Kdy muzu chit penize a kdy ne...
Caute, technickej problem s porozumenim zakonum, priklad:
klekne mi LCD, nebo digital, donesu do prodjeny, po 3 tydnech mi volaji ze ze servisu prisel novej kus misto toho meho. Tzn jestli to chapu spravne, vada byla neopravitlna a byla resena vymenou (nebo se to nevyplatilo ten kus opravit)... muzu v takove situaci chcit zpet penize??
JDe mi rpave treba o LCD, dam ho na reklamaci a vrati se mi novej kus a na nem bude psatny pixel, jsem da se rict v haji a pritom jsem reklamoval LCD kvuli necemu jinemu a na mem reklmaovanem nikdy nebyl vadny pixel...
Muzu chtit vratit penize kdyz mi pri reklamaci nutej novej kus??
Moc diky za odpoved
Mira
PS: Vse ve standardni zarucni dobe...
Re: Kdy muzu chit penize a kdy ne...
Ak mi vyreklamuju tovar po dvoch rokoch, s tym ze uz sa nevyraba, budem pozadovat vratenie penazi, dostanem dufam tolko kolko stal v dobe, ked som ho kupoval. T.j. tolko, kolko mam na fakture? ( len pre poriadok )
Citace:
Původně odeslal tomase
Ak mi vyreklamuju tovar po dvoch rokoch, s tym ze uz sa nevyraba, budem pozadovat vratenie penazi, dostanem dufam tolko kolko stal v dobe, ked som ho kupoval. T.j. tolko, kolko mam na fakture? ( len pre poriadok )
samozrejme
Citace:
Původně odeslal riksa
samozrejme
reklamoval jsem flashdisk (neopravitelna zavada) a v CzC mi tvrdili, ze kdybych chtel vratit penize, tak praktikuji zajimavou vec - aktualni cena minus deset procent...
podle me to ale neni dvakrat legalni... nebo se rikso pletu?
Citace:
Původně odeslal MikeD
reklamoval jsem flashdisk (neopravitelna zavada) a v CzC mi tvrdili, ze kdybych chtel vratit penize, tak praktikuji zajimavou vec - aktualni cena minus deset procent...
podle me to ale neni dvakrat legalni... nebo se rikso pletu?
to je samozrejme protizakonne: zakon v tomto ohledu rika, a je to minimum, ktere musi prodavajici dodrzet, ze v pripade neopravitelne zavady ma kupujici pravo od smlouvy odstoupit. a podle obcanskeho zakoniku se odstoupenim smlouva rusi od sameho pocatku. tim padem ti oni musi vratit vse, co jsi jim ty poskytl a ty jim take - takze vraceni 90% z ceny neprichazi v uvahu.
vychazim z toho, ze se jedna o vadu v 2lete zakonne lhute; behem prodlouzene zaruky je to veci dohody a pak si tam toto muzou pouzivat
Citace:
Původně odeslal riksa
to je samozrejme protizakonne: zakon v tomto ohledu rika, a je to minimum, ktere musi prodavajici dodrzet, ze v pripade neopravitelne zavady ma kupujici pravo od smlouvy odstoupit. a podle obcanskeho zakoniku se odstoupenim smlouva rusi od sameho pocatku. tim padem ti oni musi vratit vse, co jsi jim ty poskytl a ty jim take - takze vraceni 90% z ceny neprichazi v uvahu.
vychazim z toho, ze se jedna o vadu v 2lete zakonne lhute; behem prodlouzene zaruky je to veci dohody a pak si tam toto muzou pouzivat
diky... clovek je zase o neco chytrejsi... ja sice penize zpet nechtel, ale nekdy se tohle muze hodit... :)
Citace:
Původně odeslal MikeD
diky... clovek je zase o neco chytrejsi... ja sice penize zpet nechtel, ale nekdy se tohle muze hodit... :)
jo, jeste jsem to, koukam, nenapsal moc jasne - vraci se vzdy 100% puvodni ceny
Citace:
Původně odeslal riksa
jo, jeste jsem to, koukam, nenapsal moc jasne - vraci se vzdy 100% puvodni ceny
Este doplnim, ze ak peniaze po odstupeni od zmluvy nevratia bez zbytocneho odkladu, vznika narok na uroky z omeskania odo dna odstupenia od zmluvy zo sumy, ktora sa ma vratit.
