-
montaz a zahoreni pc od alzasoftu.
Tak jsem si u alzasoftu koupil dily na pc (sempron 2800+. DFI mb, 6600gt leadtek, 512mb adata, sata disk, dvd nec 4550) dneska mi to kuryr privezl, a pc se sice jakoby rozebehne, ale do monitoru nejde zadny signal, a u keyboardu nesviti kontrolky, takze to jedu zitra vratit.
Jen si clovek rika, jestli nema pech, z duvodu casove nouze si to necham postavit, a stravim cas a prijemne chvile na reklamaci. A rozebirat se mi to zatim nechce, aby to pak nehodili na mne..
-
Ale, taky sis nechal udělat fušeřinu za 4 kila? Vítej do klubu! Já to z jistého důvodu udělal taky a no more... Mě se to vrátilo s olámaným CPU a nezapojeným CPU fanem! :roll: Kablík se tam tak hezky flákal, do desky nezapojen... By mě zajímalo, co u nich znamená teda "zahoření"? To to jako grilujou rozebraný nad kahanem, či co? :evil:
-
Vsak zahoruju procesor ;D
-
tak jsem dneska stravil dopoledne na reklamaci v Alzasoftu.
Byla to mrtva deska - dali mi tam novou a vymlouvali se nato, ze se to mohlo stat kuryrovi neopatrnou dopravou.
Jinak celkem mne dost sokovalo, co tam stalo lidi s pc-ckama na reklamaci. A obzvlast mne pobavil jeden rozhovorol se zakaznikem:
-tak tady to mate opraveny, ale mate tam tuhle desku, ta puvodni nebyla na sklade.
-ale tahle neni SATA?!
- no neni, je to IDE.
- Ale ja tam mam SATA DISK.
- uz nemate, dali jsme tam IDE disk.
- no to si delate legraci.
- vzdyt to mate jedno, vykon je stejnej....
Takze asi montaz od ALZA uz nikdy vice..
-
Citace:
Původně odeslal milka
tak jsem dneska stravil dopoledne na reklamaci v Alzasoftu.
Byla to mrtva deska - dali mi tam novou a vymlouvali se nato, ze se to mohlo stat kuryrovi neopatrnou dopravou.
i kdyby to tak bylo, tak za takovou vadu nese odpovednost prodavajici, nebylo-li dohodnuto jinak
-
Osobne se divim, ze tam vubec jeste nekdo neco kupujete. Problemy s reklamacema tam sou tu probirany docela obsahle.
Pamatuju casy, kdy zahoreni = min 24h to bezelo s nejakou zatezi (trebas 3Dmark v cyklu + prokladany kompilaci kernelu + ...) A pokud to nezdechlo prvnich 24h, tak to vetsinou nezdechlo uz nikdy.
To ze je neco nezapojeny (audio kablik, fdd, ...) se stane, sou veci co se proste netestujou, ale aby nebyl zapojenej vetrak ? Ten komp nemoh bejt u nich v provozu, protoze kazda normalni deska by okamzite zacla rvat.
BTW: Schvalne by me zajimalo, kdybys jim ted poslal ucet za dopravu + ostatni nezbytne naklady spojene s reklamaci. Jestli se ti chce, tak to testni, at se pobavime, bude te to stat v nehorsim jeden doporucenej dopis :).
-
To sa bezne robi, ze sa na testovanie serie. Pamatam si na 5 novych PC od nemenovanej firmy Datalan - komplet aj s testovacimi protokolmi, kde bolo vyskrtane, co vsetko testovali. A ked som to zapojil, tak vsetkych 5 mrzlo v POSTe - nekompatibilne CD-ROMky (nejake Acer shity) - museli ich pekne vsetky vymenit...
-
Citace:
Původně odeslal milka
Takze asi montaz od ALZA uz nikdy vice..
Nejen montaz... Naposled jsem tam nakupoval minulej rok v zari a je mi sakra dobre, ze uz jsem tam dlouho nebyl...
-
imho co jsem se doslechl, tak u alzasoftu jsou dobri reklamacni technici, ale take spatni reklamacni technici...takze to chce vedet, za kym jit :idea:
-
Tak mne ceka pokracovani, zitra jdu reklamovat grafickou kartu.
Nevydrzi delsi zatez nez 10-15 minut a cely komp vytuhne. (vse na default freqvenci).
Teda doufam, ze to je grafika, bohuzel jinou pci-e doma nemam, abych to vyzkousel.
Cim dal tim lip, tak si rikam, ze mam stale jeste moznost jim to do 14 dnu vratit bez udani duvodu.. Aby to nebyl takovy ten typycky zacarovany komp..
-
Tak samozrejmne tam dali kartu testovat a (pustili 3dmark) a karta nevytuhla, nicmene jsem si zaplatil 200,- za manipulacni poplatek a koupil jsem jinou - a je po problemech.
Nicmene pri jedne debate, kdy jsem poukazal na to, ze jim to cely vratim ve 14 dnech, tak mne vyvedli z omylu, protoze pokud si to nechavam smontovat, tak uz nemam pravo na vraceni bez udani duvodu.
Takze secteno, pokud si clovek chce zanechat pravo na vraceni zbozi do 14 dnu, tak si to musi smontovat sam doma, jinak ma smulu.
