Hledám nějaký opravdu tichý 120mm fan na chlazení výměníku.
Tím tichý myslím to, že ho opravdu neuslyším :-)
Nevíte někdo o nějakým za rozumnou cenu?
Printable View
Hledám nějaký opravdu tichý 120mm fan na chlazení výměníku.
Tím tichý myslím to, že ho opravdu neuslyším :-)
Nevíte někdo o nějakým za rozumnou cenu?
toto aj mna zaujima budem ho potrebovat :wink:Citace:
Původně odeslal honzanun
tak idem pokukat fora :!:
Tichy je takovy ktery ma snizeny otacky, proste mu stahnes z 12V na treba 5V/4V a je to. ;D Jinak se tady urcite shodnem ze supr vetrniky sou Papst ale ta cena.
nexus ... opravdu tichy mam ho ... cena 374 .. ale vyplati se ..
http://shop.computershop.cz/StoreCSV...productID=8521
Porid si fan od uzivatele XIMA, mam 2 a jsou super, kdyz je spomalis, tak slyset nebudou.
Asi půjdu do těch Papstů :?
Je u nich uvedená nejnižší hločnost - 18dB
Ty nexusy mají 22,3dB.
Ja mam od XIMY 4 a jsou vpohode. Maj otacky 1400RPM. A nejde je slyset. Vrele doporucuji.
jasne ale XIMA je ma za 200,- a Papst je za 600,-Citace:
Původně odeslal honzanun
Taky mam ty od Ximy objednany
Citace:
Původně odeslal Kazdic
Hoďte mi sem link, prosím...
ja jsem koupil od Ximy dokonce 5 vetraku!!!
fakt jsou vyborny!!
3 mam na radiatoru, jeden jakou nasavaci a druhej jako vyfuk z case
a PC super tichy!!
Xima ma nabidku v podpisu, posli mu sz...Citace:
Původně odeslal honzanun
OK, díky.Citace:
Původně odeslal g006
co tak to to :arrow: PRIMECOOLER PC-A12025L12C SuperSilent
SuperSilent Fan DC, Aluminium Frame, 120x120x25mm, 12V DC, 0,25A, 3W, 1800RPM, 71,09CFM, less than 34dBA, Ball Bearing
no da sa dat na 5v ;D
tenhle mam :wink: Hlucnej zas tak neni na 5 V to skoro neslysis!!Za ty penize :wink:Citace:
Původně odeslal cluzoe
koukni na tyhle http://www.glacialtech.com/pdf/12025.pdf
12x12/850-1000 rpm/37CFM
vozí to ATC za Kč 116 bez DPH http://www.atcomp.cz/zbozi_detail.aspx?zbozi=44355
No ja doporucuju sehnat vetraky Yate Loon... Mam doma dva rozjedou se i na 3V a na 5V sou tichy :) Dava je fortron do zdroju, tak asi za neco stat budou :D Ovsem nevim kde je sehnat.. Me je donesl kamos z nakejch serverovejch zdroju...
CoolerMaster SAF-S12, 120x120x25mm ultra tichý vent., 13dBA
Rozměry: 120x120x25mm
Napájení: 12 VDC
Proudový odběr: 0.05 A (Max 0.21A)
Příkon: 0.60W (Max 2.52W)
Otáčky: 720 ot./min.
Průtok vzduchu: 11.27 CFM
Tlak vzduchu: 0.57 mmH2O
Hlučnost: 13dBA !
Váha: 198g
Průměrná bezporuchová doba provozu: 50.000 hod.
Typ ložiska: SuperFlo (dvojité kuličkové)
Detekce otáček: ano
maj je ve Foxce www.foxpc.cz za 262 s DPH
krasny penize 13db, jak tam maj i 80mm tak u nich mam ozkouseno ze jsou fakt super tichy a zitra me dojdou 2 tydle 120mm tak jestli chcete vedet jak to dopadlo tak napiste
Jo este koukam prutok nejni nijak velky, ale na radiator by mel stacit, ja tom mam dopredu do casu a do ty ludry Fortrona, dela tam ten jejich 12cm fan peknej bordel po roce ... Tak sem mu ho ted uskrip a dal pres regulator na cca 800 otacek ... :)))
Danik
Tak napiš, jak to vypadá.... :drool:Citace:
Původně odeslal danikd
Jak jsi udělal regulaci otáček u toho Fotrona? Já mám taky ten s tím 12cm fanem a pěkně mě řve - je to nejhlučnější součást compu :?
