-
Re: levne DLSR
nechci zakladat novy dred , tady mi snad nekde poradi :
uz mam doma E-300 a zatim maximalni spokojenost . Ale po starem fotaku mi doma zustala kvalitni makro cocka zavit 48mm . Ma cenu uvazovat u sehnani si redukce 48mm-->58mm nebo uz je to moc velky rozdil a nedelalo by to dobrotu ?
-
Citace:
Původně odeslal DOT
nechci zakladat novy dred , tady mi snad nekde poradi :
uz mam doma E-300 a zatim maximalni spokojenost . Ale po starem fotaku mi doma zustala kvalitni makro cocka zavit 48mm . Ma cenu uvazovat u sehnani si redukce 48mm-->58mm nebo uz je to moc velky rozdil a nedelalo by to dobrotu ?
mno tak neviem preco to rves sem ked to zalozenie noveho threadu by bolo o dost lepsie .... inak ti to je imho blbost, pretoze by to nefungovalo uplne ok (hrozne vady obrazu, kruh ... etc.)vsak si to kludne vyskusaj "z ruky" a uvidis :)
-
Tak jak říká MC. Jinak co se týče těch "standardních" makročoček (nemyslím např. Nikon 6T, Canon 5D a spol.) jsou tam většinou velké úbytky v kvalitě směrem k rohům, takže naopak větší je lepší. Na druhou stranu vídám občas pěkné výsledky s makročočkami na DSLR, ale moc tomu nerozumím - mě se z toho nikdy nic fakt kloudného vyrazit nepodařilo ...
Jinak gratuluju k nové mašince, imho Ti spokojenost vydrží ;)
Pokud chceš slušné makro bez větších kompromisů v kvalitě, tak uvažuj výhledově o Zuiku 35/3.5 (s nativním zvětšením 1:1), které není drahé, makro tubus EX-25, nebo staré MF makro sklo s redukcí.
-
Re: Redukce na Olympus E300
Přesunuto do samostaného threadu...
-
diky vsem za info .
2:MC z ruky jsem to zkousel a moc to neslo , ale mel jsem pocit ze kdyby to tam drzelo na pevno tak by z toho neco vyloudit slo .
2:jan555
po novem sklu uz pokukuji , redukce na stare OM by mela dorazit kazdym dnem , pak uz jen narazit na nejake solidni sklo . nejlepe tele , ikdyz maly rozsah setoveho skla ( 1445) mi zatim plne postacuje . . .
btw: co pouzivas za blesk ? na ten sice momentalne nemam penize , ale casem to budu muset resit . . .
DELETED OT. Darth Maul
-
Mám FL-36, který je k E-300 ideální - silný je pro většinu lidí a užití dost, je našlapaný funkcemi a hlavně je možné (narozdíl např. od FL-50) používat ho najednou s interním bleskem. (a to je fakt dost velká výhoda E-300) Je za dobrou cenu (cca 6K), takže až na něj budeš mít, rovnou ho kup. Jeho asi jedinou nevýhodou je pomalejší recharge - používá jen 2 tužkovky, možná ještě absence bezdrátu (ale to nepoužívám).
-
-
-
-
pekny pekny , muzu se zeptat kde nakupujes stara skla ? ebay nebo nejaky kameny bazar v pha ?
btw: iso 1600 je vazne brutalne zasumely. pouzil jsi ho v nejaky situaci ?
-
Tohohle Biometara jsem kupoval u Škody, jinak Ebay. (na cestě teď mám fungl nového MC Biometara 80/2.8 )
Ad ISO1600 - ano, použil, ale málo. To, co obvykle fotím, je na ISO100 a vlastně relativně málokdy jdu vůbec výš, protože to nepotřebuju. Na ISO1600 existuje celkem snadný lék - fotit do RAWu + Photoshop CS2 + Adobe Camera RAW 3.3. Pokud nebudeš dělat větší tisky, nebudeš potřebovat ani žádný odšumovač.
-
Citace:
Původně odeslal jan555
Něco z MC Biometaru 120/2.8 zvenku - za ty peníze je to fakt fajn sklo.
Trochu divné rozostření pozadí, ne?