-
Citace:
Původně odeslal milka
Nicmene pri jedne debate, kdy jsem poukazal na to, ze jim to cely vratim ve 14 dnech, tak mne vyvedli z omylu, protoze pokud si to nechavam smontovat, tak uz nemam pravo na vraceni bez udani duvodu.
K tomuhle by se tady mohl vyjádřit někdo, kdo tomu rozumí ... ony si tyhle firmy dost často vykládají zákony zajímavými způsoby a jak se jim to hodí.
-
Citace:
Původně odeslal Thellwin
Citace:
Původně odeslal milka
K tomuhle by se tady mohl vyjádřit někdo, kdo tomu rozumí ... ony si tyhle firmy dost často vykládají zákony zajímavými způsoby a jak se jim to hodí.
to je nesmysl - neni rozdil mezi tim, kdyz koupim neco pres inet jako dily, nebo PC jako celek. zakon v tomto nerozlisuje
-
Chtěl bych se tu trochu OT zeptat, jestli ta 14ti denní záruka platí i na zboží objednaný přes net a vyzvednutí osobně? Jeden "známý" v jednom takovém obchodě mi tvrdil, že to neplatí. Já jsem si myslel zase, že záleží na způsobu objednání. On to argumentoval tím, že ta lhůta je tam vlastně kůli tomu, že při dobírce si nemáš možnost prohlídnout zboží, což v obchodě můžeš. Zdá se mi to celkem logický.
-
Citace:
Původně odeslal riksa
to je nesmysl - neni rozdil mezi tim, kdyz koupim neco pres inet jako dily, nebo PC jako celek. zakon v tomto nerozlisuje
No já bych nebyl tak kategorický. Visí to na výkladu - oni budou namítat § 53/7c) OZ - "věc upravená podle přání spotřebitele a pro jeho osobu". Za což se asi ta sestava na zakázku dá považovat.
-
Citace:
Původně odeslal Perfect_
Chtěl bych se tu trochu OT zeptat, jestli ta 14ti denní záruka platí i na zboží objednaný přes net a vyzvednutí osobně? Jeden "známý" v jednom takovém obchodě mi tvrdil, že to neplatí. Já jsem si myslel zase, že záleží na způsobu objednání. On to argumentoval tím, že ta lhůta je tam vlastně kůli tomu, že při dobírce si nemáš možnost prohlídnout zboží, což v obchodě můžeš. Zdá se mi to celkem logický.
napr alfacomp to ma priamo napisane v podmienkach. Ze na zobzi prevzate osobne v predajne sa tato lehota nevztahuje. Zakon je asi tomu nadriadeny, zaujimalo by ma co na to hovori on. To co spominas s tou dobierkou mi pride tiez celkom ako logicka zalezitost, ale na druhu stranu vela firiem posiela napr obchodnym balikom a 14dnou lehotu mas...
-
Citace:
Původně odeslal YohanN
Citace:
Původně odeslal riksa
No já bych nebyl tak kategorický. Visí to na výkladu - oni budou namítat § 53/7c) OZ - "věc upravená podle přání spotřebitele a pro jeho osobu". Za což se asi ta sestava na zakázku dá považovat.
No to záleží opravdu na výkladu, já osobně tedy chápu "věc upravenou na přání spotřebitele" jako dodatečné úpravy na přání spotřebitele, tj. když nějakým zásahem změníš určité vlastnosti výrobku do stavu, ve kterém se normálně neprodává... A to mi rozhodně nepřijde jako když do case, která je URČENA k tomu, aby do ní byly namontovány komponenty, ty komponenty namontuju a vytvořím z toho sestavu...
-
Ehm, sestaveni PC na 1000% neni uprava veci na zakazku, toto se tyka napr tohom kdyby ste si koupili case a nechali si do nej vrtat diry. To je jaksi nevratny proces a tudiz takovou objednavku nemuzete odmitnout (bezduvodne). Sestavene PC lze prodat nekomu jinemu, stejne jako jej rozebrat, nejedna se o zadnou upravu. Tudiz na vykladu nezalezi, u soudu by nemeli sanci. (nemluve o tom, ze bych jim pripadne pozadovane naklady vysvetlil ukazkou sestaveni PC za 10 minut ;) )
14ti denni lhuta plati, pokud byla smlouva uzavrena prostredky na dalku. Tudiz, pokud by jste si po netu/pres telefon/... zbozi pouze zamluvili, pak nebyla uzavrena smlouva. Ale v okamziku, kdy z netu odeslete zavaznou objednavku (a prodejce ji pripadne potvrdi), pak byla smlouva uzavrena a na zpusobu predani VUBEC nezalezi. Takze opet totez, u pripadnyho soudu by nemeli nejmensi sanci.
-
Citace:
Původně odeslal YohanN
Citace:
Původně odeslal riksa
ano, mas pravdu v tom, ze to je otazka interpretace, a prave proto jsem tak kategoricky. uprava veci na prani je takova uprava, ktera cini takto upravenou vec nezamenitelnou za jinou (treba hw mod z 12 pipek na 16 u radeonu), kdezto u seriovych vyrobku jsou tyto zamenitelne jeden za druhy. svym zpusobem to je ochrana prodavajiciho, ktera jim zarucuje, ze takovou upravu provedou jen jednou. u pocitacove sestavy ale nedochazi k uprave jednotlivych komponent, ale pouze k jejich montazi, ktera je vratna bez jakehokoliv znehodnoceni, a proto se jedna pouze o dalsi sluzbu prodavajiciho, nikoliv o upravu veci
-
dva posledni prispevky nemuzu nez naprostej SOUHLAS!!!!!
sou to smecka.... ;D
-
Re: montaz a zahoreni pc od alzasoftu.
