Jaky ma vliv lcd na oci???
Nedávno sem si koupil lcd monitor a docela me prekvapilo zjisteni, ze DVI vstup pracuje jenom do 60Hz, zato analog(D-sub) pracuje v rozliseni 1280x1024 na 75Hz........................momentalne jedu na 60Hz, ma to nejakej vliv na oci?? u analogovych monitru melo, jak nebyl nastaven nad 72Hz, tak po delsi dobe u monitoru vam blikaly oci :eek: :eek:
budu rad za kazdou priznivou informaci............
RE: Jaký vliv má LCD na oči?
Abych odpověděl na původní otázku .... blahodárný.
Proč? Faktorů, proč při sledování zastaralých CRT monitorů bolely a pálily často oči je hned několik.
1. Již zmiňovaná frekvence obnovení na CRT způsobuje blikání a chvění obrazu a i když je to prováděno vysokou frekvencí, kterou naše "pomalé" oči již neregistrují a obraz se nám zdá klidný, podvědomí to vnímá a brzo dochází k únavě očí. K tomuto u LCD nedochází.
2. Počet bodů v masce stínítka není nikdy přesně shodný s používaným rozlišením, zpravidla je větší, než počet bodu s nejvyšším použitelným rozlišením. Proto je obraz na všech rozlišeních u CRT zdálnivě relativně "ostrý", ale ve skutečnosti všude trochu neostrý, máznutý. To je další důvod únavy očí - neustálé zaostřování na pemanentně nedokonale ostrý obraz. Unaví se svalstvo očí. U LCD tento problém není - má totiž dokonale ostrý obraz, ale nastává při použití jiného, než fyzického rozlišení.
3. Vyzařování nebezpečného záření je u dněšních monitorů velmi účinně potlačeno a na celkové únavě očí se už uplatňuje minimálně.
Re: Jaky ma vliv lcd na oci???
Je mozne u LCD nejako ovlivnit hodnotu podsvietenia, respektive existuju rozne hodnoty podsvietenia podla jednotlivych modelov a vyrobcov?
rad bych vas panove upozornil na jednu velice dulezitou vec !!!!!
podstatne je aby jste jak u crt tak i u lcd mrkali!!!
jinak se vam bude vysusovat oko popripadne obe :-D
a budou vas palit a pozdeji bolet hlava...
okrem mrkania je dolezite menit focus, tj raz za par minut pozret mimo monitor a preostrit inam, pomaha tiez znacne ;)
inak regulaciu podsvietenia maju niektore panely, ale skor tie lepsie (very nice je sony a ich econo modes)
A důležité jsou i vhodné světelné podmínky (osvětlení, umístění pracoviště, v noci nezírat do přesvětleného monitoru - což třeba zrovna u LCD je problém zařídit, etc).
Vhodné pracovní podmínky dělají mnohem víc, než lepší pocit (ikdyž i ten působí).
Jen upřesním dobré světelné podmínky pro LCD, to také mimojiné znamená, že je zcela nevhodné pracovat s LCD v noci bez osvětlení nebo pouze s malou lampičkou.
Taková jednoduchá pomůcka, jak přibližně nastavit jas na LCD podle světelných podmínek.
Dejte si tesně vedle monitoru bílý papír pro laserové tiskárny. Ten by měl být přibližně stejně bílý jako bílá na LCD. Při tom také hned zjistíte, že při neosvětlené místosti to není na 99% LCD vůbec možné a při jasu na 0 bude papír mnohem tmavší.
Citace:
Původně odeslal peta303
A důležité jsou i vhodné světelné podmínky (osvětlení, umístění pracoviště, v noci nezírat do přesvětleného monitoru - což třeba zrovna u LCD je problém zařídit, etc).
Vhodné pracovní podmínky dělají mnohem víc, než lepší pocit (ikdyž i ten působí).
Hlavne si nedavejte k LCDku svetlo se zarivkou (takovy ty eco-zarovky) ta interference je hrozne neprijemna. Mam ted u kompu halogen a za zady tu usporku, zjistil jsem ze nejlepsi je svitit halogenem na zed za LCDkem a zbytek zhasnout.
Citace:
Původně odeslal hwsoft
nejlepsi je svitit halogenem na zed za LCDkem a zbytek zhasnout.
Totéž platí i pro CRT, prostě není dobré "svítit" si monitorem, je třeba mít osvětlenou plochu za ním, aby to trochu tříštilo jeden zdroj světla. Je taky šikovné svítit si na klávesnici (USB lampička s 3x LED je geniální).