Citace:
Původně odeslal Comby
Este doplnim, ze ak peniaze po odstupeni od zmluvy nevratia bez zbytocneho odkladu, vznika narok na uroky z omeskania odo dna odstupenia od zmluvy zo sumy, ktora sa ma vratit.
jo, to je dobra pripominka. v soucasne dobe se zmenil, alespon v cesku, zpusob pocitani uroku z prodleni jako
2T Repo sazba (viz www.cnb.cz) + 7%, pricemz se zohlednuje zmena teto repo sazby tusim po 6 mesicich
kazdopadne, v soucasne dobe je urok z prodleni 9% p.a., coz je docela fajn uroceni :)
Chtel bych se zeptat, jak je to v pripade ze:
koupil jsem monitor samsung (3roky zaruka) a pred vanoci se posral 2,5r stary...na reklamaci se to posila primo do servisu Samsungu, ALE mam jiny problem. Co kdyz to samsung vezme jako neopravitelnou zavadu (urcite opravi) a clovek/firma od ktere jsem to koupil uz neni, protoze spachal sebevrazdu ? Mam pak nejak narok na ziskani penez ? nebo se mam modlit, at servis dobre opravi studenak, na ktery to z 99% vypada. Jeste horni obraz kmita cca 5cm a tam si nejsem jisty zavadou..jak vyresit tuto situaci ? Jelikoz jsem ten monitor kupoval cenou pomalu stejnou jako lepsi trida 17" LCD, tak by me zajimalo, jak se k tomu muze postavit servis, ktery vlastne neni prodejce. Predem dik
Citace:
Původně odeslal Antiloopa
Chtel bych se zeptat, jak je to v pripade ze: koupil jsem monitor samsung (3roky zaruka) a pred vanoci se posral 2,5r stary...na reklamaci se to posila primo do servisu Samsungu, ALE mam jiny problem. Co kdyz to samsung vezme jako neopravitelnou zavadu (urcite opravi) a clovek/firma od ktere jsem to koupil uz neni, protoze spachal sebevrazdu ? Mam pak nejak narok na ziskani penez?
V tvojom pripade pravo na vratenie penazi v pripade neodstranitelnej vady voci predajcovi zaniklo uplynutim 2 rocnej zarucnej doby, a to aj vtedy ak by predajca nespachal samovrazdu.
Pravo by nezaniklo jedine vtedy, ak by ti priamo predajca poskytol predlzenu 3 rocnu zaruku. V takom pripade by si mohol svoj narok na vratenie penazi uplatnovat v dedickom konani po zomrelom predajcovi.
Pokial ide o 3 rocnu zaruku Samsungu, naroky z tejto zaruky ti mozu plynut len tie, ku ktorym sa Samsung zaviazal napr. vo vseobecnych podmienkach. Zo zakona vsak narok voci Samsungu nemas ziadny (aspon v SK je to tak). Musis si teda prestudovat vseobecne podmienky od vyrobcu.
Pokud dava stejnou zaruku vyrobce (jako ze asi jo, neznam moc prodejcu, co by si dali za vlastni $ delsi zaruku), tak ti to opravi nebo vymeni za jiny kus a ver tomu ze stejneho typu. Autorizovane servisy maji k dispozici i modely, ktere se trebas nevyrabi a maj je prave po dobu, kdy vyrobce poskytuje zaruku. Pak se vetsinou rozprodaj za par $.
Pokud by servis ovsem z nejakeho duvodu opravu/vymenu provest nemoh, tak pokud tvuj prodejce uz neexistuje, obrat se na prislusny ZU, kde ti sdelej, koho prodejce uved k reseni zavazku (reklamaci), coz musi ze zakona (plati samo i pro pripadne dedice ...).
Ten nekdo, ma pak stejny povinosti vuci tobe jako kdyby to byl sam prodejce. Ovsem v prodlouzene zaruce ti asi stejne nikdo nic neda.
Ja budu rad, kdyz mi ho opravi...
vynatek:
a) delka zaruky v mesicich je uvedena na dodacim/zarucnim listu (mam tam 36mesicu). Standardni zaruka na monitory je 36 mesicu, Tato dobra zacina bezet dnem vystaveni a prdluzeuje se blbalbalba
pak jsem nasel
c) servisni organizace si vyhrazuje pravo nahradit vadne a neopravitelne zbozi zbozim jinym se stejnymi parametry.