Bohuzel se to da brat jako uprava na zakazku. Porusis obaly atd, pak se to neproda jen se slevou, nebo tobe by nevadilo kdyz bych ti prodal rozbalenou grafiku mozna i bez krabic, kdo by to skladoval 14 dnu? Odrenej HDD od montaze do case, chladic bez pasty atd?
-
Citace:
Původně odeslal spidla
Bohuzel se to da brat jako uprava na zakazku. Porusis obaly atd, pak se to neproda jen se slevou, nebo tobe by nevadilo kdyz bych ti prodal rozbalenou grafiku mozna i bez krabic, kdo by to skladoval 14 dnu? Odrenej HDD od montaze do case, chladic bez pasty atd?
Zaprvý, obal není součástí výrobku... Čili pokud ten case vybalím, tak nevím, co je v tom za problém... Zadruhý, nevím, jak montuješ do case HDD ty, ale já jsem ho prostým nasunutím do rámečku a zašroubováním šroubků nijak drasticky nikdy neodřel :-) Ale jestli to místo šroubování zatloukáš kladivem, tak bych to pochopil...
-
Citace:
Původně odeslal D_a_v_i_d
Zaprvý, obal není součástí výrobku... Čili pokud ten case vybalím, tak nevím, co je v tom za problém... Zadruhý, nevím, jak montuješ do case HDD ty, ale já jsem ho prostým nasunutím do rámečku a zašroubováním šroubků nijak drasticky nikdy neodřel :-) Ale jestli to místo šroubování zatloukáš kladivem, tak bych to pochopil...
Ano to je reakce ktera se dala cekat ale koupis si grafiku bez krabice? Za stejnou cenu jako s krabici? Rozbaleny HDD o kterym nevis jakou ma minulost?
Ja ne a o tom to je. Proto se logicky prodejce brani a nevidim na tom nic spatneho. Proto se nedivim manipulacnim poplatkum. Jen vemeno si koupi sestavu a za 14 dnu ji jde vratit. Pokud je to reklamace prosim ale jinak je to prasarna.
Jelikoz se pohybuju v obchode tak to znam i z druhe strany.
Objednas si sestavu dejme tomu za 40 000 at si pekne zaparis. Navymejslis si veci, ktery skladem bezne maloobchod nema skladem. Dejme tomu 7800GXT coz jen blazen muze mit skladem. Nejakej vykonej zaklad takovej vyssi mainstream anebo highend. Doneses to domu a zjistis ze to nevyhovuje tvejm pozadavkum a chces to vratit. Ja bych te taky vyhodil nebo bych se klidne i soudil.
Proc?
Veci jsou pouzite, nemaji takovou cenu jak pri prodeji. Tezko je prodas nebot tolik lidi si takovyhle nabuseny veci u tebe nekupuje. Muzes cekat jestli si to nekdo koupi ale cena jde kazdej tejden dolu, takze prodelas. Rozebirat marze nema smysl rozumnej clovek asi vi jak to chodi a hlavne vite jak nakupujete vy jak resite kazdej petak. Jsi v minusu jen proto ze si nekdo nechal postavit PC podle zadani. Podle prani na zakazku. Kdyz si nechas usit kalhoty a pak je nechces taky za ne zaplatis, argument ze je muze prodat dal je asi mimo.
Proto nastupuje manipulacni poplatek, kterym se prodejce snazi zmirnit svuj prodelek. Ano prodelek, on sam zbozi koupil od dodavatele a vratit ho nemuze neboj neni komplet (obaly, krabice).
To nepisu o lidech kteri jedou na lanku a na vikend si vlastne takto pujci nabusenej komp a v pondeli ho chteji vratit. Lidi se snazi vracet zbozi treba po mesici ze se jim nelibi barva monitoru ze maji black a ze by chteli black /silver.
Ochrana spotrebitele je jiste dobra vec ale nesmi bejt zneuzivana coz se deje prakticky porad.
-
Jo, jenže to už tu mluvíme já o koze, ty o voze... Původní debata byla o pověstném lempláctví techniků alzasoftu (s čímž mám dost podobné zkušenosti), ty to převádíš do debaty o vychcálkovství některých lidí... Jasně, vracet sestavu za 40 000 není košer, ale stejně tak není košer považovat vybalení case z krabice za úpravu na přání zákazníka, stejně tak jako montáž... viz to co psal riksa... Montáž komponent do casu je stále pouze a jen využívání komponent k původnímu účelu, žádná modifikace...
-
Citace:
Původně odeslal spidla
Ano to je reakce ktera se dala cekat ale koupis si grafiku bez krabice? Za stejnou cenu jako s krabici? Rozbaleny HDD o kterym nevis jakou ma minulost?
Ja ne a o tom to je. Proto se logicky prodejce brani a nevidim na tom nic spatneho. Proto se nedivim manipulacnim poplatkum. Jen vemeno si koupi sestavu a za 14 dnu ji jde vratit. Pokud je to reklamace prosim ale jinak je to prasarna.