-
Citace:
Původně odeslal frelichl
Trochu divné rozostření pozadí, ne?
Nevím, co je "divné" - prostě každé sklo má specifický bokeh a tohle má právě takový, jako je na fotkách. A není nejideálnější, mohl by být klidnější, hlavně na kontrastech. Na druhou stranu aspoň není vidět tvar clonového kroužku. Musíš také brát v úvahu, že to je cca 240-260mm ekv. na plnou díru (f/2.8 ), přicloněním se bokeh zjemní. (na kontrastech dost)
Ono díky extrémně malé DOF by to i přes dlouhé ohnisko bylo solidní sklo na hraní si s portréty, ale právě ne zrovna nejklidnější bokeh tohle využití dost vylučuje. Takže ano, např. s nádherným bokehem mých digitálních Zuik (a ovšem spousty jiných skel) se to srovnat nedá.
-
Citace:
Původně odeslal jan555
Nevím, co je "divné".
Jsem z většiny takových fotek zvyklý na dokonalé rozmazání pozadí, kdy v pozadí nejde nic rozpoznat, tady mi přišlo že se pozadí prostě nerozmazalo tak dokonale a hlavně v první fotce pozadí jakoby tvoří soustava "šmouh" kruhového tvaru, nevím jak to líp popsat. Každopádně díky za vysvětlení.
-
Tomu rozumím - u té 2. a 3. je potřeba brát v potaz malou vzdálenost pozadí (u té 2. je ten průběh docela vidět), u té 1. je vidět to, co jsem psal - neklid hlavně na kontrastech. S tímhle má více, nebo méně problém většina MF skel, která jsem zkoušel, tenhle Biometar je na tom ještě velmi slušně. Kdyžtak zkus mrknout sem http://www.rickdenney.com/bokeh_test.htm , to je zajímavý link. V tom testu vychválený P-Six CZJ MC Sonnar 180/2.8 jsem také zkoušel a ten má bokeh luxusní, bohužel má i svá negativa (předně váhu a velikost).
-
Jeden imho bombastický link - M42 skla v akci http://www.wholesaledigital.co.za/m42home.htm
-
Včera mi konečně přišla zvětšovací očnice Oly ME-1 (na E-300/E-500) a pro MF skla je to velmi vhodné příslušenství - procentuální úspěšnost správného zaostření na plnou díru se (celkem dramaticky) zvýšila.
-
1 Příloh-a(y)
Tak mám dneska přírůstek - rare CZJ MC Biometar 80/2.8. Rozhodně moje nejkrásnější sklo (navíc fungl nové), podle prvních fotek výstupem za vzhledem rozhodně nezaostává :D
-
Tak jen pro srovnání, tohle sklo je fakt skvělý a to i v tom diskutovaném bokehu ...
http://jan555.madcap.info/list/Biome...I_28_bokeh.jpg
-
Citace:
Původně odeslal jan555
Tak jen pro srovnání, tohle sklo je fakt skvělý a to i v tom diskutovaném bokehu ...
Jednosmajlove posty su zakazane, ale neudrzim sa: :drool:
-
2 Příloh-a(y)
Prohrabával jsem se archívem a narazil jsem na něco, co mi nedá sem nehodit pro zajímavost. :)
-
Citace:
Původně odeslal jan555
Prohrabával jsem se archívem a narazil jsem na něco, co mi nedá sem nehodit pro zajímavost. :)
OMG!!!
To je strašná vobluda... horší než 1200mm od Canonu za 3 mega... :eek:
-
Citace:
Původně odeslal Darth Maul
OMG!!!
To je strašná vobluda... horší než 1200mm od Canonu za 3 mega... :eek:
:o Pre boha, čo je toto za teleskop? Do fotobatahu sa mi to as nevojde, že?
Nampíšte mi niekto, že čo to vie...
-
Citace:
Původně odeslal e1
:o Pre boha, čo je toto za teleskop? Do fotobatahu sa mi to as nevojde, že?
Nampíšte mi niekto, že čo to vie...
to je astronomicky teleskop ... to skutocne nevojde do batohu a ani sa s tym nepocita viz stranku vyrobcu
-
Citace:
Původně odeslal MadCap
to je astronomicky teleskop ... to skutocne nevojde do batohu a ani sa s tym nepocita viz
stranku vyrobcu
Stránku výrobcu som si našiel aj ja, ale konkrétny model už nie...
