upgrade bude nejdrive conroe nebo druha generace AM2. Tot muj nazor, nechapu ze tady spousta lidi nadava ze jim soket konci a ze chteli nechat desku a menit jen cpu a vga, jenze deska bude takovym limitem, jako v dobach KT133A a XP.
-
Citace:
Původně odeslal Petrik
No tak ver tomu, ze kdyby jsi jel na 11x200 synchro s RAM, tak mas vykon napr. ve hrach cca 1.5x lepsi
Hmm, bracha mel napr puvodne duron 750, pak tusim neakou 1,2 a ted ma XP 1700, furt ve stejny desce a se stejnym HW kolem. Takze ziskal dejme tomu 2-3 nasobnej vykon jen vymenou CPU. Totiz si jaksi zapomel, ze 99% solidnejsich SKT A desek pro AMD umelo odjakziva 100/133 a ty lepsejsi samo i vic (brachovo MB da vpoho 150).
Jasne ze pri FSB 200MHz je to poznat, ale ...
-
Je to debata o nicem, ale kdyz na tom trvas... odjakziva, jo? Takze myslis napr. jeste v dobach, kdy byl vpodtate jen irongate 750 a via KT133? Ani jeden z nich 133 neumel, je mi lito... prvni chipset ktery skutecne umel 133 byl KT133A, ktery tu rozhodne nebyl odjakziva. A to nemluvim o tom, ze vsechny tyto chipsety umeli jen SDR pameti, ketre jsou pro rychlejsi CPU strasliva brzda.
Citace:
Původně odeslal Jezevec
Hmm, bracha mel napr puvodne duron 750, pak tusim neakou 1,2 a ted ma XP 1700, furt ve stejny desce a se stejnym HW kolem. Takze ziskal dejme tomu 2-3 nasobnej vykon jen vymenou CPU. Totiz si jaksi zapomel, ze 99% solidnejsich SKT A desek pro AMD umelo odjakziva 100/133 a ty lepsejsi samo i vic (brachovo MB da vpoho 150).
Jasne ze pri FSB 200MHz je to poznat, ale ...
-
Citace:
Původně odeslal Petrik
Je to debata o nicem, ale kdyz na tom trvas... odjakziva, jo? Takze myslis napr. jeste v dobach, kdy byl vpodtate jen irongate 750 a via KT133? Ani jeden z nich 133 neumel, je mi lito... prvni chipset ktery skutecne umel 133 byl KT133A, ktery tu rozhodne nebyl odjakziva. A to nemluvim o tom, ze vsechny tyto chipsety umeli jen SDR pameti, ketre jsou pro rychlejsi CPU strasliva brzda.
pro ddr tu uz od 2001 bylo napr amd760, ktery fsb133 umelo (po pretaktu nebyl problem 160). 5 let neni v tomhle odvetvi malo ;)
-
Porizuju ted noveho compa a pujdu do 939.Hlavlni duvody jsou dobry vykon oproti AM2 a moznost vyuziti DDR pameti, ktere mi zbydou. Dle me procesory nijak extra nelimituji vykon v grafickych aplikacich, takze neni problem do 939 nakupovat porad lepsi a lepsi grafule a tim si zvedat pomerne slusne graficky vykon bez nutnnosti menit extremne CPU.Bouhuzel jsem tohle mel i v planu u socketu A, ale PCIE mi nejak zhatila plany.V tomhle pripade si ale myslim, ze zas tak rychle 939 nahrazeny nebudou, jak tomu je u AGP/PCIE a socket A.
-
Citace:
Původně odeslal jago
Porizuju ted noveho compa a pujdu do 939.Hlavlni duvody jsou dobry vykon oproti AM2 a moznost vyuziti DDR pameti, ktere mi zbydou. Dle me procesory nijak extra nelimituji vykon v grafickych aplikacich, takze neni problem do 939 nakupovat porad lepsi a lepsi grafule a tim si zvedat pomerne slusne graficky vykon bez nutnnosti menit extremne CPU.Bouhuzel jsem tohle mel i v planu u socketu A, ale PCIE mi nejak zhatila plany.V tomhle pripade si ale myslim, ze zas tak rychle 939 nahrazeny nebudou, jak tomu je u AGP/PCIE a socket A.