Jelikoz se pohybuju v obchode tak to znam i z druhe strany.
Objednas si sestavu dejme tomu za 40 000 at si pekne zaparis. Navymejslis si veci, ktery skladem bezne maloobchod nema skladem. Dejme tomu 7800GXT coz jen blazen muze mit skladem. Nejakej vykonej zaklad takovej vyssi mainstream anebo highend. Doneses to domu a zjistis ze to nevyhovuje tvejm pozadavkum a chces to vratit. Ja bych te taky vyhodil nebo bych se klidne i soudil.
Proc?
Veci jsou pouzite, nemaji takovou cenu jak pri prodeji. Tezko je prodas nebot tolik lidi si takovyhle nabuseny veci u tebe nekupuje. Muzes cekat jestli si to nekdo koupi ale cena jde kazdej tejden dolu, takze prodelas. Rozebirat marze nema smysl rozumnej clovek asi vi jak to chodi a hlavne vite jak nakupujete vy jak resite kazdej petak. Jsi v minusu jen proto ze si nekdo nechal postavit PC podle zadani. Podle prani na zakazku. Kdyz si nechas usit kalhoty a pak je nechces taky za ne zaplatis, argument ze je muze prodat dal je asi mimo.
Proto nastupuje manipulacni poplatek, kterym se prodejce snazi zmirnit svuj prodelek. Ano prodelek, on sam zbozi koupil od dodavatele a vratit ho nemuze neboj neni komplet (obaly, krabice).
To nepisu o lidech kteri jedou na lanku a na vikend si vlastne takto pujci nabusenej komp a v pondeli ho chteji vratit. Lidi se snazi vracet zbozi treba po mesici ze se jim nelibi barva monitoru ze maji black a ze by chteli black /silver.
Ochrana spotrebitele je jiste dobra vec ale nesmi bejt zneuzivana coz se deje prakticky porad.
ono to ma ale docela elegantni reseni: tak proste neprodavej sestavy po internetu, ale jenom v "kamennem obchode". pres i-net muzes udelat neco jako "pozadavek na sestavu", ale kupni smlouvy bys uzavital az primo na prodejne.
jinak ale porad cekam na argument, proc se sestava da povazovat za upravu na zakazku - nejak jsem zadny nenasel
-
2spidla: Ten soud bys prohral a zaplatil bys jeste hezkych par tisicovek navic (naklady soudu, pokutu COI, urok z prodleni). A kdyby to trvalo dost dlouho, tak by te to stalo vic, nez kdybys tu sestavu za 40k nekomu venoval.
Co nacpes do sestavy nacpes stejne do jiny sestavy. Jak myslis ze se to dela ? Kdyz nekdo vrati nejakej kus HW, tak se to da nekomu do sestavy. Sestaveni dilu ti jako upravu zadnej soud neuzna, maximalne se ti kazdej pravnik vysmeje. Uprava na zakazku = nevratna zmena.
Totez ten tvuj manipulacni poplatek, me osobne bys ho nauctoval jednou a tezce bys litoval, zes me nekdy potkal. Stacilo by abych prokazal ze takto porusujes zakon opakovane a mas to na odebrani ZL.
-
Citace:
Původně odeslal riksa
jinak ale porad cekam na argument, proc se sestava da povazovat za upravu na zakazku - nejak jsem zadny nenasel
Na to nás tu čeká víc :wink:
Je to podobná blbost, jako kdyby bylo za úpravu na zakázku považováno převedení televize v obchodě - maník ji vybalí, zapojí do ni přivodní drát a anténu a pustí...
-
Ano asi mas pravdu ja spis argumentuju na to ze je to uprava na prani spotrebitele.
Jinak s Alzou jsem do styku neprisel jen obcas slycham od zakazniku jak to tam maji hezky zarizeny. Jeden tam byl reklamovat 2x grafiku a tam mu technik rekl ze takhle znicenou grafiku teda jeste nevidel :-) Byla to druha reklamace pokazde pruhy v obraze a vymena za jiny kus. Zakaznik se bal ze ho priste vyhodej ze je zase znicena a mel strach jestli ji "nenici" treba MB nebo CPU :-) Dokonce po me chtel at se domluvim s Alzou co a jak ze ho to nebavi kdyz mu ty grafiky odchazeji, kdyz od nas mel zbytek az na tu grafiku :-)
-
Citace:
Původně odeslal spidla
Ano asi mas pravdu ja spis argumentuju na to ze je to uprava na prani spotrebitele.
Boha jeho ale jaká ÚPRAVA? Ty komponenty přece nijak NEMĚNÍŠ, ty je jen používáš k vyrobenému účelu, v "sériové" konfiguraci... Je snad úprava, že autem jezdíš?
-
Citace:
Původně odeslal Jezevec
2spidla: Ten soud bys prohral a zaplatil bys jeste hezkych par tisicovek navic (naklady soudu, pokutu COI, urok z prodleni). A kdyby to trvalo dost dlouho, tak by te to stalo vic, nez kdybys tu sestavu za 40k nekomu venoval.
Co nacpes do sestavy nacpes stejne do jiny sestavy. Jak myslis ze se to dela ? Kdyz nekdo vrati nejakej kus HW, tak se to da nekomu do sestavy. Sestaveni dilu ti jako upravu zadnej soud neuzna, maximalne se ti kazdej pravnik vysmeje. Uprava na zakazku = nevratna zmena.