-
Tuším, že to je 2000 mm f/8, ale nejsem si jistý.
-
jan555: taky uvazuju o redukci... chtel sem se jen zeptat jestli funguje treba priorita clony, nebo musis full manual. dik
-
Na E-300 funguje priorita clony naprosto v pohodě. Funguje to následovně - v okamžiku, kdy na těle není "systémový" objektiv (komunikující), tak na prioritu clony tělo s clonovým číslem vůbec neoperuje (prostě tam není, takže ho netřeba dorovnávat) a měří čas podle světla - zcela spolehlivě. (s objektivy, které mám, není třeba ani žádné korekce EV) Takže zaostřit - (přiclonit) - zmáčknout spoušť.
-
dneska se zeptam ve skodovce, jaky maj zkusenosti s minoltou...
-
-
supr clanek, diky
myslim, ze driv uz sem ho nekdy cetl, ale ted sem si na nej nevzpomnel. Pak dal v diskuzi k recenzi primo minolty 5D pisou, ze neni problem
-
Kolik stála ta redukce a to sklo 80 ?
-
Ta redukce stála cca 1500 tuším, to sklo je na 4/3 jako 160/2.8. Rád vidím dalšího kolegu ;)
-
Ok díky za odpověď. Aspoň nás tu bude více E-300sťáků ;-)
Jinak svou E-300 jsem koupil v setu s EZ-1445mm a EZ-4015, dokoupil sem Soligor UV filtr, brašnu a kartu 512 Sandisk Ultra II - zatím.
-
Nevíte někdo jak to mám provést ?
Citace:
Co je ovšem obzvláště potěšitelné, z OK lze udělat klasické tlačítko pro kontrolu hloubky ostrosti.
-
Menu - nastavení 1 (druhé odspodu) - custom ok - preview. Pak už jen mačkáš OK, zacvaká clona, ztmaví se Ti hledáček a vidíš hloubku ostrosti ;)
-
Je nejaky plug-in na ORF ( format RAW ) do Photoshopu ?
-
Citace:
Původně odeslal celebris
Používám standardní ACR 3.3. (kterým také dosáhnu podstatně lepších výsledků i více možností než softem od výrobce - tak je to ostatně ale snad u všech značek ...)
btw: custom OK mám nastavené na burst - DOF control k ničemu nepotřebuju ...
-
okrem nikonu, nikon caputure je pre nikony best RAW editor
-
Citace:
Původně odeslal MadCap
okrem nikonu, nikon caputure je pre nikony best RAW editor
Myslel jsem "for free" ;)
-
Citace:
Původně odeslal celebris
Tak vyřešeno ale nepořádek na sajtě Olympu je tam: RawPlugin201_Win.exe
jan555: Prosím česky to napiš :)
btw: custom OK mám nastavené na burst - DOF control k ničemu nepotřebuju ...
-
Citace:
Původně odeslal jan555
Myslel jsem "for free" ;)
on je Adobe Photoshop for free? (ako nutna podmienka pre pouzitie ACR :) ) ;) ale to je uz OT
-
"Na tlačítku OK mám nastavenou volbu sériového snímání, kontrolu hloubky ostrosti k ničemu nepotřebuju" :D
MC: njn, sice to nemusí být zrovna PS, ale jo. Jinak PO Capture One je taky gut.
-
jan555: Díky za opověď ;)
-
Mám dotaz.. při focení mód. přehlídek, fotím:
1. priorita času, mám co nejdelší čas co udržím a zároveň nerozmazaný pohyb
2. ISO 400
3. CAF ( na 90 % ) nebo MF
4. Se zdůrazněným středem
akorát mám někdy problém s vyvážením bílé.. některé foto ujedou do žluta. Zkušel jsem auto i různé režimy.
Takže mám BW ručně vždy ? Jak to provádíte vy ? Namířím na něco bílého co je v dosahu ? ( Na jakou vzdálenost ? )
-
Foť do RAWu a uprav si bílou na počítači ;) Jinak pro vyvážení bílé je ideální kartička v barvě 18 procentní šedé (nevím, kde u nás, já jí mám z USA za 1 USD :) ), nebo ExpoDisc (ale to je velmi drahé). RAW je tím řešením.
