Internet a bezdrôtová sieť pre obec, návrh, poradte!
V nasej dedine by sme si chceli zriadiť Internet pre obec, ale potrebujeme bezdrôtovú sieť.
A tak potrebujeme poradiť od tých ktorý už majú v bezdrôtovo spojením prax!
Môj navrch je taký:
Keď že v dedine nieje jeden bod na ktorý by sa všetci pripájali tak som to navrhol tak že, umiestnili by sa 3-AP. jeden na začiatok(AP1), stred(AP2) a koniec(AP3) dediny. V strede AP2 by bol server. AP1 a AP3 by sa pripájali na AP2.
Ale niesom si istý že čí AP môže naraz pracovať ako AP a hneď sa pripájať aj na druhy AP ?
Ostatný užívatelia by sa pripájali podľa možnosti čo najbližšie buď na AP1, AP3 alebo priam na AP2 pripadne niektorých by sme spojili káblom. Teoreticky sú zatiaľ 16uzivatelov. Každopádne mi ide o navrch a spraviť rozpočet.
dlžka dediny je asi 1.5Km max.
Ak by vedel niekto poradiť ohľadom bezdrôtovej siete nech poradí, budeme mu vďačný!
Re: Internet a bezdrôtová sieť pre obec, návrh, poradte!
Citace:
Původně odeslal skorec1
Môj navrch je taký:
Keď že v dedine nieje jeden bod na ktorý by sa všetci pripájali tak som to navrhol tak že, umiestnili by sa 3-AP. jeden na začiatok(AP1), stred(AP2) a koniec(AP3) dediny. V strede AP2 by bol server. AP1 a AP3 by sa pripájali na AP2.
Ale niesom si istý že čí AP môže naraz pracovať ako AP a hneď sa pripájať aj na druhy AP ?
No podivej se na CZFree.net, to co chces je realny udelat , ale spis bych ti navrhl tohle:
server s dvemi antenami, jedna vsesmer pro lidi , druha jako pater pro dalsi bod(body). jako server bud PC a 2*XI-626, nebo 2x Asus WL-500.
Na konci to samy.
Jinak po[pis presne topologii, bez toho se neda poradne poradit.
Re: Internet a bezdrôtová sieť pre obec, návrh, poradte!
Citace:
Původně odeslal hwsoft
Citace:
Původně odeslal skorec1
Môj navrch je taký:
No podivej se na CZFree.net, to co chces je realny udelat , ale spis bych ti navrhl tohle:
server s dvemi antenami, jedna vsesmer pro lidi , druha jako pater pro dalsi bod(body). jako server bud PC a 2*XI-626, nebo 2x Asus WL-500.
Na konci to samy.
Jinak po[pis presne topologii, bez toho se neda poradne poradit.
Hm, ale pokud jsi to dobre pochopil, tak mu jde o to tu topologii navrhnout.
Jinak bych to videl tak, jak jsem psal. Co se tyce serveru, tam bych dal take dve NIC, ale jedno pro komunikaci s PC1, druhe pro PC2. Vic nez 10 lidi bych na jedno AP nedaval, spis by pak stalo za uvahu 802.11g (s chipsetem Prism GT). To same PC1 <-> SERVER <-> PC2
Mno pak by to mohlo vypadat treba takto:
6x XI626 = (1390,-Kc) [2x XI626, 4x XG901 (1890,-Kc)]
2x omni antena = 1000,-Kc± par set :D [homemade X profi]
4x smerova antena = 1730,-Kc (15dBi) [homemade biquad,can,...]
3x 386ka
par metru kabelu .. cenz bey dane 19%
skorec1: ani sem nestihl dopsat :D. Jinak nakladne to urcite bude, ale ze by to bylo nejak extra slozite na zprovozneni se mi vubec nezda.
ak to niekoho zaujima tak na
ak to niekoho zaujima tak na
http://www.czfree.net/forum/showthre...&threadid=9434
so zalozil... moze tam nieco poradit, pripadne skritizovat