Šel by tam namontovat místo něj tenhle tichej fan od Foxe?
az vecer, jinak presne ten fortron nejhlucnejsi cast v kompu, pujde tam v pohode, ale chce to vynechat ten jejich termo regulator co je prisroubovany na tech chladicich a normalne ho tam pripojit pres 12V.
D
ja mam na vymenniku 2x120mm fan na 5V - vyrobca ADDA - cislo modelu uz napamatam.. tie fany pocut az vtedy ked do nich vopcham ucho.. :-) su ovela tichsie ako ten vetron vo Fortrone..
jj, tyhle fany jsou dobry - mam doma od nich jeste par 80mm a jsou fakt tichounky, CM s riffle na stejny voltazi neprervou :wink:Citace:
Původně odeslal Mirectec
Tak jsem pořádně pročistil zdroj - hlavně větrák a fan není už vůbec slyšet!!!! Jediný co slyším, tak je točení se pevnejch disků. Nevíte někdo, jak se toho "zbavit"?
jo tak ty coolermastery sou fakt dost tichy, jsem spokojen.
D
Hluku platni sa zbavis tak, ze disk dostatocne zaizolujes, pricom nesmies zabudnut na jeho pevne uchytenie a dostatocny odvod tepla. Idealne riesenie je taky ten box na pruzne uchytenie do 5.25 pozicie, robi to napr. Zalman.Citace:
Původně odeslal honzanun
Ak niekto pozna nejake lacne riesenie (nie vodnik), sem s nim
a není lepší Nexus 120mm ? více fučí a je slyšet jen když se dá ucho k němu.
Tady tenhle to je. je dražší, cca 330, ale myslím, že za to stojí
ten větrák mám a mohu jen doporučit, žádný mody nejsou potrřba na 5V se chudák ani neroztočí :-)Citace:
Původně odeslal Radim Štěpanec
Ten nexus je fakt skoro neslysitelnej (musis k nemu opravdu dat ucho, aby jsi poznal, ze se toci). Ty vetrone od Ximi jsou trosku slyset vic, ale taky maj vic otacek a vic foukaj. Ale furt je to v pohode....
Nic mene mam problem, protoze mam v kompu nejakej regulator otacek do 3,5 a kdyz vetraky nebezej naplno, tak piskaj(ten ton se meni podle napeti, co dava regulator). Marty mi radil takovej jednoduchej predobvudek z tlumivky a kondiku, ze by to melo pomoci. Nemate s tim nekdo taky nejakou zkusenost?
tíchý 120mm fan prodává xima stačí ho kontaktovat
A co rikate na tenhle :arrow: http://azkancelar.cz/inshop/scripts/...&Level=1001272
za 137 penez nekupto ;D
na 950 otacek 37 CFM vypada dost slusne, otazkou je esli nebudou vrcet loziska, mate ho nekdo?
na 850 otackach huci zhruba jako idle u fortrona... loziska nic moc - nevrci spis je to takovej šelest... funi slušně...Citace:
Původně odeslal player1
Mno takze vonicem rikas, jo :roll:Citace:
Původně odeslal DRTiCZ
Jedinej fakt tichej (alespon na 5 a 7V, na 12V uz tak tichy neni) 120mm fan je v tech zdrojich co dodava Eurocase- ty radoby Fortrony.
Separe ho sezenes od nicku Xima, ten tyhle kousky za 120,- prodava.
Nelze nez doporucit. Skoda jen, ze to nejsou zadni prebornici v CFM (prutoku vzduchu) - ale na 7V ve zdroji ho neslysim a je to jediny fan v mistnosti, takze... :wink: 8-)
http://4um.ocguru.cz/viewtopic.php?t=68510 :wink:
Citace:
Původně odeslal player1
no me AC copper silent 2 + vetrak AC3 na 1800otackach rve zhruba stejne( spis o trochu vic) jako glacialtech 120mm na 850ot
za tu cenu jdou...
spis me toci piskajici seagate :roll:
radil bych jiz zminovany nexus, ty sou dost v pohode...