Drtivá většina lidí, kteří si stěžují na bolest očí, si to zavinila zcela nevhodnými světelnými podmínkami a u CRT nízkým refreshem. LCD pro ně má placebo efekt, slyšeli, že "to je dobré" a tak to "musí mít".
Stejně tak spousta lidí neumí používat regulaci kontrastu a nahání to jasem (chudák monitor i oči).
Osobně používám CRT (DELL 1025HE, 17" trinitron, 1152*864@100) a navíc mám raději tmavší obraz. Pro mě ideál, někomu to nemusí sedět (znám lidi, kteří tvrdí, že na tom nic nevidí - jenže pokud je k nebohému monitoru na chvíli pustím, přijdu ke světle šedé, nekontrastní, jednolité a silně svítící ploše...). A pak je z toho nemají bolet oči. :-(
Co se tejce zbytecne vysokyho jasu a kontrastu, ve widlich to resim trebas tim, ze misto defaultni bile (pozadi txt panelu ...) si tam natlacim svetle sedou, coz mi prijde na oci mnohem prijemnejsi. Kontrast pisma je na tom stale OK a neni to jak se cumet do svarecky (viz trebas ted na 4u modra pod posty vs bila kolem).
Doma po tme mam prirucni lampu otocenou ke stropu = osvetleni odrazenym svetlem, neni problem s odrazy, pripadne presvicenim, zkratka takove akorat, ani svetlo ani tma.
mel jsem kvalitni crt21 jel jsem na 144hz oci me nebolely,,po dlouhym vahani jesem skusebne koupil lcd samsung 930bf a ten moje oci primo hladi,,,je to velkej rozdil oproti crt ,jsem naprosto spokojenej,kdo vaha tak at potesi alespon oci:)
Citace:
Původně odeslal Aigor
1) Monitor CRT a LCD jsou uplne jine technologie
2) Minimum pro CRT je 85Hz, optimum 100Hz
3) Optimum pro LCD udava vyrobce, obvykle 60-75Hz
a) kvalitni CRT, 120Hz + kvalitni grafika (dneska takovy monitor tezko sezenes)
b) kvalitni LCD, 60Hz, rychla odezva, LED podsviceni a verne barvy (nedoplatis se)
Pekne, tak preco podla TCO03 normy sa clovek casto stretava s monacmi (CRT), ktore maju max 85hz ??? ..a pritom ide o slusnych vyrobcov.
No lenze 85hz je pri vysokych rozliseniach. Kazdy lepsi vyrobca zvladne na 1024*768 100hz. Ja pouzivam 1600*1200 85hz na crt a nemavam nejaky problem pritom staci ked cumim chvilu do lcd a uz ma zacinaju boliet oci - jednoducho si nemozem pomoct ale mne lcd nevyhovje.
Citace:
Původně odeslal Semik
Pekne, tak preco podla TCO03 normy sa clovek casto stretava s monacmi (CRT), ktore maju max 85hz ??? ..a pritom ide o slusnych vyrobcov.
Pretoze aj "slusni" vyrobcovia maju shitove modely. A tie sa vzdy najlepsie predavaju, hlavne u nas.
Mate nekdo zkusenosti, se zarivkama a CRT na 100Hz, jestli to dela naky problemy, nebo je to v pohode?
Docela dost uvazuju ze bych si k sobe dal par zarivek s denim svetlem (asi 6000K nebo naky takovy)
btw nejhorsi sou levny LCD, kde se neda regulovat podsvetleni
Ja osobne moc dobre zkusenosti s LCD nemam (20" S-MVA), strasne mi vadi, jak to nazvat, specificka menavost povrchu displaye, vypada to jako mikroskopicke perlicky asi je to opatreni na zmatneni povrchu, to a fakt ze se meni barvy s uhlem pohledu mi dela strasne zle na oci takze jsem se musel vratit k CRT :-(
Jsou tu jeste dalsi veci, to je ale vec spis vec nazoru komu vadi/nevadi, za nezanedbatelny nedostatek treba povazuji nemoznost zobrazit na LCD uplne cernou coz pri nocnich seancich u PC dost vadi, monitor moc "tlaci" do oci, pokud se ubere jas degraduji se barvy->monitor manipuluje s obsahem obrazu misto s jasem podsvetleni (coz jsem poznal ve chvili kdy jsem sledoval skvirou v zadnim krytu co se deje s podsvetlenim pri nastavovani jasu-NIC), takze se zdegraduji barvy ale "svetla cerna" zustane furt. A jine, je zajimave ze tohle se v recenzich clovek nedozvi a pak lita jako blbec BTW neni na skodu domluvit si predem s prodejcem moznost vyzkouseni/vraceni vyrobku (ja to tak udelal a byl jsem VELICE rad)
Snad se tohle vsechno, tyto a dalsi nedostatky casem odbouraji.