Ad a) Ak je ten dodaci/zarucny list opatreny podpisom predajcu, s pritiahnutim za vlasy sa da vyvodit jeho zodpovednost na 3 rocnu zaruku. Zrejme vsak ide o dodaci list vyrobcu nachadzajuci sa v baleni.
Ad c) z toho vyplyva pravo a nie povinnost vyrobcu nahradit neopravitelny tovar. Pravo na vratenie penazi od vyrobcu preto nemas ziadne.
Citace:
Původně odeslal Antiloopa
Chtel bych se zeptat, jak je to v pripade ze:
koupil jsem monitor samsung (3roky zaruka) a pred vanoci se posral 2,5r stary...na reklamaci se to posila primo do servisu Samsungu, ALE mam jiny problem. Co kdyz to samsung vezme jako neopravitelnou zavadu (urcite opravi) a clovek/firma od ktere jsem to koupil uz neni, protoze spachal sebevrazdu ? Mam pak nejak narok na ziskani penez ? nebo se mam modlit, at servis dobre opravi studenak, na ktery to z 99% vypada. Jeste horni obraz kmita cca 5cm a tam si nejsem jisty zavadou..jak vyresit tuto situaci ? Jelikoz jsem ten monitor kupoval cenou pomalu stejnou jako lepsi trida 17" LCD, tak by me zajimalo, jak se k tomu muze postavit servis, ktery vlastne neni prodejce. Predem dik
tak tohle je zajimavy.
podstatna otazka v tomto pripade je, zda-li kupni smlouva, na jejimz zaklade jsi ziskal ten monitor, jeste existuje nebo ne. jinymi slovy je podstatne to, zda-li prava a povinnosti prodavajiciho po jeho smrti na nekoho presly. jestlize na nikoho nepresly, pak tvoje kupni smlouva zanikla a tim padem zanikly i prava a povinnosti z ni vyplyvajici - vcetne prav odpovidajicich odpovednosti za vady prodavajiciho.
v pripade, ze na nekoho prava a povinnosti prodavajiciho presly (treba dedenim), pak budes muset svoje prava uplatnovat u nej. informace najdes, jak spravne pise jezevec vyse, u prislusneho zivnostenskeho uradu.
Citace:
Původně odeslal riksa
Jeste bych dodal, ze co je psano to je dano, tzn. pokavad v te dobe ktera je nad 24 mesicu nejsou dana pravidla, tzn. neni tam ke zpusobu reseni zadna zminka, treba v zrucaku, tak se uzivaji stejna pravidla jako v 24 mesicich... Tzn. musim to zakaznikovi dat pri koupi vedet, ze treba 30 mesic odemne dostane jen 50 % protoze jinak je to... pokavad mi nekdo v 30 mesici bude tvrdit ze mi da 50% tak nazdar, proto tam vyrobci pisi ze dostanes stejny nebo lepsi kus... ale po 30 mesicich vrati penize jen opravdu malokdo...
Mira
Chtěl bych poprosit o radu. Reklamoval jsem disk. Reklamace byla ihned uznána, protože jsem přinesl výsledky testů, na kterých bylo jasně vidět, že disk je vadný. Bylo mi řečeno, že disk není na skladě, takže jestli nechci jiný. Já jsem řekl, že ne, že si klidně počkám. Disk přišel druhý den. Problém je v tom, že disk je nyní levnější o 250 Kč, a tak bych chtěl dostat slevu. Je to možné? Zítra si pro něj jdu, tak abych věděl co s tím...
Citace:
Původně odeslal Gordon
Chtěl bych poprosit o radu. Reklamoval jsem disk. Reklamace byla ihned uznána, protože jsem přinesl výsledky testů, na kterých bylo jasně vidět, že disk je vadný. Bylo mi řečeno, že disk není na skladě, takže jestli nechci jiný. Já jsem řekl, že ne, že si klidně počkám. Disk přišel druhý den. Problém je v tom, že disk je nyní levnější o 250 Kč, a tak bych chtěl dostat slevu. Je to možné? Zítra si pro něj jdu, tak abych věděl co s tím...