Nejtišší 120mm větrák je Nexus Real Silent, pak Yate Loon. Měly by to být ty samé, jen Yate Loon je na vyšších otáčkách.
Papst není úplně nejtišší a kvalita v poslední době pokulhává. Panaflo je sice super, ale chce to dobrý kus z Japonska ("Japanaflo") - kvalita je teď hodně rozporuplná. GlobeFan je velmi dobrý, ale na nízkých otáčkách trpí "clicking noise".
inu je to tezke, chtelo by to udelat side by side comparison.. me uz stve moje 120 ve Fortronovi a to jede na 3.3V.. tak nevim jestli se nekam jeste muzu dostat.. 80 riffle bearing Coolermastery na 5V jsou akceptovatelny, ale ta 120 ve zdroji je neprijemna.. pak uz zbejva jen ten nestastnej disk..
holt musis ozelet kapacitu a koupit BIV..Citace:
Původně odeslal Glassman
Zdroj resi YateLoon na 3,3V
Nemyslim, prave som kupil Samsung 160GB/2MBcache s motorom Nidec, a je tichsi ako moja BarracudaIV 80GB. A to este nema nastaveny AAM na minimum.Citace:
Původně odeslal Prokop
ja myslim, ze ten muj je Yate Loon, bezi na 3.3V a stejne je to otrava :-/ co se tyce disku, tak tam mi nevadi seek noise, ale idle noise.. bohuzel uz mam Barcu 200G a s kapacitou se mi dolu nechce.. opravdu je to ale zdroj, ktery mi ted dela vetsi starosti..
Cetl jsem vyborny recenze na Akasu Ultra Quiet Amber Series 120mm
http://www.caseking.de/shop/catalog/...oducts_id=2254
Tichy a vykonny fan za rozumne penize, jeste ho nemam, ale uvazuju nad nim.
Ja mel ve Fortronovy taky Yate Loon a souhlasim s tebou, ze na 3,3V fakt tichej uplne nebyl...ten Yate Loon od Prokopa je trosku jinej. neni slyset, ale min fouka...Citace:
Původně odeslal Glassman
...ted tu mam nejakou asi noname 120ku. je na ni napsano Mc Voice Lufter. na 5V neni vubec slyset a fouka celkem slusne. na 3,3V sem este nezkousel...
ta Akasa za 15€ je nehorazne draha.. jinak co stoji Yate Loon od Prokopa a jsou jeste nejaky k dispozici?
Yate Loon od Prokopa nestoji nic ;D ale on je neprodava...Citace:
Původně odeslal Glassman
...co vim tak se daji sehnat z Fortronu. jinde nevim.
ten z Fortrona mam a nejsem spokojeny ani na 3.3V.. ach jo..
Zalezi totiz taky Yate Loon, jak sem psal vejs...ten z Fortrona 300W mam taky a i na 3,3V dela bordel...Citace:
Původně odeslal Glassman
To je ale stare tema :-)
Jedina vec, nevite nekdo kde v CR sehnat Yate loon? Maji tu nejakeho dealera, nebo aspon nevi nekdo jestli je nekde prodavaji?
koukam tiche fany nekonecne tema .....
mam/mel jsem: NEXUS,AKASA,SCYTHE, fan z FORTRONA
v PC mam fany: 3x 12cm
zdroj Fortron 350W 60THN - vymenil jsem za SCYTHE 800ot/min. u tehle fanu uz slysite opravdu jenom aerodyn. hluk. samozrejme kdyz se da do zdroje tak to neni takovy jako kdyz ho mam v na stole. Ale je to opoznani lepsi nez ten co tam byl - doporucuji udelat takovou vymenu.
vepredu mam NEXUSE - trochu mi vibruje kdyz ho drzim v ruce. na tech 1000ot/min je slyset zase trochu lozisko. je dobre ho dat cca okolo 800ot/min a pak o nem nevite
AKASA - nebyl jsem s ni spokojenej vrcely ji loziska, kdyz jsem ji stahnul moc tak zas male CFM. znova bych do ni nesel.
ted k HDD mam 2x samsung (80gb,160gb) 80gb = SILENTMAXX HDD a je to fakt znat. nemuzu rict ze o tom disku nevim ale neprenasi se vibrace na celou kostru case.