Uplne jina situace je u kancelarskeho pouziti kdy je monitor pouzivan za silneho okolniho osvetleni, tam zminene nedostatky hraji malou nebo zadnou roli a LCD je silne pouzitelne.
--->CRT Nadoma, LCD Kancelar
Citace:
Původně odeslal Vysta
Uplne jina situace je u kancelarskeho pouziti kdy je monitor pouzivan za silneho okolniho osvetleni, tam zminene nedostatky hraji malou nebo zadnou roli a LCD je silne pouzitelne.
--->CRT Nadoma, LCD Kancelar
Jenže pracovat za nedostatečného osvětlení místnosti v noci je špatně i u CRT, takže tyto nedostatky nevidím jako problém u LCD.
Citace:
Původně odeslal Vysta
Ja osobne moc dobre zkusenosti s LCD nemam (20" S-MVA), strasne mi vadi, jak to nazvat, specificka menavost povrchu displaye, vypada to jako mikroskopicke perlicky asi je to opatreni na zmatneni povrchu, to a fakt ze se meni barvy s uhlem pohledu mi dela strasne zle na oci takze jsem se musel vratit k CRT :sad:
Nevím co máž konkrétně za model LCD a s 20" nemám příliš zkušeností (možná že je to u nich horší), ale na kvalitní 19" S-PVA/S-MVA se barvy s úhlem pohledu při jednom pozorovateli a běžném posezu přímo před monitorem nemění vůbec. Při větší úhlech pohledu se barvy mění samozřejmě i u těchto displejů, ale to už není v rámci malých pohybů při práci.
Uznávám ovšem, že některým lidem prostě LCD vyhovovat nemusí, přeci jen je ten obraz trošku jiný než na CRT.
Citace:
Původně odeslal MlokCZ
Jenže pracovat za nedostatečného osvětlení místnosti v noci je špatně i u CRT, takže tyto nedostatky nevidím jako problém u LCD.
Prodávaš LCD ?? Já teda s CRT při úplné tmě nemám s černou problém s LCD ano... Jinak teda při nočním provozu běžně používám 30W halogenku nasměrovanou na bílou stěnu což je ideální přisvětlení abych nepackoval o věci, u toho LCD se černá začla tvářit jako černá až po nahození 4x36W bílých neonových trubic u stropu, což je prakticky den !!!! takže toto vidím jako podstatný problém. /Všimněte si že v obchodech je většinou docela silné okolní osvětlení/ (Zase, co je pro koho černá, že)
Citace:
Původně odeslal MlokCZ
Nevím co máž konkrétně za model LCD a s 20" nemám příliš zkušeností (možná že je to u nich horší), ale na kvalitní 19" S-PVA/S-MVA se barvy s úhlem pohledu při jednom pozorovateli a běžném posezu přímo před monitorem nemění vůbec. Při větší úhlech pohledu se barvy mění samozřejmě i u těchto displejů, ale to už není v rámci malých pohybů při práci.
Uznávám ovšem, že některým lidem prostě LCD vyhovovat nemusí, přeci jen je ten obraz trošku jiný než na CRT.
Už nemám jak jsem psal panel byl vrácen. Byl to LCD panel AOC 20" typové označení už nevím ale dělá se jenom jeden 20" typ, byl s obrazovkou samsung S-MVA 20" nejvíc ujížděly šedivé odstíny a při běžném posezu se teda měnili, já teda opravdu hlavu rovně veprostřed ku obrazu dýl jak 15min neudržím, na "pokročilou" technologii fakt nic moc.
LCD mi opravdu nevyhovoval, obraz mi připomínal takové ty měňavé hologramy na samolpkách.