Když tak koukám co máš, tak doufej, že ti ty Hynixy půjdou v dualu, jinak budeš mít 939, která je výkonem stejná jako 754 a přitom dražší!
-
Citace:
Původně odeslal BeachKEN
Když tak koukám co máš, tak doufej, že ti ty Hynixy půjdou v dualu, jinak budeš mít 939, která je výkonem stejná jako 754 a přitom dražší!
Jsou na nich cipy Hynix D43, ty by mely temhle deskam hooodne chutnat, takze snad pojedou v poho.
edit: jinak dle me nevyjde 754 levneji, spis naopak
-
D43, v dualu, bezproblemu:)
-
Citace:
Původně odeslal Klon
D43, v dualu, bezproblemu:)
Né všem a vždy, neznamená, že pokud jsou na modulu stejné čipy, musí zákonitě fungovat dual, to je spíš o modulech, ale to tu řešit nebudeme.
ad 754:
Dnes je to skoro cenou na stejno, záleží na použité desce. Každopádně DDR2 nejsou dnes závratně drahé, spíš bych ten měsíc počkal a šel rovnou na AM2. Pokud AMD zachová stejné principy při uvádění nové revize, tak by stačilo vyměnit pak jenom CPU (K8L) a případně dokoupit DDR3 ev. použít DDR2 (pokud by K8L podporovala jak DDR2 tak i DDR3)
-
Citace:
Původně odeslal BeachKEN
Né všem a vždy, neznamená, že pokud jsou na modulu stejné čipy, musí zákonitě fungovat dual, to je spíš o modulech, ale to tu řešit nebudeme.
ad 754:
Dnes je to skoro cenou na stejno, záleží na použité desce. Každopádně DDR2 nejsou dnes závratně drahé, spíš bych ten měsíc počkal a šel rovnou na AM2. Pokud AMD zachová stejné principy při uvádění nové revize, tak by stačilo vyměnit pak jenom CPU (K8L) a případně dokoupit DDR3 ev. použít DDR2 (pokud by K8L podporovala jak DDR2 tak i DDR3)
To jsem se prave rozhodoval,ale na AM2 nejsou tedka zadne desky a nez vyjdou a odladi se, tak to bude nejaky mesic trvat.Navic ty pameti vyjdou tak o litr draz+ prodat ty svoje. Proste financne bych to neutahl, uz ted jsem na tom s financema na okraji :(.Kdyz by to vychazelo na stejne prachy,asi bych presel na AM2.Ale takhle.Dle me, je schudnejsi frcet rok dva na 939, procesory jsou na ni vic nez dost slusny a pak prejit na vyladenou AM2 s DDR3.
-
Citace:
Původně odeslal jago
To jsem se prave rozhodoval,ale na AM2 nejsou tedka zadne desky a nez vyjdou a odladi se, tak to bude nejaky mesic trvat.Navic ty pameti vyjdou tak o litr draz+ prodat ty svoje. Proste financne bych to neutahl, uz ted jsem na tom s financema na okraji :(.Kdyz by to vychazelo na stejne prachy,asi bych presel na AM2.Ale takhle.Dle me, je schudnejsi frcet rok dva na 939, procesory jsou na ni vic nez dost slusny a pak prejit na vyladenou AM2 s DDR3.