Zase to téma trošku obživíme..
Chci ve 350W Fortronu z popisu také vyměnit větrák. Po těch letech už začal být moc slyšet. Nikdy jsem se ale do zdroje nehrabal.. Tedy: Opravdu stačí větrák s 800 otáčkami? Nějak nemám představu, kolik vzduchu je potřeba na bezpečné uchlazení zdroje. Každopádně mi přijde, že mi ten zdroj hřeje opravdu nepatrně. Leze z něj vzduch rozhodně pod 40 stupňů (přesně nevím, nějak se mi zbláznil měřák)..
Chápu také dobře, že standartní zdejší postup je originál prostě odpájet, vykašlat se na tu termoregulaci co v tom zdroji je, vyvézt kablík nového větráku ven a píchnout to do desky na 12V? dík
Postup je dostatocny. Ja som do Fortrona (BS II - 500W) dal nakoniec ventilator zo Scythe Ninja Fanu, a mam to zapojene ce regulator. Nastavene to mam 800 rpm a staci to.
Takze kludne chod do toho. Na 800rpm som skusal aj Noctuu 1200rpm@800rpm, ale tieto NOCTUA fany maju maly tlak, takze som tam dal Scythe Fan.
Neviem moc dobre odhadnut ako moc Tvoja zostava zatazuje zdroj a tym padom, ako moc zdroj hreje. Ak nemas v skutku silent zostavu, tak kludne vezmi ten AC, kedze davat do starsieho zdroja fan drahsi nez je zostatkova hodnota zdroja samotneho nie je ideal.
Fakt zalezi ako je pre Teba dolezity pomer cena/vykon a k tomu hluk.
AC stoji malo, a v pripade,ze bude prilis hlucny, tak tam supnes odpor / diodu za radove jednotky KC.
Predpokladam vsak, ze AC bude oproti Scythe 800 stale o malo hlucnejsi, aj na 800rpm. Verim fukat menej nebude.
Ako som pisal, sam mam scythe 1200@800rpm a k tomu, mam pod FANom silikonovy ramik ( viz. Thermaltake A2385 120mm NoiseKiller Kit - do akej miery to fakt pomaha neviem presne odhadnut, kazdopadne mam z neho aspon radost:-) ) a kedze nie je umorne leto, nepozoroval som zatial najmensi problem s chladenim.
Pri max zatazi kompu je vyfukovany vzduch zo zdroja teply, ale rozhodne to nie je ziaden extrem.
EDIT: priamo recenziu na ten AC som nenasiel, ale mozno pomoze toto :
Nejake ENG komentare k produktu
Díky moc, objednal jsem nakonec ten AC, moje sestava opravdu neni tak super-silent, abych do ni cpal toho scythe.. Uvidíme, jak bude fungovat. ;)
no muj favorit je asi xilence..zatím nejtišší v mém kompu.v pomeru cena/výkon nemá konkurenci.tady je test
http://www.svethardware.cz/art_doc-6...9004A0EDF.html
..ještě je dobrá noctua.ta se dá sehnat pod 400
http://www.akasa.co.uk/akasa_english...ak_183_l2b.htm
ja používám tyhle na výměník 2x12cm mam je na 5V a opravdu neslyšitelny
Já osobně bych nic jiného než NOctua a Nexus nekoupil:arrow:
No to som si myslel i ja az na vynimku, Nexus je tichy, ale ucinok je daleko nizsi ako pri Noctua. Proste ich nove verzie fanov su pre mna momentalne the best. Uz by mohli prist aj s 92x92mm verziou ;)
To by mohly, aby zkompletovaly radu co se prumeru tyce. Nicmene to tady jeste neni, tak sem hodim recenzi na na novy model od Noctuy, konkretne Noctua NF-P12 http://www.svethardware.cz/art_doc-4...800678447.html
NOCTUA v pláne 92mm ventilátory nemá čo mám informácie na tento rok :confused:. Asi vedia čo robia, keďže 92mm ventilátoroch sa predáva dosť málo.