Tento efekt byl asi zdůrazněn tím že 1600x1200 je pro 20" moc a je to příliš jemné, nutí to sem tam přiblížit hlavu-pohled (RedDwarf - zoom) a to se dějí věci s barvami...pak vynikne i to perličkování a pod. S 19"LCD monitorem bych možná udělal lepší zkušenost, menší rozlišení, byl by dál...ale problém s černou se vine jako červená nit skrze všechny techlogie LCD :-(
Citace:
Původně odeslal Vysta
Prodávaš LCD ?? Já teda s CRT při úplné tmě nemám s černou problém s LCD ano... Jinak teda při nočním provozu běžně používám 30W halogenku nasměrovanou na bílou stěnu což je ideální přisvětlení abych nepackoval o věci, u toho LCD se černá začla tvářit jako černá až po nahození 4x36W bílých neonových trubic u stropu, což je prakticky den !!!! takže toto vidím jako podstatný problém. /Všimněte si že v obchodech je většinou docela silné okolní osvětlení/ (Zase, co je pro koho černá, že)
Mě naopak LCD vyhovuje maximálně, takže opravdu neprodávám (vyzkoušel jsem u 19" ale už LCD velké množství + jich máme hodně různých modelů v práci a všechna horší než ten muj Samsung 193P v podpise jsou pro mě zcela nepoužitelná a opravdu spokojený jsem až teď s tím Eizem S1910).
Souhlasím s tím, že na většině LCD je při menším osvětlení černá jasně horší než na CRT (ale třeba u toho S1910 je vidět o něco horší černá než je vypnuté LCD až při úplné tmě, při pouze přísvícení lampičky na bílou zeď za LCD už je to ok, ale já to navíc ani pouze s lampičkou neprovozuje).
S osvětlením v obchodech taky souhlas, ale např. pro trošku serioznější práci s grafikou je jedna 30W halogenka zcela nedostatečná (ten skoro den jak píšeš, tak by to mělo být, v profi grafický studiích se používá ještě více osvětlení, které ale musí splňovat i dalších spoustu parametrů, to je ovšem už extrém a ne domácí použití). Pokud ti to tak vyhovuje a s grafikou nemáš žádný větší ambice, tak samozřejmě nic proti tomu.
Citace:
Původně odeslal Vysta
Už nemám jak jsem psal panel byl vrácen. Byl to LCD panel AOC 20" typové označení už nevím ale dělá se jenom jeden 20" typ, byl s obrazovkou samsung S-MVA 20" nejvíc ujížděly šedivé odstíny a při běžném posezu se teda měnili, já teda opravdu hlavu rovně veprostřed ku obrazu dýl jak 15min neudržím, na "pokročilou" technologii fakt nic moc.
LCD mi opravdu nevyhovoval, obraz mi připomínal takové ty měňavé hologramy na samolpkách.
Tento efekt byl asi zdůrazněn tím že 1600x1200 je pro 20" moc a je to příliš jemné, nutí to sem tam přiblížit hlavu-pohled (RedDwarf - zoom) a to se dějí věci s barvami...pak vynikne i to perličkování a pod. S 19"LCD monitorem bych možná udělal lepší zkušenost, menší rozlišení, byl by dál...ale problém s černou se vine jako červená nit skrze všechny techlogie LCD :-(
S tím normálním posezem jsem nemyslel, že budeš mít trvale hlavu pořád přesně ve středu, ale řekněme pohyb +- 15cm ve všech směrech (prostě co to jde, aniž by sis posouval židli někam stranou). 1600x1200 by pro mě bylo na 20" taky moc.
K té černé jen ještě dodám, že jsou i dražší modely, které mají černou mnohem lepší.
Jediný zásadní problém LCD je, že ty kvalitnější, jsou stále dost drahé.
Bohužel těch 1600x1200 je nativní rozlišení 20" panelu takže s tím nešlo nic dělat, v nižším už je to stejný rozmaz jako na crt a čím nižší rozlišení tím je to horší, černá a tak, dražší modely...ano ale za ty prachy už to nestojí, teď mám nový CRT hyundai 19" a za ty prachy jsem velice spokojený (4900 s DPH) s LCD na doma počkám klidně rok dva, nebo pak rovnou koupím něco ... univerzálnějšího LCDTV ..projektor.. pokud už budou tyto věci cenově dostupné s nějakým rozumným rozlišením (nad 1500pix ideal HDTV 1920)
BTW na grafický ambice LCD opravdu není, sem tam dělám trochu webovky a s tím LCD jsem chvílema fakt nevěděl "jaká barva tam doprčic doopravdy je" a to je pak na mašli. A kvuli LCD si dělat v noci den je taky pakárna...u kalibrované grafiky je to o něčem jiném, stejně LCD který jde rozumně takto používat stojí 20" 40 a víc tis. ... je to na doma ptákovina.
Mrzí mě to že s LCD jsem udělal takovou zkušenost protože panel má svoje známé výhody, snad příště :)
Tak mě ještě napadá že hodně grafiky jsem udělal i při úplné tmě (herní grafika která je obecně tmavší než webovka), protože při okolním silném osvětlení jsem nevědomky dělal nejtmavší kontury do šeda místo do černa, to jenom k té poučce o osvětlení ;)