-
osobne sa snazim AWB vyhybat a ked sa bojim o farby tak RAW :) AWB ma jednu zasadnu chybu > co fotka to farebny unikat co je pre PP strasne
-
Citace:
Původně odeslal jan555
Foť do RAWu a *****
Jaký má rozměr ta kartička ( ? x ? ) a tu sejmeš aby byla přes celý hledáček nebo z jaké vzdálenosti ji sejmeš ?
-
Nevím, je malá (řádově 10x10 cm). Vlastně jsem to jen zkoušel (funguje to v pohodě), protože fotím do RAWu, nepoužívám jí. (bílý papír imho funguje na 99 procent stejně)
Jinak E-300 má mraky možností WB (9 přednastavených s možností push, 4 custom a manuál), takže pokud by ses chtěl vyhnout RAWu (nevím proč), můžeš si např. nastavit custom dopředu přesně v K a vyřízeno.
-
Jak navolit to servisní ISO test mode 50, 60, 80 ?
-
Citace:
Původně odeslal celebris
Jak navolit to servisní ISO test mode 50, 60, 80 ?
1)Otevři dvířka od cf karty
2)zapni přístroj
3)stiskni současně tlačítko play a ok
4)stiskni kompenzaci expozice, pak iso, pak způsob měření expozice, pak způsob ostření, spoušť a nakonec opět kompenzaci expozice
5)stiskni kompenzaci expozice,pak způsob měření, iso a spoušť s tlačítkem ok současně
6)stiskni kompenzaci expozice, způsob ostření, iso a spoušť s tlačítkem ok současně
7)nastav prg na 10, stiskni ok a zavři dvířka od cf karty.vypni a zapni přístroj a máš iso 50
pokud chceš jiné iso, nastav prg na 10 a hýbej s hodnotou item, mně to fungovalo do iso 800, to je item 12, víc jsem z toho nedostal.
mrkni také do vlákna E300 servisní menu
-
Díky moc ;) , mě šlo hlavně o CZ postup abych něco ,, nezvoral ,, :rolleyes:
-
nechci zakladat novy thread, tak to hodim sem
Behem par dnu si jdu koupit E-500 DZK, nicmene jsem se rozhodl, ze bych rad nejake dalsi sklo, idealne telezoom, nebo i pevne tele, to zase az tak moc nehraje roli. Urcite nechci neco noveho, to bych se nedoplatil, proto bych rad neco s M42 zavitem + redukce.
Potrebuju to jen a ciste na foceni preletu letadel trebas http://planes.cz/data/fotografie/60129_LQHCZHSW.jpg
vysledne 300 co mi da setak mi zdaleka nestaci...fotil jsem to na C760UZ, tam je po prepoctu nejakych 380mm pokud se nepletu a i to bylo malo :(
Nemate nejaky tip?
-
Uplne nejlevneji asi Jupiter 200/4, to budes mit ekv. 400mm.
V pripade ze do toho budes chtit vrazit vic, tak asi nejaky delsi rekneme Telemegor, a v pripade ze jeste vic, tak Sonnar 200/2.8 a TC :)
ten jupiter mas tu: http://cgi.ebay.com/JUPITER-21M-tele...QQcmdZViewItem
-
dik za radu, ale uz jsem vicemene rozhodnuty pro Tair 300/4,5 tak uvidim, za ty penize to i zkusim :)
-
Citace:
Původně odeslal Holda
dik za radu, ale uz jsem vicemene rozhodnuty pro Tair 300/4,5 tak uvidim, za ty penize to i zkusim :)
Taky neni spatny, kde a za kolik?
-
nasel jsem neco na Paladixu, vypada to ze asi za 1000 no...