Já mám teď na CPU tohle: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=51695 a rozdíl mezi starou verzí (kterou jsem měl předtím) jsou v podstatě jen železné pipky místo měděných a nový ventilátor. Oproti starému je cítit, že má lepší tah a co se týká hlučnosti, tak je to víceméně stejné. Na základních 1300 otáčkách lehký řekl bych aerodynamický hukot, já ho jedu na 1000 otáčkách a slyšet nejde.
Zřejmě máš na mysli XilEnce :-) s 1500 otáčkami. S těmi zkušenosti nemám (doma mám Xilence 120mm), ale vzhledem k tomu že je to to samé co 120mm, tak bych do mínusů přidal nízký výkon - oproti nové Noctua 120mm anebo Scythe S-FLEX se nechytá ani při svých 1400 otáčkách. Prostě moc nefouká, údaj 68 cfm je dóst nadhodnocený.
ano, psal jsem o xilence 92mm, vykon je +/- porovnatelny (vs 92mm noctua vs 92mm coolink) -> nejlepsi je 92 noctua, ale jelikoz je nesehnatelna, tak na druhem miste je xilence
co se tyce 120mm, tak jsem pouzival scythe s-flex docela dlouho a pak jsem presedlal na noctuu (vetsi spokojenost)
No jo :) určité informácie nemôžem vyzrádzať...;)..Jakob by ma asi zakilloval.
Zajtra mi tie 92 už prídu na sklad tak som zvedavý.
ja mam na chladici vody 3*Xilence http://www.casemodding.cz/index.php?...o=1288&kat=152
otacky mam snizeny na neco kolem 600 a naprosta spokojenost
zajímalo bymě,jestli nexus,kterej běží na 1000 otáčkách by měl aspon podobnej průtok vzduchu jako Noctua s12,která by jela taky kolem té 1000
Nie nema, S12 ma viac a P12 este viac.
Měl jsem na výfuku NF-P12-1300 a nešel mi regulovat Zalmanem ZM-MFC2 (resp. nějaká regulace znát byla, ale hlavně se při startu počítače větráček neroztočil...), takže ho asi časem přesunu do zdroje, protože nejsem zrovna spokojen s jeho větráčkem...Přemýšlím co dát na výfuk teď - zkusím nejspíš Xilence.
jinak 92mm xilence - mám vepředu v case 2 kusy a cca od 800 otáček a níž jsou krásně tiché, na 500rpm o nich nevím.
Xilence som mal dve 120ky, nove boli slusne, po roku som ich, a este noctuu s12, nahradil novymi noctuami p12
Na 6v cca su naozaj tiche (mam komp pol metra od hlavy) a pretlacia viac vzduchu ako ich predchodcovia, takze som spokojny :)
No pokud Ti to pomuze, tak ja jsem mel mozost vyzkouset Xilence stazeneho na 800 ot. a starsi verzi Noctuy s12 800. Nedelal jsem nejake extra mereni, pouze jsem je dal oba na Ninju a porovnaval jak se zmeni (nezmeni) teploty. S tim Xilencem byla teplota (pri Orthosu pustenem asi pul hodiny) o 1-2 stupne vyssi nez u te Noctuy. Pokud chces dobry vetrak v pomeru cena/vykon tak si kup ty Xilence. Nemaji sice tak velky prutok vzduchu jako nova (ale i starsi verze) Noctua a taky jsou casem vic slyset. Mam ho tedka v kompu uz rok a pul a subjektivne mi prijde, ze je hlucnejsi nez kdyz jsem ho kupoval.
