openssh a logovani pokusu o pripojeni ??
Pokousim se rozjet openssh.
Porad ale nejsem schopnej prijit na to, kam se logujou pokusy o pripojeni :oops: :roll:
Ve /var/log/ mam akorat lastlogin.
/etc/ssh/sshd_config:
Kód:
# Logging
# obsoletes QuietMode and FascistLogging
SyslogFacility AUTH
LogLevel INFO
do /var/log/messages se me zaloguje jen uspesne pripojeni:
Kód:
Nov 26 13:48:00 gentoo sshd[25996]: Server listening on 0.0.0.0 port 22.
Nov 26 13:57:09 gentoo sshd(pam_unix)[26048]: session opened for user jura by (uid=0)
Re: openssh a logovani pokusu o pripojeni ??
No nakonec jsem to udelal ak ze jsem pouzil konfigurak ze stranky:
http://www.gentoo.org/doc/en/securit...ap=3#doc_chap4
A loguje to do /var/log/auth.log ;)
Citace:
Původně odeslal dekon
No do /var/log/lastlog to zapise IP z ktere se prihlasim naposledy ale jedinej log co to dela.
Hmm tak to vypada ze to normalne loguje do /var/log/messages:
Kód:
Dec 3 10:31:25 gentoo sshd(pam_unix)[20011]: authentication failure; logname= uid=0 euid=0 tty=ssh ruser= rhost=66.188.182.36
EDIT: Chtel jsem pouzit ten skript BlockHosts, ale v systemu vubec nemam soubor /etc/hosts.deny, mam ho normalne vytvorit rucne ?
mel bys tam mit:
/etc/hosts
/etc/hosts.allow
/etc/hosts.deny
BlockHosts blokuje pomoci hosts.deny
Je zvlastni, ze tam ten soubor nemas, ja ho mel v kazde instalaci L od zacatku
/etc/hosts mam, zbytek jsem vytvoril rucne a funguje to, zda se ;)
Citace:
Původně odeslal Rainbow
Kedze sa ako root normalne neprihlasujem, tak to vypinam. Co keby niekto uhadol heslo? Sice dost nepravdepodobne pri takej dlzke, ale je to nastavene za par sekund, tak preco to nepouzit...
Ne to je kvuli tomu, ze kdyz se ti tam nekdo nahodou prihlasi jako root tak nevis kdo to byl, kdezto kdyz se prihlasi jako obyc user a pak da "su -" (bez te pomlcky lze imho podvrhnout jiny shell) a poznas o jakeho usera slo (pokud je ten system viceuzivatelsky)
Kdepak, dela se to proto, ze by musel uhadnout hesla 2 a kdyz ti nabori user acc, tak mas nejakej time, ve kterym to nejspis zjistis a ten acc locknes (nebo na nej pripravis past). Navic se vetsinou musi seznamit se systemem a to taky nejakou dobu trva. To ze by se ti snail naborit roota beznej user z vlastniho acc je velmi nepravdepodobny.