To je teda spekulacia. :eek: Na zlavu nemas narok. Je nepodstatne kolko ten disk stoji teraz. Kedze bola vada povodneho disku neodstranitelna, mal si pravo vyberu: bud vymena veci alebo odstupenie od zmluvy, nasledne vratenie penazi a kupa noveho lacnejsieho disku. Zvolil si vymenu veci. Pozri k tomu rozsudok uverejneny v Zbierke sudnych rozhodnuti pod c. R 22/1983: Kupujuci ma pravo na vymenu vadnej veci len za taku vec, ktora bude znackou, typom prevedenia a pod. zhodna s povodne odovzdanou vecou. Vzhladom na to, ze k vymene vadnej veci dochadza v ramci existujucej zmluvy o predaji v obchode, predavajuci ani kupujuci pri zmene ceny tejto veci v case od jej predaja do vymeny nema pravo na zaplatenie rozdielu v cene. To znamena, ze ak je disk lacnejsi, nemas pravo na zlavu, a ak by bol disk drahsi, predavajuci od teba nemoze pozadovat doplatenie rozdielu.
Ak ti vsak daju disk, ktory nie je totozny s povodnym, mozes odstupit od zmluvy, kedy ti musia vratit peniaze, za ktore si kupis novy lacnejsi disk a usetris. Ked tak nad tym rozmyslam, pravo na vymenu resp. odstupenie od zmluvy si mal uplatnit v case reklamacie. Kedze si vsak novy disk este neprevzal, mozno by si este mohol odstupit od zmluvy.
Bohuzel, odstoupit od zmlouvy nemuze, jelikoz jasne deklaroval ze chce resit reklamaci vymenou. Zpusob reseni totiz musis dohodnout pri uplatneni reklamace, ne az pri jejim vyreseni.
Citace:
Původně odeslal Jezevec
Bohuzel, odstoupit od zmlouvy nemuze, jelikoz jasne deklaroval ze chce resit reklamaci vymenou. Zpusob reseni totiz musis dohodnout pri uplatneni reklamace, ne az pri jejim vyreseni.
Jen maly dodatek k tomuto. Je samozrejme dobre pokud to v prubehu reklamace prodejci sdelite, ale to samozrejme vede k situacim, kdy by vsichni chteli vratit penize ( pokud by se teda nejednalo o zanovni zbozi). A dokazete si prestavit, co to potom udela s reklamaci, kdyz vidi v poznamce - "pan to chce resit odstoupenim od slouvy". Z praxe mohu potvrdit, ze je rozumne se dohodnout - tzn na nikoho netlacit a slusne se zeptat, kdy a jhak by to mohlo byt resene a jake alternativy by pro vas byly prijatelne, nebo to tam poslat postou, napsat jen to nejnutnejsi a nestarat se o zakazku. Timto realne zvysite sanci na uplynuti 30ti denni zarucni lhuty. Takze postup pro kazdou reklamaci by mel byt trochu odlisny, clovek by mel zvazit pro a proti ( specifikum vyrobku, kde jsem ho koupil, pripadne jine okolnosti.) Dobre je pak posledni den reklamace zavolat/mail/osobne kontaktovat reklmacni sekci a zeptat se nezavazne jestli je reklamace vyrizena. Bude se Vam to nasledne hodit pro argumentaci, kvuli vraceni penez. A pamatujte, vse se da resit dohodou a neni zapotrebi trestat ferove prodejce a hazet jim vsechny ( ac treba pravoplatne) klacky pod nohy. Naopak kdyz je prodejce znamy svoji neochotnou neco resit, tak se chovejte maximalne efektivne a zkuste to z nej dostat, jak to jen pujde. :) Konec litanii, snad je to pochopitelne. Pripadne dotazy odpovim :)
OK, já jsem si to myslel...
Prostě mě to naštvalo. Zapomněl jsem uvést, že jsem disk koupil a už byl vadný.
Omlouvám se tedy za tak pitomou otázku a díky za vysvětlení. Příště budu chytřejší.
no co na to rict?
jedna reklamace trva 3tydny - klasicky postup, nechal jsem si nakukat blbosti prodejcem.
druha reklamace u stejneho prodejce, ale uz jsem si precet neco o reklamaci a kratsi pohovor s prodejcem - penize vraceny na druhy den.