Není pravda, desky už jsou, CPU budou do měsíce také. Pokud se bavíš o solidní desce pro 939 (DFI apod.) tak je to taky dost drahá investice, tudíž příplatek za AM2 tě vyjde cca na 1500 hrubým odhadem a budeš mít stálejší platformu.
http://www.alzasoft.cz/18848531/socket-am2.htm
-
paneboze kolko ludi este dnes bezi na sockete A a niekto stale musi za kazdu cenu pretlacat novinky. AM2 je pre mna iba priprava na 65nm a DDR3 nic viac. (cena rovnaka, vykon rovnaky, cena pamati rovnaka)
-
AM2==cena vyssia, vykon vacsinou nizsi, cena pameti nasobne vyssia (pri zachovani podobneho vykonu)
-
Citace:
Původně odeslal MadCap
AM2==cena vyssia, vykon vacsinou nizsi, cena pameti nasobne vyssia (pri zachovani podobneho vykonu)
nechcel som to pisat az tak ostro, aby ma tu poniektori nezozrali ;-)
-
939 by som este nepochovaval
Athlon 64 X2 5000+ (socket AM2 and 939) $696
Athlon 64 FX-62 (socket AM2 and 939) $1,031
>:}
:eek:
-
a co tak zaratat cenu dosky co?
-
Videli jste novej cenik od Foxu?AMD slo s cenana dost dolu..
s.939
3000+ 2564Kc
3200+ 2849Kc
3500+ 3163Kc
Sli dolu i prociky pro M2
3000+ a MB s.939 treba VIA KT890(2564+1600Kc)..fakt komp za smesny ceny.
-
No a bude to myslim jeste daleko lepsi, X2 pujdou urcite taky casem dolu.
-
mno tak vám nevím ... vzhledem k tomu, že CPU sAM2 stojí stejně jako CPU do s939, desky jsou jen o chlupdražší tak nevidím důvod proč když to kupuji nové, jít do s939. Výkonově to je momentálně prašť jako uhoď. Paměti se dají sehnat výkone DDR2 levněji, takže by to nakonec mohlo být lepší ... viz. TEST sAM2 shrnul jsem to tam dobře ... prostě máte slušnej PC na s939 určitě se ám nevyplatí přechod na sAM2. Kupujete novej PC tak to se zase nevyplatí s939.
Zleˇvňovat AMD bude muset. Výkon nejlevnějšího X2 zdaleka neodpovídá ceně 9000,- ...
-
Rekl bych ze v soucasny dobe je AMD uplne v pr..Musi fakt brutalne slevnit i dualcore...3800+ by mela stat maximalne 5000kc s D ..Ted proti Intelu nema co nabidnout,jedine jit s cenou dolu..mrknete na cenu D930 3Ghz..5000Kc :o
http://shop.computershop.cz/eshop/de...em&stiid=24442
-
Citace:
Původně odeslal nex
Videli jste novej cenik od Foxu?AMD slo s cenana dost dolu..
s.939
3000+ 2564Kc
3200+ 2849Kc
3500+ 3163Kc
Sli dolu i prociky pro M2
3000+ a MB s.939 treba VIA KT890(2564+1600Kc)..fakt komp za smesny ceny.
Ne ze by to byly spatne ceny, ale nezapomen na to, ze v tom ceniku FOXe jsou bez DPH.
Mimochodem uz bylo nacase, kdyz jsem kupoval A64 3200+ v listopadu 2004, tak jeste rok a pul pote stal temer stejne :-/
Skoda jen, ze nejsou slevy dualcore - no asi AMD slevit nemuze nebo nechce :-(
-
V ceniku foxe jsou bez DPH, ale tady nam je nex prepocetl.. ;)
-
Citace:
Původně odeslal Digitaldoom
mno tak vám nevím ... vzhledem k tomu, že CPU sAM2 stojí stejně jako CPU do s939, desky jsou jen o chlupdražší tak nevidím důvod proč když to kupuji nové, jít do s939. Výkonově to je momentálně prašť jako uhoď. Paměti se dají sehnat výkone DDR2 levněji, takže by to nakonec mohlo být lepší ... viz.
TEST sAM2 shrnul jsem to tam dobře ... prostě máte slušnej PC na s939 určitě se ám nevyplatí přechod na sAM2. Kupujete novej PC tak to se zase nevyplatí s939.
heh, DDR2 rameti se stejnym casovanim jako DDR budou stat aspon 3x vic. A vykonove to rozhodne nastejno neni, protoze s dobrejma DDRkama s nizkou latenci a trose taktovani se dostanes o dost jinam.