Totez ten tvuj manipulacni poplatek, me osobne bys ho nauctoval jednou a tezce bys litoval, zes me nekdy potkal. Stacilo by abych prokazal ze takto porusujes zakon opakovane a mas to na odebrani ZL.
Toho bych se zas tak nebal uctovat si muzes naklady s tim spojene. a ty naklady ja ti klidne prokazu.
Mas pravdu ze dily jsou pouzitelne ale ja psal o situaci kdy ze nemas moznost pouzit treba z duvodu neprodejnosti nebo specializovaneho kousku co neprodas. Hlavne me nekamenujte jen polemizuju :-)
Objednas pres web vyzvednes v kamenym obchode a uz zadnejch 14 dnu nemas. Koupis na neci Ico abys usetril a taky je nemas
Zajimavejsi to muze bejt u OS, kterej jsi evidentne pouzil, kdyz jsi to zapnul nebo kdyz ho koupis bokem, nainstaloval a pak ho jit vratit. to nemas narok vubec
-
Myslim ze odstoupit od smlouvy neni problem a kazdej to asi udela kdyz vznikne problem a vec se neda uzivat tak jak by mela v tomhle jsme za jedno.Ale vracet Pc ze po 14 dnech se mi zda cernej case blbej pac je na nem videt prach je ceska zhovadilost a nedivim se ze se prodejce brani.
-
Citace:
Boha jeho ale jaká ÚPRAVA? Ty komponenty přece nijak NEMĚNÍŠ, ty je jen používáš k vyrobenému účelu, v "sériové" konfiguraci... Je snad úprava, že autem jezdíš?
Hlavne klid jen polemizuju :-) Seriova konfigurace je asi neco jineho. To je PC ktere vezmes tak jak je dejme tomu. Ale kdyz si nakonfigurujes sestavu jestli na to nejde pohlizet jako na upravu na zakazku o to mi slo. Z 10 dilu udelas jiny vyrobek i kdyz ten tech 10 dilu obsahuje.
-
No jenže problém je, že halda DDR pamětí v jednom koutě pokoje, zdroj v druhým, pár HDD na hromadě ve třetím a case v posledním koutě ti samo o sobě nic moc nepřinese :wink: Ty komponenty jsou tak nějak určeny k tomu, aby fungovaly pospolu :wink:
BTW já nemluvil o sériový konfiguraci sestav, ale o sériový "konfiguraci" jednotlivejch komponent, prostě třeba grafika se svým erárním chladičem, case bez vyvrtaný díry v bočnici atd., prostě tak jak jsou vyrobený a distribuujoou se do skladů :D
-
Citace:
No jenže problém je, že halda DDR pamětí v jednom koutě pokoje, zdroj v druhým, pár HDD na hromadě ve třetím a case v posledním koutě ti samo o sobě nic moc nepřinese :wink: Ty komponenty jsou tak nějak určeny k tomu, aby fungovaly pospolu :wink:
BTW já nemluvil o sériový konfiguraci sestav, ale o sériový "konfiguraci" jednotlivejch komponent, prostě třeba grafika se svým erárním chladičem, case bez vyvrtaný díry v bočnici atd., prostě tak jak jsou vyrobený a distribuujoou se do skladů :D
V tomhle ti Dave rozumim to je logika veci.
Tak to by slo jedine vztahnout na "upravu", ze treba chces u objednane sestavy vymenit vetrak na grafice nebo na chipsetu za lepsi, ze si vyberes lepsi zdroj nez je v case, pak to jde asi brat za upravu.
Ale zkusim se na to nekde mrknout jestli ne nekde definovana uprava zbozi
-
No s tím zdrojem bych to taky neviděl, protože zdroj přece není neoddělitelnou součástí PC skříně :wink: To, že se běžně dodává s ní, je věc jiná, ale podle mě ani výměna zdroje by nemusela být považována za úpravu casu... Ale to už moc polemizujem, tak do detailu do toho fakt nevidím...
-
Citace:
No s tím zdrojem bych to taky neviděl, protože zdroj přece není neoddělitelnou součástí PC skříně :wink: To, že se běžně dodává s ní, je věc jiná, ale podle mě ani výměna zdroje by nemusela být považována za úpravu casu... Ale to už moc polemizujem, tak do detailu do toho fakt nevidím...
Ale i tak dik :-) Pekne jsme si pokecali :-))
-
Citace:
Původně odeslal spidla
Objednas pres web vyzvednes v kamenym obchode a uz zadnejch 14 dnu nemas.
toto neni pravda; staci projit tuhle sekci. neni podstatne, jestli si vec vyzvednes osobne nebo jestli si ji nechas poslat kuryrem. podstatne je, ze jsi smlouvu uzavrel pres inet. schovavanin se prodejcu za fikci "objednavky" je pouze v rozporu s dobrymi mravy
-
Citace:
Původně odeslal spidla
Toho bych se zas tak nebal uctovat si muzes naklady s tim spojene. a ty naklady ja ti klidne prokazu.