-
Dneska jsem viděl na nábřeží v 3Kfoto OM Zuiko 50/1.2 za 6000, navíc fungl nové a se zárukou. Nádhera, kdo ho koupí, ten se poměje :drool:
-
No ja bych si taky dovolil neco pridat, uz kvuli tomu, abych to mel pripadne kde najit :)
Tedy ukazky fotek z mnoha skel s makrokouzky
http://pcinfo.pl/galeria/m42 pr, Jupiter-9 85mm / 2 Helios 58mm / 2 Industar Macro 50mm / 2.8 atd..
vyborna diskuse i s ukazkami na grafika.cz
http://forum.grafika.cz/read.php?52,1399254,page=1
dalsi prehled objektivu - portretove
http://home.att.net/~wayne.cornell/camera/lenslist.html
tady parametry mnoha objektivu na M42, ostreni, vaha, clona apod..
http://www.dchome.net/viewthread.php...age%3D1&page=4
Ukazky z Helios 58/2
http://www.pbase.com/pauloferreira/helios58
tohle uz tu mozna bylo, ale taky ukazkove fotky z mnoha objektivu..
http://www.wholesaledigital.co.za/m42home.htm
Ja ted osobne se rozhouju, co vemu, chci nejake makro, tedy je jasny ze makrokrouzky a ted u vybiram jen objektiv.. videl jsem tedka peknou nabidku za Orestor 100/2,8 na Oly tedy 200mm; ostri od 1,1m a tak nevim zda by se z toho pomoci makrokrouzku dalo neco solidniho udelat, prinejhorsim je to vyborne portretove sklo..
Pak jsem koukal na extremne levny Helios 58/2, ale pry zadna slava. Zajimavej mi prisel taky Jupiter 85/2,8, ale taky ostri az od 1,15m, takze to je to same jako Orestor. V stejne cenove kategorii je i Industart 50/2,8 ktery ostri od 33cm, coz uz je fakt vyborne, ale zas si rikam ze 100mm neni nijak moc na foceni hmyzu treba ci tak neceho.. Takze asi tak zatim jsem teoretik, takze fakt nevim jak moc ty krouzky dokazou snizit ostrici vzdalenost, coz je prave u toho alfa omega, abych nekoupil sklo a nemel jsem vlastne neco jako Zuiko 1440.
-
Co se týče toho makra, na to potřebuješ mnohem, mnohem víc. Např. moje tele s konvertorem je 560 mm ekv. s min. zaostřovací vzdáleností 1.2 m od chipu a makro to rozhodně není ...
-
jeste opravdu vyborna stranka je tohle: http://galactinus.net/vilva/retro/index.html
Tady to totis typek testuje na 350D, takze to neni zmrvene skenovanim z analogu. Objektivu je tam taky celkem pozehnane.
-
-
Tohle by se mohlo někomu hodit - různá skla na Canonu 5D a testovací fotky:
24mm - http://www.pbase.com/kkawakami/24mm_comps
Makro - http://www.pbase.com/kkawakami/macro_comp
Směs - http://www.pbase.com/kkawakami/lenses
Pod fotkama lze přepnout na další velikosti...
EDIT: ještě přidám jedno srovnání: http://www.16-9.net/lens_tests/
-
Pěkné linky, jen jsem čekal, že ZF Zeiss bude za ty peníze přecejen lepší ...
-
nemuzu zakladat temata, tak to hodim sem. Nevite jestli je infra dalkova spoust RM-1 kompatibilni s Oly E-500? Na webu Olyho pisou, ze je, ale nejsem si nejak plne jistej jak a kam vubec mirit. Diky
-
Citace:
Původně odeslal
Holda
nemuzu zakladat temata, tak to hodim sem. Nevite jestli je infra dalkova spoust RM-1 kompatibilni s Oly E-500? Na webu Olyho pisou, ze je, ale nejsem si nejak plne jistej jak a kam vubec mirit. Diky
Je. Dokonce z toho důvodu, že E-500 nemá konektor na drátovou, umí jednu velmi speciální a užitečnou věc - stiskem tlačítka začít a skončit expozici v Bulb modu.
Čidlo je imho pod sklíčkem vedle gripu ...
-
aha ja myslel, ze je tam jen ledka na odpocet samospouste. Tak to diky, zitra to ve Skodovi vyzkousim a kdyz to fakt pujde tak asi z FB prijde :)
-
Snadno zjistíš během 10 vteřin v manuálu.
-
na to se da rict jen jedno......stydim se :)