ja som ich menil prave aj koli biednemu flowu tych xilencov, ktore ako budget fany nemaju inu moznost dosiahnut "ticho" ako prave nizkymi otackami a mizernym prietokom
inak co sa tyka zivotnosti, tak prave xilence niesu nic moc (teda keby som ich rozobral, vycistil premazal tak to mozno bude lepsie, ale podla mojich skusenosti to skor ci neskor uz aj tak nepomoze)
na cpu som mal staru noctuu a s tou som bol co sa tyka zivotnosti a zachovania parametrov spokojny, lozisko bolo rovnako tiche ako ked bola nova, celkova hlucnost tiez, lenze mala velmi maly flow, tieto nove su pri rovnakej hlucnosti (cize minimalnej/nulovej) na tom omnoho lepsie s prietokom
Zkuste tohle, mám to doma a fakt ticho.
http://4um.overclocking.cz/showthread.php?t=68301
mam na Acceleru tenhle Akasa http://www.tntrade.cz/shop/index.php...-and-long-life
je tichej a fouka pekne...
menil jsem vetrka ve zdroji fortron blue storm II za Noctuu NF-S12-800. Primo v baleni byl odpor na 500 rpm. Nemam narocnou sestavu a bez problemu to uchladi. Stoji sice skoro 400, ale jsem spokojeny.
No zas tak malo zravou sestavu v podpise nemas :) a vzhledem k prutlacnym schopnostem Noctuy S doufam ze jsi ten odpor nepouzil...
No tato Noctua http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=51219 je ine kafe nez ta moja.
Tato sa doporucuje, pretoze aj pri relativne nizkych otackach (pomocou regulatora), vyvinie dostatocny tlak vzduchu...
Otazka ci je nieco lepsieho je tazka...proste toto je plne vyhovujuci fan na tieto ucely. (do zdrojov a ako outtake z bedni)
tak to je vada kusu - ta moje je tichoucka...
pouzil i s odporem. Fouka to malo, ale vzduch se tam hybe a opravdu to staci. Nechal jsem PC 20 hodin v plne zatezi, pozom jsem to vypnul, rozdelal zdroj, uzemnil chladice a osahal a zadny nebyl vyrazne teply. Osahaval jsem i ostatni soucastky ve zdroji a bez problemu. A je to opravdu tiche... Ted jenom resim zapouzdreni pevnych disku a zabaleni molitanem a bude to fajn.
Už máte někdo zkušenosti s Noctuou NF-B9? Hlučnost dvou 92mm Xilence, které mám na intake se zhoršila, tak přemýšlím o náhradě.
vyckaj chvilu, mam ju v praci a doma v antecu nexus 92jku a xilence 92jku :)
Já jsem do antecu pořídil 2 tyhle Xilence a 1,5 měsíčním používání začaly vrčet ložiska. Takže se poohlížím po náhradě - možností zas tolik není, nabízí se právě ta Noctua nebo Nexus, popř. Nanoxia, ale o té jsem ještě moc neslyšel...
Řešil jsem ten samý problém s Xilence a tak z vlastní zkušenosti můžu doporučit toto:
http://www.barbone.cz/index.asp?stii...92mm%201500rpm
Jsem velice spokojený a rozhodně nejsem na fóru jediný... ;)
Ten taky nevypadá špatně. Průtok vzduchu je slušný. Co subjektivní dojmy ohledně hlučnosti? A možnosti regulace?
Jj, ve 120tce Sharkoony neznám, ale v 80tce a 92ojce jsou fakt dobré, rozhodně jedny z nejlepších fanů, které jsem kdy měl, ložiska jsou výborná a aerodynamicky taky fungují. A taky můžu říct, že vydrží dlouho, 80tky jsem měl zpomalené ve vysokých teplotách déle než rok a vlastnosti se subjektivně vůbec nezměnily.
doporucim tu i jednu z levnejsich alternativ a to:
http://www.tntrade.cz/shop/index.php...n-professional
fan od ACUTAKE ACU-FAN120 PRO (White Wing Fan Professional)
necekal sem nic extra za 130,-kc ale byl sem prijemne prekvapenej... na 12v mota 1200rpm
uz takhle je jen opravdu malinko slyset a na 7V neslysitelnej.
je k nemu silikonova podlozka proti rezonaci a zaflexovanej kabel, celkem luxus za pakatel...
uvidime vsak ale jak natom bude se zivotnosti... ale aspon podle popisu by mela bejt taky ok.