Mas pravdu ze dily jsou pouzitelne ale ja psal o situaci kdy ze nemas moznost pouzit treba z duvodu neprodejnosti nebo specializovaneho kousku co neprodas. Hlavne me nekamenujte jen polemizuju :-)
Objednas pres web vyzvednes v kamenym obchode a uz zadnejch 14 dnu nemas. Koupis na neci Ico abys usetril a taky je nemas
Zajimavejsi to muze bejt u OS, kterej jsi evidentne pouzil, kdyz jsi to zapnul nebo kdyz ho koupis bokem, nainstaloval a pak ho jit vratit. to nemas narok vubec
Omyl, objednas pres web a mas 14 dnu bez ohledu na zpusob predani. Totez plati kdyz kupujes na firmu, pokud to neni urceno pro dalsi prodej = ses koncovy spotrebitel.
Edit: K tem nakladum, uvedom si, ze nejsi v rezimu raklamace, ale v rezimu neopravneneho obohaceni se, jelikoz sis ponechal $ ktere ti dle zakona nepatri (vratil sem ti zbozi do 14ti dnu). Tudiz zalatis i ty uroky, nejen naklady na spor. Ty ses totiz povinen ty $ vratit neprodlene => rozhodne na to nemas vic jak tyden.
Citace:
Původně odeslal spidla
V tomhle ti Dave rozumim to je logika veci.
Tak to by slo jedine vztahnout na "upravu", ze treba chces u objednane sestavy vymenit vetrak na grafice nebo na chipsetu za lepsi, ze si vyberes lepsi zdroj nez je v case, pak to jde asi brat za upravu.
Ale zkusim se na to nekde mrknout jestli ne nekde definovana uprava zbozi
Je, primo v zakone, jedna se o NEVRATNOU zmenu a zakaznik musi byt predem upozornen. Vymena chladice na grafarne nevratna neni. Stejne tak jiny zdroj, ...
Cokoli lze vymenit aniz dojde k nevratne zmene vyrobku neni uprava na zakazku. Uprava na zakazku by bylo vrtani der do case (pak se ovsem vztahuje pouze na tu bednu, ne na celou sestavu), strikani barvou ... .
Kdyz si pudes koupit auto a nechas si tam dat misto normalnich lamp xenony tak to taky neni uprava na zakazku, protoze to lze kdykoli premontovat. Kdyby sis ale nechal treba strikat karoserii barvou dle vlastniho vyberu, tak to uprava na zakazku je.
-
Citace:
Původně odeslal riksa
toto neni pravda; staci projit tuhle sekci. neni podstatne, jestli si vec vyzvednes osobne nebo jestli si ji nechas poslat kuryrem. podstatne je, ze jsi smlouvu uzavrel pres inet. schovavanin se prodejcu za fikci "objednavky" je pouze v rozporu s dobrymi mravy
Zakon si pocital s tim ze nevis co ti vlastne domu prijde kdyz si to objednas pres intet ale kdyz si to prebiras v obchode kamennem tak se muzes podivat jestli to odpovida.
Smlouva o prodeji je faktura nebo penezni doklad ne objednavka.
Ale v CR je problem s tim ze se da obchazet skoro vsechno.
-
Citace:
Původně odeslal Jezevec
Omyl, objednas pres web a mas 14 dnu bez ohledu na zpusob predani. Totez plati kdyz kupujes na firmu, pokud to neni urceno pro dalsi prodej = ses koncovy spotrebitel.
Edit: K tem nakladum, uvedom si, ze nejsi v rezimu raklamace, ale v rezimu neopravneneho obohaceni se, jelikoz sis ponechal $ ktere ti dle zakona nepatri (vratil sem ti zbozi do 14ti dnu). Tudiz zalatis i ty uroky, nejen naklady na spor. Ty ses totiz povinen ty $ vratit neprodlene => rozhodne na to nemas vic jak tyden.
Je, primo v zakone, jedna se o NEVRATNOU zmenu a zakaznik musi byt predem upozornen. Vymena chladice na grafarne nevratna neni. Stejne tak jiny zdroj, ...
Cokoli lze vymenit aniz dojde k nevratne zmene vyrobku neni uprava na zakazku. Uprava na zakazku by bylo vrtani der do case (pak se ovsem vztahuje pouze na tu bednu, ne na celou sestavu), strikani barvou ... .
Kdyz si pudes koupit auto a nechas si tam dat misto normalnich lamp xenony tak to taky neni uprava na zakazku, protoze to lze kdykoli premontovat. Kdyby sis ale nechal treba strikat karoserii barvou dle vlastniho vyberu, tak to uprava na zakazku je.
Ano taky je to logicke. Pocitace jsou v tomhle asi vyjimka i kdyz by me zajimalo jestli nekde definovana.
Ale zajimalo by me jestli je a to jsem nikde nenasel mysleno na prava prodejce.
Objednam plazmu kouknu na olympiadu a pak ji pujdu vratit. To se bezne deje.
-
Citace:
Původně odeslal spidla
Zakon si pocital s tim ze nevis co ti vlastne domu prijde kdyz si to objednas pres intet ale kdyz si to prebiras v obchode kamennem tak se muzes podivat jestli to odpovida.
Ale prdlajs, smlouva je uzavrena okamzikem, kdy prodejce akceptuje objednavku. Jak to prevezmes je nepodstatny a tech 14 dnu nemas na to, aby si prohlid cos dostal, ale na to, abys to moh vyzkouset. Pokud kupujes v obchode, je prodejce povinen to predvest (a samozrejme take zajistit odpovidajici podminky pro predvedeni).
-
Citace:
Původně odeslal Jezevec
Ale prdlajs, smlouva je uzavrena okamzikem, kdy prodejce akceptuje objednavku. Jak to prevezmes je nepodstatny a tech 14 dnu nemas na to, aby si prohlid cos dostal, ale na to, abys to moh vyzkouset. Pokud kupujes v obchode, je prodejce povinen to predvest (a samozrejme take zajistit odpovidajici podminky pro predvedeni).
Zkus si zavolat na COI nebo na linku ochrany spotrebitele at ti rekne kdy se uzavira smlouva myslim ze se budes divit.
-
Tak smlouva vznika plnenim to znamena zaplatis a mas smlouvu, tedy zadna objednavka.
Co se tyka poplatku pri vraceni do 14 dnu myslim ze je neco tady
http://www.spotrebitel.cz/article/ar...iew/9000/1/30/
-
Okamžik uzavření smlouvy je rozhodující i pro to, zda na smlouvu může být nahlíženo jako na smlouvu uzavřenou pomocí prostředků komunikace na dálku a zda se na ni tedy vztahuje níže popisovaná právní regulace.
Příklad: Pokud dojde k objednávce zboží v internetovém obchodě, přičemž zákazník si zboží osobně vyzvedne v provozovně prodávajícího, je smlouva uzavřena distančním způsobem pouze tehdy, jestliže k jejímu uzavření došlo již doručením objednávky prodávajícímu. Pokud by ale objednávka měla jakousi nezávaznou povahu a k uzavření smlouvy by došlo v provozovně poskytovatele služby teprve převzetím zboží, šlo by o běžný prodej zboží v obchodě.
Nutno dodat, že toto právo spotřebitele odstoupit od smlouvy není možné vázat na žádné podmínky či sankce.
Následkem odstoupení od smlouvy je proto ve smyslu ustanovení § 457 občanského zákoníku povinnost obou stran vydat si navzájem bezdůvodné obohacení, kterým je vše, co podle zrušené smlouvy dostaly. Spotřebitel je proto povinen vrátit prodávajícímu přijaté plnění, je-li to možné, tedy nejčastěji převzaté zboží. Prodávající je pak povinen spotřebiteli vrátit plnou výši zaplacené kupní ceny.
Není-li spotřebitel již schopen zboží či jiné převzaté plnění vrátit (převzaté plnění již například nemá), anebo jeho hodnota byla již snížena (došlo k částečnému spotřebování či opotřebování zboží), je spotřebitel povinen chybějící hodnotu podle ustanovení § 458 odst. 1 občanského zákoníku nahradit v penězích – v praxi se tak děje formou započtení na poskytovatelem služby vracenou kupní cenu, která je tudíž spotřebiteli vyplacena ve snížené hodnotě.
Nadto mohou být spotřebiteli účtovány pouze náklady na vrácení zboží (náklady na přepravu).
A uz se nehadam jsem unavenej. Dik za diskuziu a bacha na podminky v eshopech.
-
Praveze sa mylis. Kupna ako aj kazda zmluva je uzavreta okamihom akceptacie ponuky. Ked si nieco objednas a predjaca tvoju objednavku - ponuku akceptuje, doslo k uzavretiu kupnej zmluvy. Z tejto potom vznika povinnost predavajuceho dodat tovar a povinnost kupujuceho tovar prevziat a zaplatit kupnu cenu.
-
Citace:
Původně odeslal Comby
Praveze sa mylis. Kupna ako aj kazda zmluva je uzavreta okamihom akceptacie ponuky. Ked si nieco objednas a predjaca tvoju objednavku - ponuku akceptuje, doslo k uzavretiu kupnej zmluvy. Z tejto potom vznika povinnost predavajuceho dodat tovar a povinnost kupujuceho tovar prevziat a zaplatit kupnu cenu.
Presne tak, okazmikem akceptace objednavky si uzavrel kupni smlouvu. V kamenem obchode, kde si odneses zbozi okamzite se samozrejme shoduje okamzik zaplaceni a uzavreni smlouvy. Ale v pripade ze si zbozi objednas na dalku, tak je zaplaceni a predani zbozi az dusledkem uzavreni vlastni smlouvy.
Ciste teoreticky byz to moh obejit tak, ze na webu by ti fungoval pouze rezervacni system. Pak by ti ale zakaznici museli chodit kupovat osobne, musel bys zbozi predvadet, a taky bych si tam moh "rezervovat" veci za 1/2 M a nevyzvednout si je, protoze rezervace me, narozdil od kupni smlouvy, k nicemu nezavazuje. To uz nemluvim o tom, ze v takovem pripade bys napriklad nemohl pozadovat na tom webu adresy, protoze dle zakona ses opravnen zpracovavat pouze takove osobni udaje, ktere jsou pro tve podnikani nezbytne.
-
Citace:
Původně odeslal spidla
zakon pocital s tim, ze se ZAVAZES zaplatit za vec, se kterou jsi nemel moznost se seznamit. jinymi slovy, je irrelevantni, jestli se muzes seznamit s takovou veci osobne pri prevzeti v kamennem obchode, dulezite je, ze uz od okamziku uzavreni smlouvy, tedy odeslani objednavky a jeji nasledne potvrzeni, je smlouva zavazna. tedy, ze i kdybys v tom kamennem obchode couvl a nezaplatil, tak to na tobe muzou vymahat soudne.
-
Citace:
Původně odeslal riksa
zakon pocital s tim, ze se ZAVAZES zaplatit za vec, se kterou jsi nemel moznost se seznamit. jinymi slovy, je irrelevantni, jestli se muzes seznamit s takovou veci osobne pri prevzeti v kamennem obchode, dulezite je, ze uz od okamziku uzavreni smlouvy, tedy odeslani objednavky a jeji nasledne potvrzeni, je smlouva zavazna. tedy, ze i kdybys v tom kamennem obchode couvl a nezaplatil, tak to na tobe muzou vymahat soudne.
to je zavazna objednavka ano ale pak je jeste jeden model
Okamžik uzavření smlouvy je rozhodující i pro to, zda na smlouvu může být nahlíženo jako na smlouvu uzavřenou pomocí prostředků komunikace na dálku a zda se na ni tedy vztahuje níže popisovaná právní regulace.
Příklad: Pokud dojde k objednávce zboží v internetovém obchodě, přičemž zákazník si zboží osobně vyzvedne v provozovně prodávajícího, je smlouva uzavřena distančním způsobem pouze tehdy, jestliže k jejímu uzavření došlo již doručením objednávky prodávajícímu. Pokud by ale objednávka měla jakousi nezávaznou povahu a k uzavření smlouvy by došlo v provozovně poskytovatele služby teprve převzetím zboží, šlo by o běžný prodej zboží v obchodě.
-
Viz vejs, pak bys byl povinen vse predvadet v obchode a zakaznik si muze obejdnat klido 20ks LCD a v krame si odebrat jen jeden - ten kterej se mu libi a ty ses povinen mu predvest cokoli si vybere, aniz by byl on povinen to nasledne koupit.
-
Citace:
Původně odeslal Jezevec
Viz vejs, pak bys byl povinen vse predvadet v obchode a zakaznik si muze obejdnat klido 20ks LCD a v krame si odebrat jen jeden - ten kterej se mu libi a ty ses povinen mu predvest cokoli si vybere, aniz by byl on povinen to nasledne koupit.
No vsak to taky tak je :-( Nedonutis lidi si objednavky vyzvednout.
Koncak si 20 monitoru nekoupi a u dealeru je to jinak.
-
Citace:
Původně odeslal spidla
Objednam plazmu kouknu na olympiadu a pak ji pujdu vratit. To se bezne deje.
Riesenie je jednoduche: nepredavaj ich cez internet. Alebo napr. cez internet predavaj len jednotlive komponenty v cene do 10 000, ziadne zostavy.
-
Citace:
Původně odeslal spidla
to je zavazna objednavka ano ale pak je jeste jeden model
ano, s tim souhlasim, a koneckoncu jsem to rikal i vyse. otazkou je, co je to nezavazna objednavka (neco jako rezervace). imo v drtive vetsine pripadu pujde o to, ze kupujici CHCE koupit vec a k tomu uziva internet, kde prodavajici CHCE takovou vec prodat. takze ta vule smeruje primo k uzavreni smlouvy, nikoliv k tomu, ze se smlouva uzavre, az si to nekdo prijde vyzvednout. kdyby to mela byt jen nezavazna objednavka, tak by to muselo byt explicitne zmineno.
-
Citace:
Původně odeslal riksa
ano, s tim souhlasim, a koneckoncu jsem to rikal i vyse. otazkou je, co je to nezavazna objednavka (neco jako rezervace). imo v drtive vetsine pripadu pujde o to, ze kupujici CHCE koupit vec a k tomu uziva internet, kde prodavajici CHCE takovou vec prodat. takze ta vule smeruje primo k uzavreni smlouvy, nikoliv k tomu, ze se smlouva uzavre, az si to nekdo prijde vyzvednout. kdyby to mela byt jen nezavazna objednavka, tak by to muselo byt explicitne zmineno.
Pokud by byla zavazna tak bys mel povinnost si ji odebrat, tedy byse mohlo uplatnovat sankce pri neodebrani.
-
Ty furt nechces pochopit, ze akceptace zavazne objednavky = uzavreni kupni smlouvy = mas 14 dnu bez ohledu na zpusob predani zbozi.
-
Citace:
Původně odeslal spidla
Pokud by byla zavazna tak bys mel povinnost si ji odebrat, tedy byse mohlo uplatnovat sankce pri neodebrani.
ano, presne to tady tvrdim celou dobu :)
-
Citace:
Původně odeslal riksa
ano, presne to tady tvrdim celou dobu :)
Nestvete :-) To ja chapu ja jen rikam nezavazna objednavka predavka v kamenym obchode zadnech 14 dnu.
Jen jsem upozornoval ze kdyz si to koupis pres web ne vzdy znamena 14 dnu moznost vraceni bez udani duvodu.
-
Citace:
Původně odeslal spidla
Nestvete :-) To ja chapu ja jen rikam nezavazna objednavka predavka v kamenym obchode zadnech 14 dnu.
Jen jsem upozornoval ze kdyz si to koupis pres web ne vzdy znamena 14 dnu moznost vraceni bez udani duvodu.
ano, a ja rikam, ze tento pripad nebude ani 1 z 10, protoze drtiva vetsina "objednavek" s naslednym potvrzenim prijet pres internet splnuje nalezitosti oferty/akceptace ;)